Методичні матеріали на тему: «Патологія вагітності в умовах виробництва»

Про матеріал
МЕТА РОБОТИ: 1. ознайомитись з основними захворюваннями вагітних тварин, навчитись методам діагностики, лікування та профілактики цих захворювань в умовах виробництва. 2. Виховувати дослідницькі якості необхідні практичному ветеринарному спеціалісту.
Перегляд файлу

 

Методичні матеріали на тему:

 «Патологія вагітності в умовах виробництва»

МЕТА РОБОТИ: 1. ознайомитись з основними захворюваннями вагітних тварин, навчитись методам діагностики, лікування та профілактики цих захворювань в умовах виробництва.

 2. Виховувати дослідницькі якості необхідні практичному ветеринарному спеціалісту.

 

МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНЕ ОСНАЩЕННЯ РОБОЧОГО МІСЦЯ: халати, фартухи, рушники, гумові чоботи та виділення із статевих органів, термометри, фонендоскопи, піхвові дзеркала, шприци та ін’єкційні голки, прилад Павловського для взяття слиз з шийки матки, ложка Корчака, прилад ПСК - 1 (Казєєва); малий хірургічний та акушерський набори; хірургічні та гінекологічні рукавички, шовний матеріал, вата, марля, гумова трубка, непроникні місткості для транспортування плода та навколо плідних оболонок емальоване відро, кружка Есмарха, мікроскопи, предметні та покривні скельця, пробірки з стерильним фізіологічним розчином натрію хлориду, термоси з льодом, бандажі, дензифікуючі, маткові антисептичні гормональні та інші лікарські препарати.

ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ ТА ОСОБИСТОЇ ГІГІЄНИ.

Всі види практичних робіт виконувати в спец.одязі, тварин надійно фіксувати, дотримуючись власної безпеки. Працювати з тваринами сміливо і спокійно. Обережно поводитись з акушерськими інструментами. Перед роботою і після неї старанно вимити руки з милом теплою водою, продезинфікувати розчином.

 

 ЗМIСТ ТА ПОСЛIдОВність ВиКОНАНнЯ ЗАВдАннЯ

 

Завдання № 1.     Оволодіти     прийомами     діагностики,     терапії     та профілактики абортів

Аборт (aborus) - переривання вагітності що може бути незаразного, інфекційного чи інвазійного походження. Наслідком аборту можуть бути розсмоктування (резобція) зародка чи плода, затримування в утробі матері мертвого плода з його подальшими змінами (муміфікація, мацерація, чи путресценція), вигнання мертвого (викидень) чи недоношеного плода (недоносок). Резобція плода перебігає, як правило, непомітно у формі так званої ранньої ембріональної смертності чи прихованого аборту. Головною ознакою її є нехарактерні, подовжені інтервали між черговими охотами. Всі інші аборти є клінічновираженими. При виникненні в господарстві абортів необхідно: ізолювати тварину; очистити та продензифікувати її стійло; виключити заразний характер аборту і встановити його причини; провести відповідні лікуванні, профілактичні та господарські заходи.

Для виключення інфекційного чи інвазійного характеру аборту врахуйте епізоотичну ситуацію (благополуччя господарства щодо заразних захворювань,    дані    періодичних    досліджень    маточного    поголів'я    та плідників); проаналізуйте анамнестичні дані (на якій стадії і при яких умовах настав аборт); дослідіть абортований плід та навколоплідні оболонки, помістіть їх у водонепроникну тару й відправте у лабораторію ветеринарної медицини разом із пробою крові; при підозрі на вібріоз чи трихомоноз - з пробою піхво-шийкового слизу (в холодну пору року краще у двостінному спермоприймачі, щоб не загинули трихимонади).

При бруцельозі плодові оболонки та пуповина плода з крововиливами, місцями драглисто-набряклі, покриті слизистогнійною чи фібринозною масою. Плід інколи просочений кровянистою рідиною. На шкірі можуть бути темно-червоні плями, а на плодових оболонках-крововиливи, інфільтрація та поверхневі некротичні ділянки.

При трихомонозі плід біло-сірого кольору. Виділення з піхви нагадують "гороховий суп".

При підозрі на захворювання плідників у лабораторію направляють препуціальний слиз або змив, сперму й секрет міхурцевидних залоз.

У лабораторії матеріал подають мікроскопічному та культуральному дослідженням.

Для дослідження на вібріоз у лабораторію відсилають абортований плід, цервікальний слиз корів та препуціальний слиз бугаїв. Із досліджувального матеріалу в лабораторії виготовляють мазки й після відповідної обробки їх розглядають плід мікроскопом.

При підозрі на бруцельоз у лабораторію відправляють плід (обмитий попередньо 2%-ним розчином карболової кислоти) у водонепроникній тарі, щільно закритій кришкою. При відсутності необхідної тари в лабораторію відсилають шлунок з передшлунками, селезінки, трубчасту кістку, печінку, нирки, легені у добре закупореній банці.

У лабораторії плід розтинають і на основі виявлених патоморфологічних змін, результатів мікроскопічного та культурального досліджень встановлюють діагноз. Остаточний висновок роблять на основі усіх виявлених даних.

Заходи профілактики абортів повинні передбачати загальну профілактику статевих інфекцій при осіменінні, догляді за вагітними тваринами, організації рододопомоги та утриманні породіль.

Загальногосподарські заходи повинні передбачати забезпеченням, доглядом та повноцінною годівлю. Особливу увагу в стійловий період звертають на вітамінне та мінеральне живлення і моціон тварин. Невід'ємним елементом профілактичних заходів є також роз'яснювальна робота серед тваринників.

Клінічне обстеження тварин проводять згідно з існуючими схемами.

Заведіть тварин у станок, зробіть туалет задньої частини тулуба і дослідіть у неї стан статевих органів шляхом звичайного огляду та за допомогою піхвового дзеркала. Майте на увазі, що велика кількість дрібних вузликів на слизовій оболонці піхви, розміром від макового до конопляного зерна, шорстких дотик (при дослідженні рукою) та аборт на 1-3-му місяцях тільності - характерні ознаки для трихомонозу, а аборт на 2-3-му місяцях тільності (іноді пізніше), слизо-кров'янисті виділення з піхви-вібріозу; аборт на 4-7-му місяцях тільності при наявності предвісників родів, гіперемії слизової оболонки піхви та бурих чи червоно-жовтих слизових виділеннях з піхви є ймовірною ознакою бруцельозу. Проте остаточний діагноз можна поставити на основі даних лабораторного дослідження плода, плодових оболонок, аналізу анамнестичних даних, результатів дослідження, утримання, годівлі та догляді за тваринами.

При аналізі умов утримання тварин зверніть увагу на стан приміщень, станків, проходів, підлог, порядок випускання тварин на прогулянки й інші фактори, що можуть призвести до виникання травматичних абортів.

Оцінюючі рівень годівлі, з'ясуйте повноцінність раціонів (загальну і за компонентами живлення), відповідність їх фізіологічними потребами тварин, вивчіть умови зберігання кормів і їх якість способи підготовки до згодовування, проаналізуйте кислотність силосу й жому і т.п.

Лікувальні заходи залежать від виду аборту, його причини. їх здійснюють відповідно до інструкцій, щодо профілактики бруцельозу, трихомонозу та сальмонельозів. Аборт із вигнанням викидня чи недоноска настає на третій день після дії причини, причому в першій половиш вагітності він виникає раптово, а в другій - після попереднього пригнічення тварин, погіршення апетиту та зниження удою. Після вигнання плода іноді затримується послід. Ознаками наявності в матці мертвого плода є відсутність рефлекторних рухів, що вловлюються при зовнішньому дослідженні та ректальній пальпації; набрякання вим'я та поява в ньому молозива; зниження удою у лактуючих корів та засідання молока при кип'ятінні. Якщо недоношений плід живий, вкритий шерстю і у нього є рефлекс ссання, то його потрібно швидко висушити, закутати, обкласти грілками й напоїти теплим материнським молоком. Якщо не пітверджено, заразного характеру аборту, організуйте догляд, утримання та лікування корови, що абортувала, як при затримання посліду.

 

Завдання № 2. Оволодійте прийомами діагностики, лікування

муміфікації, мацерації і путересценації плода

Муміфікація (висихання) плода (Mymificatio foetus) - наслідок переривання вагітності, при якому шийка матки залишається закритою, порожнина матки стерильною, у яєчнику зберігається жовте корі головного мозку - домінантна вагітності. Внаслідок зневоднення тканин, розсмоктування рідини плода, навколоплідних вод і оболонок, а також скорочення матки плід перетворюється у мумію.

При постановці діагнозу врахуйте такі ознаки: припинення зовнішніх ознак вагітності, відсутність передвісників родів та статевої циклічності, промацування в матці твердого тіла, в яєчнику живого тіла.

Лікування тварин при муміфікації плода (які при мацерації та путресенції) проводять за такою схемою:

слід звільнити матку від абортованого плода чи продуктів його розпаду; знешкодити наявні в матці мікрофлору й токсини;

викликати розсмоктування жовтого тіла та стимулювати фолікулогенез; стимулювати скоротливість матки; відновити відтворну функції самки. Зокрема введіть внутрішньом'язово 2мл естрофану, чи естуфалану, оросіть гарячою одою (40-45 градусів Цельсія) протягом 30-40хв піхвову частину шийки матки; зробіть сакральну анестезію 1.5-2%-ним розчином новокаїну (15-20мл); розкрийте цервікальний канал на 4-5 пальців і введіть в порожнину матки стерильний слизистий відвар чи олійну емульсію фурациліну, синтоміцину або гра міцидину; зробіть підшкірну чи внутрішньом'язову ін'єкцію окситоцину (коровам 30-60 ОД; свиноматкам 30, козам, вівцям, сукам і кішкам 3-15 ОД).

Якщо плід не вийшов, то дістаньте його за допомогою акушерської петлі чи гачка Крея-Шоттлера.

Після виведення плода введіть у порожнину матки антисептичні препарати (антибіотики, сульфаніламідні препарати і т. ін.).

Мацерація плода (Maceratio foetus) - ферментативне розм'якшення та розрідження плодових оболонок і тканин абортованого плода в порожнині матки внаслідок катарального чи гнійно-катарального ендометриту.

При клінічному дослідженні тварин й зверніть увагу на її" пригнічення і навіть виснаження; гіпермію слизової оболонки піхви та устя шийки матки: дещо відкриту шийку матки: періодичні потуги з виділенням із піхви червонуватої рідини та гнійних мас з домішками мацерованих тканин, кісток плода.

Проведіть ректальне дослідження тварини; матка при мацерації плода буває збільшеною, флюктуює, у ній промацують ся кістки плода.

Проведіть лікування хворої тваринну зазначеній вище послідовності; розкрийте шийку матки; введіть в її порожнину слизистий відвар чи олійну емульсію; видаліть з матки мацеровані частини плода; промийте її гіпертонічним розчином хлористого натрію, 0,1%-ним розчином йоду, 0,1%-ним розчином перманганату калію чи іншими антисептичними розчинами; введіть підшкірно чи внутрішньо-м'язово окситоцин або інший утеротонічний засіб; при наявності у тварини температури - внутрішньом'язово ін'єктуйте антибіотик (біцилін - 3, пеніцилін чи стрептоміцин ). Гнильний розпад, емфізема, путресценація плода (Putrescentio foetus) - гнильний розпад тканин плода внаслідок проникнення гнильних анаеробних мікроорганізмів і скупчення у них великої кількості газів (сірководню, водню, аміаку, азоту, вуглекислого газу та інш.). Плід при цьому збільшується в об'ємі і стає кулястим. Проводячи клінічне дослідження такої тварини, зверніть увагу на її пригнічення, прискорення пульсу та дихання, підвищення температури тіла до 40 - 41 градусів Цельсія, можливі слабкі потуги, тимпанію чи коліки у кобил; гіперемію слизової оболонки піхви, сухість родових шляхів, виділення з матки коричнюватого ексудату з неприємним запахом, іноді з домішками шматків розкладених плодових оболонок.

Проведіть ректальне дослідження тварини. При цьому виявляють збільшення плода та крепітацію його тканин. При наданні допомоги керуйтесь тією ж схемою; видалити емфізематозний плід із порожнини матки потрібно якомога швидше, щоб не допустити проникнення мікрофлори через шкіру руки, обробіть її сумішшю йодбензинпарафіну чи 5%-ним спиртовим розчином таніну, припечіть подряпини 5%-ним спиртовим розчином йоду і залийте колодієм.

Для посилення серцевої діяльності та профілактики сепсісу введіть підшкірно 20%-ний розчин кофеїну, внутрішньом'язово- антибіотики внутрішньовенно - суміш глюкози з хлоридом кальцію. Змажте родові шляхи олійними фурациліновою чи граміцидиновою емульсіями.

Для зменшення об'єму плода, видалення із тканин газів зробіть глибокі розрізи на тілі плода і спробуйте видалити його. Якщо цього зробити не вдається, то роблять фетотомію. Відокреміть послід, оросіть порожнину матки антисептичним розчином і введіть у неї 3-5 фуразолідонових палички, 5 капсул септометрину або 1-2 таблетки екзутеру; ін'єктуйте підшкірно утеротонічні засоби, а внутрішньом"язово - антибіотики пролонгованої дії (біцилін -3, біцилін - 5).   гп

Обмийте виведений плід та послід 10%-ним розчином хлорного вапна і знищить їх, використовувані інструменти простерилізуйте кип'ятінням, а мотузки знищить.

 

Завдання № 3.    Оволодійте   методами    діагностики,    терапії   та

профілактики вивороту (випадання) піхви

Випадання піхви (Prolapsus vaginae)- випинання її стінки за межі статевої щілини буває частковим (неповним) і повним.

При постановці діагнозу керуйтесь такими ознаками:

при частковому випаданні піхви дорсальна її стінка випинається із статевої щілини у вигляді червоного міхура величиною з гусяче яйце, на початку хвороби пише при лежачому положенні тварини, а пізніше - й коли вона стоїть; при повному випаданні - з вульви виступає яскраве чи темно-червоне кругле утворення, у центрі якого видно розеткоподібну піхвову частину шийки матки. Іноді крізь розширений отвір сечовивідного канапу вивертається сечовий міхур, на поверхні якого видно отвори сечоводів.

Надаючи допомогу хворій тварині з частковим випаданням піхви, обмийте спочатку вульву, промежину та корінь хвоста тварини теплою водою з милом і оросіть слизову оболонку піхви 2°/о-ним розчином галуну, 1°/о-ним розчином таніну, перманганату калію у розбавленні 1:5000, фурациліну 1:5000, етакридину 1:5000 чи іншим антисептичним розчином.

Обробіть рани, тріщини та ерозії 5%-ним розчином йоду.

За допомогою дерев'яного щита з підкладкою змініть нахил підлоги в стійлі й забезпечте тварині таке положення, при якому частина тулуба буде вище передньої, зменшіть в раціоні даванку грубих кормів.

При повному випаданні піхви необхідно вправити її і зафіксувати. Зробивши туалет піхви й обробивши її антисептичним розчином, змазавши слизову оболонку синтоміциновою емульсією, ксероформною, фурациліновою, іхтіоловою чи іншим й мазями і після низької сакральної анестезії, вправте піхву. Для цього обгорніть усю вивернуту частину піхви серветкою чи рушником, зволоженим холодним антисептичним розчином (2-3%-ним галуну, 5%-ним таніну чи фурациліну в розбавленні 1:5000) й легко натискаючи, вправте її в тазову порожнину. Можна вправляти піхву й іншим способом - затисну тою в кулак й обгорнутою вологою серветкою рукою натискують на ділянку шийки матки й вивернену частину піхви і вправляють її у тазову порожнину. Щоб уникнути повторних випадань піхви, зафіксуйте її одним із наведених нижче способів: накладіть на вульву шкіряний, тузяний чи металевий бандаж і зафіксуйте його до підпруги; шкіру вульви 5%-ним розчином йоду, накладіть на неї 5-7 швів із валиками. Вводьте голку у корів та нетелей на відстані 3-4см від країв вульви і виводьте на відстані 5-7мм, дотримуючись цих вимог і на другому боці піхви; видаливши голки і поклавши між вільними кінцями ниток валики закріпіть їх морським вузлом; обробивши відповідно шкіру вульви, накладіть на неї кисетний шов, починаючи з правого боку, знизу вгору, а потім зліва, зверху й вниз, відступаючи від краю слизової оболонки 4-3 см, з довжиною стібка 2-Зсм.

Щоб уникнути проривів тканин піхви шовком, одягайте на неї після кожного введення голки, відрізок гумової трубки. Кінці лігатури слід зв'язати в нижньому куті вульви, залишаючи щілину дня виведення сечі. Обробіть місця введення голки спиртовим розчином йоду та антисептичною маззю.

 

Завдання № 4.    Оволодійте   прийомами   діагностики   та   лікування залежування вагітних

Залежування вагітних (Paraplegia gravidarum) - ураження нервовом'язового та зв'язкового апарата крупа і тазових кінцівок внаслідок розпадів рухової функції.

При діагностиці захворювання враховуйте такі обставини його виникнення та симптоми перебігу: головними причинами захворювання є біологічно неповноцінна годівля та утримання тварину вузьких приміщеннях із похилою підлогою; у тварин при цьому виникає похитування заду, шкутильгання, вона довго лежить, важко піднімається або взагалі не піднімається; зігнати її з місця не вдається. Якщо захворювання виникає задовго до родів, то можуть виникати розлади діяльності -шлунково-кишкового тракту та пролежні.

Лікують тварин за симптоматичним принципом. Застосуйте в першу чергу такі прийоми: забезпечте тварину м'якою підстилкою повертаючи її 2-3 рази на день з боку на бік; промасажуйте круп та тазові кінцівки; проведіть кварцове опромінення попереку і крижів або прогрівання цих ділянок лампою солюкс чи просто покладіть грілки; перегляньте раціон тварини, він повинен складатися з високоякісного сіна, концкормів, містити вітамінні та мінеральні корми; зробіть ін'єкціїретинолу, кальцеферолу, препаратів вітаміну В, 40%-ної глюкози, 20%-ного розчину кофеїну; введіть внутрішньо м'язово в ділянці крупа 0,5-1 мл 0,5%-ного спиртового розчину вератрину у 2-3 точки з кожного боку. Повторіть ін'єкції через 1-2 доби.

Завдання 5.     Оволодійте     прийомами     діагностики     і     терапії

передчасних перейм та потуг.

Передчасні перейми та потуги з "являються у корів та кобил за кілька тижнів (місяців) до родів внаслідок напування їх холодною водою, згодовування промерзлого та запліснявілого жому, трави, надмірної експлуатації кобил, грубого ректального та вагінального досліджень.

Діагноз ставлять за ознаками непокоєння тварин, перейм і потуг при відсутності предвісників родів. Лікуючи тварину з передчасними переймами та потугами, проведіть її, покладіть на поперек та на крижі мішок Із гарячою сінною потертю, великим тваринам введіть підшкірно 0,02г атропіну; зробіть сакральну епідуральну анестезію.

 

Завдання № 6.    Оволодійте   прийомами   діагностики   та   лікування маткових кровотеч.

Маткова кровотеча (Haematometra) витікає у вагітних самокпри розривах кровоносних судин хоріона чи ендометрію при падіннях, стрибках, ударах, пошкодженні їх патогенними мікроорганізмами чи простішими джгутиковими, ендокринних розладах, гіповітамінозах та мінеральних дефіцитах. Головними діагностичними ознаками є періодичне чи постійне виділення крові із статевих органів, яке може супроводжуватися непокоєнням тварини, анемією кон'юктиви та слизових оболонок, хиткою ходою, тремтінням м’язів, загальною слабкістю, у піхві помітний згусток крові. Мета лікування - зупинити кровотечу. Для цього забезпечте тварині спокій, покладіть на її поперек мішок із льодом чи холодні компреси: введіть підшкірна чи внутрішньом'язово окситоцин (коровам і кобилам - 30-60 ОД. свиням - ЗО, козам, вівцям і сукам - 3-15 ОД ); ін'єктуйте внутрішньовенно коровам і кобилам 200-300 мл 10%-ного розчину натрію хлориду; зробіть внутрішньом'язову чи внутрішньовенну ін'єкцію коровам вітаміну С по 2г щоденно протягом 5-6 днів, внутрішньовенна - 2%-ного розчину іхтіолу з розрахунку 1 мл на 3 кг живої маси.

При кровотечах із шийки матки в ставте в її устя ватно-марлевий тампон, просочений 3%-ним розчином перекису водню чи розчином фурациліну.

 

Завдання № 7.    Оволодійте    прийомами    діагностики    та    терапії скручування матки

Скручування матки (Torsio uteri) обертання всієї вагітної матки чи одного рога навколо своєї поздовжньої осі внаслідок різких рухів, стрибків тварини, поштовхів та ударів інших тварин у черевну стінку.

При постановці діагнозу керуйтесь такими ознаками: у першій половиш вагітності може спостерігатися непокоєння, тварина б'є тазовими кінцівками по череву, лягає, швидко встає й іноді ставши на зап'ястні суглоби, довго залишається у такому стані, у неї втрачається апетит.

Якщо скручування матки настало в кінці вагітності чи під час родів, то у тварини з'являються ознаки родів, проте плід не народжується.

Для постановки остаточного діагнозу проведіть вагінальне та ректальне дослідження тварини. Якщо скручування захопило поряд з рогами й шийку матки, то при вагінальному дослідженні ви побачите на п стінках спіральні складки, які спрямовані в бік скручування. Ці складки можна промацати введеною в піхву рукою, проте, якщо скручування захопило й піхву, ввести руку в її порожнину не вдається.

Проводячи ректальне дослідження тварини, зверніть увагу, що та широка маткова зв'язка, у бік якої відбулося скручування, натягнута а протилежна - розслаблена (при сильних скручуваннях натягнені обидві зв'язки ) на матці виявляють спіралеподібні чи косі складки, що спрямовані в бік скручування.

Метою лікування повинне бути виправлення неприродного положення матки. При легких формах скручування і відкритій шийки матки введіть руку в її порожнину, розкрийте оболонки плода, випустіть воду й, з охопивши передлежачу частину плода і повертаючи його в протилежний напрямку скручування бік, виправте матку. Тоді введіть в порожнину матки 2-Зл стерильної опійної рідини і дістаньте плід.

При важких формах скручування матки дня її вправлення необхідно мати не менше двох помічників. Поставте тварину на крутому схилі так, щоб передня частина тіла, була значно нижче задньої.

Введіть руку в пряму кишку й визначте напрямок скручування. Запропонуйте одному помічнику дещо присівши з того боку тварини, в якій відбулося скручування, впертись плечем в нижню черевну стінку і, піднімаючись, зміщувати плід у протилежному напрямку, допомагаючи йому рукою через пряму кишку. Інший помічник, ставши з другого боку, повинен погладжувати долонями по черевній стінці зверху вниз.

Можна розкручувати матку й на лежачій тварині. Для цього поваліть її на рівну чи краще похилу площадку (застелену соломою) на той бік у який відбулося скручування. Зв'яжіть і підтягніть передні кінцівки до грудей, а задні - до черева. Потім різким рухом поверніть тварину через спину у бік скручування, матка при цьому, відстаючи б обертанні від тіла, розкручується й набуває нормального положення. Іноді доводиться зробити кілька обертів.

Щоб розкрутити матку за методом Шефера, визначте напрям скручування і поваліть корову на той бік, у який відбулося скручування. Зв'яжіть попарно передні та задні кінцівки й покладіть на черево тварини між останнім ребром та маклаком дошку довжиною 3-4 м, шириною ЗО 40 см і товщиною 4-6см. Повільно повертаючи тварину за кінцівки через спину, тисніть одночасно дошкою на матку, у результаті чого вона затримується на місці і розкручується.

 

 

 

 

 

Завдання № 8.    Скласти план профілактикою патології вагітності самок.

 

ПІСЛЯ ВИКОНАННЯ ЗАВДАННЯ СТУДЕНТ ПОВИНЕН ЗНАТИ: теорію по темі: "Патологія вагітності".

УМІТИ: надавати допомогу вагітним тваринам .

Домашнє завдання:

  1. Карташов І.І. Шарапа Г.С. Акушерство, гінекологія і штучне осіменіння сільськогосподарських тварин  тварин: Навч. посібник. – К.:  Вища школа, 1991. – С. 164 -176, 227-262.
  2. Яблонський В.А. Практичне акушерство, гінекологія та біотехнологія відтворення тварин з основами андрології. – К.: Мета, 2002. – С. 149-173, 159-165.

 

ВИКЛАДАЧ:                                                                

                                                                                         Овчарук В.М.

1

 

doc
Додав(-ла)
Овчарук Василь
Додано
16 лютого 2020
Переглядів
945
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку