Прес - конференція «Рослини - символи України»

Про матеріал
Ознайомлення учнів з рослинами – символами України, їх значенням у народній творчості, історичним значенням. Розширення знання учнів про представників квіткових рослин та особливості їх будови,уявлення про цілющі якості рослин, та заходи щодо їх охорони; Розширення світогляду дітей, розвиток уміння учнів визначати біологічне значення вивчених рослин, уміння порівнювати та робити висновки та узагальнення. Виховання любові до рідного краю, пошана до народних традицій. Формування національної свідомісті майбутніх будівників суверенної нашої держави. Виховання екологічного мислення.
Перегляд файлу

 

­­ Прес-конференція

«Рослини - символи України»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор розробки: керівник гуртка                                                                                                

Великоновосілківської райСЮН                                                  

Колбасіна Тетяна Павлівна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              

 

 

 

 

 

 

                                    


Прес - конференція

«Рослини - символи України»

Розраховано на учнів середнього віку.

 

Мета: Освітня. Ознайомити учнів з рослинами – символами України, їх значенням у народній творчості, історичним значенням Розширити знання учнів про представників квіткових рослин та особливості їх будови. Дати уявлення про цілющі якості рослин, та заходи щодо їх охорони;

Розвиваюча. Розширити світогляд гуртківців, розвивати творчі здібності. Розвивати уміння учнів визначати біологічне значення вивчених рослин, уміння порівнювати та робити висновки та узагальнення;

Виховна. Виховувати любов до рідного краю, пошану до народних традицій. Формувати національну свідомість майбутніх будівників суверенної нашої держави. Виховувати екологічне мислення.

Тип заняття: рольова гра.

Обладнання: м/м презентація «Рослини- символи України»(див. Додатки) звукозаписи пісень «Мамина вишня», «Чорнобривців насіяла мати», «Немає України без калини» сл. Г. Клок, муз. М. Ведмедері; навчальні таблиці: «Різноманітність квіткових рослин», «Різноманітність суцвіть»; малюнки із зображенням рослин: тополі, вишні, калини, верби; квіток: соняшника, чорнобривців, мальви, барвінку; карта світу та України , обладнання для конференції .

                                         

                                                Хід заняття.

 

I.Організаційний момент.

Вступне слово керівника гуртка.

 

II.Основна частина

          Керівник гуртка: Майже в усіх народів є улюблені рослини-символи, в нас це - верба й калина, тополя й вишня. Правду каже прислів'я: «Без верби й калини нема України». Взагалі в українського народу є багато рослин, які в особливій пошані, вони обов'язково біля хати кожної дбайливої господині. Не можна уявити собі двору України де б не ріс кущ калини, обов'язково садили вербу, тополю, вишню і, звичайно, прикрашали хату квітами: барвінком, мальвами, соняшниками, чорнобривцями.(слайд1,2)

Калина - це символ рідної землі, отчого краю, батьківської хати. А звідки ж пішла назва «калина»? .(слайд3)

Історик: Було це дуже давно, коли хто тільки на нашу землю не нападав. Ось налетіли одного разу турки, а з ними й греків чимало. Розлетілась тоді чутка, що головного воєводу поранено. Тому, хто вилікує його, обіцяли таку нагороду, яку тільки зажадає. Тоді прийшла в табір дівчина дуже красива й горда. Звалась Пелагія. Вона пообіцяла вилікувати грека, але якщо він не прийде більше на нашу землю. Грек забрав Пелагію в Грецію.

У неї була сестра Калина. Прощаючись із сестрою, Пелагія сказала: «Твоїм ім'ям, сестро, назву рослину, яку найбільше люблю. Коли цвіте вона, то соловейко прославляє її красу, а восени на ній горять дивні кетяги ягід, налитих ніби самою кров'ю щедрої нашої землі, і ті ягоди повертають здоров'я людині. Буде вона зватися калина...» З давніх-давен народ опоетизував кущ калини, оспівав його в піснях. Звучить пісня: « Немає України без калини»
Сл. Г. Клок, муз. М. Ведмедері

Поет:    Великий український поет Т. Г. Шевченко дуже любив калину. Він ужив слово «калина» у „Кобзарі" 385 разів. Пригадаємо ці вірші.                               

                         Гей у лузі червона                       

                       калина помилилася,

                           Чогось наша славна     

                           Україна засмутилася.    

                          А ми тую червону

                          дівчину тай піднімемо!

Символом чого виступає у нас калина?

В українській творчості калина символізує мужність не зламаність духу в боротьбі за незалежність рідного краю, благородний порив виборювати, відстоювати свободу і гідність людську.

Біолог. Калина - кущ, або невелике дерево, заввишки до 5 метрів. Росте у лісах, чагарниках, майже в кожному дворі України. Це рослина з родини Адоксові, має трилопатеві листки, гілки голі. Суцвіття не густе, віночки білі. Плоди ягодоподібні, овальні, яскраво - червоні, з однією кісточкою. На смак ягоди і кора гіркі, терпкі. Кора має зеленувато-сірий колір. Це харчова, лікарська, медоносна рослина та фарбувальна рослина. З неї готують варення, повидло, компоти, начинку для цукерок.

Лікар. Кора і ягоди калини мають лікувальні властивості. Спиртовий екстракт калини та її відвар - добрі кровоспинні засоби. Люди вживають як потогінний, послаблюючий, гіпотензивний засіб. Ягоди з медом їдять при гострих респіраторних хворобах, при хворобах печінки. Соком калини очищують обличчя, щоб рум'янилося.

        Керівник гуртка (Підсумкове слово).Без калини не можно уявити собі пісенної творчості, пісень про неї не злічити. Калина була здавна уособленням жіночої краси. Дівчина, як у лузі калина - так говорять про красу дівочу. Одна половина - червона калина, друга половина - молода дівчина. Дівчину часто у піснях порівнюють з червоною калиною.

Посадіть калину коло серця, щоб цвіла вона в душі. Правду каже прислів'я: „Червона калина - символ України".

            Калина і Україна - невіддільні, їх не можна уявити одну без одної

 а скільки приказок існує:

Приказки:
У лузі калина з квіточками, неначе матуся з діточками.
Весною калина білим цвітом квітує,
А восени червоні ягідки дарує.
Залишилася калина, наче красная дівчина.
Любуйся калиною, коли цвіте, а дитиною, коли росте.
Калина хвалилась, що з медом солодка.
Пишна та корисна, мов червона калина.
Убралася в біле плаття, як калина в білий цвіт.
Щоки червоні, як кетяги калинові.
Україна, мов калина.
Стоїть у дворі дівонька, як над ставом калинонька.

У народі кажуть:”Без верби і калини нема України».І це дійсно так подивіться яка є легенда(Слайд№ 4 )

 

Керівник гуртка Верба... Гляньте на неї ранньої весни, коли ще всі дерева стоять голі. А вона вже вкрита ніжними, молоденькими листочками. А через кілька днів вже зацвітає запашним жовтим цвітом. .(слайд5)

Красуня-верба - корисна рослина, недарма народ оспівує вербу, ввів її в легенди, казки.

Поет.              Вербова гілка в мене на столі,

                        Як символ сонця і тепла,

                        Ще схований в імлі,

                        Як знак зеленої весни,

                         Котра ще в далені.

Як знак, що щастя сад рясний даровано мені,

Вербова гілка на столі у мене  розцвітала...

Прилинуть в серце журавлі, а в них на кожному крилі

Дар сонця і тепла.

Верба - то символ України. То ж не зміг розлучитися з нею Великий Кобзар і привіз із собою на заслання вербову гілочку, з якої розрослося велике дерево, назване Тарасовим.

                          Реве та стогне Дніпр широкий,

                          Сердитий вітер завива,

                          До долу верби гне високі,

                          Горами хвилі підійма.

 

Між ярами над ставами

Верби зеленіють…

 

         І досі сниться: під горою

         Між вербами та над водою       

         Біленька хаточка...

Історик. З вербою пов'язано багато народних звичаїв та обрядів. У Вербну Неділю освячують вербу в церкві, а потім несуть її додому і б'ють нею хатніх промовляючи:

Не я б'ю, верба б'є,

За тиждень Великдень,

Будь великий,  верба,

А здоровий, як вода,

Я багатий, як земля.

Біолог. З 500 видів верб, які поширені на землі,

30 припадає на Україну. Найпоширеніші види: біла, ламка, попеляста, козацька, пурпурова. Найбільше верби прислужилися річкам та ставам. Міцно пустивши коріння в землю, верби стримують зсуви, не допускають підточування ґрунту водою, запобігають ерозійним процесам. Верби є природним фільтром усіляких домішок, що містяться у водах озер та річок, недаремно люди завжди брали воду для пиття під вербою. Верба очищує не тільки воду, а й повітря.

Квіти верби дають багато нектару й пилку в той час, коли ще нічого це цвіте. Високо цінують вулики із верби, у них бджоли не хворіють.

Лікар. Верба - дерево цілюще. Настій з кори знижує температуру. Відвар вербової кори вживають при грипі, вірусних інфекціях, ревматизмі.

Керівник гуртка :(підсумкове слово). Отже, верба була священною для наших предків, священною вона повинна залишитись і для нас.

Кореспонденти задають питання.(Приклади питань у додатках)

 

Керівник гуртка. Вишня. Вишневий сад супроводжує наші оселі з давніх давен, немов на нашій отчій землі батьківщина цього дерева. .(слайд6)

 Звучить пісня «Мамина вишня» 

Поет. У творчості Т. Шевченка образ вишні затвердився як символ України:

Садок вишневий коло хати,

Хрущі над вишнями гудуть,

Плугатарі з плугами йдуть,

А матері вечерять ждуть...

Біолог. Вишневий рід налічує 130 видів. Є серед них і велетні й карлики. На Україні більш розповсюджені вишня звичайна й степова. Степова вишня дає багато пагонів, тому її використовують для обліснення балок, ярів, змитих сухих схилів, де її коріння зміцнює ґрунт.

Керівник гуртка (підсумкове слово): Отже, вишневе деревце, вишневий сад користуються любов'ю і великою пошаною. Найцінніші і найкращі слова присвячені їм. Образ вишні піднесено до символу України. «Любіть свою вишневу Україну», - закликає Володимир Сосюра.

Поет.

Любіть Україну, як сонце, любіть,

Як вітер, і трави, і води,

В годину щасливу, і в радості мить,

Любіть у годину негоди...

Любіть Україну у сні й наяву,

Вишневу свою Україну.

Красу її, вічно живу й нову,

І мову ії солов 'їну.

Керівник гуртка Тополя - символ рідної землі; символ дівочої вірності, краси. .(слайд7)

Поет.

Тополі на волі

Стоять собі, мов сторожи,

Розмовляють з полем,

І все то те, вся країна

Повита красою...

Неначе диво.

А кругом широколистії тополі...

Біолог. Тополя містить і виділяє фітонциди (речовини, які очищують повітря від пилу та бактерій). Під тополею легко дихати. Якщо людина хоче пити, треба посмоктати гілочку тополі і спрага мине. Тополя стійка проти сполук сірки, хлору, і тому її садять у великих містах.

Тополя прекрасний фільтр (затримує 30 кг пилу, сажі за літо). Листки тополі використовують як барвник для фарбування тканин.

Лікар. Мазі та відвари з бруньок тополі мають цілющі властивості. Вони допомагають під час лікування ран, порізів, ударів, опіків.

Кореспонденти задають питання.(Приклади питань у додатках)

Керівник гуртка Барвінок. Україну можна назвати барвінковим краєм. Прекрасна, осяйна ця рослина. Квітневої пори на коротких прямостоячих пагонах, розкриваються ніжні, кольору небесної блакиті п'ятипелюсткові квіти - це квітне барвінок. .(слайд8)

Історик. Чому так люблять і шанують люди барвінок? Через нев'янучу зелень у середні віки барвінку приписували чудодійну силу, і вважали його символом вічності і постійності. Казали, що він оберігає від влади диявола і нечистої сили. І через те вішали над дверима оселі і ніколи не викидали на смітник, а лише у воду.

Біолог. Барвінок - трав'яниста вічнозелена рослина, яка зустрічається в дикому стані на Україні. Росте в лісах, на схилах та узліссі. Стебло стелиться по землі, листочки еліптичні, квіти поодинокі, великі, синьо-голубі, цвіте в травні.

Лікар. Траву барвінку застосовують при туберкульозі, дизентерії, коліті. Відвар трави п'ють при неприємному запаху з рота, при авітамінозі та зубному болі.

Поет.

Недавно ще гула метелиця,

Іще лежить в низинах сніг,

А вже барвінку листя стелиться

Зеленим килимом до ніг.

Керівник гуртка Чорнобривці. Немає України без біленої хати і чорнобривців, які милують око до сивих морозів. .(слайд9)

Біолог. Чорнобривці - рід трав'янистих рослин. Їх біля 20 видів, які дико ростуть в південній і північній Америці. Це рослини з своєрідним запахом і жовтими, чи червонувато-жовтими квітами, є більші і вищі, які висаджують як декоративні в садах, особливо на Україні. Вважалося, що чорнобривці допомагають позбутися головного болю.             

Поет.

Чорнобривців насіяла мати

У   моїм світанковім краю,

І навчила співанки співати

Про надію квітучу мою.

Як на ті чорнобривці погляну,

Бачу матір стареньку свою...

Звучить пісня «Чорнобривці насіяла мати»

Кореспонденти задають питання.

Керівник гуртка Соняшник. «На сонечко я схожий і сонечко люблю, до нього повертаю голівоньку свою». Соняшник упевнено і надійно увійшов у природний довкіл нашого краю. Золотоголова квітка на високому стеблі так і світиться, так і виграє, обертаючись за рухом сонця, тягнучись до нього. .(слайд10)

Історик. Коли і звідки з'явився соняшник в нашому краї? Батьківщина соняшника - далека Америка. Вперше насіння соняшника потрапило до Європи в 1510 році. Його привезли до Іспанії на одному з кораблів. Насіння висіяли у Мадридському ботанічному саду. Рослина добре прижилася. В Україні соняшник з'явився у XVII ст. .(слайд11)

Біолог. Суцвіття у соняшника кошик, з насіння добувають олію.

Керівник гуртка (підсумкове слово). Отже, соняшник, заокеанський гість, вступивши на українську землю не тільки знайшов тут благодатний ґрунт для себе, а й органічно вписався в наші краєвиди.

Керівник гуртка Мальви. У кожного народу є свої улюблені квіти. З давніх давен народною квіткою на Україні була рожа рожева, або мальва. (слайд12)

Біолог. Родина мальвових налічує 1600 видів. На Україні родина мальвових представлена 18 видами. Її батьківщина - Середня Азія.

Історик. Жила дівчина Меланія; красива й розумна. Одного разу вороги вбили її батька й матір. Меланія помстилася нападнику, а сама втекла в ліс. Та одного разу її підстерегли вороги і вона загинула від їх рук. Та на тому місці де її поховали  виросли мальви. Мальва стала символом України, яка віками боролася за своє визволення і нарешті здобула свою незалежність. .(слайд13)

Кореспонденти задають питання.(Приклади питань у додатках)

Керівник гуртка (підсумкове слово). (слайд14)

Рішення   конференції  від „__" __ 20__ року.(слайд15)

1. Узяти участь в операції „Калина".
Посадити кущ калини у школі та вдома.

2. Вивчати українські народні пісні, звичаї вірші про символи України: барвінок, вербу, чорнобривці, мальву,соняшник , волошки

3. Відвідати українознавчі експозиції у музеях.

4. Кожного дня, кожну хвилину охороняти природу рідного краю. Чітко виконувати пам'ятку „Охоронця природи"

III. Заключна частина.

Керівник гуртка оцінює участь у грі кожного учасника .

Критерії оцінки:

1.Інформаційна ємність виступів.

2. Аргументованість.

3. Переконливість.

4. Знання матеріалу.

5. Активність .

 

 

 

Додатки.

Немає України без калини
Сл. Г. Клок, муз. М. Ведмедері

1.     Немає України без калини,
Як і нема без пісні солов'я:
А ми - народ, зернина від зернини,
В біді і щасті - ми одна сім'я.
2. Немає України без тополі,
Як і нема без сонця сяйва дня.
Ти без коріння - перекотиполе,
А корінь там, де вся твоя рідня.
3. Без рушників немає України,
Як без любові і життя нема.
Душа без України - мов руїна,
Пуста і мертва, холодно-німа.
4. Немає України без вербиці,
Без сивого Славутича-Дніпра.
Нап'юся живодайної водиці,
В ній зачерпну любові і добра!
Сл. Богдана Лепкого, муз. Левка Лепкого
Гей у лузі червона калина похилилася
Чогось наша Україна зажурилася.
А ми тую червону калину підіймемо.
А ми нашу славну Україну, гей-гей, розвеселимо.
Марширують наші добровольці
Визволяти братів-українців визволимо.
А ми братів українців визволимо.
А ми нашу Україну, гей-гей, розвеселимо.
Гей у полі ярої пшенички золотистий лан,
Розпочали Стрільці українські з ворогами тан,
А ми ту ярую пшеничку ізберемо.
А ми нашу славну Україну, гей-гей, розвеселимо.
Як повіє буйнесенький вітер з широких степів.
То прославить по всій Україні січових Стрільців.
А ми тую стрілецьку славу збережемо,
А ми нашу славну Україну, гей-гей, розвеселимо.

 

Приклади питань які задають кореспонденти:

 

Калина.

1.Чому цвіт калини порівнюють з весільним вбранням  нареченої?

2.Чому раніше коли у сім`ї народжувалась дівчинка у дворі саджали калину?

3. Чи існують у народі загадки про калину? (Так)

Загадки
1. В лісі на горісі - червоні хустки висять.
2. Навесні зацвіте білим цвітом,
А в жнива - червоним плодом.
3. І не дівчина, а червоні стрічки має.
4. Стоїть дід (півень) над водою
З червоною бородою,
Хто не йде, за борідку вщипне.
5. Серед ліса - червоне плаття висить.
6. У вінку зеленолистім,
У червоно у намисті
Видивляється у воду
На свою хорошу вроду.
7. Серед лісу вогонь горить.
8. І не дівка, а червоне намисто носить.
9. За хатиною в садочку
У зеленому віночку
Та в червоних намистах
Стоїть дівка молода.
І збігаються всі діти,
Щоб на неї поглядіти.
За намисто кожен - смик!
Та й укине на язик.
10. У пучечках невеличких
На кущі живуть сестрички
Восени хто гляне -
Вмить добрішим стане:
З гіллячок звисають,
Вогником палають
Що це за красуня дивна?
То в гаї стоїть... (калина).
11. Задаровує красою
Мати Україна,
Наче в лузі червоніє
Пишная... (калина).

 

Верба.

1.З яким деревом у весільних піснях порівнюється звінчана дівчина?

2.Які вербові вироби здавна уславлені в нашому народі? (Виготовляли легкі     човни, олійниці, корита. З верби білої виробляли кобзи і бандури. Лоза використовувалася при виготовленні ясел для худоби.)

3. З лози якого дерева плели рибальське знаряддя, деталі одягу, іграшки, коші, коробки- «сівачки»?

Вишня.

           1.Яке повір’я існувало серед дівчат пов’язане з вишнею?(  У деяких місцевостях України дівчата , мріючи про заміжжя, пересаджували узимку молоді вишеньки в діжки і тримали їх у теплій хаті. Якщо вишенька росла у хаті, то дівчинка скоро вийде заміж.)

Тополя.

  1. Карл Ліней  дав ім’я  тополі «популюс». Що ця назва означає  і як це пов’язано з нами українцями? (У буквальному розумінні слова «популюс» означає « народна». Люди в Україні здавна тополю полюбили і іменем дерева назвали такі поселення: Тополі, Тополівка, Тополеве, Тополя …

Чорнобривці.

  1. Чи є чорнобривці в українському віночку? (Так . Вони є оберегом волосся)

Мальва.

         Чи існують ще легенди про мальву? (Так, існує легенда про Малву, Ружу та Півонію)


Література


  1.               А. Кондратюк « З вишневого саду» Просвіта 2007 р. 516 ст.
  2.               А Кондратюк «Сосна золоторясна» Київ  видавництво художньої літератури  «Дніпро»  1995 рік
  3.               Т.Г.Шевченко «Кобзар»
docx
Додано
25 березня 2020
Переглядів
403
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку