Методичні рекомендації "Використання медіатехнологій в початковій школі"

Про матеріал

При створенні методичних рекомендацій ставила за мету показати моє бачення проблеми та практичне її розв'язання через розроблені інтерактивні вправи, ігри, завдання, фрагменти уроків, заходи з виховної роботи.

Використання мультимедійних засобів навчання робить уроки динамічними, яскравими, набагато результативнішими, різноманітними за жанрами. Це медіауроки, самодиктанти, віртуальні дошки, карти пам'яті, тестові завдання, медіапроекти, творчі презентації, віртуальні екскурсії, медіаекспресії, динамічні та статичні таблиці.

Такі уроки розвивають у дітей креативне мислення, навчають по-іншому сприймати матеріал, що вивчається, повніше й точніше висловлювати свої думки, проявляти свої індивідуальні можливості, долати певні труднощі в навчальній діяльності, самостійно будувати творчий процес, а це і є сходинки до формування життєвих компетентностей особистості.

Перегляд файлу



ЗМІСТ

І. ВСТУП . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4-7 

ІІ. ОСНОВНА ЧАСТИНА

2.1. ТЕОРИТИЧНА ЧАСТИНА . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  8-21

         2.2. ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .   22-69

ІІІ. ПІСЛЯМОВА . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 70 - 72

ІV. ГЛОСАРІЙ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 73

V. СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ І ЛІТЕРАТУРИ . . . . . . . . . . . . . 75 

VІ. ДОДАТОК . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  . 78  

Фрагменти уроків та виховних заходів . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 79-133

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

І. Вступ

Нові технології - це унікальна можливість відійти від шаблону,

це ніби чистий ковток повітря.  Ганна Токмань

В Україні, яка швидкими темпами наближається до єдиного світового простору, упровадження інформаційних технологій набуває все більш масштабного і комплексного характеру. Сучасних учнів вже мало цікавлять традиційні уроки - сьогодні вони надають перевагу інтерактивним технологіям. До того ж ці методи є дуже результативними (підвищується рівень як успішності так і якості навчання).

Інформаційна революція та глобалізація світу зробили наше сприйняття дійсності в значній мірі залежними від того, як його подають медіа, тому в епоху становлення цифрових та інтерактивних технологій комунікації актуальним для розвитку підростаючого покоління є набуття системи знань і практичних умінь для орієнтації в надмірних інформаційних потоках сьогодення: пошуку, засвоєння, застосування необхідної інформації, зокрема, медіаінформації; адекватного сприймання, критичного осмислення, звільнення від непотрібних впливів, творчого інтерпретування різноформатної медіапродукції.

Більшість дітей, за статистикою, проводять час за комп’ютером або мобільним телефоном за прослуховуванням музики, спілкуванням у соціальних мережах та розвагами в комп’ютерні ігри. І не завжди той контент, до якого має доступ юна особа, є правильним і доцільним. Так, у Інтернеті можна знайти інформацію будь-якого змісту, в комп’ютерних іграх сцени насильства чи пропаганди нездорового способу життя, в соціальних мережах дитина може почати спілкування із людиною, яка може мати не етичні наміри стосовно неї. Задача педагога полягає в тому, щоб мінуси цього перетворити на плюси. Тобто,

"граючи" на захопленні учня новітніми технологіями, продемонструвати усі їх можливості, а не тільки розважальні. Пояснюючи аспекти створення фільму чи телепередачі, розмежування жанрових особливостей ігор чи музики, побудови логічності кадру у фотографії, можна зацікавити учня і, можливо, змусити його передивитись свої погляди на поняття "інформації". 

Спираючись на одного з найбільш авторитетних у світі вчених в галузі медіаосвіти, професора Ліверпульського університету Лен Мастермана, який наголошує, що медіаосвіта відбувається протягом всього життя людини, і це не тільки процес оцінки медіапродуктів, а сукупність певних послідовних дій, спрямованих на дослідження різноманітних творів медіакультури, метою чого є не просто критичне розуміння, а «критична автономія», тобто здатність людини до самостійного критичного судження про медіатекст. Медіаосвіта намагається змінити стосунки вчителя і учнів, ставить їх у позицію співдослідників, надає додаткові можливості для співпраці і діалогу. Крім того, на думку Л. Мастермана, медіаосвіта орієнтується на навчання у колективі, переважно у групах, що також є дуже важливим у сучасному навчальному процесі [13].

Проблемою дослідження є створення педагогічних умов для духовно- морального виховання учнів у процесі навчальної діяльності та взаємодії із сучасними медіатехнологіями. Для вирішення цього питання потрібно не тільки знання предметів і методика їх викладання, але й загальна грамотність, відповідність сучасній суспільній формації, знання кола інтересів своїх учнів, у тому числі і їх переваги в телевізійних програмах. Учитель повинен знати закономірності функціонування засобів масової комунікації та технології їхнього впливу, уміти використовувати можливості ЗМІ у своїх дидактичних цілях, щоб направити свою діяльність на розвиток фізично досконалої, духовноінтелектуальної, творчої особистості. 

Я впевнена, саме завдяки інтегруванню у зміст шкільного курсу гуманітарних дисциплін елементів медійної освіти вчитель зможе задовольнити інтелектуальні потреби особистості, послуговуючись різними комунікативними мережами; формувати культуру комунікації, уміння усвідомлено сприймати, критично осмислювати, інтерпретувати медіатексти з метою розширення загальних, соціокультурних та професійно значущих знань, комунікативних та творчих здібностей учнів.

Новизна досвіду – комплексний підхід до вирішення проблеми. Запропонована система заходів навчання та виховання ( урочних та позаурочних) школярів базується на основних положеннях Концепції національно-

патріотичного виховання дітей та молоді, Концепції впровадження медіаосвіти в Україні з урахуванням їх органічного взаємозв’язку; спирається на етнопедагогіку та багату спадщину вітчизняних педагогів і філософів; враховує профорієнтаційну складову; використовує новітні освітні медіатехнології.

В сучасному суспільстві саме предметам початкової школи належить особлива роль, оскільки в процесі їх вивчення відбувається формування основ світогляду, особистості школяра, становлення моральної соціально-політичної культури, підготовка до життя в нестабільному світі, навчання сучасним формам спілкування, розвиток здатності до правильного сприйняття інформації та прийняття зважених рішень. У зв’язку з цим проблема використання медіа освіти продиктована самим життям і є дуже актуальною.

Що ж означає слово "медіа"? "Медіа" - (грец. – це середина або посередник). Сучасне значення "медіа" – це засіб, через який опосередковано здійснюється комунікація між людьми. Фотографія та кінематограф, радіо та телебачення, мобільний зв'язок, комп´ютер, друк, Інтернет тощо – все це медіазасоби.

На що спрямована шкільна медіаосвіта? Перш за все, на виховання свідомого, компетентного споживача медіа та має стимулювати розвиток спеціальних знань, умінь, навичок у сфері медіа, розвивати ресурсні можливості особистості.

Впровадження медіаосвіти в навчально-виховний процес школи має на меті:

Ø сформувати медіаімунітет особистості;

Ø сприяти формуванню критичного мислення, яке забезпечить свідоме споживання медіапродукції на основі ефективного орієнтування в медіапросторі та осмислення власних медіапотреб;

Ø розвивати медіатворчість особистості спеціалізованими засобами медіакультури.

 При створенні методичних рекомендацій ставила за мету показати моє бачення проблеми та практичне її розв’язання через розроблені інтерактивні вправи, ігри, завдання, фрагменти уроків, заходи з виховної роботи. 

Використання мультимедійних засобів навчання робить уроки динамічними, яскравими, набагато результативнішими, різноманітними за жанрами. Це медіауроки, самодиктанти, віртуальні дошки, карти пам'яті, тестові завдання, медіапроекти, творчі презентації, віртуальні екскурсії, медіаекспресії, динамічні та статичні таблиці.

Такі уроки розвивають у дітей креативне мислення, навчають по-іншому сприймати матеріал, що вивчається, повніше й точніше висловлювати свої думки, проявляти свої індивідуальні можливості, долати певні труднощі в навчальній діяльності, самостійно будувати творчий процес, а це і є сходинки до формування життєвих компетентностей особистості.

Самостійне пізнання інформаційного світу дозволяє розширити коло інтересів дитини і сприяє її додатковій освіті, спонукає до кмітливості, привчає до самостійного розв'язання задач.

Особливості медіаосвіти зумовлені потенціалом сучасних медіатехнологій у формуванні гуманістичних цінностей особистості, які стають спеціальним змістом комунікаційної взаємодії в умовах глобальної цивілізації, необхідністю гармонізації загальнолюдських чеснот (милосердя, доброти, чесності, справедливості, гідності тощо); національних цінностей (формування громадянина-патріота, почуття національної гідності, збереження історичної пам’яті, традицій та ментальності українського народу); вміння спілкуватися, обстоювати власні погляди.

2.1. Теоретична частина

Медіаосвіта – особлива галузь.

Існуючі знання не просто передаються вчителями чи «відкриваються» учнями. 

Це предмет критичного дослідження і діалогу,  у ході яких нові знання активно

здобуваються вчителями та учнями [14]. 

Лен Мастерман

Враховуючи інтерес сучасних школярів до різноманітних масмедіа, пропоную низку методичних прийомів та видів навчальної діяльності, спрямованих на створення власних медіатекстів.

Медіа-текст (media text, media construct) – повідомлення, викладене в будьякому жанрі медіа: газетної статті, телепередачі, відеокліпу, фільму. До засобів медіа-освіти належать традиційні засоби масової інформації (друковані видання (газети, журнали), радіо, кіно, телебачення, відео) та новітні технології (комп’ютер, Інтернет, мобільна телефонія).

Серед медіатекстів виокремлюю такі:

Ø підготовка (електронних, рукописних, друкованих) випусків шкільної газети;

Ø видання літературного журналу чи альманаху на тему ролі книги та читання в житі людини;

Ø створення мультимедійної презентації;

Ø підготовка телевізійної передачі чи короткого відеофільму;

Ø написання анотацій на книгу (твір) до шкільної газети, альманаху;

Ø підготовка фотографій, малюнків, колажів;

Ø малювання афіші літературних подій, обкладинки до книжки;

Ø створення рекламних продуктів (тексти для друкованої реклами, постери, слогани, відеоролики, фотоколажі);

Ø підготовка інтерактивних коментарів до твору.

Схема дослідження медіатекстів

З метою формування читацької культури школярів використовую медіатексти на уроках літературного читання (порада доктора педагогічних наук, професора Олени Ісаєвої), тобто комп'ютер, який сьогодні відволікає дитину від книги , намагаюся зробити своїм помічником і союзником  у створенні мотивації до свідомого читання – це і анімаційні фільми, і відеоролики про книгу , й Інтернет-сайти, що сприяють популяризації художньої літератури, і постери, на яких зірки рекламують книгу. 

Потреби сучасного життя зумовлюють пошуки нових форм організації навчально-виховного процесу, зокрема – занять із літературного читання. Використання комп'ютерних технологій та Інтернету є одним із інноваційних засобів вивчення літератури, який дозволяє стимулювати інтерес учнів до художніх творів і вивільнити чимало часу для творчої співпраці вчителя та учня.

Звичайно, варто пам'ятати, що постійними компонентами у процесі літературної освіти школярів залишається літературний текст як естетичне явище та діалог, організований учителем: художній текст – читач, читач – автор, художній текст – автор – читач.

Серед головних дидактичних функцій, що мають бути реалізовані за допомогою комп'ютерних технологій у процесі  навчання визначаю наступні:

Ø пізнавальну (використовую комп'ютерні технології та Інтернет);

Ø розвивальну (виявляю і розвиваю потенційні можливості, особисті потреби школярів, коригую недоліки у розвитку їхніх навичок та умінь);

Ø дослідницьку (у школярів з'являється можливість узяти участь у роботі літературних пошукових груп, Інтернет-конкурсах; виконуємо творчі роботи різних видів, створюємо власні творчі проекти);

Ø комунікативну (під час обміну інформацією між учнями створюю певну віртуальну єдність, вони мають можливість зіставити різні погляди, давати їм оцінку, формувати свої позиції).

Літературний Інтернет та сайти популярних в Україні дитячих періодичних видань:

http://ababahalamaha.com.ua/uk/Головна_сторінка http://childbooks.blox.ua/html  веб-сайт „Книги для дітей” http://abetka.ukrlife.org/  веб-сайт для дітей „Весела абетка” http://www.abetka-logopedka.org/ веб-сайт „Світ дитини” http://www.kazka.in.ua/  веб-сайт „Українська казка” http://www.ae-lib.org.ua/_lit_child.htm веб-сайт „Дитяча література” http://www.levko.info/ дитячий сайт „Левко” http://www.mysl.lviv.ua/ веб-сайт „Країна міркувань” http://slovogray.narod.ru/ літературний сайт Ігоря Січовика http://posnayko.com.ua „Пізнайко" - дитячий пізнавально-розважальний журнал http://www.barvinok.info „Барвінок" – літературно-художній і загальноосвітній журнал для дітей молодшого та середнього шкільного віку

http://kazkovy.com.ua Газета "Казковий вечір" – дитяча газета для дбайливих батьків

Онлайн-ресурси пропонують не лише матеріали окремих часописів, а й цілі колекції колишніх та сучасних журналів. Уже досить тривалий час існує проект "Читанка" – дитяча публічна онлайн-бібліотека (http://chytanka.com.ua).

Особливістю цього сайту є розміщення відсканованих дитячих книг та періодики, що давно не перевидаються. Подібно до "Читанки" електронна бібліотека "Чтиво" (http://chtyvo.org.ua/genre/dytiacha/books/) також пропонує матеріали дитячих часописів ХХ століття.

Покликані полегшити навчання в початкових класах під час вивчення математики, письма, читання та інших предметів й інтерактивні комп'ютерні флеш ігрові вправи, інтелектуально творчі завдання .  

Онлайн-ігри – це не тільки гарний спосіб розслабитися у вільний час. Тут можна знайти пізнавальні матеріали з навчальних предметів, цікаві тести й загадки, уроки.

Дитина буде впевненіше почуватися на уроках, якщо серед безлічі нових значків зустріне знайомі, зуміє прочитати слово, написати букву, полічити предмети. Унікальну можливість представляють навчальні онлайн ігри в яких у дитини є можливість одночасно і грати, і пізнавати щось нове для себе.

Окрім готових ігор, використовую і авторські інтерактивні вправи , створені в онлайновому сервісі LearningApps.org.

                   Конструктор   LearningApps              призначений для розробки, зберігання

інтерактивних завдань з різних предметних дисциплін, за допомогою яких учні можуть перевірити і закріпити свої знання в ігровій формі, що сприяє формуванню їх пізнавального інтересу. 

Під час навчання учнів використовую один з сервісів, який дає можливість організації інтерактиву під час уроку - сервіс Tagul ( https://tagul.com/cloud/20).

Хмара тегів – це візуальне подання списку категорій (або тегів, також званих мітками, ярликами, ключовими словами, тощо). 

Можливості використання хмари слів у навчанні пов'язані, з тим, що:

Ø у хмару можна записати тему уроку, яку учні повинні визначити;

Ø «хмара» виступає в якості опорного конспекту;

Ø можна запропонувати дітям прочитати в «хмарі» головне питання, на яке необхідно знайти відповідь протягом уроку;

Ø скласти речення або розповідь, використовуючи якомога більше слів з хмари;

Ø створити словникову хмару на основі невеликих нещодавно вивчених навчальних текстів і попросити учнів пригадати, про що були ці тексти, і в якому саме контексті використовувалися слова;

Ø показати хмару, складену зі слів, узятих із незнайомого тексту, і попросити здогадатися про його зміст;

Ø перетворити нудний текст в цікаву головоломку;

Ø написати зашифровану листівку другові;

Ø зробити хмарку підказок до диктантів, кросвордів тощо.

Найцікавішою медіатехнологією, на мою думку, є QR-код (квадратна картинка, у якій закодована якась інформація). Їх спеціальний вигляд полегшує читання закодованих даних за допомогою сучасних мобільних телефонів, оснащених камерами. 

Можливості використання QR-кодів безмежні: рекламні матеріали, закладки, листівки, плакати. QR-коди можна розміщувати на інформаційних стендах, як відео або мультимедіа коментар (у вигляді посилань), до оголошення анонсу або іншого матеріалу, при відпрацюванні екскурсійних маршрутів, де використовуються фотографії з QR-кодами на посилання веб-сторінок, що вказують розташування об'єктів.

Їх спеціальний вигляд полегшує читання закодованих даних за допомогою сучасних мобільних телефонів, оснащених камерами. Досить навести камеру телефона на код і тут же отримаєте доступ до його вмісту.

Є спеціальний сервіс ClassTools.NET, який дозволяє створювати такі завдання у вигляді QR-кодів.  

Інтерактивною формою роботи на уроці є створення ментальних карт. Гнучкість карт знань дозволяє розглядати будь-яку тему або питання, їх використовую для всього класу, групи або індивідуально.

Ментальні карти – це зручний інструмент для відображення процесу мислення і структуризації інформації у візуальній формі.

                                                                                                                                                                                                               Характерні риси ментальних карт:

Ø основний об'єкт вивчення завжди розміщується в центрі карти;

Ø аспекти основного об'єкта, питання, пов'язані з ним, і суміжні теми розходяться від центрального образу у вигляді гілок;

Ø гілки-асоціації пояснюються ключовими словами, фразами або графічними образами, від них відходять гілки другого порядку, що виражають вторинні ідеї, від яких, у свою чергу, розходяться гілки асоціацій третього порядку; Ø гілки асоціацій формують ієрархічну структуру.

Карти пам’яті використовую для створення, візуалізації, структуризації і класифікації ідей, а також як засіб для навчання, організації, вирішення завдань, ухвалення рішень, роблячи викладання і, відповідно, навчальний процес легшим і приємнішим заняттям. 

Що таке креолізований текст? Це складне текстове утворення, у якому поєднуються вербальні (тобто словесні) та невербальні (що належать до інших знакових систем) елементи. Вони створюють певну візуальну смислову єдність, що комплексно впливає на реципієнта. Тобто це структура змішаного типу, у якому з метою створити якомога кращі вимоги для розуміння тексту представлені вербальні та візуальні засоби передачі інформації [7,8].

 

 

 

Серед видів креолізованих текстів, використовую такі:

Комікси – це послідовність малюнків, зазвичай з короткими текстами, які створюють певну зв'язну розповідь. Елементарною складовою коміксу є кадр, або окрема картинка.

Свого часу взаємовідношенню малюнка і тексту в процесі розвитку особистості велику увагу приділяв Л. С. Виготський, один з основоположників сучасної психології. Адже людина пізнає дійсність за допомогою актуалізації деяких схем сприйняття і уяви, або за допомогою перцептивних схем, якщо користуватися термінологією У.Найсер. Комікс, як поєднання малюнка та тексту, дозволяє розставити необхідні акценти в акті сприйняття образу, події, явища та сфокусувати увагу людини на головному [20].

На відміну від звичайного тексту комікс має ще й графічне представлення наданої інформації, особливою рисою якої є відсутність перенасичення завдяки обмеженої кількості тестової інформації.

 

Сайти для створення коміксів

Джерело:http://cameralabs.org/7478-10-krutykh-sajtov-dlya-sozdaniyasobstvennykh-komiksov

У великих коміксах завжди присутній текстовий сценарій. Загалом, підготовка письмового сценарію сама по собі може стати цікавим навчальним завданням. Але навіть без нього все завжди починається із сюжетної лінії – фабули нашої історії. Вона складається з низки аспектів, в тому числі місця дії, персонажів і безлічі малих деталей, які надають їй оригінальності.

Для мене і моїх учнів створювати буктрейлери – одне з захоплюючих занять на сьогоднішній момент. Це можливість розкрити творчі здібності, навчитися мислити по-новому, бути модним і сучасним. І це дійсно працює – підвищує читацький інтерес.

Буктрейлер - короткий відеоролик за мотивами книги, кліп по книзі. Метою створення буктрейлера є спонукання до прочитання книги. Його особливістю є те, що розповідь про книгу подається в образній, інтригуючій формі. 

Книга є важливим чинником формування духовної особистості. Вона є невід’ємною частиною світової культури і культури людини взагалі, а читання веде нас до розвитку творчого світу та до вершин успіху! 

Саме читання книг розвиває нашу свідомість, збагачує розум, почуття, волю, психіку, формує характер. Бо прагнення отримати знання і бажання стати національно-свідомою людиною пробуджує і спонукає зростання інтересу до книги як такої. Література підтримує людей у тяжкі миті життя, надихає на подвиги заради інших, додає сили у доланні життєвих негараздів, вказує шлях до рішення важливих проблем [10].

На сьогоднішній день жанр буктрейлера зробив великий крок вперед. Із звичайних презентацій в стилі Power Point він перетворився на справжнє мистецтво. Як же створити буктрейлер? 

Поради зі створення буктрейлерів 

 Джерело: https://coggle.it/diagram/WB7iobyisFhJKyf6

 

 Буктрейлери можуть бути ігровими, неігровими, анімаційними, виготовленими у формі акторської гри, комп'ютерної графіки або мультиплікації, колажу.

В своїй роботі широко використвую фотоколажі. Це цікаво як у виховній так і в навчальній діяльності.

Фотоколажі - це зручна і незамінна річ при створенні фотоальбомів, сімейних портретів та ідейної композиції.

Головне в колажі можливість висловити свої думки, ідеї, свій погляд і своє розуміння теми. Одна з цілей роботи з колажами – розвиток творчих здібностей і підвищення самооцінки. Колажування як арт-технологія володіє широкою областю застосування і дозволяє вирішувати велике коло завдань: Ø отримати успішний результат і сформувати позитивну установку на подальшу творчу діяльність;

Ø висловити своє ставлення до заданої темі;

Ø розвинути художні здібності та підвищити самооцінку;

Ø проявити оригінальність і унікальність особистості учасника групи;

Ø опрацювати думки і почуття, які ми звикли придушувати;

Ø дати соціально прийнятний вихід агресивності та іншим негативним почуттям;

Ø усвідомлення своїх соціальних ролей, установок (при створенні групового колажу);

Ø колаж є додатковим діагностичним засобом.

Склавши саму ідейну лінію, варто приступати до виконання самого твору і створити фотоколаж. Це можна здійснити вручну, а також за допомогою програм.

Інтернет-сервіс Loupe складається з трьох онлайнових інструментів: Loupe Collage – для створення колажів, Loupe Card – для генерування листівок, Loupe Waldo – для створення онлайнової гри на уважність, у якій необхідно відшукати певне зображення на створеному колажі.

Головне – інтерактивність: при наведенні миші потрібне зображення збільшується.

Дуже часто необхідно донести до людей певну інформацію. Буклет це може представити дуже оригінально, красиво і зручно. Перш ніж взятися за формування дизайну, конкретизую наступне:

Ø Цілеспрямованість буклету.

Ø Яким способом він буде поширюватися.

Ø Для кого він призначений (діти, батьки, вчителі).

Ø На які дії він налаштовує.

Інформація в буклеті може бути як просвітницького, так і рекламного характеру. Яскравість і барвистість для буклету є обов'язковою умовою, адже він повинен привернути до себе увагу і викликати зацікавленість.

Цікаву інформацію представляю учням у вигляді постерів. 

Постер - це презентація на одній сторінці, яка розкриває представлену інформацію.

Постер повинен:

Ø бути простим і мати логічну послідовність викладу матеріалів

(містити мету, підхід, основні результати та основні висновки);

Ø включати графіки та описову статистику даних;

Ø містити коментарі, що описують дані та їх значення;

Ø бути самодостатнім (учні не повинні відшукувати будь-які додаткові матеріали або інформацію для розуміння постера); Ø бути візуально привабливим і креативним.

Щоб зі звичайної фотографії зробити начерк, постер, картину користуюсь програмами-редакторами зображень:

Ø Photo to Color Sketch – програма для перекладу фото в начерк. 

Ø Poster Forge – програма для створення постерів з фото і картинок.

Ø Canva – онлайновий конструктор для створення банерів, візиток, ілюстрацій і постерів.

Найзручнішим технічним засобом навчання, який надає змогу проводити цікаві заняття є комп’ютер. З його допомогою можливо збереження та відтворення ілюстративних аудіо- та відеоматеріалів і використання навчаючих програм, тестів.

Інтерактивний плакат — це електронний освітній засіб нового типу, який забезпечує високий рівень задіювання інформаційних каналів сприйняття наочності навчального процесу. Він органічно інтегрується в класно-урочну систему. У цифрових освітніх ресурсах цього типу інформація представляється не відразу, вона розвертається залежно від дій користувача, який управляє нею відповідними кнопками. Плакат за своєю суттю — це засіб надання інформації, тобто основна його функція — демонстрація матеріалу.

               Особливості інтерактивних плакатів:

Ø простота у використанні;

Ø багатий візуальний матеріал;

Ø груповий та індивідуальний підхід.

Для створення інтерактивного плакату використовую інтернетсервіси:

Ø Glogster дозволяє розмістити текст, графіку і відео, будь-який елемент може стати гіперпосиланням. 

Ø Prezi, Projeqt, Linoit, SlideRosket. 

Сервіс Prezi.com є додатком Web 2.0. Він призначений для створення  та демонстрації динамічних презентацій у навчально-виховному процесі  загальноосвітніх навчальних закладів.

Скрайбінг - нова техніка презентації, винайдена британським художником Ендрю Парком для британської організації наукових знань. Скрайбінг — це зображення малюнків, перетворення речей на візуальні образи.

Переваги скрайбінгу в навчанні:

Ø візуалізація в процесі навчання допомагає учням організувати та аналізувати отриману інформацію;

Ø за допомогою візуальних образів учні з легкістю інтегрують нові знання;

Ø візуалізація розвиває критичне мислення (вербальна та візуальна інформація допомагає відновлювати в пам’яті отриману інформацію, оскільки презентація скрайбінгу складається із простих образів, символів та предметів, які легко запам’ятовуються);

Ø візуалізація є універсальною та доступною всій аудиторії.

При створенні онлайн-скрайбінуг використовую спеціальні програми й онлайн-сервіси: PowToon, VideoScribe


Сім кроків для створення скрайбінгу

Інформатизація стає дедалі все більш звичним та невід’ємним атрибутом навчального процесу й повсякденного життя. Приймаючи виклик сучасності в онлайн, водночас на вчителя покладається додаткова відповідальність. Слід пам’ятати, що діти можуть зіткнутися з деякими небезпеками під час роботи в Інтернеті. Тому вчителю доцільно заздалегідь самостійно створити та відкрити потрібні для навчального процесу веб-ресурси і здійснити первинний аналіз їх, підготувати навчальний коментар до роботи у тому чи іншому сервісі [21].

Часто використовую в роботі віртуальні дошки. Вони роблять навчальний процес інтерактивним, а виконання домашнього завдання цікавим. Крім того, учні в разі потреби, завжди зможуть звернутися до знайденого матеріалу, переглянути інформацію, підготовлену вчителем, якщо заняття довелося пропустити, впевнитися в тому, що власноруч створений на уроці продукт діє і може стати у пригоді іншим учням.

Padlet — це така ж дошка, тільки існуюча он-лайн. На неї ви можете прикріплювати замітки, малюнки, фотографії, файли та посилання на зовнішні ресурси (https://padlet.com/my/dashboard).

                   Працюю     з     учнями,    впроваджуючи    елементи    дистанційного       та

«перевернутого навчання». Формами роботи можуть бути групові та індивідуальні заняття на уроках і в позаурочний час.

Сервіс Blendspace (https://www.tes.com/lessons) – зручний інструмент для  створення електронного супроводу уроку, заняття або дистанційного курсу.

Він дає можливість зібрати «в одному місці» необхідні ресурси для уроку: тексти, відео, зображення, веб-сайти, google-документи, вбудувати потрібні файли та онлайнові вправи, створити вбудований в середовище опитувальник у вигляді вибору правильної відповіді. 

Організовую зворотній зв'язок з учнями. Виконуючи завдання, вони можуть писати коментарі та розміщувати посилання на виконані роботи.

На сучасному етапі розвитку освіти діти дійсно навчаються завдяки тому, що можуть повністю себе реалізувати. Вони не бояться висловити свою думку, критику, не бояться бути почутими. Головне, що відбувається розвиток творчих здібностей учнів, пізнавальних інтересів, значно зростає ефективність уроків. 

Намагаюся вдосконалювати свою роботу, використовуючи нові форми, методи, засоби, прийоми на уроках. Школа має бути не підготовкою до життя, а самим життям.

 

 

 

 

 

 

 

 

2.2. ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА

 

Щоб дитина грамотно споживала медіа,

Треба поставити її в позицію творця.

Любов Найдьонова

Нагальною проблемою сучасної школи є створення умов, за яких кожен учень мав би змогу навчатися самостійно здобувати необхідну інформацію, використовуючи її для власного розвитку, самореалізації, для розв’язання існуючих проблем.

Ми живемо в XXI столітті, яке осучаснило наше життя різноманітною відеотехнікою, аудіоапаратурою, комп'ютерами. Можливо, тому останніми роками невиправдано зменшився інтерес батьків, дітей до газет і журналів для наймолодших. Але зміна пріоритетів мовної освіти вимагає від дорослих, та часто й від самих вихованців, добору сучасних цікавих художньо- та науковопізнавальних творів. У пошуках такого матеріалу суттєву допомогу нададуть саме дитячі видання. А їх чимало! То ж створюємо на уроці розвитку зв’язного мовлення шкільну газету. Як результат – учні навчаться добирати матеріал та писати замітки до газети; збагатять словниковий запас професійними словами, розвинуть уміння формувати думку, відчують потребу читати газети.

Пропоную учням 3-4 класів  такий нетрадиційний підхід до опанування програмового матеріалу:написання "Музичного диктанту", створення реклами улюбленої частини мови, презентація авторської міні-книжечки слів-символів, пошук вивченого матеріалу в газеті, журналі, пісні, розкадрування прочитаного твору, підготовка коміксів за мотивами літературних казок. 

 

 

 

 

 

Реклама улюбленої частини мови

Вправи, які провожу з учнями, для того, щоб вони могли придумати контекст (Контекст (лат. contextus – тісний зв’язок, сплетення) – відрізок, частина тексту писемної чи усної мови з закінченою думкою, який дає змогу точно встановити значення окремого слова чи виразу, що входять до його складу) майбутніх коміксів.

Творчі завдання для створення коміксів Індивідуальна робота: 

Ø Згадайте історії, казки, легенди зі свого дитинства, які залишили глибокий слід у вашій пам´яті.

Ø Запишіть основні елементи цієї історії.

Ø Створіть героїв коміксу та малюнки до нього.

Робота в групах:

Ø Розкажи свою історію другу.

Ø Постав запитання оповідачу, щоб допомогти створити повну картину розповіді.

Ø Визначте, яку історію ви представите загалу.

Ø «Подорож по колу». Перший учасник малює одну ідею і передає аркуш наступному.

Під час формування практичних вмінь та навичок створюю комікси після прочитання та обговорення змісту твору. На даному етапі, працюючи в невеликих групах, створюємо елементи коміксу. Кожна група отримує певне завдання за змістом тексту (перша група - створити комікс із зображенням головного героя твору, його друзів та ворогів; друга група – зобразити перешкоди на шляху головного героя до здійснення мети чи певного завдання, третя група – намалювати здійснення завдання чи щасливе завершення подій). Після створення коміксу обов´язково обговорюємо результати кожної групи.

Під час актуалізації опорних знань використовую комікси для перевірки змісту прочитаного твору, щоб відійти від простого переказу або відповідей на запитання за прочитаним твором. На даному етапі застосовуємо часткове створення коміксу за поданим початком та деякими вже наявними елементами. 

 

 

 

Такий вид роботи допомагає розвивати логічне мислення, монологічне мовлення, пам’ять, навички малювання.

Використання коміксів в навчальному процесі стає актуальним, коли мова йде про викладання і засвоєння учнями складного навчального матеріалу. Підбір коміксів, вбудовування їх в план уроку спрощує та полегшує запам'ятовування матеріалу. На відміну від звичайного тексту комікс має ще й графічне представлення наданої інформації, особливою рисою якої є відсутність перенасичення завдяки обмеженої кількості тестової інформації.

Комікс «Казка про звуки»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Навчання за технологією критичного мислення та створення коміксів ефективне і результативне. Воно розвиває інтелектуальну й духовну сфери особистості; сприяє створенню на уроці комфортного освітнього середовища; підвищує мотивацію до навчання; посилює активність та ініціативність учня на уроці; виховує самостійність; дає можливість учню самореалізуватися та самоствердитися.

Щоб розвинути в учнів спостережливість, візуальне та дослідницьке мислення, навички самостійної творчої праці, готую з дітьми віртуальні та інтерактивні екскурсії ( тематичні, бібліографічні), які проводжу як сама, так і з вихованцями(підготовленими екскурсоводами), використовуючи матеріали історичного веб-проекту "Україна Incognita" та світлини, зроблені власноруч під час відвідування музеїв, виставок, мандрівок.

Як зробити фотоколаж? Це, мабуть, найбільш хвилюючий багатьох питання. Якщо є бажання створити колаж самому, то в цьому немає нічого складного. Потрібно проявити максимум фантазії, терпіння і дотримуватися правил.

Кожен повинен зрозуміти, для чого він, власне, робить сам фотоколаж з фотографій і що хоче підкреслити своєю роботою. 

Матеріали при виготовленні можуть бути різні. Крім стандартних фотознімків, можна використовувати вирізки з газет і журналів, різні предмети, зошити тощо. Створюю фотоколажі на різну тематику.

Джерело: http://www.getloupe.com/gallery#user

Ø Завдання з української мови: поєднайте слова і частини мови.

Доречно використовувати на уроках систематизації знань. Джерело: http://www.getloupe.com/v/794dcpbq

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Можливий варіант як закріплення матеріалу так і для усного рахунку.

Джерело: http://www.getloupe.com/v/qm2bb7r0

Ø Завдання з природознавства: розподіліть предмети живої, неживої природи та предмети, створені людиною.

Використовую для самостійної роботи, закріплення матеріалу. Джерело: http://www.getloupe.com/v/y9501jxt

 

Ø Завдання з літературного читання: назвіть українських письменників. 

Випереджаюче завдання, робота в парах, групах. Джерело: http://www.getloupe.com/v/ev72l360

Головне в колажі – можливість висловити свої думки, ідеї, свій погляд і своє розуміння теми. Одна з цілей роботи з колажами – розвиток творчих здібностей і підвищення самооцінки. 

Використання сучасних засобів наочності, таких як буклет, дає можливість при мінімальній площі, вмістити максимум інформації, яку необхідно донести до учнів. Інформація подана у буклетах привертає увагу учнів і підвищує їх інтерес до навчання.

Розум людини влаштований так, що набагато краще і швидше він сприймає графічну інформацію, ніж текст. Тому наявність зображень в буклеті обов'язково. Дитина спочатку бачить малюнок, розглядає його і напис під ним і, тільки якщо все це йому потрібно, знайомиться зі змістом написаного. Щоб відомості сприймалися правильно, дизайн не повинен бути дратівливим, відволікаючим від основного свого змісту, але в той же час оригінальним. Протягом перших п'яти секунд, які людина дивиться на заголовок, він визначається, чи цікаво йому зміст буклету. Тому титул повинен бути лаконічним і нести щось корисне.

Буклет «Скарбниця мудрих порад» може використовуватися на уроках літературного читання як для дітей, так і для батьків.

На уроках літературного читання під час ознайомлення з приказками, прислів´ями використовую постери (плакати, афіші, настінні календарі, репродукції). Від англійського слова – розвішувати, розклеювати.

Джерело:http://irinaclass12.dp.ua/2016/08/06/постери/

Кроки по створенню постерів

 

Підведення підсумків роботи дуже важливо тому, що мета статистичного постера є не просто показати графіки або діаграми, або показати своє вміння вести статистичні обчислення, але і те, що ви можете думати статистично, можете повідомити свої думки про значимість свого дослідження і як вона допомагає відповісти на поставлене питання, або проблему.

Для мене і моїх учнів створювати буктрейлери – одне з захоплюючих занять на сьогоднішній момент. Це можливість розкрити творчі здібності, навчитися мислити по-новому, бути модним і сучасним. І це дійсно працює – підвищує читацький інтерес.

Використовую буктрейлери на різних етапах уроку. Це і вивчення нового матеріалу (Казки народів Європи), закріплення. Можна дати випереджаюче завдання: переглянувши буктрейлер, виберіть казку і прочитайте, зробивши розкадрування.

Буктрейлери можуть бути ігровими, неігровими, анімаційними, виготовленими у формі акторської гри, комп'ютерної графіки або мультиплікації, колажу.

М.Грибачев писав: ,,Пізнання почерпнуті з досвіду минулого, допомагають творити сьогодення і зумовлювати майбутнє… Таким чином, книга, незалежно від того, хто і коли створював її рядки і сторінки, є сестрою і співучасницею нашого часу”[3].

Як формувати інформаційну культуру учнів в умовах шкільного навчання,

"адже діти мислять категоріями гаджетів , – наголошує етноконсультант Марина Сенчило,– інформацію беруть із комп’ютера - у них вже інша структура думки".

Поєднуючи класичні підходи до засвоєння знань із сучасними технологіями навчання , залучаю дітей на уроці до роботи над медіатекстами. Із цією метою використовую багатий матеріал Тернопільського благодійного фонду "MagneticOne.org", який в рамках проекту "Освіта дитини XXI століття"

створив велику базу мультфільмів ( казок, аудіокниг, пісень, розвиваючих відео) українською мовою , а також поради сайту "Дитячий психолог"(стаття "Зазирнімо у чарівний світ, або як дивитися мультфільми") пропоную вихованцям цілу низку вправ та завдань до переглянутих медіатекстів, що виховують патріотизм, повагу до    інших         людей,        толерантність,     вміння        дружити;    навчають         основам математичних, природознавчих знань, граматики, ознайомлюють зі змістом українських та іноземних казок; розвивають  комунікативні навички, бажання вдосконалювати себе. 

Учні засвоюють поняття «характер», «герой», «художній образ», «міміка», «інтер'єр»; формують аналітичні навички сприйняття медіатексту; розвивають комунікативно-мовленнєву компетентність та творчі здібності.

Перегляди мультиплікаційних фільмів змушують повірити маленьку людину в добро і зрозуміти, що таке зло. Більшість дітей прирівнюють на себе ролі і хочуть бути героями в реальному житті.

Особливості мультфільмів:

Ø привернення уваги;

Ø вища продуктивність уроку;

Ø зміна ставлення до мультфільмів: діти починають сприймати їх як джерело знань, а не лише як розвагу.

Використання пізнавальних мультфільмів сприяє:

Ø підвищенню мотивації;

Ø демонстрації можливостей мультфільму; Ø зростанню якості навчання і виховання.

Мультимедійні уроки допомагають вирішити наступні дидактичні завдання:

Ø засвоїти базові знання по предмету;

Ø систематизувати засвоєні знання;

Ø сформувати навички самоконтролю;

Ø сформувати мотивацію до вчення;

Ø надати навчально-методичну допомогу.

І найпростіший для дитини шлях - порівняти образ в літературі і кіно. Безумовно, тут встає питання і про різні мови мистецтва - мову літератури і мову кіно. Тому доцільно саму дитину поставити в позицію автора, дати йому можливість виразити словесний образ засобами образотворчого мистецтва і порівняти цей, створений ним образ, з тим, який показав у фільмі його автор. Творчі завдання

Ø Порівняйте сучасну версію казки про Котигорошка(мультфільм) з оригіналом.

Ø Що змінилося при створенні мультфільму «Некмітливий Горобець» порівнюючи з літературною казкою Лесі Українки «Біда навчить?».

 

Ø Складіть твір про улюбленого кіногероя із зображенням особливостей його характеру, лексики.

Ø Зупиніть відео на найцікавішому місці і запитайте «Що ж буде далі?».

Ø Відключить звук і запропонувати дітям озвучити те, що відбувається.

Ø Після перегляду залучить учнів до інсценування продовження фільму.

Ø Порадьте створити комікси на основі побаченого.

Ø Запропонуйте перетворити обличчя злих героїв на добрих створивши колажі.

Ø Від імені одного з неживих предметів, що фігурують у мультфільмі, порадьте скласти розповідь.

Фотографія є найбільш простою із медіатекстів: її можна розглядати як картинку, багато разів повертаючись до розгляду, розмовляючи про зміст. І в той же час, вона відрізняється від картинки своєю "документальністю": Якою б художньою фотографія не була, вона ближча, ніж картина, до дійсності, недаремно її називають "знімком". 

Учні засвоюють основні поняття «візуальні ЗМІ», «фотографія», «фотоальбом», «фотоколаж», «мистецтво», «композиція»; порівнюють особисті, сімейні та суспільні фотографії; характеризують основні засоби виразності у фотомистецтві; опановують первинні навички аналізу медіатексту.

Творчі завдання:

Ø Зроби власний знімок своєї сім´ї за улюбленим заняттям. Придумай назву.

Ø Сфотографуй найулюбленіші місця в школі та зроби фотоколаж під назвою «Моя школа».

Ø Розкажи про себе і свою сім´ю (розвиток зв´язного мовлення). Подорож до сімейного альбому.

Ø Прослухавши аудіо казку, знайди в старих журналах ті фото, які могли би бути ілюстраціями до цієї казки.

Ø Разом з батьками зроби фото на мобільний телефон і зроби класифікацію за жанром.

Ø Вигадай історію по фотографії.

Ø Створи фотофільм «Шкільна родина», «Світ моїх захоплень», «Моє рідне селище»(під керівництвом учителя).

Ø Знайди фотографію до тексту.

Ø Напиши оповідання по фотографії.

Ø Вгадай, про що говорять люди на фото та інсценуй діалог.

Ø Прочитай вірш та приготуй розкадрування майбутнього фотофільму.

Ø Зроби фотоілюстрації до книги.

На першому етапі знайомства дітей з мистецтвом фотографії, навчаю їх просто розглядати фото, що надасть можливість розуміти значення кожного з її фрагментів, бачити усю композицію в цілому.

Практичну роботу з фотографією розпочинаю із сімейних фотографій дітей - адже усе особисто значиме спочатку сприймається уважніше. Разом з цим у його однокласників інтерес до фотографії буде обумовлений їх глибшим знайомством із сім’єю учня, що сприятиме морально-ціннісному вихованню молодших школярів. 

У роботі з першокласниками використовую "жанрові" або репортажні фотографії, адже за ними стоять якісь історії, там є про  що розповідати, в них є дія.

Робота з фотографією, крім того, є підготовкою до роботи над сприйняттям кіно, що має також в основі своїй кадр.

Нове покоління повинно формуватися під впливом вдалої державної політики, сім’ї, громадськості та джерел інформації, які гарантуватимуть повноцінний всебічний розвиток дитини.

Потреби сучасного життя зумовлюють пошуки нових форм організації навчально-виховного процесу, зокрема – занять із літературного читання. Використання комп'ютерних технологій та Інтернету є одним із інноваційних засобів вивчення літератури, який дозволяє стимулювати інтерес учнів до художніх творів і вивільнити чимало часу для творчої співпраці вчителя та учня. Вважаю, що постійними компонентами у процесі літературної освіти школярів залишається літературний текст як естетичне явище та діалог, організований учителем: художній текст – читач, читач – автор, художній текст – автор – читач.

Використовую мультимедійні програми у різних видах навчальної діяльності учнів:

Ø Під час подання нового матеріалу, його повторення, узагальнення та систематизації.

Ø Як засіб впровадження самостійної роботи учнів (цінність полягає саме в тому, що учні сприймають не "готові" знання, а виконують пошукову роботу).

Ø Як інструктивний та ілюстративний матеріал (ілюстрації, доповнюють навчальний матеріал; це додаткове джерело навчальної інформації, за допомогою якого має вивчатися художній твір).

Ø Мультимедіа у поєднанні з іншими засобами навчання.

Дитячі періодичні видання призначені здебільшого для користування в позаурочний час. Однак з огляду на цільове спрямування (пізнавальні, розвивальні, розважальні та навчальні) ефективно застосовую також у навчальній діяльності.

За вимогами навчальної програми з української мови учні 1 класу під час роботи з дитячою книжкою знайомлю учнів із періодичними виданнями: навчаю практично розрізняти дитячі часописи (газету, журнал), правильно називати 1-2 журнали для дітей.

У програмі з літературного читання для загальноосвітніх навчальних закладів для 2-4 класів також запропоновано вимоги до роботи з дитячою книжкою, інформацією та вимоги до кола читання учнів [19]. У 2 класі рекомендую практичне ознайомлення учнів із поняттям "рубрика" часопису. Не менш важливим аспектом визначаю розвиток умінь самостійно працювати з дитячими періодичними виданнями. 

У 3 класі спрямовую діяльність учнів на активізацію розвитку вмінь самостійно читати дитячу періодику. Практично знайомлю з поняттями "число журналу", "рік видання", "примірник", "комплект".

Випускників початкової школи навчаю самостійно добирати дитячі видання, а також із власної ініціативи, користуючись відкритим книжковим фондом бібліотеки, різними видами бібліотечно-бібліографічної допомоги; знаходити потрібну навчально-пізнавальну інформацію, використовуючи різні джерела друкованої продукції, зокрема періодичні видання для дітей.

Дитяча періодична преса є потужним джерелом дидактичного матеріалу для уроків української мови. Проте потрібно зважати на те, що лінгвістичні завдання, дібрані з видань для дітей, повинні відповідати не лише психологічним особливостям, що були названі вище, а й бути змістовними, прозорими, правописно грамотними і суб’єктивно вагомими для учнів.

Дитячі періодичні видання пропонують значну кількість завдань, спрямованих на формування та розвиток у молодших школярів відповідних умінь та навичок. Оскільки вони не розмежовані за певними критеріями, для зручності їх застосування у навчально-виховному процесі початкової школи  пропоную таку класифікацію завдань вправи зі звуками та буквами; словникові вправи; комплексні вправи (текстові завдання).

Ø Орфоепічні норми автори дитячих періодичних видань пропонують формувати у молодших школярів за допомогою використання скоромовок:

- Переглянь сторінку 16 журналу «Пізнайко» №1 за 2007 рік і навчися швидко читати скоромовки та правильно вимовляти слова.

Ø Лексичні норми формуються на основі таких завдань:

-                 Візьми журнал «Малятко» №3 і прочитай веселі віршовані рядочки, добираючи слова, які мають протилежне до виділених слів значення:

 

-                 У журналі «Малятко» №3 за 2007 рік на сторінці 25 знайдіть слова, які звучать однаково, а значення маюь різне (омоніми) у віршиках.

 

 

Взявши в руки журнал «Барвінок» №1 за 2016 рік на сторінці 17 знайдеш завдання-подорож. Будь уважним і ти відгадаєш назву міста з´єднавши в пари антоніми(слова, протилежні за значенням).

 

 

 

Ø На думку авторів дитячої періодики, формування і розвиток фразеологічних норм відбуватиметься за рахунок введення у навчальновиховний процес таких завдань:

-                 Використавши журнал «Барвінок» №1 за 2006 рік, на сторінці 25 знайди вправу де треба скласти прислів´я, переставивши склади у словах.

 

Ø Словотворчі норми за рахунок цікавого ігрового матеріалу стають доступними навіть наймолодшим :

-                 У Журналі «Барвінок» №11 за 2016 рік ти знайдеш на сторінці 23 цікаве завдання: допиши слова, користуючись підказками.

 

 

Дитяча періодика забезпечує зв’язок між навчальною й позашкільною діяльністю, сприяє самоосвіті та самовдосконаленню читачів.

Допоки є широкий вибір періодики, яку читають наші діти, можна бути спокійними – разом з вами ми зможемо продовжити життя української дитячої преси.

Учнів притягує новизна проведення мультимедійних уроків. У класі під час таких уроків створюється обстановка реального спілкування, при якій учні прагнуть виразити думки "своїми словами", вони з бажанням виконують завдання, виявляють цікавість до матеріалу.

Покликані полегшити навчання в початкових класах під час вивчення математики, письма, читання та ін. й інтерактивні комп'ютерні флеш - ігрові вправи, інтелектуально - творчі завдання . Окрім готових ігор, використовую і авторські інтерактивні вправи, створені в онлайновому сервісі LearningApps.org 

Вправи, розроблені у конструкторі LearningApps:

«Знайди пару» Завдання передбачає з’єднання відповідних зображень та їх описів перетягуванням за допомогою лівої кнопки миші. Гру можна використати для закріплення вивченого матеріалу і навіть як домашнє завдання.

Ø Українська мова. Вживання апострофа.

Джерело: http://learningapps.org/display?v=pfnxp6smj16

Ø Словникові слова. Розгадай ребус.

Гру треба дати для домашнього опрацювання, а також можна виконувати завдання по групах «Хто відгадає найбільше ребусів».

Джерело:http://learningapps.org/display?v=pwzn31vc316

 

 

 

 

 

 

 

«Вікторина» Використовується гра під час закріплення вивченого матеріалу.

Ø Літературне читання. Українські народні казки. Вікторина Джерело: http://learningapps.org/display?v=p8tencss316

«Кросворд» Введіть у відповідні поля свої питання і відповіді, все інше програма зробить сама, розмістивши слова по горизонталі і вертикалі та визначивши місця перетинів. Можна запропонувати дітям для розгадування як для закріплення вивченого матеріалу, так і вивчення нового.

Ø Природознавство. Дикі тварини. 

Джерело: http://learningapps.org/display?v=phhachi1t16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ø Народознавство. Відгадай назву українського народного свята.

Гру доречно дати для виконання вдома.

Джерело:http://learningapps.org/display?v=pb0i4pfqj16

«Знайти на карті» Вправа полягає в тому, щоб розставити маркери на карті, що відповідають певним об'єктам. Цю гру можна використати для вивчення нового матеріалу, а також для його закріплення.

Ø Природознавство. Материки 4 клас

Джерело: http://learningapps.org/display?v=pvqpigqan16

 

 

 

 

 

 

«Фрагменти зображення» По натисненню на «фішку» з’являється фрагмент зображення зі списком, в якому треба вибрати відповідний допис. Можливий варіант проведення гри на першому уроці «День знань».

Ø Літературне читання. Знайомство з українським національним костюмом. Джерело:http://learningapps.org/display?v=pa7a7ccgt16

«Знайти слова» Навчальна гра, суть якої полягає в складанні слова з букв, розташованих у сітці поруч. Слова можна розміщувати не тільки по вертикалі і горизонталі, але і по діагоналі. Проводиться в ході вивчення нового матеріалу.

Ø Українська мова. Слова, які означають назви предметів(іменники). 2 клас Джерело:http://learningapps.org/display?v=pfd2vdgxa16

відповідає їм.  

Ø Українська мова. Частини мови.

Завдання задається для закріплення матеріалу.

Джерело:http://learningapps.org/display?v=pmgniy0ej16

       

«Класифікація» Можна створити від 2-х до 4-х полів, на яких треба розмістити відповідні їм елементи, що поступово з’являються на екрані.

Ø Українська мова. Правопис префіксів з-, с-.

Проведення буде доречним під час самостійної роботи.

Джерело:http://learningapps.org/display?v=pd5eu91t316

 

 

 

 

 

 

Ø Літературне читання. Відбери літературні казки і народні. Можна проводити  в кінці уроку, як закріплення матеріалу або дати випереджаюче завдання.

Джерело:http://learningapps.org/display?v=p0k9haz0j16

«Пазл» На вкладках обирається потрібна категорія і розкриваються (зникають) ті пазли, що їй відповідають. Завдання можна дати для самостійного опрацювання або використати як усний рахунок.

Джерело:http://learningapps.org/display?v=pjsqt78wt16

«Парочки» Гру можна проводити під час підведення підсумків по розділу.

Ø Літературне читання. Поєднай назву твору та письменника, який його написав.

Джерело:http://learningapps.org/display?v=poxadbfn316

«Заповнити пропуски» Мета цієї гри полягає у тому, щоб заповнити всі пропуски будь-якими фразами або даними з випадного списку.

Ø Українська мова. Ненаголошені голосні Е, И.

Джерело:http://learningapps.org/display?v=pou1fv89516

«Скачки» Після кожної відповіді положення вершників змінюється в залежності від правильності і швидкості відповідей. Гру можна використовувати при підготовці до аудіювання. Ø Аудіювання. 2 клас

«Просте упорядкування». Проводиться гра перед написання переказу під час вивчення нового матеріалу.

Ø Українська мова. Склади алгоритм написання переказу. 4 клас Джерело:http://learningapps.org/display?v=p3qeh6v0c16

Ø Математика. Задачі. 2 клас

Джерело:http://learningapps.org/display?v=pn979a2q316

«Перший мільйон» Треба вибрати правильну відповідь із поданих чотирьох. Гра проводиться на початку уроку, як усний рахунок або в кінці під час закріплення матеріалу.

Ø Математика. Усний рахунок. 2 клас

Джерело:http://learningapps.org/display?v=p17cd6r4k16

 

 

 

 

 

 

Навчальні online-ігри можна застосовувати на різних етапах уроку і при вивченні різних тем. Проте для повноцінного впровадження навчальних onlineігор як надсучасної технології в процес навчання необхідно узгодження з Державним стандартом та навчальними програмами у початковій школі [3].

Впровадження навчальних online-ігор у процес навчання у початковій школі забезпечить підвищення мотивації молодших школярі на уроках та під час самостійної роботи, вдома. Крім того, навчальні online-ігри мають величезну методологічну цінність, адже вони просто цікаві як учителю, так і сучасному молодшому школяр учню початкової школу.

Omne ignotum pro magnifĭco. Все невідоме – дивовижне.

Це тільки деякі варіанти використання «хмаринки слів». Кожен учитель  може додати до свого арсеналу вправ найрізноманітніші ідеї.

«Хмаринки тегів» використовую:

Ø як випереджаюче завдання;

Ø узагальнені і систематизації знань;

Ø при закріплені вивченого матеріалу;

Ø для самостійного виконання;

Ø роботи в парах, групах;

Ø як домашнє завдання; Ø тестування.

Завдання з української мови:

Ø Згадай, які частини мови ми вже вивчили (https://tagul.com/cloud/3), повтори все про іменник (https://tagul.com/cloud/13).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ø Антоніми. Знайди пару (https://tagul.com/cloud/11).

Завдання з літературного читання:

Ø Поєднай ім´я та прізвище українських письменників (https://tagul.com/cloud/12).

Ø Біблійні легенди. Склади назву твору (https://tagul.com/cloud/14).

 

Ø З´єднай прислів´я (https://tagul.com/cloud/4).

Завдання з математики:

Ø Знайди однакові іменовані числа (https://tagul.com/cloud/9).

Ø Позмагайся! Хто краще знає таблицю множення (https://tagul.com/cloud/5).

Завдання з природознавства:

Ø Розкажи про Україну. Яка вона? (https://tagul.com/cloud/15).

Ø Відгадай за ознаками, про яку гірську породу йдеться (https://tagul.com/cloud/21).

QR-коди використовую для зв'язку з онлайн-контентами, для забезпечення доступу до електронної бібліотеки та он-лайн читання електронних книг або журналів. Наприклад, створюю роздатковий матеріал з посиланнями на вірші й оповідання, присвячені певним святам.

Практикую вікторини або тематичні конкурси, то QR-коди розміщую на будь-якому типі паперу. QR-код можуть містити посилання на сторінки з інтерактивними завданнями або он-лайн вікторинами, на мультимедійні джерела, що допомагають вирішити ту чи іншу задачу. Використовую безпосередньо на уроці, роздавши контрольно-тестовий матеріал, виконаний у вигляді карток з різними варіантами завдань.

Закодовані завдання в QR-коди використовую:

Ø на початку уроку, щоб активізувати роботу учнів;

Ø для закріплення матеріалу;

Ø отримуючи нові знання;

Ø як випереджаюче завдання;

Ø для домашнього виконання;

Ø при роботі в парах, групах;

Ø як роздатковий матеріал (картки),

Ø при підготовці до КТС, веб-квестів(завдання групам, маршрути тощо).

Важливість творчих робіт з української мови в тому, що вони не тільки закріплюють знання, але й удосконалюють здібності, прищеплюють любов до художнього слова, виховують високі моральні якості. 

Творчі методи  на уроках української мови та літератури:

Ø Стимулюють бажання учнів працювати самостійно.

Ø Заохочують до роботи над проектами, запропонованими для роботи самими учнями.

Ø Переконують учнів у тому, що вчитель є їхнім однодумцем.

Ø Заохочують до максимальної захопленості у спільній діяльності.

Ø Виключають будь-який тиск на дітей.

Ø Надають дитині свободу у застосування своїх здібностей.

Закодовані завдання: ( http://www.visualead.com/dashboard).

Українська мова:

Ø Спиши речення, пiдкресли слова в переносному значеннi.  

Вiтер з гаєм розмовляє, шепче з осокою . 

Тополi поволi стоять собi, мов сторожа розмовляють з полем.

Пишається калинонька, явiр молодiє.

 

 

 

 

Перебудуй         розповiднi           речення     у спонукальнi.  

Ми любимо свою землю.  

За партою слiд сидiти рiвно.

Кожна людина повинна берегти рiдну природу.

Літературне читання:

                                                                                                                 Ø Закінчи     розповідь    і       придумай

заголовок 

Настав зимовий ранок. Білий пухнастий

сніг тихо падав на землю. Дениско, Матвій і Сашко вирішили піти до лісу. Тихо і гарно було у засніженому лісі. 

 

 

 

 

 

 

телефон мріяти, праска літати тощо).

Творчі методи на уроках математики:

Використання творчих вправ якнайкраще розвиває у дітей креативне мислення, інтерес до навчання. Адже пробудити інтерес до математики, навчати школярів творчо мислити - це найголовніша мета, до якої прагне вчитель у зв’язку з завданням підвищення рівня процесу навчання математики. 

Цьому сприяють:

Ø безпосереднє     сприймання         учнями       естетики     зовнішньої         сторони математичних явищ;

Ø практичне          ознайомлення      школярів    з        нестандартним         підходом до розв’язання пізнавальних завдань;

Ø вправляння в пошуках оригінальних рішень; 

Ø багатогранна творча діяльність школярів, яка спрямована на формування навичок пошукової праці.

Завдання:

Ø Поміркуй! Що буде, якщо зникнуть годинники?  

 

 

Кожен, кому знадобиться консультація по темі, отримає її в будь-якому зручному місці, просто зчитавши код.

Ця технологія постійно розвивається — з'являються нові цікаві варіації QRкодів: округлі і кольорові, що збільшує візуальну і естетичну привабливість самої картинки.

Карти пам´яті – це спосіб зображення процесу загального системного мислення за допомогою схем.

Використання в навчально-виховній діяльності:

Карти знань ідеально підходять для використання в навчальних закладах, можуть бути застосовані до будь-яких видів завдань, активно привертає учнів різного віку в творче мислення, організацію і вирішення проблем. Гнучкість карт знань дозволяє розглядати будь-яку тему або питання, вони можуть використовуватися для всього класу, групи або індивідуально.

Можливості карт знань дозволяють:

Ø поліпшити пам’ять, нагадати факти; 

Ø генерувати ідеї;

Ø надихнути на пошук рішення;

Ø продемонструвати концепції і діаграми;

Ø аналізувати результати або події;

Ø підсумовувати інформацію;

Ø організувати взаємодію між учнями в груповій роботі або рольових іграх.

Крім ознайомлення своїх учнів з теорією, використовую інтелект-карти у вирішенні ряду власних практичних завдань, роблячи викладання і, відповідно, навчальний процес легшим і приємнішим заняттям.  

Переваги викладання за допомогою інтелект-карт:

Ø Привертають увагу.

Ø Роблять заняття і презентації органічнішими.

Ø Матеріал на основі інтелект-карт є гнучким.

Ø Інтелект-карти не тільки зберігають факти, але і демонструють взаємозв’язки між ними, тим самим забезпечуючи глибше розуміння предмета учнями.

 Складання карт на уроках української мови може         допомогти         розблоковувати творчу уяву, скласти план написання есе. 

                   При    викладанні    української     мови    та

літературного читання інтелектуальні карти доцільними будуть на різних етапах уроку. Наприклад, візуально укомплектований матеріал полегшує сприйняття нової інформації або стає підсумком вивченої. Зручності додає функція

збереження та перетворення онлайн – схем у простий роздатковий матеріал. 

Карти створюю як результат будь-якої проектної роботи, як випереджальне домашнє завдання, як елемент самостійної роботи тощо.  На уроках математики карти розуму можуть бути викорисовую для запису даних і сортування формул.

Карти розуму можна з успіхом застосовую для мозкового штурму, планування уроку, заходу, проекту, методичної розробки, написання статті, власного портфоліо.

Намагаюся втягувати учнів у процес навчання не як пасивних слухачів, які сприймають інформацію, яка надається йому, а як суб'єкт, здатний усе більше контролювати процес навчання і власну навчальну діяльністю. Все це призводить до пошуку нових методів і засобів навчання, орієнтованих на розвиток інтелекту учня, на самостійне вилучення та подання знання. Саме в цьому допоможе один з популярних засобів серед сучасних інформаційних технологій навчання — інтерактивний плакат.

Використання інтерактивних плакатів в навчальному процесі сприяє тому, що учні краще сприймають матеріал, підвищується інтерес до предмета, підвищується ефективність їх самостійної роботи та впливає на якість формування практичних умінь і навичок.

Перш ніж приступати до створення плаката, необхідно:

Ø визначити тему плаката;

Ø обговорити мету і завдання;

Ø зібрати необхідні мультимедійні матеріали;

Ø продумати структуру майбутнього плаката та визначити взаємозв'язки елементів і розташування їх.

Інтерактивний плакат можна використовувати як на етапі знайомства з новим матеріалом, так і при повторенні, а також як додаткову допомогу при виконанні домашнього завдання з певної теми. У виховній роботі для підведення підсумків веб-квестів, КТС та інших заходів. 

При виборі теми інтерактивного плаката за основу вмісту можуть бути узяті:

Ø розділ, тема навчального курсу;

Ø тема, що вивчається протягом одного навчального року;

Ø матеріал для організації самостійної.

Інтерактивний плакат «Книги – діти розуму» Джерело:(https://www.thinglink.com/scene/853002611421347841)

 

Отже, використання інтерактивних плакатів дозволяє організувати самостійну пізнавальну діяльність учнів.  

В своїй діяльності найбільше використовую програмний засіб Microsoft Power Point, що входить до складу пакету Microsoft Office. Але сьогодні можливості набагато більші. І програм для створення презентацій чимало. Одна з них Prezi.com.

Вважаю, що переваги мультимедійних презентацій очевидні:

Ø презентації дають змогу вчителю зацікавити учнівську аудиторію предметом – уроки стають більш емоційними;

Ø презентації можуть створюватися не тільки для показу на великому екрані для всього класу, але також можуть використовуватися для індивідуального перегляду на комп’ютері;

Ø комп’ютерні презентації можуть використовуватися як для занять з безпосередньою участю вчителя, так і без його участі (наприклад, під час виконання необхідного об’єму самостійної роботи, передбаченої навчальною програмою дисципліни);

Ø маневреність при доборі потрібної послідовності відображення навчальної інформації.

Джерело: Тренінг «Друг – це другий я!» (https://prezi.com/905fe_qszshw/1/).

Медіаосвітні технології навчання (https://prezi.com/h_f5ohyd7ug5/1/).

 

Презентація педагогічного досвіду (https://prezi.com/8zf5lqmjbncy/presentation/). Урок «Абетка України від А до Я» (https://prezi.com/of3cx4qq75vt/presentation/).

Мій досвід використання презентації Prezi, показав її надзвичайно високу ефективність, яка була цілком передбачена, адже процес викладання – це, по суті, і є презентація навчального матеріалу. Використання різноманітних можливостей презентації відкриває безмежні простори педагогічної творчості, а учні із зацікавленням набувають нових знань та більш ефективно засвоюють попередній матеріал і надалі показують високі результати.

 Використання сервісу Рadlet зробить навчальний процес інтерактивним, а виконання домашнього завдання цікавим. Крім того, учні в разі потреби, завжди зможуть звернутися до знайденого матеріалу, переглянути інформацію, підготовлену вчителем, якщо заняття довелося пропустити, впевнитися в тому, що власноруч створений на уроці продукт діє і може стати у пригоді іншим учням.

Padlet – мережевий сервіс, який дає можливість працювати дистанційно як із учнями, так і з коллегами, впроваджувати елементи дистанційного та «перевернутого навчання». Формами роботи можуть бути групові та індивідуальні заняття на уроках і в позаурочний час.

Як використовую дошку Padlet?

Ø Для повторення вивченого на минулому уроці. Розміщую всі необхідні матеріали на дошку, прошу учнів швидко переглянути їх і далі обговорюємо, що незрозуміло.

Ø Розповідаючи якусь історію, даю завдання учням: передбачити, що станеться далі. 

Ø Коли планую захід викладаю на дошку всю необхідну інформацію:місце, маршрут, час виїзду, вартість, список необхідних з собою речей тощо.

Ø Використовую таку дошку для повторення матеріалу.

Ø Дуже зручно зберігати документи, завантаживши на дошку матеріали, які будуть доступні для скачування в будь-який час.

Ø Пишу на дошці повідомлення, подяки, запрошення.

Ø Створюю дошку з посиланнями на статті, фотографії та навчальне відео або даю на них посилання. 

Ø Завантажую зображення в якості фону, а потім прошу додати замітки до різних частин зображення.

Padlet – це зручний, легкий у роботі сервіс, призначений для збереження, організації та спільної роботи з різним контентом у визначеному віртуальному просторі, застосування якого у навчальній діяльності сприятиме формуванню таких навичок, як критичне мислення, творче вирішення завдань, конструктивне спілкування й обговорення, співпраця.

Джерело: (https://padlet.com/cheresh0108/Bookmarks).

Blendspace — це сервіс для візуальної організації навчальних матеріалів. Шаблон для уроку являє собою сітку, яка служить для зберігання інформації різного виду:

Ø посилання на відео;

Ø зображення;

Ø посилання на веб-сторінки;

Ø текстові документи та інші файли.

Використовую цю віртуальну дошку ЯК:

Ø Організацію групової роботи в сервісі.

Ø Можливості для освітньої діяльності.

Ø Конспекти мультимедійного заняття.

Ø Довідкові матеріали для самостійної роботи учнів.

Ø Дошку оголошень.

Ø Платформу для створення методичних посібників уроків(дистанційне навчання).

Ø Перевірку знань учнів(тести).

Ø Випереджаючі завдання.

Ø Оцінювання матеріалів уроку(у вільній формі).

Ø Написання сценаріїв КТС разом з батьками, учнями.

Створила класну кімнату, занесла в список учнів і постійно спостерігаю за статистикою виконання завдань. 

Джерело: (https://www.tes.com/lessons/w_UX4WOlpvyyMg)

Джерело:https://www.tes.com/lessons/OPK0dlZUWw6SkA/edit

Реєстрація в сервісі відбувається як «Вчитель» або як «учень», щоб отримати доступ до ресурсу, необхідно ввести код класу. Статистику можна переглянути по класу, по окремому ресурсу, навчальному модулю в цілому.

Скрайбінг є новою формою презентації навчального матеріалу. Використовую його на уроках і виховних заходах. Це дає змогу зацікавити учнів, залучити їх до обговорення, при цьому розвиває комунікативні навички, креативне мислення, творчий підхід і допомагає легко та нестандартно організувати навчальну діяльність та урізноманітнити урок.

Під час створення скрайб-презентації перш за все визначаю тему та етап уроку, на якому слід її презентувати. Найкраща тривалість скрайб-презентації – від 5 до 9 хвилин. Скрайбінг можна використовувати на будь-якому уроці і з будьякої теми. Підійде він для пояснення нового матеріалу і перевірки засвоєного, може бути використаний як засіб узагальнення вивченого, як домашнє завдання, але найбільш перспективно використовуються скрайб-презентацій в проектній діяльності. За допомогою скрайбінга можна "екранізувати" казки, вірші, загадки. Таким чином, практично будь-яке творче завдання може бути представлено у вигляді скрайбінга: починаючи вітальною листівкою і закінчуючи мультфільмом. 

Скрайбінг «Здоров´я – основа усього на світі».

Переваги відеоскрайбінгу полягають у тому, що відеоролик можна використовувати безліч разів, цей вид діяльності викликає у виконавців особливу зацікавленість.

 

 

 

 

 

 

 

ПІСЛЯМОВА

Сучасна школа стоїть перед прикрим фактом: в умовах традиційних форм та методів навчання школярі, пасивно отримуючи інформацію, не вміють здобувати її самостійно і застосовувати те, що знають. Натомість соціальне замовлення не тільки України, а й світового співтовариства вимагає перш за все людей, здатних самостійно самовдосконалюватися. Це знайшло відображення і у доповіді ЮНЕСКО "Освіта: прихований скарб", де проголошено: "Людина має навчитися:

Ø пізнавати, тобто оволодівати інструментарієм, необхідним для розуміння того, що відбувається у світі;

Ø діяти таким чином, щоб робити потрібні зміни у середовищі свого мешкання;

Ø жити в суспільстві, беручи участь у всіх видах людської діяльності".

Використання мультимедійних та комп’ютерних технологій у взаємозв'язку з іншими методами дозволяє не тільки заощадити час на уроці, але і збільшити яскравість сприйняття матеріалу, внести елементи цікавості, пожвавити навчальний процес. Сьогодні ні у кого не викликає сумніву той факт, що електронні навчальні посібники (уроки) дозволяють збагатити курс навчання, доповнюючи його різноманітними можливостями комп'ютерних технологій, і роблять його, таким чином, більш цікавим і привабливим для учнів.

Як відомо, людина, при вивченні певного матерiалу, запам'ятовує 20 % відео-, 30 % аудіо- інформації. Якщо ж поєднати різні способи сприймання інформації в медіадіяльності, то продуктивність запам'ятовування зростає до 80 % 

Технології навчання, що орієнтовані на застосування засобів мультимедіа, можуть значно полегшити й якісно поліпшити роботу викладача, підвищити рівень знань та вмінь учнів.

Починаючи працювати над проектом «Медіаграмотність учнів» проведено опитувальник учнів та батьків. 

 

 

Результати показали наступне:

Провівши опитувальник на початку роботи і зараз, я побачила, що учні та батьки зацікавилися медіатехнологіями під час навчально – виховного процесу в школі.

Використання технічних засобів навчання (кінофільмів, телепередач, звукозаписів) з метою розвитку творчих здібностей учнів збагачує методику викладання, дає можливість розробляти нові методичні прийоми навчальновиховної роботи, приваблює своєю новизною та свіжістю, розширює взаємозв’язки між уроками з мови та інших дисциплін. Переглядаючи фільми або телепередачі, учні одержують емоційну наснагу, що безпосередньо відбивається на якості творчих робіт, бо стимулює мовний процес.

Виключно високий ступінь наочності представленого матеріалу, комплексність і інтерактивність роблять електронні уроки незамінними помічниками, як для учня, так і для вчителя. Завдяки сукупності різноманітних мультимедійних можливостей (відеосюжети, анімація, якісні ілюстрації, безліч інтерактивних завдань тощо) процес навчання стає більш ефективним і цікавим.

Необхідність активного використання повчальних програм сьогодні диктується не тільки тим, що персональний комп'ютер став вже не екзотичною технічною новинкою, але інструментом в технологічному освітньому ланцюжку у вигляді засобу навчання, а також тим, що без його активного використовування неможливо підвищити інтенсивність процесу отримання знань, закріплення навичок і умінь.

З метою успішного розв'язання даної проблеми необхідно в навчальновиховному процесі впроваджувати активні та інтерактивні методи роботи, які активізують діяльність учнів, розвиваючи їх творче мислення, вміння спілкуватися, розмірковувати і приймати рішення.

Кожен учитель обирає свій власний шлях у викладанні предмету. Але при цьому, на мою думку, необхідно пам´ятати про слова В.Сухомлинського „Творчість народжується там, де створюється сплав глибоких і міцних знань з досвідом практичної діяльності, який склався в процесі самостійної роботи". Завдання кожного вчителя під час викладання предмету полягає не лише у навчанні, а й у вихованні учнів та розвитку їх вмінь спілкуватися, відстоювати власну життєву позицію, тобто формуванню активної й успішної особистості. 

 

 

 

 

 

ГЛОСАРІЙ

 

Аналіз медіатексту — вивчення та трактування (декодування) медіатексту.  Аудиторія медіа — стійка сукупність людей, об’єднаних спільними інформаційнимипотребами.

Відеоігра — непродуктивна діяльність, мотив якої полягає в самому процесі. Дії гравців координує комп’ютерна програма, яка організує ігровий простір і може виступати в ролі партнера, або встановлювати зв’язок між гравцями. Відеокліп — короткий аудіовізуальний медіатекст (рекламний, музичний тощо). Ефекти медійні — вплив медіа матеріалів на думки чи поведінку аудиторії. Інтерактивність — можливість споживачів сучасних медіа створювати власний інформаційний потік.

Інформація — будь-які відомості, створенні людиною для передачі в часі чи просторі.

Кібер-простір (віртуальна реальність) — це штучно сконструйований комп’ютерними засобами простір зі всіма ознаками реальності, де відбувається онлайнова комунікація.

Комунікатор — особа або група осіб, які створюють контент масової комунікації. Комунікація — спілкування. Розрізняють автокомунікацію, міжособистісну, групову та масову комунікацію.

Критичне мислення (бачення, оцінювання) — це психологічний механізм медіаграмотності, здатність до сприймання повідомлень такими, якими вони є, й подальше оцінювання у відповідному середовищі.

Мас-медіа — канали поширення масової комунікації.

Медіаграмотність — полягає в сукупності мотивів, знань, умінь і можливостей, що сприяють добиранню, використанню, критичному аналізові, оцінюванню, створюванню та передаванню медіатекстів різних форм, жанрів, а також аналізові складних процесів функціонування медіа в суспільстві.

Медіаосвіта — навчання теорії та практичних умінь для опанування сучасних мас-медіа; специфічна, автономна галузь знань у педагогічній теорії та практиці. Медіасоціалізація — явище інформаційного суспільства, що полягає в зміні традиційних способів входження дитини в світ дорослих, коли основні орієнтири щодо взаємодії із соціумом і формування власної ідентичності дитина отримує не із сімейної взаємодії, а під впливом медіа.

Мистецтва медійні — мистецтва, побудовані на медійних образах (тобто образах, створюваних засобами комунікації) відтворення дійсності засобами преси, фотографії, радіо, грамзапису, кіно, телебачення, відеоарту, комп’ютерної графіки тощо.

Модульна реклама — оголошення, оформлені у вигляді текстових чи графічних модулів різного формату.

Мультімедійна журналістика — це  процес інтеграції тексту, зображення, звуку, графіки, відео для створення журналістського продукту.

Репрезентація — представлення тих чи інших аспектів реальності в певних (тих, а не інших) словах, поняттях чи образах.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Список використаних джерел та літератури

 

1.       Академія Української Преси –http://www.mediaeducation.ucoz.ru/ – електронний ресурс

2.       Артюхова І. С. Цінності і виховання / / Педагогіка. 1999, № 4. С.82. 

3.       Буравец, В. Книга и её назначение [Электронный ресурс] / В.Буравец // Для тебя.-Электрон.данные.-Режимдоступа: http://www.foru.ru/slovo.36961.1.html. - Заголовок с экрана. - Дата обращения: 7.02.2015.

4.       Давыдова С. В. Дидактический потенциал комикса и его использование на занятиях по английскому [Електронный ресурс]. Режим доступа :http://rudocs. exdat.com/docs/ index-493259.html?page=28 (перевірено:

10.04.2014)

5.       Державний стандарт базової і повної загальної середньої освіти. Інтернетресурс. Адреса з екрану: http://mon.gov.ua/activity/education/zagalnaserednya/derj-stand.html

6.       Державний стандарт початкової загальної освіти [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.mon.gov.ua/ua/often-requested/state-standards/.

7.       Ісаєва О.О.  Креолізований текст на уроках літератури як засіб активізації діяльності учнів читацької діяльності учнів. 

Адреса з екрану: http://www.slideshare.net/ippo-kubg/ss-38599286

8.       Ісаєва О.О. Формування сучасного читача засобами медіаосвіти. 

Адреса з екрану: http://isaieva.kiev.ua/downl-f/prez-2-4-medosvita.pdf          http://media.ippo.kubg.edu.ua/wp          content/uploads/2014/08/isaeva_kreolizovanyj_tekst.doc

9.       Качанюк Н. В. Використання віртуальної стіни Padlet на практичному занятті у вищій школі [Електронний ресурс] – Режим доступу: file:///C:/Users/lenovo/Desktop/osdys_2014_3_13.pdf

 

10.   Концепція впровадження медіаосвіти в Україні (2010 – 2020 рр.) // Інститут соціальної та політичної психології Національної академії педагогічних наук

України     [Електронний      ресурс].      –        Режим        доступу      : http://www.ispp.org.ua/news_44.htm

11.   Літературне читання. Програма для загальноосвітніх навчальних закладів для 24 класів [Електронний ресурс]. – Режим доступу :

http://www.mon.gov.ua/images/files/navchalni_programu/2012/ukr/02_lit_chit.pd f.

12.   Малюємо комікси      щодо сталого розвитку.         –        Електронна адреса: http://esd.org.ua/sites/esd.org.ua/files/programs/comix.pdf

13.   Masterman, L. A rational for Media Еducation // Media Literacy in the Information Age: Current perspectives (pp. 15-68). New Brunswick, 1997.

14.   Мастерман Л. Обучение языку средств массовой информации: теория и практика / Л. Мастерман // Перспективы. Вопросы образования. – 1984. – №

2. – с. 37 – 48.

15.   Медіакультура особистості; соціально-психологічний підхід: навчальнометодичний збірник / О.Т. Баришполець, Л.А. Найдьонова, Г.В. Мироненко, О.Є. Голубєва, В.В. Різун та ін.; За ред. Л.А. Найдьонової, О.Т.

Баришпольця. – К.: Міленіум, 2009. – 440 с.

16.   Медіакультура та медіаосвіта учнів ЗОШ: візуальна медіа культура/ Наталія

Череповська. – К.Шк.світ, 2010. – 128с. – (Бібліотека «Шкільного світу»)

17.   Медіаосвіта в Швеції: початкова школа. – Режим доступу: http://www.medialiteracy.org.ua/index.php/49-publikatsii-dlia-vchyteliamolodshykh-klasiv/419- mediaosvita-v-shvetsii-pochatkova-shkola.html.

18.   Медіаосвіта та медіаграмотність: підручник / Ред.-упор. В. Ф. Іванов, О. В. Волошенюк; За науковою редакцією В. В. Різуна. — Київ: Центр вільної преси, 2012. — 352 с.

 

 

19.   Міністерство освіти буде вчити школярів по коміксах / [стаття]. – Електронна адреса: http://intvua.com/news/64489-mnsterstvo-osvti-bude-vchitishkolyarv-po-komksah.html

20.   Моя щаслива планета. Уроки для сталого розвитку: посібник для учнів навч. курсу за вибором для учнів 3(4) класу/ авт. – укладач: О.І.Пометун та ін.- К.:Видавничий світ «Освіта», 2012.

21.   Національна доктрина розвитку освіти. Інтернетресурс. Адреса з екрану: http://osvita.ua/legislation/other/2827/

22.   Практична медіаосвіта: авторські уроки. Збірка Ред. – упор. В.Ф Іванов,

О.В.Волошенюк; за науковою редакцією В.В.Різуна та В.В.Літостанського. -

К.: Академія української преси, Центр вільної преси,  2013. – 447 с.

23.   Профілактика деструктивних впливів мас-медіа:програма занять для інтервмолоді/ Олена Мерзлякова. – К.Шк.світ, 2010. – 128 с. – (Бібліотека «Шкільного світу»)

24.   Рубінштейн С. Л. Психолого-педагогічні проблеми морального виховання школярів. М., 1991. С.103.

25.   Стадницька Ю. Цільове призначення та функціональність дитячого часопису (на матеріалах галицьких дитячих періодичних видань 20-30-х рр.

ХХ ст.) / Ю. Стадницька // Теле- та радіожурналістика : збірник наукових праць. – 2010. – Вип. 9. – Ч. 1. – С. 84–89.

26.   Степанченко Л. А. Роль національно-патріотичного виховання у формуванні духовно морального світогляду школярів: [Електронний ресурс] // Освітній портал «Класна оцінка». – Режим доступа: http://www.osvita.org.ua. – Назва з екрану. – Мова укр. (дата звернення: 21.09.2014).

27.   Федоров А.В. Медиаобразование: вчера и сегодня. – М.: Изд-во МОО ВПП ЮНЕСКО «Информация для всех», 2009. – 234 с.

28.   Центр медіаграмотності . Режим доступу: http://www.medialit.org

 

 

Додаток

 

 

 

 

 

 

 

ФРАГМЕНТИ УРОКІВ

Не досить знати – треба й застосовувати.

Не досить хотіти – треба й робити.

Й. Гете

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема. Образ зими у творчості поета. І. Франко «Дивувалась зима». (4 клас)

Мета: розширити й узагальнити знання учнів про життя і творчість І.Франка; вдосконалювати навички свідомого виразного читання поетичних творів; розвивати зв’язне мовлення; виховувати через образне слово почуття любові до свого народу, до України, рідної мови.

Творче застосування й добування знань

1.Вправа «Крісло автора» ( Випереджаюче завдання).

Розповідь про життєвий і творчий шлях І. Франка.

2.Гра «Диктор телебачення» (знайомство з професією «диктора телебачення»). Диктор - ведучий новин, розважальних програм та інших видів подачі різної інформації у засобах масової інформації: на радіо, на телебаченні або при коментуванні будь-яких подій.

Учні  виразно читають вірш «Дивувалась зима», періодично відриваючи погляд, щоб подивитися на «глядачів».

2. «Мозковий штурм»

-                 Вибери з слова, які підтверджують, що зима жива істота? (Дивувалась, дунула з уст, пластом метати, сили нема).

-                 Чому зима хотіла поквитатися з першими весняними квітами? І як вона хотіла це зробити? (Заморозити їх).

-                 Знайди слова, які підтверджують, що зимі приходить кінець? (В нії сили нема). - Як наростало здивування зими? Прослідкуй і аргументуй. Передай інтонаційно її почуття.

2.  Хвилини фантазії (завдання закодоване в QR- коді).

 Висловити своє ставлення до зими з точки зору: а) двірника;

б) лікаря;

в) художника. 

 

 

3.  Завдання по групах:

1 група – Намалюйте зиму, якою вона постає у вашій уяві (розкадрування).

Розкадрування - це продумування сюжету за допомогою ключових кадрів. 2 група - Творче завдання-релаксація: Уявіть ситуацію, що ви з другом  опинилися в зимовому лісі. Прослухавши музичну композицію і переглянувши картини зими, складіть акровірш (зима, сніг, ліс ).

Акрові́рш = акрости́х — поетичний твір, у якому перші літери кожного віршованого рядка, прочитані зверху вниз, утворюють слово, словосполучення або речення.

Фредерик Шопен. Вальс № 7. Зима

Джерело: (https://www.youtube.com/watch?v=CPBxYLaJOrs)

3  група – Виберіть фото, які найбільше підходять до вірша і придумайте назву.

4  група – Підберіть музику до твору, користуючись Інтернетом.

Джерело:

http://rosohy.at.ua/video/vic/ditjachi_pisni_ukrajinskoju_124_ditjacha_muzika http://ditky.info/dir/kultura_i_mistectvo/6 http://music.i.ua/user/2280068/6969/?sort=pop http://ledi-di.ucoz.ua http://www.zaspivaj.com

4. Метод «Прес». Вправа «Вчимося переконувати». Я вважаю, що найпрекрасніша пора року - … тому що …

 Отже, я вважаю ….

 

Список використаної  літератури

1.            Медіаосвіта // Енциклопедія освіти /акад.. пед. наук України; головний ред.. В.Г.Кремень. 0 К.: Юрінком Інтер, 2008. - с. 481- 482

2.            Казаков Ю. М. Педагогічні умови застосування медіаосвіти в процесі професійної підготовки майбутніх учителів / Казаков Ю. М. Автореф. канд. педаг. наук за спец. 13.00. 04 – теорія та методика професійної освіти. – Луганськ, 2007.

– 21 с.

3. Медіакультура особистості; соціально-психологічний підхід: навчальнометодичний збірник / О. Т. Баришполець, Л. А. Найдьонова, Г. В. Мироненко, О.

Є. Голубєва, В. В. Різун та ін..; За ред. Л. А. Найдьонової, О. Т. Баришпольця. –

К.: Міленіум, 2009. – 440 с.

 

 

 

 

 

 

 

Тема. Урок позакласного читання. Мій улюблений дитячий журнал, газета.

 (3 клас)

Мета. Вчити складати розповідь з обґрунтуванням власної думки; навчити школярів інтернет-пошуку, роботі з віртуальними бібліотеками, пошуку книг за автором та назвою.

Розвивати навички роботи з періодичними виданнями, уявлення про друковані періодичні видання бібліотеки.

Виховувати інтерес до пізнання нового, до читання дитячої преси. Творче застосування й добування знань

1.Випереджаюче творче завдання:

Ознайомитись з періодичними виданнями (друкованими та електронними) та обрати найпривабливіший. Підготувати разом з батьками:

Ø Всі родини, хто полюбляє читати і в кого є домашня бібліотека створити фотографії “Улюблені книги, журнали, газети нашої сім’ї”, “Читаємо всією родиною”.

Ø Написати есе (Есе́ (фр. essai — «спроба», «начерк») — невеликий за обсягом прозовий твір, що має довільну композицію і висловлює індивідуальні думки та враження з конкретного приводу) на тему «Наша сімейна бібліотека – найкраща».

Ø Написати в одну із рубрик журналу, який вам сподобався, розповідь, вірш, казку, цікаве завдання тощо.

Ø Підібрати тематичні фотографії та створити колаж. 

Ø Придумати назву або слоган (лаконічна фраза, що впадає в око, добре запам'ятовується та висловлює суть повідомлення).

Ці витвори мистецтва ввійдуть у книгу, створену своїми руками – скрайпбукінг  (англ. Scrapbooking, від англ. Scrapbook: scrap - вирізка, book книга, букв. «книга з вирізок» - вид рукодільного мистецтва, що полягає у виготовленні та оформленні  фотоальбомів). 

2. Гра «Дешифрувальник» 

Щоб дізнатись, про що будемо говорити на уроці, ми пограємо в гру «Дешифрувальник», де розкодуємо слово. Літери в нашому мобільному телефоні розташовані під цифрами на кнопках. Кожній цифрі відповідає кілька літер. Щоб відгадати зашифроване слово, треба вибрати тільки одну.

Будьте уважними!

АБВГ  ДЕЄЖЗ  ИІЇЙКЛ  МНОП  РСТУ  ФХЦЧ   ШЩ     ЬЮЯ

2  5  5  4  1  3            1  1  2  2  5  1     

(Журнал, газета )

3.  Метод «Прес»

Як ви розумієте значення слів «журнал», «газета», «рубрика», «редакція», «дописувач»?

Журнал - друковане видання у вигляді книжки, яке виходить через певний проміжок часу.

Газета – це періодичне, друковане видання, яке містить різноманітні матеріали про поточні події і виходить через короткі проміжки часу.

Рубрика – розділ у журналі, газеті.

Редакція – колектив людей, що готує журнал, газету до друку.

Дописувач – людина, яка пише статті, повідомлення в газету чи журнал.

4.  Інформаційна довідка.

Періодика - це друковані видання, тобто газети і журнали. Саме з них ми дізнаємося про новини та отримуємо відповіді на цікаві для нас питання. А називають їх періодикою, тому що вони виходять із друку періодично, через певні проміжки часу. Деякі газети – щодня, інші – раз на тиждень, а журнали – переважно один раз на місяць. 

Давайте дізнаємось дещо цікаве про газети, які, виявляються, мають свою історію. Давним-давно у Венеції була дрібна срібна монета, називалась вона

«гадзетта». За цю монетку можна було купити аркуш дрібно списаного паперу з новинами. Листок у ті часи не друкували, як зараз, а писали від руки. Звідси і пішла назва. 

На першій сторінці газети завжди є її назва, номер, дата її виходу. А ще слід знати, що газети друкують як для дорослих, так і для дітей.

           "Журнал"      (journal)     –      з      французької     мови

перекладається, як щоденник і відрізняється від газети. Поперше – у нього є обкладинка, по-друге – багато сторінок, по-третє – журнал містить багато кольорових фотографій та зображень. 

1. Перегляд відеоролика. Книзі «Як Барвінок став героєм» – 50 років. 

PressТрейлер — невеликий відеоролик, в який входять короткі і найбільш цікаві видання.

Благословився на світ у січні 1928 р. під назвою „Жовтеня”. Після перерви в роки війни відновлений у квітні-травні 1945 р.  уже під назвою „Барвінок”. Видання надходило до 28 країн світу. У народній пам’яті зберігається як національний журнал.  

За 80 років у “Барвінку” виступив майже весь цвіт української літератури

ХХ ст., усі письменницькі покоління. Спеціально написати для нього вважали

своїм обов’язком П. Тичина, М. Рильський, М. Стельмах, В.Сосюра, А.Малишко, О.Вишня, Ю.Яновський, П.Усенко та        ін.      Пізніше      —       Л.Костенко,         Д.Павличко,

                                                                М.Вінграновський,      І.Драч,      Б.Олійник,         Є.Гуцало,

В.Близнець, Григір Тютюнник, В. Шевчук. 

У 90-ті рр. було переосмислено попередній досвід журналу, збільшено обсяг, змінено цільову аудиторію, скасовано російськомовний випуск. 

До «Книги Золотих Казок» увійшли кращі казки народів світу, ілюстрували їх найзнаніші художники України. Вона створювалася протягом багатьох років на сторінках журналу й стала скарбницею світової народної мудрості. Недарма ж мовиться: «Казка вчить, як на світі жить».  

В 2016 році у книг Богдана Чалого ювілей. Книзі "Як Барвінок став героєм"

- 50 років. Богдан Йосипович Чалий народився 24 червня 1924 року в Києві у

родині лікарів. Його дитинство минуло в старовинному Заславі, на зелених берегах річки Горинь. Навесні 1941 року     закінчив     школу-десятирічку.       Вчився       в Орджонікідзенському піхотному училищі. Восени 1942 року пішов на фронт. Мав поранення, нагороджений орденами і медалями. По війні працював у редакціях газет та журналів       у Києві. 23 роки редагував журнал

"Барвінок". Жив у Києві. Пішов із життя 20 травня 2008

року.  

Перша книга Б.Чалого для дітей "Ясного сонячного ранку" вийшла в 1947 р. Відтоді письменник видав понад двадцять книжок віршів, балад, поем та одноактних п'єс. Письменник багато подорожував світом. Зокрема, побував у Чехословаччині, Польщі, Франції, Марокко, Бельгії, Голландії, Канаді. І кожна подорож народжувала нову книгу.  Найпопулярнішими серед дітей стали книжки про Барвінка: "Як Барвінок став героєм" (1966), "Як Барвінок та Ромашка у вирій літали" (1968), "Барвінок і Весна" (1971), "Сто пригод Барвінка та Ромашки" (1973), "Барвінок у школі" (1977).   

Казка "Як Барвінок став героєм" розповідає про те, як на городі діда Гната з'являється новий житель - Барвінок, якому  судилося стати героєм. А починалося це так:

Раптом в зіллі під пасльоном, Ніби хтось ударив дзвоном:

Гей ви, родичі городні,

Гарбузенки благородні!

Я - Барвінок, я - Хрещатий,

Йдіть стрічати, величати! 

Дід Гарбуз розповів Барвінку про скарб, захований у "чорному краї". І Барвінок вирушає на пошуки. Він рятує Трактора, Півня, Ромашку. Веде бій з армією жуків і колючих бур'янів на чолі з жорстоким царем Осотом. Барвінок знаходить вірних друзів, які допомогли відшукати скарб.  Скарб, чарівний ранець, розкривали всі гуртом. А що в ньому: КНИЖКА!

6. Електронні видання

Запрошую вас до Інтернету, де мешкають різноманітні періодичні видання - електронні газети та журнали.

Електронне періодичне видання – це інтернет-сторінка журналу чи газети. До журналу можна посилати свої казки, вірші, розповіді про себе, адресуючи їх у відповідну рубрику. Можна передавати вітання друзям з днем народження, знайомитись і листуватися з іншими дітьми, а також брати участь у різних конкурсах.

7.Театралізоване дійство 

 Діти в костюмах казкових героїв представляють журнали, газети.

Червона Шапочка: Дуже цікава газета "Казковий вечір", на сторінках якої ви знайдете багато чарівних та дивовижних історій з усього світу. Розповідає найчарівніші історії, вигадує найзахопливіші завдання й маршрутні ігри, створює фантастичні кросворди з улюбленими героями, вигадує чудові конкурси та дарує дивовижні призи!

Колобок: На сторінках журналу "Колобочок" ви можете знайти твори і відомих дитячих письменників, і молодих авторів-початківців. В кожному номері є казки, вірші, лічилки, загадки.

Мальвіна: А мій журнал для всіх, хто не любить сидіти склавши руки. Безліч різноманітних саморобок з паперу та різних матеріалів, схеми для вишиванок, розмальовки. Цікаво провести час з близькими та друзями допоможуть настільні ігри, головоломки та кросворди. Казки, комікси, веселі історії, цікаві замітки допомагають малюку пізнавати навколишній світ в легкій розважальній формі.

Буратіно: Кожен номер журналу присвячений захоплюючій темі, яка зацікавить як дівчат, так і хлопчаків. На моїх сторінках ви знайдете улюблені казки, вірші, скоромовки. Ви написали лист герою журналу, Пізнайку, то обов'язково отримаєте відповідь на нього, а за перемогу в конкурсі номера - приз!

8. Робота в групах

Завдання командам: (учні розбиваються по групах, вибравши журнал який найбільше подобається).

Зашифроване завдання.

Розшифруйте QR-код (англ. quick response — швидкий відгук) — матричний код (двовимірний штрих-код) і ви дізнаєтеся яке завдання повинні виконати.

І група: Створити комікси на тему «Дружба» (спільні захоплення періодикою).

ІІ група: Використовуючи фрагменти з різних журналів, складіть журнал для нової аудиторії.

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ група: Спробуйте самостійно створити рекламу періодики. 

 

Реклама – це інформація про особу чи товар, розповсюджена в будь-якій формі та в будь-який спосіб і призначена сформувати або підтримати обізнаність  споживачів реклами та їх інтерес щодо таких особи чи товару. 

9.       Скарбниця мудрих порад. Буклет (роздати дітям і батькам).

10.   Онлайн-гра «Медіазнайко».

 

Список використаної літератури

1.Череповська Н.І. Медіаосвіта в сучасній школі. Соціальний педагог. – 2009. - №

6.

2.Череповська Н.І. Психологічний захист від візуальної інформації. Методика «Антиреклама»// Соціальний педагог. – 2009. - № 10 (34).

3.Психология в рекламе / Под ред. П.К.Власова. – Х. : Изд-во Гумманитарный Цнетр, 200

 

 

 

 

Тема: Урок розвитку зв´язного мовлення. Складання розповіді за власними спостереженнями, опорними словами. Опис собачки. (2 клас)

Мета: продовжити роботу із вдосконалення вміння складати речення зі слів, зв’язну розповідь; формувати вміння правильно, точно висловлювати свої думки; розвивати  пізнавальний інтерес учнів, спостережливість, образне мислення, увагу, самостійність думки; збагачувати словарний запас; виховувати любов до природи рідного краю, бажання берегти і любити рідну землю, дбайливе ставлення до тварин, чуйність, доброту, милосердя.

Творче застосування й добування знань 1.«Дерево рішень» Учитель:

-   Мені прийшло sms – повідомлення. Зараз я його вам зачитаю.

« У мене пропала собачка. Порадьте, як її знайти! Надсилаю фото. Оксанка.» - Ну що, діти, допоможимо? 

-   А як це зробити? 

-   Чим відрізняється реклама від оголошення?

Основна відмінність реклами від оголошення в цілях розміщення. Реклама — інструмент продажу. Якщо оголошення публікується з аналогічною метою, то воно стає різновидом реклами. Але, як правило, вона є все ж інструментом залучення уваги.

Після обговорення діти вирішують, що залишається написати  оголошення.

А для цього потрібно описати тваринку.

2. Технологія “Перевернутий клас” (англ. flipped classroom) – принцип навчання, за яким основне засвоєння нового матеріалу учнями відбувається вдома, а час аудиторної роботи виділяється на виконання завдань, вправ, проведення практичних досліджень, індивідуальні консультації вчителя тощо. Усе тут навпаки: вдома – вивчення теоретичного матеріалу, в класі – детальний розгляд того, що вивчили вдома (вправи, практичні роботи тощо).

Ø Сфотографуйте свого домашнього улюбленця, придумайте назву до фото (виставка «Класні друзі»). 

Ø Підберіть казки, пісні, приказки, вірші про собачок (зробіть розкадрування однієї з казок).

Розкадрува́ння (англ. Story-board) — представлення сценарію у вигляді послідовності кадрів.

Ø Перегляньте мультфільми з участю собачок та  фільм С.Ростоцького «Білий Бім Чорне вухо» (сімейний перегляд).

1.            Яке враження у вас склалося від перегляду фільму «Білий Бім Чорне Вухо»?

2.            Що вам відомо про Біма? Опишіть його.  

3.            Якими були стосунки Біма з господарем? Що відомо про цю людину? (Хазяїн Біма, Іван Іванович, був письменником. Він узяв собачку, коли тому виповнився місяць, годував його молоком, допомагав цуценяті пізнавати світ.)  

4.            Яке лихо сталося з Іваном Івановичем? (Він захворів і чоловіка відправили на операцію дуже далеко.)

5.            Який наказ хазяїн дав собаці, коли від'їжджав? («Чекати, хлопчику. Чекати».) Завдання: 

-             Спробуйте від імені Біма розказати про його почуття, переживання.  

-             Розгляньте фото пам'ятника Бімові, який встановлено и 2010 р. у місті Воронежі.  Чи таким ви його собі уявляли?

-             Чи схожі історії дівчинки Оксанки і Івана Івановича?        (Так. В       обох        випадках    собачки, залишившись без хазяїна, будуть страждати). Собаки -        рекордсмени       (найшвидший,     найбільший,        найменший, найдорожчий, найсильніший, найрозумніші, найвідоміші).

 

4.«Мозковий штурм». 

-             Яку роль, на вашу думку, виконують собаки? Яка від цього користь?

 Собаки- охоронця, спортсмена, поводира, рятувальника на воді та з руїн, шукачі небезпечних предметів, чемпіони-розумники.

5. Створення проблемної ситуації   Уявіть собі, що в природі зникли тварини. 

- До чого це призведе?

Якщо зникнуть усі тварини, буде порушена циклічність природи, і можуть зникнути люди. Так як тварини є одною з основних ланок в природному середовищі. Усе в природі взаємопов´язане! - Який найбільший ворог  тварин у сучасному світі? 

6. Онлайн гра

Джерело: http://learningapps.org/display?v=pq3bqafxj16

Інформаційний відділ

У Лейпцигському зоопарку (Німеччина) перед входом висить об’ява «Найстрашніший звір на Землі». Людина підходить і бачить своє відображення у дзеркалі… 

- Поміркуйте, що це значить. 

7.  Робота в парах:  

Підберіть означення до слів: Лапи — довгі, короткі, криві, рівні;

хвіст — довгий, короткий, куций, пухнастий, прямий;

вуха — довгі, висячі, настовбурчені, гострі, великі, маленькі, чутливі; морда — загострена, коротка, тупа, приплюснута, прямокутна, видовжена, кругла; очі — чорні, карі, зелені, сірі, темні, грайливі, блискучі, злі, сумні, веселі; тулуб — довгий, маленький, великий, витягнутий;

шерсть — довга, коротка, густа, гладенька, пряма, кучерява, блискуча,  м’яка, пухнаста, шовковиста.

8.  Складання усного твору-порівняння (Замість слів вставлені картинки).

- Що ще треба додати для того, щоб це було оголошення?

Обов’язково вказуйте в своєму оголошенні місце, де пропала собака, номер телефону, своє ім´я, адресу та як ви любите і сумуєте за ним.

Оголошення

20 листопада 2016 року в м.Верхньодніпровську біля АТБ пропала собака. Вівчарка - пес великий, сильний. Він має шерсть руду , гладеньку, довгу. У нього витягнута широка морда. Песик дивиться на нас добрими, лагідними, розумними очима. На голові у нього великі, чутливі вуха.Відзивається на кличку Рекс. 

Допоможіть знайти! Ми дуже за ним сумуємо.

Буду вдячна всім, хто повідомить про нашого чотирилапого друга!

Мій телефон ХХХХХХХХХХ                                            Оксанк

Головне правило – пишіть оголошення у вже існуючих спільнотах, які збігаються з темою вашого оголошення.

Майданчик, де ви збираєтеся опублікувати своє оголошення, повинен бути тематичним. Іншими словами її (майданчик) повинні відвідувати люди, які зацікавляться вашим оголошенням.

 

Список використаної  літератури

1.Голядкин Н.А. Творческая телереклама: Уч. Пособие для студентов вузов/Н.А.Голядкин. - М. :Аспект Пресс, 2005.

2. Потятиник Б.В. Медіа: ключі до розуміння. – Л. : ПАІС, 2004.

3.Фролов П.Д. Види інформаційно-психологічних впливів та проблема прогнозування їхніх наслідків/Людина в світі інформації. – М-ли наук.семінару «Соціально-психологічні проблеми медіа-освіти: від медіабезпорадності до медіазалежності». – К., 2008.

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема. Вправи на закріплення таблиць множення і ділення  ( 3 клас).

Мета. Закріпити вивчені табличні випадки множення і ділення, вдосконалювати обчислювальні навички, вміння розв’язувати рівняння, задачі на кратне порівняння, розвивати уважність, логічне мислення; 

виховувати інтерес до вивчення математики, здійснювати профорієнтаційну роботу. 

Творче застосування й добування знань І. Організація учнів до уроку Доброго дня.  

Друзі мої! Я дуже рада

Зайти у ваш привітний клас.

Для мене вже винагорода Уважні очі усіх вас.

Я знаю: в класі кожен геній,

Та щоб талант у вас не згас,

Працюйте! – скаже кожен вчений, Робіть цікавим навчання час.

ІІ. Мотивація та актуалізація опорних знань

Звичайне яблуко, що з гілки впало,

Ньютона, бачте, сильно здивувало.

І він відкрив закон тяжіння. Це знамените відкриття зробило У науці справжнє потрясіння.

Хто б міг подумати, що про земне тяжіння

Людство дізнається через звичайнісіньке падіння.

Отож, і ви запам’ятайте,

Що відкриття можливі і в наш час.

В звичайному побачить незвичайне

Могли і ви багато раз.

1.  Розподіл учнів по групах ( за допомогою різнокольорових яблук)

Візьміть по яблучку – це допомога вам на протязі всього уроку. Робіть нові відкриття. 

Я бачу, що ми з вами дуже схожі.

І віримо у силу знань і відкриття.

І зерна пошуку в своїй роботі сіять в змозі, І математики закони втілюєм в життя.

Математика – це наука закономірностей, законів, логіки та відкриттів.

Давайте з вами спробуємо зробити свої маленькі математичні відкриття на цьому уроці, які, можливо, допоможуть робити великі відкриття у вашому майбутньому житті і досягти успіху.

2.  Математична розминка (повторення правил математичних дій)

Перший крок до відкриття – це увага, мислення і зосередженість. Тож, перевіримо рівень вашого інтелекту.

Онлайн ігра: Обчисли вирази і поринь у світ мультфільмів.

Джерело: http://learningapps.org/display?v=p57a8i29k16

Ви зробили впевнено крок до відкриття. 

Відомий математик, фізик, інженер Архімед, зробивши одне із своїх відкриттів, вигукнув слово. Яке саме? 

Еврика – означає винайшов, знайшов, відкрив. Зараз дуже часто використовується це слово, коли хочуть повідомити, що дізналися про щось нове.

3.  Інтелектуальна розминка «Каліграфинка»

Люди з давніх давен помітили, що все в природі відбувається циклічно: одна пора року змінює іншу, на зміну ранку приходить день, а день змінюється ніччю. За допомогою цих спостережень люди зробили багато відкриттів: одне з них – це годинник. Перший механічний годинник було створено у 14 столітті. В ньому не було ані стрілок, ані циферблата.

Щогодини в ньому дзвонив дзвін .

-Скільки століть назад відбулося це відкриття. 

Сучасні годинники різноманітні. Зверніть увагу на цей годинник. У ньому прихована математична закономірність. 

(Я вам підкажу. Знайдіть суму чисел і виконайте завдання за цією закономірністю). За допомогою звичайного циферблата годинника ви відкрили цікаву математичну закономірність.

Знаходячи суму двох чисел, ви дізналися, що

вона 13. Молодці. А тепер поверніться до своїх карток і запишіть каліграфічно число 13. 

Математичний диктант

4. Цікаві віршовані задачі.

Наступним кроком до відкриття є використання знань на практиці. То ж розв’яжемо з вами задачі .

Дощ періщить третій день.

Засмутився старий пень.

Не полічить він гриби, Що ростуть немов з води.

П’ять сімей по три грибочки:

Браві дочки і синочки.

Нумо, діти, поспішіть,

Всі гриби ви полічіть. (3х5=15)

 

Літнє сонце припікає, Соком груші наливає. На трьох гілках по сім груш Вітер до землі схиляє.

Поміркуйте, не спішіть,

Груші правильно лічіть. (7х3=21)

 

Літо садом мандрувало, Дітям груші дарувало.

Ось вам грушок 45,

А вас, діток, всього п’ять. Кожен груші може взяти, Від душі посмакувати.

Треба дітям відгадати,

Скільки кожному узяти. (45:5=9)

 

Сорок дев’ять карасів

Наловили хлопців сім.

Карасів всіх поділили, Лопухами їх накрили.

А тепер хто відповість,

Скільки кожен із них з’їсть? (49:7=7)

5.  Робота в парах

Гра «Супер лото» 

Дітям роздаються картки лото з написаними прикладами і відповідями. 

Хто швидше закриє всі віконечка на картках.

6.  Робота в групах (в кожної групи ноутбук). Мультяшки.

Діляться на групи за кольором яблучок.

Онлайн ігра «Таблиці ділення і множення в картинках» (http://irinaclass12.dp.ua/учням/онлайн-ігри/)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема. Використання мультимедійних технологій. Інтерактивна гра «Карусель». Мета. Поступово традиційні методи трансформувати в інноваційні, спрямовані на розвиток комунікативних умінь і навичок для організації ефективної спільної співпраці. Формувати у дитини вміння критично мислити, аналізувати отриману інформацію, вирішувати поставлені перед нею завдання, зважувати і враховувати альтернативні шляхи їх розв'язання, приймати виважені рішення, дискутувати й спілкуватися з іншими дітьми.

Творче застосування й добування знань

Інтерактивна вправа – центральна частина уроку, яка має займати близько 50– 60 % часу, її мета – засвоєння навчального матеріалу, досягнення результатів уроку. Обов'язковою є така послідовність і регламент проведення інтерактивної вправи:

Ø Інструктування (2 – 3хвилини).

Ø Об'єднання в групи і розподіл ролей (1 – 2хвилини).

Ø Виконання завдання, де вчитель виступає як організатор, помічник, ведучий дискусії (5 – 15 хвилин).

Ø Презентація результатів виконання вправи (3 – 15 хвилин).

Ø Рефлексія результатів учнями, що є природним і найважливішим компонентом інтерактивного навчання.

«Карусель» - Ефективний вид діяльності для одночасного включення всіх учасників в активну роботу з різними партнерами (групами). Ця технологія застосовується для:

Ø обговорення будь-якої гострої проблеми з діаметрально протилежних позицій;

Ø збирання інформації з якої-небудь теми;

Ø інтенсивної перевірки обсягу й глибини наявних знань;

Ø розвитку вмінь аргументувати свою позицію.

 

Завдання групам:

І група: Підбери фото до вірша і аргументуй свою відповідь.

ІІІ група: Домалюй обличчя на фото. Зроби злого героя добрим.

ІV група: Як ти думаєш, про що говорять діти на фото?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Закодоване завдання І в QR- кодах:

Перегляд мультфільму «Поверніть Рекса»(випереджаюче завдання).

І група: Домалюй останній кадр.

 

 

 

 

 

 

 

ІІ група: Який кадр пропущено? Намалюй.

 

 

 

 

ІІІ група: Склади пазли. Відтвори події мультфільму (перевірка: правильна відповідь на моніторі).

Завдання ІІ:

Інтерактивнавправа: (http://learningapps.org/display?v=p3hai9yea16).

І група: Дайте відповідь на 2 і 3 запитання.

 

 

 

 

2  - Хто назвав Горобчика некмітливим?

3  - Над чим замислився Горобчик?

ІІ група: Дайте відповідь на 4 і 5 запитання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4  - До кого першого звернувся Горобчик у пошуках розуму?

5  - Що порадила тітонька Курка?

ІІІ група: Дайте відповідь на 6 і 7 запитання.

6  - Що трапилось з Горобчиком під час роботи?

7  - Що попросив Горобчик у Журавля?

ІV група: Дайте відповідь на 9 і 12 запитання.

9 - Що відповіла мудра Сова на прохання Горобчика?

12 - До кого звернувся Горобчик востаннє?

Завдання ІІІ: хмаринки слів (тагули), «живі» фотоколажі:

І група: Хмаринки слів. Знайди пару (протилежні за значенням слова).  Джерело: (https://tagul.com/cloud/11).

 

ІІ група: Відсортуй предмети живої, неживої природи та виготовлені людиною. Джерело: (http://www.getloupe.com/v/kmcfbjrw).

 

 

ІІІ група: Хмаринки слів. Склади прислів´я.

Джерело:  (https://tagul.com/cloud/4).

 

ІV група: Виконайте обчислення

Джерело: (http://www.getloupe.com/v/jwpijgqq).

Заключне завдання:

Ментальна карта «Які ми?» Друга група пише якості третій, третя – четвертій, четверта – першій, перша – другій(виберіть або напишіть свої якості однокласників: добра(ий), дружелюбна(ий), чуйна(ий), працелюбива(ий), акуратна(ий),відповідальна(ий),наполеглива(ий), постійна(ий), рішуча(ий), смілива(ий), цілеспрямована(ий), спостережлива(ий), розважлива(ий), розумна(ий), активна(ий), рухлива(ий), тврча(ий), весела(ий), вольова(ий), справедлива(ий), чуйна(ий), грайлива(ий), інтелектуальна(ий), спокійна(ий), говірка(ий).

 

 

 

 

 

 

 

Це завдання виконується останнім(кожна група отримує четверту частину ментальної карти і описує якості своїх товаришів з іншої групи, а потім складають в одну).

В кінці гри всі групи розшифровують QR - код: 

Це вже успіх! Ви на правильному шляху!

 

Як ви багато зробили! Мої розумнички!

 

 

Ви неперевершені сьогодні! Так тримати!

 

 

Це ваша ПЕРЕМОГА! Я пишаюся вами!

 

 

 

 

 

ВИХОВНІ ЗАХОДИ

Тренінг «Друг – це означає другий я!»

Мета: Дати уявлення про те, як вибирати друзів; називати ознаки справжнього друга. 

Обгрунтувати важливість дружніх стосунків з однолітками; наводити приклади виявів поваги до інших.

Навчальні завдання: 

Наприкінці заняття учні повинні:

-         мати уявлення про вибір друзів;

-         називати ознаки справжнього друга;

-         вміти обгрунтовувати важливість дружніх стосунків з однолітками.

Обладнання і матеріали:

-         улюблені іграшки дітей;

-         клейкі папірці;

-         правила поведінки на уроці тренінгу в малюнках;

-         сюжетні малюнки для ситуацій;

-         малюнок «Дерево без коріння» (для кожного).

Випереджаюче завдання:

Створити міні-фільм «Дружба»

Журналісти разом з відеооператором (ученця 5 класу) зробили опитування учнів  та учителів школи.

Питання для інтерв´ю:

-         Якого кольору дружба?

-         Хто з ким може дружити?

-         Для чого потрібна дружба?

-         Що б ти подарував другу?

-         Що таке дружба?

-         Друг – це хто?

Хід тренінгу

І. Вступна частина

1.            Знайомство: «Що моя улюблена іграшка скаже про мене». Взяти улюблену іграшку і від її імені розповісти про себе (Який ти?)

2.            Правила (в малюнках).

-   Правило піднятої руки

-   Вмій вислухати

-   Взаємодопомога

-   Бути активним

-   Посміхатися

-   Дисципліна

-   Толерантність (милосердя, доброта душі, співчуття, повага, терпіння, дружба)

3. Очікування

На дошці собачка з цуциками на полянці на одній стороні, а на іншій різні тваринки (діти прикріпляють) або біля собачки або на іншу сторону, говорячи, що вони не можуть дружити або, що можуть дружити. ІІ. Основна частина

1. Мозковий штурм «Дружба – це …»

Перегляд уривку з мультфільму «Самый большой друг».

-Діти, скажіть , що ж таке «дружба»?

Д – добро

Р-радість

У – увага

Ж – життя

Б-багатство 

А – активність  

Характерно, що справжніх друзів у людини звичайно мало. Багато друзів тільки у того, хто користується друзями з міркувань власної вигоди: чим більше друзів, тим більше вигоди. Такі «друзі» здебільшого тимчасові.

Справжніх друзів пов’язує велика повага один до одного, розуміння, взаємодопомога.

Вчитель підводить підсумки і дає визначення поняття «дружба».

Дружба – це близькі стосунки, засновані на взаємній допомозі, спільності інтересів, смаків, поглядів.

 

 

2. Вправа «Знайди собі подібного» (об'єдналка і руханка)

Учні стають в коло, закривши очі, не розмовляють. Учитель прикріплює на спину їм малюнки (сонечка, хмаринки, сердечка, квітки та сніжинки) і пропонує дітям знайти собі подібного і об'єднатись. Один учень залишається без пари.

Обговорення ситуації:

-         Як почуває себе учень, який залишився без пари?

-         Як ти себе почуваєш?

3.     Робота в групах

Створення коміксів про дружбу.

Презентація робіт

4.     Руханка «Поїзд дружби» під відеокліп пісні «Песенка о дружбе»

За командою «Поїхали» учні шикуються один за одним і імітують рух потяга, за командою «Зупинка» учні присідають.

У всі часи в усіх народів дружба вважалась великою цінністю. Український народ завжди цінував цю чесноту в людських стосунках. Тому не дивно, що про дружбу та друзів є багато прислів’їв та приказок. Продовжимо роботу в групах і будемо складати прислів’я з двох частин в одне ціле. А девізом нашої роботи нехай теж послужить народне прислів’я:

1.Робота в групах

Інтерактивна вправа «Хмаринка слів». 

Кожна група складає прислів´я «Хто швидше».

 

5.     Вправа «Дерево дружби»

Дерево міцне корінням, а людина – друзями.

Роздати дітям малюнки з зображенням дерева без коріння.

Завдання:

-         Розмалювати своє дерево і намалювати стільки корінців, скільки друзів ви маєте.

-         Як же почуває себе дерево, у якого мало або зовсім немає корінців. Так само почуває себе людина у якої мало або немає друзів.

6.     Руханка «Так-Ні»

Діти стають в коло. Учитель називає якість друзів. Якщо вам ця якість подобається, то беретеся всі за руки і піднімаєте їх вгору, якщо ні – махаєте пальчиком (Якості: добрий, веселий, злий, щедрий, дратівливий, люб'язний, байдужий, правдивий, щирий, жадібний, заздрісний, чесний, привітний).

7.     Гра «Якщо ти добрий друг, то повинен».  

Зараз ми з вами пограємо в гру, яка має назву «Якщо ти добрий друг, то повинен». 

Умови гри: Я читатиму вирази, якщо добрий друг це повинен робити, то ви підніайте руки вгору і потрясіть ними, а якщо ні , то нічого не робите. 

Ø Обманювати своїх друзів 

Ø Не брехати друзям 

Ø Говорити брехню поза очі 

Ø Допомагати друзям у складних ситуаціях 

Ø Підтримувати один одного 

Ø Насміхатися над друзями 

Ø Не залишати друзів у біді 

Ø Заступатися за друзів

Ø Говорити друзям правду 

Ø Ображати друзів 

Ø Піклуватися про друзів 

8. Перегляд міні-фільму «Дружба».

-         Що можна сказати про те, як діти давали відповіді на запитання. 

-         Який у них настрій? 

-         Чи вдало поєднали автори фільму музику, заставки, відео?

9. Гра «Мікрофон». 

Умови гри: я буду зачитувати вам речення з вірша, ви повинні доповнити останнє слово в кожному реченні. Доповнювати буде той, хто отримає мікрофон. 

Навіщо людині потрібен друг? 

Чи повинні друзі сваритись , 

Щоб могли ми гарно жити, 

Треба вчитися... (дружити).  

А не кидатись словами, 

Щоб не стати ... (ворогами). 

І запам’ятай собі —  Друг нас виручити зможе,  У біді він ... (допоможе). 

А як пісня, жарт чи сміх —  Радість ділиться на... (всіх). 

Друг нас може захистити 

Може з класом ... (помирити). 

Друг не стане кепкувати 

І на людях нас... (повчати). 

А як сварять всі навкруг —  Йде на захист справжній... (друг). 

І ніколи не забудь! 

Й ти для друга — вірним... будь! 

Й ще одне запам’ятай: 

Друзів ти... (не забувай)!

Знай, моя дитино мила, 

Дружба — це велика... (сила)!

ІІІ. Заключна частина Рефлексія

Ø      Плещуть в долоньки всі присутні;

Ø      Тільки дівчатка;

Ø      Ті, хто любить смачно поїсти;

Ø      Хто запізнюється на уроки;

Ø      Тільки ті, хто добре навчається;

Ø      Ті, хто не любить канікули;

Ø      Хто любить солодощі;

Ø      Тільки ті, кому подобається грати в футбол; Ø Ті, у кого чудовий настрій. 

Чи змінили своє бачення діти і чи поміняли тваринок  (пояснюючи).

-         Чи є у вас друзі?

-         Кого ви можете назвати своїм другом?

-         З ким би ви хотіли дружити?

Завершення уроку-тренінгу

Із скриньки візьміть метелика – символ чистої душі. Тримайте його обережно, ніжно, не придавіть. Бажаю вам дружби такої ж чистої і щоб ви ніколи не вбивали її, щоб у вас було багато друзів. Тож пустіть метелика у пошуки гарних і вірних друзів.

Беручись за руки тричі промовляють слова: «Давайте дружно жити і нашою дружбою дорожити.» Перший раз на місці, другий  - підійшли ближче, третій – ще ближче і обнялися.

 

 

Презентація веб квесту «Живої природи душа промовляє».

Мета. Поглибити знання дітей про неповторність довкілля. 

Стимулювати потребу молодших школярів у самореалізації, самовираженні у творчості, особисто і суспільно значущій діяльності; 

розширювати уявлення учнів про місце природи ужитті людини, її багатство і красу; викликати бажання пізнавати і берегти її  виховувати почуття гордості, обов'язку і відповідальності; розвивати пізнавальну діяльність, гуманне ставлення до людей і природи.

1.Анонс передач 

В ефірі канал «Другокласник».

-            Передачу ведуть …

-            Сьогодні в нашому класі бінарний урок «Живої природи душа промовля».

-            Тож послухайте анонс передач на цю годину.

-            «Дізнаєтесь про екологічне становище Новомиколаївки»

-            «Ми розкажемо про друге життя непотрібних речей» - «Познайомитесь з нашою Екологічною агітбригадою» - Пограємо в цікаву гру.

-            - То ж щасливого Вам перегляду!

-            Доброго дня.

-            22 квітня – Всесвітній День Землі.

-            Ми будемо презентувати проектну роботу до якої готувалися майже півроку.

-            « Ви познайомитесь з п'ятьма велетнями чарівниками»

-            «Побуваєте на смітниках нашого селища»

-            « Складемо Правила поводження в довкіллі»

-            Пофантазуємо про прилад, який знищує сміття безслідно.

-            Разом з батьками висадимо дерева на шкільному подвір'ї» 

Учитель. Усе, що пас оточує і не зроблене руками людей, — де природа. Спілкування з природою дає найбільшу насолоду і радість, викликає найпалкішу любов до рідного краю, до життя. Природа с джерелом натхнення для художників, письменників, композиторів. Шепіт води, зелених дібров, снів пташок, запах квітів,— усе де ні з чим не зрівняна природа рідного краю. Недарма природу називають ненькою. Усі ми — діти природи, та не всі однаково добрі до неї. Природа потребує постійної уваги, турботи. Ми повинні берегти природу, охороняти її багатства.

Сьогодні ми поговоримо про те довкілля, той куточок природи, у якому живуть люди, тварини і рослини. Усі ми живі творіння природи на планеті, її біологічні мешканці і нам необхідно берегти свою Землю, бо вона така одна, і ніхто не знає, чи є ще якась планета, де процвітає життя, подібне на наше. А людина - розумна істота, наділена великими можливостями, тому на неї покладаються великі надії у збереженні свого довкілля.

2.Презентація «Живої природи душа промовля» Ведуча.

Природа зве на поміч, кличе, плаче, Не залишаючи байдужими дітей. Отож запрошуємо дружно приєднатись  До справи зацікавлених людей.

Дівчинка 1. Який сьогодні чудовий день! Так гарно, тепло і сонячно! Що то весна! Відразу стало тепліше і цікавіше! 

Хлопчик 1. Твоя правда! Весна прийшла, принесла на землю радість, тепло і чарівний спів пташок.

Дівчинка 2. Прокидаються дерева і квіти, оживає земля. І ми потрапляємо у справжню чарівну казку. Як на мене, ми всі і так щодня живемо у казці.

Хлопчик 2. Таке скажеш! Де ти казку бачиш?

Дівчинка 1. А ти хіба не бачиш її? Поглянь навколо себе - скрізь казка - жива, чарівна, неповторна!

Дівчинка 2. Справді, придивися до навколишнього світу, адже він казковий і незвичайний. Глянь, он квіточка цвіте, а онде метелик літає, а в небі пташечка співає. Усе прийшло у цей казковий світ, щоб жити.

Хлопчик 1. Поглянь на наше довкілля. Яке це диво! Тут усе росте, цвіте, співає, розмовляє своєю мовою, відчуває... Це і є казка. Просто, вчися прислухатися, придивлятися...

Дівчинка 1. І вчися на все дивитися з цікавістю, не будь байдужим, і тоді перед тобою відкриється справжня казка... Хлопчик 2. Поясни, у чому ти бачите казку.

Дівчинка 1. Добре. На Землі є п'ять велетнів-чарівників. Чи відомо тобі щось про них?

Хлопчик 2. Нема ніяких велетнів та ще й чарівників. Вигадали щось і голову мені морочите!

3.Перегляд відео «П'ять велетнів» Сонце.

Я - Сонце! Я освітлюю і грію, Я в Сонячній системі - головне.

Даю життя, а людям ще й надію.

Всі люблять і чекають всі мене! 

Земля.

А я - Земля! Я для землян - колиска.  

Несу усіх в космічне майбуття. І хоч планет круг сонця ціла низка, Та я одна, що всім дала життя! 

Повітря.

Я - чарівник, Повітря! Як без мене?

Я є в усьому і живу для всіх!

Людина, звір і листячко зелене.

Хто без повітря обійтися б зміг?

Вода.

А я - Вода! Таке велике диво!

І в цьому світі також головне!

Бо ж без водички жити неможливо.

Тому цінуйте й бережіть мене. 

Любов.

А я - Любов! Всіх почуттів перлина!

Без мене не прожити на Землі.

Любов святу несе в собі людина.

І люблять всі: великі і малі! 

Усі разом. Ми - диво, велетні-чарівники. Ми казка, у якій живете ви всі! І саме життя - це чарівна казка!

Учитель. Ось ми і познайомилися з п'ятьма велетнями-чарівника-ми у нашому довкіллі. Це - Сонце, Земля, Повітря, Вода і Любов. І коли кожен з вас буде знати про них ще більше, берегтиме і турбуватиметься про них, то наше довкілля стане чистим і гарним, придатним для життя, а наша планета буде справді затишною і чистою, найкращим місцем для людей. Усі ми залежимо від них, цих велетнівчарівників, бо без них нам не прожити і миті. Тож скажіть, чи не казка наше життя? І все це чарівне довкілля, і всіх людей нам треба любити і берегти, щоб жити у гарній казці. 

4.Екологія Новомиколаївки

Перегляд відео зі смітників на станції

Екологія селища Новомиколаївки досить забруднена. На території Верхньодніпровського району знаходиться багато чинників, що несуть забруднюючі речовини в екологію. Це такі як: Крохмало-паточний завод, що знаходиться в селищі Дніпровському; завод ДМК, що знаходиться у місті

Дніпродзержинську; база заготівлі зерна, що розташована на території селища.

Велику кількість забруднюючих речовин нам несе залізниця, щодня по ній проїздить велика кількість вантажних потягів з різними кислотами та отруйними

речовинами, які випаровуються в атмосферу. Також      вздовж       селища       Новомиколаївки проходить київська траса і щодня по ній проїжджає понад 2000 автомобілів. Ще на території селища є база міндобрив. Все це має великий вплив на екологічний стан нашої місцевості. Велике забруднення несе сама людина, це так званні смітники, які

можна побачити майже всюди. Люди викидають сміття до лісів та посадок, а потім з лісу сміття дожами та снігом потрапляє в ставок, а ми в ньому купаємося і можемо захворіти. З посадок сміття розноситься по всьому селі. Добре, що ми школярі іноді організовуємо заходи по очищенню території селища від сміття. Із завод КПК до Ново миколаївської балки проведена труба по якій стікають стічні води з отруйними речовинами.

Як сміття шкодить природі?

Ø Під банками, пляшками та поліетиленовими пакетами, викинутими на землю, не росте трава.

Ø Гострі краї консервної банки можуть поранити язик диких тварин.

Ø Дрібні тварини можуть заповзти у відкриті пляшки та застряти там, оскільки не зможуть вибратися по слизькій поверхні через вузький отвір.

Ø Биті пляшки можуть поранити як людину, так і тварин.

Ø Тварини можуть проковтнути частини сміття та загинути.

5. Майстерня «Усевмійка» (друге життя речей).

Як багато потрібних дома дрібниць можна зробити власними руками з речей, котрі або частково зносилися, або просто набридли в їхній первинній якості. 

Даруючи речам друге життя, ми з вами заощаджуємо сировину, а отже, і енергію. Тому, перш ніж покласти річ у сміттєвий кошик, уважно придивиться до неї, можливо, вона тішитиме вас ще дуже довго.

Виставка поробок з пластикових пляшок

Екологію з нас кожен Часто зневажає. Вже довкілля непридатне І життя не має.  Ось хвороби наступають Як ті супостати. Бо їмо ми у продуктах Лиш одні нітрати.  Воду п’ємо не джерельну, А яку прийдеться. Часом в ній уже і риба Зовсім не ведеться. В нас сміття лежить усюди Й возять його наші люди.

Ми їм також помагаєм

І де можем там кидаєм.

Влада все накази пише, А порядку з них катма. Ми вже звикли в бруді жити Скрізь і завжди все смітити.

Люди добрі, схаменіться І навколо озирніться. Ми потонемо в відходах І загубимо природу!

Нам потрібно лиш зусилля

Щоб очистить все довкілля.

Всіх навчити «Не смітити» Й чистотою дорожити!

А зараз складемо правила, що треба робити, щоб довкілля було чистим, щоб жили в ньому люди і тварини. 

Ø Насаджувати дерева, кущі і квіти у дворах, парках, на пустирях.

Ø Очищати джерельця, струмочки і не засмічувати їх брудом.

Ø Не смітити на дворах і на вулицях.

Ø Не висипати сміття на берегах річок і ставків.

Ø Обсаджувати береги водойм вербами, тому що верба очищає воду.

Ø Не рубати і не ламати дерев.

Ø Не нищити лісові насадження.

Ø Поводитися у природі як людина-господар.

6.Тест-гра

Ø Якщо ви не смітите на вулицях, — сплесніть у долоні.

Ø Якщо ви не спалюєте листя надворі, дим якого забруднює повітря шкідливими речовинами, — почухайте носа.

Ø Якщо ви не розбиваєте скляні пляшки, не кидаєте їх на землю в траву, в річку, — погладьте себе по голові.

Ø Якщо розмовляєте з батьками про екологічні проблеми села, — підведіть обидві руки.

Ø Якщо у вас болить душа, коли бачите понівечене дерево, зрубану ялинку, забруднену річку, — покладіть руку на серце.

Ø Якщо хочете дружити з природою, жити з нею в злагоді, красі, мирі, — скажіть голосно: «Свій голос віддаю на захист природи!»

 

 

 

 

7. Хвилинка фантазії.

Перегляд відео «Охотник за мусором»        

 

 

22 квітня — Міжнародний День Землі.

Усі люди на планеті турбуються про долю спільного довкілля адже воно — джерело тепла, добра й краси. І саме тому пам'ятаймо: земля — не рабиня наша, а мати; а ми на своїй планеті — не тимчасові мешканці, а мудрі господарі.

Вчитель:

Посадить кожен деревце -       І кожну стежечку в'юнку  І буде ліс шуміти.                     Ми зможем обсадити. Давайте зробимо ми це,           Джерельця всі розчистим ми Чудово ж буде, діти! Від краю і до краю. І зацвіте Земля в вінку,            Давайте будемо людьми Як будуть всюди квіти.            Нас так Земля благає.

Висаджування ялинок біля школи разом з батьками.

 

 

 

 

 

Проектна робота. Написання інформаційної статті до газети на тему «Шкільне життя».

Мета. навчати учнів добирати матеріал та писати замітки до газети; 

формувати вміння удосконалювати власні висловлювання, доречно вживати слова чи речення відповідно до теми і мети, простежувати послідовність викладу; збагачувати словниковий запас учнів; розвивати увагу, пам'ять, мислення, вміння формувати думку; виховувати любов і повагу до слова, потребу читати газети і журнали. Хід уроку І. Організація класу.

Пролунав дзвінок –  Починаємо урок. 

Працюватимем старанно,

Щоб почуть наприкінці,  Що у нас в четвертім класі Діти - просто молодці.

II. Мотивація навчальної діяльності.

1. Вступне слово вчителя.

Шановні друзі! Ми живемо в XXI столітті, яке осучаснило наше життя різноманітною відеотехнікою, аудіоапаратурою, комп'ютерами. Можливо тому останніми роками невиправдано зменшився інтерес батьків, дітей до газет і журналів для наймолодших.

Але зміна пріоритетів мовної освіти вимагає від дорослих, та часто й від самих вихованців добору сучасних цікавих художньо- та науково-пізнавальних творів, які б відповідали таким критеріям: невеличкий обсяг, динамічність розвитку описаних подій, прозорість, доступність лексики, майстерність художнього оформлення. У пошуках такого матеріалу суттєву допомогу нададуть саме дитячі видання. А їх чимало!

2.Довідкове бюро «Поштарик».

Поштарочка:  

Багато цікавих газет і журналів 

Створили нам люди

Вони працювали на фабриках деревопереробних

І на підприємствах паперообробних,

І у типографіях за станком,  І за письмовим творили столом.

Поштарик: 

А щоб у газетній статті чи журналі

Були повідомлення завжди цікаві,

Із різних куточків всієї планети Шлють повідомлення кореспонденти Ідуть журналісти на різні прийоми, 

Беруть інтерв'ю в науковців відомих, 

На прес-конференціях завжди бувають, Робити дослідження допомагають.

Поштарочка: 

А потім над зібраним матеріалом

В редакції дружно усі працювали: Коректор, верстальник і журналіст, Редактор, художник і поліграфіст. 

Зусилля ці люди на те прямували, Щоб діти свій розум і хист розвивали.

3. Гра « Складалочка».

- Відтворіть шлях «Як до нас прийшла книга?»

 

 

 

4. Група «Рекламні агенти».

1-й учень: 

Дитячі журнали й газети на острові цім.

Вони як дарунок приходять в наш дім.

Розкажуть доступно, дотепно, цікаво. 

Про світ цей мінливий, барвистий, яскравий. 2-й учень:

Ось регіональна газета «Долоньки»

Цікава для сина, цікава для доньки. 3-й учень:

Приходить до дітей «Пізнайко».

Великий витівник, всезнайко. 

Є в нім сценарії до свят,  І комікси є для малят. 

Є історичні оповідки, 

Є, навіть давньогрецькі міфи, 

Є пластилінова країна  Для вправних рук і рук умілих.

4-й учень: 

Нова і цікава газета малечі

З чудовою назвою - «Казковий вечір». 

Газета дитячі портрети друкує, 

З казками знайомить, поради дарує.  Приходить щотижня вона до господи  Є ігри у ній, є цікаві пригоди. 5-й учень:

«Весела перерва» й « Веселі уроки» Не завдадуть читачам замороки.

Вас щиро смішитимуть жарти й приколи, Які з школярами бувають у школі.

III. Повідомлення теми і мети уроку. - Тема наша непроста, та для вас цікава, Будуть в ній слова, буде і забава. 

І в скарбничку мовну, поки вивчим тему,

Мовних скарбів пребагато ми з вами зберемо.

Будуть знання й уміння, правила й завдання, 

Думки вашої творіння і оповідання, 

І пісні й загадки ваші, й власна ваша казка. 

Тему нашого уроку послухайте, будь-ласка.

 

Сьогодні на уроці ми будемо вчитися писати інформаційну статтю зі шкільного життя.

Учитель: Перед вами - різноманітні газети і вирізки з них. Уважно перегляньте їх. На кожній сторінці вміщено замітки. Такі самі замітки можна написати і в шкільній газеті. Прочитайте одну з них. 1.Гра «Мікрофон». 

Журналісти беруть інтерв'ю в 2-3 учнів.

-         Про що розповідається в замітці?

-         Хто її автор?

-         Як ви гадаєте, з якою метою автор написав цю статтю?

-         Чи цікавою для вас була інформація, яку ви отримали з цієї статті?

Кожен з вас також може бути автором.

2. Хвилинка ерудита. «Мозковий штурм».

- Як ви можете пояснити значення слова «замітка».

Замітка - це невеличке оповідання, присвячене якомусь конкретному факту, позитивному чи негативному. Від звичайного твору вона відрізняється стислістю, влучністю мови, а також тим, що в ній завжди більш гостро ставиться проблема, нерідко міститься заклик, звернення до читача, порад а... Також у газеті може бути вміщена так звана замітка-хроніка, в якій просто повідомляється про якусь подію чи подаються якісь відомості. Замітка має порушувати таке питання, яке може зацікавити всіх і викликати відгуки, обговорення.

Ø Яке її призначення?

Призначення замітки - повідомити якусь подію, яка нещодавно відбулася.

Ø Яка мета замітки?

Мета замітки - інформувати про факт, донести його до відома читачів.

Ø Якою може бути тема замітки? 

Тема замітки може бути різноманітною.

Словник: інформація - повідомлення, Редактор - це той, хто редагує текст.

3. Сюжетно-рольова гра. Інсценування.

Незнайко: 

«Не знаю» - слово є таке, І серце не лоскоче...

Не чарівне, зате легке! 

«Не знаю і не хочу!» 

Не знаю - як, не знаю - де, 

Нічого я не знаю. Від чого дощ і сніг іде - Я й знати не бажаю. Ну, все одно ж не може знать Всього одна людина.  То нащо голову ламать  Повинна ще й дитина?

Дівчинка: Бідна дитина. А що це у тебе в руках?

Незнайко: Та ось примусили написати на урок роботу. Я й написав.

Дівчинка: А що ж ти написав? Покажи!

Незнайко: Не знаю. Щось написав. На, дивися.

Дівчинка: Ой, що ж це ти написав, ти хоч знаєш?

Незнайко: Не знаю,

Дівчинка: Ой, горечко ти наше! Давайте допоможемо виправити помилки, бо ж цього учня і кури засміють!

1. Робота в групах.  

Редагування тексту. Завдання закодоване в QR – коді.

Їжачок

Настала зима. Тепло й затишно їжачкові. 

Знайшов він собі кімнату у дуплі старої липи. Ось настала осінь. Падає жовте листя з дерев. Почав готуватись їжачок до зими. Пішов до лісу, наколов на свої голочки сухого листя. Приніс до своєї кімнатки. Розіслав листя, стало ще тепліше. 

У лісі жив їжачок.

 

 

 

 

Зайчик

Зайчик зупинився на галявинці. Зайчик злякано прислухається до шелестіння дерев. Лячно. Мак

В полі розквітли великі червоні квіти. Поле стало схожим на великий чудовий килим. Вони схожі на велике полум'я. Це розквітли польові маки.

 

V.         Опрацювання складових частин замітки, пам'ятки «Як писати замітку до газети».

Складові частини замітки

Ø Заголовок

Ø Виклад справи

Ø Висновок

Ø Підпис дописувача

Пам'ятка « Як писати замітку до шкільної газети» Ø Добери до замітки тему.

Ø Добери цікаві факти, перевір їх.

Ø Подумай послідовність викладу матеріалу (план).

Ø Пиши грамотно, чисто, дотримуйся абзаців.

Ø Уважно прочитай написане, виправ помилки, постав дату і підпиши замітку.

VI.      Самостійне складання учнями замітки до газети на запропоновані теми.

Робота в групах.

VII.  Презентація робіт

Веб-квест «Українські народні свята» ( 4 клас)

Кожна нація, кожен народ, має свої звичаї, що виробилися протягом багатьох століть і освячені віками.

Звичаї народу – це ті прикмети, по яких розпізнається народ не тільки в сучасному, а і в його історичному минулому. Джерело: посилання на сайт закодоване в QR-коді. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета.

Ø залучити до цікавої роботи учнів з різними інтересами;

Ø активізувати пошукові вміння дітей, творчу ініціативу; 

Ø дати дітям поняття краси та її складових;

Ø розвивати уяву, мислення, вміння висловлювати свою думку; 

Ø збагачувати внутрішню красу добром, гарними вчинками; 

Ø вчити сміливо вирішувати складні проблеми в групах; 

Ø розширювати знання учнів про святкування народних свят;

Ø розкрити зміст свят;

Ø відроджувати звичаї та обряди нашого народу, примножувати його традиції; 

Ø ознайомити з професією актора, журналіста, художника-декоратора, оператора, фотографа, кондитера;

Ø виховувати у школярів почуття любові до свого народу, формувати ціннісне 

Ø ставлення до народних традицій;

Ø виховувати впевненість в своїх можливостях, прагнення до кращого, до вміння почувати себе вільно і повноцінно в суспільстві;

Ø формувати соціальну, комунікативну компетентності, компетентність творчої діяльності;

Ø вчити        працювати з        Інтернет     ресурсами, здійснювати        пошук         і відбір потрібної інформації для виконання завдань; 

Ø розвивати бажання працювати самостійно, творчо, з’ясовувати невідоме.

І етап. Планування діяльності.

1.  Визначення джерел інформації.  

Бібліотека: довідники, енциклопедія, твори видатних педагогів. 

Засоби масової інформації: газети, педагогічні і дитячі журнали, інтернет. 

2.  Визначення методу аналізу інформації: зіставлення і порівняння знайденої інформації; об’єднання ідей (вибір означення, послідовність викладення думки при роботі при розкритті теми); складання тез (записи кожної групи, зачитування при звітах); цитування (дослівне вираження потрібної думки, визначення). 

3.  Обговорення засобів представлених результатів:  Ø представлення результатів своєї роботи;  Ø обговорення форми презентації. 

ІІ етап. Стратегія веб квесту.

На цьому етапі були визначені тема, мета веб квесту та його тривалість.

ІІІ етап. Планування роботи.

Ознайомлення учнів з загальною темою і провідною проблемою. Формування пошукових груп для проведення пошукової роботи учнів У результаті обговорення учні об'єдналися в групи:

група 1 – «Науковці-фольклористи»; група 2 – «Мандрівники»; група 3 – «Художники-декоратори»; група 4 – «Усевмійки»;

група 5 – «Актори»; група 6 – «Кондитери»; група 7 – «Фотографи».

ІV етап. Реалізація проекту.

Ø Складання учнями плану роботи над проектом.

Ø Розділ обов'язків між членами групи щодо пошукової діяльності.

Ø Самостійна робота учнів.

Ø Аналіз та обробка інформації.

V етап. Підсумок проекту.

Оформлення результатів дослідження:

Ø Виготовлення календаря «Українські народні свята»

Ø Презентація фільму  «Народні свята України»

Ø Створення «живого» фотоколажу «Традиційні народні свята»

Ø Презентація PowerPoint «Подорожуємо містами України»

Традиції в Україні – це справжній народний скарб, частинку якого ми вам даруємо із відкритим серцем!

 

Список використаних джерел та літератури

1.  Воропай О. Звичаї нашого народу – К.: Оберіг, 1991.

2.  Українське народознавство: Навч. посібник / За ред. С.П. Павлюка, Г.Й.

Горинь, Р.Ф. Кирчива. – Львів: Фенікс 1994. – 608 с.

3.  Хромлива - Щур Л. Українські народні звичаї в сучасному побуті – Лівів:

Фенікс 1990

4.  http://ukraine-for-business.com/ua/interesting-ukraine/54-ukrainian-customsand-traditions-in-ukraine

5.  http://museummha.blogspot.ru/p/blog-page_13.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завантаження...
Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Петрова Лариса Вадимівна
    Дякую за корисні матеріали.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Додано
4 квітня 2018
Переглядів
15302
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку