Методичні рекомендації по організації та проведенню конкурсів з інформаційних технологій

Про матеріал

Кожна держава прагне до зміцнення свого наукового потенціалу. Це запорука її розвитку, добробуту громадян, а також необхідна умова визнання іншими країнами світу.

Виростити своїх науковців - нелегка праця, і починати її потрібно зі шкільної лави. На сучасному етапі реформування освіти в Україні держава приділяє велику увагу створенню умов успішного навчання та розвитку здібностей обдарованих молодих людей.

В нашій державі щорічно проводяться учнівські олімпіади, турніри, конкурси.

Методичні рекомендації адресовано працівникам освіти, які займаються роботою з обдарованою молоддю в цілому та організацією і проведенням конкурсів з інформаційних технологій школярів на шкільному, районному, регіональному та обласному рівні зокрема.


Перегляд файлу

Департамент освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації

Комунальний позашкільний навчальний заклад

«Дніпропетровський обласний центр науково – технічної творчості та інформаційних технологій учнівської молоді»

 

 

 

Методичні рекомендації по організації

та проведенню конкурсів

з інформаційних технологій

 

 


ЗМІСТ

  1. Вступ
  2. Організація та проведення конкурсів з інформаційних технологій у Дніпропетровській області
    1. Обласного конкурсу з WEB-дизайну
    2. Обласного конкурсу комп’ютерної графіки та анімації
    3. Обласної інтернет – олімпіади з офісного програмування
    4. Обласного конкурсу з інформаційних технологій «Мікроша»
    5. Обласного конкурсу графічного програмування «Комп’ютерна перлинка»
    6. Обласного конкурсу комп’ютерного макетування та верстання
    7. Обласного конкурсу з інформаційних технологій для молодших школярів «Капітошка»
  3. Висновки


Вступ

ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ ОБДАРОВАНИХ

«За» і «проти» змагань

Знайомство з практичним досвідом роботи з обдарованими дітьми в різних освітніх установах нерідко вражає тим, як багато уваги приділяється і як багато сил віддається підготовці і проведенню різного роду змагань, олімпіад та конкурсів. Не дивно, що цей досвід виявився моментально перенесений в сферу інформаційних технологій. Цілком ймовірно, К. Гельвецій (1938) залишився б надзвичайно задоволений, якби міг дізнатися, наскільки чисельними прихильники його ідеї про те, що за допомогою змагань можна «робити геніїв», а виховання обдарованих дітей можна звести до «науки про способи викликати змагання ».

Взагалі кажучи, змагання - справа непогана, проте треба зауважити, що не завжди і не для всіх. Не секрет, що цілі педагогів, які спонукають своїх обдарованих вихованців змагатися один з одним, далеко не завжди обмежені виключно турботою про благо цих дітей і розвитку їх здібностей. Не так давно, наприклад, на пряме запитання лектора про те, для чого потрібно виявляти обдарованих дітей, одна з присутніх на лекції вчителів відповіла дуже відверто: «А щоб було кому брати участь в олімпіадах і захищати честь школи. Та й начальство за це хвалить »

Важко заперечувати важливість похвали начальства за грамоти і медалі отримані (вірніше, виграні) обдарованими школярами, проте при цьому не завадило б виявити належну відповідальність і задуматися про подальшу долю як переможців, так і переможених. Варто взяти до уваги хоча б такі міркування - погоджуватися з ними зовсім не обов'язково, проте задуматися зовсім не шкідливо.

По-перше, кому ж не відомо, що порівняно мало хто з переможців навіть найпрестижніших міжнародних змагань школярів стають згодом видатними людьми. Привид слави, поманивши таких хлопчиків і дівчаток ще в дитинстві золотом медалей і мідними трубами, занадто часто повертається до них згодом спиною, причому, на жаль, назавжди. Не всім дано змиритися з гримасою фортуни і поставитися до життєвих перипетій філософськи - не виключені бурхливі сплески емоцій, розчарування в житті і покладання відповідальності за власні невдачі на оточуючих.

По-друге, чималій кількості юних обдарувань в силу їх емоційно-особистісних особливостей не вдається гідно проявити свої здібності в складних і нерідко жорстких умовах прямого змагання. Адже серед них чимало повільних, тривожних, недостатньо впевнених в собі дітей. Невдачі явно не сприяють підвищенню їх спочатку заниженої самооцінки

Нарешті, по-третє, надмірним перебільшенням було б стверджувати, що змагання приносять їхнім учасникам виключно позитивні емоції. Багато обдаровані діти - навіть переможці всіляких олімпіад і конкурсів - згадують про них як про справжню тортурам. Пережитий стрес, болісне напруження інтелектуальних, так і фізичних сил ще довго відгукуються емоційним спустошенням і підвищеною нервозністю. Навіть перемога стає не в радість - неважко пригадати, як чемпіони і тріумфатори без всяких на те (по зовнішньої видимості) підстав надовго ховалися від людських очей.

Таким чином, для обдарованих дітей і підлітків змагання нерідко обертаються непростим, а інколи і зовсім важким випробуванням. Дорослі про це найчастіше не замислюються. А адже здебільшого саме дорослі штовхають дітей демонструвати знання, здібності, кмітливість та креативність, спонукають змагатися - і перемагати, перемагати, перемагати ... Або, на жаль, програвати ... Чи завжди проявляється належна чуйність до психологічним особливостям (скажімо, стійкості до можливих невдач, певною «товстошкірості») юного обдарування?

Настільки глибокий екскурс, присвячений психологічним проблемам і наслідків проведення змагань для обдарованих дітей і підлітків, зроблений мною з певною метою. Вона складається в підкресленні, що змагання, олімпіади та конкурси - зовсім не універсальний шлях розвитку обдарованості і тим більше «створення» геніїв. Даному методу притаманний ряд протипоказань, зазначених вище. При всьому при цьому не можна заперечувати, що в цілому ряді випадків цей метод зарекомендував себе як високоефективний шлях виявлення та підтримки талантів. Доцільність застосування змагань для обдарованих залежить головним чином від рівня психологічної підготовки - і навіть проникливості - вчителів, батьків і вихователів, а також від ступеня індивідуалізації конкретних форм роботи з обдарованими школярами.

Нові інформаційні технології представляються в цьому сенсі дуже перспективними. Не буде перебільшенням сказати, що за допомогою ІТ може бути реалізована своєрідна «індустрія змагань», що охоплює всі аспекти і етапи їх проведення: від оповіщення зацікавлених, розробки і доставки їм необхідної конкурсній інформації до організації дистанційної роботи членів журі для визначення переможців, підведення підсумків і присудження нагород.

Для сучасних дітей і підлітків Інтернет - це, крім іншого, один із способів доступу до потрібної інформації, в тому числі про олімпіади і конкурси. Ніщо не заважає прийняти в них участь - безпосередньо або знову-таки за допомогою інформаційних технологій (як часто кажуть, дистанційно, або віртуально). Тематична область таких конкурсів і олімпіад вельми різноманітна. Це традиційні шкільні дисципліни, програмування, Інтернет - технології, розробка web-сайтів. Окреме місце займає образотворче мистецтво, включаючи комп'ютерну графіку, дизайн, анімацію. Тому в Дніпропетровській області, деякі конкурси носять дистанційний або заочний характер.

Проводячи протягом навчального року вісім різних конкурсів і олімпіад з інформаційних технологій, ми готуємо собі широкий плацдарм для вибору учасників на Всеукраїнський конкурс. Адже дитина може в одному конкурсі, по ряду об'єктивних причин, проявити себе не належним чином, а в іншому відкритися з кращого боку. Які ж конкурси проводяться в Дніпропетровській області?

1. Обласний конкурс по WEB – дизайну (заочний та очний).

2. Обласний конкурс комп'ютерної графіки та анімації.

3. Обласний конкурс інформаційних технологій «Микроша».

4. Обласна інтернет - олімпіада з офісного програмування.

5. Обласний конкурс комп'ютерного макетування і верстки.

6. Обласний конкурс графічного програмування «Комп'ютерна перлинка».

6. Особливою популярністю користується конкурс для самих маленьких школярів «Капітошка».

Поговоримо більш докладніше  о цих конкурсах.


2. Організація та проведення конкурсів з інформаційних технологій у Дніпропетровській області

2.1. Обласний конкурс з WEB- дизайну

Як театр починається з вішалки, так і web-дизайн починається з визначення цілей і завдань майбутнього сайту. Навіщо потрібен сайт? На яку аудиторію розрахований? Яких результатів дозволить домогтися?

Відповіді на ці та подібні питання і повинні лягти в формування основи web-дизайну проекту. Під терміном «web-дизайн» прийнято розуміти сукупність робіт по розробці логічної структури і художнього оформлення веб-сторінок. Завданням web-дизайну є забезпечення зручної подачі інформації користувачеві сайту або web-додатки, задоволення естетичного смаку аудиторії.

Веб-технології поступово досягли до такого рівня, що у розробників з'явилася можливість створювати веб-вміст нового покоління. Веб-проектування - галузь веб-розробки, до завдань якої входить проектування користувацьких веб-інтерфейсів для сайтів або веб-додатків.

Веб-дизайн - це оформлення веб сторінок. Він відіграє таку ж роль для сайту, як поліграфічний дизайн і верстка для паперового видання. Часто під веб-дизайном розуміють не тільки створення графічних елементів для сайту, але і проектування його структури, навігації та іноді навіть движків, потрібних для роботи сайту, тобто створення сайту цілком. Дизайн в сенсі розумного пристрою сайту значно важливіше, ніж його "красивість".

Грамотний веб-дизайнер повинен бути знайомий з останніми веб-технологіями і мати відповідні художні якості.

Конкурс проводиться у три етапи:

I етап - відкриті районні (міські);

II етап – заочний обласний;

III етап - очний обласний за викликом по результатах заочного тура.

             Перший тур може проводитися в заочному або очному вигдяді (на розсуд організаторів туру). Другий тур— заочний. Це конкурс створених заздалегідь Web-сторінок на вільну тему, яка обирається самостійно автором WEB –сторінки, за допомогою мови HTML, та прислані у відповідний термін. Роботи подаються на конкурс в електронному вигляді. Третій — очний тур відбувається на базі ДОЦНТТ та ІТУМ у січні місяці наступного року. У турі приймають участь учні переможці другого туру. Конкурсанти створюють сайт  на тему оголошену організаторами конкурсу. Робота виконується на місці під час проведення конкурсу за допомогою “Блокнота” без застосування будь-яких спеціальних редакторів.

Основні критерії оцінки роботи: інформативність, достатність, оригінальність, привабливість, якість WEB-програмування.

Термін виконання роботи – 3 години.

  Виконання конкурсного завдання за номінацією учасниками проводиться тільки під час конкурсу, у термін, що відведений для виконання конкурсної роботи.
        В конкурсі приймає участь учнівська молодь шкіл, ліцеїв, навчально – виховних комплексів, професійно – технічних та позашкільних навчальних закладів, яка відвідує комп’ютерні гуртки та не досягла 18 років.

На фінальний тур учасникам надаються матеріали (тексти, малюнки, відео та аудіо матеріали) із яких вони, протягом трьох годин створюють сайт. Наприклад, теми останніх років конкурсу: «В гостях у казці», «Українське козачество», «Астрологія», «Євробачення», «Перший космонавт Юрій Гагарін», «Шерлок Холмс»  та інші.

D:\Users\USER\Documents\Фото\2015_2016\WEB 2016\IMG_4258.JPGD:\Users\USER\Documents\Фото\2015_2016\WEB 2016\IMG_4248.JPGD:\Users\USER\Documents\Фото\2015_2016\WEB 2016\IMG_4257.JPGD:\Users\USER\Documents\Фото\2015_2016\WEB 2016\IMG_4266.JPGD:\Users\USER\Documents\Фото\2015_2016\WEB 2016\IMG_4264.JPGD:\Users\USER\Documents\Фото\2015_2016\WEB 2016\IMG_4259.JPGD:\Users\USER\Documents\Фото\2015_2016\WEB 2016\IMG_4264.JPGD:\Users\USER\Documents\Фото\2015_2016\WEB 2016\IMG_4258.JPG

 

 

D:\Users\USER\Documents\Фото\2015_2016\WEB 2016\IMG_4248.JPGD:\Users\USER\Documents\Фото\2015_2016\WEB 2016\IMG_4266.JPGD:\Users\USER\Documents\Фото\2015_2016\WEB 2016\IMG_4259.JPGD:\Users\USER\Documents\Фото\2015_2016\WEB 2016\IMG_4257.JPG

2.2. Обласний конкурс комп’ютерної графіки та анімації

Картинки по запросу комп’ютерна графіка та анімаціяСьогодні комп'ютерна графіка і анімація надійно ввійшли наша життя.

Саме поняття "комп'ютерна графіка" вже відомо - це створення рисунків і креслень з допомогою комп'ютера. Комп'ютерна анімація - тут ширше явище, яке з’єднує комп'ютерний малюнок (чи моделювання) з рухом. Взагалі ж "анімацією" освічений світ називає той чарівний інший вид мистецтва, який в Україні зветься мультиплікацією. "Animate" - англійською і французькою отже "оживляти", "надихати". Річ у тім, що звичне слово "мультиплікація" - від англійського "multiplication" (множення), не відбиває ні принадність, ні технологію мультфільмів. Отже, комп'ютерна анімація - це анімація, створена з допомогою комп'ютера.

 Комп'ютерна графіка - це наука. Виникла  вона ще 50-х роках і кілька днів існувала саме як "чиста наука", не мала конкретних практичних застосувань. Графіку на той час називали "ліками від невідомої хвороби". Нині під комп'ютерної графікою розуміють автоматизацію процесів підготовки, перетворення, збереження і відтворення графічної інформації з допомогою комп'ютера. Під графічної інформацією розуміються моделі об'єктів та його зображення. Інтерактивна комп'ютерна графіка - це використання РС на підготовку і відтворення зображень, де користувач має можливість оперативно вносити зміни у зображення у процесі її відтворення, тобто, передбачається можливість роботи з графікою  у реальному масштабі часу. Інтерактивна графіка є важливий розділ комп'ютерної графіки, коли користувач має можливість динамічно управляти вмістом зображення, його формою, розміром з допомогою інтерактивних пристроїв управління.

Під визначення "комп'ютерна анімація" підходять різні технології. Спочатку художники-аніматори сприймали комп'ютер просто як помічника, який позбавить їх від найважчої і нудної роботи, але тільки згодом з'ясувалося, що його можливості куди багатші: він дозволяє імітувати будь-яку техніку, будь-які матеріали, будь-який стиль. Але навіть найдосконаліший комп'ютер залишається лише інструментом. Багато хто вважає, майбутнє – за комп'ютерними технологіями, але вийде фільм чи ні, залежить від сидячої за комп'ютером людини.

Обласний конкурс  комп’ютерної графіки та анімації проводиться з метою формування креативного мислення школярів в процесі освоєння сучасних комп'ютерних технологій при створенні художньо значущих робіт.

Основними завданнями Конкурсу є:

 розвиток творчих здібностей учнів, підвищення інтересу до учбового предмету "інформатика", стимулювання процесів впровадження інформаційних технологій в учбовий процес, демонстрація умінь і навиків використання комп'ютерної графіки;

 виявлення і заохочення найбільш талановитих школярів. Розвиток дитячої творчості, реалізація творчого потенціалу учнів в області нових інформаційних технологій та візуального мистецтва;

 привертання уваги громадськості (зокрема професійної) до дитячої комп'ютерної творчості.

Конкурс проводиться у три етапи:

I етап - гурткові на базі закладів позашкільної освіти та загальноосвітніх шкіл;

II етап -відкриті районні (міські);

III етап - відкриті обласні. Форма проведення – заочна.

ІІІ-ий етап проводиться у січні поточного року і визначається наказом департаменту освіти і науки облдержадміністрації.

Конкурс проводиться в номінаціях:

 арт-дизайн, фотоколаж;

 відеоролики;

 комп'ютерна графіка;

 комп'ютерна анімація.

Тема конкурсних робіт вільна. До участі в конкурсі не допускаються роботи ненормативного змісту, а також роботи, що мають комерційну спрямованість.

Умови проведення конкурсу в номінації «Арт-дизайн, фотоколаж»:

До участі в КОНКУРСІ Арт-дизайну, фотоколажу приймаються роботи формату A4,  виконані в різній техніці комп'ютерної графіки. Вони можуть бити виконані у будь-якому графічному пакеті (Corel, PhotoShop, 3D-MAX, тощо). Файл-робота конвертується у формат JPG. Разом з роботою учасник повинен надати інсталяційний пакет графічної програми, у якому виконувалася його робота, та проміжні результати (3-4 файли без конвертації у інші графічні формати або файл проекту),  щоб члени журі змогли прослідити послідовність її виконання. Проміжні файли зберегти в окремій папці під назвою цієї роботи.

Умови проведення конкурсу в номінації «Комп'ютерна графіка»:

 До участі в КОНКУРСІ комп'ютерної графіки приймаються роботи формату A4.  Робота повинна створюватися тільки можливостями MS-Paint. Файл зберігається у форматі bmp. Сканування та подальша обробка зображення не дозволяється. Разом з роботою учасник повинен надати проміжні результати (3-4 файли без конвертації у інші графічні формати). Проміжні файли зберегаються в окремій папці під назвою цієї роботи.

Роботи приймаються обов’язково у електронному та друкованому вигляді.

   Умови проведення конкурсу в номінації «Відеороликі та комп'ютерна анімація»:

 До участі в КОНКУРСІ відеороликів і комп'ютерної анімації приймаються роботи,   виконані в різній техніці комп'ютерної анімації у вигляді файлів, тривалістю:

 

 анімаційний ролик – від 10 до 30 секунд;

 анімаційний фільм – від 1 до 5 хвилин.

 

Для створення анімації дозволяється використовувати будь-який анімаційний пакет. Якщо перегляд анімації неможливо здійснити засобами  Windows Media Player або це не exe-файл, потрібно разом з роботою надати програму, за допомогою якої можливий перегляд цієї анімації. З роботою надаються вихідні файли.

Презентацію дозволяється створювати за допомогою довільного редактора. Зберігати файл потрібно у форматі програми, за допомогою якої виконувалася ця робота, в MS Office  2003, 2007,2010. Розмір папки з роботою не має перевищувати 30 Мбайт.

 Учасниками Конкурсу можуть бути учні загально – освітніх навчальних закладів, професійно – технічних та позашкільних закладів області з учнівської молоді, яка відвідує комп’ютерні гуртки та не досягла 18 років.

Конкурс проводиться по трьом віковим  групам:

 1 категорія (молодша) - до 10 років;

 2 категорія (середня) - з 10 до 13 років;

 3 категорія (старша) – з 14 до 18 років.

Учасники конкурсу обов’язково подають оргкомітету заявку.

Кращі роботи:

C:\Users\USER\Desktop\буклет\43.jpgC:\Users\USER\Desktop\буклет\46.jpgC:\Users\USER\Desktop\буклет\47.jpgC:\Users\USER\Desktop\буклет\48.jpg

Постійно діюча виставка робіт обласного конкурсу

комп’ютерної графіки та анімації

img 010

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_MG_9470

 

 

последнее 333

последнее 334

последнее 337

_MG_9472

DSC_1067

экспозиция 127выставка%20107

 


2.3 Обласна інтернет-олімпіада з офісного програмування

Проводиться з метою вдосконалення системи пошуку та роботи з обдарованими учнями, підвищення інтересу учнів до поглибленого вивчення інформатики, залучення школярів до дослідницької роботи, стимулювання інтересу учнів до оволодіння сучасними інформаційними технологіями.

Обласна учнівська інтернет-олімпіада є інтелектуальним змаганням школярів, яка проводиться з використанням передових інформаційних та телекомунікаційних технологій, зокрема, шляхом передачі інформації через мережу Інтернет. Олімпіада проводилася в два етапи. Перший етап (заочний) складався з трьох турів (off-line), де учасники отримали завдання електронною поштою і протягом указаного терміну відправляли свої розв’язки для перевірки. Другий етап змагань проводився заочно в режимі реального часу (real-time).

Зразок завдань інтернет – олімпіади (на мові оригіналу):

І тур (WORD)

Дорогой друг!

Организационный комитет областной интернет – олимпиады по офисному программированию рад приветствовать тебя в числе участников!

Сегодня ты получишь задания первого тура олимпиады. Важно! Папку с твоими решениями ты должен отправить по электронному адресу oitdocntt@ukr.net  не позднее 21 часа 7.02.2016 года. Задания, отправленные позже указанного времени, не проверяются, и участник снимается с дальнейшего участия в олимпиаде.

Обязательно! Папка должна быть названа: Фамилия_Имя участника_1 тур. Например: Петров Василий_1 тур (участник прописывает свою фамилию и имя). Каждое задание сохраняется отдельным файлом под порядковыми номерами: 1.doc или 1.docх,  2.doc или 2.docх.

Если папка с решенными заданиями носит другое название, члены жюри оставляют за собой право ее не проверять.

Одинаковые решения у разных участников не проверяются. Все участники с одинаковыми или видоизмененными заданиями снимаются с участия в олимпиаде безоговорочно!

 

І тур_задание

Кот Матроскин и пес Шарик – жители сказочного поселка Простоквашино, поддавшись нововведениям, которые сейчас проводятся в Украине, решили создать у себя в поселке подразделение Новой полиции. (Историческая справка. 'Трое из Простоквашино' – мультипликационный сериал из трех фильмов, созданный по мотивам повести Эдуарда Успенского 'Дядя Федор, пес и кот'. Трое из Простоквашино — это серьезный мальчик с серьезным именем Дядя Федор и его говорящие друзья-животные кот Матроскин и пес Шарик. У Матроскина с Шариком когда-то был общий хозяин, профессор Семин, изучающий язык животных. Он не занимался с питомцами специально, но рядом с ним Матроскин и Шарик сумели самостоятельно освоить премудрости человеческой речи. Однако профессор много путешествовал, поручая питомцев заботам других людей, и кот и пес вскоре вообще лишились крова. Матроскину посчастливилось поселиться на чердаке дома, где жил Дядя Федор. С Шариком друзья встретились после переезда в деревню Простоквашино.

Мультфильмы про необычных друзей сделали их невероятно популярными. Текст Эдуарда Успенского разошелся на цитаты, которые знают и дети, и взрослые: "Мясо лучше в магазине покупать, там костей больше", "То лапы ломит, то хвост отваливается", "Поздравляю тебя, Шарик, ты — балбес!" и т.д.).

Для того чтобы подразделение работало необходимо:

  1. Удостоверение Нового полицейского.

Задание 1 (30 баллов). Используя только средства текстового процессора WORD, помочь новым полицейским создать себе удостоверение личности.

Обязательные требования:

  • Удостоверение должно быть двухсторонним, выполнено либо в виде раскрывающейся книжечки, либо может состоять из одного листа. Дизайн выбирает участник олимпиады по своему усмотрению, он не обязательно должен соответствовать настоящему удостоверению сотрудника полиции. Не забывайте, что полиция у нас не настоящая, а сказочная.
  • На удостоверении должна присутствовать фотография полицейского и печать, печать участник выполняет самостоятельно, пользуясь только возможностями текстового процессора WORD (автофигуры, символы и др.).
  • Не забудьте про водяной знак в виде герба Украины.
  • И, конечно, в удостоверении должны быть поля: Фамилия, имя, организация, звание, срок действия удостоверения, подпись лица, которое его выдало.

При выполнении задания можно использовать рисунки, которые есть в папке Рисунки. Их можно изменять (обрезать, менять цвет и др.), но обязательным условием остается использование только средств редактора WORD. Образцы удостоверений и печатей можно посмотреть в папке Образцы.

Сохранить файл под именем 1.doc или 1.docх,   в папку с файлами данного тура (см. выше).

Важно! Для проверки правильности выполнения данного задания, все графические элементы  данного рисунка не должны быть сгруппированы. При нарушении каких – либо условий прописанных выше, участнику будут присуждаться штрафные баллы.

Задание 2 (10 баллов). Для того, чтобы быть хорошими полицейскими, Шарик и Матроскин прошли курс обучения в полицейской академии. Помогите им создать информационную карточку для обучения будущих полицейских.

C:\Users\USER\Desktop\задание\2.jpg

Сохранить файл под именем 2.doc или 2.docх,   в папку с файлами данного тура (см. выше).

Важно! Для проверки правильности выполнения данного задания, все графические элементы  данного рисунка не должны быть сгруппированы.

 

Задание 3 (10 баллов). Для быстрого составления протоколов, полицейские должны максимально упростить себе эту процедуру. Предположим, что при редактировании текста необходимо выделять несколько символов другим шрифтом, например, весь текст набирается шрифтом Times New Roman обычного начертания и размера 12, а выделенные символы набираются шрифтом с параметрами Arial, курсив, размер 14, разреженный интервал, цвет-красный. Для этого удобно применить два макроса, один макрос установит новые параметры шрифта, а другой восстановит прежние.

 

  1.    Создать макрокоманду с именем Маkr1 для установки следующего шрифта:

Arial, курсив, размер 14, разреженный интервал, цвет – красный.

Вызов макроса должен осуществляться горячими клавишами Ctrl+Shift+1

  1.    Создать макрокоманду с именем Маkr1 для установки стандартного шрифта:

начертание обычное, размер 12, цвет –  черный.

Вызов макроса должен осуществляться горячими клавишами Ctrl+Shift+2

3. Создать макрос с именем Конверт для вставки символа в текущую позицию курсора. Вызов макроса должен осуществляться горячими клавишами Ctrl+Shift+К, либо с панели инструментов по значку , либо по команде меню Вставка – Конверт.

  1.                Выполните редактирование предложенного текста, обращаясь к макросам по их именам или при помощи соответствующих комбинаций клавиш.

 

Текст для работы:

Глава 2  Как правильно составить протокол при ДТП?

 

Самый важный документ при ДТП – протокол. К его составлению необходимо подойти очень ответственно, так как от того, насколько корректно он составлен, зависит будущее решение суда и возможность взыскания ущерба.

В протоколе обычно указывают: дату и место составления, ФИО того, кто его составлял, сведения об участниках ДТП, суть правонарушения, фамилии и адреса свидетелей и потерпевших, если они есть, а также пояснения нарушителя.

В случае нанесения материального ущерба – повреждения автомобилей, его также нужно зафиксировать в протоколе. Несмотря на то, что протокол – это основной документ, которым руководствуется суд, принимая решение о наличии/отсутствии в действиях водителя нарушения ПДД, он чаще всего является констатацией субъективного мнения работника ГАИ.

Поэтому если водитель не согласен с выводами, зафиксированными в протоколе, и уверен в своей правоте, он имеет полное право отказаться от подписания протокола.

Впрочем, лучше не отказываться, а в графе для пояснений изложить свою точку зрения.

По итогам общения с инспектором необходимо получить копию протокола разбора аварии – для предоставления ее в страховую компанию. С места происшествия лучше уезжать после отъезда милиции.

Иногда сотрудники ГАИ могут вменять в вину участникам ДТП алкогольное опьянение. Но контроль трезвости должен проводиться только в медицинском учреждении, а протокол медицинского освидетельствования – оформляться врачом там же в больнице и подписываться водителем.

Очень важно знать: когда в результате ДТП есть жертвы, даже если инспекторы не требуют пройти алкогольную экспертизу, необходимо сделать это самостоятельно, чтобы обезопасить себя от возможных обвинений.

Сохранить файл под именем 3.doc или 3.docх,   в папку с файлами данного тура (см. выше).

 

Задание 4 (10 баллов).  В целях улучшения работы полиции, друзья провели анкетирование жителей поселка Простоквашино. Создать форму для заполнения анкеты по приведенному образцу

 

Результат сохранить в файле с именем Анкета.dot.

Создать файл c заполненной анкетой и результат сохранить в файле с именем 4.doc.

Задание 5 (20 баллов). Когда Матроскин и Шарик проходили тестирование и отбор в Новую полицию, Дядя Федор был на каникулах у бабушки, и, к сожалению, пропустил отбор. Для того чтобы попасть в ряды полицейских, ему необходимо написать рассказ о себе и своем желании работать в полиции. Помогите ему в этом. Не забывайте, что с момента написания книги и выхода мультфильма прошло много времени и в его жизни многое могло измениться. Не бойтесь фантазировать!

Задание оформляется на усмотрение участника олимпиады. При оценивании учитывается содержание рассказа, его оформление и выполнение обязательного условия.

Обязательное условие: при выполнении выдерживать все варианты форматирования, обрамления и разметки:

  •       Форматирование символов.
  •       Форматирование абзацев.
  •       Колонтитулы (текст, дата, время, номер страницы).
  •       Заголовки, рамки, заливки.
  •       Рисунки (размещение, рамки, группировки, надписи).
  •       Буквица.
  •       Газетный стиль оформления (колонки, заголовки, разделители между колонками).
  •       Списки перечислений (нумерованные, маркированные).
  •       Таблицы (форматирование, обрамление, объединение, разбиение ячеек).
  •       Индексирование символов.
  •       Сноски.

Сохранить файл под именем 5.doc или 5.docх,   в папку с файлами данного тура (см. выше).

 

Желаем удачи!

II тур (Excel)

Здравствуйте, дорогие участники!

Предлагаем вам выполнить задания второго тура интернет - олимпиады.

Для того чтобы приступить к выполнению заданий и сохранить результаты работы, вам необходимо выполнить следующие шаги:

  1. Создать папку со своим Ф.И._2тур (например: Петров Василий_2тур). 
  2. Приступайте к выполнению заданий. За каждое полностью либо частично выполненное задание присуждаются баллы. Максимально возможное их количество указано в               задании.
  3. По завершению решения каждого задания сохраните результаты в папку с Ф.И._2тур (см. первый шаг). Обязательно сохранение каждого задания в отдельном файле! Имя файла соответствует номеру задания, например- 1.xls,  2.xls,  3.xls  и т.д. Заархивируйте папку и вышлите по эл. адресу oitdocntt@ukr.net до 21 часа 18.02.2016 года. Работы, присланные после указанного срока и сохраненные не правильно не принимаются, участник не допускается до следующего тура олимпиады.

Все задания выполняются в Microsoft Excel без использования макросов!!!

Одинаковые работы у разных участников не проверяются, и участники снимаются с дальнейшего участия в олимпиаде.

Задания второго тура

Задание 1 (10 баллов). Массив данных в деканате факультета прикладной математики организован в виде таблицы приведенной ниже. Необходимо создать справочную форму, в которой при выборе дисциплины будут появляться оценки студентов.

Таблица успеваемости

Фамилия

Программирование

Численные методы

Иностанный язык

Вычислительная математика

Математический анализ

Петров

отлично

хорошо

удовлетворительно

неудовлетворительно

хорошо

Сидоров

отлично

хорошо

отлично

отлично

отлично

Таблица должна содержать список из 15 человек. Форматирование таблицы и справочной формы выбирается на усмотрение участника олимпиады.

Задание 2 (5 баллов).  Создайте файл, состоящий из одного рабочего листа, на котором расположен элемент управления Контрольное поле, при активизации которого, Excel будет приветствовать студентку Марину Новицкую.

           Здравствуй Маринка!

 

 

Задание 3 (10 баллов).  При медосмотре студентов получены следующие показатели веса юношей группы: 70,5 кг,  81,0 кг,  65 кг,  90,5 кг, 77,3 кг,105 кг. На медосмотре отсутствовали два парня оба по имени Александр. Определите вероятный вес Александра с достоверностью 90%. Проследите изменение показателя веса при достоверности 50% и 99%.

Форматирование таблицы результатов вычислений выбирается на усмотрение участника олимпиады.

 

 

Задание 4 (15 баллов).  Представьте, что Вы руководите агентством по прокату автомобилей. По мере приближения зимы Вы замечаете увеличение количества заявок клиентов на транспорт, снабженный багажником для перевозки лыж. Несколько дней спустя после начала проведения исследования в Вашей местности выпало очень много снега и, как следовало ожидать, количество вышеупомянутых заявок резко возросло. Итак, используя результаты выполненных на сегодняшний день наблюдений (в данном случае наблюдение – это количество заявок за день) нам нужно узнать, сколько автомобилей, оборудованных багажником для лыж, необходимо подготовить, чтобы полностью удовлетворить спрос  в завтрашний день. Воспользуйтесь Excel для выполнения необходимых расчетов.

Внешний вид Рабочего листа вашей таблицы должен соответствовать образцу, изображенному на рисунке:

snap4_6

Проведите исследование использую разные показания константы сглаживания (0,2; 0,3; 0,1)

snap4_7

Задание 5 (15 баллов).  В связи с введением Болонской системы в обучении студентов высшей школы, большую роль играют текущие оценки студентов, которые они получают на протяжении всего семестра. Необходимо создать  журнал с оценками. Для простоты ограничимся тремя предметами: программированием, математическим анализом и иностранным языком. Для каждого предмета отводится отдельный лист рабочей книги, который содержит список группы (ограничимся 15 студентами), текущие оценки и итоговую оценку за семестр. На отдельном листе должна быть представлена ведомость итоговых оценок за семестр, заполненная оценками с использованием ссылок на соответствующие листы по предметам.

Образец таблицы

Программирование

Фамилия

2.09

9.09

16.09

23.09

30.09

7.10

14.10

21.10

28.10

1 семестр

Арбузов Артем

 

3

4

 

 

 

 

4

 

4

Иванов Игорь

5

 

3

 

5

 

 

5

 

5

Орлова Оля

 

4

 

 

 

4

4

 

 

4

Попов Олег

 

5

 

5

5

 

 

4

4

5

Русланова Галя

 

 

4

 

 

4

 

 

 

4

 

Ведомость итоговых оценок за 1-й семестр

Фамилия

Программирование

Математический анализ

Иностранный язык

Арбузов Артем

4

3

4

Иванов Игорь

5

4

5

Орлова Оля

4

4

4

Попов Олег

5

5

5

Русланова Галя

4

4

3

 

Форматирование таблиц выбирается на усмотрение участника олимпиады.

 

Желаем успехов!

С уважением, оргкомитет олимпиады!

III тур

Здравствуйте, дорогие участники!

Оргкомитет высылает вам для выполнения задания третьего тура.

Для того чтобы приступить к выполнению заданий и сохранить результаты работы, вам необходимо выполнить следующие шаги:

  1. Создать папку со своим Ф.И._3 тур (например: Петров Василий_3тур).  Внимательно прочитайте задания. Выберите тот раздел, который кажется вам наиболее удобным для решения.
  2. Приступайте к выполнению заданий. За каждое полностью либо частично выполненное задание присуждаются баллы. Максимально возможное их количество указано в начале               задания.
  3. По завершению решения каждого задания сохраните результаты в папку с Ф.И._3тур (см. первый шаг). Заархивируйте ее и вышлите по эл. адресу oitdocntt@ukr.net до 21 часа 28.02.2016 года.

 

Внимание! Работы, присланные после указанного срока и сохраненные не правильно не принимаются, участник не допускается до следующего тура олимпиады.

 

Задания третьего тура

Задание 1 (25 баллов) (Решение этого задания сохраните под именем 1)

Дорогие участники олимпиады!10 лет назад в Днепропетровской области, впервые, был проведен областной конкурс по информационным технологиям «Микроша». Его можно назвать полным аналогом Всеукраинского конкурса. Участники работают по трем номинациям: «Программирование», «WEB – дизайн», «Офис». Проведение конкурсов служит развитию интереса молодежи к информатике, охватывающей все стороны современного мира. Участие в них может стать первым шагом к разумному использованию громадного аппарата вычислительной техники, к участию в развитии информационной среды, а также к возможности стать высококлассным специалистом в области информационных технологий. Со временем к конкурсу «Микроша» добавились еще 6 областных конкурсов. Это:

  • Областной конкурс по WEB – дизайну. Он проходит в два этапа – заочный и очный. Оценивая работы заочного конкурса, члены жюри отбирают 20 -30 финалистов, которых приглашают на очный тур.
  • Областной конкурс компьютерной графики и анимации. Конкурс проходит в четырех номинациях: «Компьютерная графика», «Арт – дизайн, фотоколаж», «Видеоролики» и «Компьютерная анимация». Участники разделены на три возрастные категории: до 10 лет, 10 -14 лет и 15-18 лет. По результатам конкурса, ежегодно организовывается выставка робот, которая в течение всего учебного года открыта для всех желающих. 
  • Областной конкурс информационных технологий для самых маленьких участников «Капитошка».
  • Областная интернет олимпиада по офисному программированию.
  • Областной конкурс компьютерного макетирования и верстки. Конкурс тоже проводится в несколько номинаций: «Журналистская работа», «Фоторепортаж», «Газета».
  • Особой популярностью пользуется конкурс для самых маленьких программистов «Компьютерная жемчуженка» (укр. «Компьютерна перлинка»). Возраст участников ограничен 14 годами. Номинаций у конкурса 3: «Домашнее задание» - рисунок выполненный в графическом редакторе PAINT. Обязательным условием есть защита домашнего задания перед всеми участниками. «Компьютерный вернисаж» - рисунок выполняется в PAINT на заданную тему в присутствии членов жюри. И последняя номинация «Графическое программирование» - с помощью графических операторов любого из языков программирования отобразить предложенный членами жюри рисунок. По сумме баллов всех номинаций определяется победитель.

 

Предлагаем вам создать фильм в любом видео редакторе посвященный этим событиям (развитию информационных технологий в Днепропетровской области). Фильм может носить как информационный, так и поздравительный характер. Информацию о конкурсах можно найти на сайте www.ocntt.dp.ua

Обязательные условия:

  1. Заголовок в начале фильма, титры с фамилией автора в конце фильма.
  2. Время фильма не больше 5 минут.
  3. Разрешается использование видео материалов и футажей.

 

Задание 2 (25 баллов) (Решение этого задания сохраните под именем 2.jpg)

 

Предлагаем вам создать с помощью любого графического пакета: Corel, PhotoShop, 3D-MAX, MS-Paint и т.д. коллаж или рисунок на тему «Компьютер в нашей семье». Формат работы – А4.

Приветствуется:

  • уникальность
  • художественная обработка
  • соответствие теме
  • юмор

 

Не допускается:

  • дублирование из сети Интернет
  • пошлость
  • нецензурность

 

Желаем успехов!

С уважением, оргкомитет олимпиады!

Фінал

Здравствуйте, дорогие участники!

Рады приветствовать на финальном – 4 туре олимпиады.

Для того чтобы приступить к выполнению заданий и сохранить результаты работы, вам необходимо выполнить следующие шаги:

  1. Создать папку со своим Ф.И._финал (например: Петров Василий_финал).  Внимательно прочитайте задания. Выберите тот раздел, который кажется вам наиболее удобным для решения.
  2. Приступайте к выполнению заданий. За каждое полностью либо частично выполненное задание присуждаются баллы. Максимально возможное их количество указано в начале               задания.
  3. По завершению решения каждого задания сохраните результаты в папку с Ф.И._финал (см. первый шаг). Заархивируйте ее и вышлите по эл. адресу oitdocntt@ukr.net до 18 часов 02.03.2016 года. Решения принимаются только один раз и одним архивом. Недопустимо высылать решение по частям. При нарушении этого пункта условий, в зачет пойдет только первый присланный файл.  Работы, присланные после указанного срока не принимаются, и не проверяются членами жюри.

Задания финального тура

Задание 1 (10 баллов). (Решение этого задания сохраните под именем 1.doc или 1.docх). В текстовом редакторе WORD постройте таблицу по образцу.

Задание 2 (10 баллов). Графический редактор PAINT (Решение этого задания сохраните под именем 2.bmp ). В графическом редакторе нарисуйте рисунок, поменяв черный цвет на красный.

 

Задание 3 (15 баллов). (Решение этого задания сохраните под именем 3.xls или 3.xlsх). В программе Excel постройте график функции r(t)=esin(t)−2cos(4t)+sin5(2tπ24)t[8π;8π].

Оформите его, согласно, предложенного образца:

Задание 4 (15 баллов). Excel. (Решение этого задания сохраните под именем 4.xls или 4.xlsх).

Фирма производит несколько сортов йогурта. Условно – «1», «2» и «3». Реализовав 100 баночек йогурта «1», предприятие получает 200 гривен. «2» - 250 гривен. «3» - 300 гривен. Сбыт, налажен, но количество имеющегося сырья ограничено. Нужно найти, какой йогурт и в каком объеме необходимо делать, чтобы получить максимальный доход от продаж.

Известные данные (в т.ч. нормы расхода сырья) занесены в таблицу:

Известные данные.

 

Задание 5 (10 баллов). Excel.(Решение этого задания сохраните под именем 5.xls или 5.xlsх).

Два друга пошли на охоту. Один из них, увидев бегущую лису, начал стрелять. Вероятность попадания 0,25. Какова вероятность того, что лисе удастся спастись послем 1, 2, 3, 4 и 5выстрелов. Как изменятся шансы лисы, если стрельба будет вестись вторым охотником с вероятностью попадания 0,3?

Задание 6 (10 баллов). Excel. (Решение этого задания сохраните под именем 6.xls или 6.xlsх).

Средний балл студентов после  сдачи сессии занесен в таблицу. Требуется определить количество студентов, имеющих средний балл ниже 3.5, от 3.5 до 4.0, от 4.0 до 4.5 и от 4.5 до 5.0.

Желаем успехов! С уважением, оргкомитет олимпиады!

 

P.S. Обращаем ваше внимание, что задания, выполненные одинаково разными участниками олимпиады, оцениваются в 0 баллов. Претензии по этому вопросу членами жюри не принимаются.

2.4. Обласний конкурс інформаційних технологій «Мікроша»

Обласний конкурс з інформаційних технологій «Мікроша», безперечно, має державне значення, оскільки саме від сьогоднішньої молоді залежатиме майбутнє нації.

Метою проведення конкурсу є стимулювання творчого самовдосконалення учнів, зацікавлення їх у якісному і поглибленому вивченні інформатики, виявлення та розвиток обдарованих учнів, сприяння розвитку алгоритмічного мислення у школярів, підвищення інтересу до програмування.

Конкурс проходиться в номінаціях «Офіс», «WEB-дизайн» та «Програмування» . Кожен учасник конкурсу може виборювати першість в одній номінації. Місце команди складається із суми балів, які отримав кожен її учасник. Якщо команда не має конкурсантів в одній із номінацій,  вона знімається з участі у командній першості, а її представники виборюють місця лише в особистому заліку.

Виконання конкурсного завдання за номінацією учасниками проводиться тільки під час конкурсу, у термін, що відведений для виконання конкурсної роботи з даної номінації.

Умови проведення конкурсу в номінації «Офіс»:

Роботи виконуються в середовищі MS Office 2010.

Завдання включають задачі з опрацюванням графіки, тексту, табличних обчислень, роботи з архівами файлів і базами даних, створення презентацій засобами MS Windows та MS Office.

Критерії оцінювання робіт:

- точна реалізація умов завдання;

- відповідність художнього оформлення;

- надійність роботи документа;

- ефективність використання технічних можливостей додатків MS Office;

- повнота (оптимальність) використання програмних ресурсів;

- достатність (оптимальність) використання апаратних ресурсів.

Термін виконання роботи – 3 години.

Умови проведення конкурсу в номінації «WEB - дизайн»:

Конкурс WEB–дизайну — створення WEB–сторінки за допомогою мови HTML. Робота виконується на місці під час проведення конкурсу за допомогою “Блокнота” без застосування будь-яких спеціальних редакторів.

Основні критерії оцінки роботи: інформативність, достатність, оригінальність, привабливість, якість WEB-програмування.

Термін виконання роботи – 3 години.

Умови проведення конкурсу в номінації «Програмування»:

В номінації «Програмування» конкурсні завдання виконуються основними мовами програмування – Паскаль, Бейсик. До завдань мають входити задачі із загального програмування (алгоритмів, об’єктів).

Критерії оцінювання робіт:

 відповідність реалізації програми умовам завдання;

 відповідність оформлення програми вимогам естетики і стилю;

 надійність роботи програмного продукту у різних операційних системах;

 ефективність використання технічних можливостей середовищ програмування.

      Термін виконання роботи – 3 години.

 Учасниками Конкурсу можуть бути команди  загально – освітніх навчальних закладів, професійно – технічних та позашкільних закладів області з учнівської молоді, яка відвідує комп’ютерні гуртки та не досягла 18 років. Вік визначається на день проведення мандатної комісії. Делегації складаються з чотирьох осіб – трьох конкурсантів та одного керівника

Завдання конкурсу (мовою оригіналу):

Номінація програмування

Задание областного конкурса информационных технологий «Микроша -2015»

Номинация «Программирование»

Задача 1 (5 баллов).Заполнить квадратную матрицу размера n на n натуральными числами от 1 до n2 в указанном порядке: 
http://dist-olimpiada.krasnogorka.edusite.ru/images/matr1.gif       Например:http://dist-olimpiada.krasnogorka.edusite.ru/images/matr2.gif 

Задача 2 (5 баллов).Для заданной строки определить все входящие в неё символы. Например: строка "abccbbbabba" состоит из символов "a","b" и "с". 

Задача 3 (5 баллов). В первом полугодии 2014-15 учебного года занятия проходят с 1 по 8 и с 10 по 17 недели (девятая неделя - каникулы). В расписании одного из классов пять дней в неделю (с понедельника по пятницу) происходит по шесть уроков ежедневно, всего 480 уроков за полугодие. Все эти уроки пронумерованы. Составьте программу, определяющую, на какой неделе и какой день недели проходит урок с данным номером N.

Задача 4 (20 баллов). Зайчик

В Днепропетровском зоопарке появился заяц. Его поместили в клетку, и чтобы ему не было скучно, директор зоопарка распорядился поставить в его клетке лесенку. Теперь наш зайчик может прыгать по лесенке вверх, перепрыгивая через ступеньки. Лестница имеет определенное количество ступенек N. Заяц может одним прыжком преодолеть не более К ступенек. Для разнообразия зайчик пытается каждый раз найти новый путь к вершине лестницы. Директору любопытно, сколько различных способов есть у зайца добраться до вершины лестницы при заданных значениях K и N. Помогите директору написать программу, которая поможет вычислить это количество. Например, если K=3 и N=4, то существуют следующие маршруты: 1+1+1+1, 1+1+2, 1+2+1, 2+1+1, 2+2, 1+3, 3+1. Т.е. при данных значениях у зайца всего 7 различных маршрутов добраться до вершины лестницы.

http://acmp.ru/asp/article/image.asp?id=146

 

 

Входные данные

В единственной строке входных данных записаны два натуральных числа K и N (1 ≤ K ≤ N ≤ 300). К - максимальное количество ступенек, которое может преодолеть заяц одним прыжком, N – общее число ступенек лестницы.

Выходные данные

В единственную строку нужно вывести количество возможных вариантов различных маршрутов зайца на верхнюю ступеньку лестницы без ведущих нулей.

Примеры

Входные данные

Выходные данные

1

1 3

1

2

2 7

21

3

3 10

274

 

Задача 5 (20 баллов). Счастливые билеты

Требуется вычислить количество N - значных счастливых билетов. Напомним, что билет называется счастливым, если сумма первой половины его цифр равна сумме другой его половины. Например, билет 564159 счастливый, т.к. 5+6+4=1+5+9.

 

Входные данные

В единственной строке записано натуральное четное число N (N ≤ 100) – количество цифр в билете.

 

Выходные данные

В единственную строку нужно вывести одно целое число – количество N-значных счастливых билетов.

Примеры

Входные данные

Выходные данные

1

4

670

2

6

55252

3

12

39581170420

 

Задача 6 (15 баллов). Свадьба

Одна предприимчивая и очень симпатичная дамочка с прелестнейшим именем Горгона решила заработать себе денег на роскошную жизнь. N молодых людей так влюблены в нее, что предложили руку и сердце. К несчастью для них, Горгона видит в них только мешок с деньгами. Она планирует выйти замуж и почти сразу же развестись с некоторыми из молодых людей ради денежной выгоды. Все, что ей нужно, это подзаработать как можно больше денег (и уж, конечно, остаться незамужней). По законам этой прекрасной страны при разводе каждый из супругов получает половину всего имущества.

Вы планируете опубликовать статью, в которой опишете всю подлость и меркантильность этой особы. Для того чтобы статья получилась особенно красочной, нужно указать максимальную сумму денег, которую сможет получить Горгона.

 

Входные данные

  1. Целое число N — количество молодых людей, без памяти влюбленных в Горгону (1 < N <= 40).
  2. Далее следует N чисел — сумма денег на счету каждого молодого человека.
  3. Целое число А — сумма денег на счету Горгоны. Суммы денег на счету — целые неотрицательные числа, не превосходящие 109.

 

Выходные данные

Единственное число — максимальная сумма денег, которой сможет обладать Горгона после своей махинации. Ответ выводите с точностью до шести знаков ровно в формате без мантиссы.

Примеры

Входные данные

Выходные данные

1

2
5 10
5

7.500000

2

3
1 3 2
0

2.125000

 

Задание областного конкурса информационных технологий «Микроша -2016»

Номинация «Программирование»

Задача 1 (5 баллов). Анимация

Создать анимацию из двух кадров используя приведенные ниже картинки.  Во время выполнения проекта должна создаваться видимость того, что левый глаз подмигивает.

clip_image002 clip_image004

Задача 2 (5 баллов). Монетки

На столе лежат n монеток. Некоторые из них лежат вверх решкой, а некоторые – гербом. Определите минимальное число монеток, которые нужно перевернуть, чтобы все монетки были повернуты вверх одной и той же стороной.

Монетки

Входные данные

В первой строке входного файла INPUT.TXT записано натуральное число N (1 <= N <= 100) – число монеток. В каждой из последующих N строк содержится одно целое число – 1 если монетка лежит решкой вверх и 0 если вверх гербом.

 

Выходные данные

В выходной файл OUTPUT.TXT выведите минимальное количество монет, которые нужно перевернуть.

Пример

INPUT.TXT

OUTPUT.TXT

1

5
1
0
1
1
0

2

 

Задача 3 (5 баллов). Птицеферма

По данным статистического исследования, производительность птицефермы такова, что каждые полторы курицы за полтора дня сносят полтора яйца. Написать программу, которая позволяет рассчитать, сколько яиц (без десятых долей) снесут N кур за d дней (N и d - целые числа). 

 

Задача 4 (10 баллов). Уникальный элемент

Дан массив целых чисел, размерностью N, упорядоченный по возрастанию. Некоторые элементы в массиве повторяются. Необходимо вывести только уникальные элементы (встречающиеся один раз).

Задача 5 (10 баллов). Цифры

Задана строка, состоящий из цифр и букв. Найти сумму цифр, записанных в строке. В случае, если строка не содержит ни одной цифры, вывести сообщение «Цифр              нет».
 

Пример входного и выходного файлов

 

вход

выход

1авк25ннн

8

Задача 6 (15 баллов). ДАТЫ. 

Даны две календарные даты. Вычислите количество дней между ними.
Данные вводятся в файл в формате «ДД.ММ.ГГГГ», де ДД – день, ММ – месяц, ГГГГ – год.

 

 

 

 

Пример входного и выходного файлов

 

вход

выход

21.01.1996
22.01.1996

1

01.02.1996
01.03.1996

29

Задача 7 (20 баллов). Виза. Жители одного государства очень любят различные математические головоломки. Даже тот, кто желает получить въездную визу, должен решить задачу: отыскать ключевое слово. Условие задачи таковы: На листке написано несколько длинных чисел. Если сложить все цифры в каждом числе, выйдут новые числа. Далее следует сложить все цифры в каждом из вновь полученных чисел. Процесс надо продолжать до тех пор, пока в результате не останутся числа меньше 10. После этого все просто: числа от 0 до 9 - это номера букв в алфавите (в этом государстве алфавит состоит всего из десяти букв). Замена чисел буквами и дает ключевое слово. Напишите программу, которая будет отыскивать ключевое слово.

пример

вход

выход

объяснение

1

АГЕИКЛМОРТ
4
8267
19929
54262
000000000000

ЛИГА

Во входном файле:
Первая строка - алфавит государства: десять букв, расположенных по возрастанию порядковых номеров без пробелов.
Вторая строка - количество чисел (N<=255)
Следующие N строк - именно начальные числа (по одному в строке, в каждом не более 255 цифр).
Формат выходного файла:
Ключевое слово

 

Номінація офіс

Задание областного конкурса информационных технологий «Микроша -2015»

Номинация «Офис»

 

Задача 1. Excel (10 баллов). Построить в Excel таблицу определения порядкового номера квартала для любой заданной даты введенной в конкретную ячейку (например А2 (см. рис.)). После ее введения в соседнем столбце должен появиться номер квартала записанный арабскими и римскими цифрами.

Задача 2. Excel (15 баллов). Предположим, что у нас есть большая таблица поставок каких-либо товаров:

dates-in-color2.png

Обратите внимание на дату отгрузки. Если она в прошлом, то товар уже поставлен – можно не волноваться. Если она в будущем – значит, мы должны держать вопрос на контроле и не забыть организовать поставку к указанному сроку. И, наконец, если дата отгрузки совпадает с сегодняшней, то надо бросать все дела и заниматься именно этой партией в данный момент (наивысший приоритет). Выделите разным цветом ячейки,  сравнив их с  текущей датой. Для отгруженных партий можно, например, выбрать серый цвет, для будущих заказов – зеленый и для сегодняшних – срочный красный. При смене текущей даты, подсветка, соответственно, тоже меняется.

adjust0.pngЗадача 3. Excel (15 баллов). Рассмотрим задачу которая заключается в следующем: Мы имеем конечный набор каких-то чисел, из которых надо выбрать те, что дадут в сумме заданное значение.

В реальной жизни эта задача может выглядеть по-разному.

  •              Например, мы выгрузили из интернет-банка все платежи, которые поступили на наш счет за последний месяц. Один из клиентов разбивает сумму своего платежа на несколько отдельных счетов и платит частями. Мы знаем общую сумму оплаты и количество счетов, но не знаем их сумм. Надо подобрать те суммы в истории платежей, которые дадут в общем заданное значение.
  •              У нас есть несколько рулонов стали (линолеума, бумаги...), из которых надо подобрать под заказ те, что дадут заданную длину.
  •              Блэкджек или в народе "очко". Надо набрать карты суммарной стоимостью максимально близкой к 21 баллу, но не превысить этот порог.

В некоторых случаях может быть известна разрешенная погрешность допуска. Она может быть как нулевой (в случае подбора счетов), так и ненулевой (в случае подбора рулонов), или ограниченной снизу или сверху (в случае блэкджека).

adjust9.png

Задача 4. Power Point (15 баллов). Подготовить презентацию из 1 слайда, использовав рисунки из папки Микроша_Офис. Рисунки на слайде расположить согласно образцу (см. ниже). Объекты на слайде не группируются.

Настроить анимацию по плану:

  • На светофоре горит зеленый свет
  • Зеленый свет гаснет
  • Загорается желтый
  • По дороге движется автомобиль (слева направо)
  • Автомобиль доезжает до светофора и останавливается
  • На светофоре загорается красный свет

Точное расположение объектов можно увидеть на рисунке:

+ 5 баллов за дополнительное действие:

  • Загорается на светофоре зеленый свет
  • Машина уезжает со слайда

 

Задача 5. Excel (10 баллов). Запрет ввода повторяющихся значений

Простая задача: есть диапазон ячеек (допустим А1:А10), куда пользователь вводит данные с клавиатуры. Необходимо обеспечить уникальность всех введенных значений, т.е. запретить пользователю вводить значение, если оно уже присутствует в диапазоне, т.е. было введено ранее.

Задача 6. Word (10 баллов). Создайте таблицу по образцу. Объекты в задании не группировать.

 

 

Задание областного конкурса информационных технологий «Микроша -2016»

Номинация «Офис»

 

Задача 1. Excel (10 баллов). Построить в Excel график функции, заданной уравнениями. Координатные оси расположить так, как показано на рисунке.

http://storage1.static.itmages.ru/i/15/0212/h_1423699752_7570105_06bea6add1.png

Задача 2. Excel (5 баллов). Попугай уносит фигуру с шахматной доски. Какова вероятность того, что это пешка, конь, черная королева?

Начальная позиция в шахматах выглядит так:

http://www.megachess.net/content/School/Book/Nachaln.jpg

Задача 3. WORD (10 баллов). Используя только средства текстового процессора WORD создайте рисунок.

Для проверки правильности выполнения данного задания, все графические элементы  данного рисунка не должны быть сгруппированы.

https://inf.1september.ru/howido/nature.JPG

Задача 4. Power Point (15 баллов). Создайте тренажер для самых маленьких, который можно использовать при изучении счета.

Техническое задание: На экране расположен цветок с разноцветными лепестками на которых написана цифра и знак операции. При клике по сердцевине цветка происходит вращение лепестков-заданий, и через какое-то время появлялся правильный  ответ к очередному лепестку. Данный прием эффективен при устном счете в математике, при заучивании иностранных слов, для применения правил написания приставок, корней и окончаний в украинском  языке и т.д. При создании презентации не обязательно брать за основу цветок, можно вместо сердцевины создать любой другой объект, который не будет вращаться (например, мельницу, клоуна); вместо лепестков можно вставить другие объекты (например, крылья мельницы, мячи или булавы для жонглирования).  При оформлении работы воспользуйтесь материалами из папки Материалы для работы. Если возникает необходимость, воспользуйтесь в своей работе графическим редактором Adobe Photoshop.

http://pedsovet.su/_pu/58/86289944.jpg     http://pedsovet.su/_ld/461/29638754.jpg http://pedsovet.su/_ld/465/33317148.jpg          http://pedsovet.su/_ld/465/04539376.jpg

 

Задача 5. Excel (15 баллов).  

Подготовить счет за организацию тура согласно следующим исходным данным:

logoRmatДата:                                                           Курс: $_______

Продолжительность тура  ______

Вид оплаты _______________


№ п.п

Наименование товара \ услуги

Цена в $ США

Количество

Стоимость, $

Стоимость, грн

1

Авиаперелет

200

2

 

 

2

Визовая поддержка

30

1

 

 

3

Проживание, в день

12

 

 

 

4

Питание, в день

7

 

 

 

5

Медицинская страховка

60

1

 

 

6

Накладные расходы

 -

-

-

5700

 

 

 

 

Итого

 

 

 

 

 

Скидка,%

 

 

 

 

 

 НДС, 18%

 

 

 

 

 

К оплате

 

 

Уточнения

При оформлении счета использовать логотип  1.JPG из папки Материалы для работы.

Дата счета – должна автоматически проставляться системная дата.

Продолжительность тура должна вводиться из  списка: (10, 12, 15, 20, 24).

Вид оплаты может быть указан «Наличные» или «Безналичные» (выбором из списка), при безналичной оплате предоставляется скидка 3%.

Стоимость услуг в пунктах  1-5 – в долларах США,  в пункте 6.- в гривнах.

Отплата – в гривнах.

Сумма «к оплате» включает налог на добавленную стоимость - 18% от стоимости без учета скидки.

Дополнительные задания.
1)  По результатам расчета построить диаграмму, отражающую долю каждой составляющей расходов.
2) Защитить от изменений ячейку с суммой накладных расходов и строку 5 – медицинская страховка.
3) Организовать контроль вводимых данных: курс доллара должен  вводиться в диапазоне 23,00 – 35,00 гривен.

 

Задача 6. Excel (15 баллов). Подготовить рабочую книгу Excel для оформления счета  за обед в ресторане. Ресторан предоставляет скидку 5% владельцам дисконтной карты,  по понедельникам всем клиентам предоставляется скидка 3%.

Указания.
Рабочий лист «Меню» должен содержать  наименования и стоимость порции  4-5 блюд.

Рабочий лист «Счет» должен содержать:
- дату счета (дата задается);
- указание на наличие у клиента дисконтной карты (есть\нет);

- заказ из 2-3 блюд (наименование, количество порций, стоимость. Наименования выбираются из списка, который создается на листе «меню»; стоимость порции автоматически определяется из меню по заданному наименованию);

- общую сумму заказа;

- 10% наценку за обслуживание («чаевые»);

- скидки;

- сумму к оплате.

 

Для определения дня недели по дате счета используйте соответствующую функцию из категории «Дата-Время».

Защитите от изменений ячейки  с итогами вычислений.

Для красочного оформления счета  воспользуйтесь рисунками из папки Материалы для работы

D:\Users\USER\Documents\Фото\2015_2016\фото_Микроша\0_136c21_7aa1400b_orig.jpgD:\Users\USER\Documents\Фото\2015_2016\фото_Микроша\0_136c43_ed4b0287_orig.jpgD:\Users\USER\Documents\Фото\Фото по направлениям\0_136c49_523e31f5_orig.jpgD:\Users\USER\Documents\статьи\Конкурси з інформаційних технологій\27 марта 2013\Рисунки\IMG_0283.JPG

D:\Users\USER\Documents\статьи\Конкурси з інформаційних технологій\27 марта 2013\Рисунки\IMG_0283.JPGD:\Users\USER\Documents\статьи\Конкурси з інформаційних технологій\27 марта 2013\Рисунки\IMG_0226.JPGD:\Users\USER\Documents\Фото\Фото по направлениям\0_136c49_523e31f5_orig.jpgD:\Users\USER\Documents\Фото\2015_2016\фото_Микроша\0_136c43_ed4b0287_orig.jpgD:\Users\USER\Documents\Фото\2015_2016\фото_Микроша\0_136c21_7aa1400b_orig.jpgD:\Users\USER\Documents\Фото\2015_2016\фото_Микроша\0_136c4c_d080b20f_orig.jpgD:\Users\USER\Documents\Фото\Фото по направлениям\0_136c3a_bd0eb235_orig.jpgD:\Users\USER\Documents\Фото\2015_2016\фото_Микроша\0_136c46_936c3c37_orig.jpgD:\Users\USER\Documents\Фото\Фото по направлениям\0_136c51_a3120ba0_orig.jpgD:\Users\USER\Documents\статьи\Конкурси з інформаційних технологій\27 марта 2013\Рисунки\IMG_0226.JPG

2.5 Обласний конкурс з інформаційних технологій «Комп’ютерна перлинка»  

Основні завдання конкурсу:

  • сприяння вивченню інформаційних технологій у позашкільних закладах області;
  • досягнення комп’ютерної грамотності у дітей молодшого та середнього шкільного віку;
  • розвиток логічного мислення дитини;
  • формування того світогляду, який у майбутньому допоможе досконало оволодіти і професійно використовувати техніку;
  • розвиток творчих здібностей і фантазії учнів;

виявлення та розвиток обдарованої молоді молодшого шкільного віку.
Учасник конкурсу приймає участь у двух номінаціях: «Комп’ютерний вернісаж» та «Графічне програмування». Місце конкурсанта складається із суми балів, які він отримав за участь у двох номінаціях.

Час, відведений для захисту домашнього завдання – 5 хвилин.

Час, відведений для виконання конкурсного завдання у кожній номінації – 1 година.

Умови проведення конкурсу в номінації «Комп’ютерний вернісаж»:

 В номінації «Комп’ютерний вернісаж» конкурс складається з двох частин:

a) захист домашнього завдання – комп’ютерного малюнка на тему, яку вибирає сам учасник              конкурсу.

Малюнок повинен бути виконаний в графічному редакторі PAINT (стандартна програма операційної системи Windows) та розпечатаний на аркуші паперу формату А4 у цвітному кольорі. Після закінчення конкурсу малюнок не повертається конкурсанту, а залишається для демонстрування  на  обласний виставці комп’ютерної графіки. Форма захисту роботи вибирається по бажанню учасника конкурсу.

Обов’язково  подання на конкурс домашнього завдання в електронному вигляді.

b) виконання конкурсного завдання (намалювати у графічному редакторі PAINT малюнка на тему, яку пропонують організатори конкурсу)

Виконання завдання та його відпрацювання і налагодження повинні проводитися тільки під час конкурсу, у термін, що відведений для таких робіт.

Критерії оцінювання робіт:

- точна реалізація теми завдання;

- відповідність художнього оформлення.

Умови проведення конкурсу в номінації «Графічне програмування»:

 В номінації «Графічне програмування» конкурсне завдання виконується основними мовами програмування (Basic, Pascal i Logo). Кожен учасник повинен відобразити за допомогою графічних операторів на екрані комп’ютера, отриманий ним (в якості конкурсного завдання),  розпечатаний на папері малюнок. Мова програмування вибирається по бажанню конкурсанта.

Критерії оцінювання робіт:

 точність виконання завдання;

 відповідність оформлення програми вимогам естетики і стилю;

 якість і стиль викладення матеріалу при захисті роботи.

В конкурсі приймають участь команди  шкіл та позашкільних закладів області з учнівської молоді, яка відвідує комп’ютерні гуртки та не досягла 14 років. Вік визначається на день проведення мандатної комісії. Делегації складаються з трьох осіб – двох конкурсантів та одного керівника. При бажанні заклад має можливість виставляти на конкурс більше одної команди.

 

Завдання номінації «Графічне програмування»:

Завдання обласного конкурсу з інформаційних технологій

«Комп’ютерна перлинка» 2015

7 балів

15 балів

20 балів

 

7 балів

7 балів

15 балів

15 балів

20 балів

20 балів

20 балів

25 балів

25 балів

30 б балів

15 балів

40 балів

10 балів

20 балів

5 балів

20 балів

35 балів

15 балів

25 балів

7 балів

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRtv97043Tn6OOEC-cuQG26eIvQ-4rNEcvYOAfZy2zIBOhpMauQ

25 балів

15 балів

20 балів

http://img1.liveinternet.ru/images/attach/c/10/109/1/109001643_SS.png

http://900igr.net/data/tsvet-i-forma/Figury-6.files/0018-036-Zvezda.png

10 балів

15 балів

5 балів

 

 

Завдання обласного конкурсу з інформаційних технологій

«Комп’ютерна перлинка» 2016 р.

7 балів

10 балів

20 балів

 

7 балів

7 балів

10 балів

20 балів

20 балів

10 балів

15  балів

20 балів

20 балів

20 балів

15 балів

 

 

25 балів

20 балів

30 балів

7 балів

20 балів

25 балів

20 балів

15 балів

15 балів

20 балів

15 балів

30 балів

40 балів

D:\Users\USER\Documents\Фото\2015_2016\Перлинка_фото\IMG_8615.JPG                        D:\Users\USER\Documents\Фото\2015_2016\Перлинка_фото\IMG_8608.JPG

D:\Users\USER\Documents\Фото\2015_2016\Перлинка_фото\IMG_8583.JPGD:\Users\USER\Documents\Фото\2015_2016\Перлинка_фото\IMG_8579.JPG               D:\Users\USER\Documents\Фото\2015_2016\Перлинка_фото\IMG_8601.JPG                      D:\Users\USER\Documents\Фото\2015_2016\Перлинка_фото\IMG_8599.JPG                  D:\Users\USER\Documents\Фото\2015_2016\Перлинка_фото\IMG_8596.JPG                      D:\Users\USER\Documents\Фото\2015_2016\Перлинка_фото\IMG_8595.JPGD:\Users\USER\Documents\Фото\2015_2016\Перлинка_фото\IMG_8593.JPG                  D:\Users\USER\Documents\Фото\2015_2016\Перлинка_фото\IMG_8590.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

  1.     Обласний конкурс  «Комп’ютерного макетування та верстання»

Конкурс проводится з метою розвитку шкільних медіа в Україні та виявлення нових журналістських талантів і оволодіння досвідом у галузі журналістики та інформаційних технологій.

Основними завданнями Конкурсу є:

  • сприяння національно-культурному розвитку України, підтримка талановитої, творчо обдарованої молоді Дніпропетровщини, розвиток інституту журналістики в області, популяризація української мови;
  • організація змістовного дозвілля учнівської молоді, залучення до участі в конкурсах з інформатики;
  • стимулювання творчого, інтелектуального, духовного розвитку, зростання науково-технічної майстерності учнівської молоді;
  • впровадження комп’ютерних технологій у навчально-виховний процес;
  • обмін досвідом роботи та взаємозбагачення як учнів, так і викладачів в процесі творчого спілкування.

Конкурс проводиться у три етапи:

I етап - гурткові на базі закладів позашкільної освіти та загальноосвітніх шкіл;

II етап -відкриті районні (міські);

III етап - відкриті обласні. Форма проведення – заочна.

          ІІІ-ий етап проводиться у лютому поточного року і визначається наказом департаменту освіти і науки облдержадміністрації.

Конкурс проводиться в номінаціях «Журналістська робота», «Фото», «Газета».

Умови проведення конкурсу в номінації «Журналістська робота»:

Відповідно до запропонованої тематики на конкурс робота (журнал, який налічує не менше 10 сторінок формату А4) подається в електронному (на диску) та роздрукованому вигляді.

Роботи оцінюються за такими критеріями:

  •       відповідність жанру та темі конкурсу;
  •       уникнення мовних повторів (тавтології) і штампів;
  •       уміння мислити оригінально;
  •       якість оформлення журналу.

Умови проведення конкурсу в номінації «Фото»:

Тематика номінації – вільна.

На конкурс представляються виключно індивідуальні фотороботи, які являють собою чорно-білі або кольорові фотографії розміром від 20х30 до 20х45 см. Та файли фоторобіт в електронному вигляді (формат JPG, JPEG, з мінімальним стисненням, розміром не меньше 2000 рх. по більшій стороні).

Кожен учасник має право подати не більше 5 фоторобіт чи серій. Серія рахується за одну роботу. В серії може бути до 5 світлин. Допускається мінімальна обробка фотографій без додавання рамок та використання фотомонтажу.

Комп‘ютерні колажі, значна комп’ютерна обробка та колективні роботи на конкурс не допускаються.

Фотографії надруковані на струменевих, лазерних та інших принтерах не рекомендовано подавати для участі у конкурсі.

Фотороботи забороняється наклеювати на картон або оздоблювати.

    Умови проведення конкурсу в номінації «Газета»:

Оргкомітету надається шкільна газета, зміст якої відповідає тематичному напряму конкурсу. 

Газети оцінюються за такими критеріями:

  •       відповідність тематичному напряму;
  •       актуальність інформації, оперативність реагування на шкільні події;
  •       уміння висловлювати авторську думку;
  •       відповідність матеріалів обраному жанру, різноманітність жанрів.
  •       дизайн газети.

Не допускаються для участі у конкурсі роботи, які:

- не відображають мету конкурсу;

- пропагують насилля, будь-яку форму ворожнечі, негативні звички;

- містять будь-яку форму приниження особистості;

- можуть бути розцінені як реклама.

Робочі теми конкурсу:

*   Світ телебачення (розвиток сучасного українського та світового телебаченя)
*   Шкільне життя (гості школи, цікаві події, відкриті уроки)
*   Дозвілля (свята, конкурси, екскурсії, сімейні подорожі)
*   Наші таланти (майстерність дітей у певних видах діяльності)
*   Традиції школи (історія школи, улюблені вчителі, неординарні учні)
*   Звіринець (про домашніх улюбленців)
*   Гумор (анекдоти, смішні історії зі шкільного життя)

*   Моя перша книга (літературна творчість учнів)

*   Мій улюблений актор (музикант, спортсмен, тощо)

*  Україна єдина (розповіді про героїв АТО, про роботу волонтерів)

*   Законність та правопорядок

 Учасниками Конкурсу можуть бути учні загально – освітніх навчальних закладів, професійно – технічних та позашкільних закладів області з учнівської молоді, яка відвідує комп’ютерні гуртки та не досягла 18 років.

Всі учасники Конкурсу поділяються на 2 категорії за віком:

  • 1 категорія  - до 13 років;
  • 2 категорія  - з 14 до 18 років

экспозиция%20149экспозиция%20136

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

экспозиция 139

экспозиция%20142    экспозиция%20136

экспозиция%20145

 

экспозиция%20152


2.7 Обласний конкурс з інформаційних технологій для молодших школярів «Капітошка»

Конкурс „Капітошка” проводиться серед молодших школярів, які займаються за програмою „Сходинки до інформатики”. Дана програма  для 2-4 класів спрямована на реалізацію мети та завдань освітньої галузі „Технології”, визначених у Державному стандарті початкової загальної освіти, та враховує рекомендації ЮНЕСКО „Інформатика в початковій освіті”. Курс „Сходинки до інформатики” є підготовчим курсом, що передує більш широкому і глибокому вивченню базового курсу інформатики в середній школі, являє собою скорочений систематичний виклад основних питань науки інформатики та інформаційних технологій в елементарній формі, та носить світоглядний характер.

D:\Users\USER\Documents\статьи\Конкурси з інформаційних технологій\29 марта 2013\Рисунки\IMG_0151.JPGКонкурс проводиться у вигляді гри-подорожі до країни „Інформатики”. Школярі змагалися у номінаціях „Комп’ютерна презентація та анімація”, „Клавіатурний тренажер”, „Логічні ігри”, „Комп’ютерна графіка” та „Текстовий редактор”. 

Основні завдання конкурсу є формування в учнів молодшого шкільного віку:

- початкових уявлень про базові поняття інформатики, зокрема, повідомлення, інформація та дані, інформаційні процеси, комп’ютер та інші пристрої, що використовуються для роботи з повідомленнями та даними, сфери їх застосування у житті сучасної людини в інформаційному суспільстві;

- початкових навичок знаходити, використовувати, створювати та поширювати повідомлення та дані, застосовуючи для цього засоби інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ), зокрема, створювати графічні зображення, комп’ютерні презентації, текстові документи, шукати інформацію в мережі Інтернет, користуватися електронною поштою та ін.;

- алгоритмічного, логічного та критичного мислення;

- початкових уявлень та навичок роботи  з різними програмними засобами підтримки вивчення інших предметів початкової школи, а також для розв’язування практичних завдань з цих предметів.

     Учасник конкурсу приймає участь у кожній номінації. Місце конкурсанта складається із суми балів, які він отримав за участь у п’яти номінаціях. Час, відведений для виконання конкурсного завдання у кожній номінації – 30 хвилин.

Умови проведення конкурсу в номінації  «Комп’ютерний вернісаж»:

 В номінації «Комп’ютерний вернісаж» учні повинні виконати комп’ютерний малюнок на тему, яку пропонують організатори конкурсу.

Малюнок повинен бути виконаний в графічному редакторі PAINT (стандартна програма операційної системи Windows).

Умови проведення конкурсу в номінації «Комп’ютерна анімація»:

В номінації «Комп’ютерна анімація» конкурсне завдання виконуються в редакторі презентації Power Point .

Умови проведення конкурсу в номінації «Клавіатурний тренажер»:

В номінації «Клавіатурний тренажер», учні працюють над набором тексту на час. Оцінюється швидкість та помилки при наборі.

Умови проведення конкурсу в номінації «Логічні завдання»:

Учні вирішують логічні завдання без допомоги комп’ютера.

Умови проведення конкурсу в номінації «Клавіатурна листівка»:

В номінації «Клавіатурна листівка»: конкурсне завдання виконується в текстовому редакторі WORD.

../Фото/2015_2016/Фото%20комп.%2021.03.2016/IMG_8468.JPGУчасниками Конкурсу можуть бути команди  загально – освітніх навчальних закладів та позашкільних закладів області, з учнівської молоді, яка відвідує комп’ютерні гуртки та навчаються у 2-4 класах. Делегації складаються з трьох осіб – двух конкурсантів та одного керівника. При бажанні заклад має можливість виставляти на конкурс більше одної команди.

D:\Users\USER\Documents\статьи\Конкурси з інформаційних технологій\29 марта 2013\Рисунки\IMG_0151.JPGD:\Users\USER\Documents\Фото\2015_2016\Фото комп. 21.03.2016\IMG_8437.JPG../Фото/2015_2016/Фото%20комп.%2021.03.2016/IMG_8456.JPG


 

../Фото/2015_2016/Фото%20комп.%2021.03.2016/IMG_8464.JPG../Фото/2015_2016/Фото%20комп.%2021.03.2016/IMG_8465.JPG../Фото/2015_2016/Фото%20комп.%2021.03.2016/IMG_8482.JPGD:\Users\USER\Documents\Фото\2015_2016\Фото комп. 21.03.2016\IMG_8474.JPG

Завдання конкурсу (2015 рік) (мовою оригінала)

 

Техническое задание номинации Анамационный бульвар

  1. Подготовить презентацию из 2 слайдов, использовав рисунки из папки Анимационный бульвар,  согласно образцу.
  2. Настроить анимацию по плану:
  • На светофоре горит зеленый цвет
  • Зеленый цвет гаснет
  • Загорается желтый
  • По дороге движется автомобиль
  • Автомобиль доезжает до светофора и останавливается
  • На светофоре загорается красный цвет

Точное расположение объектов можно увидеть на рисунке:

 

Номинация Переулок художников

Дорогие ребята!

Жители компьютерного города просят вас о помощи! В их любимом  городе завелся вирус, который портит рисунки, убирая необходимые линии. Помогите им, восстановите рисунок, добавив недостающие линии, раскрасьте его и дорисуйте по вашему желанию.

E:\Капитошка 2015_задание\переулок художников\Задание.png

Номинация Очумелые ручки

Текст для набора

Кто изобрел вирусы и зачем? Первые вирусы были придуманы не для нанесения вреда – совсем наоборот! Они были созданы в виде игр. Много лет назад, несколько инженеров разработали маленькие программы, способные делать копии самих себя. Целью игры было отправлять эти программы друзьям, чтобы посмотреть, какая из них сделает больше собственных копий. Игрок, которому удавалось заполнить компьютеры других, объявлялся победителем. Почему они называются вирусами? Потому что компьютерные вирусы совсем как те крохотные существа, которые вызывают болезни. Например, когда у тебя простуда – это вирус пытается делать свои копии, и для этого ему нужен твой организм. Но это заставляет тебя чихать и у тебя поднимается температура…  Ну вот, компьютерные вирусы такие же. Чтобы делать свои копии, им надо заразить компьютеры и в то же время повредить их. Вот почему они называются вирусами.

Номинация Площадь открытий

  1. Используя шифр, быстро найдите слова, спрятанные за этими цифрами.

Шифр:

А В Г И Л М Н О Р Т Я

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

54687

7891

4351

68521

2913

1161

3467

545411

2.

Используя изографы, отгадайте слова, которые спрятались на картинках. Из полученных слов составьте другие слова. http://festival.1september.ru/articles/589512/img5.gif

        

            Рис. 5                                         Рис. 6

  1. Разгадайте кроссворд

 

Площадь открытий

Задание: набрать текст и вставить вместо пустых страничек предложенные картинки.

Жил был на свете маленький зелёненький кузнечик по имени Чик. Он был очень озорным и непослушным. Всегда поступал так, как хотелось ему.

В один прекрасный солнечный день кузнечик Чик с мамочкой кузнечиком и папочкой кузнечиком пошли гулять в парк. Светило яркое солнышко, журчал ручеёк у тропинки, по которой гуляли кузнечик Чик и его родители, порхали разноцветные бабочки у красивых цветочков, птички пели весёлые песенки. Долго гуляли кузнечики по парку, пока не устали. Они решили присесть на лавку и отдохнуть. Но кузнечик Чик не устал и решил побегать ещё.

D:\Users\USER\Documents\Соревнования и конкурсы\Капитошка\2015\Капитошка 2015\Капитошка 2015_задание\Площадь открытий\кузнечик-2.jpgD:\Users\USER\Documents\Соревнования и конкурсы\Капитошка\2015\Капитошка 2015\Капитошка 2015_задание\Площадь открытий\zagadki-pro-kuznechika.pngD:\Users\USER\Documents\Соревнования и конкурсы\Капитошка\2015\Капитошка 2015\Капитошка 2015_задание\Площадь открытий\skamyi-lavochki-lavka-lavochka14.jpgD:\Users\USER\Documents\Соревнования и конкурсы\Капитошка\2015\Капитошка 2015\Капитошка 2015_задание\Площадь открытий\mountain-river-logo-flows-mountains-sunrise-icon-41320510.jpgD:\Users\USER\Documents\Соревнования и конкурсы\Капитошка\2015\Капитошка 2015\Капитошка 2015_задание\Площадь открытий\jivotnoe-108.gifD:\Users\USER\Documents\Соревнования и конкурсы\Капитошка\2015\Капитошка 2015\Капитошка 2015_задание\Площадь открытий\df064d440d09.gifD:\Users\USER\Documents\Соревнования и конкурсы\Капитошка\2015\Капитошка 2015\Капитошка 2015_задание\Площадь открытий\1257754976_babochki-1.jpgD:\Users\USER\Documents\Соревнования и конкурсы\Капитошка\2015\Капитошка 2015\Капитошка 2015_задание\Площадь открытий\88714698_solnuyshko.jpgD:\Users\USER\Documents\Соревнования и конкурсы\Капитошка\2015\Капитошка 2015\Капитошка 2015_задание\Площадь открытий\264328.pngD:\Users\USER\Documents\Соревнования и конкурсы\Капитошка\2015\Капитошка 2015\Капитошка 2015_задание\Площадь открытий\4-1.jpgD:\Users\USER\Documents\Соревнования и конкурсы\Капитошка\2015\Капитошка 2015\Капитошка 2015_задание\Площадь открытий\_5_.jpg


Завдання конкурсу (2016 рік) (мовою оригінала)

Номінація Очумелі ручки

Текст для набору (укр)

Напевно, всім людям хочеться, щоб всі друзі, сусіди і навіть зовсім незнайомі перехожі завжди ставилися до них уважно, по-доброму, любили і поважали, щоб ніхто не робив зауважень.

 

Але тепло і увагу потрібно заслужити, адже ніхто нічого не робить просто так. По-доброму, з теплом і увагою навколишні люди ставляться тільки до вихованому, ввічливому людині. Тільки таку людину всі люблять і поважають. І у нього є вірні і надійні друзі, з якими ніколи не буває нудно.

 

Так, такій людині і самому ніколи нудьгувати, адже він живе за суворим розпорядком. Вранці вихований учень встає, робить зарядку, вмивається, прибирає своє ліжко, акуратно одягається. Потім допомагає мамі або бабусі готувати сніданок і накривати на стіл. Днем - якщо тільки він не в школі - обов'язково допоможе бабусі прибрати в квартирі, поллє квіти, погодує кішку або риб в акваріумі, не полінується начистити взуття собі і молодшому брату, сходити в магазин за хлібом або за молоком. І ввечері у нього все розписано по хвилинах. І така зайнятість, всі ці справи - прояв важливого уваги до оточуючих, в першу чергу, до своїх близьких і, звичайно, до самого себе. Ввічлива людина завжди піклується про рідних і друзів, завжди готовий допомогти їм.

 

І це правильно, тому що, якщо добре розібратися, все люди на білому світі допомагають один одному, працюють один для одного. А значить, вони трудяться для кожного з нас. Будівельники будують будинки, двірники упорядковують дитячі майданчики і двори для ігор і прогулянок, лікарі лікують від хвороб, вчителі дають знання, садівники доглядають за деревами ...

 

Чому ж нам не бути уважними, ввічливими і добрими по відношенню один до одного? Адже насправді це не так уже й важко!

 

Неважко поступитися в трамваї або автобусі місце літній людині.

 

Неважко вітатися з людьми при зустрічі і говорити їм "до побачення", "всього хорошого" при розставанні.

 

Неважко бути охайним, причесаним і вмитим, щоб оточуючим людям було приємно спілкуватися.

 

Неважко допомогти по дому старшим, наприклад не розкидати по кімнаті свої речі і складати на місце іграшки.

 

Звичайно, щоб тебе вважали ввічливою людиною, цього мало, правил ввічливості набагато більше. Але для початку необхідно, щоб ось з цієї самої хвилини кожен сам для себе твердо вирішив стати ввічливою людиною. Потім, щоб з'явилися нові чудові і вірні друзі. Потім, щоб мама, тато, бабуся, дідусь, вихователі і вчителі і навіть зовсім незнайомі люди стали поважати тебе.

 

Номінація Анімаційний бульвар

Дорогі учасники конкурсу!

Ми раді вітати вас на анімаційному бульварі!

Сьогодні бджілка Мая відкриває свою математичну школу для малюків, але, на жаль, вона не встигла підготувати тренажер для усного рахунку для дітей молодшого віку. Тренажер вчить малюків додаванню в межах 10.

Принцип роботи тренажера: на екрані з'являється клумба з квітами, на яких зображені числа, у верхній частині сторінки розташований сам приклад для рахунку. Завдання бджілки підлетіти до тих квіточок, цифри на яких в сумі дадуть правильну відповідь. Після чого ця відповідь з'являється поруч з прикладом.

Зразок тренажера знаходиться в папці АНІМАЦІЙНИЙ БУЛЬВАР на Робочому столі комп'ютера. Повторіть, будь ласка, запропоновану вам презентацію. Матеріали для роботи знаходяться в тій же папці.

Бажаємо успіху!

Номінація Провулок художників

Дорогий учасник конкурсу!

У комп'ютерному місті швидкими темпами ведеться будівництво нових будиночків для жителів. Допоможи, будь ласка, добудувати будиночок будівельникам в графічному редакторі PAINT. Збери картинку, поставивши всі частини малюнка на свої місця. Намалюй жителя комп'ютерного міста, який, як ти вважаєш, буде жити в ньому. Домалюй картинку за своїм бажанням.

Бажаємо тобі успіхів!

D:\Users\USER\Documents\Соревнования и конкурсы\Капитошка\2016\Задание_Капитошка 2016\Переулок художников PAINT\domik.bmp

Номінація Площа відкриттів Логіка
C:\Users\USER\Desktop\Капитошка\three-little-pigs-maze.gif 

 

 

 

 

Номінація Казковий проспект

 

Дорогі учасники конкурсу!

Запрошуємо вас відвідати наш КАЗКОВИЙ ПРОСПЕКТ!

Казки (легенди) існували з того самого часу, як тільки людина навчилася говорити і з'явилася людська мова. Сотні століть назад, навіть коли ще на всій планеті не було жодної книги, але люди вже вміли говорити, кожна мама розповідала своєму малюкові казку. Казки бувають різними. Зараз тисячі авторів складають історії, видають цікаві книги з барвистими ілюстраціями. А раніше історії переказували, «казали» - тому і «сказ», «сказання», «казка». Вони переходили з уст в уста, обростали новими подробицями, удосконалювалися, їх передавали з покоління в покоління.

Ми всі любимо казки, тому що казка - це диво. Казка - це перемога добра над злом. Чарівні історії, в яких живуть вигадані герої, а значить, їх можна наділити будь-якими рисами характеру і здібностями.

Майже всі казки добре закінчуються, а добро в них обов'язково перемагає зло.

       Сьогодні, ми пропонуємо вам попрацювати казкарями та скласти свою казку по запропонованим вам малюнками. Наберіть її в текстовому процесорі WORD, вставте необхідні малюнки і елементи оформлення. Матеріали для роботи можна знайти в папці СКАЗКА на Робочому столі комп'ютера.

Бажаємо вам успіхів!

 

D:\Users\USER\Documents\Соревнования и конкурсы\Капитошка\2016\Задание_Капитошка 2016\Сказочный проспект_WORD\СКАЗКА\3.jpgD:\Users\USER\Documents\Соревнования и конкурсы\Капитошка\2016\Задание_Капитошка 2016\Сказочный проспект_WORD\СКАЗКА\2.jpgD:\Users\USER\Documents\Соревнования и конкурсы\Капитошка\2016\Задание_Капитошка 2016\Сказочный проспект_WORD\СКАЗКА\1.jpgD:\Users\USER\Documents\Соревнования и конкурсы\Капитошка\2016\Задание_Капитошка 2016\Сказочный проспект_WORD\СКАЗКА\4.jpg


Як підсумок роботи з інформаційних технологій Дніпропетровським обласним центром науково – технічної творчості та інформаційних технологій учнівської молоді спільно з департаментом освіти і науки Дніпропетровської обласної державної адміністрації проводиться підсумкова конференція по відзначенню призерів обласних конкурсів з інформаційних технологій.


 

 

 


3. Висновки

 

Діти – це майбутнє будь-якої нації, будь-якої держави, адже саме з них починається усе на світі. Ні для кого не таємниця, що найбільше неймовірно обдарованих дітей лише в Україні.

Знайомство з практичним досвідом роботи з обдарованими дітьми в різних освітніх установах нерідко вражає тим, наскільки багато уваги приділяється і як багато сил віддається підготовки та проведення різного роду змагань , олімпіад та конкурсів. Не дивно, що цей досвід виявився моментально перенесений у сферу інформаційних технологій. Цілком імовірно, К. Гельвецій (1938) залишився б надзвичайно задоволений, якщо б міг дізнатися, наскільки чисельними прихильники його ідеї про те, що за допомогою змагань можна «виробляти геніїв», а виховання обдарованих дітей можна звести до «науці про способи викликати змагання».

Олімпіади стали одним із символів ХХ століття. Відродившись як всесвітній спортивний рух наприкінці XIX століття, вони вийшли за рамки спорту та представляють сьогодні масштабні інтелектуальні змагання з багатьох галузей знань серед молоді - школярів і студентів.

Шкільні олімпіади мають уже тривалу історію, виникли традиції, напрацьовано досвід. Вони проводяться приблизно із середини 60-х років на рівні держав, а з кінця 60-х - як міжнародні олімпіади. З 1993 р. українські школярі беруть участь у складі своїх національних команд у міжнародних олімпіадах із інформатики й обчислювальної техніки.

Кожний школяр, який бере участь в олімпіаді, мріє про перемогу. Це само собою зрозуміло. На те і змагання, щоби мріяти про перемогу. Нерідко, участь у шкільних олімпіадах для учнів – це примусовий захід, де нагорода – це не тільки призове місце, але й оцінка з предмету. Інакше обстоїть справа у позашкільних навчальних закладах, де зацікавити гуртківця оцінкою неможливо, як і примусити до участі у конкурсі. У позашкіллі працює один спосіб – зацікавленість.

У позашкільних навчальних закладах проводяться замість олімпіад конкурси з інформаційних технологій. Людини, що починає займатися яким-небудь видом творчості, не може не цікавити питання, чи добре він у ньому процвітає, наприклад, малює, співає або випилює з фанери. Не виняток і інформаційні технології.  Допомогти йому може конкурс, одне із завдань якого якраз і полягає в тому, щоб отримати такі необхідні кожному учаснику орієнтири. Учасника оцінюють вже не близькі друзі і родичі, яким дорого все, що він робить. Якість його роботи визначає журі, що складається з майстрів своєї справи і кваліфікованих аматорів.

Конкурс дозволяє людині виявити сильні і слабкі свої сторони. Особливо корисні в цьому сенсі змагання, де журі не просто виставляє оцінки, але проводить «розбір польотів». Кожен учасник у цьому випадку отримує кваліфіковану консультацію, в якому напрямку йому рухатися далі і як використати з максимальною ефективністю свої дані.

Людина, вирішивши брати участь у конкурсі, отримує можливість встановити контакти з тими, хто займається тим же видом творчості. При цьому не так уже й важливо, відбувається конкурс у реальному житті або в інтернеті. Учасники знаходять однодумців часто в далеких містах або навіть в інших країнах. Це особливо важливо для тих, хто займається не дуже поширеним видом мистецтва.

Участь у конкурсі передбачає підготовку. Зважившись на такий крок, людина намагається відібрати свої найкращі роботи або підготуватися як можна краще. Це змушує його напружувати сили, шукати цікавіші варіанти, оформляти свої роботи у відповідності з заданими умовами. Навіть якщо людина не стане переможцем і взагалі не отримає жодного призу, він навчиться виступати публічно, а це може дуже стати в нагоді в житті.

Конкурси нерідко збирають людей з різних міст. При цьому можуть бути заочні і очні тури. Отримавши пермогу на першому етапі, людина отримує можливість відправитися на очний тур. Так що конкурсант може побачити нові міста і їхні пам’ятки навіть у тому випадку, якщо не дуже заможний і ніколи б не зміг собі дозволити подібну поїздку.

Для організаторів конкурсів можливість подивитися, які люди займаються тим чи іншим видом творчості і на що вони здатні, може бути не менш важливою, ніж для самих конкурсантів. Вони можуть вибрати з усіх учасників найбільш талановитих і перспективних для участі у Всеукраїнських змаганнях.

Слід зауважити, що доцільність застосування змагань для обдарованих залежить головним чином від рівня психологічної підготовки - і навіть проникливості - вчителів, батьків та вихователів, а також від ступеня індивідуалізації конкретних форм роботи з обдарованими школярами. Нові інформаційні технології представляються в цьому відношенні дуже перспективними. Не буде перебільшенням сказати , що за допомогою ІТ може бути реалізована своєрідна « індустрія змагань » , що охоплює всі аспекти і етапи їх проведення: від оповіщення зацікавлених , розробки та доставки їм необхідної конкурсної інформації до організації дистанційної роботи членів журі для визначення переможців , підведення підсумків та присудження нагород. Для сучасних дітей та підлітків Інтернет - це , крім іншого , один із способів доступу до потрібної інформації , в тому числі про олімпіади і конкурси . Ніщо не заважає взяти в них участь - безпосередньо або знову-таки за допомогою інформаційних технологій (як часто кажуть , дистанційно, чи віртуально ) . Тематична область таких конкурсів та олімпіад досить різноманітна. Це традиційні шкільні дисципліни , програмування , Інтернет - технології , розробка web -сайтів. Окреме місце займає образотворче мистецтво , включаючи комп'ютерну графіку, дизайн , анімацію. Тому в Дніпропетровській області, деякі конкурси носять дистанційний або заочний характер. Серед завдань конкурсів - «розвиток особистості, реалізація творчого потенціалу учнів і вчителів на основі нових інформаційних технологій, формування єдиного інформаційно - комунікативного середовища.

Кожна дитина талановита, головне – допомогти їй знайти себе…

 

 

docx
Додано
3 травня 2018
Переглядів
2606
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку