Методична розробка уроку на тему: "Використання методів фламбування в ресторанному господарстві"

Про матеріал

Методична розробка уроку на тему: "Використання методів фламбування в ресторанному господарстві" з предмету "Технологія приготування їжі з основами товарознавства" з професії "Кухар"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міністерство освіти і науки України. Державний навчальний заклад«Чортківське вище професійне училище»Методична розробка уроку : "Використання методів фламбування в ресторанному господарстві"З предмету «Організація виробництва та обслуговування»Підготувала викладач професійно-теоретичної підготовки: Джумак Галина Петрівна Обговорено та схвалено на засіданні методичної комісії працівників кухарських професій. Протокол № 5 від 15.01.2018 рік смт Заводське 2018рік

Номер слайду 2

Мета уроку :навчальна - навчити та удосконалити і закріпити професійні знання, уміння і навички; набути вміння естетичної подачі страв фламбе; розвиваюча - розвивати в учнів вміння застосовувати раніше набуті знання при вивченні нової теми; потребу самостійного вдосконалення;виховна - виховати в учнів відповідальність та охайність, самостійність в роботі; уміння працювати в колективі;методична мета - вдосконалити методику викладання уроків. Тип уроку - формування нових знань; умінь і навичок. Вид уроку - урок-презентація.

Номер слайду 3

Матеріально-технічне забезпечення. Комлексно-методичне забезпечення: мультимедійна презентація, файли з тестовими завданнями; навчальні посібники, роздатковий матеріал.Інформаційно -комунікаційні технології: комп’ютер, екран, презентації. Міжпредметні зв’язки:«Технологія приготування їжі з основами товарознавства», «Виробниче навчання», «Охорона праці», «Основи галузевої економіки і підприємництва», «Устаткування ПГХ».

Номер слайду 4

Тема уроку:"Використання методів фламбування в ресторанному господарстві" Мета уроку: сформувати знання та вміння для оволодіння сучасними технологіями приготування та подавання страв на підприємствах ресторанного господарства.

Номер слайду 5

І. Організаційна частина : Привітання. Перевірка присутності учнів на уроці та їх готовність до уроку. Відмітити відсутніх в журналі (3 хв). Перевірка готовності. ІІ. Повідомлення теми, та мети уроку. ХІД УРОКУ

Номер слайду 6

Девіз уроку: «Знати необхідно не тому, щоб тільки знати, а для того, щоб навчитися робити» Максим Горький

Номер слайду 7

Сучасні заклади ресторанного господарства останнім часом стали все частіше використовувати різні методи фламбування, особливо як показовий вид обслуговування. Кулінарний термін "фламбе" (flamber) – означає «палати», це процес обробки страви на завершальній стадії приготування відкритим полум’ям, що виникає після поливання та підпалювання міцного алкогольного напою. Фламбування здійснюється при обслуговуванні споживачів біля столу, в результаті чого вони мають можливість не лише скуштувати смачну їжу, а й спостерігати за незвичайним дійством.

Номер слайду 8

Звичайно, традиція підпалювати страви існує в різних кухнях - європейській, африканській, але авторами вогненної кулінарної феєрії вважають французів. Традиція додавання алкогольних напоїв у їжу найімовірніше походить з найдавніших часів, коли і їжа, і вино були предметом жертвоприношення. Можливо, навіть тоді ця процедура переслідувала і практичну, і медичну мету – вином дезинфікували продукти. Гастрономічний сенс – надати особливих смакових якостей страві – з’явився лише в епоху античності. Але саме цей сенс підтримує цю традицію в сьогоднішній кулінарії.

Номер слайду 9

Для фламбування страв і десертів потрібно: На підприємстві щодня повинен бути визначений асортимент страв для фламбування, для цього передбачають окрему сторінку в меню «Страви фламбе», перелік яких постійно поновлюється. Офіціанти-фламбмейстери повинні добре знати технологію приготування цих страв. Відстань між столиками в залі повинна бути достатньою для того, щоб пересувати візок з усім необхідним для показу. Для фламбування спиртні напої використовують кімнатної температури. 

Номер слайду 10

Інвентар для фламбування страв. Для доготування та фламбування страв необхідний наступний інвентар: візок з двома полицями або підсобний стіл для розставляння всього необхідного для фламбування і подачі; дві спиртівки для доготування, розігріву та фламбування страв; набір різноманітних приправ, спирт для запалювання та міцний алкогольний напій;прибори для фламбування, пальник кондитерський.

Номер слайду 11

При виборі посуду для приготування страв в техніці фламбе, в першу чергу, треба віддати перевагу посуду з нержавіючої сталі, це пов'язано з тим, що при горінні спирт досягає дуже високої температури, і навіть при короткочасному впливі вогнем на посуд з інших матеріалів, він може бути пошкоджений. Посуда повинна бути з довгими ручками з жаростійкого матеріалу, необхідно тримати палаюче блюдо подалі від себе з метою безпеки. Весь інвентар для фламбування повинен зберігатися в чистоті, мати естетичний вигляд.

Номер слайду 12

Фламбуючий пістолет (пальник) Фламбуючий пістолет (пальник) це є новинка, і вона має свої особливості. Призначений для створення хрусткої (карамельної) кірочки на солодких десертах. Пістолет має регульовану інтенсивність полум'я, заправляють його газом для звичайних запальничок.

Номер слайду 13

Підготовка візка для фламбування: Різновиди офіціантських візків (гарідон)  (гарідон) 

Номер слайду 14

На верхню полицю візка ставлять дві спиртівки, наповнені спиртом; на одній стороні ставлять спеції та необхідні соусники; на другому кінці або в додатковій кишеньці пляшки з напоями, необхідними для фламбування; біля набору з приправами кладуть прибори, необхідні для фламбування;продукти або напівфабрикати, необхідні для фламбування, ставлять на середину полиці на тарілках або блюді;на нижні полиці ставлять тарілки та сковорідки з кришками;столові прибори кладуть в ящик біля тарілок. Отримавши замовлення на фламбування, офіціант підвозить візок до відвідувачів, які зробили замовлення, і встановлює так, щоб він нікому не заважав і відвідувачі могли бачити шоу.

Номер слайду 15

Організація робочого місця фламбмейстера

Номер слайду 16

Техніка безпеки під час фламбування Пальник потрібно ставити на металевий піднос. Перед використанням пальника переконатися, що він стійко стоїть. Підпалювати алкогольні напої тільки спеціальною запальничкою з довгим носиком. Для фламбування використовувати сковорідку лише з довгою ручкою, покритою жаростійким матеріалом - це захистить шкіру рук від пошкоджень. Під час виконування фламбування не нагинатися над плитою (спиртівкою). Сухе горюче брати лише щипцями. Не розмахувати руками, тримаючи ріжучі предмети. Робочої поверхні електроплити руками не торкатися. Гарячі предмети брати лише прихватками. Ні в якому разі не можна наливати алкоголь на блюдо безпосередньо з пляшки - полум'я може швиденько допомогти склу тріснути, і тоді, крім опіків, доведеться ще й лікувати порізи. Не нехтуйте використанням рукавичок. Не забувайте, що наливати воду в палаючий на сковороді з маслом алкоголь категорично заборонено! Отримаєте вибух, бризки жиру та опіки. При необхідності швидко загасити вогонь вас врятує тільки щільно прилегла кришка.

Номер слайду 17

Техніка фламбування. Техніку фламбувавання можна використовувати в приготуванні практично всіх страв, це додає страві додатковий аромат і незабутній смак. Страви приготовані із застосуванням техніки фламбе припадуть до душі навіть найдосвідченішим гурманам кулінарії. Найбільш ефектним моментом є демонстрація подачі страви відвідувачам. У сучасному громадському харчуванні подачу страви з технікою фламбе, можна побачити і замовити в ресторанах, де є фламбмейстери, які спеціалізуються на цій техніці подачі.

Номер слайду 18

Види техніки фламбе: 1. Страву поливають алкоголем і підпалюють на сковороді, коли вогонь припиняється перекладають на тарілку, оформляють і подають. Ця техніка більш безпечна і поширена.2. Спиртовий напій наливають в спеціальний посуд, а потім підпалюють рідину, обережно виливають на готову страву. Ця техніка вимагає певних навичок і акуратності, якщо страва з м'яса, риби або овочів, то її посипають сіллю, а при горінні сіль потріскує, чим створює додатковий ефект.

Номер слайду 19

Фламбування відбувається якісно, коли додати алкоголь, міцність якого - не нижче 40%. Найчастіше це коньяк, віскі чи бренді. Рідше - горілка. Іноді - джин або ром. Вибираючи алкоголь для фламбувания, не забувайте, що суть методу - не тільки в ефектній подачі на стіл. Після того, як випаровується алкоголь, залишається, власне, сам смак напою - з основними поєднаними нотками страви, він створює чудову композицію, за яку цінителі і люблять страви фламбе.

Номер слайду 20

Поєднання страв з алкогольними напоїв1. Коньяк є одним із найбільш універсальних. Він добре поєднується в приготуванні м'ясних страв, страв з морепродуктів, а так само для випічки і солодощів. 2. Ром. Цей напій найчастіше використовують в приготуванні десертів, для ефектної подачі в підпалюванні різних фруктів. 3. Лікери є напоями, які містять великий відсоток цукру і використовуються виключно при подачі фруктів.4. Такі алкогольні напої як віскі, бренді використовують в приготуванні різних м'ясних страв.5. Джин відноситься до категорії міцних напоїв, але завдяки своєму ялівцевому смаковому відтінку добре підходить для приготування і підпалювання страв з птиці, і дичини. Всі ці напої відносяться до рекомендованих, і найчастіше більшість досвідчених кухарів пробують свої різні поєднання напоїв в приготуванні фламбе страв, завдяки чому створюється незабутні кулінарні шедеври.

Номер слайду 21

Доведення до готовності і фламбування м’ясних страв Запалюють або посилюють вогонь у спиртівці. Кладуть на сковорідку певну кількість вершкового масла, щоб розтопити його. М'ясні, рибні або овочеві страви посипають сіллю, при горінні створюється додатковий вогняний ефект. Укладають шматки м'яса. При смаженні продукт злегка перевертають, не проколюючи виделкою, щоб не витік сік. Наприкінці смаження виріб збризкують алкогольним напоєм, який необхідний для фламбування і підпалюють. Коли припинився вогонь, м’ясо перекладають на тарілки. До м’ясного соку, що утворився при смаженні, додають відповідну приправу і поливають ним м’ясо. Гарнірують і подають на тарілках в оформленому вигляді.

Номер слайду 22

Фламбування солодких страв. На сковорідку кладуть цукор і нагрівають його до карамелізації, після цього додають масло. Коли все розтопиться, доливають фруктового соку і лікер. У киплячий соус кладуть солодкі страви і прогрівають з обох сторін, збризкують виріб коньяком і підпалюють. Після того, коли алкоголь вигорить, перекладають на мілку десертну тарілку, поливають соусом зі сковороди, посипають мигдальними горіхами і подають. Підпалюють одразу, як тільки поливають алкоголем. Трохи зволікання - спирт просочується в їжу, і не згоряє повністю при чому втрачається ароматний ефект, та чітко відчувається стійкий неприємний алкогольний присмаком.

Номер слайду 23

Фламбування фруктів і ягід. Для фламбування підходять полуниця, ожина, банани, ананаси, абрикоси, персики та яблука. На сковорідці злегка карамелізують частину цукру і відразу ж додають вершкове масло. Після того, як воно розтопилося, кладуть банани, очищені від шкірки, і нарізані фрукти, їх злегка обсмажують з обох боків і посипають цукром, збризкують коньяком або лікером і підпалюють. Як тільки коньяк вигорить, фламбовані фрукти кладуть на десертну тарілку, поливають соусом зі сковороди, прикрашають ягодами і подають. При відпуску всі види фруктів і ягід можна посипати зверху подрібненими горіхами(мигдальними, волоськими, арахісом), тертим шоколадом або подати зі збитими вершками.

Номер слайду 24

Презентація фламбованих страв

Номер слайду 25

Подавання фламбованих страв. Крім показу шоу з підпалом готової страви, техніка фламбування надає страві найтоншої підсмаженої, золотистої скоринки і витонченого аромату напою, який був використаний при приготуванні страви. Страву подають одразу після фламбування. Фламбовані страви можна подавати в обнос з загального блюда та індивідуально. До фламбованих фруктів можна подавати десертне вино. Цей спосіб подавання вносить різноманітність в обслуговування гостей у ресторані, дає видовищний ефект шоу.

Номер слайду 26

Широкого використання шоу фламбе завоювало при відзначенні різного виду мироприємств (весіль, бенкетів, корпоративів та ін.)

Номер слайду 27

Виробничі ситуації:1. Компанія відвідувачів із дітьми за столиком №5 замовили на десерт, фрукти фламбе. Техніка фламбування їм не відома. Ваші дії.2. Полили коньяком страву, а вона не горить належним чином. Як знайти вихід з даної ситуації?3. При фламбуванні перед відвідувачами не стихає вогонь. Як поступити?4. Відвідувачі бажають шоу фламбе, та в кабінці, в якій вони обідають, не дозволено використовувати техніку фламбе через невелику площу приміщення. Як правильно прийняти рішення, щоб не засмутити гостей, і одночасно не порушити техніку безпеки?

Номер слайду 28

Закріплення нового матеріалу гра "Спіймай помилку". 1. Методи фламбування працюють якісно, коли додати алкоголь, міцність якого - нижче 40%. 2. Для фламбування спиртні напої охолоджують.3. Коньяк - алкогольний напій, який не використовується при фламбуванні страв.4. Якщо солодкі страви та фрукти при фламбуванні посипати сіллю, то сіль буде створювати додатковий ефект фламбування. 5. Термін «фламбування» означає «смажиння у фритюрі».6. При смажинні продукт злегка перевертають, проколюючи виделкою.7. Фламбуючий пістолет призначений для створювання сухої скоринки.8. Дозволено наливати алкоголь на тарілку безпосередньо з пляшки.9. Фламбмейстер – це шеф-кухар. 10. При виборі посуду для приготування страв в техніці фламбе, в першу чергу, треба віддати перевагу скляному посуду. 11. Красива і хрустка карамельна скоринка при фламбуванні десертів досягається шляхом посипання великою кількістю солі - при тепловій обробці сіль перетворюється в карамель.12. Наливати воду в розігріту сковороду з маслом обов’язково потрібно.

Номер слайду 29

Підведення підсумків. На сьогоднішньому уроці ми вивчили один з найкрасивіших і ефектніших прийомів подачі страв фламбе в сучасному громадському харчуванні. Неповторний смак виробів залежить від професійних навиків, вмінь, знань створювати кулінарні шедеври. Це красиве мистецтво та покликання душі, вимагає від кухаря, ґрунтовних знань, постійного вдосконалення, пошуку нового. Виставлення оцінок. Домашнє завдання:підготувати цікаву інформацію про види техніки фламбування (презентація, відеоролик, реферат) використовуючи ресурси всесвітньої мережі Інтернет.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Мотузко Неля Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Селезньова Олена Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Карпик Сергій Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Шамрило Юрій Іванович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Василюк Марія Михайлівна
    Матеріал заслуговує на увагу.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Маркіна Ірина Геннадіївна
    Урок гарно підготовлений.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Жовтюк Галина Маркіянівна
    Прекрасно підібраний матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Пов’язані теми
Технології, Розробки уроків
Додано
5 березня 2018
Переглядів
8269
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку