Майстер-клас «Використання інтерактивних методів навчання під час проведення уроку». Проект «Подорож з динозаврами»

Про матеріал

Демонстрація методичних прийомів з використанням інтерактивних методів навчання. Використані інтерактивніметоди: метод сторітеллінгу, кейс-метод, метод проектів, робота в групах, демонстрація відео, презентації.

Перегляд файлу

http://subject.com.ua/master/title.jpg

 

 

 

 

 

Майстер-клас

«Використання інтерактивних методів навчання під час проведення уроку».

Проект «Подорож з динозаврами»

 

Результат пошуку зображень за запитом "динозаври види"                        Підготувала: викладач                                            Кикоть В.П.

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "динозаври види"Велетенські завроподи

 

Черкаси

Тема майстер-класу «Використання інтерактивних методів навчання під час проведення уроку «Подорож з динозаврами»

 

Мета майстер-класу: продемонструвати методичні прийоми використання інтерактивних  методів навчання.

Мета уроку: дослідити загадкових тварин динозаврів, їх еволюцію, гіпотези про зникнення динозаврів.

Завдання: 

визначити сутність динозаврів; розглянути особливості їхнього життя у мезозойську еру; проаналізувати причини зникнення динозаврів.

Тип уроку: засвоєння нових знань

Вид уроку; урок-подорож

Форма проведення: майстер-клас

Методи та методичні прийоми: інтерактивні: метод сторітеллінгу, кейс-метод, метод проектів, робота в групах,  демонстрація відео, презентації.

 

План проведення уроку

І. Організаційна частина.

Доброго дня!!! Шановні учні, сьогодні наш урок буде незвичним для Вас. Тож будьте організованими, зібраними, уважними та активними. Працюємо в тісному співробітництві. Гадаю, що ви погодитеся зі мною: адже, вміння говорити, формулювати власні думки – необхідні життєві навички для кожної людини. На сьогодні володіння інформацією, її обробка, вміння чітко передавати почуття, аргументувати свою позицію такі необхідні для нас з вами.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності. Історія про історію. Жив–був Сторітеллінг /ім’я/ Він був невеличкого зросту, тендітної статури, і більш за все любив розповідати історії. Всі історії, які він озвучував, траплялися з ним або його друзями, з предметами, які його оточували, з тваринами і рослинами, які він бачив щодня. Інколи він розповідав історії про те, що прочитав в енциклопедіях чи словниках. А інколи його історії були подібні статтям підручників, але, звичайно, більш захоплюючі. Так би і жив Сторітеллінг далі тихо й спокійно, але раптом він став відомим. Люди почали переказувати його оповідання, користуватися його прийомами, намагалися вчити закони створення та оповідання історій.

Сьогодні і ми з вами спробуємо скористатися прийомами Сторітеллінга.

Розповіді, які ми почуємо, будуть чи то про містичних, чи скоріше реальних істот. Такими істотами і виявилися герої нашого проекту-динозаври. Друзі, частенько нам доводиться бачити динозаврів у кінофільмах та мультиках, але, як не дивно, ми дуже мало про них знаємо. А тому настав час розповісти про цих неймовірних тварин. Жодних описів не залишилося, оскільки   останні динозаври зникли близько 65 млн. тому.  А перші люди, на думку вчених, з’явилися близько 150 млн. років тому.

Настав час повернути історію назад, здійснити прогулянку, і зануритися в доісторичний світ, в якому жили динозаври. Хто ж вони, ці загадкові і незбагненні тварини?  Давайте  спробуємо повернутися в  минуле, а саме в мезозойську еру, що стала періодом розквіту життя динозаврів, щоб дослідити та проаналізувати причини виникнення та зникнення цих дивовижних істот, розглянути особливості їхнього життя на планеті, як саме відбувалася еволюція динозаврів.

ІІІ. Оголошення теми уроку. Постановка проблеми.

Тема проекту: «Подорож з динозаврами». Тож вирушаємо у подорож, щоб зрозуміти «Динозаври- міф чи реальність?».

Тематичні питання

 

Як з'явилися динозаври?

Як жили динозаври?

Як пересувалися динозаври?

Який спосіб життя вони вели?
Скільки років жили?
Як виглядали їх яйця?
Як динозаври піклувалися про своє потомство?
Чи могли вони бігати?

Відеоролик "Прогулянки з динозаврами" 

ІV. Засвоєння нових знань

Навряд чи можна дати однозначну відповідь на кожне з цих запитань. Але ж не даремно вчені і дослідники багато років вивчають викопні рештки динозаврів, які і допомагають людині відповісти на різні питання, що стосуються життя і мешкання цих древніх рептилій.

Тож настав час відкрити палеонтологічну книгу і заглянути в давнє минуле

Сторінка 1. Розповіді про сутність динозаврів,особливості їх життя.

Група біологи

1Слово динозавр означає «жахливий», «небезпечний», «страшний», «жахливий ящір». Динозаври жили на Землі мільйони років тому, задовго до перших людей. Ці вкриті лускою істоти мали різні форми і розміри. Існували і величезні, які важили в десять разів більше від слона, і невеличкі - завбільшки курку. Динозаври були, як хижаками, так і харчувалися тільки рослинами. Відмітимо те, що динозаври "харчувалися" камінням. Вони ковтали його для перетирання жорстких листків безпосередньо в шлунку. Такі камені називалися гастролітами. Перші динозаври жили на Землі 230 млн. років тому, а вимерли 65 млн. років тому.

2Динозаври були холоднокровними тваринами і потребували сонця, що постачало енергію, необхідну їхньому організму. Приблизно 60 мільйонів років тому клімат на Землі зазнав величезних змін. Болота висохли. Рівнини перетворилися на гори. Клімат став холодніший і сухіший. Так що динозаври не лише втратили житло - болота і рівнини - але і стали в'ялими із-за похолодання. Холод згубив і значну частину рослинності, що служила їм їжею. З часом динозаври, нездібні пристосуватись до нових умов, вимерли. На їх місце пришли теплокровні тварини з мозком більшого об'єму, що мали здатність пристосовуватися до нових умов, що змінилися.

3"Були і хижі, і травоїдні. Знаходять зуби переважно хижих і морських. Це іхтіозаври і плезіозаври - ті, що втратили зв'язок із суходолом. На Закарпатті також могли існувати динозаври, але достовірно про це не відомо. Є сліди у Карпатському фліші. Але вони вже більш молодої епохи Палеоген - до 60 мільйонів років тому. Палеоген закінчився 25 мільйонів років тому і почалось нове життя. 

4Динозаври по-різному спілкувалися між собою. За допомогою складних рухів, криків і запахових міток динозаври позначали свою територію, відлякували потенційних хижаків і по-своєму передавали інформацію про їжу. Були динозаври з качиним дзьобом і характерним кістяним гребенем на голові. Ці гребені виконували роль резонатора камери для посилення звуку, цінним захисним механізмом від хижаків.

https://sites.google.com/site/epohadinozavriv/_/rsrc/1323293318086/sucasni-dinozavri/dinozavryi.jpg

 

 

 

 

 

5Вважається, що тривалість життя дрібних видів складала приблизно від одного до двох десятків років. Велетенські динозаври могли жити від 200 до 300 років. Статевої зрілості вони досягали у віці від 40 до 50 років, в цей час вони були готові до продовження роду. Це можна тільки припускати. Адже в ті далекі часи умови довкілля були впродовж усього року однакові. Тому тварини могли рости рівномірно. Ми звикли, що вік можна визначити по річних кільцях, які відбивають сезонні зміни темпу зростання тканини. Але мабуть завдяки однаковому природному середовищу, річні кільця не утворювалися на зубах або кістках динозаврів, не утворювалися вони і на деревах.

Група палеонтологи

1Це найдивовижніші істоти, які коли-небудь жили на планеті. Їх скам’янілі останки вперше виявили в 30-тих роках ХІХ століття. Але тоді учені не приділили знахідкам належної уваги. Через деякий час, тільки коли знахідки повторилися, стало ясно, що останки належать доісторичним тваринам.

2Деякі люди вважають динозаврів міфом, плодом фантазії режисерів кінофільмів, казками для дітей, але факт залишається фактом. Вчені часто знаходять яйця динозаврів, а також вимерлих гігантських птахів в різних частинах світу, зниклих багато років тому.  В Аргентині, на півдні Китаю палеонтологи виявили кладки яєць юрського періоду. В результаті тривалих розкопок були знайдені нові гнізда. Усього виявили десять гнізд, що містять як мінімум 34 яйця. Вік знайдених гнізд становить близько 190 мільйонів років. За словами вчених, яйця діаметром всього 6-7 сантиметрів складені дуже акуратно, швидше за все матір'ю після того, як вона їх відклала. Всередині деяких яєць були виявлені ембріони довжиною близько 20 сантиметрів.

3Полтавськими науковцями представлені фото, на яких видно добре збережений зародок дитинча динозавра в одному з яєць. Справжньою подією не тільки для міста, але й країни стане приїзд Джека Хорнера — всесвітньо відомого палеонтолога з США.

4 У Криму та на Київщині жили динозаври. Вони могли плавати та літати. Про це повідомили науковці з академії наук України. "Рештки іхтіозаврів знаходили в Криму. Серед знахідок здебільшого окремі кісточки, на які розпався хребет. Їх знайшли біля Сімферополя в Кіловому кар`єрі. Їхні рештки у вигляді зубів можна також побачити у крейдових відкладах на Київщині. Якщо поїхати на Північ на щебзаводи на станції Пенезевичі. Там, у кар`єрах на граніті залягає крейда із залишками динозаврів".

5 В Аргентині виявили останки найбільшого динозавра в світі. Найбільшим у світі динозавром, який жив 100 млн років тому, виявився травоїдний. За даними вчених, істота важила 70 тонн, а її довжина досягала 37 м, висота – 6 м. 

6У 2050 р. президент Дослідницького Інституту доктор Адам Сміт передбачив повернення динозаврів. "Динозаврів відтворять шляхом розведення нелітаючих птахів. Так, завдяки "сполученням селекції та генної інженерії" вони додадуть птахам характерні риси динозаврів - "щелепи з зубами, хвіст і маленькі передні кінцівки". Отримані результати досліджень говорять про те, що сучасні птахи і є динозаврами, тільки тепер вони виглядають інакше. У їх ДНК міститься інформація, яка говорить про еру динозаврів", - повідомляє доктор Адам Сміт.

Відеоролик “Парк динозаврів”

Сторінка 2. Міфи про динозаврів.

 

Пропоную Вам ще раз сфокусувати над вирішенням проблеми свої аналітичні, творчі, комунікативні уміння. Наша проблема зрозуміла. Динозаври-міф чи реальність?»

А тепер прошу кожній групі індивідуально ознайомитися з кейсом, вивчити його проблемні питання та знайти  варіанти вирішення.  

    Біологи   Палеонтологи

Кейс 1 Міфи

1Міф. Всі динозаври були великими.

Дійсність. Коли ми чуємо слово "динозавр", уява відразу малює зубасту громадину, на тлі якої людина здається комахою. Деякі тварини дійсно мали велетенські розміри. Так, довжина тіла найбільшого динозавра, останки якого були виявлені на початку поточного року, становила понад 37 метрів. Однак не всі динозаври відрізнялися настільки значними розмірами. Серед них зустрічалися і види не більше сучасних домашніх тварин. Приміром, динозавр був розміром з кішку, деякі–з кролика, а той, який харчувався комахами – і зовсім з перепілку.

 

 2 Міф. Динозаври були повільними

Дійсність. Раніше палеонтологи вважали, що динозаври були млявими й повільними. Однак деякі сучасні теорії свідчать, що насправді вони були досить активними тваринами. Професор Роджер Сеймур з Аделаїдського університету в Австралії стверджує, що вони були "навіть більш активними, ніж ссавці"."Тиранозавр - найпопулярніший зі всієї родини динозаврів, і палеонтологи вже давно ведуть суперечки про швидкість його пересування, вважають,  що Тиранозавр був здатний розганятися до 48 км/год."Тепер за допомогою максимально реалістичної симуляційної програми ми можемо побудувати модель пересування тиранозавра. І ця модель показує, що бігати він не міг - міцність скелета цього би просто не дозволила. А отже, тиранозавр рухався досить повільно і не міг полювати на швидку здобич", сліди лап тиранозавра, які вже досить давно були відомі науковцям, також наводили на думку, що ящір був далеко не таким спритним, як його намагається представити глядачам Голлівуд, а от Velociraptor – видавати майже 100 км/год.

3  Міф. Всі динозаври були зеленими або коричневими

Дійсність. Якщо глянути на картинки, що зображують стародавній світ, населений динозаврами, вони не будуть майоріти фарбами. Домінуватимуть зелений і коричневий кольори. Причому, не тільки в пейзажах, але і в зображеннях самих тварин. Проте стародавній світ був більш барвистим. Дослідження викопного пір'я і лусок динозаврів дозволили виявити сліди меланіну–пігменту, який визначає колір волосся людини, пір'я птахів і т. д. Це дозволило істотно розширити палітру кольорів стародавніх тварин, додавши до неї чорний, білий і навіть рудий кольори. Динозаври також могли мати смугасте або плямисте забарвлення. У їх ДНК міститься інформація, яка говорить про ери динозаврів".

4   Міф. Люди жили поруч з динозаврами.

Дійсність. Динозаври і люди співіснують тільки в книгах, фільмах і мультфільмах. Останній динозавр, за винятком представників пернатих динозаврів, вимер близько 65 мільйонів років тому, в той час, як скам'янілості самих ранніх предків людини датуються 6 мільйонами років. Наука стверджує, що перебування динозаврів на Землі закінчилась 65 млн років тому.

Міфи про динозаврів

Але є люди, які піддають це сумніву. Вони висувають припущення: по-перше, люди зустрічалися з динозаврами, тобто жили одночасно; по-друге, динозаври дожили да наших часів. І намагаються підтвердити свої версії доказами. Ті, хто вірять у більший вік Землі, схильні погоджуватися з тим, що динозаври не згадуються в Біблії, оскільки за їхньою парадигмою, динозаври вимерли мільйони років до появлення першої людини на Землі. Люди, які писали Біблію, не могли бачити динозаврів.

 5 Міф. Ссавці почали розвиватися тільки після того, як вимерли динозаври.

Дійсність. Крихітні ссавці жили в тіні динозаврів більше 150 мільйонів років тому, займаючи свою екологічну нішу і будучи маленькими, нічними тваринами, вагою в 2 грами. Предки ссавців, тварини під назвою синапсиди, насправді з'явилися перед динозаврами. Ссавці, як і раніше зберігають відносно невеликі розміри 65 мільйонів років тому, коли вимирання динозаврів відкрило для них величезну нішу для заповнення. Більшість відомих нам сьогодні видів ссавців розвинулися після цього часу.

Міфи про динозаврів

6  Міф. Динозаври вимерли, тому що ссавці з'їли всі їхні яйця.

Дійсність. Динозаври співіснували з ссавцями протягом 150 мільйонів років. Хоча гнізда динозаврів, безсумнівно, знаходилися в уразливому стані, найнебезпечніші хижаки і в даному випадку, швидше за все, були динозаври меншого розміру. Більшість ссавців того часу були занадто малі, щоб з'їсти великі яйця динозаврів.

Міфи про динозаврів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7Міф. Зіткнення з астероїдом вбило динозаврів.

Дійсність. Шар збагачених іридію каменів говорить про те, що 65 мільйонів років тому 10-кілометровий астероїд зіткнувся із землею на мілководді, яке зараз є півостровом Юкатан в Мексиці. Це зіткнення сформувало кратер, шириною в 180 кілометрів. Немає переконливих доказів того, що будь-який живий вид, що не належить до динозаврів, вижив після удару. Тим не менш, ми все ще не впевнені в точній причини вимирання динозаврів.

news

Але зіткнення спровокувало руйнівні наслідки, в тому числі і гігантські цунамі, і кислотні дощі, і хмари пилу, які охолоджували світ, можливо, протягом кількох десятиліть. Інша теорія припускає, що ще до зіткнення астероїда з землею чисельність динозаврів почала скорочуватися через падіння рівня моря і вулканічних вивержень. Поєднання всіх цих факторів, ймовірно, і знищило динозаврів.

8   Міф. Динозаври зникли, тому що це була тупікова гілка еволюції.

Дійсність. Птахи еволюціонували близько 150 мільйонів років тому. Більшість експертів вважає, що вони походять від невеликих хижих динозаврів, яких необхідно класифікувати як динозаврів. Ці динозаври, ймовірно, кілька постраждали після удару астероїда, але незабаром зуміли відновитися.

Отже, ми почули ваші розповіді  про життя динозаврів, їх зникнення. Звернемося до наших експертів, що ж вони думають з приводу проблеми «Динозаври-міф чи реальність»

  Експерти біологи

1На нашу думку, динозаври існували. Вивчаючи біологію та історичний розвиток органічного світу, а саме як розвивалося життя під час кожної ери та докази вчених біологів, ми не виключаємо того, що динозаври жили на Землі, що вони не є вигаданими тваринами . Це є дійсністю.

 

    Експерти палеонтологи 

1Дослідивши палеонтологічні матеріали, викопні рештки дослідників та висновки вчених палеонтологів, вважаємо, що динозаври це  не «міф», це не вигадані істоти, а реальні, вони дійсно жили в мезозойську еру, а їх масове вимирання припадає саме на крейдяний період.

 

Сторінка 3. Гіпотези зникнення динозаврів

Кейс 2 Гіпотези зникнення

Не одне десятиліття вчені найрізноманітніших напрямів: біологи, палеонтологи, геологи і навіть астрономи, б’ються над однією з найскладніших загадок природи – чому повністю вимерла величезна група великих плазунів в пізньому крейдяному періоді. Існує величезна кількість гіпотез, які намагаються пояснити той факт, що в кінці крейдяного періоду вимерли динозаври. На жаль, жодна з них так, до сих пір, ще й не підтверджена.

Гіпотеза 1. Вулканічні виверження

З'ясувалося, що масштабні виверження почалися на планеті за 250 тис. років до того, як впав передбачуваний астероїд. Такі виверження тривали ще 500 тис. років після цього моменту і призвели до того, що динозаври зникли з лиця Землі. На допомогу дослідникам прийшов циркон - мінерал, що містить уран, який можна виявити в магмі після виверження вулкана. У ролі хімічного "годинника" в даному випадку виступають ізотопи урану.

Заперечення вчені виключають як причину вимирання динозаврів масштабне вулканічне виверження. Дана версія швидше є причиною, що пояснює настання льодовикового періоду і, як наслідок, вимирання динозаврів.

Гіпотеза 2. Льодовики Однією з причин вимирання динозаврів прийнято вважати настання льодовикового періоду. Похолодання довелося на кінець крейдяного періоду, але багато вчених схильні вважати, що це явище спостерігалося набагато пізніше. До таких різких кліматичних змін не була готова жодна існувала в той час жодна форма життя.

 

Заперечення. На питання, що вплинуло на рух льодовиків, чіткої відповіді немає. А якщо порівняти хронологію цієї події з біблійними текстами, то можна припустити, що замість льодовиків стався масовий потоп.

 

Гіпотеза 3. Падіння астероїда

Дана гіпотеза базується на припущенні про те, що в кінці мезозойської ери на Землю впав величезний астероїд. Вчені впевнені,  що саме астероїд став причиною загибелі динозаврів. Ця подія викликала великомасштабні пожежі, землетруси магнітудою понад 10 за шкалою Ріхтера, зсуви континентального масштабу, які викликали цунамі"

Заперечення. Вчені остаточно визнали, що динозаври вимерли через падіння астероїда. Енергія удару астероїда об Землю в мільярд разів перевищувала енергію вибуху атомної бомби над Хіросімою. Моделювання атмосферних процесів показало, що падіння астероїда викликало миттєве виділення в атмосферу сірки, пилу, кіптяви, що викликало аномально довгу зиму і згубило близько половини видів живих істот на Землі.

Фільм “Загублений світ”

V. Рефлексія. Спробуйте по ланцюжку оцінити свою активність на уроці, корисність і цікавість засвоєного матеріалу.

 

 

Я дізнався про життя  динозаврів, якими вони були

Я отримав багато корисної для себе інформації про цих доісторичних істот

Я зрозумів, що динозаври це не вигадані тварини

Мені страшно подумати, що природа так вчинила з цими тваринами.

Для мене стало зрозумілим, чому саме зникли ці тварини

Мене здивувало, що такі величні і сильні тварини не змогли протистояти природним катаклізмам.

Мені жаль, що динозаври зникли з лиця землі, але якби людина могла жити поруч з такими істотами.

Я зясував для себе, що це найцікавіші тварини з усіх часів

Мені захотілося побачити живих динозаврів

Мене здивувало те, що за ДНК можна встановити еру динозаврів

 

Працюючи в групі, ви спілкувалися. Як це впливало на результат?

* Робота була більш ефективною;

* Це прискорювало процес отримання інформації;

* В роботі не допускали неточності;

* Це дозволило задіяти ресурси всіх учасників групи.

 

VІ. Підсумки уроку. Ви добре та успішно працювали, за що отримаєте оцінки. Сподіваємося, що розповідь про динозаврів допомогла Вам отримати багато корисної інформації про тварин, які жили на планеті ще до появи людей. Наша подорож підходить до кінця, але матиме логічне завершення, коли ви послухаєте ще одну історію.

Лукас, тринадцятирічний підліток, ніяк не очікував великих пригод, вирушаючи на чергові канікули. У звичайного школяра відбувається зовсім не звичайна подія в його житті.  Літак, на якому він летів/країна Австралія/ потрапляє в катастрофу. Лукас залишився в живих. Прокинувшись на дивному острові, головний герой з жахом дізнається, що на цьому клаптику землі живуть доісторичні рептилії.  Острів, на якому він знаходиться прямо кишить динозаврами. Крім того, багато з них налаштовані не надто дружелюбно. Допомогти вибратися з цього місця йому допомагає його ровесниця, яка так само виявилася на цьому острові ...

Як закінчилася подорож школяра? Щоб узнати….Пропонується виконати домашнє завдання.

І. Домашнє завдання: перегляд пригодницького фільму «Острів динозаврів»

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Леонтьєв Анатолій Олексійович
    Дуже гарний проєкт. Динозаври взагалі дуже виграшна тема, завжди приваблює учнів. А це гарна мотивація брати участь та працювати. Але обсяг матеріалу - не менше як на 2 уроки. Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Слюсар Діана Григорівна
    Чудова розробка, креативний підхід . Але мене вразило питання "Як виглядали яйця динозаврів?"
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
27 червня 2018
Переглядів
3680
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку