Методична розробка кейс-уроку "Раціональність української кухні"

Про матеріал

Методична розробка уроку та презентація про можливість інтеграції знань з географії, літератури, мистецтва, історії, трудового навчання,(кулінарії), народознавства, хімії, медицини і біології навколо теми «Раціональне харчування».

Перегляд файлу
Перегляд файлу тимчасово недоступний.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Раціональність української кухні

Номер слайду 2

Ви знайдете відповіді на питання: Що таке раціональне харчування?З чим пов’язана відмінність страв різних народів?Чому українська кухня вважається найбільш раціональною? Які особливості приготування страв української кухні?

Номер слайду 3

8 розгорток з предметів та явищ. Географія. Література. МистецтвоІсторія. Трудове навчання (Кулінарія)Хімія. Медицина. Біологія

Номер слайду 4

Географіяабо континенти (від лат. «continens terra» - неперервна земля) — найбільші масиви суші Землі, більша частина поверхні яких виступає над рівнем моря, а периферійна частина лежить під водою. Материки разом з островами займають 29 % суходолу, 149 млн км²

Номер слайду 5

Материки (континенти)

Номер слайду 6

Який материк найбільший?Євразія. Омивається 4 океанами: на півдні — Індійським, на півночі — Льодовитим, на заході — Атлантичним, на сході — Тихим. Україна – європейська країна

Номер слайду 7

Який материк найменший?Австралія. Площа в 7 раз менша за Євразію, становить — 7,69 млн км2 Має найпосушливіший клімат

Номер слайду 8

Який материк найхолодніший?Антарктида. Найхолодніший та найвищий материк. Знаходиться в межах Південного полярного кола

Номер слайду 9

Який материк найжаркіший?Африка. Розташована на екваторі, де максимальний кут падіння сонячних променів

Номер слайду 10

Який материк найвологіший?Південна Америка. Знаходяться найповноводніша річка Амазонка, одні з найвищих гір світу– Анди

Номер слайду 11

Які страви готують на різних континентах?

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Які страви готують на різних континентах. Африка

Номер слайду 21

Які страви готують на різних континентах. Північна Америка

Номер слайду 22

Які страви готують на різних континентах. Південна Америка

Номер слайду 23

Які страви готують на різних континентах. Австралія

Номер слайду 24

Які страви готують на різних континентах. Антарктида

Номер слайду 25

Які страви готують на різних континентахЄвразіяЄвропа. Азія

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Література і мистецтво. Гоголь М. В. Вечори на хуторі коло Диканьки. Ніч проти Різдва1831-1832 р.р.

Номер слайду 28

Тезаурус. Щільник (стільник) –лист (ємкість) з воску. Путря – страва з ячної крупи та солодкого квасу. Варену́ха, також варе́на, варьо́ха, запіка́нка — безалкогольний, слабко- чи сильноалкогольний напій. У останньому випадку — горілка, зварена з медом і сухофруктами

Номер слайду 29

Ілюстрації Ольги Йонайтіс

Номер слайду 30

Кадр фільму «Вечори на хуторі коло Диканьки», сценарій та постановка О. Роу

Номер слайду 31

Історія. Трипільська культура

Номер слайду 32

с. Легедзине, Тальнівський р-н, заповідник «Трипільська культура»

Номер слайду 33

В. Чабанюк, учитель історії, археолог, директор заповідника

Номер слайду 34

Київська Русь

Номер слайду 35

XI—XII століття

Номер слайду 36

XIIІ століття

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Трудове навчання (кулінарія)

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Хімія. Біохімія – біологічна хімія від грец. βίος — «життя» і єгип. kēme — «Земля») вивчає хімічний склад організмів та хімічні процеси, що відбуваються в організмахпрагне відповідати на біологічні та біохімічні питання за допомогою хімічних методів.

Номер слайду 42

Компоненти їжі{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Основні компоненти. Білки. Жири Вуглеводи. СкладовіАмінокислоти. Жирні кислотигліцерол. Глюкоза. Кількість Е при розщепленні 1г17, 6 к. ДЖ38,9 к. Дж17,6 к. Дж. Добова потреба100-120 г100-110 г350-400 г. Значення. Будівельний матеріал. Джерело енергіїФерменти, гормони, антитіла, гемоглобін, міоглобін. Резервна енергія. Механічний захист органів. Терморегуляція. Основне джерело енергіїВ яких продуктах містяться. Молоко, м’ясо,риба, бобовіРиба, сало, насіння, молоко, оліїОвочі, фрукти, крупи, хліб, молоко

Номер слайду 43

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Додаткові компоненти. Значення. Де містяться?Добова потреба. Вода. Основа внутрішнього середовища, розчинник, транспорт речовин, терморегуляція Напої, овочі, фрукти, супи1,5 – 2 л. Мінеральні речовини. Регуляція біологічних процесів. Продукти рослинного походження, молокомг. Пектинові речовини Зв’язок та видалення токсинів. Фруктимг-г. Клітковина (целюлоза)Активність кишечника. Овочімг-г. Вітаміни. Регулятори. Продуктимг-г

Номер слайду 44

Біологія. Травна система - система органів у для переробки і видобування з їжі поживних речовин, всмоктування їх в кров і виділення з організму кінцевих продуктів життєдіяльності. Складається з травнго каналу та залоз.

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Раціональне харчування перебдачає збалансований вміст п’яти груп продуктів: Хліб, злаки (крупи)Овочі, фрукти. Молочні продукти. М’ясо, риба. Продукти, які містять вуглеводи (цукор)

Номер слайду 47

Принципи раціонального харчування. Помірність – калорійність не має перевищувати енергетичних витрат організму. Різноманітність – їжа має містити продукти всіх основних груп. Збалансованість - правильне співвідношення складових їжі (білків, жирів, вуглеводів, наявність вітамінів, мінеральних солей).

Номер слайду 48

Ожиріння;булімія, анорексія;серцево-судинні хвороби;цукровий діабет;хвороби опорно-рухової системи;хвороби внутрішніх органів та систем;вплив на повноцінність та тривалість життя. Нераціональне харчування

Номер слайду 49

Здорова нація – здорове харчування. Людина народжується здоровою, а всі хвороби до неї приходять разом з їжею Гіпократ. За даними ВОЗ: 80% усіх хвороб людини тією чи іншою мірою пов’язані з харчуванням;40% - безпосередньо з харчуванням

Номер слайду 50

Лікарі майбутнього не будуть лікувати за допомогою ліків, вони навчатимуть своїх пацієнтів піклуванню про тілесну оболонку, правильному харчуванню, профілактиці захворювань і розумінню їх причин. Томас Едісон

Номер слайду 51

Раціональність української кухні

Номер слайду 52

БорщІдеальне співвідношення необхідних складових їжіВареники. Смачнамалокалорійна страва

Номер слайду 53

ГолубціІдеальне співвідношення м’яса та овочів. Хлібмістить необхідні поживні речовини та незамінні амінокислоти. Входять вітаміни групи В, клітковина, макроелементи і мікроелементи.

Номер слайду 54

Сало. Продукт тривалого зберігання, має висока харчову цінність, виводить  з організму радіонукліди та токсини. Узвар. Вітамінний напій із сухофруктів, містить мінеральні солі, пектини та вуглеводи.

Номер слайду 55

Дайте відповіді на питання: Що таке раціональне харчування?З чим пов’язана відмінність страв різних народів?Які особливості приготування страв української кухні?Чому українська кухня вважається найбільш раціональною?

Номер слайду 56

Ми є те, що ми їмо Народна мудрість. Харчування є настільки важливою частиною нашого життя, що майже завжди визначає наш зовнішній вигляд, наше здоров'я, і самопочуття.

Номер слайду 57

Смачного!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сухенко Тетяна Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Додано
6 травня 2019
Переглядів
997
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку