Майстер-клас "Виготовлення квітів з цукерками"

Про матеріал
Матеріал розраховано як для дітей 5-6 класів так і на різновікову групу, а також для застосування на уроках трудового навчання та виховних заходах.
Перегляд файлу

МАЙСТЕР-КЛАС «ВИГОТОВЛЕННЯ КВІТІВ З ПАПЕРУ ІЗ ЦУКЕРКАМИ»

 

http://school-internat.dnepredu.com/uploads/editor/1/572597/blog_30865/images/dscn8807.jpg

Мета: ознайомити із технологією виготовлення квітів з паперу. Розвивати художній смак, ми завзятість у досягненні своєї мети. Виховувати охайність під час виконання ручних робіт та суворе дотримання правил безпечної праці.

Обладнання: кольоровий гофрований папір (зелений, червоний, чорний), клей ПВА, ножиці, нитки, шпажки (або дріт), цукерки.

Хід заняття

I. Організаційний момент. Привітання.

II. Вступна бесіда Сьогодні, коли в магазині можна купити все, речі, зроблені своїми руками набули особливої цінності (ексклюзиву). Такий вид рукоділля, як власноруч виготовлені квіти з паперу, стає все популярніше(весільні корзинки, прикраса столів, прикраса інтер'єрів, тощо). Вперше створювати квіти люди почали давно. Відомо, що єгиптянки, які жили в 3000 р. до н. е., прикрашали себе штучними квітами, в тому числі і паперовими. В середні часи в країнах Європи квіти з паперу широко використовувались для прикрашання храмів. В кінці ХVIII ст. почали свою роботу перші промислові підприємства з виготовлення паперових квітів. Квіти захоплюють, дарують радість, хороший настрій. З паперу можна виготовити практично всі види квітів, в залежності від вподобань та практичних навичок: улюблені троянди, демократичні тюльпани та нарциси, екзотичні орхідеї, загадкові крокуси, та багато інших квітів. Квіти, створені з паперу, виходять дуже схожі на живі. З паперових квітів можна створювати різні композиції, палко, ними можна прикрашати листівки, подарункові коробки, рамки для фотографій, для прикрашання одягу (літніх капелюшків). Крім того, квіти з паперу широко використовуються в декоруванні святкових столів та банкетних залів. Квіти з паперу – це оригінальний подарунок, який запам'ятається надовго; чудовий спосіб самовираження. Таке знання добре розвиває художній смак, уяву, малу моторику рук, старанність, акуратність. III. Практична частина

1. Ознайомлення з квіткою, яку будемо виготовляти.

1.1. Розповідь про мак. Певно знає з вас усяк, Хто бував у полі, Що Червоний, гарний мак Там росте на волі. Й на городах, на грядках, І в малих садочках Червоніє квітка та, Гарна на віночки. Наша країна дужу багата на природні обереги, символи. І одним із символів України є мак. Мак – символ краси й ошатності, але й швидкоплинності. З квітучим маком порівнювали юнака-молодця. Макова квітка – символ розквітаючої дівочої вроди (розцвіла, як маків цвіт). І напевно тому її вплітають у вінки. Макова голівка символізує розум. Замість «Будь розумний» у народі кажуть: «Мовчи та мак товчи», про гарного та нерозумного: «Аби цвіт, а маку ніт»; дурневі пропонують їсти страви з маком: «Їж дурню, бо це з маком», очевидно, щоб він порозумнішав; про людину невдачливу говорять: «Був з маком, а став з таком», тобто без нічого. Існує дуже багато легенд про мак. Ось одна з них. Було це давно-давно, коли ще на нашу землю нападали кочівники-печеніги. В одному місті жили дуже вродливі дівчата. Хороводи водили, пісень співали. Побачили це печеніги і вирішили захопити дівчат у полон. Підстерегли вони, коли загін воїнів залишив місто і пішов у похід, та й оточили місто з усіх сторін. Зрозуміли дівчата, що їм прийшов кінець і вирішили врятуватися, втекти з міста через підземний хід. Вийшли вони на широке зелене поле і кинулись тікати до лісу. Та побачили їх вороги і оточили з усіх сторін. І звернулася тоді найвродливіша дівчина, донька воєводи, із проханням до матінки-землі: — Матінко-земле, врятуй нас від неволі, від життя страшного у печенігів-нечестивців. Допоможи нам знищити їх! І зглянулася земля-матінка на сльози дівчат-полонянок. Тільки доторкнеться до дівчини печеніг, як вона стає квіткою-маком, червоною, як жар і красивою, як самі дівчата. Так і не змогли вороги захопити в полон жодної дівчини. Потомилися печеніги і вирішили спочити. Та тільки розсідлали коней і лягли на землю, як поснули непробудним сном. Це дівчата наслали на них сон-дрімоту, відплатили за себе. Рано-вранці поверталися із походу руські воїни. І побачили вони червону, як жар, долину маків, а біля них сплячих ворогів-печенігів. Кинулися вони на печенігів і повбивали всіх. І коли пролилася остання крапля крові печенігів, кожна квітка маку ожила і стала дівчиною. У руках дівчата тримали червоні квіти маку і подарували їх воїнам-визволителям. І земля-матінка залишила на згадку про цей бій квіти маку. Вони щороку виростають на долинах і радують око людям своєю красою. Сьогодні ми з вами виготовимо цю прекрасну квітку.

1.2. Обговорення процесу виготовлення квітки. Розбір технологічної карти.

 

ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТА ВИГОТОВЛЕННЯ КВІТКИ МАКУ

http://school-internat.dnepredu.com/uploads/editor/1/572597/blog_30865/images/bezymyannyy.bmphttp://school-internat.dnepredu.com/uploads/editor/1/572597/blog_30865/images/dscn8749_1.jpg

2. Виготовлення квітки.

2.1 Техніка безпеки при роботі з ножицями: - не тримай ножиці кінцями догори; - не залишай ножиці розкритими; - передавай ножиці лише закритими кінцями в сторону товариша; - при роботі слідкуй за пальцями лівої руки; - використовуй ножиці за призначенням; - в разі поранення звернись до вчителя. 

2.2. Техніка безпеки при роботі з клеєм: - не залишай клей відкритим; - для нанесення клею використовуй щіточку; - при роботі слідкуй за потраплянням клею на руки; - використовуй клей за призначенням; - після роботи ретельно вимий руки; - в разі потрапляння клею до очей, звернись до вчителя.

IV. Підбиття підсумку заняття

Створення букету з виготовлених маків.

 

http://school-internat.dnepredu.com/uploads/editor/1/572597/blog_30865/images/dscn8753.jpg

 

docx
Додано
16 квітня 2019
Переглядів
1327
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку