Методична розробка гурткового заняття на тему: "Фастфуд: швидка їжа - повільна смерть"

Про матеріал

Методична розробка гурткового заняття на тему: "Фастфуд: швидка їжа - повільна смерть", призначена для поглиблення знань учнів та формування більш широкого розуміння про здоровий спосіб життя.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фастфуд: швидка їжа-повільна смерть Міністерство освіти і науки України. Державний навчальний заклад«Чортківське вище професійне училище» Гурткове заняття на тему: Підготувала викладач професійно-теоретичної підготовки : Джумак Галина Петрівна Обговорено та схвалено на засіданні методичної комісії працівників кухарських професій. Протокол № 5 від 15.01.2018 рік смт Заводське 2018 рік

Номер слайду 2

Мета гурткового заняття: - Поглиблення знань та формування більш широкого розуміння про здоровий спосіб життя.  - Ознайомлення з харчовими продуктами, споживання яких доцільно обмежити при негативному впливі на організм людини. - Набуття здорових звичок у харчуванні. - Виховати в учнів повагу та почуття відповідальності за оптимальні умови життєдіяльності для власного здоров’я.

Номер слайду 3

Фаст-фуд (від англ. fast food) – їжа швидкого харчування, яку можна швидкого приготувати, а відвідувачу зручно і швидко скуштувати. Давно стала невід'ємною частиною сучасного світу. 

Номер слайду 4

Швидке харчування існувало і в давнину. Стародавні римляни нерідко взагалі відмовлялися від готування, в деяких будинках навіть не було кухонь. Зате в кожному місті існувала маса закусочних і базарів, де торгували всілякими стравами. Великою популярністю користувалися коржі з дріжджового тіста, змащені оливковою олією, їх було дуже зручно використовувати, як їстівні тарілки. На сучасній території Риму мали місце маленькі намети, де відвідувачам пропонувалися свіжий хліб, м'ясо, фрукти і навіть солодощі. Історія фаст-фуду

Номер слайду 5

  У галузі фаст-фуду, без сумнівів, засновником вважається. Америка. У 1920 у Канзасі було відкрито перший ресторан швидкого харчування"White Castle". З бурхливим промисловим зростанням в країні у людей перестало вистачати часу на готування. Ось тут і з’явилися перші ресторани, що торгують фаст-фудом. Коли деякі відвідувачі почали замислюватися про те, чи не шкідлива така їжа, хазяїн мережі Біллі Інграм придумав хитрий хід. Він найняв декількох молодих людей, які за невелику плату щодня приходили в «Білий замок» у білих і халатах замовляли там гамбургери. Відвідувачі приймали їх за лікарів і заспокоювалися. Раз гамбургери їдять навіть лікарі, значить, вони дійсно безпечні для здоров’я.  

Номер слайду 6

В кінці 1940-их років у "Білого замку" стали з'являтися конкуренти. Найсерйознішим з них виявилася молода компанія братів Діка і Мака Мак. Дональдсів, які торгували в невеликому ресторані барбекю для каліфорнійських автомобілістів і вирішили переключитися на випуск гамбургерів. У1948 році їм це вдалося, причому доходи різко зросли.

Номер слайду 7

В Україні перший «Мак. Дональдс» з’явився у Києві 24 травня 1997 року. Вдало організований бізнес прижився не тільки в столиці, а й в обласних центрах та інших містах та містечках. А вже в 2016 році у Тернополі гості та жителі міста мали змогу відвідати заклад швидкого харчування «Мак. Дональдс» .

Номер слайду 8

З кожним роком розвитку цивілізації ритм життя усе прискорюється. Робота, навчання, хобі, зустрічі із друзями. Часто буває так, що у життєвій круговерті не вистачає часу на здорове харчування. Можливість обідати у ресторанах мають далеко не всі, та й одними перекусами не відбудешся. Тому  заклади  швидкого харчування пристосовуються до потреб і можливостей людей. Сьогодні — поїсти поза межами дому – це вже не розкіш, а цілком буденна річ. Закладів із такою можливістю є безліч.

Номер слайду 9

Фаст-фуд-заклади бувають вуличними і стаціонарними. Вуличні точки швидкого харчування торгують під відкритим  небом – це пересувні торгові причіпи, кіоски, автофургони. Клієнти можуть спостерігати за процесом приготування їжі  і вживати її одразу біля причіпу. 

Номер слайду 10

До стаціонарних фаст-фуд-закладів відносяться кафе, ресторанчики, піцерії, бари та бістро. Дуже популярними на сьогодні є фуд-корти – невеличкі ресторанні дворики, розміщені в торгових центрах. Спільним для обох типів закладів є принцип фаст-фуду – обслуговувати максимум клієнтів за короткий час.

Номер слайду 11

До вашої уваги пропонується віртуальна подорож сучасними закладами швидкого харчування в Україні «Печена картопля»Альтернативний фаст-фуд. Основна страва — запечена у фользі картопля із різноманітними добавками. Також пропонують великі сендвічі та другі страви. Є десерти. Кількість закладів – 18: Київ, Вінниця, Харків, Дніпропетровськ, Кривий Ріг, Одеса.

Номер слайду 12

«Mc. Foxy» (мак фоксі)Мережевий фаст-фуд у стилі  «Mc. Donalds», але із акцентом на страви із курки. Кількість закладів – 12: Київ, Бориспіль, Суми, Запоріжжя, Кіровоград, Дніпропетровськ, Хмельницький.

Номер слайду 13

«Два гуся»Ресторан швидкого харчування, не прив'язаний до якоїсь певної кухні. Кількість закладів – 15: Київ, Хмельницький, Кривий Ріг, Трускавець, Луганськ, Тернопіль, Донецьк.

Номер слайду 14

«Містер Снек»Мережевий сендвіч-бар. У меню: хот-доги, сендвічі на лаваші, легкі салати та ситні млинці, ковбаски із картоплею фрі, кава та чай. І, звісно, усе це можна взяти з собою. Кількість закладів – 3: Київ.

Номер слайду 15

“Burgers Buffet” (бургет буфет)Мережа фаст-фуду. Позиціонує себе, як заклад здорового харчування у сегменті фаст-фуду. Головною родзинкою меню є використання свіжих та натуральних продуктів. У асортименті — хот-доги, гамбургери, сендвічі та роли на будь-який смак. Наразі такі заклади є тільки у Львові.

Номер слайду 16

Приготування страв відбувається на кухні, але не на замовлення відвідувача, а попередньо. Позаяк, клієнт може швидко та смачно перекусити та має досить широкий вибір. У таких закладах, зазвичай, відсутні офіціанти.  Вони обладнані лініями роздачі, де відвідувач може побачити різноманітність страв, одразу її забрати і оплатити, на обслуговування клієнта витрачається біля двох хвилин. Часто працюють без власного посадочного залу. Або ж із невеликим приміщенням зі стійками. Проте, за рахунок невисоких цін та доступності мають досить великий обіг (до 500 людей за добу). Основною рисою таких закладів харчування є їжа на винос. Самі «точки» розташовуються або на вулиці безпосередньо, або у кіосках.

Номер слайду 17

Фрі-фло — “вільний доступ”. Своєрідний гібрид фаст-фуду, ресторану та шведського столу. Від звичного фаст-фуду фрі-фло відрізняє декілька речей. Наприклад, елементи театральності та шоу під час приготування їжі, посеред залу, прямо на очах у відвідувача. У закладах фрі-фло, поряд із традиційними виробничими цехами, передбачена відкрита кухня, де, власне, і відбувається шоу — приготування їжі. Усі буденні справи кухарі виконують досить артистично. Фрі-фло передбачає вільне переміщення відвідувачів по залу із можливістю самостійного вибору страв, що готуються у їх присутності. У традиційному фрі-фло відсутній принцип роздачі, що змушує людину стояти у черзі.

Номер слайду 18

Меню закладів швидкого харчування дуже різноманітне. Воно включає гамбургери, хот-доги, сандвічі, чебуреки, шаурму, пончики, млинці, корн-доги.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Найпопулярніша їжа закладів швидкого приготування - картопля фрі (french fries — «картопля, смажена по-французьки»). Ця їжа являє собою дуже шкідливе сполучення картоплі, масла, цукру і синтетичних харчових добавок; - солодкі глазуровані пончики-донатс (donats);- чіпси;- солодкі газовані напої, до складу яких входить багато шкідливих хімічних компонентів у вигляді харчових добавок;- шоколадні батончики, що містять велику кількість цукру і харчових добавок;- смажена свиняча шкіра (дуже популярна в Америці їжа, уживана -переважно в холодному виді і продається в пакетиках);- печиво зі зниженим вмістом жиру, що збільшує кількість синтетичних компонентів, що виступають у ролі замінників жиру;-Тако, визначається, як «тортилья, заповнена пряним м'ясом» і описує його як «легкий обід»;- корн-доги ;- локшина швидкого приготування.

Номер слайду 21

Підібране якісно обладнання допоможе розширити асортимент страв і не вимагає значних витрат. Апарат для корн-догів Корн-дог - це оригінальний спосіб приготування сосиски на паличці, запеченої в фігурному тісті.

Номер слайду 22

Жарильна поверхня Найпоширеніший тип обладнання для закладів громадського харчування, основною функцією являється обсмажування різних страв .

Номер слайду 23

Апарат для шаурми. Використовується для високотермічної обробки м'яса. Теплова обробка здійснюється за допомогою спецелемента нагрівання. Устаткування використовується закладами фаст-фуду, бістро, кафе, ресторанами зі східною кухнею, вуличними точками торгівлі. 

Номер слайду 24

Це новий вид устаткування для фаст-фуда на території країн СНД. Застусовується для запікання картоплі у фользі. Газова піч для картоплі.

Номер слайду 25

Гриль саламандер. Це універсальне обладнання фаст-фуд. Застосовують для розігріву або готування страв - гарячих закусок, тостів, відкритих бутербродів, піц, жульєнів, фінального доготування м'яса, овочів з утворенням золотої апетитної скоринки на продукції.

Номер слайду 26

Коно-піца (піца в стаканчику, конусна піца) являє собою стаканчик з тіста, який використовується для виготовлення звичайної піци з різноманітними начинками. Апарат коно-піца

Номер слайду 27

Апарати для хот-догів. Паровий апарат для хот догів, забезпечує м'який розігрів продуктів, що виключає розварювання сосисок і розмоканню булочок. Панорамне виконання дає можливість покупцям бачити процес приготування хот догів. Одночасно в апараті можна розігрівати 25 булочок і 90 сосисок.

Номер слайду 28

Фритюрниці. Це обладнання дозволяє обсмажувати продукти, які під час процесу приготування повністю занурені в масло.

Номер слайду 29

Міст тепловий з інфрачервоним обігрівом. Призначений для використання в ресторанах, кафе і фас-фудах, підігріву і демонстрації готових страв.

Номер слайду 30

Переснув прилавок «Хот-дог» Унікальний пересувний прилавок є багатофункціональним обладнанням, яке використовується для максимально швидкого приготування / підігрівання фаст-фуду і безпосередньої торгівлі. 

Номер слайду 31

Обслуговуючий персонал як чинник успішної діяльності ресторану. Вирішальними у роботі з відвідувачем є не лише рівень підготовки та кваліфікації, але і особистісна сутність працівника, відображена у його етичній культурі, вмінні спілкуватися з різними категоріями гостей та прагненні максимально якісно надати послугу. 

Номер слайду 32

В українців залежність від шкідливої їжі частішепсихологічна. От і виникає кредо:«Ми є те, що ми їмо. Ми хочемо отримувати задоволення, Але не вміємо поважати своє тіло».

Номер слайду 33

Від психологічної залежності й до раку. За висновками вчених, фанати чіпсів, бургерів, картоплі-фрі і хот-догів майже приречені на онкологічні хвороби. Їх спричиняє глутамат натрію (глутамінова кислота), який використовується як добавка у великих кількостях. Зокрема, глутамату в чіпсах у 500 разів більше за норму. Він вражає нервову систему, спричиняє мутації клітин і викликає злоякісні пухлини в черевній порожнині. В картоплі-фрі й бургерах глутамату в 100 разів більше від норми. 

Номер слайду 34

Вплив фаст-фуду на організм людини 1. Швидке харчування завоювало популярністю серед різних вікових груп в різних країнах світу, ставши улюбленими ласощами, як дорослих, так і дітей. Широко відомо, що фаст-фуд шкідливий для здоров'я, проте далеко не всі знають, яку саме небезпеку він несе в собі.

Номер слайду 35

2. Швидкий перекус змушує їсти більше їжіФахівцям вдалося з'ясувати, що підсвідомо людина вибирає середній обсяг, проте мережеві ресторани знають, що чим більше ця «середня» порція, тим дорожче її можна продати. Таким чином, концепція подібних закусочних передбачає великі порції, які в результаті стають причиною переїдання.

Номер слайду 36

3. Фаст-фуд створює смакову ілюзію. Приємний присмак створює відчуття, ніби страву тільки що зняли з вогню, але це лише смакова добавка. Варто задуматися, чи н/ф, який був заморожений і приготовлений в приміщенні, може бути таким ароматним і смачним. Вся справа в добавці «зі смаком диму», виробництво якої базується на розчиненні у воді продуктів тління різних порід деревини. Як і будь-які інші ароматизатори, подібний продукт навряд чи можна назвати корисним.

Номер слайду 37

Результати дослідження показали, що люди, які вживають фаст-фуд, порівняно з тими, хто не вживає їх взагалі, на 51 відсоток більш схильні до розвитку депресії. Британські вчені з'ясували, що фаст-фуд є причиною появи зморшок і вугрової висипки. За даними фахівців, «епідемія старіння», коли людина виглядає на 4-6 років старше свого біологічного віку, пов'язана з неправильним харчуванням. Ресторан фаст-фуду, який знаходиться в 150 метрах від школи, підвищує ймовірність ожиріння в учнів на 5,2 відсотка.

Номер слайду 38

5. Впливає на розмір мозку. У ході експериментів з щурами вченим вдалося з'ясувати, що вживання шкідливих продуктів змінює ключові складові центру задоволень, що перебуває у людському мозку. Продукти з високим вмістом жиру і цукру можуть викликати зміни в мозку, подібні з тими, які відбуваються при наркотичній залежності.

Номер слайду 39

6. Впливає на шкільну успішність. Фастфуд шкідливий для мозку дитини. Дослідження, проведені фахівцями, виявили, що це пов'язано з недостатньою кількістю заліза, яка спостерігається в крові людей з таким раціоном і призводить до уповільнення в розвитку та відхилення певних процесів у головному мозку.

Номер слайду 40

7. Фаст-фуд коштує недешево. Всупереч поширеній думці про те, що фаст-фуд є дешевою їжею, їжа в ресторанах швидкого харчування, все ж коштує дорого. Порівнявши середню вартість їжі «Мcdonald's» і вартість простих і корисних продуктів, можна прийти до висновку, що кілограм пшона, фаршу індички і декількох пакетів овочів обійдеться споживачеві в таку ж суму, як обід у фаст-фуді.

Номер слайду 41

Чим небезпечний фаст-фуд для підлітків. Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), близько 177 млн. дітей у світі мають справу із захворюваннями, тим чи іншим чином пов'язаними з надмірною вагою і фаст-фудами. Таким чином, ВООЗ прогнозує, що вже до 2020 року з проблемою ожиріння матимуть справу приблизно 2,5 мільярда людей віком від 15 років. Британські вчені довели, що «швидка їжа» провокує ще й отупіння. Так, діти, що вживають більше 3 разів на тиждень продукти швидкого харчування, мають у школі більш низьку успішність, ніж їх однолітки, які харчуються здоровою їжею.  До речі, у Британії навіть обмежили телерекламу фаст-фуду.

Номер слайду 42

«Швидка їжа» найбільшої шкоди завдає саме молодому організму! За даними українських соціологічних досліджень, в нашій країні існує тенденція вікового розподілу: чим молодша людина, тим частіше вона відвідує заклади фаст-фуду. Зараз третина молоді споживає такі страви ледь не щодня – показують результати досліджень.

Номер слайду 43

Альтернатива фаст-фуду. Найкорисніше для нашого організму фрукти та овочі

Номер слайду 44

Народна мудрість: Якщо ви встаєте з-за столу з відчуттям, що можете з'їсти ще щось – ви наїлись, Якщо ви відчуваєте, що ви Недоїли - ви переїли, Якщо ви відчуваєте,що ви наїлися – ви отруїлися!!!ВИБІР ЗАВЖДИ ЗА ВАМИ!!!

Номер слайду 45

Цікаві факти про «фаст-фудну» їжу . Фаст-фуд, який в Україні вважається "американським", до США привезли емігранти. Типово американських страв чи ресторанів фактично не існує. Хот-доги – з Німеччини, картопля-фрі – це французька картопля, салат «Цезар», попри свою назву, – творіння американського кухаря, з італійським походження. У США щомісяця харчуються в «Мак. Дональдс» більше 90% дітей. Фаст-фуд заробляє 75 мільйонів доларів в день. Куріння є першою причиною смертності в Америці. Другою причиною прийнято вважати ожиріння. Макдональдс відкриває свої ресторани по всьому світу. Вони вже є в 119 країнах світу. Північна Корея, Болівія та Ісландія серед тих, куди Макдональдс ще не добрався. Щодня ресторанні мережі обслуговують 68 мільйонів осіб. Це більше, ніж кількість жителів Великобританії, і це приблизно один відсоток світового населення. Порція картоплі фрі з «Mc. Donald's» має близько 600 калорій і не допоможе вам втамувати голод, а замість цього зробить вас ще більш голодним. У банці Coca-Cola міститься приблизно від восьми до десяти чайних ложок цукру. Потрібно гуляти сім годин без зупинки, щоб спалити порцію картоплі фрі та вжитої склянки кока-коли. Шаурма на ¼ складається із жиру. Вжитий кебаб, прирівнюється до, випитого бокалу розтопленого кулінарного жиру.

Номер слайду 46

Висновок. Ресторан швидкого харчування — це варіант перекусити. доступний багатьом. Продукція фаст-фуд-закладів користується стабільним попитом. Можливість відкритого приготування впливає на кількість незапланованих покупців, яких приваблює приємний аромат і апетитний вигляд приготованих страв.  Вживання фаст-фуду найчастіше здійснюється «на ходу». При цьому наш мозок зайнятий різними думками, але не про їжу! У такому разі стан організму не відповідає хорошому засвоєнню їжі. Як ви зрозуміли, фаст-фуд є найлютішим ворогом травної системи. А так, як в організмі все тісно пов'язане між собою, то страждає здоров'я в цілому.  Важливо пам'ятати, що краще зберегти своє здоров'я, ніж витратити кілька хвилин на вживання великої кількість зайвих калорій і шкідливої ​​їжі. Головне — об'єктивно обирати заклад, керуючись не тільки ціною, а й якістю, і також — не захоплюватися. Пам'ятайте, що все ж домашня їжа є найкориснішою.

Номер слайду 47

Здоров’я - розкіш для людини.. Здоров’я - розкіш для людини, Найбільша цінність у житті. Як є здоров’я день при днині, Можливість є йти до мети. Тоді є радість, щастя, диво, Краса у крапельці роси. Тоді людина йде щасливо Серед безмежної краси Й чарівність світу відчуває. Для неї хмурість – дні ясні. Вона всі труднощі долає Й співає радісні пісні. Вона – здорова! Це чудово, Бо їй нічого не болить. Вона добро творить готова. І це прекрасно! Можна жить! Надія Красоткіна

Завантаження...
Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Жовтюк Галина Маркіянівна
    Треба знати і учням, і дорослим.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Карпик Сергій Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Шамрило Юрій Іванович
    Можна використовувати і як інформаційно- просвітнецький матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Василюк Марія Михайлівна
    Обовязково познайомлю з матеріалом своїх учнів.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Маркіна Ірина Геннадіївна
    Корисна тема як для учнів, так і для викладачів.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
5 березня 2018
Переглядів
3101
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку