Майстер-клас з трудового навчання "Кавовий позитив"

Про матеріал
Розробка майстер-класу може бути використана як для учнів, так і для вчителів.
Перегляд файлу

Дата: 03. 01.20

Тема. Кавовий позитив (майстер-клас).

Мета: поглибити знання про історичне походження техніки рукоділля – ковове тонування; розвивати уважність, мислення, вміння підбирати та поєднувати різні кольори в єдиній композиції; вчити виконувати «кавовий позитив» - щура; формувати навички безпечної праці з ножицями та голкою; виховувати інтерес до ручної творчості, естетичний смак.

Дидактичне забезпечення: зразки готових «кавових позитивів», мультимедійні презентації «Цікаві факти про каву», «Кавове тонування».

Матеріально-технічне забезпечення: біла бязь, нитки котушкові в тон тканини, вата, ножиці, голки, клей ПВА,стаканчики, пензлі, кава чорна розчина, ванілін, кориця, мочалка, паперова серветка,картонні шаблони, мультимедійний проектор, ноутбук.

Хід заходу

І. Організаційна частина

- З наближенням канікул кожен учитель формує власний «банк ідей» з позакласної роботи в даний період. Під час сьогоднішнього майстер-класу я хочу поділитися з вами однією із своїх ідей і пропоную спробувати виготовити іграшку  у техніці «кавове тонування».

   Та перед роботою - цікаві факти про каву (презентація).

ІІ. Основна частина

1. Демонстрація зразків виробів, зроблених у техніці кавове тонування

Кавові іграшки – що це таке (презентація)?

Це особливий різновид м’яких іграшок ручної роботи. Тканину, наповнювач виробу просочують натуральними ароматами, а поверхню розписують фарбами, прикрашають декупажем або мереживами. Вдало виглядають кавові вироби найпростіших стилізованих форм. Це всілякі котики, совушки, сердечка. Якщо кофеюшка призначена для подарунку, на ній часто пишуть побажання або просто добрі слова. Дивитися без посмішки на такі милі вироби неможливо, тому у них є ще одна назва – позитивчики.

2. Вступне слово (супроводжується мультимедійною презентацією)

Існує легенда про появу першої «горішняної» ляльки: зшита жінкою для своєї дочки зі старого ганчір'я, лялька довгий час пролежала на горищі невеликої кавової фабрики, забута своєї маленькою господинею, яка час від часу там грала, коли мама брала дівчинку з собою на роботу. За це тривале перебування на горищі лялька встигла не тільки припасти пилом, але і постаріти, і закоптитися. А ще, важливо, - вона просочилася ароматами кави, кориці, ванілі.

Що знадобиться для її створення?

  • Натуральна біла тканина – льон, бязь. Ситець не підійде, він дуже тонкий. Категорично не підходять штучні тканини, трикотаж.
  • Синтепон для наповнення кавової іграшки або ж вата.
  • Клей ПВА, будь- яка розчинна кава, ваші улюблені прянощі.
  • Нитки, акрилові фарби, пензлі.
  • Мочалка для замочування тканини, пензлик, ножиці, простий олівець, картонна викрійка.

Кавовий розчин

  1. В посуд засипте 2 чайні ложки або 2 стіка розчинної чорної кави. Зауважте, кава 3в 1 тут не підійде, потрібен саме чорний.
  2. Додайте 0,5 чайної ложки ваніліну. Не переплутайте з ванільним цукром. Якщо розчин потрапить цукор, готова іграшка буде липкою і негарною. Тому шукайте звичайний ванілін.
  3. Залийте каву з ваніліном 0,5 склянки окропу і розмішайте.
  4. Влийте розчин 1 чайну ложку клею ПВА, перемішайте.
  5. Готовий розчин процідіть через марлю або вату. Якщо цього не зробити, випадкові грудочки можуть зіпсувати весь зовнішній вигляд іграшки.

Спробуйте і ви зробити свій перший кавовий «позитив».

Бажаю, вам, успіху та творчого натхнення!

3. Практична робота

Після того, як Ви зшили і затонували свою іграшку, саме час її декорувати. Тут знову можна дати волю своїй фантазії. Вам можуть стати в нагоді акрилові фарби, гудзики, намистинки, шматочки кольорової тканини і шкіра, сухоцвіти і паперові квіти, стрічки і мережива ... список можна продовжувати нескінченно, з огляду на різноманіття матеріалів для творчості, які пропонують нам магазини.

 

ІІІ. Заключна частина

- Головне призначення кавового «позитива» - це радувати господаря і дарувати йому приємний натуральний аромат. Адже така іграшка створює навколо себе настрій домашніх посиденьок за кавою з булочками де б Ви не знаходилися - вдома, на роботі або в автомобілі.

Жартівливі побажання до свят

. 

 

docx
Додано
26 лютого 2020
Переглядів
785
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку