"Медичні засоби індивідуального захисту"

Про матеріал
Презентація "Медичні засоби індивідуального захисту" містить перелік медичних засобів індивідуального захисту, способи їх використання, місце розташування в одязі військовослужбовців, склад аптечки індивідуальної.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Медичні засоби індивідуального захисту https://www.youtube.com/watch?v=tqgYCSuVRm8&t=27s&ab_channel=%D0%94%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B9%D0%92%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2 https://www.youtube.com/watch?v=1cajPnHwtzk&ab_channel=dgh933

Номер слайду 2

Чому не робили йодної профілактики після аварії ЧАЕС у 1986? У верхах наказали робити все, щоби не виникала паніка. Вважали: якщо говоритимуть про профілактику, то люди щось запідозрять і вийдуть на протести. Чорнобильська трагедія, військові дії на сході України показали населенню, що до власної безпеки слід ставитися відповідально, вчитися основним способам збереження власного життя та здоров’я.

Номер слайду 3

Способи захисту населення Укриття в захисних спорудах Евакуація з небезпечних районів Застосування засобів індивідуального захисту

Номер слайду 4

Засоби індивідуального захисту Засоби захисту органів дихання Засоби захисту шкіри Медичні засоби захисту

Номер слайду 5

1. Медичні засоби індивідуального захисту Медичні засоби захисту призначені для профілактики і надання допомоги населенню, що потерпіло від НС. За їх допомогою можна урятувати життя людей, значно знизити розвиток уражень, підвищити стійкість організму до дії ураження радіоактивними, отруйними речовинами і бактеріальними засобами.

Номер слайду 6

За певних умов застосування цих засобів може підвищити ефективність інших способів захисту (в ході розосередження і евакуації населення, при укритті у захисних спорудах тощо). Весь комплекс робіт захисту населення у разі НС покладають на формування і заклади медичної служби ЦЗ, але на початковому етапі головну роль відіграє навченість населення діям само- і взаємодопомоги.

Номер слайду 7

За останні десятиліття засоби цивільного захисту мало змінювалися, окремі складові дещо застарілі. Більш модифіковані комплекти засобів захисту є на окремих підприємствах особливого статусу.

Номер слайду 8

До медикаментозних засобів захисту належать: радіозахисні препарати (знижують радіаційний вплив, підвищують радіостійкість організму, послаблюють променеву хворобу); антидоти (специфічні протиотрути для профілактики чи лікування ураження людей ОР); протибактеріальні засоби (засоби профілактики інфекційних захворювань).

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

До основних табельних індивідуальних медичних засобів відносяться: АІ-2 (АІ-1, АІ-3, АІ-4) аптечка індивідуальна Аптечка індивідуальна містить медичні засоби захисту і призначена для надання самодопомоги та взаємодопомоги при пораненнях і опіках (для зняття болю та запобігання шоку), і попередження або послаблення уражень фосфорорганічними отруйними речовинами, бактеріальними засобами та радіоактивними речовинами. У ній міститься набір медичних засобів, що розподілені по гніздах відповідно до схеми, що додається, та інструкція застосування даних засобів. Розмір аптечки складає: 90x100x20 мм. Маса - 130 г.

Номер слайду 13

Різновиди комплектацій аптечки Аптечки індивідуальні можуть мати різну комплектацію. Крім того, що кожен пенал з медичними засобами підписаний та має власне гніздо, вони ще розрізняються забарвленням і мають різну форму для більш швидкого пошуку та ідентифікації в умовах темряви та людьми з вадами зору.

Номер слайду 14

2. Аптечка індивідуальна Аптечка індивідуальна містить медичні засоби захисту і призначена для надання допомоги, самодопомоги, взаємодопомоги при пораненнях і опіках (для зняття болю) і попередження або послаблення уражень фосфорорганічними отруйними речовинами, бактеріальними засобами і радіоактивними речовинами. Усі вони розміщені у пеналах, а ті в свою чергу у відповідних гніздах. Схема розташування міститься на кришці аптечки. Пенали мають різне забарвлення і форму.

Номер слайду 15

Ця аптечка, розроблена ще за СРСР, потребує модернізації. Роботи в цьому напрямі тривають. Зокрема запатентовано новий удосконалений її варіант, однак система ЦЗ наразі майже не розвивається.

Номер слайду 16

№ гнізда Назва засобу Зовнішній вигляд Застосування 1. Протибольовий засіб (промедол) Шприц-тюбик При переломах, обширних ранах та опіках 2. Засіб при отруєнні ФОР (антидот) (тарен) Круглий червоний пенал; 6 таблеток При сигналі аварії на ХНО чи при хімічній тривозі. 1 табл. – перед одяганням протигазу; при наростанні ознак отруєння – ще одна. Повторно – через 5-6 годин 3. Протибактеріальний засіб №2 (сульфадиметоксин)  Великий круглий білий пенал; 15 таблеток При шлунково-кишкових розладах (після опромінення). І доба – 7 таблеток за раз; наступні дні – по 4 табл. 4. Радіозахисний засіб №1 (цистамін) 9 рожевих восьмигранних пеналів по 6 табл. При загрозі опромінення (знаходженні на зараженій місцевості) – 6 табл. за 1 раз. Приймати, при можливості, за 30 хв. до початку опромінення. Повторно – ще 6 табл., але не раніше 4-6 год. 5. Протибактеріальний засіб №1 (тетрацикліну гідрохлорид) 2 біло-прозорих чотиригранних пенали по 5 табл. При інфекційних захворюваннях, застосуванні БЗ, а також при пораненнях та опіках (як протизапальний засіб). 5 табл. за раз, через 6 годин – ще 5 табл. 6. Радіозахисний засіб №2 (йодид калію) Чотиригранний білий пенал із зрізаними кутами; 10 табл. Після випадання радіоактивних опадів – по 1 табл. щодня при використанні в їжу свіжого молока. 7. Протиблювотний засіб (етаперазин) Круглий голубий пенал із повздовжніми ребрами; 5 табл. При появі нудоти після струсу мозку – 1 табл. При необхідності – ще одну через 3-4 год. Та одразу ж після опромінення. №Гнізда Назва засобу Зовнішній вигляд Застосування 1 Протибольовий засіб (промедол) Шприц-тюбик При переломах, обширних ранах та опіках 2 Засіб при отруєнні ФОР (антидот) (тарен) Круглий червоний пенал; 6 таблеток При сигналі аварії на ХНО чи при хімічній тривозі. 1 табл. – перед одяганням протигазу; при наростанні ознак отруєння – ще одна. Повторно – через 5-6 годин 3 Протибактеріальний засіб №2 (сульфадиметоксин)  Великий круглий білий пенал; 15 таблеток При шлунково-кишкових розладах (після опромінення). І доба – 7 таблеток за раз; наступні дні – по 4 табл. 4 Радіозахисний засіб №1 (цистамін) 9 рожевих восьмигранних пеналів по 6 табл. При загрозі опромінення (знаходженні на зараженій місцевості) – 6 табл. за 1 раз. Приймати, при можливості, за 30 хв. до початку опромінення. Повторно – ще 6 табл., але не раніше 4-6 год. 5 Протибактеріальний засіб №1 (тетрацикліну гідрохлорид) 2 біло-прозорих чотиригранних пенали по 5 табл. При інфекційних захворюваннях, застосуванні БЗ, а також при пораненнях та опіках (як протизапальний засіб). 5 табл. за раз, через 6 годин – ще 5 табл. 6 Радіозахисний засіб №2 (йодид калію) Чотиригранний білий пенал із зрізаними кутами; 10 табл. Після випадання радіоактивних опадів – по 1 табл. щодня при використанні в їжу свіжого молока. 7 Протиблювотний засіб (етаперазин) Круглий голубий пенал із повздовжніми ребрами; 5 табл. При появі нудоти після струсу мозку – 1 табл. При необхідності – ще одну через 3-4 год. Та одразу ж після опромінення.

Номер слайду 17

3. Індивідуальний протихімічний пакет Призначений для знезараження краплин рідких отруйних речовин, що потрапили на шкіру, одяг і спорядження. Існує кілька модифікацій ІПП, зокрема ІПП-8, 9, 10, 11. Вони відрізняються пакуванням й комплектацією, але сутність однакова — є розчин для дегазації.

Номер слайду 18

Індивідуальний протихімічний пакет (ІПП) (рис. 3.2) - призначений для знезараження скраплених отруйних речовин, що потрапили на відкриті ділянки тіла людини, одяг, на ЗІЗ та інструмент. ІПП-8 складається із скляного флакона з дегазуючим розчином та ватно-марлевих тампонів. Дегазуючий розчин являє собою розчин речовин, що вступають у хімічну реакцію із отруйними речовинами.  Форма випуску ІПП-11 — герметичний пакет, що містить тампон із нетканого матеріалу, просочений протихімічним засобом. При відсутності ІПП користуються розчином: 1 л 3% перекису водню + 150 г силікатного клею або 30 г їдкого натру. 

Номер слайду 19

ІПП складається з флакону з розчином та сухих серветок. Рідиною із флакону змочують тампон і протирають відкриті ділянки шкіри — кисті рук, обличчя, внутрішню частину протигазу, якщо є. Рідина пакету отруйна — вона не повинна потрапити в очі, тому обличчя протирають із закритими очами. Не відкриваючи очі, протирають обличчя сухим тампоном і надягають протигаз. Дії виконують швидко (1-2 хв). Рідина для дегазації здатна вбивати мікробів, однак її призначення — це проведення часткової санітарної обробки при зараженні отруйними речовинами.

Номер слайду 20

Сучасні модифікації ІПП — герметично запаковані серветки, змочені дегазувальним розчином. За відсутності ІПП можна обробити шкіру звичайним мильним розчином, водою, чистим піском, снігом — це дещо зменшить дію отруйних речовин. Рідину ІПП використовують у першу чергу для шкірних покривів.

Номер слайду 21

4. Пакет перев’язувальний індивідуальний Пакет складається зі стерильних бинта і 2 прошитих ватно-марлевих подушечок, одну з яких можна вільно переміщувати вздовж бинта. Пакет упакований в 2 оболонки: зовнішню прогумовану (її можна використати для пов’язки у випадку пневмотораксу) і внутрішню паперову (пергамент). У складках паперової оболонки є англійська булавка для закріплення пов’язки. Подушечки накладають на рану одна на одну або на обидві рани (у разі наскрізного поранення) і закріплюють бинтом. Бинт закріплюють булавкою.

Номер слайду 22

До основних табельних індивідуальних медичних засобів відносяться: Перев'язувальний пакет індивідуальний ППІ (ППМ) застосовується для перев'язки ран, опіків і зупинки деяких видів кровотечі. Індивідуальний перев'язувальний пакет складається: з марлевого бинта (10 см х 7 м) і двох ватно-марлевих подушечок (17.5 х 32 см), одна з яких фіксована на відстані 12-17 см від кінця бинта, а іншу можна пересувати по бинту на потрібну відстань . Бинт з ватно-марлевими подушечками загорнутий у пергаментний папір, в складку якої вкладена безпечна шпилька, і упакований в герметичну зовнішню оболонку з прогумованої тканини, стійко зберігає стерильність вмісту. На оболонці пакета надрукована коротка інструкція і дата виготовлення. Порядок накладання пов'язки: розкрити пакет, вийняти шпильку і приколоти її до одягу; лівою рукою взяти кінець бинта, а правою — скатку бинта і розгорнути його; накласти подушечки, не торкаючись ними інших предметів, на рану чи опік тією стороною, яка не прошита нитками; прибинтувати подушечки, а кінець бинта закріпити шпилькою.

Номер слайду 23

У першу чергу медичними засобами захисту забезпечуються особовий склад формувань, робітники і службовці стратегічних об'єктів, а також населення міст та інших населених пунктів, які потрапляють у зони ураження хімічно небезпечних об’єктів та АЕС. У другу чергу засобами медичного захисту забезпечується інше населення міст, жителі населених пунктів, що розташовані у зонах можливого руйнування і все населення міст та інших населених пунктів, на території яких розташовані категорійні об'єкти народного господарства. У третю чергу медичними засобами захисту забезпечується усе інше населення, включаючи жителів сільських населених пунктів. Медичні засоби захисту видаються населенню при загрозі виникнення надзвичайних ситуацій і зберігаються у нього до особливого розпорядження керівництва цивільного захисту. Забезпечення населення ЗАСОБАМИ МЕДИЧНОГО ЗАХИСТУ

Номер слайду 24

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ Література Захист Вітчизни. Основи медичних знань. Рівень стандарту : підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти / А.А. Гудима, А.О. Пашко, І.М. Герасимів, М.М. Фука. – Тернопіль : Астон, 2019. – 240 с. : іл. Інтернет-ресурси https://jak-zrobiti-samomu.com.ua/yak-zrobiti-vatno-marlevu-povyazku/ http://osvita.ua/vnz/reports/dpju/24965/ http://studopedia.com.ua/1_259155_dityachi-protigazi-dp-m-i-pdf--upakovuyutsya-v-derevyani-yashchiki-po---sht-v-kozhnomu-yashchiku-litsevi-chastini-odnogo-rostu.html Відео: https://www.youtube.com/watch?v=tqgYCSuVRm8&t=27s&ab_channel=%D0%94%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B9%D0%92%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2 https://www.youtube.com/watch?v=1cajPnHwtzk&ab_channel=dgh933

ppt
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для дівчат – Основи медичних знань) 11 клас (Гудима А.А., Пашко К.О., Герасимів І.М., Фука М..М.)
Додано
22 лютого
Переглядів
167
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку