Методична розробка години спілкування на тему «Безпека харчування»

Про матеріал

Можливісь надати учасникам тренінгу інформацію про вибір харчових продуктів, здоровий спосіб життя та фактори, що впливають на формування здоров'я. Ознайомити з наслідками незбалансованого харчування та харчових отруєнь. Створити комфортну атмосферу, актуалізувати відчуття важливості здоров'я, розуміння складності його досягнення та збереження.

Перегляд файлу

Тренінг на тему: «Безпека харчування»

Мета: надати учасникам тренінгу інформацію про вибір харчових продуктів, здоровий спосіб життя та фактори, що впливають на формування здоров’я. Ознайомити з наслідками незбалансованого харчування та харчових отруєнь. Створити комфортну атмосферу, актуалізувати відчуття важливості здоров’я, розуміння складності його досягнення та збереження.

 Завдання: за допомогою вправ тренінгу допомогти учням зробити вибір на користь здорового харчування.

Форма проведення: тренінг з виконанням вправ, бесіди, малювання.

Обладнання : плакат з правилами роботи групи; папір, олівці, фломастери.

 

Хід

І. Організаційна частина

 1. Вправа « Знайомство»

 Мета: підготувати учасників до роботи, створити комфортну атмосферу, гарний настрій, сприяти згуртованості групи.

Хід вправи

Учасники сидять у колі.

Ведучий  знайомить з талісманчиком, кожний учасник передає його по колу, промовляючи слова:

                                             Наше коло, мов сім’я.

                                             Друзі ми: і ти, і я.

                                        Добрий день, сусіде справа,

                                        Добрий день, сусіде зліва.

                                        Ми – одна сімя,

                                        Наше коло, мов сімя.

                                        Друзі ми: і ти, і я.

                                        Обніми сусіда зліва,

                                        Обніми сусіда справа.

                                        Ми - одна сімя.

2. Встановлення правил групи

На плакаті записують правила, що колективно складаються в групі.

1, Бути чесними.

2. Бути толерантними.

3, Не критикувати, а допомагати.

4. Один говорить – всі слухають.

5. Правило піднятої рук.

6. Дотримуватись регламенту.

7. Бути активним і позитивним.

3. Вправа «Очікування»

Мета: визначити сподівання і очікування учасників щодо тренінгу.

Хід вправи

Учасники на стікерах у вигляді фруктів та овочів записують свої очікування від тренінгу. Потім, виголошуючи свої очікування, приклеюють їх на плакаті

ІІ. Основна частина

  1. Повідомлення теми і завдань.
  2.  Мозковий штурм

«Назвати чинники, що впливають на вибір продуктів»

(висловлювання учнів)

  1.  Робота з картками

Хід вправи

Ведучий пропонує учням картки з визначеними чинниками скласти у вигляді трикутника (від найважливіших чинників – вершина, до менш важливих - основа)

  1.  Робота в групах

Хід вправи

За допомогою гри «Фруктовий сад» ведучий поєднує учасників у три групи. Для цього пропонується стати в коло і назвати дерева, що там ростуть: яблуня, черешня, груша, учасники називають по порядку дерева, а потім за їх назвою створюють групи.

 Кожна з них отримує лист паперу і завдання:

  • Назвати хвороби, до яких призводить незбалансоване харчування
  • Роль харчових добавок для здоров’я підлітка
  • Харчові отруєння, спричинені неправильним харчуванням

 

Кожна з груп зображує  свій  малюнок,  куди  вкладає певний  зміст  і  показує  його, пояснюючи зміст, який було втілено.

 

Обговорення вправи. Групи порівнюють свої роботи та дають відповіді на

запитання:

  •       Які думки у вас виникли під час виконання роботи?
  •       Як ви думаєте, що найважливіше для вашого здоровя?

Після презентації вправи ведучий пропонує всім уявити собі ті шкідливі,

 руйнівні фактори, які є в нашому житті, що впливають на харчування людини.

 Отже, у нас є багато ідей щодо реалізації здорового способу життя і

тільки від нас самих залежить, як його зберегти.

  1.  Робота в парах

Хід вправи

Опрацювати інформаційний матеріал «Міфи і факти про дієти».

За методом вправи «Карусель» поділитися отриманою інформацією з кожною парою.

  1.  Вправа «Пам’ятка»

Група ділиться на 4 підгрупи за допомогою розбивки «Доба»: по черзі учні називають слова: ранок, день ,вечір, ніч. Кожна з груп отримує завдання:

 - 1 – розробити примірне добове меню для підлітка

- 2 – скласти топ-10 найкорисніших продуктів харчування(за допомогою піраміди харчування)

 - 3 – назвати проблеми йододифіциту у дітей і підлітків (випереджаюче навчання)

 - 4 – скласти перелік небезпечних продуктів харчування, які впливають на здоров’я людини

7.  Презентація робіт груп.

8.  Колективна робота «Знаю, умію, навчаю».

Завдання.

Опрацювати інформаційний матеріал «Як вживання шкідливих звичок (алкоголь, ліки) впливає на організм людини»

11.Підсумок

1. Зворотний зв'язок.

Гра «Відкритий мікрофон»

2. Побажання.

Вправа «Віночок»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Україна

Головне управління освіти і науки

Дніпропетровської облдержадміністрації

Комунальний заклад

«Майська загальноосвітня школа І-ІІІ ступеня»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Методична розробка

години спілкування на тему «Безпека харчування»

 

Форма проведення: тренінг

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Класний керівник

Краснова А.Г.

docx
Додано
24 лютого 2018
Переглядів
1032
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку