Майстер-клас "Зайчик на пальчик"

Про матеріал
Розробку майстер-класу можна використати у роботі як із учнями так і з учителями. Даний матеріал можна використати як захід під час предметного тижня, у позаурочній роботі, на уроках трудового навчання під час виготовлення ляльок-мотанок.
Перегляд файлу

Дата: 20. 03. 13

Тема. Зайчик на пальчик (майстер-клас).

Мета: поглибити знання про традиційні українські іграшки-мотанки; розвивати уважність, мислення, вміння підбирати та поєднувати тканини різного кольору; вчити виконувати іграшку-мотанку; формувати навички безпечної праці з ножицями; виховувати любов до ручної творчості, естетичний смак, інтерес до народних традицій.

Дидактичне забезпечення: зразки готових зайчиків.

Матеріально-технічне забезпечення: клаптики тканини, шовкові стрічки, нитки, вата, ножиці.

Хід заходу

І. Організаційна частина

- Під час вивчення варіативного модуля «Технологія виготовлення народної ляльки» можна запропонувати учням виготовити зайченя на пальчик.

ІІ. Основна частина

1. Вступне слово

- З давніх давен майже в кожній українській хаті були власні традиції та звичаї у виготовленні ляльок. Лялька-мотанка створюється з певною ціллю. Її виготовляли із різними побажаннями, наділяли різними символічними значеннями: на щасливу долю, сприяння потаємним бажанням, гармонії людини з природою, на успіх і здоров’я, на добро і злагоду. І обов’язково, ці обереги несуть у собі позитивну енергетику.

  Мотанка виконується виключно шляхом намотування, не має обличчя і несе в собі тепло людських рук, любов і турботу, з якою створена…

2. Демонстрація зразків зайченят

- Зайченя на пальчик робили дітям від трьох років, щоб вони мали друга, співрозмовника. Зайчик одягається на пальчик і завжди поруч із дитиною. Цю іграшку раніше батьки давали дітям, коли йшли з будинку. Якщо малюку ставало сумно або страшно, до зайчати можна було звернутися як до друга, поговорити з ним, поскаржитися або просто пограти. Це був і друг, і оберіг. Діти дуже чуйні  і в улюбленій іграшці бачать рідну душу, відкриваються і розмовляють, як із живою людиною. 

3. Виготовлення зайченяти на пальчик за інструкційною картою

ІІІ. Заключна частина

- На Великдень зайчик міг “принести в подарунок” писанку або крашанку. Подарунок ховався в животику зайченяти. Великоднє яєчко могло бути приховане повністю, а могло і “виглядати із заячого животика”.

docx
Додано
26 лютого 2020
Переглядів
1478
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку