Методична розробка кейс-уроку "Раціональність української кухні"

Про матеріал
Подані матеріали складаються з методичної роробки кейс-уроку, який інтегрує знання з літератури, мистецтва, географії, трудового навчання (кулінарія), хімії та біології навколо теми "Українська кухня. Раціональне харчування" та презентації до уроку
Перегляд файлу

 

Методична розробка кейс-уроку біології для учнів 8 класу «Раціональність української кухні»

 

Автор:

Бузницька Ольга Миколаївна, вчитель біології Черкаської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №8 Черкаської міської ради Черкаської області, вчитель вищої кваліфікаційної категорії, вчитель-методист

Мета уроку: 

Формувати ключові компетентності: вміння вчитися, ініціативність і підприємливість, екологічну грамотність і здорове життя, соціальну та громадянську компетентність

Навчальна: інтегрувати знання з географії, літератури, мистецтва, історії, трудового навчання,(кулінарії), народознавства, хімії, медицини і біології навколо теми «Раціональне харчування»                      

Розвивальна: продовжити розвиток логічного мислення учнів, умінь порівнювати й узагальнювати навчальний матеріал

Виховна: виховувати відповідальне ставлення до власного здоровя, національної кухні, усвідомлювати необхідність дотримання принципів раціонального харчування, вміти працювати в команді.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

 

Хід уроку

I. Організаційний момент. Привітання.

ІІ. Актуалізація опорних знань

Бесіда.  1. Яке значення має харчування для людини?

2. Що таке харчові продукти?

3. Що відомо про сучасну класифікацію харчових продуктів?

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності . Які очікування від сьогоднішнього уроку?(пишуть на стікерах та прикріплюють до плакату)

Демонстрація слайду презентації

 

Повідомлення плану уроку

  1. Географічні смаки
  2. Кулінарія у мистецтві та літературі
  3. З історії української кулінарії
  4. Особливості кулінарії
  5. Хімія, біологія, медицина про раціональне харчування

Сьогодні ми познайомимось з одним поняттям, яке можна розглядати при вивченні таких предметів. Демонстрація слайду.

 

 

 

ІV. Основна частина

Запис теми уроку в зошиі.

 

  1.      Географічні смаки

Давайте замислимось, чи скрізь, на земній кулі люди однаково харчуються?

Бесіда з демонстрацією слайдів презентації.

Взагалі, що таке материк? Чим материк відрізняється від континента?

Материки, застар. цілеччини, або континенти (від лат. «continens terra», неперервна земля) — найбільші масиви суші Землі, більша частина поверхні яких виступає над рівнем моря, а периферійна частина лежить під водою. Материки разом з островами займають 29 % суходолу, 149 млн км².

 

Скільки всього існує контитнетнтів?

Шість – Африка, Пд. та Пн. Америка, Євразія, Австралія та Антарктида: 5 на «А» та один починається на літеру «Е».

 

Який материк е найбільшим?

Євразія, від єдиний омивається чотирма океанами: на півдні Індійським, на півночі – Північним Льодовитим,  на заході – Атлантичним, на сході – Тихим. Більша частина материка розташована у Північній півкулі, проте частина островів у Південній півкулі. Україна розташована у Європі.

 

 

Який материк найменший?

Австралія, у 7 разів його площа менша за Евразію і становить 7, 69 млн км2.

 

 

Який материк найхолодніший?

Антарктида.  Він є й найвищим континентом Землі. Поверхня льодовика досягає товщини 4 км, територія розміщена в межах Південного полярного кола. Площа материка разом із шельфовими льодовиками становить14 млн км2.

 

Який материк найжаркіший?

Африка – найжаркіший, тому що розташувався на екваторі, де кут падіння сонячних променів максимальний.

 

Який материк найвологіший?

Саме на ньому є найповноводніша річка Амазонка та одні з найвищих гір світу – Анди.

 

Звичайно, що географічне розташування континентів повязано з кліматом. Відмінність рослинного та тваринного світу пояснюється географічним положенням континентів.

Люди, які проживають на різних материках мають різні гастрономічні уподобання.

Чи зможете ви відрізнити страви, які готують на різних континентів?

Ви зараз будете роздивлятись слайди, запишіть, на якому континенті на вашу думку, готують дану страву.

 

 

Давайте перевіримо, зуміли ви визначити, які страви вживають на яких континентах?

Африка. У розвинених африканських країнах страви обовязково термічно обробляють (якщо це не фрукти та не зелень) і як правило, гарно приправляють спеціями та гіркими прянощами. Це необхідно для знищення паразитів та мікроорганізмів, які добре розмножуються в умовах жаркого клімату. Пшеничні та кукурудзяні  (угалі) пляцики  слугують хлібом. Багато страв готують з бобових культур. Мясні страви  - переважно курячі. Що стосується бананів, то їх їдять не тільки сирими, але додають у салати, супи, смажать.  Саме з причини такого дієтичного харчування африканці переважно стрункі.

 

 

Північна Америка. Американська їжа характеризується стандартністю, раціональністю та масовістю, об’єднує кухні різних народів. Це можуть бути страви швидкого приготування: бургери, стейки, сосиски, кава. Класика американської випічки – яблучний пиріг Apple Jonathan, Yankee Apple John, Apple Betty та Apple Pandowdy, підсолоджений кленовим сиропом та неодмінно з корицею. Стверджують, що традиційний рецепт родом із Вірджинії. На День Подяки американці їдять запечену індичку із журавлиним соусом.

 

Південна Америка. Ахіако – традиційний курячий овочевий суп південних американців. Традиційний хліб - це рисові, маїсові або картопляні пляцики. Звичайно, не можна не згадати популярного Ектора Хеменеса Браво, відомого щефа-кухаря, родом із Колумбії.

 

 

Австралія. Для мешканців природньо харчуватись морськими дарами: гребінцями, крабами, устрицями, восьминогами, які готуються за азіатськими рецептами. Білошкірим  австралійцям до вподоби страва   fish'n'chips - риба з картоплею фрі.

 

Антарктида. Дослідники, які проживають у суворих антарктичних умовах живляться за нормами моряків-підводників та космонавтів. Ви бачите замерзлі макарони з виделкою. Це консервована їжа. Фото не може показати справжнього антарктичного холоду, але може зафіксувати, як розбите яйце для яєчні не долітає до пательні, а замерзає у повітрі. Або як неприродно виглядає страва з макаронних виробів.

 

 

Українські дослідники-науковці здійснюють закупівлю продуктів в Аргентині, щоранку повар випікає хліб, а найпопулярнішою стравою є деруни та млинці.

Євразія. Азіатські страви готують з морепродуктів, овочів, трав. Європейські – овочеві, м’ясні, круп’яні. На слайді японські суші та італійська паста. Італія ще є батьківщина улюбленої всіма піци.

 

 

І, звичайно, ми не можемо оминути й найсмачнішу українську страву – борщ.

 

 

  1.     Література та мистецтво

Микола Васильович Гоголь, видатний письменник, класик світової літератури, дуже колоритно і смачно описав особливості української кухні у своїх творах «Вечори на хуторі коло Диканьки» та «Ніч проти Різдва».

 

 

Давайте послухаємо уривки із цих творів, які приготували учні.

Вечори на хуторі біля Диканьки. Зате вже, коли завітаєте в гості, то динь подамо таких, яких ви зроду, може, не їли; а меду, і забожуся, кращого не знайдете на хуторах. Подумайте собі, що, як внесеш щільник — запах піде по всій кімнаті, уявити собі не можна, який: чистий, як сльоза, або кришталь дорогий, що буває в сергах. А якими пирогами нагодує моя стара! Що то за пироги, якби ви тільки знали! Сахар, справжнісінький сахар! А масло, так-от і тече по губах, коли почнеш їсти. Подумаєш справді: на що тільки не майстерниці ці баби! Чи ви пили коли-небудь, панове, грушовий квас з терновими ягодами, або варену з родзинками та сливами? Або, чи не траплялося вам, часом, їсти путрю з молоком? Боже ти мій, яких на світі нема страв! Почнеш їсти — просто насолода та й годі. Такі смачні, що й не описати!.. Приїздіть тільки, приїздіть швидше; а нагодуємо так, що будете розказувати кожному стрічному.

 

Словник (обговорення незрозумілих слів)

  •        Щільник – стільник, лист, утворений з воску
  •        Путря – страва з ячної крупи та солодкого квасу
  •        Варену́ха, також варе́на, варьо́ха, запіка́нка — безалкогольний, слабко- чи сильноалкогольний напій. У останньому випадку — горілка, зварена з медом і сухофруктами

Ніч проти Різдва. Тут помітив Вакула, що … перед Пацюком на долівці  (стоять) дві дерев'яні миски. Одна -  повна вареників, друга сметани. "Ану подивлюся, — сказав Вакула сам до себе, — як Пацюк вареники їстиме. Нахилятись, щоб сьорбати, як галушки, йому певно не захочеться, та й не можна, бо треба ж вареника перше в сметану вмочити".

Не встиг він подумати це, як Пацюк роззявив рота, подивився на вареники і ще більше роззявив рота. Тоді вареник виплюснувся з миски, шубовснув у сметану, перекинувся на другий бік, підскочив догори та якраз потрапив йому до рота. Пацюк з'їв, знову роззявив рота, і вареник тим самим ладом помандрував за першим. А його тільки й труду було, що жувать та ковтати.

"Бач, яка чудасія!" — подумав коваль, роззявляючи з того дива рота, і зараз же помітив, що вареник преться і йому в рот та вже навіть помастив губи в сметану…

 

 

Чудові, яскраві ілюстрації до твору «Ніч проти Різдва» створила художниця Ольги Ромуальдівна Іонайтіс, а у 1961 році вийшла кіноверсія всесвітньо відомого сценариста та постановника Олександра Артуровича Роу. Ось як виглядає сюжет поїдання вареників, яку ви вже почули (демонстрація фрагменту відео, режим доступу https://www.youtube.com/watch?v=bmX6OcYgRrQ).

 

 

  1.               Історія

За даними археологічних розкопок 3 тис. років тому, населення, яке проживало на території України, мало можливість завдяки географічним умовам харчуватися як рослинною, так і м'ясною їжею. Уже в період трипільської культури східні слов'яни, населення Правобережної України вирощувало зернові культури — пшеницю, ячмінь і просо.

 

На слайді глиняний посуд, який використовували з ті часи люди. Сьогодні на місцях давніх поселень на Черкащині створений заповідник «Трипільської культури» у с. Легедзине Тальнівського району.

 

 

Перед вами фото директора заповідника Владислава Чабанюка, звичайного вчителя історії і талановитого сценариста, археолога, історика.

 

Близько тисячі років тому племена слов’ян, стали вели осілий спосіб життя утворили стародавню державу Київську Русь. Слов’яни займались землеробством, скотарством, полюванням й рибальством.

 

 

 

Звідси продукти:

  •        продукти переробки зерна – крупи (пшенична, пшоно, завезений рис «сорочинське пшоно»;
  •        овочі (капуста свіжу і квашену, буряки, редька, морква, огірки, гарбузи, хрін, цибуля і часник);
  •        м'ясо свійських тварин (свиней, овець, кіз, корів і телят), птиці (курей, гусей, качок, голубів, тетеревів і рябчиків), диких звірів (дикі свині (вепри), зайці, риба;
  •        молоко, коров'яче масло, сир;
  •        хліб з житнього та пшеничного борошна на заквасці (кислий хліб), який випікали в печах. Зерно на борошно розмелювали на ручних жорнах, а пізніше — на водяних і вітряних млинах;
  •        приправи - місцеві пряно-смакові рослини — кріп, щебрушка, кмин, аніс, м'ята, а також завезені — перець і кориця;
  •        для приготування страв використовували тваринний жир, олії, оцет і горіхи.
  •        для підсолодження їжі - мед, із фруктів і ягід споживали яблука, вишні, сливи, смородину, брусницю, малину, журавлину та ін.

В XI—XII ст. вирощується гречка,  в меню населення з'явились гречаники та гречані пампушки. Із Середньої Азії козаки завозять на Україну шовковицю й кавуни. З Америки через Європу потрапляють до нас такі культури, як кукурудза, гарбузи, квасоля і стручковий перець.

 

 

Завдяки географічним відкриттям XVI—XVIII століть в нас у XVIII ст. з’являються нові види культурних рослин, які сприяють значному розширенню страв української кухні. А саме завезені такі рослини:

  •        картопля, без якої ми вже не уявляємо українську кухню;
  •        соняшник, з якого навчились добувати соняшникову олію;
  •        гірчицю, якої також виробляли олію й використовували як приправу до м'ясних страв;
  •        помідори,  баклажани;
  •        цукрові буряки, з яких почали виробляти цукор. 

 

 

Поява нових культур у сільському господарстві України створювала сприятливі умови для дальшого розвитку української кухні, яка стає дедалі різноманітнішою і відзначається своїми смаковими особливостями.

Українська кухня створювалась протягом багатьох віків, тому вона відбиває не тільки історичний розвиток українського народу, його звичаї і смаки, а й соціальні умови, природні та кліматичні особливості, в яких перебував український народ в процесі свого історичного розвитку.

 

  1.     Кулінарія

Скільки ви знаєте страв української кухні?

Хто більше? (робота в групах)

Взагалі, кількість українських страв неможливо порахувати. Відомо сотні рецептів українських страв. Кожна страва може готуватись за різними рецептами у різних куточках країни.  Наприклад, відомо більше, як 80 рецептів борщу. Його по-різному готують на полтавщині, волині, чернігові, галиччині, львівщині, київщині, є, селянський та дніпровський рецепти. До того ж, кожна господиня готує борщ за своїм особливим рецептом.

 

 

Особливості приготування?

  •        Складний набір компонентів (у борщі нараховується до 20 компонентів)
  •        Комбінування декількох способів теплової обробки продуктів (обсмаження, варіння, запікання, тушкування)
  •        Тривалість приготування в печі, глиняному посуді
  •        Комбінація страв з мяса, круп та овочів
  •        Збереження соковитості, ароматності, калорійності
  •        Страви багаті і на білки, і на жири, і на вуглеводи.

 

 

Особливості української кухні обумовлені способом життя народу, який займався важкою с/г працею. Щоб виконувати важку працю, людям була потрібна ситна калорійна їжа. Примхи національного характеру вимагали, аби ця їжа була смачною. Наші предки з давніх часів добре вміли готувати поживну рослинну, м'ясну і рибну їжу.

 

  1.     Хімія

Багато наук виникло на межі двох наук. Біохімія – біологічна хімія

  •         від грец. βίος — «життя» і єгип. kēme — «Земля») 
  •         вивчає хімічний склад організмів та хімічні процеси, що відбуваються в організмах
  •         прагне відповідати на біологічні та біохімічні питання за допомогою хімічних методів.

Давайте згадаємо складові їжі.

 

Робота з картками. Перевірка знань

Основні компоненті їжі

Основні компоненти

Білки

Жири

Вуглеводи

Складові

Амінокислоти

Жирні кислоти

гліцерол

Глюкоза

Кількість Е при розщепленні 1г

17, 6 кДЖ

38,9 кДж

17,6 кДж

Добова потреба

100-120  г

100-110 г

350-400 г

Значення

Будівельний матеріал

Джерело енергії

Ферменти, гормони,

Антитіла, гемоглобін, міоглобін

Резервна енергія

Механічний захист органів

Терморегуляція

Основне джерело енергії

В яких продуктах містяться

Молоко, мясо,

риба, бобові

Риба, сало, насіння, молоко, олії

Овочі, фрукти, крупи, хліб, молоко

 

Додаткові компоненти їжі

 

Додаткові компоненти

Значення

Де містяться?

Добова потреба

Вода

Основа внутрішнього середовища, розчинник, транспорт речовин, терморегуляція

Напої, овочі, фрукти, супи

1,5 – 2 л

Мінеральні речовини

Регуляція біологічних процесів

Продукти рослинного походження, молоко

мг

Пектинові речовини

Звязок та видалення токсинів

Фрукти

мг-г

Клітковина (целюлоза)

Активність кишківника

Овочі

мг-г

 

  1.          Біологія

Травна система (обговорення)

 

 

Принципи раціонального харчування (обговорення)

 

Тарілка здорового харчування. Принципи раціонального харчування (обговорення, складання у зошиті)

 

  1.          Медицина

А які наслідки можуть бути, якщо людини не дотримується принципів раціонального харчування? (бесіда з подальшою демонстрацією та обговоренням слайдів)

 

 

 

 

V.  Узагальнення вивченого

 

Давайте спробуємо дати відповідь на питання:

  1.          Що таке раціональне харчування?
  2.          З чим пов’язана відмінність страв різних народів?
  3.          Які особливості приготування страв української кухні?
  4.          Чому українська кухня вважається найбільш раціональною?

 

Висновки:

Особливості української кухні обумовлені способом життя народу. Щоб виконувати важку працю, людям була потрібна ситна, калорійна їжа.

Тому для української кухні характерні страви, що багаті і на білки, і на жири, і на вуглеводи. Примхи ж національного характеру вимагали, аби їжа була смачною. А отже раціональність полягає у збалансованості необхідних компонентів їжі з її приємними смаковими якостями.

Рефлексія. Чи справдились очікування від сьогоднішнього уроку?

 

 

Топ українських страв (презентація-дослідження учнів)

 

 

 

 

 

Список використаної літератури

 

  1. Соболь В.І. Біологія: підруч. Для 8 кл. загальноосвітніх навчальних закладів. – Кам’янець-Подільський: Абетка, 2016.

 

Інтернет-ресурси:

 

  1. ВікіпедіЯ. Раціональне харчування [Текст] [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D1%86%D1%96%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B5_%D1%85%D0%B0%D1%80%D1%87%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F
  2. ВікіпедіЯ. Українська кухня [Текст] [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0_%D0%BA%D1%83%D1%85%D0%BD%D1%8F
  3. ВікіпедіЯ. Материк [Текст] [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA
  4. Навчальні матеріали онлайн: Раціональне харчування: закони та принципи [Текст] [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://pidruchniki.com/85492/bzhd/ratsionalne_harchuvannya_zakoni_printsipi
  5. ВСВІТІ. 10 головних особливостей стародавньої української кухні [Текст] [Електронний ресурс]. Режим доступу:  http://vsviti.com.ua/ukraine/44375
  6. Українська національна кухня [Текст] [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://files.svsm.webnode.com.ua/200000214-e5db4e6d77/%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0%20%D0%BA%D1%83%D1%85%D0%BD%D1%8F.pdf
  7. 23 лучших блюда украинской кухни. [Текст] [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://ua.igotoworld.com/ru/article/913_luchshye-blyuda-ukrainskoy-kuhni.htm
  8. Голос свободи. Традиції української нації: ТОП-5 українських страв. [Текст] [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://holos.fm/page/den-kuharja-top-5-ukrayinskih-strav

 

 

 

 

1

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Раціональність української кухні

Номер слайду 2

Ви знайдете відповіді на питання: Що таке раціональне харчування?З чим пов’язана відмінність страв різних народів?Чому українська кухня вважається найбільш раціональною? Які особливості приготування страв української кухні?

Номер слайду 3

8 розгорток з предметів та явищ. Географія. Література. МистецтвоІсторія. Трудове навчання (Кулінарія)Хімія. Медицина. Біологія

Номер слайду 4

Географіяабо континенти (від лат. «continens terra» - неперервна земля) — найбільші масиви суші Землі, більша частина поверхні яких виступає над рівнем моря, а периферійна частина лежить під водою. Материки разом з островами займають 29 % суходолу, 149 млн км²

Номер слайду 5

Материки (континенти)

Номер слайду 6

Який материк найбільший?Євразія. Омивається 4 океанами: на півдні — Індійським, на півночі — Льодовитим, на заході — Атлантичним, на сході — Тихим. Україна – європейська країна

Номер слайду 7

Який материк найменший?Австралія. Площа в 7 раз менша за Євразію, становить — 7,69 млн км2 Має найпосушливіший клімат

Номер слайду 8

Який материк найхолодніший?Антарктида. Найхолодніший та найвищий материк. Знаходиться в межах Південного полярного кола

Номер слайду 9

Який материк найжаркіший?Африка. Розташована на екваторі, де максимальний кут падіння сонячних променів

Номер слайду 10

Який материк найвологіший?Південна Америка. Знаходяться найповноводніша річка Амазонка, одні з найвищих гір світу– Анди

Номер слайду 11

Які страви готують на різних континентах?

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Які страви готують на різних континентах. Африка

Номер слайду 21

Які страви готують на різних континентах. Північна Америка

Номер слайду 22

Які страви готують на різних континентах. Південна Америка

Номер слайду 23

Які страви готують на різних континентах. Австралія

Номер слайду 24

Які страви готують на різних континентах. Антарктида

Номер слайду 25

Які страви готують на різних континентахЄвразіяЄвропа. Азія

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Література і мистецтво. Гоголь М. В. Вечори на хуторі коло Диканьки. Ніч проти Різдва1831-1832 р.р.

Номер слайду 28

Тезаурус. Щільник (стільник) –лист (ємкість) з воску. Путря – страва з ячної крупи та солодкого квасу. Варену́ха, також варе́на, варьо́ха, запіка́нка — безалкогольний, слабко- чи сильноалкогольний напій. У останньому випадку — горілка, зварена з медом і сухофруктами

Номер слайду 29

Ілюстрації Ольги Йонайтіс

Номер слайду 30

Кадр фільму «Вечори на хуторі коло Диканьки», сценарій та постановка О. Роу

Номер слайду 31

Історія. Трипільська культура

Номер слайду 32

с. Легедзине, Тальнівський р-н, заповідник «Трипільська культура»

Номер слайду 33

В. Чабанюк, учитель історії, археолог, директор заповідника

Номер слайду 34

Київська Русь

Номер слайду 35

XI—XII століття

Номер слайду 36

XIIІ століття

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Трудове навчання (кулінарія)

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Хімія. Біохімія – біологічна хімія від грец. βίος — «життя» і єгип. kēme — «Земля») вивчає хімічний склад організмів та хімічні процеси, що відбуваються в організмахпрагне відповідати на біологічні та біохімічні питання за допомогою хімічних методів.

Номер слайду 42

Компоненти їжі{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Основні компоненти. Білки. Жири Вуглеводи. СкладовіАмінокислоти. Жирні кислотигліцерол. Глюкоза. Кількість Е при розщепленні 1г17, 6 к. ДЖ38,9 к. Дж17,6 к. Дж. Добова потреба100-120 г100-110 г350-400 г. Значення. Будівельний матеріал. Джерело енергіїФерменти, гормони, антитіла, гемоглобін, міоглобін. Резервна енергія. Механічний захист органів. Терморегуляція. Основне джерело енергіїВ яких продуктах містяться. Молоко, м’ясо,риба, бобовіРиба, сало, насіння, молоко, оліїОвочі, фрукти, крупи, хліб, молоко

Номер слайду 43

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Додаткові компоненти. Значення. Де містяться?Добова потреба. Вода. Основа внутрішнього середовища, розчинник, транспорт речовин, терморегуляція Напої, овочі, фрукти, супи1,5 – 2 л. Мінеральні речовини. Регуляція біологічних процесів. Продукти рослинного походження, молокомг. Пектинові речовини Зв’язок та видалення токсинів. Фруктимг-г. Клітковина (целюлоза)Активність кишечника. Овочімг-г. Вітаміни. Регулятори. Продуктимг-г

Номер слайду 44

Біологія. Травна система - система органів у для переробки і видобування з їжі поживних речовин, всмоктування їх в кров і виділення з організму кінцевих продуктів життєдіяльності. Складається з травнго каналу та залоз.

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Раціональне харчування перебдачає збалансований вміст п’яти груп продуктів: Хліб, злаки (крупи)Овочі, фрукти. Молочні продукти. М’ясо, риба. Продукти, які містять вуглеводи (цукор)

Номер слайду 47

Принципи раціонального харчування. Помірність – калорійність не має перевищувати енергетичних витрат організму. Різноманітність – їжа має містити продукти всіх основних груп. Збалансованість - правильне співвідношення складових їжі (білків, жирів, вуглеводів, наявність вітамінів, мінеральних солей).

Номер слайду 48

Ожиріння;булімія, анорексія;серцево-судинні хвороби;цукровий діабет;хвороби опорно-рухової системи;хвороби внутрішніх органів та систем;вплив на повноцінність та тривалість життя. Нераціональне харчування

Номер слайду 49

Здорова нація – здорове харчування. Людина народжується здоровою, а всі хвороби до неї приходять разом з їжею Гіпократ. За даними ВОЗ: 80% усіх хвороб людини тією чи іншою мірою пов’язані з харчуванням;40% - безпосередньо з харчуванням

Номер слайду 50

Лікарі майбутнього не будуть лікувати за допомогою ліків, вони навчатимуть своїх пацієнтів піклуванню про тілесну оболонку, правильному харчуванню, профілактиці захворювань і розумінню їх причин. Томас Едісон

Номер слайду 51

Раціональність української кухні

Номер слайду 52

БорщІдеальне співвідношення необхідних складових їжіВареники. Смачнамалокалорійна страва

Номер слайду 53

ГолубціІдеальне співвідношення м’яса та овочів. Хлібмістить необхідні поживні речовини та незамінні амінокислоти. Входять вітаміни групи В, клітковина, макроелементи і мікроелементи.

Номер слайду 54

Сало. Продукт тривалого зберігання, має висока харчову цінність, виводить  з організму радіонукліди та токсини. Узвар. Вітамінний напій із сухофруктів, містить мінеральні солі, пектини та вуглеводи.

Номер слайду 55

Дайте відповіді на питання: Що таке раціональне харчування?З чим пов’язана відмінність страв різних народів?Які особливості приготування страв української кухні?Чому українська кухня вважається найбільш раціональною?

Номер слайду 56

Ми є те, що ми їмо Народна мудрість. Харчування є настільки важливою частиною нашого життя, що майже завжди визначає наш зовнішній вигляд, наше здоров'я, і самопочуття.

Номер слайду 57

Смачного!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кіблик Вікторія Сергіївна
    Дуже сподобалася Ваша розробка!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
6 травня 2019
Переглядів
2265
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку