Методична розробка виховного заходу «Я вірю в тебе, моя країно!» (До Дня національної гідності та свободи)

Про матеріал

Метою даної методичної розробки виховного заходу євиховання в молодого покоління почуття патріотизму, відданості справі, зміцнення державності, активної громадянської позиції. Дати новий імпульс духовному оздоровленню студентів, який передбачає трансформацію громадянської свідомості, моральної, правової культури особистості, розквіту національної самосвідомості і ґрунтується на визнанні пріоритету прав людини, яке функціонує на засадах гуманізму.

Актуальність патріотичного виховання зумовлюється процесом формування в України єдиної політичної нації. Патріотичне виховання населення спрямоване на забезпечення цілісності, соборності України, що є серцевиною української національної ідеї. При цьому важливо, щоб об'єднання різних етносів і регіонів України задля національного відродження, розбудови й вдосконалення суверенної правової держави і громадянського суспільства здійснювалось саме на базі демократичних цінностей, які в свою чергу мають лежати в основі патріотичного виховання.

Виходячи з цього, патріотизм сьогодні є нагальною потребою і держави, оскільки високий рівень патріотизму населення здатен забезпечити соціально-політичну стабільність та гідне місце країні в

цивілізованому світі; і особистості, яка своєю активною любов'ю до Батьківщини прагне досягти взаємної любові від неї з метою створення умов для вільного саморозвитку і збереження індивідуальності; і суспільства, яке зацікавлене в тому, щоб саморозвиток особистості, становлення її патріотичної самосвідомості здійснювався на моральній основі.

Патріотизм в період становлення нації – це любов до Батьківщини, свого народу, турбота про своє та його благо, сприяння становленню й утвердженню України як суверенної і незалежної, правової, демократичної, соціальної держави, готовність відстояти її незалежність, служити і захищати її, розділити свою долю з її долею.

Як і сам патріотизм, патріотичне виховання носить конкретно історичний характер. Патріотичне виховання молоді на сучасному етапі – це комплексна, системна і цілеспрямована діяльність адміністрації, вчителів, вихователів та батьків, щодо формування високої патріотичної свідомості, почуття вірності, любові до Батьківщини, турботи про своє благо і народне, готовності до розбудови демократії, виконання громадянського і конституційного обов'язку із захисту національних інтересів, прагнення цілісності, незалежності України, сприяння єднанню українського народу, громадянському миру і злагоді в суспільстві.

Під час проведення заходів формуються патріотичні почуття, національна свідомість, активна життєва позиція.

Перегляд файлу

8469364

 

Методична розробка виховного заходу

«Я вірю в тебе, моя країно!»

(До Дня національної гідності та свободи)

 

 

 

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/8155/content/4.jpgПередмова

Патріотизм  -  найбільший примножувач   людського гарту, який силою характеру утверджує мир на  землі!

Україно  тобі , для  тебе, з тобою -  високий  дух  народу, вільний  дух  молодого  покоління, бойовий  дух  захисників, історичний  дух  часу,  національний дух  громадян, світлість духу Небес!!!

Утверджуймо Україну Духу, Україну Розуму, Україну Серця -навіки, до нескінченності, - на Радість Світам!  Сила незалежної, єдиної України - за нами!

Патріотичне виховання покликане дати новий імпульс духовному оздоровленню народу, формуванню в Україні громадянського суспільства, яке передбачає трансформацію громадянської свідомості, моральної, правової культури особистості, розквіту національної самосвідомості і ґрунтується на визнанні пріоритету прав людини. Воно має стимулювати розвиток суспільства, яке функціонує на засадах гуманізму, свободи, верховенства права, соціальної справедливості, гарантує умови для зростання добробуту народу.

Актуальність патріотичного виховання зумовлюється процесом формування в України єдиної політичної нації. Патріотичне виховання населення спрямоване на забезпечення цілісності, соборності України, що є серцевиною української національної ідеї. При цьому важливо, щоб об’єднання різних етносів і регіонів України задля національного відродження, розбудови й вдосконалення суверенної правової держави і громадянського суспільства здійснювалось саме на базі демократичних цінностей, які в свою чергу мають лежати в основі патріотичного виховання.

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/8155/content/4.jpgВиходячи з цього, патріотизм сьогодні є нагальною потребою і держави, оскільки високий рівень патріотизму населення здатен забезпечити соціально-політичну стабільність та гідне місце країні в

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/8155/content/4.jpgцивілізованому світі; і особистості, яка своєю активною любов’ю до Батьківщини прагне досягти взаємної любові від неї з метою створення умов для вільного саморозвитку і збереження індивідуальності; і суспільства, яке зацікавлене в тому, щоб саморозвиток особистості, становлення її патріотичної самосвідомості здійснювався на моральній основі.

Патріотизм в період становлення нації – це любов до Батьківщини, свого народу, турбота про своє та його благо, сприяння становленню й утвердженню України як суверенної і незалежної, правової, демократичної, соціальної держави, готовність відстояти її незалежність, служити і захищати її, розділити свою долю з її долею.

Як і сам патріотизм, патріотичне виховання носить конкретно історичний характер. Патріотичне виховання молоді на сучасному етапі – це комплексна, системна і цілеспрямована діяльність адміністрації, вчителів, вихователів та батьків, щодо формування високої патріотичної свідомості, почуття вірності, любові до Батьківщини, турботи про своє благо і народне, готовності до розбудови демократії, виконання громадянського і конституційного обов’язку із захисту національних інтересів, прагнення цілісності, незалежності України, сприяння єднанню українського народу, громадянському миру і злагоді в суспільстві.

Під час проведення заходів формуються патріотичні почуття, національна свідомість, активна життєва позиція.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/8155/content/4.jpg

Мета виховного заходу: виховання в молодого покоління почуття патріотизму, відданості справі, зміцнення державності, активної громадянської позиції. Дати новий імпульс духовному оздоровленню студентів, який передбачає трансформацію громадянської свідомості, моральної, правової культури особистості, розквіту національної самосвідомості і ґрунтується на визнанні пріоритету прав людини, яке функціонує на засадах гуманізму.

Дата проведення: 6 листопада 2015 року

Місце проведення: актова зала коледжу

Обладнання:мультимедійний проектор, декорації

Хід заходу

Слайд 1

Відео 1

І сотворив Бог небо голубе,

Родючі землі, і зелені трави,

Дніпрові води й жито золоте,

І райських птиць, що звуться солов’ями,

Людей чудових тут він поселив, і дав їм мову, що в душі співає,

І вільний дух в серця їм поселив і рай назвав цей

Українським краєм!

Відео 2

  • Україна – це отча земля, рідний край, де ми народилися. Наша держава розташована в центрі Європи.
  • Через усю Україну з півночі на південь протікає могутній Дніпро – одна з найбільших річок Європи.
  • На берегах Дніпра розкинувся красень-Київ – столиця нашої держави.
  • З півдня Україну омивають моря – Чорне й Азовське.
  • На заході здіймаються у небо вершини Карпат, а на півдні розкинулися Кримські гори.
  • Густі ліси на півночі – це Полісся. А далі на південь природні пейзажі поступово змінюються, переходячи у вільні степи. Ось така дивовижна природа нашої України!

Слайд 2

  • http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/8155/content/4.jpghttp://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/8155/content/4.jpgУкраїна – це територія гідності й свободи.

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/8155/content/4.jpgСлайд 3

  • Такими нас зробила не одна, а дві революції – наш Майдан 2004 року, який був святом Свободи,

Слайд 4

  • і Революція 2013 року – Революція гідності.
  • Це був надзвичайно важкий іспит для України, коли українці продемонстрували свою європейськість, гідність, своє прагнення до свободи. Яскравим виявом національно-патріотичних почуттів українців став національний Гімн України.

Відео 3

Звучить Гімн України

  • Що таке гідність? Чи бачили ми її? Чи маємо ми її?

Слайд 5

Музичний фон 1

  • Гідність за визначенням,  – це поняття моральної свідомості, яка виражає уявлення про цінність усякої людини, як моральної особистості, а також категорія етики, яка означає особливе моральне ставлення людини до самої себе, і ставлення до неї з боку суспільства, у якому визнається цінність особистості.

Слайд 6

  • 13 листопада 2014 року  Президент Україні Петро Олексійович Порошенко підписав указ про відзначення щорічно 21 листопада Дня Гідності та Свободи.
  •  За увесь цей час не одному поколінню українців довелося ціною власного життя здобувати право прийдешніх поколінь на незалежність.

Слайд 7

  • 1991 рік вписано в новітню історію України, як час, з якого почалася нова сторінка розвитку державності;
  • http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/8155/content/4.jpg2004 рік – прояв громадянської активності під час Помаранчевої революції;
  • 2013 рік – Революція гідності, що призвела до політичних та суспільних змін в Україні;
  • Літо 2014 – подвиг українських військових та добровольців за єдність і незалежність України

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/8155/content/4.jpg

Слайд 8

Пісня «Обирай свободу»

 

Слайд 9

Музичний фон 2

Вірш В.Симоненка «Україно, мовчи»

В букварях ти наряджена і заспідничена,

Поворозками зв’язана, ледве жива,

На обличчі тремтить в тебе радість позичена,

На губах скам’яніли казенні слова.

Україно! Тебе я терпіти не можу,

Я тебе ненавиджу чуттями всіма,

Коли ти примітивна й на лубок похожа,

Коли думки на лобі у тебе нема.

Я люблю тебе іншу — коли ти бунтуєш,

Коли гнівом під кручі клекоче Дніпро,

Коли думаєш ти, коли бачиш і чуєш

І несеш од криниці вагоме відро.

Україно, мовчи! Україно, затихни!

Не така ти багата, щоб тратить слова.

Хай брехня твоє слово дугою не вигне,

Хай не вірить твій розум в убогі дива.

Україно! Яка в тебе мрія шалена!

Ти не кліпай очима на мрію чужу.

Притулися горбами й устами до мене,

Перетни в моїм серці криваву межу!

Ти здави моє серце своїми руками

І угледиш, що в ньому немає води.

Не сиди в пелюшках над чужими віками,

Але гордо крізь смерть до безсмертя іди!

 

Відео 4

Музичний фон 3

  • На 23 році української незалежності засвітилася полум’яна ватра революції Гідності. Засяяла в очах надія! Віра у правду нашу! Об’єднані поривом духа,  люди встали за волю.

Слайд 10

  • Небесна сотня… Голоси здалека… Тіні забутих днів… Нині, у новітні часи, вони виринають з крутоверті далеких подій на овиді української національної історії, яку творили своїм одвічним духом боротьби за кращу долю рідного народу, за справедливий суспільний лад на предковічній українській землі.

Слайд 11

  • Герої Небесної сотні  належать до осереддя калинового цвіту українських борців. У кожного з них – своє мереживо життя на історико-суспільному тлі, свій важкий життєвий хрест. Нині вони – відгомін відшумілих подій, що віддзеркалюються в нашому сучасному тривожно-суперечливому бутті.

Слайд 12

А сотню вже зустріли небеса…

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/8155/content/4.jpgЛетіли легко, хоч Майдан ридав.

І з кров’ю перемішана сльоза….

А батько сина ще не відпускав.

Й заплакав Бог, побачивши загін –

Спереду – сотник, молодий, вродливий,

І юний хлопчик в касці голубій,

І вчитель літній – сивий-сивий.

І рани їхні вже не їм болять…

Жовто-блакитний стяг покрив їм тіло…

Як крила ангела, злітаючи назад,

Небесна сотня в вирій полетіла…

 

Відео 5

  • Трагічні події в Україні, починаючи з листопада минулого року, тривожать та не залишають байдужими жодного громадянина країни.
  • Кожному з нас необхідно усвідомити, за що боролися учасники Євромайдану і заради чого пожертвувала своїм життям Небесна сотня та воїни, які загинули і гинуть у боротьбі за свободу, цілісність та єдність держави. Ми закликаємо всіх сьогодні згадати Героїв, які поклали свої голови з вірою в світле майбутнє. Україна буде завжди пам’ятати своїх синів. Вшануємо їх пам’ять хвилиною мовчання.

Слайд 13

Музичний фон 5

Хвилина мовчання

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/8155/content/4.jpg

 

 

Відео 6

Іде війна. І це мені не сниться.

Іде … чи в брід, чи навмання.

В ній переходять всі границі

І вороги, і їх брехня.

Іде війна, як темний морок ночі.

Нема їй ані стриму, ані спину.

І бреше підлий ворог в очі

І «по-братерськи» цілить в спину.

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/8155/content/4.jpgІде війна, не нами розпочата.

Запущена іззовні, наче вірус.

І крутяться машинні коліщата:

Смерть – в плюс. Життя – у мінус.

Іде війна. Немов вогню лавина.

Не видно ні кінця в ній, ані дна.

Композиція «Чотири свічі»

Я – ВІРА! На жаль, люди не хочуть про мене слухати. Не бачу сенсу горіти далі…

Я – МИР! Але люди не цінують мене. Не маю сили горіти далі…

Я – МИЛОСЕРДЯ! Люди забули про мене, поринувши кожен у свої проблеми. Ніхто не може підтримати моє полум’я…

Дитина: Що ви робите? Припиніть! Ви повинні горіти! Я боюся темряви!

Не  бійся, не плач, благаю!  Поки горить моє полум’я, завжди можна запалити вогні! Бо я – НАДІЯ!

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/8155/content/4.jpgМузичний фон 7

Слайд 14

Мир на землі — це затишок і тиша,
Це сміх дитячий і душі політ,
Коли поет чарівні вірші пише
Про незвичайний, дивовижний світ.

 

Слайд 15

Мир на землі — це росяні світанки,
Краса і творчість, пісня у гаях.
Мир на землі — це вечори і ранки
Із радістю і щастям у серцях.

Слайд 16

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/8155/content/4.jpgМир на землі — це дім і мама, й тато,
Й любові стільки — просто через край!
Це та земля, де щастя є багато
І в кожній хаті — хліба коровай

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/8155/content/4.jpgСлайд 17

Це та земля, де сміх і пісня лине,
А діти йдуть до школи знов і знов.
Й ніколи у боях ніхто не гине,
Бо там господар — щастя і любов.

 

Пісня «Ми за мир»

Слайд 18

Музичний фон 8

Ведучий 1::Помолимось за Україну...
Горять запалені свічки.
Хай линуть голосом єдиним
Молитв проплакані рядки.
Ведучий2
За руки візьмемося міцно
Всі від Донбасу до Карпат,
В серцях надія буйно квітне,
В серцях вогні палахкотять.
Ведучий3

Помолимось душі словами,
Сльозами упадуть дощі,
За тих, хто там стоїть щитами,
Курличуть сумно журавлі.
Ведучий4
Хай пролуна молитва сильно
За українців, хтополіг,
Грудьми ховавши Батьківщину
Від вітру, куль життям своїм...
Ведучий5
Хай янголи стіною стануть,
Закривши воїнів крильми,
Хай скоро світлий день настане.
А поки...молимося ми.

Ведучий6

Отче наш!

Молимось до тебе за мир і спокій

для нашої великої єдиної родини

Дай нам Боже жити в любові до ближнього,

у повазі прав і свобод кожного,

не розпалюючи непремиренності.

Ведучий7

 

 

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/8155/content/4.jpg

Царю Небесний!

Вірю в нашу єдність, бо це велика Сила Твоя!

Вірю, в силу нашого духу, бо це є Чудо Творіння Твого!

Вірю, що ці слова зупинять темні сили

Нехай ця битва на небі буде на перемогу Світла!

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/8155/content/4.jpgВедучий 8

Слава Тобі, Боже!

Хай животворна роса впаде на наші землі

Допоможи нам знайти примирення.

Нехай вгамується розбрат

Нехай зникнуть заздрощі й розпалення пристрастей

Ведучий 9

Щоб полюбили ми один одного

І, як одне ціле, перебували в Тобі.

Захисти найменш захищених.

Осуши сльози заплаканих,

Скріпи віру тих, які сумніваються

Пошли в наші серця любов один до одного, мир і спокій.

Ведучий 10

Господи!

Навчи нас не продавати свою совість ні дешево, ні дорого.

Захисти нас від видимих і невидимих ворогів, що хочуть поневолити нас

Дай нам, Господи, усвідомити свою силу

Дай нам, Боже, жити вільним життям

Дай кращу долю нашому народу

Ведучий 1

Благослови Україну і всі родини наші

Господи! збережи Україну

Дай нам єдність, мир і спокій

Боже прийми мою молитву (3 рази)

Разом

Слайд 19

За Україну! За Мир! і Спокій!

Ведучий 1

За Україну! За Мир! і Спокій!

Ведучий 1

За Україну! За Мир! і Спокій!

Пісня «Мальви»

  • http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/8155/content/4.jpgМи не просто народ, а Сила, яка торкається до Вічності, зливається з жовтогарячим полем та блакиттю небес
  • http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/8155/content/4.jpgБезсмертний мій народ і буде жити вічно, допоки в нього такий чудовий український цвіт!!!
  • http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/8155/content/4.jpgУтверджуймо Україну Духу, Україну Розуму, Україну Серця-навіки, до нескінченності, - на Радість Світам! Сила незалежної, єдиної України - за нами!
  • Ми - студенти. Ми всі. Ми є. Ми гурт. Єднаймося. Ми є той грунт подій майбутніх вирішальних.

 

Музичний фон 9 (танок)

Фінал

Музичний фон 10

Слайд 20

-Голубко біла, ти лети у світ,
Хай буде мир у небі голубому.
Бо голуб миру, кажуть з давніх літ,
Приносить радість родові людському.
- Бо що ж дорожче в світі є за мир?
Та й за життя — ціннішого немає.
Коли піснями сповнений ефір,
Сміються діти і душа співає.
- Коли панує щастя і любов,
Танцює понад квітами комашка,
У світі мир — основа із основ,
І символ миру — білосніжна пташка.
- Голубко біла, ти лети у світ,
Хай буде мир у небі голубому!
Неси всім щастя, передай привіт
Усім народам, людові земному...

-Хай буде мир віднині і довіку!

Хай буде мир й замовкнуть війни злі.

І сльози щастя на своїх обличчях

Відчують всміхнені усюди матері.

-Хай буде мир. Веселі будуть діти,

Спокійними скрізь стануть всі жінки

І перестануть думати ночами,

Що десь коханий гине на війні.

-Хай буде мир й замовкнуть всі гармати.

Доволі крові, сліз, нещастя й бід…

Хай відпочине змучений боями

До праці звичний чоловічий рід.

-“ Хай буде мир! “- звертаються до Бога,

Чоло зросивши потом трударі,

Бо хочуть, щоб сміялись дзвінко діти

На нашій древній і святій землі.

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/8155/content/4.jpgПісня «Квітуча Україна»

Завантаження...
docx
Додано
13 липня 2018
Переглядів
1140
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку