Майстер-клас «Виготовлення кухонної прихватки»

Про матеріал
У розробці покроково описано виготовлення кухонної прихватки у вигляді серця з фото та шаблоном.
Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка»

Відокремлений підрозділ «Регіональний центр професійної освіти

 

 Луганського національного університету

імені Тараса Шевченка»

Щастинське відділення

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема:

Методична розробка виховного заходу в гуртожитку

Майстер-клас «Виготовлення кухонної прихватки»

 

 

 

 

 

 

 

 

Розробив:                                                                         Вихователь Дущенко Галина Станіславівна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Щастя

 

2021-2022 н. р.

 

Майстер-клас «Виготовлення кухонної прихватки»

 

Мета: ознайомити здобувачів освіти з технологією виготовлення кухонної прихватки; формувати вміння та навички її виготовлення; ознайомити з  правилами безпечної праці, організації робочого місця й санітарно-гігієнічних вимог під час виготовлення швейного виробу ручним способом; розвивати інтерес до рукоділля, творче мислення; виховувати почуття естетичного смаку, старанність та охайність.

 

Завдання: дотримуватись правил безпечної праці та санітарно-гігієнічних вимог, організації робочого місця під час виготовлення кухонної прихватки та прибирання його після закінчення роботи, навчити дітей виготовляти кухонні прихватки.

Наочне оформлення: зразки кухонних прихваток.

Обладнання та матеріали: клаптики бавовняної щільної тканини та тонкої тканини для виготовлення косої бейки або готова коса бейка, нитки швейні, ножиці, швейні та канцелярські голки, гольниця, крейда або олівець, картонні шаблони у вигляді серця.

Правила безпеки: під час роботи ножиці класти так, щоб вони не виходили за край столу, не тримати їх вістрями до гори, не вставати з місця, передавати ножиці тільки кільцями вперед; не користуйся ножицями на ходу та не піднімайся з місця; забороняється підносити ножиці та голку до обличчя, голки класти у гольницю, після роботи прибрати своє робоче місце а інструменти в коробочку.

Хід роботи

І. Вступна частина.  Привітання до здобувачів освіти. Повідомлення теми та мети майстер-класу.

Вихователь. Доброго дня, шановні діти! Сьогодні ми з вами проведемо майстер-клас «Виготовлення кухонної прихватки» у вигляді серця. Прихватка – необхідний кухонний  аксесуар для кожної господині, а якщо вона зроблена власноруч, це ще й економія власних коштів. Прихватки повинні бути зроблені з бавовняної щільної тканини. Для виготовлення цих виробів ми будемо використовувати речі, які займають зайве місце у шафі, дамо друже життя старим речам, тобто старі джинси та інші речі. Під час проведення майстер-класу ви повинні дотримуватись правил безпечної праці та санітарно-гігієнічних вимог при роботі з ножицями та голками.

Нагадайте, будь ласка, правила безпеки під час роботи з ножицями та голками, хто відповість?

Відповіді здобувачів освіти.

ІІ. Основна частина. Технологія виготовлення прихватки.

Вихователь.  Приготую собі їжу, буде все в порядку,

                        Бо сьогодні для безпеки зшию я прихватку.

Наша прихватка складається з трьох частин, це ціле «серце» для основи нашого виробу та дві половинки для виготовлення бокових деталей, тобто «кишені» для пальців. Для виготовлення прихватки я приготувала ось такі шаблони з картону, це основна деталь (у вигляді серця) та бокова (пів серця).

Для того, щоб наша прихватка витримала температуру гарячого посуду, сковорідки або чайника, тобто була термостійкою, основна деталь прихватки повинна складатися з чотирьох шарів. Тож беремо щільну тканину та переносимо шаблон основної частини на тканину в кількості чотирьох штук і вирізаємо їх без припусків на шви. Потім рівненько складаємо ці чотири деталі одна на одну та змітаємо їх або сколюємо канцелярськими голками як показано на фото знизу.

E:\ФОТО ГУРТОЖИТОК\IMG_20211015_143027.jpgE:\ФОТО ГУРТОЖИТОК\IMG_20211015_143222.jpg

Переходимо до виготовлення бокових деталей. Їх повинно бути дві, одну обводимо на тканині так як вона є, а другу обводимо у дзеркальному положенні і вирізаємо.

E:\ФОТО ГУРТОЖИТОК\IMG_20211013_193348.jpgE:\ФОТО ГУРТОЖИТОК\IMG_20211015_142057.jpg

Далі беремо косу бейку та з рівного краю бокової частини приколюємо її канцелярськими голками та пришиваємо, тобто оброблюємо бокові деталі так, як на фото внизу зліва.

E:\ФОТО ГУРТОЖИТОК\IMG_20211015_142856.jpgE:\ФОТО ГУРТОЖИТОК\IMG_20211015_142711.jpg

Тепер нам потрібно зробити петельку для нашої прихватки, для цього відрізаємо 8 сантиментрів косої бейки, складаємо навпіл та фіксуємо її канцелярською голкою або зразу зшиваємо її по нижньому краю (фото зверху з правого боку).                                                   

У нас готові всі деталі виробу і ми приступаємо до збірки прихватки. На основну деталь, яка складається з чотирьох шарів зверху приколюємо бокові деталі і в середину між другим і третім шаром основної деталі вкладаємо петельку і фіксуємо канцелярськими голками (фото знизу з лівого боку).

E:\ФОТО ГУРТОЖИТОК\IMG_20211015_145017.jpgE:\ФОТО ГУРТОЖИТОК\IMG_20211015_150305.jpg

 

Далі приколюємо по всьому периметру нашого виробу косу бейку (фото зверху з правого боку) та пришиваємо її швом назад голку. Місце пришивання петельки прикрашаємо бантиком чи помпоном. Нарешті наша прихватка готова!

E:\ФОТО ГУРТОЖИТОК\IMG_20211017_141813.jpg

ІІІ. Заключна частина. Висновки.

Молодці, любі діти, ви плідно попрацювали і власноруч виготовили дуже гарні прихватки та можете їх використати під час приготування їжі або комусь подарувати. Будь ласка, наведіть порядок на своїх робочіх місцях. Майстер клас закінчено, бажаю всім успіхів, міцного здоров’я та творчого натхнення!

 

E:\ФОТО ГУРТОЖИТОК\IMG_20211004_184107.jpg

E:\ФОТО ГУРТОЖИТОК\IMG_20211004_214246.jpg

docx
Додав(-ла)
Дущенко Галина
Додано
20 грудня 2021
Переглядів
962
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку