Презентація з біології для 8 класу на тему: "Туберкульоз - соціальна хвороба"

Про матеріал
Презентація складається з 6 слайдів важливої та цікавої інформації, розповідається що таке туберкульоз, його виявлення, те що сприяє туберкульозу, ознаки, збудник туберкульозу, попередження та лікування хвороби.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Туберкульоз – соціальна хвороба

Номер слайду 2

Що таке туберкульоз?Туберкульоз — це інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія туберкульозу, котре передається переважно повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової. Туберкульоз, у більшості випадків, уражає легені, але захворювання може ушкодити будь-який орган, наприклад: нирки, хребет, мозок, лімфатичні вузли, кишечник, шкірні покриви, статеві органи тощо.

Номер слайду 3

Виявлення туберкульозу. На туберкульоз хворіють не тільки бідні чи малозабезпечені люди (найбідніші, соціально дезадаптовані групи населення - біженці, мігранти, особи, які перебувають в установах кримінально-виконавчої системи, особи без постійного місця проживання, алкоголіки, наркомани тощо), але й медичні працівники, заможні особи з елітних кіл, тобто МБТ не розрізняють соціального статусу: напружений ритм життя, інформаційний пресинг, постійна «нестача часу», а як наслідок нерегулярне та незбалансоване харчування, стресові ситуації, що призводять до зниження захисних сил організму і сприяють розвитку захворювання. Разом з тим, туберкульоз – це, безумовно, соціальна хвороба. Туберкульоз – захворювання, що безпосередньо залежить від способу життя населення, якості харчування, соціальної невлаштованості, наявності шкідливих звичок (паління, зловживання алкоголем, наркотики) та ускладнюється супутньою патологією. Усе це суттєво підвищує ризик захворюваності на туберкульоз.

Номер слайду 4

Туберкульозу сприяє- Контакт з хворою людиною на туберкульоз;- Якість харчування (голодування та недостатнє, незбалансоване харчування: недостатність молока, сиру, яєць, тваринного жиру та вітамінів);- Куріння, зловживання алкоголем та інші шкідливі звички, споживання продуктів, що містять консерванти, стабілізатори, харчові барвники;- Супутня хронічна патологія (імунодефіцити, в т.ч. ВІЛ /СНІД, цукровий діабет, виразкова хвороба шлунку тощо);- Стреси.

Номер слайду 5

Ознаки туберкульозу. Туберкульоз тривалий час розвивається в організмі людини без будь-яких зовнішніх ознак. У цей період мікобактерія туберкульозу, яка потрапила в легені, починає розмножуватись в легенях або інших органах, а імунна система намагається зупинити, або сповільнити цю агресію. Коли ступінь ураження органу набуває значних розмірів, людина починає відчувати нездужання, у неї спостерігаються:■       кашель, що триває понад 2-3 тижні;■       рясне потовиділення вночі;■       слабкість;■       безпричинна втрата ваги;■       підвищення температури тіла до 37 і більше градусів без видимої на те причини, що триває понад тиждень;■       кровохаркання;■       біль у грудній клітці;■       задишка.

Номер слайду 6

Збудник туберкульозу. Збудник хвороби Туберкульоз викликається дуже маленькою бактерією. Вона має паличкоподібну форму. Такі бактерії вчені називають бацилами. У цієї бактерії є оболонка, яка дозволяє їй витримувати дуже суворі умови навколишнього середовища й чинити опір імунній системі людини. Окрім цього, оболонка не пропускає звичайні антибіотики, тому туберкульоз дуже складно лікувати. Щоправда, ця бактерія надзвичайно повільно розмножується, ділиться усього раз на добу. У зв`язку із цим хворі туберкульозом виділяють дуже незначне число бактерій, а це означає, що для зараження здорової людини потрібен тривалий контакт із хворим.

Номер слайду 7

«Хворобу легше попередити, ніж лікувати»Важливо вчасно виявити людей, хворих на туберкульоз. Таке виявлення називають діагностикою. Початкові стадії туберкульозу можуть бути безсимптомними. Для вчасного виявлення захворювання дорослим і підліткам з 15 років роблять флюорографію – знімок легень, а дітям і підліткам – спеціальний тест – пробу Манту.

pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
14 грудня 2021
Переглядів
1619
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку