Методична розробка кейс-уроку біології для учнів 8 класу «Раціональність української кухні»
Автор:
Бузницька Ольга Миколаївна, вчитель біології Черкаської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №8 Черкаської міської ради Черкаської області, вчитель вищої кваліфікаційної категорії, вчитель-методист
Мета уроку:
Формувати ключові компетентності: вміння вчитися, ініціативність і підприємливість, екологічну грамотність і здорове життя, соціальну та громадянську компетентність
Навчальна: інтегрувати знання з географії, літератури, мистецтва, історії, трудового навчання,(кулінарії), народознавства, хімії, медицини і біології навколо теми «Раціональне харчування»
Розвивальна: продовжити розвиток логічного мислення учнів, умінь порівнювати й узагальнювати навчальний матеріал
Виховна: виховувати відповідальне ставлення до власного здоров’я, національної кухні, усвідомлювати необхідність дотримання принципів раціонального харчування, вміти працювати в команді.
Тип уроку: засвоєння нових знань.
Хід уроку
I. Організаційний момент. Привітання.
ІІ. Актуалізація опорних знань
Бесіда. 1. Яке значення має харчування для людини?
2. Що таке харчові продукти?
3. Що відомо про сучасну класифікацію харчових продуктів?
ІІІ. Мотивація навчальної діяльності . Які очікування від сьогоднішнього уроку?(пишуть на стікерах та прикріплюють до плакату)
Демонстрація слайду презентації
Повідомлення плану уроку
Сьогодні ми познайомимось з одним поняттям, яке можна розглядати при вивченні таких предметів. Демонстрація слайду.
ІV. Основна частина
Запис теми уроку в зошиі.
Давайте замислимось, чи скрізь, на земній кулі люди однаково харчуються?
Бесіда з демонстрацією слайдів презентації.
Взагалі, що таке материк? Чим материк відрізняє’ться від континента?
Материки, застар. цілеччини, або континенти (від лат. «continens terra», неперервна земля) — найбільші масиви суші Землі, більша частина поверхні яких виступає над рівнем моря, а периферійна частина лежить під водою. Материки разом з островами займають 29 % суходолу, 149 млн км².
Скільки всього існує контитнетнтів?
Шість – Африка, Пд. та Пн. Америка, Євразія, Австралія та Антарктида: 5 на «А» та один починається на літеру «Е».
Який материк е найбільшим?
Євразія, від єдиний омивається чотирма океанами: на півдні Індійським, на півночі – Північним Льодовитим, на заході – Атлантичним, на сході – Тихим. Більша частина материка розташована у Північній півкулі, проте частина островів у Південній півкулі. Україна розташована у Європі.
Який материк найменший?
Австралія, у 7 разів його площа менша за Евразію і становить 7, 69 млн км2.
Який материк найхолодніший?
Антарктида. Він є й найвищим континентом Землі. Поверхня льодовика досягає товщини 4 км, територія розміщена в межах Південного полярного кола. Площа материка разом із шельфовими льодовиками становить14 млн км2.
Який материк найжаркіший?
Африка – найжаркіший, тому що розташувався на екваторі, де кут падіння сонячних променів максимальний.
Який материк найвологіший?
Саме на ньому є найповноводніша річка Амазонка та одні з найвищих гір світу – Анди.
Звичайно, що географічне розташування континентів пов’язано з кліматом. Відмінність рослинного та тваринного світу пояснюється географічним положенням континентів.
Люди, які проживають на різних материках мають різні гастрономічні уподобання.
Чи зможете ви відрізнити страви, які готують на різних континентів?
Ви зараз будете роздивлятись слайди, запишіть, на якому континенті на вашу думку, готують дану страву.
Давайте перевіримо, зуміли ви визначити, які страви вживають на яких континентах?
Африка. У розвинених африканських країнах страви обов’язково термічно обробляють (якщо це не фрукти та не зелень) і як правило, гарно приправляють спеціями та гіркими прянощами. Це необхідно для знищення паразитів та мікроорганізмів, які добре розмножуються в умовах жаркого клімату. Пшеничні та кукурудзяні (угалі) пляцики слугують хлібом. Багато страв готують з бобових культур. М’ясні страви - переважно курячі. Що стосується бананів, то їх їдять не тільки сирими, але додають у салати, супи, смажать. Саме з причини такого дієтичного харчування африканці переважно стрункі.
Північна Америка. Американська їжа характеризується стандартністю, раціональністю та масовістю, об’єднує кухні різних народів. Це можуть бути страви швидкого приготування: бургери, стейки, сосиски, кава. Класика американської випічки – яблучний пиріг Apple Jonathan, Yankee Apple John, Apple Betty та Apple Pandowdy, підсолоджений кленовим сиропом та неодмінно з корицею. Стверджують, що традиційний рецепт родом із Вірджинії. На День Подяки американці їдять запечену індичку із журавлиним соусом.
Південна Америка. Ахіако – традиційний курячий овочевий суп південних американців. Традиційний хліб - це рисові, маїсові або картопляні пляцики. Звичайно, не можна не згадати популярного Ектора Хеменеса Браво, відомого щефа-кухаря, родом із Колумбії.
Австралія. Для мешканців природньо харчуватись морськими дарами: гребінцями, крабами, устрицями, восьминогами, які готуються за азіатськими рецептами. Білошкірим австралійцям до вподоби страва fish'n'chips - риба з картоплею фрі.
Антарктида. Дослідники, які проживають у суворих антарктичних умовах живляться за нормами моряків-підводників та космонавтів. Ви бачите замерзлі макарони з виделкою. Це консервована їжа. Фото не може показати справжнього антарктичного холоду, але може зафіксувати, як розбите яйце для яєчні не долітає до пательні, а замерзає у повітрі. Або як неприродно виглядає страва з макаронних виробів.
Українські дослідники-науковці здійснюють закупівлю продуктів в Аргентині, щоранку повар випікає хліб, а найпопулярнішою стравою є деруни та млинці.
Євразія. Азіатські страви готують з морепродуктів, овочів, трав. Європейські – овочеві, м’ясні, круп’яні. На слайді японські суші та італійська паста. Італія ще є батьківщина улюбленої всіма піци.
І, звичайно, ми не можемо оминути й найсмачнішу українську страву – борщ.
Микола Васильович Гоголь, видатний письменник, класик світової літератури, дуже колоритно і смачно описав особливості української кухні у своїх творах «Вечори на хуторі коло Диканьки» та «Ніч проти Різдва».
Давайте послухаємо уривки із цих творів, які приготували учні.
Вечори на хуторі біля Диканьки. Зате вже, коли завітаєте в гості, то динь подамо таких, яких ви зроду, може, не їли; а меду, і забожуся, кращого не знайдете на хуторах. Подумайте собі, що, як внесеш щільник — запах піде по всій кімнаті, уявити собі не можна, який: чистий, як сльоза, або кришталь дорогий, що буває в сергах. А якими пирогами нагодує моя стара! Що то за пироги, якби ви тільки знали! Сахар, справжнісінький сахар! А масло, так-от і тече по губах, коли почнеш їсти. Подумаєш справді: на що тільки не майстерниці ці баби! Чи ви пили коли-небудь, панове, грушовий квас з терновими ягодами, або варену з родзинками та сливами? Або, чи не траплялося вам, часом, їсти путрю з молоком? Боже ти мій, яких на світі нема страв! Почнеш їсти — просто насолода та й годі. Такі смачні, що й не описати!.. Приїздіть тільки, приїздіть швидше; а нагодуємо так, що будете розказувати кожному стрічному.
Словник (обговорення незрозумілих слів)
Ніч проти Різдва. Тут помітив Вакула, що … перед Пацюком на долівці (стоять) дві дерев'яні миски. Одна - повна вареників, друга сметани. "Ану подивлюся, — сказав Вакула сам до себе, — як Пацюк вареники їстиме. Нахилятись, щоб сьорбати, як галушки, йому певно не захочеться, та й не можна, бо треба ж вареника перше в сметану вмочити".
Не встиг він подумати це, як Пацюк роззявив рота, подивився на вареники і ще більше роззявив рота. Тоді вареник виплюснувся з миски, шубовснув у сметану, перекинувся на другий бік, підскочив догори та якраз потрапив йому до рота. Пацюк з'їв, знову роззявив рота, і вареник тим самим ладом помандрував за першим. А його тільки й труду було, що жувать та ковтати.
"Бач, яка чудасія!" — подумав коваль, роззявляючи з того дива рота, і зараз же помітив, що вареник преться і йому в рот та вже навіть помастив губи в сметану…
Чудові, яскраві ілюстрації до твору «Ніч проти Різдва» створила художниця Ольги Ромуальдівна Іонайтіс, а у 1961 році вийшла кіноверсія всесвітньо відомого сценариста та постановника Олександра Артуровича Роу. Ось як виглядає сюжет поїдання вареників, яку ви вже почули (демонстрація фрагменту відео, режим доступу https://www.youtube.com/watch?v=bmX6OcYgRrQ).
За даними археологічних розкопок 3 тис. років тому, населення, яке проживало на території України, мало можливість завдяки географічним умовам харчуватися як рослинною, так і м'ясною їжею. Уже в період трипільської культури східні слов'яни, населення Правобережної України вирощувало зернові культури — пшеницю, ячмінь і просо.
На слайді глиняний посуд, який використовували з ті часи люди. Сьогодні на місцях давніх поселень на Черкащині створений заповідник «Трипільської культури» у с. Легедзине Тальнівського району.
Перед вами фото директора заповідника Владислава Чабанюка, звичайного вчителя історії і талановитого сценариста, археолога, історика.
Близько тисячі років тому племена слов’ян, стали вели осілий спосіб життя утворили стародавню державу Київську Русь. Слов’яни займались землеробством, скотарством, полюванням й рибальством.
Звідси продукти:
В XI—XII ст. вирощується гречка, в меню населення з'явились гречаники та гречані пампушки. Із Середньої Азії козаки завозять на Україну шовковицю й кавуни. З Америки через Європу потрапляють до нас такі культури, як кукурудза, гарбузи, квасоля і стручковий перець.
Завдяки географічним відкриттям XVI—XVIII століть в нас у XVIII ст. з’являються нові види культурних рослин, які сприяють значному розширенню страв української кухні. А саме завезені такі рослини:
Поява нових культур у сільському господарстві України створювала сприятливі умови для дальшого розвитку української кухні, яка стає дедалі різноманітнішою і відзначається своїми смаковими особливостями.
Українська кухня створювалась протягом багатьох віків, тому вона відбиває не тільки історичний розвиток українського народу, його звичаї і смаки, а й соціальні умови, природні та кліматичні особливості, в яких перебував український народ в процесі свого історичного розвитку.
Скільки ви знаєте страв української кухні?
Хто більше? (робота в групах)
Взагалі, кількість українських страв неможливо порахувати. Відомо сотні рецептів українських страв. Кожна страва може готуватись за різними рецептами у різних куточках країни. Наприклад, відомо більше, як 80 рецептів борщу. Його по-різному готують на полтавщині, волині, чернігові, галиччині, львівщині, київщині, є, селянський та дніпровський рецепти. До того ж, кожна господиня готує борщ за своїм особливим рецептом.
Особливості приготування?
Особливості української кухні обумовлені способом життя народу, який займався важкою с/г працею. Щоб виконувати важку працю, людям була потрібна ситна калорійна їжа. Примхи національного характеру вимагали, аби ця їжа була смачною. Наші предки з давніх часів добре вміли готувати поживну рослинну, м'ясну і рибну їжу.
Багато наук виникло на межі двох наук. Біохімія – біологічна хімія
Давайте згадаємо складові їжі.
Робота з картками. Перевірка знань
Основні компоненті їжі
Основні компоненти |
Білки |
Жири |
Вуглеводи |
Складові |
Амінокислоти |
Жирні кислоти гліцерол |
Глюкоза |
Кількість Е при розщепленні 1г |
17, 6 кДЖ |
38,9 кДж |
17,6 кДж |
Добова потреба |
100-120 г |
100-110 г |
350-400 г |
Значення |
Будівельний матеріал Джерело енергії Ферменти, гормони, Антитіла, гемоглобін, міоглобін |
Резервна енергія Механічний захист органів Терморегуляція |
Основне джерело енергії |
В яких продуктах містяться |
Молоко, м’ясо, риба, бобові |
Риба, сало, насіння, молоко, олії |
Овочі, фрукти, крупи, хліб, молоко |
Додаткові компоненти їжі
Додаткові компоненти |
Значення |
Де містяться? |
Добова потреба |
Вода |
Основа внутрішнього середовища, розчинник, транспорт речовин, терморегуляція |
Напої, овочі, фрукти, супи |
1,5 – 2 л |
Мінеральні речовини |
Регуляція біологічних процесів |
Продукти рослинного походження, молоко |
мг |
Пектинові речовини |
Зв’язок та видалення токсинів |
Фрукти |
мг-г |
Клітковина (целюлоза) |
Активність кишківника |
Овочі |
мг-г |
Травна система (обговорення)
Принципи раціонального харчування (обговорення)
Тарілка здорового харчування. Принципи раціонального харчування (обговорення, складання у зошиті)
А які наслідки можуть бути, якщо людини не дотримується принципів раціонального харчування? (бесіда з подальшою демонстрацією та обговоренням слайдів)
V. Узагальнення вивченого
Давайте спробуємо дати відповідь на питання:
Висновки:
Особливості української кухні обумовлені способом життя народу. Щоб виконувати важку працю, людям була потрібна ситна, калорійна їжа.
Тому для української кухні характерні страви, що багаті і на білки, і на жири, і на вуглеводи. Примхи ж національного характеру вимагали, аби їжа була смачною. А отже раціональність полягає у збалансованості необхідних компонентів їжі з її приємними смаковими якостями.
Рефлексія. Чи справдились очікування від сьогоднішнього уроку?
Топ українських страв (презентація-дослідження учнів)
Список використаної літератури
Інтернет-ресурси:
1