Майстер-клас з виготовлення панно «З Україною в серці»

Про матеріал
Національно-патріотичний майстер-клас, мета якого: ознайомити дітей з новою декоративною технікою; виховувати почуття любові до рідного краю; розвивати патріотизм та громадянську свідомість; формувати національні погляди; розвивати творчі здібності й естетичне бачення. Розробку можна використовувати у виховній роботі й позакласних заходах.
Перегляд файлу

Майстер-клас з виготовлення панно у рамках Клубу вихідного дня

«З Україною в серці»

Мета: ознайомити ліцеїстів з новою декоративною технікою; виховувати почуття любові до рідного краю; розвивати патріотизм та  громадянську свідомість; формувати національні погляди; розвивати творчі здібності й естетичне бачення.

Обладнання: клей, пензлики, ножиці, канцелярський ніж, папір гофрований, олівець, ручки, основа з пінопласту, папір шліфувальний.

... Буває, часом сліпну від краси.
Спинюсь, не тямлю, що воно за диво,
оці степи, це небо, ці ліси,
усе так гарно, чисто, незрадливо,
усе як є дорога, явори,
усе моє, все зветься Україна.
Така краса, висока і нетлінна,
що хоч спинись і з Богом говори...
                                        Ліна Костенко

 

Хід роботи:

І. Організаційний момент. Актуалізація опорних знань.

Класний керівник: Ви вже багато знаєте про культуру, історію й народні символи нашої неньки-батьківщини. А чи усім відомі кольори основної національної символіки України?

Відповіді ліцеїстів.

Класний керівник: Вірно. Жовтий – це символ пшениці в степах під блакитною аркою неба, який уособлює споконвічне прагнення народу до миру, праці, краси та багатства рідної землі.

Жовто-блакитні барви символізували Київську Державу ще до християнізації Русі. Майже всі герби міст Київщини й України загалом обрамлялися жовто-блакитними кольорами. З XVIII століття полкові й сотенні козацькі прапори Війська Запорозького вироблялися з блакитного полотнища, на якому жовтою фарбою наносився хрест, зорі, зброя, постаті святих. Так, упродовж історичного розвитку жовто-блакитний прапор був символом боротьби за національні й соціальні права українського народу і за часів незалежності став Державним Прапором України. Зараз національні кольори зберігаються і в зображенні гербу України, і при оформленні гімну на стендах. І як ви знаєте, українські спортсмени завжди представляють країну у жовто-синій формі на міжнародних змаганнях.

Короткий виступ ліцеїстки з декламацією вірша про Україну (на вибір).

ІІ. Повідомлення теми і мети, проведення майстер-класу.

Класний керівник: Усі ви знаєте, що в ліцеї проходить патріотичний тиждень діяльності творчої групи вихователів «Край козацький – моя земля». Сьогодні ми продовжимо ряд національно-патріотичних заходів. Пропоную вам взяти участь у майстер-класі «З Україною в серці», на якому ви познайомитесь із новою технікою декоративно-прикладного мистецтва та пригадаєте особливості державних символів нашої держави.

Саме зараз ми створимо панно у національних кольорах рідного краю в техніці суцільного мозаїчного торцю­вання. Тому обираємо матеріали жовтого та синього кольорів.

Чи знає хтось із присутніх, що таке торцювання?

Повідомлення ліцеїста: Торцювання один з видів паперового мистецтва. Цю техніку можна віднести і до способу аплікації, і до виду квілінгу. За допомогою торцювання можна створювати дивовижні об’ємні картини, мозаїки, панно, декоративні елементи інтер’єру. Зазвичай в цій техніці використовується гофрований папір, або креповий. Крім гофрованого паперу для торцювання підійдуть також звичайні паперові серветки. Торцювання може бути по контуру (однорядове) та по всій пло­щині (об’ємне торцювання).

Класний керівник: Дякую. Це справді досить маловідома техніка, яка у наш час дуже швидко знаходить нових шанувальників. Її популярність пояснюється ефектом «пухнастості» та легким способом виконання. Обираємо об’ємне торцювання. В основі цієї техніки – створення зображень за допомогою об’ємних елементів з паперу. Об’ємний елемент торцювання називають «торцівкою». Це стислий у вигляді конуса шматочок м’якого паперу. Саме з таких елементів створюється кінцевий виріб. 

Тож давайте навчимося основам техніки торцювання. Приступаємо до роботи:

  1. Намалюйте на аркуші ескіз вашого малюнка.
  2. Заготовлений пінопласт вирізаєте канцелярським ножем у формі серця, шліфуєте. У разі відсутності пінопласту, можна використовувати інші матеріали, зокрема картон.
  3. Гофрований папір (може бути кольоровий папір або серветки відповідного кольору) наріжте маленькими квадратиками за­вдовжки близько 1,5-2 см.
  4. У готовому «серці» обираєте місце та обводите контур руки.
  5. Нанесіть клей на необхідну частину малюнка.
  6. Поставте на квадратик паперу кінець стержня від шарикової ручки.
  7. Зімкніть квадратик та прокрутіть стержень.
  8. Поставте такий паперовий конус разом зі стержнем на проклеєну частину малюнка.
  9. Легенько притисніть стержень до паперу, витягніть його.
  10. Таким чином приклейте всі шматочки на панно, один поряд з іншим. Заповніть також фон малюнка. Картина буде схожою на маленький пухнастий килим.

Не залишайте по­рожніх місць та обов’язково дотримуйтесь правил безпеки під час роботи.

Погляньте, ви власноруч створили прекрасне патріотичне декоративне панно за новою технікою. Гарна робота, дорогі ліцеїсти.

ІІІ. Підведення підсумків.

Класний керівник: Як вам результат вашої роботи? Чи сподобалась техніка об’ємного торцювання? Які труднощі виникали? Чи хотіли б і надалі робити подібні вироби? На яку тему?

Відповіді ліцеїстів.

Класний керівник: Як ви побачили торцювання – не складна, але кропітка творча робота. Вона не потребує багато часу, та вимагає посидючості, акуратності й уваги. За допомогою такого універсального виду мистецтва, можна легко створити різноманітні елементи декору, картини, подарунки для рідних та близьких.

Виготовлене серце – поробка, яка нагадала нам про те, що варто любити свою державу, цінувати національну приналежність, бути патріотом. Синьо-жовті кольори залишаються незмінними кольорами символів української незалежності, свободи й великого майбутнього України як розвиненої європейської держави. Кольори української символіки відбивають національні традиції протягом усього періоду становлення нашої країни. Адже несуть у собі важливі події українського державотворення, боротьби за свободу волелюбного народу. Пам’ятайте про це! Дякую за увагу.

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Майстер-класи
Додано
8 лютого 2023
Переглядів
844
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку