Майстер-клас з акрилового живопису «Квіткова композиція»

Про матеріал
Розробка майстер-класу, який допоможе познайомити дітей з принципами роботи акриловими фарбами та створенням картині у жанрі «натюрморт», навчити малювати картини в техніці акрилового живопису. Мета: Знайомство дітей з поняттями натюрморту, форми, об’єму, якостей кольору. Розвиток навичок роботи з побудови композиції, роботи акриловими фарбами, навичок роботи з кольором. Розвиток фантазії, творчої уяви, вміння визначати основні складові будови композиції, закріплювати знання про особливості зображення натюрморту, квітів; розвивати естетичне сприйняття дійсності, просторове мислення; виховувати у дітей уважність; стимулювати розвиток допитливості; виховувати дбайливе ставлення до природи, образне мислення і інтелектуальну гнучкість; розвивати образне сприймання, логічне мислення, просторові уявлення, комбінаторні здібності; Формування естетичного ставлення до навколишньої дійсності, дотримання норм культури мовлення й культури поведінки, виявлення особистісно-ціннісного ставлення до творів мистецтва, навичків співпраці з вчителем та іншими учнями, вміння проявляти ініціативу. Навчити з повагою і любов’ю ставитись до пам’яток матеріальної і духовної культури.
Перегляд файлу

Майстер-клас з акрилового живопису

«Квіткова композиція»

 

Керівник гурта-методист

Керівник т/о «Палітра»

Захваткіна Катерина Олексіївна

 

 

Мета:

  • Знайомство  дітей з поняттями натюрморту, форми, об’єму, якостей кольору.
  • Розвиток навичок роботи з побудови композиції,  роботи акриловими фарбами, навичок роботи з кольором.
  • Розвиток  фантазії, творчої уяви, вміння визначати основні складові будови композиції, закріплювати знання про особливості зображення натюрморту, квітів; розвивати естетичне сприйняття дійсності, просторове мислення; виховувати у дітей уважність; стимулювати розвиток допитливості; виховувати дбайливе ставлення до природи, образне мислення і інтелектуальну гнучкість; розвивати образне сприймання, логічне мислення, просторові уявлення, комбінаторні здібності;
  • Формування естетичного ставлення до навколишньої дійсності, дотримання норм культури мовлення й культури поведінки, виявлення особистісно-ціннісного ставлення до творів мистецтва, навичків співпраці з вчителем та іншими учнями, вміння проявляти ініціативу.
  • Навчити з повагою і любов’ю ставитись до пам’яток матеріальної і духовної культури.

 

 

Завдання:

  1.                        Познайомити дітей з принципами роботи акриловими фарбами та створенням картині у жанрі «натюрморт».
  2.                        Навчити малювати картини в техніці акрилового живопису.

 

Місце проведення: ЦДТ «Надія».

Дата проведення: 09.11.2022 р.

Учасники: учні шкіл міста.

 

Обладнання: мольберти, фарби, пензлі, олівці, палітри, серветки, вода.

Тип: комбінований.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

План майстер-класа

 

Назва етапу

Вид діяльності

Тривалість

1. Організаційний етап

1.1. Привітання. Перевірка готовності присутніх

1 хвилина

 

1.2. Введення в тему. Матеріали та інструменти

1 хвилина

 

1.3. Техніка безпеки

1 хвилина

2. Основний етап

2.1.  Сучасне мистецтво, напрями та тенденції. Що таке декоративний натюрморт? Прийоми стилізації в мистецтві. Особливості створення стилізованих образів.

5 хвилин

 

2.2. Поетапне виконання роботи. Демонстрація процесу педагогом, самостійна діяльність учасників майстер-класу по створенню картини

 «Квіткова композиція"

30 хвилин

3. Завершальний етап

3.1. Перегляд виконаних робіт, міні виставка

5 хвилин

 

3.2. Обговорення майстер-класу учасниками. Підведення підсумків

2 хвилини

Загальна тривалість:

45 хвилин

 

 

Хід майстер-класу

 

  1.                     Організаційний етап

Привітання. Перевірка готовності присутніх

-  Добрий день, шановні діти! Рада вітати вас на майстер-класі з  живопису акрилом. Бажаю всім нам цікаво і плодотворно провести цей час. Бажаю творчого натхнення та гарного настрою!

Сьогодні ми з вами будемо працювати акриловими фарбами на полотнах та створимо гарні картини зі стилізованими натюрмортами, які будуть гарно виглядати в вашому інтер’єрі. Процес створення картини я буду демонструвати вам на своєму прикладі, ви зможете повторювати за мною та вносити у свої композиції елементи власної фантазії та творчості. Авжеж, якщо виникатимуть труднощі, я буду вам допомагати.

 

  1.                     Основний етап.

2.1.  Сучасне мистецтво, напрями та тенденції. Що таке декоративний натюрморт? Прийоми стилізації в мистецтві. Особливості створення стилізованих образів.

 

 

 

Що таке інтерь’єрний живопис?

Інтер'єрний живопис існує і як самостійний жанр мистецтва, і як свого роду фон в тих творах, де зображуються історичні, побутові чи інші події. Характер інтер'єру відображає епоху, рівень розвитку матеріальної культури, панівний стиль в архітектурі, тому художників завжди жваво цікавить внутрішній вигляд приміщень. Адже нерідко інтер'єр без слів розповідає про смаки господаря кімнати, обстановка, оснащення заводського цеху говорять про рівень технічного прогресу.

 

Інтер'єрний живопис - це живопис, власне, в інтер'єрі. Таке рішення, яке здатне зробити Ваш будинок ексклюзивним, особливим. Живопис в інтер'єрі - це дуже красиво. Але не все так просто. І підходити до вибору картин, настінних малюнків, нанесення на стелю вибраного елемента - завжди дуже відповідальна задача.

Тематика інтер'єрної живопису може бути різною, пейзажі, зображення тварин, людей, просто абстракцією. Але натюрморт, а саме квіти, це найбільш популярна тема як в класичному, так і в інтер’єрному живописі.

 

Натюрморт - жанр образотворчого мистецтва в якому різні предмети об'єднані в єдину групу, але специфіка натюрморту така, що вимагає від художника особливої уваги до структури обсягів, фактурі поверхні предметів і їх просторових співвідношень.

Стилізація в мистецтві - це процес надання творчому твору рис іншого стилю. В образотворчому мистецтві за допомогою даного прийому предмети або фігури знаходять спрощені форми. Її також використовують в музиці і літературі. Стилізація робить об'єкт мистецтва зрозумілим і зараз широко використовується також в дизайні інтер'єрів.

 

Декоративний натюрморт» - явище порівняно нове, що з'явилося в кінці ХІХ початку ХХ століття, в епоху зародження хвилі найрізноманітніших напрямків. Це час художніх експериментів з кольором, формою, простором, захоплення пошуком різноманітних фактур.

Побудова декоративного натюрморту базується на виділенні одного головного елемента, навколо якого вибудовується, що об'єднує всі компоненти композиція. Стилізація може спрощувати предмети до символів і силуетів, а може навпаки за рахунок ускладнення форми і насичення декоративними деталями створити єдиний композиційний ансамбль.

 

      Жанр натюрморт різноманітний і показовий в процесі освоєння прийомів декоративної стилізації. В декоративному натюрморті ключову роль грає здібність художника творчо інтепретувати оточуючу дійсність, знаходити крайню виразність кожного об’єкту і вносити до неї власне ставлення. Процес стилізації реалістичного зображення доволі специфічний та складний. Без знання натури неможливо вирішити завдання передачі ритму та пластики елементів натюрморту в його стилізованому вигляді.

Стилізація має свої принципи:

  • узагальнення форми в її межах;
  • узагальнення форми зі зміною обрису;
  • узагальнення форми і спрощення конструкції;
  • зміна характеру форми на більш декоративний;
  • перетворення об’ємної форми на площину.

 

У стилізації натюрморту важлива не тільки умовність, властива всьому декоративному мистецтву, а важливо скомпонувати всі елементи зображення в єдиному плані. Колір, фактура, лінія повинні бути підпорядковані одному задумом.

Головне в натюрморті, в тому числі і стилізованому - врівноваженість. Динаміка в композиції стилізованого натюрморту створюється з форм з гострими кутами, похилих ліній, яскравих контрастів, а також не зайвим буде застосування членування площини на нерівні частини.

При створенні статичних і симетричних натюрмортів краще використовувати форми з суворими обрисами, спокійних ніжних квітів і неяскравих контрастів. При необхідності можна розчленувати площину на рівні частини.

При роботі зі стилізованим натюрмортом необхідно зосередити увагу на пластиці форм, їх виразності, декоративності, не забуваючи при цьому про принципи побудови, піклуючись про правильне розміщення предметів на площині.

 

   Для подальшої роботи робимо висновок, що стилізація природних форм – це перетворення живої форми на спрощену або ускладнену, відповідно до призначення.

   Хочеться відзначити, що володіння прийомами стилізації дозволяє художнику більш творчо вирішувати творче завдання. У натюрморті кілька предметів об'єднують водну групу. Художник концентрує свою увагу на структурі об'єктів, їх співвідношенні і поверхні. Колір, лінія і фактура поверхні підкоряються єдиним задумом. У стилізованому натюрморті необхідно виділити один головний об'єкт, навколо якого ставлять інші компоненти. Предмети спрощують, трансформуючи їх в символи і силуети. Можна використовувати протилежний прийом, наситивши композицію декоративними деталями. Стилізація рослин в натюрморті відбувається за такими ж принципами. Їх формам надають гострі кути, додають яскраві контрасти.

 

 

Сьогодні ми з вами напишемо декоративний натюрморт та відчуємо себе справжніми художниками! І головне, щоб квіткова композиція на картині подобалася саме вам, втілювала ваші уявлення про красу і була  виразом вашого смаку.

  1.                  Поетапне виконання роботи. Демонстрація процесу педагогом, самостійна діяльність учасників майстер-класу по створенню картини «Квіткова композиція»

Практична робота педагога з демонструванням поетапного процесу створення панно. Діяльність учасників.

Періодично проводиться фізкультхвилинка, для того щоб учасники мали змогу відпочити.

В процесі роботи учасники мають можливість ходити по кабінету та переглядати роботи інших учасників.

Фізкультхвилинка

Працювати перестали

І тепер всі дружно встали.

Будемо відпочивати,

Нумо, вправу починати!

Руки вгору, руки вниз

І легесенько пригнись.

Покрутились, повертілись,

На хвилинку зупинились.

Пострибали, пострибали,

Раз — присіли, другий — встали.

Всі за парти посідали.

 

  1.                     Завершальний етап

  Перегляд виконаних робіт, міни виставка.

 Обговорення майстер-класу учасниками.

 Підведення підсумків

 

 

docx
Додано
18 січня
Переглядів
190
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку