Майстр клас по виготовленню ляльки *Писанка*.

Про матеріал
Презентація майстр класу по виготовленню ляльки *Писанка*. В презентації представлені: матеріали з яких виготовляється лялька ; послідовність її виготовлення ; використання та значення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПАСХАЛЬНА ЛЯЛЬКА. ПИСАНКА.

Номер слайду 2

Малося багато обрядових ляльок: Масляна, Трійця, але сама ошатна і красива була Пасхальна лялька. Кращий матеріал, міцні тасьми, пояски, найяскравіші фарби берегли для цієї ляльки. Робили великодніх ляльок-мотанок до Вербної неділі, за тиждень до Великодня, ставили на стіл між великодніми дарами. На Вербну неділю влаштовувалися вербові базари, дарували один одному іграшки: лляні - щоб льон вродив, ганчіркові ошатні, найяскравіших фарб - щоб нарядів було багато. Пасхальна лялька-мотанка символізує жінку, яка йде на Великдень освячувати паски та яйця. Святкова Великодня лялька зазвичай кольорова, виконується в червоних кольорах і вважається найгарнішою, тому для її виготовлення обирається найкраща тканина і стрічки Така лялька вважається сувеніром і може замінити собою Великоднє яйце. Вважалося, що дарування цих ляльок скріплює спорідненість, дарувати їх означало надавати велику честь. Вони зберігалися на почесному, видному, але не доступному для «чужої» людини місці.

Номер слайду 3

ІНСТРУМЕНТИ ТА МАТЕРІАЛИ ДЛЯ ВИГОТОВЛЕННЯ ЛЯЛЬКИ ПИСАНКИ1. Грунтовка.2. Акрилові фарби.3. Пензлики.4. Заготовка яйця.

Номер слайду 4

ВИГОТОВЛЕННЯ ПИСАНКИ1. Окрасити яйце в потрібний фон.2. Олівцем нанести малюнок.3. Розмалювати яйце.

Номер слайду 5

ІНСТРУМЕНТИ ТА МАТЕРІАЛИ ДЛЯ ВИГОТОВЛЕННЯ ЛЯЛЬКИ ПИСАНКИ1. Тканина .2. Мішкавина.4. Гілка.5. Синтепон.6. Нитки.7. Вишиті стрічки.8. Ножиці.9. Голка.10. Прикраси для ляльки.

Номер слайду 6

ПОСЛІДОВНІСТЬ ВИГОТОВЛЕННЯ 1. Підготувати тканину для першої хустки. Зігнути зріз тканини на 6 см.2. Обматати хусткою яйце .

Номер слайду 7

3. Закріпити хустку за допомогою нитки обмотавши з низу яйця.4. Залишок тканини розправити і всередину покласти гілку.5. Обмотати гілку тканиною і зав'язати ниткою.

Номер слайду 8

6. З червоної тканини вирізати квадрати для грудей. 7. За допомогою синтепону сформувати кульку. 8. Закріпити нитками обмотавши навколо кульки.

Номер слайду 9

9. Зробити другу кульку. 10. З'єднати дві кульки разом, обмотавши нитками навколо кульок.11. Примотати груди к гілки під яйцем.

Номер слайду 10

12. Вирізати два прямокутника для рук. 13. Зшити тканину. 14. Зрізи розсотати з обох сторін.15. Зібрати краї та зав'язати нитками.

Номер слайду 11

16. Прив'язати руки позаду до гілки, напроти грудей, таким чином щоб утворився позаду хрест.

Номер слайду 12

Виготовлення нижньої спідниці.17. Вирізати нижню спідницю.18. Зшити бік.19. Зверху прострочити та зібрати.20. Спідницю одягти на ляльку і стягнути нитки, зібравши навколо гілки під грудьми.

Номер слайду 13

Виготовлення верхньої спідниці.21. Вирізати верхню спідницю . Вона повинна бути меншою за нижню.22. Прикрасити вишитою стрічкою , мереживом.23. Зверху прострочити та зібрати спідницю.

Номер слайду 14

24. Одягти верхню спідницю поверх нижньої, стягнути та замотати нитками.

Номер слайду 15

Виготовлення фартушка. 25. Вирізати прямокутник з мішковини зверху накласти вишивку.26. Зшити прямокутники між собою27. В горі на фартушку пришити вишиту стрічку ( пояс).

Номер слайду 16

28. Зав'язати фартушок обмотавши навколо талії ляльки два рази.29. Завязати бант.

Номер слайду 17

30. Вирізати трикутник.31. Підігнути довгий край хустинки.32. Обматати та зав'язати хустинкупозаду.

Номер слайду 18

Прикрашання ляльки. 33. Сформувати букет з квітів.34. Зав'язати бантиком стрічки.35. Привязати або приклеїти букет, стрічки та свічку в одну руку.

Номер слайду 19

36. Вив'язати з джгута корзину.37. Прив'язати до другої руки.38. Виготовити з борошна та солі паску та крашанки.39. В корзину покласти паску та крашанки.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ. БАЖАЮ ВСІМ НАТХНЕННЯ.

pptx
Додав(-ла)
Шпак Надія
Додано
4 листопада 2021
Переглядів
594
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку