Методичні рекомендації "АКТУАЛЬНІСТЬ ПРОФІЛАКТИЧНОЇ РОБОТИ З ПІДЛІТКАМИ ЩОДО ФОРМУВАННЯ АДЕКВАТНОГО СТАВЛЕННЯ ДО АЛКОГОЛЮ "

Про матеріал
В роботі описаний досвід застосування тренінгів щодо формування адекватного ставлення підлітків до алкоголю.
Перегляд файлу

 

УДК 37.061

Ігумінова С.Р.

вчитель хімії та біології,

вчитель вищої категорії,

«учитель-методист»

«Загальноосвітня школа  І-ІІІ ступенів №8»

м. Білгорода-Дністровського

siguminova@mail.ru

 

АКТУАЛЬНІСТЬ ПРОФІЛАКТИЧНОЇ РОБОТИ З ПІДЛІТКАМИ

ЩОДО ФОРМУВАННЯ АДЕКВАТНОГО

СТАВЛЕННЯ ДО АЛКОГОЛЮ

 

 Надмірне споживання алкогольних напоїв засуджувалось практично на всіх етапах розвитку людства й було предметом найрізноманітніших примусових і профілактичних заходів. Водночас, постійне зростання темпів алкоголізації та загострення пов’язаних із нею соціально-економічних і медичних проблем свідчить про те, що вони мали відносно низьку ефективність. Проблема протидії пияцтву та алкоголізму взагалі відійшла на другий план, припинили існування більшість інститутів, які здійснювали цілеспрямовану широкомасштабну діяльність, спрямовану на протидію пияцтву та алкоголізму. В результаті, рівень споживання алкогольних напоїв в Україні вийшов з-під контролю й досяг критичної межі. Людина у стані сп'яніння втрачає контроль над своїми вчинками. Жінки та підлітки стають алкоголіками набагато швидше, ніж чоловіки. Жіночий та підлітковий алкоголізм майже не лікується.

Щороку в Україні від зловживання алкоголем помирає близько сорока тисяч осіб. Близько 25% випадків - це летальні алкогольні отруєння, пов'язані з вживанням спиртних напоїв підпільного виготовлення. Ще 25% - серцеві напади, причиною яких стало непомірне розпивання алкоголю. А 50% припадає на інші захворювання та нещасні випадки, що сталися через вживання алкоголю. І якщо серцевий напад може забрати життя людини, яка ніколи не був хронічним алкоголіком, то смерть від цирозу печінки або психосоматичних розладів, що відбулися від хронічного алкоголізму, - це останній щабель в довгому шляху зловживання алкоголем.

В Україні народ здавна зневажав п'яниць, розповідав про них смішні історії. По ярмарках водили ведмедя, який показував, як «п'яний чоловік повертався з шинку додому». Народ склав десятки приказок та прислів'їв про пияцтво і п'яниць. Зокрема, «П'яниця і свиня — то однакові звання», «Де пияцтво, там і ледацтво», «Допився до того, що в хаті вітер віє», «Сім'ї відцурався — з горілкою обвінчався», «Пий, брате, пий, а на старість — торба  й кий», «Як гуляє, так гуляв,— ні чобіт, ні халяв, поки додому дійшов — підошов не знайшов».

Історія показує, що алкоголепиття не є такою «давньою» і «славетною» традицією, як прийнято вважати у сучасному суспільстві.

Дослідження раннього періоду християнської Русі показали, що в ті часи тверезість була національною рисою нашого народу, що передавалася з покоління в покоління через систему сімейного й християнського виховання разом з іншими моральними цінностями. Наприклад, князь Святослав Київський мав «розум надзвичайний, целомудріє, тверезість».

Поширена думка про те, що українські козаки були завзятими пияками. Хоч і вживання алкоголю було поширеним, козацька громада ставилася до пияцтва дуже суворо. Вживання алкоголю під час військового походу каралось смертною карою. Будь-кого п'яного кошовий отаман негайно викидав за борт човна. Не схвалювалося пияцтво і серед «начальних лиц»: якщо кошовий і січова старшина зауважували цей недолік у когось із службових осіб, то попереджали його від цього особливими ордерами, наказуючи йому суворо виконувати їх. Запорозький Кіш узагалі не поважав усіляке пияцтво, боровся з цим злом, суворо забороняючи, зокрема таємні шинки, як притулок усіляких гайдамаків і харцизів. Чутки про своє велике пияцтво розпускали самі козаки. У військовий час їм були вигідні чутки, що на Січі лише всі п'ють та гуляють, бо вороги, вірячи цим байкам, не раз попадали в халепи. Кримський хан 1675 року сподіваючись, що на Різдво козаки вживатимуть надмірно алкоголь і їх легко можна буде знищити, заплатив за свою помилку життям десяти тисяч відбірних яничар.

Не новим є питання підліткового алкоголізму, та останнім часом воно постає як ніколи гостро. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, наша держава стала абсолютним лідером серед сорока країн Європи за кількістю підлітків у віці 11-15 років, які регулярно вживають алкоголь. У цілому близько 40% українців у віці від 14 до 18 років вживають «градусні» напої, а щотижневе розпивання пива в Україні серед наймолодшої публіки за останні чотири роки виросло вдвічі. Міцні напої стрімко наздоганяють пиво за популярністю. Шокуюча офіційна статистика проблеми настільки поширена, що вже просто перестає дивувати. А задумуватись навпаки треба дедалі серйозніше. Спробуємо з’ясувати, чому саме в період статевого дозрівання молодь найбільше схильна до набуття шкідливих звичок (зокрема зловживання алкоголем), що є цьому першопричиною та як із цим боротись. Як відомо, у період приблизно з 12 до 20 років відбувається переломний момент у житті кожної молодої людини. Він є багато в чому визначальним і створює, так би мовити, орієнтири в подальших соціопсихологічних контактах, котрі є чи не найосновнішими чинниками нормальної життєдіяльності.

Мета та завдання  роботи

Дослідити ставлення учнів нашої школи до алкоголю та запропонувати  власні методи вирішення проблеми, яка стосується усього людства та може

змінити майбутнє нашої планети, шляхом профілактичної роботи з підлітками у навчальних закладах.

Дослідження «Ставлення підлітків до алкоголю»

Учнями нашої школи були проведені дослідження соціологічне опитування (анонімно). Результати опитування зведені у таблицю:

 

Питання

2016р.

2017р.

2018р.

Всього опитано: 

30 учнів

Всього опитано:

82 учня

Всього опитано:

82  учня

Чи вважаєте ви можливим вживання алкоголю підлітками?

А) Так;

Б) Ні.

       

 

 

23

6

 

 

 

76,6%

20%

 

 

 

23

59

 

 

 

28%

72%

 

 

 

67

15

 

 

 

82%

18%

Коли ви вперше вжили алкоголь?

А) до 10 років;

Б) до 12 років;

В) до 15 років;

Г) ніколи.

 

 

18

5

4

1

 

 

60%

16,6%

13,3%

3,3%

 

 

17

17

26

21

 

 

21%

21%

32%

64%

 

 

59

13

10

0

 

 

72%

16%

12%

0%

Де ви вперше вжили алкоголь?

А)Вдома з батьками;

Б) З  дорослими

В) Зі сторонніми людьми;

Г) На самоті;

 

 

16

2

8

3

 

 

53,3%

6,6%

26,6%

10%

 

 

47

14

16

6

 

 

57%

17%

20%

6%

 

 

52

10

10

10

 

 

64%

12%

12%
12%

Які  відчуття ви відчули після першого вживання алкоголю?

А) Приємне;

Б) Неприємне;

В) Нейтральне.

 

 

 

4

18

7

 

 

 

13,3%

60%

23,3%

 

 

 

15

15

52

 

 

 

18%

18%

64%

 

 

 

12

59

11

 

 

 

15%

72%

13%

Чи відчували ви стан сильного сп`яніння?

А) Так;

Б) Ні.

 

 

23

4

 

 

73,3%

13,3%

 

 

19

63

 

 

23%

73%

 

 

68

14

 

 

83%

17%

Чи вважаєте ви пиво шкідливим алкогольним напоєм?

А) Так;

Б) Ні. 

 

 

 

4

24

 

 

 

20%

80%

 

 

 

3

79

 

 

 

3,6%

96,3%

 

 

 

17

65

 

 

 

20%

80%

 Чи хотіли б ви, щоб ваші батьки надмірно вживали спиртні напої?

А) Так;

Б) Ні. 

 

 

 

1

28

 

 

 

3,3%

93,3%

 

 

 

3

79

 

 

 

4%

96%

 

 

 

1

81

 

 

 

1,2%

98,6%

Чи хотіли б ви в майбутньому надмірно вживати спиртні напої?

А) Так;

Б) Ні.

 

 

 

3

24

 

 

 

10%

80%

 

 

 

20

62

 

 

 

24%

76%

 

 

 

1

81

 

 

 

1,2%

98,8%

Чи вважаєте ви вживання алкогольних напоїв ознакою низької культури людини?

А) Так;

Б) Ні.

 

 

 

 

21

9

 

 

 

 

70%

30%

 

 

 

 

55

26

 

 

 

 

65%

35%

 

 

 

 

27

55

 

 

 

 

33%

67%

 

Аналіз результатів опитування показує, що лояльність до алкоголю у підлітковому середовищі зростає.

Підлітковий алкоголізм

В даний час в усьому світі відзначається зростання вживання алкогольних напоїв підлітками. У зв'язку з цим у багатьох країнах світу все більше уваги приділяється проблемі поширення алкоголізму серед молоді, проводяться дослідження з метою вивчення мотивів вживанням спиртних напоїв підлітками, виявлення факторів, що сприяють розвитку зловживання алкоголем підлітками. Багато досліджень, присвячених вивченню цих питань, проведено за кордоном.

Отримані дані свідчать про широке розповсюдження вживання алкоголю неповнолітніми за кордоном. Дослідження, проведені в нашій школі, показують, що серед підлітків, що вживають алкогольні напої, порівняно невелике число зловживають ними (про що свідчать результати окремих вибіркових досліджень, наведених нижче), однак сам факт раннього прилучення викликає серйозну стурбованість і тривогу.

Форми профілактичної роботи з підлітками щодо формування

адекватного ставлення до алкоголю

Для профілактики алкоголізму у підлітковому середовищі можна застосовувати різні форми роботи. Наприклад, бесіди з учнями, прес-конференції, лекції медичних працівників, бесіди з батьками, різноманітні тренінги.

Досвід показує, що найбільш ефективні є застосування тренінгів.

Опис тематичного пакету

1.Тема «Молодь та алкоголь».

2.Алкоголь і родина

3.Алкоголізм і родовід

Тренінгове заняття розраховане:

  • на учнівську молодь;
  • вік: 14-20 років;
  • кількість: 20—35 осіб;
  • місце проведення: освітні заклади;
  • тривалість: одне тренінгове заняття - 45 хвилин.

Зміст роботи

Орієнтовна тривалість

Ресурсне забезпечення

1

Вправа: «Знайомство»

5 хв.

М'яка іграшка

2

Мозковий штурм: «Чому люди вживають алко­голь?»

І5хв.

Маркер, фліп-чарт, папір А 4

3

Інформаційне повідомлен­ня: «Що таке алкоголь? Вплив алкоголю на здоров'я людини»

5 хв.

Маркер, фліп-чарт, папір А 4

4

Гра-розминка: «Ми йдемо полювати на лева!»

5 хв.

 

5

Інформаційне повідомлен­ня: «Міфи та факти, які потріб­но знати про алкоголь»

10 хв.

Маркер, фліп-чарт, папір А 4

6

Вправа: «Обговорення ситуа­ції»

10 хв.

Маркер, фліп-чарт, папір А 4

7

Гра: «Побажання»

5 хв

 

8

Підведення підсумків заняття

5 хв.

Маркер, фліп-чарт, папір А 4

 

Дослідження  «Вплив профілактичної роботи щодо

формування адекватного ставлення підлітків до алкоголю»

 

Учнями нашої школи були проведені тренінги у 7-А та 7-Б класах.

 

Питання

До тренінгу

Після тренінгу

Всього опитано: 

34 учня

Всього опитано:

34 учня

Чи вважаєте ви можливим вживання алкоголю підлітками?

А) Так;

Б) Ні.

       

 

 

14

20

 

 

 

42%

58%

 

 

 

8

26

 

 

 

23%

77%

Коли ви вперше вжили алкоголь?

А) до 10 років;

Б) до 12 років;

В) до 15 років;

Г) ніколи.

 

 

14

16

4

0

 

 

41%

47%

12%

0%

 

 

14

16

4

0

 

 

41%

47%

12%

0%

Де ви вперше вжили алкоголь?

А)Вдома с батьками;

Б) З  дорослими ;

В) Зі сторонніми людьми;

Г) На самоті;

 

 

26

1

1

4

 

 

76%

3%

3%

18%

 

 

26

1

1

4

 

 

76%

3%

3%

18%

Які  відчуття ви відчули після першого вживання алкоголю?

А) Приємне;

Б) Неприємне;

В) Нейтральне.

 

 

 

4

22

6

 

 

 

12%

65%

23%

 

 

 

4

22

6

 

 

 

12%

23%

23%

Чи відчували ви стан сильного сп`яніння?

А) Так;

Б) Ні.

 

 

19

23

 

 

56%

54%

 

 

19

23

 

 

56%

54%

Чи вважаєте ви пиво шкідливим алкогольним напоєм?

А) Так;

Б) Ні. 

 

 

 

19

25

 

 

 

56%

44%

 

 

 

34

0

 

 

 

100%

0%

 Чи хотіли б ви, щоб ваші батьки надмірно вживали спиртні напої?

А) Так;

Б) Ні. 

 

 

 

4

30

 

 

 

12%

88%

 

 

 

1

33

 

 

 

3%

97%

Чи хотіли б ви в майбутньому надмірно вживати спиртні напої?

А) Так;

Б) Ні.

 

 

 

3

31

 

 

 

8,8%

91,2%

 

 

 

0 

34

 

 

 

0%

100%

Чи вважаєте ви вживання алкогольних напоїв ознакою низької культури людини?

А) Так;

Б) Ні.

 

 

 

 

17

17

 

 

 

 

50%

50%

 

 

 

 

34

0

 

 

 

 

100%

0%

 

Аналіз результатів тренінгу показує їх ефективність у формуванні негативного ставлення до алкоголю.

Актуальність теми

Надмірне споживання алкогольних напоїв засуджувалось практично на всіх етапах розвитку людства й було предметом найрізноманітніших примусових і профілактичних заходів. Водночас, постійне зростання темпів алкоголізації та загострення пов’язаних із нею соціально-економічних і медичних проблем свідчить про те, що вони мали відносно низьку ефективність.  В результаті, рівень споживання алкогольних напоїв в Україні вийшов з-під контролю й досяг критичної межі – 12 літрів алкоголю та 60 літрів пива на людину в рік. Ці показники дозволили Україні зайняти місце серед шести (з 50) країн Європи з найвищими темпами зростання рівня вживання алкоголю. Наслідки такої інертності суспільства в питаннях контролю за алкоголевживанням стали для нашого генофонду катастрофічними. Завданням сучасної украинської школи є формування адекватного ставлення підлітків до алкоголю.

Список літератури:

  1. Огурцов П.П. Пораження печінки, або як захистити свого захисника. «Фармацевтичний вісник»: журнал. — Суми  2017. — № вересень.  
  2. Циганков Б.Д. Невідкладні полягання в наркології М.: Медпрактіка-м-коду, 2002  
  3. Рябошапко К. В.  Діти алкоголіків — проблема дитячого алкоголізму у світовому масштабі _ Лікування алкоголізму, наркоманії —Харьків – Здоров’я, 2012
  4. «Пьянство и ожирение мешают немецким солдатам в Афганистане». Газета «Страна здоровья», № 1(3), февраль 2012
  5. Как близкие провоцируют алкоголизм пациента. Созависимость. Газета «Страна здоровья», № 1(3), февраль 2010
  6. Улич Е. «Трезвая исповедь бывшего алкоголика» Кишинев – Картя Молдавеняскэ, 2011
  7. Лисковский О.В. «Потерявшие себя» Минск – Беларусь, 2009
  8. Скворцова Е.С. «Алкоголь и підлітки» Київ Медицина, 1990
  9. Бей П. І. «Основи безпеки життєдіяльності» Тернопіль – Навчальна книга – Богдан, 2002
  10. Колесов Д.В. «Беседы об антиалкогольном воспитании» Москва – Просвещение, 1987

 

 

 


 

1

 

doc
Додано
25 березня 2020
Переглядів
586
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку