Розробка уроку містить теоретичний і демонстраційний матеріал до уроку. Презентація дозволяє активізувати пізнавальну діяльність здобувачів освіти і гнучко використовувати теоретичний матеріал.
1
Дата ___/____/____ Клас _________
Урок № 20
Тема: Значення травлення. Система органів травлення. Процес травлення: ковтання, перистальтика.
Мета уроку: ознайомити учнів із загальним планом будови органів травлення, будовою зубів, властивостями ферментів і рефлекторною регуляцією виділення травних соків та визначити функції, які вони виконують; розкрити значення механічної та хімічної обробки їжі в ротовій порожнині; формувати практичні навички проведення лабораторних досліджень, удосконалювати вміння працювати з підручником, порівнювати та формулювати висновки; розвивати творчу активність, пізнавальні інтереси учнів; виховувати в учнів працелюбність, старанність та потребу в здоровому способі життя.
Очікувані результати: учні називають органи травної системи та розпізнають їх на малюнках; учні знають функції травної системи; учні характеризують травлення в ротовій порожнині, функцію слинних залоз, склад слини, будову і функції зубів; учні пояснюють обмін речовин і енергії між організмом і оточуючим середовищем.
Обладнання: презентація, таблиця «Органи травлення», обладнання та матеріали для лабораторного дослідження.
Тип уроку: урок засвоєння нових знань.
1. Організаційний етап. Психологічне налаштування на співпрацю
Привітання учнів, перевірка їх готовності до уроку та налаштування на позитивний настрій.
Метод – інтерактивна вправа «Криголам».
Я запропоную вам вправу, під час якої ми краще познайомимося, і повідомлю вам дещо про себе. Підніміть руку ті, кому це властиво.
Я люблю спілкуватися в соціальних мережах Internet.
Я маю багато друзів.
Улюблена пора року – літо.
Я люблю танцювати.
Я бачу, що у нас багато спільного. Це допоможе нам сьогодні плідно попрацювати на уроці.
2. Перевірка домашнього завдання й актуалізація опорних знань учнів
2.1. Фронтальне опитування.
2. Від чого залежать енергетичні витрати організму людини?
3. Яке значення білків як поживних речовин для організму людини?
4. Яке значення вуглеводів як поживних речовин для організму людини?
5. Яке значення жирів як поживних речовин для організму людини?
6. Яке значення мінеральних речовин як поживних речовин для організму людини?
7. На які два класи поділяються вітаміни?
2.2. Розминка у вигляді незакінчених речень:
2.3. Тестові завдання на встановлення однієї правильної відповіді.
1. Вітамін, який утворюється в шкірі від впливом ультрафіолетових променів:
А В6
Б А
В Е
Г D
2. До водорозчинних вітамінів належить:
А вітамін К
Б вітамін В12
В вітамін А
Г вітамін Е
3.До жиророзчинних вітамінів належить:
А вітамін D
Б вітамін С
В вітамін В15
Г вітамін В6
4.Спричинює безпліддя авітаміноз:
А вітаміну А
Б вітаміну Е
В вітаміну В1
Г вітаміну С
5. Затримка росту й розвитку організму, зниження опірності організму до інфекцій, порушення зору спричинюється авітамінозом:
А вітаміну А
Б вітаміну D
В вітаміну В12
Г вітаміну С
6. Зменшення кількості в організмі вітаміну К викликає:
А рахіт
Б дерматити
В порушення зсідання крові
Г порушення серцево-судинної діяльності
2.4. Вправа «Установи відповідність».
1. Установіть відповідність між вітамінами та їх основним джерелом:
1 Вітамін А
2 Вітамін С
3 Вітамін Е
4 Вітамін В1
А |
Б |
В |
Г |
Д |
|
|
|
|
|
Відповідь: 1 — Б, 2 — В, 3 — А, 4 — Д.
2. Установіть відповідність між вітамінами та їх основним джерелом:
1 Вітамін В2
2 Вітамін В6
3 Вітамін K
4 Вітамін D
А |
Б |
В |
Г |
Д |
|
|
|
|
|
Відповідь: 1 — Г, 2 — Д, 3 — В, 4 — Б.
3. Мотивація навчальної діяльності
Епіграф уроку
«Травний канал за своєю функцією є складним хімічним заводом, сирий матеріал, що потрапляє на завод, проходить через велику кількість верстатів, у яких він підлягає механічній і, головним чином, хімічній обробці, та через чисельні бічні ворота переводиться до магазинів тіла. Крім основної лінії верстатів, якими рухається сирий матеріал, існує низка бічних хімічних фабрик, які готують відомі реагенти для відповідної обробки сирого матеріалу... Яка ж діяльність заводу за повної потужності? Як і чим він приводиться в рух? Яким чином одна частина вступає в роботу з іншою? Яким чином змінюється робота залежно від сорту сирого матеріалу?» І.Павлов
Слово вчителя
В епіграфі до нашого уроку І. Павлов порівняв людський організм зі складним заводом, а їжа проходить по цехах цього заводу, зазнаючи певних перетворень. Травлення їжі та її засвоєння — велике таїнство природи, довгий шлях зі складною обробкою проходять продукти харчування, перш ніж поживні речовини будуть підготовлені для надходження у кров.
Цінні для організму великі молекули органічних речовин не можуть проникнути через стінки шлунка й кишечник. Виходить парадокс: спочатку розкладаються великі молекули, а потім з доставкою кров'ю до клітин з них знову будуються молекули складних речовин. Як побудовані органи, в яких відбуваються всі ці процеси, ми й дізнаємося на сьогоднішньому уроці. Вивчаючи тему «Травлення», ми навчимося максимально берегти органи травлення, щоб зберегти здоров'я до старості.
Повідомлення теми уроку. Спільне з учнями визначення мети і завдань уроку.
4. Засвоєння нового матеріалу
План пояснення матеріалу
1. Загальний план будови травної системи (перегляд відеофрагменту).
Їжа — це джерело, в якому є сонячна енергія. А вона і становить сховану енергію нашого організму. В організмі, в клітинах нашого тіла під дією кисню звільняється енергія сонячного променя для життя, набуваючи іншої форми руху.
Пригадайте.
(Травлення - це процес розщеплення складних органічних речовин на прості розчинні сполуки, які можуть всмоктуватися і засвоюватися організмом).
(Ферменти — біологічні каталізатори хімічних реакцій білкової природи).
Фізіологічна сутність травлення (перегляд відео фрагменту, пояснення учителя з одночасним записом ОК у зошит)
Травлення
Порожнинне Клітинне
відбувається
в шлунково-кишковому в клітинах
тракті
о б р о б к а
механічна хімічна внутрішньоклітинне
- подрібнення під дією травних травлення
- перемішування ферментів розщеплення
- набухання; складних молекул засвоєння поживних
- розчинення на прості речовин
Після опрацювання учні обговорюють незрозумілу під час перегляду інформацію, яка потребує додаткового пояснення. Учитель узагальнює й коригує відповіді учнів, використовуючи демонстраційні матеріали.
Травний канал починається ротовим отвором, за яким слідує порожнина рота, де їжа піддається механічній обробці й починається її хімічне перетворення під впливом секрету, що надходить зі слинних залоз. Потім ротова порожнина переходить у звужену частину травного тракту — глотку та стравохід, через які харчова грудка проводиться в шлунок. У шлунку їжа піддається подальшим хімічним перетворенням під впливом шлункового соку, виділень залоз шлунка. Шлунок переходить у тонку кишку — найбільш вузьку та довгу частину шлунково-кишкового тракту. У тонкому кишечнику відбувається істотне хімічне перетворення поживних речовин, тому що сюди надходить сік підшлункової залози, дуже багатий ферментами, виділяється кишковий сік залозистими клітинами кишечнику, а також виливається жовч, яка продукується печінкою. У тонкому кишечнику відбувається всмоктування поживних речовин. Тонка кишка переходить у більш широкий за просвітом відділ травного каналу — товсту кишку. Тут закінчується травлення й відбувається головним чином всмоктування води, мінеральних солей і формування калових мас. Травний канал закінчується заднім прохідним отвором, через який видаляються з організму неперетравлені частини їжі.
Більшість органів травної системи має трубкоподібну форму і складається з трьох оболонок:
• зовнішньої — сполучнотканинної, у ній містяться судини й нервові волокна;
• середньої — м’язової, утвореної двома шарами гладеньких м’язів: у зовнішньому — розміщені вздовж каналу, а у внутрішньому — кільцеподібно. Почергове скорочення м’язової тканини двох шарів забезпечує пересування їжі вздовж травного каналу;
• внутрішньої — утвореної епітеліальною тканиною, яка містить багато залоз, що виділяють у порожнину каналу травні соки й слиз.
2. Функції травної системи.
Функції травної системи:
• секреторна;
• рухова;
• всмоктувальна;
• видільна.
Завдання учням
• Поясніть ці функції.
Обговорення відповідей
Секреторна функція полягає в утворенні залозистими клітинами травних соків, які містять ферменти, що розщеплюють білки, жири, вуглеводи.
Рухова функція здійснюється мускулатурою травного каналу і забезпечує жування, ковтання, пересування їжі по травному каналу та виділення неперетравлених решток.
Всмоктування здійснюється слизовою оболонкою шлунка, тонкого й товстого кишечнику. Цей процес забезпечує надходження перетравлених органічних речовин, солей, вітамінів і води у внутрішнє середовище організму.
Видільна функція проявляється виділенням речовин із внутрішнього середовища в просвіт шлунково-кишкового тракту, який бере участь у підтримці кислотно-лужної та водно-сольової рівноваги.
Вправа «Збери картинку»
Учні збирають картинку складових травної системи людини
Травний канал починається з ротової порожнини. У порожнині рота відбувається подрібнення їжі, змочування її слиною, часткове розщеплення вуглеводів і формування харчової грудки.
Ротова порожнина утворена спереду губами, збоку — щоками, зверху — піднебінням, знизу — язиком і дном рота, ззаду вона переходить у глотку.
Перед вами коробка із загадкою. Що в ній є? Щоб довідатися, послухайте цю розповідь. Сталася ця подія дуже давно. У середні віки в одній арабській країні побилися два вельможі. Один у цьому бої втратив орган на голові. Місцевий лікар помістив цей орган у розчин солі й поставив на холод. Через кілька днів лікар поставив цей орган на попереднє місце, скріпивши його металевою скобою. Через 10 днів скобу зняли й виявилося, що орган відновив природний зв'язок із тілом.
Про який орган на голові йдеться? (Зуб)
Зуб є складовою частиною організму людини, одним з його органів. Головною його функцією є механічне подрібнення їжі, проте зуби також беруть участь у вимові людиною мови і звуків, а також є обов’язковим компонентом посмішки.
На щелепах розміщуються зуби, щелепи вкриті яснами. Ряди зубів поділяють ротову порожнину на передротову й власне ротову. У нижній частині ротової порожнини є м’язовий орган — язик.
Завдання
1 група — Будова та функція язика
2 група — Будова та функція зубів
3 група — Слина: її склад і значення
Презентація результатів роботи
1 група — Будова та функція язика
Язик — м’язовий орган, укритий слизовою оболонкою з розташованими в ній рецепторами, які здійснюють контроль за процесами наповнення рота їжею, ковтання, сприйняття смаку їжі. Язик бере участь у процесах пережовування їжі, ковтання, а також в артикуляції різних звуків, тобто в членороздільній мові. У ньому розрізняють: кінчик, тіло й корінь. Язик має спинку, нижню поверхню та два краї. На спинці, на межі між тілом і коренем, видно пограничну борозну язика, що має обриси кута, відкритого вперед. Слизова оболонка спинки язика по всій його довжині товста, груба, непрозора, міцно зрощена з м’язами й спереду від пограничної борозни вкрита різної форми сосочками, які зумовлюють нерівномірність рельєфу язика. Тіло язика формує харчову грудочку, корінь бере участь у ковтальних рухах, які здійснюються рефлекторно.
2 група — Будова та функція зубів
Зуб є складовою частиною організму людини, одним із його органів. Головною його функцією є механічне подрібнення їжі, проте зуби також беруть участь у вимові людиною звуків, а також є обов’язковим компонентом посмішки.
Зуби розташовані в комірках верхньої та нижньої щелеп ротової порожнини.
Кожен зуб має коронку, що вкрита емаллю й виступає в порожнину рота, та корінь зуба, що заглиблюється в товщу альвеолярних відростків верхньої або нижньої щелепи. На межі коронки й кореня виділяють шийку зуба.
|
|
Основна тканина зубів — це дентин, який на 70–80 % складений із неорганічних солей фосфорнокислого та фтористокислого кальцію. У складі емалі зубів вміст неорганічних речовин сягає 96–98 %, тому вона дуже тверда. Центральна частина зубів заповнена пухкою сполучною тканиною, що пронизана нервами, кровоносними судинами та лімфатичними протоками й називається пульпою зуба. Через пульпу здійснюється обмін речовин у тканинах зубів.
У дорослої людини 32 зуби. За формою та функціями зуби поділяють на різці, ікла, малі кутні, великі кутні. На кожній щелепі розміщується по 2 ікла, 4 різці, 4 малі кутні, 6 великих кутніх зубів. Різці та ікла мають по 1 кореню (ними відкушують їжу), кутні зуби — 2–3 корені (вони подрібнюють їжу). Остання пара зубів (зубів мудрості) у людини з’являються до 25 років.
а) різці; б) ікла; в) малі кутні; г) великі кутні
Молочні зуби мають таку саму будову та хімічний склад, як і постійні, але вміст неорганічних речовин у складі їхніх тканин у 1,5–2 рази менший, тому вони крихкі та ніжні, що слід ураховувати при організації харчування дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. Треба також пильно стежити за здоров’ям молочних зубів, оскільки постійні зуби закладаються та виростають під молочними зубами й тому хвороби молочних зубів (особливо карієс — інфіковане пошкодження емалі та тіла зубів) можуть передаватись на молоді постійні зуби.
Стоматологи стверджують, що запорукою здоров’я зубів є неухильне дотримання правил гігієни та постійний догляд за зубами.
До вашої уваги декілька правил.
Правило № 1 — «Гігієна»
Щоденна гігієна порожнини рота включає в себе:
• очищення порожнини рота після кожного прийому їжі (чищення, полоскання або жувальна гумка без цукру);
• рештки їжі між зубами діставати за допомогою зубочистки;
• медичне обстеження в стоматолога двічі на рік;
• зубну щітку необхідно міняти на нову через кожні два місяці.
Правило № 2 — «Харчування»
Раціональне харчування має велике значення в профілактиці карієсу. При цьому потрібно враховувати повноцінний набір харчових продуктів та помірну частоту прийому вуглеводів.
Основним будівельним матеріалом для зубів є кальцій. Кальцій міститься в горіхах, зелених овочах, молоці та молочних продуктах.
Правило № 3 — «Температура їжі»
Дуже холодна або гаряча їжа дуже шкідлива для емалі зубів. Ще шкідливіший перепад температур.
Правило № 4 — «Догляд за зубами та яснами»
Зубна щітка — головний гігієнічний пристрій для догляду за зубами. Чистити зуби бажано протягом не менше ніж однієї хвилини, а рухи зубної щітки повинні бути вздовж коронок, тобто від шийки зуба до його жувальної поверхні.
Запалення й кровоточення ясен — одна з причин появи неприємного запаху з рота та випадіння зубів. У свою чергу, до захворювань ясен можуть призвести:
• нестача вітамінів (особливо групи В);
• тютюнопаління;
• недостатня гігієна порожнини рота.
Правило № 5 — «Флуор»
Флуор також є необхідним елементом для наших зубів. Не завжди у воді, яку ми споживаємо, у достатній кількості міститься Флуор. Тому зараз з’явилось багато препаратів, які містять Флуор: зубні пасти, полівітамінні комплекси, еліксири, жувальні гумки.
Правило № 6 — «Відвідування стоматолога»
Систематичне відвідування стоматолога — запорука здоров’я зубів. Чому?
Тому що, по-перше, професійне очищення зубного нальоту більш ефективне, ніж зубною щіткою.
По-друге, тільки лікар може виявити карієс та попередити його розвиток.
Також він порадить у виборі зубної пасти та інших засобів гігієни, які підходять саме для вас.
• Назву першим зубам людини дав Гіппократ. Він назвав їх «молочними», тому що вважав, що зуби в дитини утворюються з молока.
• Король Франції Луї XIV народився у 1638 році з двома зубами.
• Є випадки, коли зуби виростали втретє. У Франції в 1896 році зареєстровано випадок, коли в людини виросли зуби вчетверте.
• У 1680 році Альбертус Хеллвігіус писав про людину з трьома рядами зубів.
• Половина людства має тільки два, а не чотири зуби мудрості.
• Найдорожчим зубом став зуб Ісаака Ньютона, проданий у 1816 році за 730 фунтів стерлінгів (приблизно $3241 сьогодні), після чого він був вправлений у перстень аристократом, що купив його.
• Джордж Вашингтон, у якого майже не було власних зубів, дуже ретельно стежив за станом зубів своїх шести коней, щодня наказуючи оглядати й чистити їх.
• 19 квітня 1999 року у Фініксі, штат Арізона, пройшла акція «За здорову посмішку». 1365 американських школярів, вишикувавшись у формі зубної щітки, одночасно чистили зуби впродовж 3 хвилин 3 секунд.
• Мао Цзедун, як і багато китайців у той час, відмовлявся чистити зуби. Замість цього він полоскав рот чаєм і пережовував чайне листя. «Навіщо чистити? Хіба тигр коли-небудь чистить зуби?»,— говорив він.
• Древні японські стоматологи видаляли зуби голими руками.
• Зубна паста була винайдена єгиптянами приблизно 5000 років тому й була сумішшю вина та пемзи. Із часів ранньої Римської імперії й до XVIII століття сеча була одним з основних компонентів зубної пасти, оскільки аміак, що міститься в ній, має прекрасні очищуючі властивості. Досі аміак входить до складу багатьох зубних паст.
• Зубні щітки з нейлоновою щетиною вперше з’явилися в 1938 році. Проте щітки із щетиною з інших матеріалів існували задовго до цього. Так, у Китаї перші зубні щітки з’явилися в 1498 році. Матеріалами для них служили свиняча щетина, кінський і борсуковий волос.
• Щоб підвищити зацікавленість у збереженні здорових зубів і ясен серед населення, у Китаї було встановлено національне свято, назву якого можна перевести як «День любові до своїх зубів», який проходить щороку 20 вересня.
Слина дуже важлива в людському організмі. Ще в Давній Індії застосовували «випробовування рисом». На суді для вирішення питання про вину чи невинність, підсудному пропонували з’їсти сухий рис. Якщо підсудний міг його з’їсти, його визнавали невинним, якщо ні — то винним. Це випробування обґрунтовано тим, що в стані страху припиняється слиновиділення, рот пересихає й сухий рис з’їсти неможливо. Отже, без слини людина не може харчуватися повноцінно. Слина є важливою складовою нашого організму.
3 група — Слина: її склад і значення
У порожнину рота відкриваються й виділяють секрет слинні залози. Вони діляться на дві групи: дрібні залози, які закладені в товщі слизової оболонки порожнини рота й по своєму розташуванню називаються піднебінними, щічними, губними, мовними та зубними, та великі залози, розташовані за межами слизової оболонки.
Слина являє собою в’язку, безбарвну рідину. Вона на 98,5 % складається з води та на 1–1,5 % — з органічних і неорганічних речовин. Реакція слини — слабколужна. У слині містяться два травні ферменти, амілаза й мальтаза, які викликають розщеплення вуглеводів до глюкози; фермент лізоцим знезаражує мікроорганізми, сприяє загоєнню ран слизової оболонки рота; муцин (слиз) — зволожує та обволікає їжу. У людини за добу виробляється близько 1000–1500 мл слини, але її кількість і склад коливаються в залежності від роду їжі.
За допомогою слини харчова грудка зволожується, стає слизькою й легко проходить по ковтку та стравоходу. Також завдяки ферментам слини в ротовій порожнині починається розщеплення вуглеводів.
4. Регуляція слиновиділення.
Секреція слинних залоз настає через кілька секунд після потрапляння їжі в рот. Установлено, що слиновиділення є рефлекторним актом. Їжа при попаданні в ротову порожнину збуджує її рецептори, імпульси поширюються по чутливих нервових волокнах до центру слиновиділення в довгастому мозку, а потім по парасимпатичних нервах, доходять до клітин слинних залоз і збуджують їхню секреторну діяльність. Цей процес являє собою безумовно-рефлекторний механізм відділення слини.
Обговорення питання
• Що відбувається, коли ми бачимо смачну їжу, відчуваємо її запах або чуємо із сусідньої кімнати дзенькіт посуду, особливо коли голодні? (Відбувається рясне виділення слини.)
Відбувається це тому, що при тривалому поєднанні дії дані роздратування викликають умовно-рефлекторне відділення слини.
Руханка
Виконання лабораторного дослідження «Зовнішня будова зубів»
5. Узагальнення і закріплення знань
5.1. Тестові завдання на встановлення однієї правильної відповіді.
1. М’язова оболонка травного каналу утворена:
А двома шарами непосмугованих м’язів
Б двома шарами посмугованих м’язів
В одним шаром непосмугованих м’язів
Г одним шаром посмугованих м’язів, іншим — непосмугованих
2. Зовнішня оболонка травного каналу утворена:
А сполучною тканиною
Б війчастим епітелієм
В залозистим епітелієм
Г посмугованими м’язами
3. Процес перетравлювання вуглеводів розпочинається у:
А шлунку
Б дванадцятипалій кишці
В ротовій порожнині
Г печінці
4. Різці виконують функцію:
А відривання їжі
Б розрізання їжі
В змочування їжі
Г перетирання їжі
5. Зверху зуб покритий:
А пульпою
Б дентином
В цементом
Г емаллю
6. В ротовій порожнині містяться залози:
А підшлункова
Б печінка
В слинні
Г жовчний міхур
7. М’язовий орган, слизова оболонка якого містить смакові рецептори:
А мигдалини
Б язик
В ясна
Г губи
8. Остання пара зубів у людини з’являється:
А до 15 років
Б до 25 років
В до 10-12 років
Г до 30 років
9. Фермент слини:
А пепсин
Б амілаза
В трипсин
Г ліпаза
10. Бактерицидна речовина, що міститься у слині:
А лізоцим
Б амілаза
В пепсин
Г каталаза
11. Компонент слини, що зволожує та обволікає їжу:
А вода
Б муцин
В жовч
Г солі
12. Завдяки ферментам слини в ротовій порожнині починається розщеплення:
А вуглеводів
Б білків
В ліпідів
Г солей
5.2. «Закінчи речення»
1. Система органів травлення складається з травного каналу і … (травних залоз).
2. Травний канал поділяється на такі відділи: … (ротова порожнина, глотка, стравохід, шлунок, тонкий кишечник, товстий кишечник, пряма кишка).
3. До травних залоз належать: … (слинні залози, печінка, підшлункова залоза, залози стінки шлунка та кишечнику).
4. Стінки травного каналу складаються з трьох основних оболонок: … (зовнішня, внутрішня, середня (м’язова)).
5. Внутрішня стінка утворена … (епітеліальною тканиною).
6. Основи сучасної фізіології травлення були закладені дослідженнями видатного вченого … (І. П. Павлова).
7. Кожний зуб має коронку ... (шийку та корінь).
8. Серед слинних залоз виділяють три пари великих, що називаються... (привушні, підщелепні, під’язикові).
9. Центр слиновиділення розміщується в ... (довгастому мозку).
10. До складу слини входять травні ферменти ... (амілаза і мальтаза).
11. Коронку зуба вкриває ... (емаль).
12. Порожнину зуба заповнює сполучна тканина ... (пульпа).
5.3. Вправа «Установи відповідність».
1. Установіть відповідність між основними оболонками стінки травного каналу та їхніми характеристиками.
Основні оболонки стінки травного каналу |
Характеристики |
1 Зовнішня 2 Середня 3 Внутрішня |
А Утворена двома шарами непосмугованих (гладеньких) м’язів Б Утворена епітеліальною тканиною, яка містить багато залоз, що виділяють у порожнину каналу травні соки й слиз В Утворена війчастим епітелієм, який виконує захисну функцію Г Сполучнотканинна оболонка, у ній містяться судини і нервові волокна |
Відповідь: 1 — Г, 2 — А, 3 — Б.
2. Установіть відповідність між функціями травної системи та їхніми характеристиками.
Функції травної системи |
Характеристики |
1 Видільна 2 Всмоктувальна 3 Рухова 4 Секреторна |
А Забезпечує надходження перетравлених органічних речовин, солей, вітамінів і води у внутрішнє середовище організму Б Забезпечує утворення залозистими клітинами травних соків, які містять ферменти В Забезпечує жування, ковтання, пересування їжі по травному каналу та виділення неперетравлених решток Г Забезпечує виділення речовин з внутрішнього середовища в просвіт шлунково-кишкового тракту, який бере участь у підтримці кислотно-лужної та водно-сольової рівноваги Д Забезпечує видалення з організму шкідливих і непотрібних продуктів обміну речовин, надлишку води, солей тощо |
Відповідь: 1 — Г, 2 — А, 3 — В, 4 — Б.
5.4. Вправа «Знайди відповідність»
На партах в учнів є картки з органами травлення та будовою зуба. Всім пропонується скласти на парті правильну послідовність розміщення органів в організмі людини. Після виконання завдання відповідає один учень і перевіряється правильність.
5.5. Бесіда
1. Які складові сухої речовини?
2. Яка роль лізоцима? (знезаражує, сприяє загоєнню ран)
3. Роль муцина? (зволожує, обволікає їжу)
4. Які ферменти входять до складу слини?
5. Роль амілази та мальтази?
6. Що таке ферменти?
6. Підбиття підсумків уроку
Складання Т-схеми до уроку
Я знав |
Я дізнався |
|
|
Вчитель
• Що нового ви сьогодні дізналися?
• У чому виникли труднощі?
• Що допомогло їх вирішити?
• Чи досягли ми поставленої мети?
7. Домашнє завдання
Прочитати § 8-9
Індивідуальні та творчі завдання.
1. Скласти кросворд, використовуючи терміни уроку.
2. Підготувати повідомлення на тему «Захисні рефлекси травної системи».
Тестові завдання на встановлення однієї правильної відповіді.
1. Вітамін, який утворюється в шкірі від впливом ультрафіолетових променів:
А В6
Б А
В Е
Г D
2. До водорозчинних вітамінів належить:
А вітамін К
Б вітамін В12
В вітамін А
Г вітамін Е
3.До жиророзчинних вітамінів належить:
А вітамін D
Б вітамін С
В вітамін В15
Г вітамін В6
4.Спричинює безпліддя авітаміноз:
А вітаміну А
Б вітаміну Е
В вітаміну В1
Г вітаміну С
5. Затримка росту й розвитку організму, зниження опірності організму до інфекцій, порушення зору спричинюється авітамінозом:
А вітаміну А
Б вітаміну D
В вітаміну В12
Г вітаміну С
6. Зменшення кількості в організмі вітаміну К викликає:
А рахіт
Б дерматити
В порушення зсідання крові
Г порушення серцево-судинної діяльності
Вправа «Установи відповідність».
Установіть відповідність між вітамінами та їх основним джерелом:
1 Вітамін А
2 Вітамін С
3 Вітамін Е
4 Вітамін В1
А |
Б |
В |
Г |
Д |
|
|
|
|
|
Тестові завдання на встановлення однієї правильної відповіді.
1. Вітамін, який утворюється в шкірі від впливом ультрафіолетових променів:
А В6
Б А
В Е
Г D
2. До водорозчинних вітамінів належить:
А вітамін К
Б вітамін В12
В вітамін А
Г вітамін Е
3.До жиророзчинних вітамінів належить:
А вітамін D
Б вітамін С
В вітамін В15
Г вітамін В6
4.Спричинює безпліддя авітаміноз:
А вітаміну А
Б вітаміну Е
В вітаміну В1
Г вітаміну С
5. Затримка росту й розвитку організму, зниження опірності організму до інфекцій, порушення зору спричинюється авітамінозом:
А вітаміну А
Б вітаміну D
В вітаміну В12
Г вітаміну С
6. Зменшення кількості в організмі вітаміну К викликає:
А рахіт
Б дерматити
В порушення зсідання крові
Г порушення серцево-судинної діяльності
Вправа «Установи відповідність».
Установіть відповідність між вітамінами та їх основним джерелом:
1 Вітамін В2
2 Вітамін В6
3 Вітамін K
4 Вітамін D
А |
Б |
В |
Г |
Д |
|
|
|
|
|
Тестові завдання на встановлення однієї правильної відповіді.
1. М’язова оболонка травного каналу утворена:
А двома шарами непосмугованих м’язів
Б двома шарами посмугованих м’язів
В одним шаром непосмугованих м’язів
Г одним шаром посмугованих м’язів, іншим — непосмугованих
2. Зовнішня оболонка травного каналу утворена:
А сполучною тканиною В залозистим епітелієм
Б війчастим епітелієм Г посмугованими м’язами
3. Процес перетравлювання вуглеводів розпочинається у:
А шлунку Б дванадцятипалій кишці В ротовій порожнині Г печінці
4. Різці виконують функцію:
А відривання їжі Б розрізання їжі Взмочування їжі Г перетирання їжі
5. Зверху зуб покритий:
А пульпою Б дентином В цементом Г емаллю
6. В ротовій порожнині містяться залози:
А підшлункова Б печінка В слинні Г жовчний міхур
7. М’язовий орган, слизова оболонка якого містить смакові рецептори:
А мигдалини Б язик В ясна Г губи
8. Остання пара зубів у людини з’являється:
А до 15 років Б до 25 років В до 10-12 років Г до 30 років
9. Фермент слини:
А пепсин Б амілаза В трипсин Г ліпаза
10. Бактерицидна речовина, що міститься у слині:
А лізоцим Б амілаза В пепсин Г каталаза
11. Компонент слини, що зволожує та обволікає їжу:
А вода Б муцин В жовч Г солі
12. Завдяки ферментам слини в ротовій порожнині починається розщеплення:
А вуглеводів Б білків В ліпідів Г солей
Тестові завдання на встановлення однієї правильної відповіді.
1. М’язова оболонка травного каналу утворена:
А двома шарами непосмугованих м’язів
Б двома шарами посмугованих м’язів
В одним шаром непосмугованих м’язів
Г одним шаром посмугованих м’язів, іншим — непосмугованих
2. Зовнішня оболонка травного каналу утворена:
А сполучною тканиною В залозистим епітелієм
Б війчастим епітелієм Г посмугованими м’язами
3. Процес перетравлювання вуглеводів розпочинається у:
А шлунку Б дванадцятипалій кишці В ротовій порожнині Г печінці
4. Різці виконують функцію:
А відривання їжі Б розрізання їжі Взмочування їжі Г перетирання їжі
5. Зверху зуб покритий:
А пульпою Б дентином В цементом Г емаллю
6. В ротовій порожнині містяться залози:
А підшлункова Б печінка В слинні Г жовчний міхур
7. М’язовий орган, слизова оболонка якого містить смакові рецептори:
А мигдалини Б язик В ясна Г губи
8. Остання пара зубів у людини з’являється:
А до 15 років Б до 25 років В до 10-12 років Г до 30 років
9. Фермент слини:
А пепсин Б амілаза В трипсин Г ліпаза
10. Бактерицидна речовина, що міститься у слині:
А лізоцим Б амілаза В пепсин Г каталаза
11. Компонент слини, що зволожує та обволікає їжу:
А вода Б муцин В жовч Г солі
12. Завдяки ферментам слини в ротовій порожнині починається розщеплення:
А вуглеводів Б білків В ліпідів Г солей