Мета: формувати загальну готовність старшокласників до професійного самовизначення, активізувати проблеми вибору професії, виявлення професійних інтересів, схильностей учнів, розширити уявлення про світ професії «Кухар, кондитер» та як приготувати смачні страви
Форма проведення: онлайн майстер-клас профорієнтаційного спрямування.
Тривалість заходу: до 45 хвилин.
Майстер-клас від кухарів «Готуємо смачно»
Цільова аудиторія: учні 9-11 класів.
Мета: формувати загальну готовність старшокласників до професійного самовизначення, активізувати проблеми вибору професії, виявлення професійних інтересів, схильностей учнів, розширити уявлення про світ професії «Кухар, кондитер» та як приготувати смачні страви
Форма проведення: онлайн майстер-клас профорієнтаційного спрямування.
Тривалість заходу: до 45 хвилин.
Обладнання й матеріали: презентація
Хід заняття
Слайд 1
Доброго дня, шановні учасники нашого майстер-класу!
Вас вітає державний навчальний заклад Бердянський центр професійно-технічної освіти
Для комфортної і продуктивної роботи ми пропонуємо зараз вимкнути мікрофони
А всі ваші запитання ви можете залишити в чаті або задати безпосередньо наприкінці нашої зустрічі
Якщо під час нашого майстер-класу пролунає повітряна тривога
Просимо вас пройти в безпечне місце. Конференція перериватися не буде. Запис цієї конференції буде розміщено на офіційному сайті та у соціальних мережах нашого центру
Всі бажаючі вже долучилися ми можемо починати
Слайд 2
На екрані ви вже бачите наших сьогоднішніх спікерів
Слайд 3
Сьогодні ми презентуємо Вам майстер-клас з найсмачнішої професії – кухар. Кухар – одна з найдавніших і водночас завжди сучасних професій. Професія кухаря — дуже творча та цікава для тих, хто любить пригощати інших смачними стравами та вигадувати нові мікси і смаки.
На нашому майстер-класі ви познайомитесь з технологією приготування різноманітних страв, та їх історією.
Розпочинаємо наш майстер клас «Готуємо залюбки»
Слайд 4
Бердянськ - це місто на березі моря. Кожен житель вміє рибалити. Жоден житель не уявляє свого раціону без риби. А ще це козацький край. Запорозькі козаки були невибагливі в їжі. Найуживанішою була риба: варена, копчена, солона, печена.
Слайд 5
То перша страва з якою ми познайомимо вас на нашому майстер-класі – це уха рибацька. Це традиційна слов'янська рідка страва, різновид юшки, основний інгредієнт рибної юшки — риба.
Рибна юшка є однією з найдавніших страв української кухні.
У козаків, які довгий час проводили в походах, популярністю користувалася солона, в'ялена і сушена риба. Сушену рибу в походах кришили в різні варива. І ікру з осетрових здобували спритні козацькі риболови, і жир з потрухів виварювали, який або солили, або вживали в ту ж годину в їжу. У шані у козаків були різні рибні юшки, які варили в мідних казанах.
Варена риба «шляхетних» порід (осетри, коропа, соми) подавалась окремо або на підстилці з очерету, або ж на «стяблі». Козаки на відварах з риби готували свої ліки, бо додавали у юшку різноманітні свіжі трави, водночас і лікуючись, і годуючись. Рибна юха надзвичайно багата фосфором і його сполуками. Фосфор покращує роботу мозку, активізує діяльність зорових нервів. Також багато у юшці солей кальція, який забезпечує міцність кісток та хрящів, гнучкість суглобів.
Слайд 6
До вашої уваги відео «Уха рибацька» майстра виробничого навчання Яни Грибанової. Відео
Слайд 7
Риба і рибні продукти - важливі продукти харчування, оскільки містять усі необхідні для організму людини речовини – білки, жири, вуглеводи, екстрактивні речовини, мінеральні речовини, ферменти, вітаміни А, Д, Е, групи В2, В12, РР, С. Енергетична цінність страв з риби надзвичайно велика. До складу риби входять необхідні для людини поживні речовини: білки, легкозасвоюваний жир, вітаміни А, О, Е і вітаміни групи В, мінеральні речовини, втому числі мікроелементи, особливо калій, фосфор, йод. Вживання, наприклад, 100 г філе тріски задовольняє добову потребу людини у йоді. Екстрактивні речовини риби збуджують апетит.
Слайд 8
Запрошуємо Вас переглянути відео приготування риби відварної цілої Слайд 9
Запрошуємо Вас переглянути відео приготування риби припущеної з соусом біле вино
Слайд 10
Наступна страви для любителів м’яса. Немає нічого приємнішого, ніж блукаючі по дому аромати м’яса, приготованого в духовці.
Щоб ваша сім’я зібралася за смачним обідом, потрібно приготувати страву, яка всіх об’єднає за столом, грудинка фарширована, – саме таке частування. Воно, без сумніву, сподобається всім, а його приготування не забере у вас багато часу, але в підсумку вийде ні з чим не порівнянне і дуже смачна страва. Страви із баранячого м’яса притаманні країнам Азії.
Слайд 11
Як приготувати грудинку фаршировану дізнаєтесь у відео
Слайд 12
Назву рецепта знаменитої на весь світ яловичини по-строганівськи. Бефстроганов колись могли дозволити собі лише аристократія, буржуазія, купецтво та заможний середній клас.
У XIX столітті в Одесі жив собі граф Олександр Григорович Строганов. Багатий і бездітний, граф і сам любив поїсти, і він започаткував так званий «відкритий стіл», де могла будь-яка освічена і пристойно одягнена людина прямо з вулиці могла зайти до нього і безкоштовно пообідати. Готуючи для вуличних гостей, кухарі графа нарізали ніжну яловичину дрібними шматочками і подавали в густому соусі суто для економії
Є й інша версія. На кухні у старого капризного графа почалася шалена кадрова текучка – кухарі змінювалися один за одним. Лише один із французьких кухарів, Андре Дюпон, відбив тонкі скибочки яловичини і порізав тонкими смужкам, що припало до смаку старому зануді.
Сьогодні м’ясо по-строгановськи входить до номенклатури міжнародної ресторанної кухні.
Слайд 13
До вашої уваги відео приготування бефстроганов
Слайд 14
Згідно з історії аналогічний рецепт печінки належать тому самому кухарю графа із співзвучною назвою страви прізвищем Строганов. Печінка по-строгановськи – це такий собі варіант light від bœuf Stroganoff. Рецепт простий, але результат приголомшливий.
Слайд 15
Переглянемо відео приготування печінки по-строгановські.
Вуа-ля, страва готова – мерщій до столу!
Слайд 16
Неповторна, унікальна, самобутня, з широкою палітрою смаків ― саме такою бачать українську кухню всі, хто з нею знайомий. Становлення українських національних страв відбувалося декілька століть, під впливом традицій та законів інших держав. Саме тому сьогодні на столах присутні страви, запозичені з угорської, турецької, польської, татарської, німецької та навіть французьких кухонь. В основному це супи, м'ясні страви, ковбаси, рулети, рибні та овочеві запіканки, ягідні пироги, капусняк й каші. Славиться Україна й борошняними виробами (сочники, пундики, медяники), напоями (узвар, квас, наливка). Розмаїття смаків національних страв в різні періоди прославляли багато поетів й письменників. Згадайте Гоголя та його «Вечори на хуторі біля Диканьки» або Котляревського «Енеїда». Незважаючи на великий асортимент, в українській кухні виділяється кілька страв, які є її основою та подаються в відомих ресторанах світу.
Слайд 17
Вареники – одна з найдревніших страв української кухні. Цю страву знає кожен і малий, і старий. Не дарма кажуть: «Не кожний їх варить, але кожний хвалить!» Вареники готують з картоплею, капустою, м'ясом, сиром, і безперечно, з вишнями.
Процес приготування вареників несе функцію об'єднання родини: усі жіночки родини збираються, разом замішують тісто, разом ліплять, разом і споживають. Тут вже підходила вся родина, жартуючи та співаючи, вечеряли за великим сімейним столом. Крім того, не обходилось без вареників і у молодіжних вечорницях, наприклад, на Катерини, на Андрія. Разом з начинкою вкладали у вареник монетку, горішок, перець, тощо. Таким чином вареник передбачав майбутнє, адже кожний предмет мав своє символічне значення – достаток, коханий парубок, дитина, багатство. Вареники були обов'язковою стравою, котру несли молодій дівчата-дружки на другий день весілля, примовляючи: щоб повна була завжди, як вареник. У цих випадках вареники символізували продовження роду.
Слайд 18
Як приготувати українська вареники Вас познайомить майстер виробничого навчання у своєму відео
Слайд 19
Страва – голубці має заплутану історію, а її походження приписують собі чимало країн. Мешканці Китаю запевняють, що голубці – то стародавні "предки" ролів. Своїми голубці вважають і в Греції, де огортали свинину капустяним листям. В українців назва цієї страви походить від слова "голуб", які вважаються духовними істотами. Тому голубці обов'язково подають серед 12 страв на Святвечір. Голубці є у кухнях багатьох країн, від Західної Азії до Східної Європи. В Азії в капустяний рулет можуть потрапити гриби шиїтаке, тофу і морепродукти. У скандинавів голубці називаються kaldolmar і їх начиняють свининою, відвареною картоплею і брусничним варенням. В Угорщині використовують кисле капустяне листя, в яке загортають свинину, приправлену паприкою. Румунські голубці – sarmale, традиційна місцева страва на Різдво і Новий рік, у капустяне листя загортають свинячий фарш і жир, карамелізовану цибулю і рис. У Єгипті – там їх готують з рисом, цибулею,томатами, зеленню і сумішшю спецій - м'яти, кропу і кмину, а м'ясо не використовують. В східних кухнях і на Кавказі голубці називають - сарма чи долма. Фарш тут загортають не лише у листя капусти, а і у виноградні листи, що додає страві специфічного кислуватого смаку..
Слайд 20
Як приготувати голубці українські дивіться у відео
Слайд 21
А ще голубці можна начинити картоплею. Дивіться у відео далі…
Слайд 22
Сьогодні 22 травня, а цей день щорічно відзначають День вінегрету. Якщо говорити про салати, які готують і люблять практично в кожній родині, то одним з перших на думку спадає саме "вінегрет".
Салат має скандинавське походження.
у 1845 році в Англійській кухонній книзі був рецепт шведського салату з оселедцем. Він нагадує рецепт вінегрету, або, скоріше, оселедець під шубою. У його складі були - картопля і буряк, овочі, терте яблуко, яєчний білок, і, , оселедець. А заправкою служив мікс з олій, розтертого жовтка, сметани і оцту.
Назву цьому салату дала заправка. Vinaigrette з французької мови перекладається як оцет.
В Україні цей салат також прижився, правда, без оселедця. Українці почали додавати до неї квашені продукти та квасолю.
Українцям взагалі не були притаманні салати, тому мало хто називав страву саме так. З часом ця страва стала у пригоді українцям під час посту.
Слайд 23
У наступному відео ви познайомитесь з технологією приготування вінегрету по-українські
Слайд 24
Млинці печуть в будь-яких країнах нашої планети. В Америці це – панкейкі, у Франції – крепи, в Голландії – паннекокени, і шведські рагмуркі, індійські доси ... та інше, інше.
Кожна господиня від України до Японії, і від Британії до Мексики має свій особливий рецепт млинців.
Млинці з'явилися у народів, які займалися землеробством і вирощуванням пшениці. У слов'ян вважалося, що млинці – це уособлення сонця і були символом вельми шанованого бога Ярило.
Раніше і тепер млинці залишаються головним атрибутом святкування Масляної. Європейці та англомовні жителі Австралії і Канади також традиційно печуть панкейкі – як на Масляну, так і просто на десерт в звичайні дні.
Слайд 25
До вашої уваги відео «Приготування млинців з лимонним соусом по-англійські»
Слайд 26
Сьогодні, на нашому майстер-класі, ви мали можливість впевнитись, що професія кухаря - одна з найдавніших у світі, одна з найбільш затребуваних зараз і одна з небагатьох, які будуть потрібні людству завжди!
Слайд 27
Якщо вам сподобався наш майстер-клас? Якщо вам подобається готувати страви, солодощі і постійно шукати нові рецепти?
То запрошуємо Вас вступити у наш центр на професію «Кухар, кондитер» після закінчення 9-го класу, або після закінчення 11 класу.
Навчаючись у нас Ви опануєте професію кухаря, досягнете, за бажанням, високих професійних результатів: практичні заняття проводять майстри виробничого навчання високого рівня кваліфікації, практику відпрацюєте в умовах сучасних кафе, ресторанів, санаторіїв.
Чому обирають професію КУХАРЯ:
стабільний прибуток з можливістю використовувати творчі здібності;
розбудова власної справи, свого малого бізнесу;
можливість працювати за двома професіями.
РОБОТА ДЛЯ КУХАРЯ:
Кафе і ресторани чекають творчу молодь. Випускники можуть обирати найкраще місце для себе. Роботодавці, зазвичай, запрошують випускників на роботу вже на державній кваліфікаційній атестації.
ДНЗ БЦПТО чекає саме на тебе!