Виховний захід на тему: "правила поведінки при пожежі в навчпльному закладі"

Про матеріал

В даній виховній розробці змістовно викладено інформацію з правил евакуації при пожежі, правил користування вогнегасниками та транспортування потерпілих до безпечного місця.

Перегляд файлу

                                              ДНЗ «Чортківське ВПУ»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виховний захід

на тему : «Правила поведінки при пожежі

в навчальному закладі»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготував викладач: Карпик С.М.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2018 р.

 

 

             ТЕМА: правила поведінки при пожежі в навчальному закладі

 

МЕТА: учити учнів, як діяти у випадку виявлення пожежі в сусідній квартирі, іншому будинку або деінде; розвивати навички самозахисту в умовах задимленого приміщення; мотивувати учнів до додержання правил протипожежної безпеки; виховувати організованість, дисциплінованість, обережність.

 

 

ПЛАН ВИХОВНОГО ЗАХОДУ

 

1. Евакуація при пожежі

2. Правила користування вогнегасниками

3. Транспортування потерпілих при виникненні пожежі

 

 

1. Евакуація при пожежі

 

У разі виникнення пожежі передбачений вимушений рух людей за напрямками, які зазначені в плані евакуації. Проводиться евакуація під керівництвом людей, котрі навчені діям у разі виникнення пожежі. При цьому рух їх здійснюється практично одночасно і має чітку спрямованість — усі прямують до виходів з приміщення. Психологія індивідуальної поведінки людини при рятуванні від пожежі викликана в основному страхом за своє життя.. Прагнення людини якнайшвидше вийти з небезпечної зони зрозуміле — рятування життя. При таких випадках можливе навіювання небезпеки. Воно можливе через перебільшення, небезпеки, сприймання її без відповідного аналізу та схильність до наслідування дій інших. Це може викликати паніку.

Картинки по запросу евакуація при пожежіКартинки по запросу евакуація при пожежі 

 

 

 

 

 

 

 

 Паніка може проявлятися або у вигляді ступору (завмирання, нерухомості, нездатності до дій), або у вигляді фуги (хаотичні кидання, нецілеспрямований біг), прийняття рішень будь-яку ціну врятувати своє життя. Така поведінка може передаватися іншим людям, і тоді виникає загальна паніка. Усі, хто працює та навчається у навчальному закладі, живе у багатоповерховому сучасному будинку, повинні знати шляхи евакуації та особливості евакуаційних виходів.

Евакуаційними виходами називаються виходи, які безпосередньо ведуть із приміщень через коридор, сходи, сусіднє приміщення.Коридори і сходи — це основні шляхи евакуації. Основні та запасні виходи з приміщень позначають квадратом зеленого кольору з білою обвідкою за контуром з написом "Вихід". Також може бути символічне зображення людини чорного кольору, що біжить.

Картинки по запросу евакуація при пожежі 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 План евакуації складається з двох частин: графічної (малюнка) і текстової (пояснення до плану). Якщо будівля багатоповерхова,план евакуації складається для кожного поверху. Приміщення нумеруються і в першу чергу позначаються стрілками шляхи евакуації людей, двері показують відчиненими. Маршрути руху зображають суцільними лініями зі стрілками зеленого кольору, та маршрути до запасних виходів пунктирними зеленого кольору. На евакуаційному плані позначають місця приладів пожежегасіння.

 

2. Правила користування вогнегасниками

 

Основою пожежогасіння є примусове припинення процесу горіння. На практиці використовують декілька способів припинення горіння.

Спосіб охолодження ґрунтується на тому, що горіння речовини можливе тільки тоді, коли температура її верхнього шару вища за температуру його запалювання. Якщо з поверхні горючої речовини відвести тепло, тобто охолодити її нижче температури запалювання, горіння припиняється.

Картинки по запросу правила користування вогнегасником 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Реалізація способів припинення горіння досягається використанням вогнегасних речовин та технічних засобів. До вогнегасних належать речовини, що мають фізико-хімічні властивості, які дозволяють створювати умови для припинення горіння. Серед них найпоширенішими є вода, водяна пара, піна, газові вогнегасні склади, порошки, пісок, пожежостійкі тканини тощо. Кожному способу припинення горіння відповідає конкретний вид вогнегасних засобів. Наприклад, для охолоджування використовують воду, водні розчини, снігоподібну вуглекислоту; для розведення горючого середовища - діоксид вуглецю, інертні гази, водяну пару; для ізоляції вогнища - піну, пісок; хімічне гальмування горіння здійснюється за допомогою брометилу, хладону, спеціальних порошків.

Картинки по запросу приведення у дію вогнегасникаКартинки по запросу приведення у дію вогнегасника 

 

 

 

 

 

Картинки по запросу приведення у дію вогнегасника 

 

 

 

 

 

 

 

У випадку пожежі необхідно дотримуватися основних правил користування вогнегасником:

1) взяти вогнегасник і підійти до джерела загорання;

2) висмикнути чеку, що розташовується у верхній частині вогнегасника;

3) спрямувати чорний циліндр вогнегасника (розтруб) на палаючий предмет і натиснути на рукоятку;

4) направляти струмінь на осередок вогню і злегка повертати вогнегасник з боку в бік.

Під час експлуатації та зберігання апарату заборонено:

– допускати появу на корпусі пристрою будь-яких пошкоджень;

– бити по балону;

– застосовувати вогнегасник, якщо він має виробничий брак або несправності запірного механізму;

– самостійно перезаряджати й розбирати апарат;

– використовувати пристрій для тих цілей, які не пов’язані з гасінням вогню;

– під час ліквідації вогнища загорання направляти вогнегасник у бік людей.

 

3. Транспортування потерпілих при виникненні пожежі

 

агальні правила транспортування потерпілого

Залежно від стану потерпілого і характеру його травм його доставка в лікувальний заклад має здійснюватися в певному положенні. Існують певні правила транспортування потерпілих з різними ушкодженнями: 

 Способи транспортування потерпілого, коли допомогу надає одна людина
  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Якщо потерпілий перебуває в коматозному стані, у нього є опіки сідниць або спини або спостерігається часта блювота, то його слід транспортувати тільки в положенні лежачи на животі. Це ж положення може використовуватися для транспортування постраждалих при переломі хребта, коли є тільки гнучкі брезентові носилки і немає можливості дочекатися спеціалізованої допомоги.

2. У положенні на спині з зігнутими в колінних суглобах або піднятими ногами транспортують постраждалих з проникаючими пораненнями черевної порожнини, переломами нижніх кінцівок, при внутрішній кровотечі або підозрі на нього.

3. При переломі кісток тазу, верхньої третини стегнової кістки і підозрі на ці переломи потерпілого слід транспортувати в положенні лежачи на спині в позі «жабки». Для цього його ноги злегка згинають в колінних і тазостегнових суглобах і розводять в сторони. Під коліна підкладають валик з одягу чи ковдри.

4. При травмах хребта, підозрі на ушкодження спинного мозку, переломі кісток тазу транспортування потерпілих повинна здійснюватися тільки на твердих ношах або вакуумному матраці. Якщо їх немає в наявності, то можуть використовуватися імпровізовані носилки, виготовлені з дверного полотна, широкої дошки або дерев'яного щита.

5. У положенні напівсидячи або сидячи, транспортують постраждалих з пораненнями шиї, проникаючими пораненнями грудної клітки, переломами верхніх кінцівок і з утрудненим диханням.

 

 

 

doc
Додано
7 березня 2018
Переглядів
3618
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку