Майстер-клас з теми: "Виготовлення брелоку-оберегу з бісеру, застосовуючи техніку «Ткацтво»"

Про матеріал
План майстер-класу Тема: «Виготовлення брелоку-оберегу з бісеру, застосовуючи техніку «Ткацтво»» Мета: Навчальна: ознайомити з ткацьким верстатом, його видами та застосуванням, відпрацьовувати практичні прийоми та навички під час роботи на верстаті; Розвивальна: розвивати фантазію, художню уяву, естетичний смак, творчі здібності та моторику пальців рук; Виховна: виховувати бажання створювати вироби власними руками, любов до рідного краю.
Перегляд файлу

Військово-цивільна адміністрація міста Торецьк Донецької області

Центр дитячої та юнацької творчості

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Майстер-клас з теми:

«Виготовлення брелоку-оберегу з бісеру, застосовуючи техніку «Ткацтво»»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала: керівник гуртків   

«Бісероплетіння» та «Сувенір»

Хремльова Ольга Сергіївна

 

 

 

 

м. Торецьк

2020 р.

План майстер-класу

Тема: «Виготовлення брелоку-оберегу з бісеру, застосовуючи техніку «Ткацтво»»

Мета:

Навчальна: ознайомити з ткацьким верстатом, його видами та застосуванням, відпрацьовувати практичні прийоми та навички під час роботи на верстаті;

Розвивальна: розвивати фантазію, художню уяву, естетичний смак, творчі здібності та моторику пальців рук;

Виховна: виховувати бажання створювати вироби власними руками, любов  до рідного краю.

Обладнання  та матеріали: ткацькі верстати, різнокольоровий бісер, ємкості для зберігання бісеру, волосінь, металева фурнітура, ножиці, голки, наочні посібники.

 ХІД РОБОТИ 

Бісероплетіння з’явилося тисячі років тому, а в наш час цей вид мистецтва переживає новий яскравий етап свого розвитку. Бісер - це маленькі скляні намистинки, які різняться за кольором, формою, розміром, а прикраси з них за красою і якістю не поступаються дорогим ювелірним виробам. Багата кольорова гамма бісеру, необмежені можливості моделювання виробів з намистин, великий асортимент різних прикрас допоможуть  здійснити будь-який проект. Кольє і сережки, паски і брошки, шапочки і браслети, шпильки і сумочки в поєднанні з натуральними каменями, перлами і янтарем надають зовнішньому вигляду оригінальність і неповторність.

Бісероплетіння - вид декоративно-прикладного мистецтва, рукоділля. Також бісероплетінням називається процес створення прикрас та художніх виробів з бісеру. На відміну від інших технік, де застосовується бісер (ткацтво, в'язання, плетіння на дроті, мозаїчного, ажурного низання  і вишивки), в бісероплетінні він є не тільки декоративним, але і конструктивно-технологічним елементом.

Бісероплетіння, як і сам бісер, має багатовікову історію. Вироби з намистин і скелець, нанизаних на кінське волосся, травинку, а пізніше нитку і вже в наш час  волосінь, відомі з найдавніших часів. У Стародавньому Єгипті 4000 років тому навчилися робити скло. З тих пір люди використовують бісер, щоб прикрасити все, що виглядає одноманітно і сіро.

Ще в Давньому Єгипті та Індії такі намиста служили елементом прикрас та доповненням  одягу і всього, на що їх можна одягти, пришити, прив'язати, вплести.  В Індії такі вироби називаються хар, в   Ефіопії - чале, в Болгарії, Румунії та Молдові - Гардан і згарди, в Білорусі - плетінки і горлячкі, на Україні - гердани і силянки, в Литві - каролінес, в Росії - ланцюжки, гайтани та фенечки. Таке широке розмаїття назв бісероплетіння та місць, де можна почути про цей процес, є свідченням того, що це дуже популярне і поширене заняття.

У Х столітті почався справжній розквіт бісерного виробництва. Довгий час венеціанці ретельно оберігали секрети створення скляного дива. Майстри і майстрині прикрашали бісером одяг і взуття, гаманці і сумочки, чохли для віял, а також інші речі гардеробу. Незабаром навіть корінні жителі Америки почали використовувати бісер замість традиційних і звичних матеріалів для створення своїх ритуальних поясів, сіток для волосся, сережок, табакерок.   А північні народи прикрашали бісером шуби, унти, головне вбрання і навіть оленячу упряж.

На Русі мистецтво бісероплетіння називалося низання. Кольоровими скельцями прикрашали одяг, а також використовували їх для створення прикрас. За прикрашеним бісером дівочим вбранням, намистом, а також вишивкою на сарафані, комірці, поясі судили про достаток її сім'ї. З давніх-давен рукоділля і любов до цього заняття вважалося ознакою хорошого виховання. За допомогою нього селянки могли заробити, а світські дами і городянки таким чином коротали час. Багаті модниці часто зверталися в жіночі монастирі за тим, щоб черниці розшили їх одяг. Роботи, які виконували послушниці монастирів, були унікальні, так як їм були відомі стародавні секрети рукоділля, які збиралися і зберігалися століттями.

До речі, винахідливість властива не тільки майстриням нашого часу. Серед величезного розмаїття ошатних дрібничок минулого зустрічаються дивовижні предмети: нашийник для улюбленого песика, підсклянник, мереживні комірці, крашанки, шахові дошки і багато-багато іншого.

Сьогодні мистецтво виготовлення бісерних виробів є одним з найпопулярніших і захоплюючих. Доторкнутися до таємниці бісероплетіння може кожен, адже зараз стало досить просто дістати рідкісні види бісеру, дізнатися нові техніки, порадитися з досвідченими майстринями і отримати відгук на свою роботу. До того ж, бісероплетіння може перетворитися з цікавого проведення часу в джерело доходу.

Багато умільців, втілюючи свої оригінальні ідеї в життя, допомагають новим власницям знайти свою індивідуальність. Виробами можуть бути не тільки прикраси, але і брелоки, сувеніри, статуетки, рамки для фотографій і безліч інших незвичайних речей.

Зараз прийоми бісероплетіння зробили крок далеко вперед. Існує безліч варіацій і способів працювати з бісером і створювати  різноманітні  предмети.

Ця творчість допоможе розвинути такі навички, як уважність, креативність і кмітливість. Бісер -  благодатний матеріал для втілення будь-яких творчих ідей.

Кожен з нас високо цінує унікальні, виготовлені власними руками  речі. Брелок  з бісеру  у вигляді українського прапору  і є однією з таких речей.  Це і прикраса, і аксесуар, і талісман, історія якого своїм корінням йде в далеку старовину. Наразі брелоки продовжують використовуватися як сувеніри та подарунки. Бісерний аксесуар для ключів, зроблений своїми руками, не тільки допоможе не втратити свої ключі, але й продемонструє творчі здібності та індивідуальність його власника.

Сьогодні ми матимемо змогу виготовити брелок  з бісеру, застосовуючи техніку «Ткацтво» на ткацькому верстаті, який стане прекрасним сувеніром.

Практична робота

Однією зі стародавніх технік виготовлення виробів з бісеру є «Ткацтво». Воно виконується на верстаті з нитяною основою або без верстата. Такий спосіб виготовлення виробів має назву «Ручне ткацтво».

Ткацтво бісером на верстаті подібно до способу ткання полотна простим перебором. Служить для цього ткацький верстат, на якому натягнуті нитки основи у декілька рядів в залежності від бажаної ширини. Цей спосіб значно прискорює процес виготовлення виробу. На малюнку 1 представлено 3 варіанти ткацьких верстатів для бісеру. Вони відрізняються за формою в залежності від призначення.

Мал. 1     PA077627

Використовуючи ткацтво можна одержати рівну поверхню, де бісеринки суміжних рядів розташовуються строго одна під іншою, без зсуву. Для одержання гарного малюнка й рівної поверхні необхідно використати бісер однакового розміру й форми.

Перед тим, як розпочати виготовлення виробу, необхідно звернути увагу на правила техніки безпеки при роботі з гострими предметами.

ТБ при роботі з ножицями:

- Ножиці потрібно використовувати з заокругленими кінцями;

-  Класти ножиці на стіл потрібно так, щоб вони не виступали за край столу;

- Не тримати ножиці кінчиками догори;

- Не можна залишати ножиці в розкритому вигляді;

- Не різати ножицями «на ходу»;

- Передавати ножиці можна тільки в закритому вигляді, вперед кінцями.

ТБ при роботі з голкою:

- Під час роботи не можна кидати голку на столі;

- Заборонено користуватись іржавою голкою;

- Необхідно фіксувати голку в гольницю.

Для виготовлення брелоку  знадобиться дрібний бісер блакитного та жовтого кольорів.

Брелок  виготовляється двома способами: в техніці ручного ткацтва за малюнком 2 а-в або ткацтвом на верстаті (мал. 3 а-г).

Перший спосіб: спочатку необхідно набрати 2 бісерини жовтого кольору і замкнути їх у кільце, провести голку через першу бісерину (малюнок 2а).

Мал. 2аC:\Users\Администратор\Desktop\5.jpg

Таким чином повторити прийом потрібно ще 12 разів (6 разів – жовтий колір та 6 разів - блакитний). Це буде визначати ширину виробу (малюнок 2б).

Мал. 2б C:\Users\Администратор\Desktop\5 - копия.jpg

Третій рядок розпочинається зі введення голки в отвір бісеринки 24 в тому ж напрямку і нанизування 25 бісеринки. Закріпити її, пропустивши голку через 24 і 22 бісерини попереднього ряду. Так слід повторити прийом. Мал. 2вC:\Users\Администратор\Desktop\5 - копия (2).jpg

Таким чином необхідно проплести 15 рядків.

Другий спосіб: натягнути 13 ниток основи на ткацький верстат (мал. 3а). Мал. 3аC:\Users\Администратор\Desktop\P1287849.JPG

Закріпити робочу нитку довжиною 120 см на крайню ліву нитку основи.

Нанизати 12 бісерин на голку за малюнком та пропустити їх спіднизу ниток основи (мал. 3б)

Мал. 3бC:\Users\Администратор\Desktop\схемы для семинара\1.jpg

Установити та щільно притиснути кожну бісеринку між двома нитками основи знизу та пройти голкою через весь ряд бісерин зверху натягнутих ниток основи справа наліво (мал. 3в).

Мал. 3вC:\Users\Администратор\Desktop\схемы для семинара\2.jpg

Таким чином зробити другий і наступні ряди виробу за малюнком (мал. 3г).

Мал. 3гC:\Users\Администратор\Desktop\схемы для семинара\3.jpg

Застосовуючи перший або другий спосіб ткання виготовити бісерну стрічку, яка складається з 15 рядків за кольоровою схемою (мал. 4).

Мал. 4 C:\Users\Администратор\Desktop\схемы для семинара\4.jpg

 Закріпити всі нитки, оформити металевою фурнітурою.

   C:\Users\Администратор\Desktop\P1287851.JPG

 

Підсумок

Сьогодні ми зробили брелок з бісеру у вигляді українського прапору, застосовуючи техніку «Ткацтво» на верстаті.

Ви всі попрацювали плідно, кожна робота заслуговує високої оцінки. Всім дякую за увагу!

Варіанти використання техніки «Ткацтво» у сувенірах з бісеру

 

D:\все нужное с рабочего стола\для стипендии\P3056565.JPG D:\все нужное с рабочего стола\для стипендии\это оно\P4266858.JPG

docx
Додано
15 травня 2020
Переглядів
1301
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку