Методична розробка на тему "Дизентерія та диплококова інфекція"

Про матеріал
Диплококова септицемія - інфекційна хвороба телят і ягнят, рідше поросят, лошат та ін. Збудник - Diplococcus septicus. Джерело інфекції - хворі тварини. Зараження відбувається через шлунково-кишковий тракт і дихальні шляхи. Сприйнятливі й дорослі тварини після родів. У молодняка хвороба протікає з ознаками зараження крові, у дорослих - запалення матки і молочної залози. Д. і. м. призводить до загибелі молодняка і зниження продуктивності тварин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: “Анаеробна дезинтерія молодняка. Диплококова інфекція молодняка. Виконала: Пташник Ганна Олексіївна

Номер слайду 2

Анаеробна дизентерія у свиней СимптомиІнкубаційний період триває від кількох діб до 3 міс. Перебігає гостро, підгостро й хронічно. Головна ознака хвороби — діарея. Фекалії з домішками слизу, крові, плівок фібрину. Колір від темно-сірого до темно-коричневого. Спочатку перебіг хвороби гост­рий, температура тіла підвищується до 40,5 °С, далі нормалізується. Хворі пригнічені, втрачають апетит, худнуть. Летальність молодняку — 90—100, дорослих тварин — 40—50%. При підгострому перебігу спостерігаються виснажливий пронос, спрага, порушення коорди­нації рухів, схуднення. Смерть настає через 2—3 тижні. Хронічний перебіг триває тижні й призводить до розладу діяльності травного каналу (пронос, який змінюється запорами), виснаження та загибелі тварини. Лікування. Застосовують осарсол, ніфулін, тилан, фармазин, трихопол, ветдипасфен та ін. Осарсол згодовують із кормом або у свіжому содовому розчині (на 100 мл води 10 г бікарбонату натрію і 2,5 г осарсолу). Дози осарсолу, г: поросятам-сисунам — 0,001—0,01, від­лученим — 0,1—0,2, молодняку — 0,2—0,5, дорослим тваринам — 0,5—0,7. Осарсол дають два рази на добу протягом трьох діб підряд. Перед його використанням свиней витримують на голодній дієті.

Номер слайду 3

Головна ознака хвороби-діарея

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Тяжкий пронос

Номер слайду 6

Анаеробна дизентерія у ягнят. Перебіг і клінічний проявІнкубаційний період при анаеробної дизентерії до 5 ... 6 год, рідко 2 ... 3 дні. У більшості випадків ягнята хворіють у перші 3 дні після народження. Перебіг хвороби сверхострое, гострий, підгострий і рідко хронічне. При надгострий перебігу ягнята гинуть несподівано, без виражених клінічних симптомів, або ж хвороба триває не більше 2 ... 4 ч. При цьому характерні ознаки ураження нервової системи - порушення координації руху, судоми. Іноді незадовго до смерті фекалії стають рідкими і кров'яними. При гострому перебігу відзначають пригнічений стан, діарею з бульбашками газу. Фекалії у подальшому стають густими, темними, з домішкою слизу і часто крові. Хворий ягня варто зігнувшись, з скуйовдженою вовною, втягнутим животом і слабо реагує на навколишнє. Вовна навколо анального отвору й на хвості забруднена випорожненнями, склеєна. На початку хвороби можливе підвищення температури тіла до 41 ... 42 ° С, дихання і пульс частішають. Хвороба триває від декількох годин до декількох днів, і ягня гине при явищах швидко наростаючою загальної слабкості. При підгострому перебігу хвороба приймає затяжний характер з менш вираженими ознаками. В окремих тварин може тривати до 2 тижнів. Хворий ягня лежить в стані прострації, він виснажений; виникає діарея, випорожнення спочатку рідкі, жовтого або зеленого кольору, в подальшому стають більш густими, чорного кольору, з домішкою крові, бульбашок газу і слизу. У рідкісних випадках при хронічному перебігу хвороби симптоми можуть бути неяскраво виражені, хвороба затягується і ягнята одужують. Одужання йде дуже повільно, ягнята відстають у рості і розвитку і часто гинуть від різних причин. Лікування Ефективне тільки на початку хвороби. При появі дизентерії хворих ягнят разом з вівцематкам ізолюють і лікують антитоксичної сироваткою проти анаеробної дизентерії ягнят і інфекційної ентеротоксемію овець. Сироватку можна застосовувати в поєднанні з антибіотиками тетрациклінового ряду.

Номер слайду 7

Характерні ознаки-порушення координації рухів,судоми

Номер слайду 8

У телят-пронос,виснаження,смерть,лета-льність-80-90%

Номер слайду 9

Диплококова інфекція. ДИПЛОКОКОВА ІНФЕКЦІЯ МОЛОДНЯКАдиплококова септицемія - інфекційна хвороба телят і ягнят, рідше поросят, лошат та ін. Збудник - Diplococcus septicus. Джерело інфекції - хворі тварини. Зараження відбувається через шлунково-кишковий тракт і дихальні шляхи. Сприйнятливі й дорослі тварини після родів. У молодняка хвороба протікає з ознаками зараження крові, у дорослих - запалення матки і молочної залози. Д. і. м. призводить до загибелі молодняка і зниження продуктивності тварин. Заходи боротьби. Хворих ізолюють і лікують сироватками; додержання зоогігієнічних умов утримання і годівлі молодняка.

Номер слайду 10

У птахів-кон`юктивіт

Номер слайду 11

У с/г тварин-припухлість суглобів,у свиней-дизентерія

Номер слайду 12

Лікування-протидиплококова сироватка і антибіотики сульфаніламідної дії

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

pptx
Додано
3 червня 2022
Переглядів
501
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку