Майстер-клас з теми: «Виготовлення квітки з сучасного матеріалу»

Про матеріал
Тема: «Виготовлення квітки з сучасного матеріалу» Мета: Навчальна: ознайомити з новим сучасним матеріалом фетром, його видами та застосуванням, відпрацьовувати практичні прийоми та навички при виготовленні квітів та композицій; Розвивальна: розвивати фантазію, художню уяву, естетичний смак, творчі здібності та моторику пальців рук; Виховна: виховувати бажання створювати вироби власними руками, любов до квітів, природи, рідного краю. Обладнання та матеріали: фетр білого, зеленого, жовтого кольорів, жорсткий картон, нитки муліне, паперові шаблони пелюсток та листочків, сталевий дріт, синтепон, голка, ножиці, шпилька, кусачки, силіконовий клей, клейовий пістолет, флористична стрічка. Наочні посібники: виставка різноманітних робіт, виготовлених з фетру, інструкції з техніки безпеки при роботі з гострими предметами, ножицями, голкою, дротом.
Перегляд файлу

Військово-цивільна адміністрація міста Торецьк Донецької області

Центр дитячої та юнацької творчості

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Майстер-клас з теми:

«Виготовлення  квітки з сучасного матеріалу»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала: керівник гуртків   

«Бісероплетіння» та «Сувенір»

Хремльова Ольга Сергіївна

 

 

 

 

м. Торецьк

2020 р.

План майстер-класу

Тема: «Виготовлення  квітки з сучасного матеріалу»

Мета:

Навчальна: ознайомити з новим сучасним матеріалом фетром, його видами та застосуванням, відпрацьовувати практичні прийоми та навички при виготовленні квітів та композицій;

Розвивальна: розвивати фантазію, художню уяву, естетичний смак, творчі здібності та моторику пальців рук;

Виховна: виховувати бажання створювати вироби власними руками, любов до квітів, природи, рідного краю.

Обладнання  та матеріали:    фетр білого, зеленого, жовтого кольорів, жорсткий картон, нитки муліне, паперові шаблони пелюсток та листочків, сталевий дріт, синтепон, голка, ножиці, шпилька, кусачки, силіконовий клей, клейовий пістолет, флористична стрічка.

Наочні посібники:  виставка різноманітних робіт, виготовлених з фетру, інструкції з техніки безпеки при роботі з гострими предметами, ножицями, голкою, дротом.

ХІД РОБОТИ

Фетр – це нетканий матеріал зі зваляної вовни. Зручний у роботі, він добре тримає форму і легко ріжеться. Може бути будь-яких кольорів та відтінків, навіть з геометричним та рослинним малюнком. Має різну товщину: один, два, три міліметри. Є м’який, пластичний фетр, а є і більш жорсткіший. В продажу можна знайти листовий фетр розміром А4, А3, А2, а також у рулонах. Він відкриває великий простір для творчості.

Таким чином пояснюється унікальність фетру як матеріалу, його відмінність від більшості тканин полягає в тому, що з ним можна звертатися, як з папером: різати, клеїти . Фетр прекрасно поєднується з сучасними житловими просторами і є дуже модним і стильним матеріалом, з якого можна вирізати і шити безліч різноманітних корисних і красивих речей. У зв'язку з його практичністю фетр стає все більш популярним в рукоділлі, в дитячій творчості. Яскраві кольори і простота у використанні роблять його незамінним при створенні аплікацій, панно, іграшок. Це благодатний матеріал для втілення будь-яких творчих ідей.

Квіти з фетру сьогодні можна зустріти практично скрізь. Робити їх - дуже просто, і навіть з мінімальними навичками і відсутністю спеціальних знань по роботі з тканинами і фетром ви зможете своїми руками зробити з фетру оригінальні квіти та скласти з них яскравий букет.

На майстер-класі ви навчитеся працювати з цим матеріалом та власноруч виготовите квітку.

Практична робота

Перед тим, як розпочати виготовлення виробу, звертаю вашу увагу на правила техніки безпеки при роботі з гострими предметами.

ТБ при роботі з ножицями:

- Ножиці потрібно використовувати з заокругленими кінцями;

-  Класти ножиці на стіл потрібно так, щоб вони не виступали за край столу;

- Не тримати ножиці кінчиками догори;

- Не можна залишати ножиці в розкритому вигляді;

- Не різати ножицями «на ходу»;

- Передавати ножиці можна тільки в закритому вигляді, вперед кінцями.

ТБ при роботі з голкою:

- Під час роботи не можна кидати голку на столі;

- Заборонено користуватись іржавою голкою;

- Необхідно фіксувати голку в гольницю.

Для виготовлення ромашки нам знадобляться: 2 деталі пелюсток, 2 деталі листочків, серединка, металевий дріт для стебла.

Виготовляємо пелюстки ромашки. Паперовий шаблон накладаємо зверху на відріз білого фетру, закріплюємо шпилькою та вирізаємо ножицями по контуру. Нам необхідно вирізати таких 2 деталі.

C:\Users\Администратор\Desktop\фетровый цветок\P8267508.JPG

Для виготовлення серединки квітки нам потрібна деталь круглої форми діаметром 4 см жовтого кольору. Вона має лицьовий та зворотній бік. На зворотній стороні намічаємо лінією коло, по якому ми прокладемо ручну строчку, застосовуючи шов «вперед голку». Для цього нам потрібно закріпити вузликом кінчик нитки та протягнути голку зі зворотного боку на лицьову сторону. Так робимо перший стібок: від першого проколу голкою відступаємо 3-4 мм та робимо другий прокол голкою з лицьової на зворотну сторону. Величина стібка  повинна бути однаковою та відстань між стібками також однаковою. Прокладаємо стібки по всій наміченій лінії. Закріплюємо нитку.

C:\Users\Администратор\Desktop\фетровый цветок\P8267511.JPG

Далі таким чином прокладаємо строчку на відстані 2 мм від краю деталі.

C:\Users\Администратор\Desktop\фетровый цветок\P8267513.JPG

Виконуємо збірку серединки квітки. Накладаємо зверху шматочок синтепону для формування об’єму та деталь з картону для підтримки жорсткої круглої форми. Затягуємо нитку, зав’язуємо її кінчики, маємо готову серединку ромашки.

Наступний етап – виготовлення листочків ромашки. Паперовий шаблон листочка накладаємо зверху на відріз  фетру зеленого кольору, закріплюємо шпилькою та вирізаємо ножицями по контуру. Нам знадобляться  2 деталі.

C:\Users\Администратор\Desktop\фетровый цветок\P8267510.JPG

Підготуємо стебло квітки. З однієї сторони стального дроту діаметром 1мм, довжиною 20 см робимо петельку. Вона не дає впасти деталям квітки.

Робимо збірку квітки. На металевий дріт нанизуємо серединку, 2 деталі пелюсток, фіксуємо бутон ромашки силіконовим гарячим клеєм. Обмотуємо флористичною стрічкою дріт, формуємо стебло, додаємо 2 деталі листочків, фіксуємо їх флористичною стрічкою.

C:\Users\Администратор\Desktop\фетровый цветок\P8267521.JPG

Підсумок

Сьогодні ми зробили нашу кімнату схожою на квітучі луки, ми виготовили дуже гарні квіточки з фетру. Тепер ми можемо насолоджуватися цією красою.

Ви всі попрацювали плідно, і кожна робота заслуговує високої оцінки. Всім дякую за увагу!

 

Варіанти використання квітів з фетру в сучасних предметах інтер’єру .

D:\все нужное с рабочего стола\2017-2018 учебный год\Новая папка\P8095597.JPG

D:\все нужное с рабочего стола\2017-2018 учебный год\Новая папка\P8095629.JPG

docx
Додано
15 травня 2020
Переглядів
460
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку