Методична розробка уроку на тему: «Хімічні властивості глюкози. Сахароза, крохмаль і целюлоза: молекулярні формули, гідроліз»

Про матеріал
Багато істориків вважають, що батьківщиною цукру є Індія. Встановити цей факт сьогодні досить складно. Згодом, продукт з'явився в Єгипті, де його почали застосовувати в лікувальних цілях. Через деякий період часу він потрапив у Римську Імперію, після чого вже почалася його європейська історія. Протягом довгого часу продукт отримували тільки з тростини, але в середині 18 століття стартувало виробництво з цукрових буряків. В кінці XIX століття в Україні почала виробничу діяльність родина Терещенків, яка стала найвідомішим магнатом в даній сфері. Практично весь прибуток від продажу йшов на розвиток життя громади та меценатства. У сучасному світі влада даного підсолоджувача дуже велика, і перевищує рівень впливу на людей алкоголю або тютюну. Даний продукт займає головне місце в світовій економіці.
Перегляд файлу

 

«Формування ключових компетентностей – запорука конкурентоспроможності сучасного кваліфікованого робітника»

Стокові векторні зображення Хімія | Depositphotos®

Методична розробка уроку

на тему: «Хімічні властивості глюкози. Сахароза, крохмаль і целюлоза: молекулярні формули, гідроліз»

   

Сахароза | Химия онлайн

 

Розробила:

викладач біології та хімії

Зотова Діана Володимирівна

 

 

2021р.

              Какие есть типы и виды сахара? - Apetit     Загальні відомості        вуглеводи |

 

Вуглеводи  це складні органічні речовини, що є полігідроксиальдегідами або полігідроксикетонами або утворюють ці речовини в результаті гідролізу.

Вуглеводи поділяють на три основні групи: моносахариди, олігосахариди і полісахариди

Моносахариди зазвичай містять від 3 до 9 атомів вуглецю, причому найбільш поширеними є пентози і гексози. За функціональними групами вони поділяться на альдози і кетози. 

Моносахариди знаходяться зазвичай в таутомерній рівновазі зі своєю циклічною формою. Таутомерні циклічні форми цукрів є внутрішніми напівацеталями. В результаті циклізації з'являється новий асиметричний атом вуглецю, який називають глікозидним (або аномерним). Ізомери відносно аномерного центру називаються α- і β-аномерами. 

Серед моносахаридів широко відомі глюкоза, фруктоза, галактоза, арабіноза, ксилоза і D- рибоза. 

Глюкоза (виноградний цукор) у вільному стані міститься в ягодах і фруктах (у винограді до 8%; у сливі, черешні  5...6%; у меді  36%). З молекул глюкози побудовані крохмаль, глікоген, мальтоза; глюкоза є складовою частиною сахарози, лактози. 

Фруктоза (плодовий цукор) міститься в чистому вигляді у бджолиному меді(до 37%), винограді(7,7%), яблуках(5,5%); є складовою частиною сахарози. 

Галактоза   складова частина молочного цукру (лактози), яка міститься в молоці ссавців, рослинних тканинах, насінні. 

Арабіноза міститься в хвойних рослинах, у буряковому жомі, входить до складу пектинових речовини, слизу, гуми (камедь), геміцелюлози. 

Ксилоза (деревний цукор) міститься у бавовняному лушпинні, кукурудзяних початках. Ксилоза входить до складу пентозанів. З'єднуючись з фосфором, ксилоза переходить в активні сполуки, що відіграють важливу роль у взаємоперетвореннях цукрів. 

Серед моносахаридів особливе місце займає D-рибоза  універсальний компонент головних біологічно активних молекул, відповідальних за передачу спадкової інформації,  рбонуклеїнової (РНК) і дезоксирибонуклеїнової (ДНК) кислот; входить і до складу АТФ і АДФ, за допомогою яких у будь-якому живому організмі запасається і переноситься хімічна енергія. Заміна в АТФ одного з фосфатних залишків на піридиновий фрагмент призводить до утворення ще одного важливого агента НАД  речовини, що бере безпосередню участь в перебігу життєво важливих окиснювально-відновних процесів.

 

                   Related image | Правое полушарие мозга, Артбуки, Баннер      Вправа «Цікаві факти»                        

Багато істориків вважають, що батьківщиною цукру є Індія. Встановити цей факт сьогодні досить складно. Згодом, продукт з'явився в Єгипті, де його почали застосовувати в лікувальних цілях. Через деякий період часу він потрапив у Римську Імперію, після чого вже почалася його європейська історія. Протягом довгого часу продукт отримували тільки з тростини, але в середині 18 століття стартувало виробництво з цукрових буряків. В кінці XIX століття в Україні почала виробничу діяльність родина Терещенків, яка стала найвідомішим магнатом в даній сфері. Практично весь прибуток від продажу йшов на розвиток життя громади та меценатства.

У сучасному світі влада даного підсолоджувача дуже велика, і перевищує рівень впливу на людей алкоголю або тютюну. Даний продукт займає головне місце в світовій економіці.

Моя мета – успіх!. Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім.  Олеся ГончараМета уроку: дати уявлення про будову молекул сахарози;  розширити знання учнів про органічні сполуки, їх будову і властивості на прикладі природних полімерів – крохмалю і целюлози; дати уявлення про полімерну будову молекул крохмалю і целюлози; ознайомити з реакцією поліконденсації та гідролізу, показати їх значення для життєдіяльності живих організмів і людини; розкрити зв’язок між властивостями, будовою та застосуванням крохмалю й целюлози; розвивати поняття про якісні реакції, вміння складати рівняння реакцій гідролізу. Картинки детей для оформления (35 фото)                     </div>
                </div>
                                                                                                            </div>
                    

                    

                                    </div>

                <div class=

docx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Розробки уроків
Додано
11 червня 2021
Переглядів
629
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку