Методична розробка уроку та презентація про можливість інтеграції знань з географії, літератури, мистецтва, історії, трудового навчання,(кулінарії), народознавства, хімії, медицини і біології навколо теми «Раціональне харчування».
Компоненти їжі{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Основні компоненти. Білки. Жири Вуглеводи. СкладовіАмінокислоти. Жирні кислотигліцерол. Глюкоза. Кількість Е при розщепленні 1г17, 6 к. ДЖ38,9 к. Дж17,6 к. Дж. Добова потреба100-120 г100-110 г350-400 г. Значення. Будівельний матеріал. Джерело енергіїФерменти, гормони, антитіла, гемоглобін, міоглобін. Резервна енергія. Механічний захист органів. Терморегуляція. Основне джерело енергіїВ яких продуктах містяться. Молоко, м’ясо,риба, бобовіРиба, сало, насіння, молоко, оліїОвочі, фрукти, крупи, хліб, молоко
{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Додаткові компоненти. Значення. Де містяться?Добова потреба. Вода. Основа внутрішнього середовища, розчинник, транспорт речовин, терморегуляція Напої, овочі, фрукти, супи1,5 – 2 л. Мінеральні речовини. Регуляція біологічних процесів. Продукти рослинного походження, молокомг. Пектинові речовини Зв’язок та видалення токсинів. Фруктимг-г. Клітковина (целюлоза)Активність кишечника. Овочімг-г. Вітаміни. Регулятори. Продуктимг-г
Принципи раціонального харчування. Помірність – калорійність не має перевищувати енергетичних витрат організму. Різноманітність – їжа має містити продукти всіх основних груп. Збалансованість - правильне співвідношення складових їжі (білків, жирів, вуглеводів, наявність вітамінів, мінеральних солей).