Методичні рекомендації з оформлення трудового та цивільно-правового договорів на бухгалтерські послуги для майстрів виробничого навчання професії «Офісний службовець (бухгалтерія)

Про матеріал

Містять основний довідково-інформаційний матеріал, необхідний майстру виробничого навчання в період підготовки та проведення занять з виробничого навчання.

На основі законодавчих актів України про регулювання трудових відносин узагальнено вимоги щодо оформлення трудового та цивільно - правового договорів на бухгалтерські послуги що сприятиме якісній підготовці знань учнів .

Методичні рекомендації можуть бути використані майстрами виробничого навчання професії «Офісний службовець (бухгалтерія)» при проведенні занять з виробничого навчання за темою «Діловодство та управлінська документація», а також осіб, які занйяті наданням бухгалтерських послуг.

Перегляд файлу

C:\Documents and Settings\1\Рабочий стол\26.02.14\герб МПТУ.JPG

ДПТНЗ «Межівське ПТУ»

 

Загальні вимоги щодо оформлення  трудового та цивільно-правового договорів на бухгалтерські послуги

(Методичні рекомендації з оформлення  трудового та цивільно-правового договорів на бухгалтерські послуги для майстрів виробничого навчання професії «Офісний службовець (бухгалтерія) та для практикуючих бухгалтерів)

 

Картинки по запросу договор картинка

Межова

2017

 

 

Розглянуто та рекомендовано до використання в подальшій практичній діяльності навчально-методичною комісією спеціальних дисциплін ДПТНЗ «Межівське ПТУ» протокол № 3 від 18.10.2017 року

 

 

 

Укладач Соловйова І.П. майстер виробничого навчання ДПТНЗ «МПТУ»

 

 

Містять основний довідково-інформаційний матеріал, необхідний майстру виробничого навчання в період підготовки та проведення занять з виробничого навчання.

На основі законодавчих актів України про регулювання трудових відносин узагальнено вимоги щодо оформлення  трудового та цивільно - правового договорів на бухгалтерські послуги що сприятиме якісній підготовці знань учнів .

Методичні рекомендації можуть бути використані майстрами виробничого навчання професії «Офісний службовець (бухгалтерія)» при проведенні занять з виробничого навчання за темою «Діловодство та управлінська документація», а також осіб, які занйяті наданням бухгалтерських послуг.

 

 

 

 

 

 

Зміст

 

Вступ

Розділ 1 Особливості оформлення трудових відносин з найманими працівникам

1.1 Поняття трудового договору

1.2 Цивільно-правові угоди з фізичними особами в 2017 році

Розділ 2 Трудовий та цивільно-правовий договори на бухгалтерські послуги.

2.1 Визначення бухгалтерських послуг.

2.2  Порядок складання договору про надання бухгалтерських послуг.

    2.2.1 Якщо головний бухгалтер - не "свій"...

2.2.2. Договір про надання послуг бухгалтером

Висновки

 

 

Джерела інформації

 

Додаток 1 «Трудовий договір» (Зразок)

Додаток 2  «ДОГОВІР ПРО НАДАННЯ ПОСЛУГ З ВЕДЕННЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ» (Зразок)

Додаток 3  «Акт №___здачі приймання   за Договором   про надання бухгалтерських послуг» (Зразок)

 

 

 

3

Вступ

При розвитку ринкових відносин, реформуванні економічної, правової, соціальної та інших сфер життя проблема трудових правовідносин є знову відкритою, актуальною. Вона потребує нових підходів до дослідження засобів правового регулювання.

Конституція України (ст. 3) закріплює, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави. Виходячи з цього, трудове законодавство, перш за все, Кодекс законів про працю України, а згодом і новий Трудовий кодекс України повинно бути пронизано цим конституційним положенням, тобто кожний нормативний припис повинен бути спрямований на регулювання трудових відносин найманих працівників як найвищої соціальної цінності. Конституція України закріпила за кожним громадянином право на працю як найманого працівника.

Оскільки значний час працівники знаходяться в трудових правовідносинах на конкретних підприємствах, установах, організаціях – велике значення має їх соціальний стан, державний захист прав та соціальних гарантій встановлених чинним законодавством України.

У даний час трудові відносини регулюються Кодексом законів про працю України, який був прийнятий у грудні 1971 року, а також іншими спеціальним та галузевими нормативними актами.

Грамотне надання і організація послуг бухгалтера – основа успішного і ефективного функціонування в будь-якому бізнесі. Бухгалтерія підприємств, за рахунок реалізації комплексних зв'язків між керівництвом і безпосереднім виробництвом, дозволяє встановити чіткий контроль над усіма фінансовими потоками, що проходять через фірму. Найчастіше, ведення бухгалтерії передбачає організацію первинної документації, формування необхідних форм звітності та здачу її в контролюючі органи в обумовлені терміни.

Серед усіх видів бухгалтерських послуг особливої популярності набуває так званий позаштатний бухгалтер. Під віддаленим бухгалтером мають на увазі форму співробітництва, за якої ведення всієї бухгалтерії організації перекладається на відповідне спеціалізоване підприємство.

У зв'язку з тим, що не існує типових договорів з таких видів послуг, договори укладаються у довільній формі. Тому на практиці виникають труднощі при їх укладанні. Проте, оскільки якість договору з надання послуг має ключове значеннядля ефективності цих видів послуг, питання формування змісту договорів, визначення їх суттєвих умов має наукове і практичнее значення.

4

Вчені приділяють увагу вивченню питання оформлення трудових договорів але комплексного дослідження істотних умов договору надання послуг з ведення бухгалтерського обліку та їх документального оформлення не проводилося.

 

Мета дослідження.  Метою дослідження є визначення етапів договірного процесу, умов та положень, які мають практичне значення при укладанні договорів про надання послуг з бухгалтерського обліку.

 

Розділ 1 Особливості оформлення трудових відносин з найманими працівникам

 

1.1. Поняття трудового договору

 

На́йманий робітник — це фізична особа, яка виконує роботу за наймом, уклала письмовий трудовий договір, контракт чи усну угоду з керівником підприємства будь-якої форми власності із визначенням умов трудової діяльності особи, за якою вона одержує обговорену при найманні оплату готівкою або в натуральному вигляді.

Трудовий договір – це угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін. Сторонами трудового договору є працівник та власник підприємства, установи організації або уповноважений ним орган чи фізична особа.

Трудовий договір укладається, як правило, в письмовій формі.

    Додержання письмової форми є обов'язковим у таких випадках:

 

1) при організованому наборі працівників;
2) при укладенні трудового договору про роботу в районах з особливими природними географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров'я;
3) при укладенні контракту;
4) у випадках, коли працівник наполягає на укладенні трудового договору у письмовій формі;

5) при укладенні трудового договору з неповнолітнім;
6) при укладенні трудового договору з фізичною особою;
7) в інших випадках, передбачених законодавством України.


     При укладенні трудового договору громадянин зобов'язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством, - також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я та інші документи.
Подання трудової книжки є обов'язковим і навіть тоді, коли наймачем є фізична особа. Особи, які вперше шукають роботу і не мають трудової книжки, повинні пред'явити паспорт, диплом або інший документ про освіту чи професійну підготовку. Варто відзначити, що при укладенні трудового договору забороняється вимагати від осіб, які поступають на роботу, відомості про їх партійну і національну приналежність, походження, реєстрацію місця проживання чи перебування та документи, подання яких не передбачено законодавством. Крім того, військовослужбовці, звільнені із Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Прикордонних військ України, Цивільної оборони України, Управління охорони вищих посадових осіб України та інших військових формувань, створених відповідно до законодавства України та військовослужбовці, звільнені із Збройних Сил колишнього Союзу РСР і Збройних сил держав учасниць СНД, пред'являють військовий квиток. Звільнені з місця відбування кримінального покарання зобов'язані пред'явити довідку про звільнення. Доцільно зазначити, що укладення трудового договору оформляється наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу про зарахування працівника на роботу.    

 

Трудовий договір вважається укладеним і тоді, коли наказу чи розпорядження не було видано, але працівника фактично було допущено до роботи.
Особі, запрошеній на роботу в порядку переведення з іншого підприємства, установи, організації за погодженням між керівниками підприємств, установ, організацій, не може бути відмовлено в укладенні трудового договору.
При цьому, слід зазначити, що забороняється укладення трудового договору з громадянином, якому за медичним висновком запропонована робота протипоказана за станом здоров'я.

У разі укладення трудового договору між працівником і фізичною особою фізична особа або за нотаріальним дорученням уповноважена нею особа повинна у тижневий строк з моменту фактичного допущення працівника до роботи зареєструвати укладений у письмовій формі трудовий договір у державній службі зайнятості за місцем свого проживання у порядку, визначеному Міністерством праці та соціальної політики України.

    Порядок реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю, затверджено наказом Міністерства праці та соціальної політики України 08.06.2001 N 260 , у редакції наказу Міністерства праці та соціальної політики України від 14.10.2010 N 320 , який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 27 червня 2001 р. за N 554/5745. Цей Порядок поширюється на фізичних осіб, які використовують найману працю: фізичних осіб - підприємців та фізичних осіб, які використовують найману працю, пов'язану з наданням послуг (кухарі, няньки, водії тощо).

Слід зазначити, що до початку роботи за укладеним трудовим договором власник або уповноважений ним орган зобов'язаний:

1) роз'яснити працівникові його права і обов'язки та проінформувати під розписку про умови праці, наявність на робочому місці, де він буде працювати, небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, та можливі наслідки їх впливу на здоров'я, його права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до чинного законодавства і колективного договору.

2) ознайомити працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором;

3) визначити працівникові робоче місце, забезпечити його необхідними для роботи засобами;

4) проінструктувати працівника з техніки безпеки, виробничої санітарії, гігієни праці і протипожежної охорони.

Доцільно звернути увагу на те, що працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачене законодавством, колективним договором або угодою сторін.     Також необхідно відмітити, що Кодекс законів про працю України передбачає, що при укладенні трудового договору може бути обумовлене угодою сторін випробування. Метою випробування є перевірка відповідності працівника роботі, яка йому доручається. Умова про випробування повинна бути застережена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу. В період випробування на працівників поширюється законодавство про працю.

Випробування не встановлюється при прийнятті на роботу:
осіб, які не досягли вісімнадцяти років;

молодих робітників після закінчення професійних навчально-виховних закладів;

молодих спеціалістів після закінчення вищих навчальних закладів;
осіб, звільнених у запас з військової чи альтернативної (невійськової) служби;

інвалідів, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи.

Випробування не встановлюється також при прийнятті на роботу в іншу місцевість і при переведенні на роботу на інше підприємство, в установу, організацію, а також в інших випадках, якщо це передбачено законодавством. Строк випробування при прийнятті на роботу, якщо інше не встановлено законодавством України, не може перевищувати трьох місяців, а в окремих випадках, за погодженням з відповідним виборним органом первинної профспілкової організації - шести місяців. Строк випробування при прийнятті на роботу робітників не може перевищувати одного місяця. Разом з цим слід зазначити, що якщо працівник в період випробування був відсутній на роботі у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю або з інших поважних причин, строк випробування може бути продовжено на відповідну кількість днів, протягом яких він був відсутній.

Працівник вважається таким, який витримав випробування, якщо строк випробування закінчився, а він до закінчення строку не був звільнений з роботи.

Якщо протягом строку випробування встановлено невідповідність працівника роботі, на яку його прийнято, власник або уповноважений ним орган протягом цього строку вправі розірвати трудовий договір.
При цьому, звільнення працівника за результатами випробування повинно бути оформлено наказом власника або уповноваженого ним органу. В наказі обов'язково робиться посилання на статтю 28 Кодексу законів про працю України.

Розірвання трудового договору з цих підстав може бути оскаржене працівником в порядку, встановленому для розгляду трудових спорів у питаннях звільнення.

Доцільно зазначити, що законодавство про працю передбачає види трудового договору залежно від терміну. Так, залежно від строку трудовий договір може бути:

1) безстроковим, що укладається на невизначений строк;

2) на визначений строк, встановлений за погодженням сторін;

3) таким, що укладається на час виконання певної роботи.

Строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами. Крім того, слід відмітити, що законодавство про працю передбачає укладання трудових договорів про тимчасову та сезонну роботи. Трудові договори про тимчасову роботу укладаються з працівниками прийнятими на роботу на строк до двох місяців, а для заміщення тимчасово відсутніх працівників, за якими зберігається їх місце роботи (посада), - до чотирьох місяців. В наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу зазначається, що даний працівник приймається на тимчасову роботу, або зазначається строк його роботи.  Щодо укладення трудових договорів про сезонну роботу, слід зазначити, що сезонними вважаються роботи, які через природні і кліматичні умови виконуються не весь рік, а протягом певного періоду (сезону), але не більше 6 місяців. Порядок організації сезонних робіт регулює, зокрема, Положення про порядок організації сезонних робіт, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 27 квітня 1998 р. N 578 ( 578-98п ).     Також варто зазначити, що особливою формою трудового договору є трудовий контракт, сфера застосування якого визначається законами України.

 

1.2 Цивільно-правові угоди з фізичними особами в 2017 році

 

Цивільно-правовим договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків.

Договір є одностороннім, якщо одна сторона бере на себе обов’язок перед другою стороною вчинити певні дії або утриматись від них, а друга сторона наділяється лише правом вимоги, без виникнення зустрічного обов’язку щодо першої сторони.

Договір є двостороннім,  якщо  правами та обов’язками наділені обидві сторони договору.

 До договорів, що укладаються більше як двома сторонами  (багатосторонні договори), застосовуються загальні положення про договір, якщо це не суперечить багатосторонньому характеру договору.

За цивільно-правовим договором відносини регламентується не трудовим законодавством, а виключно цивільним. Тобто дві рівноправних сторони домовляються:

 про виконання робіт або надання послуг, із зазначенням їх вичерпного переліку в договорі. Факт виконання обов'язково оформляють актом виконаних робіт/наданих послуг;

 конкретні строки виконання робіт/надання послуг або кожного окремого їх етапу;

 вартості виконання робіт, надання послуг.

Виконавець за договором отримує оплату не за процес праці, а за результат. Його не включають до штатного розпису, він не підпорядковується правилам трудового розпорядку і не претендує на соціальні гарантії від держави (наприклад, оплату лікарняного), на які можуть розраховувати працівники за трудовим договором. Кожна зі сторін у будь-який момент може розірвати договір.

Зверніть увагу: не варто укладати цивільно-правові договори на тривалий строк замість трудових, бо при перевірці їх можуть перекваліфікувати в трудові договори.

 

Причин для цього кілька:

1. Некоректний предмет договору. Доволі часто він описаний розпливчасто, наприклад «надання бухгалтерських послуг», без уточнення, які саме послуги мають бути надані для виконання умов договору. Правильно буде написати: «складання первинних документів, заповнення книги обліку доходів, складання та подання звітності».

2. Системність — якщо ЦПД укладено з одним виконавцем тричі або більше за рік, велика ймовірність, що в разі перевірки контролери звернуть на це увагу і спробують перекваліфікувати договір. Наприклад, договір про надання юридичних послуг укладено на рік і щомісячно виставляється акт виконаних робіт.

Оподаткування виплат за ЦПД

Виплати за цивільно-правовим договором обкладаються тими самими податками і зборами, що і зарплаті за трудовим договором.

 

ПДФО

Одночасно з виплатою винагороди утримується ПДФО в розмірі 18% від суми виплати (п. 168.1.1 ПКУ). Якщо акт виконаних робіт підписали, але не оплатили, податок сплачується протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного місяця (пп. 49.18.1, п. 57.1, пп. 168.1.5 ПКУ).

 

Військовий збір

1,5% від суми винагороди — строки виплат такі самі, як для виплати ПДФО.

 

ЄСВ

Сплачується одночасно з виплатою винагороди в розмірі 22% від суми виплати. Якщо акт виконаних робіт підписали, але не оплатили, то щомісяця не пізніше 20-го числа місяця, що йде за місяцем його нарахування.

 

Звітність

Попрацювавши з фізичною особою за  ЦПД, замовник зобов'язаний відобразити цей факт у звітності.

Утримання ПДФО і військового збору слід показати в щоквартальному звіті 1ДФ. А нарахований ЄСВ — у щомісячному звіті за формою Д4.

Виплати за ЦПД із підприємцями, які надавали вам послуги відповідно до зареєстрованих кодів КВЕД, показувати в Д4 не потрібно.

 

Штрафи

1ДФ. За неподання розрахунку, подання його з порушенням строків, не в повному обсязі або з недостовірними відомостями чи помилками, через які зменшилася або збільшилася сума ПДФО чи змінився платник податків, накладається штраф — 510 гривень. У разі повторного порушення протягом року — 1020 гривень (п. 119.2 ПКУ).

За неподання Д4, несвоєчасне подання або не за тією формою — штраф 170 гривень за кожне порушення. В разі повторного порушення протягом року — 1020 гривень.

 

З ЄСВ:

 за несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ — 20% своєчасно не сплачених сум;

 якщо фіскальний орган чи суб'єкт господарювання донараховує своєчасно не нарахований ЄСВ — 10% суми донарахованого внеску за кожен повний або неповний звітний період, але не більше 50% суми донарахованого ЄСВ;

 на суму недоїмки буде нараховано пеню в розмірі 0,1% суми недоплати за кожен день прострочення платежу.

 

З ПДФО та військового збору:

Якщо не нарахували, не утримали або не сплатили до бюджету ПДФО під час виплати доходу за договором ЦПХ і це порушення виявлять контролюючі органи, штраф буде 25% суми ПДФО, який треба було нарахувати чи сплатити. А за повторне порушення протягом 1095 днів — 50% суми податку, втретє й більше протягом 1095 днів — 75% суми ПДФО (п. 127.1 ПКУ).

Якщо ви самостійно виявили недоплату або несвоєчасну сплату військового збору, доведеться сплатити пеню (п. 129.1 ПКУ). Нараховується вона після закінчення 90 днів, що настають за останнім днем ??граничного строку сплати зобов'язання. У нашому випадку це день виплати фізособі доходу, який обкладається ПДФО або військовим збором, а якщо дохід не виплатили — гранична дата сплати (ст. 168.1.2 ПКУ).

Адміністративні санкції (ст. 1634 КпАП), які застосовуються до підприємців або посадових осіб юрособи:

 попередження або штраф від 34 до 51 гривні — не утримали або не перерахували до бюджету ПДФО під час виплати доходу фізособі, не подали чи несвоєчасно подали звіт 1ДФ;

 штраф від 51 до 85 гривень — за повторне подібне порушення протягом року.

 

Таблиця 1

Порівняльна характеристика договорів з оформлення трудових відносин

Критерії

Трудовий договір

Цивільно-правовий договір

Правова база

Кодекс законів про працю України

Цивільний кодекс України

Суть договору

Працівник зобов*язується виконувати роботу відповідно до кваліфікації і підкорятися правилам внутрішнього трудового розпорядку(тривалий характер роботи)

Виконавець зобов*язується на свій ризик виконати певну роботу(надати послуги),а замовник зобов*язується прийняти та оплатити результати роботи(послуги)

Оформлення правовідносин

Подається заява і видається наказ або розпорядження про прийом на роботу

Сторони підписують тільки письмовий договір(наказ або розпорядження про прийом на роботу не видається)

Запис в трудову книжку

Вноситься

Не вноситься

Наявність одиниці в штаті

Є

Немає

Предмет договору

Сам процес роботи

Матеріальний результат роботи або послуги

Вид оплати

Зарплата (згідно законодавства)

Винагорода (визначається за згодою сторін)

Розмір оплати

Не менше мінімальної зарплати

Визначається в договорі і не залежить від мінімальної зарплати

Підстави для виплати

Табель обліку використання робочого часу,накази

Договір,акт виконаних робіт(наданих послуг)

Оподаткування виплати

Згідно з трудовим договором роботодавець повинен провести нарахування ЄСВ  на зарплату працівника (з 1.01.2016 року - 22%) та ПДФО ( враховуючи соціальну пільгу)

За цивільно-правовим договором з фізичною особою (яка не є підприємцем) на суму винагороди також нараховується ЄСВ і утримується ПДФО. 

Термін договору

Терміновий або безстроковий

Визначається в договорі

Соціальні гарантії

Оплата періоду непрацездатності,,державна допомога по безробіттю,соціальні відпустки і т.д.

Надаються тільки тоді,коли виконавець самостійно проводить відрахування в соціальні фонди або їх надання передбачено сторонами в договорі

Трудові гарантії

Оплачувану щорічну відпустку,компенсація за невикористану відпустку,виплати на відрядження та ін.

Не надаються(якщо договором не встановлено інше)

Умови договору

зазначається посада, розмір зарплати, дата початку роботи

предмет (річ або послуга), ціна і строк договору

Строк оплати

не рідше 2 разів на місяць

зазначається в договорі

 

2. Трудовий та цивільно-правовий договори на бухгалтерські послуги.

2.1 Визначення бухгалтерських послуг.

У поняття бухгалтерських послуг організаціям входить ведення бухгалтерського та податкового обліку фірми кваліфікованими бухгалтерами. Іншим словами - аутсорсинг бухгалтерських послуг.  Звичайно, дуже зручно мати в штаті компанії власного бухгалтера. Але якщо бюджет компанії не надто великий, то ви, швидше за все, наймете новачка або непрофесіонала. А одна єдина помилка бухгалтера згодом може обійтися компанії вельми і вельми дорого. Якщо ви звернетеся у фірму, що спеціалізується на бухгалтерському супроводі, то вашим обліком буде займатися фахівець, або, можливо, кілька висококваліфікованих фахівців. Такі послуги надають аутсорсингові фірми.

Отже, що ж включає в себе пакет бухгалтерських послуг?

Постановка бухгалтерського обліку

Це дія включає в себе заходи щодо визначення стратегії ведення обліку і її налагодження. Постановка обліку є обов'язковим кроком, оскільки дуже важливо з перших днів життя фірми забезпечити оперативність і своєчасність обробки всіх даних.

Ведення обліку і складання звітностей

Це основна постійна задача обслуговування. Бухгалтера ведуть облік і займаються звітністю, забезпечують супровід компанії, допомагають у вирішенні різних ситуацій.

Відновлення бухгалтерського обліку

Буває, виникають моменти, коли необхідно відновити відсутні документи або картину операцій компаній за певний період. Причини цього можуть бути різні, від зміни бухгалтера в компанії до втрати частини документів при переїзді. Бухгалтера допоможуть повторно зафіксувати відсутні операції і дадуть грамотні рекомендації по відновленню втрачених документів.

Бухгалтерське консультування

Консультування є одним з видів оперативної допомоги фірмі. Якщо штатний бухгалтер зустрівся зі складною ситуацією, фахівці допоможуть йому знайти вихід з положення.

Вартість бухгалтерського обслуговування сторонньою фірмою визначається на основі кількості операцій в місяць, виду діяльності та типу системи оподаткування.

 

2.2  Порядок складання договору про надання бухгалтерських послуг.

2.2.1. Якщо головний бухгалтер - не "свій"...

Ведення бухгалтерського обліку на підприємстві може здійснюватися як найманим працівником - головним бухгалтером, так і сторонньою особою: бухгалтерською (аудиторською) фірмою або фізичною особою - СПД. Розглянемо таку форму організації бухгалтерського обліку, як користування послугами спеціаліста з бухгалтерського обліку (фізичної особи - СПД).

Особливості цивільно-правового договору з фізичною особою - СПД

Можливість залучення сторонніх спеціалістів для ведення бухгалтерського обліку передбачена ч. 4 ст. 8 Закону про бухоблік.

Підставою для надання послуг з ведення бухгалтерського обліку такими особами є цивільно-правовий договір. Особи, що працюють згідно із цивільно-правовим договором, не знаходяться в трудових відносинах з підприємством, якому надають послуги (не е найманими працівниками, їх немає в штаті підприємства). Звідси можна зробити висновок: на сторонніх осіб, які ведуть бухгалтерський облік на підприємстві на підставі цивільно-правового договору, не поширюються права, обов'язки, гарантії, відповідальність тощо, передбачені трудовим законодавством.

2.2.2. Договір про надання послуг бухгалтером

Для врегулювання відносин між підприємством - платником податків та особою, яка здійснюватиме ведення бухгалтерського обліку, укладається договір про надання послуг (гл. 63 ЦК).

Сторонами цього договору є підприємство ("Замовник") та фізична особа - СПД, що надаватиме відповідні послуги ("Виконавець").

Предмет договору визначається як "ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової, податкової, статистичної та іншої звітності".

При укладанні договору особливу увагу слід приділити таким його розділам, як обов'язки виконавця та відповідальність за неналежне виконання обов'язків, передбачених договором. Саме від правильного формулювання цих пунктів договору багато в чому залежатиме успіх в роботі з особами, які будуть вести бухоблік на підприємстві.

Обов'язки бухгалтера - СПД

Договором можна передбачити такі обов'язки виконавця:

1. Організація облікової політики на підприємстві, створення і затвердження облікової політики і графіка документообігу.

2. Перевірка правильності складання первинних бухгалтерських документів.

3. Відображення операцій на рахунках і в регістрах бухгалтерського обліку (за допомогою комп'ютерної програми).

4. Складання зведених звітів і відомостей обліку.

5. Складання і подання фінансової, податкової та іншої звітності.

6. Ведення податкового обліку.

7. Надання керівнику підприємства пояснень і розшифровок про порядок і способи відображення в обліку операцій.

8. Супроводження перевірок контролюючих органів на підприємстві.

Важливо також вирішити питання стосовно того, чи буде виконавець мати право підпису документів підприємства. Якщо керівник (власник) приймає рішення про надання права підпису певних документів особі, що буде вести бухгалтерський облік, це необхідно зафіксувати в договорі у вигляді обов'язку виконавця. Але крім обов'язку підписання певних документів слід надати виконавцю і повноваження на підписання цих документів. Такі повноваження можуть бути надані дорученням (відповідно до вимог гл. 17 ЦК), але незайвим буде також видання керівником відповідного наказу.

Окрему увагу слід приділити підписанню банківських документів. Адже такі дії можливі лише за наявності відповідним чином оформленої банківської картки. Пункт 18.2 Інструкції № 492 допускає можливість подання при відкритті рахунка банківської картки, у якій право другого підпису належить особі, що не знаходиться в трудових відносинах з підприємством. Цитуємо: "Право другого підпису належить головному бухгалтеру, а якщо немає такої посади - особі, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку та звітності, а також іншим уповноваженим на це особам." Щоправда, така можливість обмежується іншим нормативно-правовим актом - Інструкція про порядок вчинення нотаріальних дій (п. 263) зобов'язує нотаріусів перевірити повноваження посадової особи на право підпису: "...нотаріус перевіряє обсяг правоздатності юридичної особи, справжність підписів посадових осіб та їх повноваження на право підпису". Таким чином, право щодо підписання банківських документів "непосадовою" особою реалізувати на практиці не завжди можливо.

Плата

Необхідно пам’ятати про те, цивільне законодавство виходить з принципу оплатності договору, якщо інше не передбачено законом, самим договором або не випливає із суті зобов’язання. Якщо в договорі про надання послуг передбачена оплата, вона повинна бути здійснена в розмірі, строки та в порядку, встановленому договором. Ціна в договорі має бути вказана в національній валюті – гривні. Якщо в договорі відсутні умови про розмір винагороди, термін і порядок його виплати, винагорода виплачується після надання послуги в розмірі, в якому при подібних обставинах звичайно оплачуються такі послуги.

Якщо в договорі не зазначено термін оплати наданих послуг, кредитор (Виконавець) має право вимагати оплати в будь-який час, а боржник (Замовник) зобов’язаний її здійснити протягом 7 днів з дня пред’явлення вимоги.

У разі неможливості виконати договір про надання послуг не з вини Виконавця, Замовник зобов’язаний виплатити йому розумну плату. Під розумною платою розуміють плату, визначену виходячи зі звичайної ціни на аналогічні послуги на момент укладення договору. Якщо неможливість виконання договору виникла з вини Замовника, він зобов’язаний виплатити Виконавцю всю суму в повному обсязі, якщо інше не встановлено договором або законом.

За договором про безоплатне надання послуг замовник зобов’язаний відшкодувати виконавцеві всі фактичні витрати, необхідні для виконання договору. Під фактичними витратами маються на увазі грошові витрати або використання власних матеріалів і предметів Виконавця з повним або частковим їх споживанням, які використовуються Виконавцем для надання послуги. Доводити відповідність понесених витрат, необхідних для виконання договору повинен сам Виконавець. Відшкодування витрат можливе у формі грошової компенсації, або шляхом повернення речей такого ж роду і якості або відновлення їх властивостей. Якщо виконання договору стало неможливим унаслідок дії непереборної сили, Виконавець також має право на відшкодування своїх фактичних витрат.

Відповідальність бухгалтера - СПД

Відповідальність встановлюється договором

Керівник (власник) підприємства не може застосувати дисциплінарну та матеріальну відповідальність до осіб, що надають послуги за цивільно-правовим договором, оскільки на них не поширюється трудове законодавство.

Отже, необхідно шукати інші важелі впливу на виконавця. Ними можуть виступати різноманітні санкції, які забезпечать належне виконання обов'язків, якщо їх передбачити договором. Серед таких санкцій слід назвати:

- штраф (пеню) за неналежне виконання умов договору,

- обов'язок відшкодування збитків, якщо вони призвели до негативних наслідків для підприємства, тощо. Розмір таких санкцій, як штраф (пеня), залежить від домовленості сторін договору.

Крім того, договором можна передбачити певні оперативно-господарські санкції, як от:

- відмова оплатити виконання зобов'язання, якщо останнє виконане неналежним чином,

- установлення в односторонньому порядку додаткових гарантій на майбутнє тощо (ст. 235 - 237 ГК України).

Розглянемо питання можливості застосування до осіб, які надають послуги з ведення бухгалтерського обліку, адміністративної та кримінальної відповідальності. Зрозуміло, інтерес для нас становлять лише ті правопорушення, які пов'язані з виконанням вказаних послуг.

 

Адміністративна відповідальність

Прикладом правопорушень, які тягнуть за собою адміністративну відповідальність, є:

- відсутність податкового обліку, порушення встановленого законом порядку ведення податкового обліку (ст. 1631 КУпАП);

- неподання або несвоєчасне подання платіжних доручень на перерахування належних до сплати податків та зборів, обов'язкових платежів (ст. 1632КУпАП) тощо.

Основним критерієм при визначенні можливості притягнення до адміністративної відповідальності є те, що суб'єкт правопорушення - посадова (службова) особа.

Посадовою (службовою) є особа, яка постійно чи тимчасово обіймає на підприємствах, в установах чи організаціях незалежно від форм власності посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов'язків, або виконує такі обов'язки за спеціальним повноваженням (ст. 364 КК).

З наведеного визначення зрозуміло, що особа, яка надає послуги за цивільно-правовим договором, не є посадовою особою того підприємства, на якому вона веде бухгалтерський облік. Отже, і адміністративна відповідальність для такої особи виключається.

 

Кримінальна відповідальність

Видом відповідальності, що найбільш "турбує" як головних бухгалтерів підприємств - платників податків, так й інших осіб, що виконують функції бухгалтерів, є кримінальна відповідальність.

Найбільш поширеними злочинами є умисне ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів (ст. 212 КК), шахрайство з фінансовими ресурсами (ст. 222 КК), службове підроблення (ст. 366 КК), службова недбалість (ст. 367 КК) та багато інших.

Чи можливо притягнути до кримінальної відповідальності осіб, які не є посадовими особами підприємства, але виконують функції таких осіб відповідно до цивільно-правового договору?

Ні! Таких осіб не можна притягнути до кримінальної відповідальності за вказані злочини, вчинені ними під час надання бухгалтерських послуг за цивільно-правовим договором, з тієї самої причини, що й у випадку адміністративних правопорушень. Суб'єктами цих злочинів є власники або службові особи підприємств.

 

Висновки

 

У висновку хотілося б зауважити, що роботодавець повинен чітко розрізняти штатних співробітників і виконавців за цивільно — правовими договорами. Інакше, якщо при перевірці буде встановлено, що роботи, які виконуються за укладеними цивільно — правовими договорами відповідають вакантній посаді, виконуються регулярно, а виконавець підпорядковується внутрішньому трудовому розпорядку замовника, то договір можуть визнати трудовим, а всі виплати по ньому — зарплатою, з усіма витікаючими наслідками.

Перехід на цивільно-правові договори не звільнить підприємство від сплати податків і зборів, які однакові як при ТД так і при ЦПД, однак варто зазначити, що при оподаткуванні ПДФО нарахованої зарплати та винагороди за договором ЦП існує відмінність. Вона полягає в визначенні бази оподаткування. За п. 164.6 ПКУ для оподаткування зарплати базою є сума нарахованої зарплати, зменшена на суму ПСП у випадках її застосування. При оподаткуванні винагороди за ЦПД базою оподаткування ПДФО є нарахована винагорода.

За цивільно-правовим договором відносини регламентується не трудовим законодавством, а виключно цивільним, а отже за ЦПД підприємство не несе відповідальність у випадку настання нещасних випадів на виробництві, оскільки усі ризики покладаються на таку фізичну особу.

Джерела інформації

1. Кодекс законів про працю України (КЗпП) Глава III

2. ГК - Господарський кодекс України від 16.01.03 р. № 436-IV, зі змінами.

3. КУпАП - Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12 84 р. № 8073-X, зі змінами.

4. КК - Кримінальний кодекс України від 05.04.01 р. № 2341-III, зі змінами.

5. Закон про бухоблік - Закон України від 16.07.99 р. № 996-XIV "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", зі змінами.

6. Бухгалтерський фінансовий облік на підприємствах України підручник за ред.. Н.М. Ткаченко.- Київ А.С.К. 2002

7. Цивільне право України: Підручник: У 2-х кн. / О.В.Дзера (керівник авт.кол.), Д.В.Боброва, А.С.Довгерт та ін.; За ред. О.В.Дзери, Н.С.Кузнєцо-вої. — К.: Юрінком Інтер, 2002. — Кн. 1. — С. 625-626.

О. С. Мазур Цивільне право України

8. http://bz.ligazakon.ua/

9. /www.work.ua/

10. /news.dtkt.ua/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

ТРУДОВИЙ ДОГОВІР

 

м. _____________                                                             „_____” ___________ 20__р.

Сторони:

Роботодавець: ________________________________(назва підприємства)  в особі директора (начальника) ______________________________________________, який діє на підставі Статуту (положення), з однієї сторони, та

Працівник: гр. ____________________________________________________, з другої сторони,

уклали цей Договір про наступне:

1. ПРЕДМЕТ ДОГОВОРУ

1.1. Працівник _______________________________________________ приймається на роботу до _____________________ на посаду __________________.

1.2. Працівнику встановлюється строк випробування. Тривалість строку випробування становить 1 місяць.

2. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

2.1. Цей Договір є безстроковим трудовим договором. На підставі Договору виникають трудові відносини між працівником і роботодавцем.

2. Терміном “сторони” в цьому договорі позначаються роботодавець и працівник.

 

3. Права і обов’язки працівника

3.1. Посадові обов’язки працівника:

3.1.1. ___________________________________________________

3.1.2. ___________________________________________________

3.1.3. _____________________________________________________

3.1.4. _____________________________________________________

3.1.5. ___________________________________________________

3.2. При виконанні своїх посадових обов’язків працівник зобов’язаний:

3.2.1. Виконувати свої трудові обов’язки відповідно до цього Договору, посадових інструкцій, а також чинного законодавства України;

3.2.2. Додержуватися правил внутрішнього трудового розпорядку, додержуватись трудової дисципліни;

3.2.3. Дбайливо ставитися до майна Роботодавця.

3.3. Працівник має право:

3.3.1. На безпечні та здорові умови праці, забезпечення всіма необхідним для виконання ним своїх трудових обов’язків, в тому числі надання робочого місця;

3.3.2. На своєчасну оплату праці в розмірі, встановленому цим Договором;

3.3.3. На компенсацію в повному обсязі витрат, які здійснені в інтересах Роботодавця і пов’язані з виконанням трудових обов’язків Працівником, в тому числі транспортні витрати.

3.4. Працівник має інші права та гарантії, передбачені законодавством України про працю.

 

4. Права і обов’язки Роботодавця

4.1. Роботодавець зобов’язаний організувати працю працівника, забезпечити безпечні і нешкідливі умови праці, обладнати робоче місце відповідно до вимог нормативних актів про охорону праці.

4.2. Роботодавець має право:

4.2.1. Контролювати виконання трудових обов’язків Працівником, накладати дисциплінарні стягнення на Працівника за порушення ним умов цього Договору та інші права, передбачені умовами цього Договору та законодавством України про працю;

4.2.2. Вимагати від Працівника сумлінного виконання своїх обов’язків за цим Договором;

4.2.3. Здійснювати заохочення Працівника за сумлінну та ефективну працю.

 

5. Робочий час

5.1. Режиму робочого часу Працівника - повний робочий день.

5.2. Тривалість робочого часу визначається у відповідності до законодавства України.

5.3. Для виконання окремих доручень Працівник може залучатися у позаробочий час з відповідними за це компенсаціями за домовленістю з Роботодавцем.

 

6. Оплата праці та соціально-побутове забезпечення працівника

6.1. За виконання обов’язків, передбачених цим договором, працівнику встановлюється: посадовий оклад у розмірі ___________________________ гривень.

6.2. У разі використання працівником власного автомобіля для службових поїздок йому встановлюється компенсація витрат на паливо до автомобіля.

6.3. Працівнику надається щорічна оплачувана відпустка тривалістю 24 календарних дні.

 

7. Конфіденційність. Збереження комерційної таємниці

7.1. До конфіденційної інформації належать відомості, що знаходяться у володінні, користуванні або розпорядженні Роботодавця і поширюються за його згодою відповідно до передбачених ним умов.

7.2. До конфіденційної інформації Роботодавця належать відомості про структуру компанії, стан банківських рахунків, рівень доходів та боргових зобов’язань, методи вивчення ринку та методи здійснення продаж, інформація щодо замовників та клієнтів (відомості про співробітників та керівників, їх номера телефонів, адреси тощо) Роботодавця, його компаньонах та конкурентах.

7.3. Комерційною таємницею Роботодавця є такі відомості: умови договорів (контрак­тів), дані про постачальників та покупців, інформація про переговори, дані про місця закупки товарів, відомості про виробничі можливості підприємства, дані про розрахунок відпускних цін, розміри скидок, калькуляція витрат виробництва, бази даних та інші комп’ютерні програми, створені на підприємстві, креслення, схеми тощо. Комерційна таємниця є конфіденційною інформацією

7.4. Не становлять конфіденційної інформації відомості, розкриття яких передбачене чинним законодавством.

7.5. Працівник зобов’язаний не розголошувати усі відомості, що становлять конфіденційну інформацію, які були отримані ним за період роботи, і використовувати ці відомості лише за згодою та в інтересах Роботодавця. Працівник зобов’язаний вживати заходів щодо збереження конфіденційної інформації від посягань з боку третіх осіб.

7.6. За неправомірне розголошення комерційної таємниці працівник несе цивільно-правову, адміністративну та кримінальну відповідальності відповідно до чинного законодавства.

7.7. За неправомірне розголошення комерційної таємниці Працівник несе дисциплінарну відповідальність (догана, звільнення), а також може бути позбавлений премії, відсотків та інших видів заохочення.

7.8. Конфіденційність контракту не поширюється на умови, врегульовані чинним законодавством, та щодо органів, які здійснюють контроль за їх додержанням.

8. Відповідальність сторін, вирішення спорів

8.1. У випадку невиконання чи неналежного виконання обов’язків, передбачених цим Договором, правилами внутрішнього трудового розпорядку та посадових інструкцій сторони несуть відповідальність відповідно до чинного законодавства та цього Договору.

8.2. Спори між сторонами вирішуються шляхом переговорів. Уразі недосягення згоди між сторонами спір вирішується в порядку, встановленому чинним законодавством.

 

9. Зміни, припинення та розірвання Договору

9.1. Зміни та доповнення до цього договору вносяться тільки за угодою сторін, складеною у письмовій формі.

9.2. Цей договір припиняється:

9.2.1. За згодою сторін;

9.2.2. З ініціативи роботодавця у випадках, передбачених законодавством (статтями 40, 41 КЗпП України)та цим Договором;

9.2.3. З ініціативи працівника у випадках, передбачених законодавством (статтею 39 КЗпП України) та цим Договором;

9.2.4. З інших підстав, передбачених законодавством.

9.3. Додаткові підстави припинення та розірвання Договору:

9.3.1. За порушення Працівником п. 7 цього Договору.

9.4. При достроковому розірванні Договору у разі невиконання неналежного виконання сторонами зобов’язань, передбачених контрактом, він розривається з попередженням відповідної сторони за два тижні.

 

10. Термін дії та інші умови контракту

10.1. Договір набирає чинності з моменту його підписання Сторонами і діє до його припинення. Положення договору, що стосуються захисту конфіденційної інформації (п. 7 Договору), зберігають свою чинність також протягом 5 років після припинення цього Договору.

10.2. Умови цього Договору можуть бути змінені тільки за згодою сторін у письмовій формі.

10.3. Цей Договір укладений в двох примірниках, які зберігаються у кожної із сторін і мають однакову юридичну силу.

10.4. У всіх інших питаннях, не врегульованих цим Договором, сторони керуються чинним законодавством України.

11. Реквізити Сторін

11.1. Відомості про роботодавця:

Назва підприємства_______________________

Адреса: ____________________________________________________________

Код ЄДРПОУ _________________________

Розрахунковий рахунок ________________________у__________________________

МФО ___________

11.2. Відомості про працівника:_______________________________________________

Адреса: __________________________________________

Контактний телефон: _______________

Службовий телефон: _______________

Паспорт: серія ___ № ___________, виданий _________________________«__» ________________ ______р.

Ідентифікаційний код ___________________

 

Роботодавець                                 Працівник

Директор

______________/_________________/  __________________ /_________________/

 

                    М.П.

 

Додаток 2

 ДОГОВІР
ПРО НАДАННЯ ПОСЛУГ З ВЕДЕННЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ

 

м. ________        "___" _____________ 20_ року

______________________________________________________

(назва підприємства, організації, установи)

(надалі іменується "Замовник") в особі _______________________________________,

що діє на підставі ____________________________________________________________,

з одного боку, та______________________________________________________________

(назва підприємства, організації, установи)

(надалі іменується  "Виконавець") в особі______________________________________,

(посада, прізвище, ім'я, по батькові)

що діє на підставі_____________________________________________________________,

з другого боку, уклали цей Договір про надання послуг з ведення бухгалтерського обліку (надалі іменується "Договір") про таке:

1. Предмет Договору

1.1. Цим Договором регулюються цивільно-правові відносини, в межах яких ЗАМОВНИК доручає ВИКОНАВЦЕВІ, а ВИКОНАВЕЦЬ бере на себе зобов'язання з надання послуг з ведення бухгалтерського обліку в порядку, обсязі та на умовах, визначених цим Договором.

1.2. Детальний перелік послуг, що надаються за цим Договором, визначний Сторонами у ________________, що є невід'ємною частиною цього Договору.

1.3. Послуги за цим Договором надаються протягом наступного терміну: ___________________________________________.

2. Обов'язки Сторін

2.1. ВИКОНАВЕЦЬ із урахуванням положень п. 1.2 цього Договору бере на себе зобов'язання щодо надання наступних послуг з  ведення бухгалтерського обліку:

  • забезпечення дотримання на підприємстві (в установі, організації) ЗАМОВНИКА встановлених єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складання і подання у встановлені строки фінансової звітності;
  • організація контролю за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій ЗАМОВНИКА;
  • участь в оформленні матеріалів, пов'язаних з нестачею та відшкодуванням витрат від нестачі, крадіжки й псування активів підприємства ЗАМОВНИКА;
  • забезпечення перевірки стану бухгалтерського обліку у філіях, представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозділах ЗАМОВНИКА;
  • організація бухгалтерського обліку господарсько-фінансової діяльності ЗАМОВНИКА й контролю за економічним використанням матеріальних, трудових і фінансових ресурсів підприємства;
  • забезпечення раціональної організації обліку й звітності на підприємстві ЗАМОВНИКА;
  • організація обліку коштів, товарно-матеріальних цінностей і основних засобів, що надходять до підприємства ЗАМОВНИКА, своєчасне відображення на рахунках бухгалтерського обліку операцій, пов'язаних з їх рухом, облік витрат виробництва й обігу, виконання кошторисів витрат, реалізації продукції, виконання робіт (послуг), результатів господарсько-економічної діяльності підприємства, а також фінансових, розрахункових та кредитних операцій;
  • забезпечення контролю за законністю, своєчасністю й правильністю оформлення фінансових документів;
  • складання економічно обґрунтованих звітних калькуляцій собівартості продукції (робіт, послуг);
  • забезпечення правильного нарахування й перерахування податків і зборів (податкових платежів), вкладів на соціальне страхування, коштів на фінансування капітальних вкладів, заробітної плати робітників і службовців та інших виплат і платежів, погашення в установлені строки заборгованості за позиками;
  • здійснення контролю за дотриманням порядку оформлення первинних бухгалтерських документів, розрахунків та платіжних зобов'язань; витрачання фонду заробітної плати; проведення інвентаризації товарно-матеріальних цінностей і основних засобів; перевірок організації бухгалтерського обліку й звітності, а також документальних ревізій у підрозділах підприємства ЗАМОВНИКА;
  • участь у розробці й здійсненні заходів, спрямованих на забезпечення дотримання платіжної та фінансової дисципліни;
  • участь у здійсненні економічного аналізу господарсько-фінансової діяльності підприємства ЗАМОВНИКА за даними бухгалтерського обліку й звітності з метою виявлення та усунення/уникнення втрат і невиробничих витрат;
  • вжиття заходів щодо запобігання нестачам, незаконному витрачанню коштів і привласненню товарно-матеріальних цінностей, порушенням фінансового та господарського законодавства;
  • забезпечення збереження бухгалтерських документів;
  • забезпечення своєчасного складання бухгалтерської та податкової звітності на підставі даних первинних документів і бухгалтерських записів, подання їх в установленому порядку до відповідних органів;
  • надання методичної допомоги працівникам внутрішніх підрозділів підприємства ЗАМОВНИКА, його філій, представництв, відділень з питань бухгалтерського обліку, контролю, звітності та економічного аналізу;
  • здійснення контролю за зміною рахунків, на які перераховуються податки та збори (обов'язкові платежі);
  • здійснення контролю за змінами чинного податкового, фінансового та іншого законодавства, що безпосередньо пов'язані із суттю послуг, які надаються ВИКОНАВЦЕМ за цим Договором;
  • підписання всіх (окремі _______________________________) первинних документів ЗАМОВНИКА;
  • візування таких документів ЗАМОВНИКА ____________________.

2.2. При наданні послуг за цим Договором ВИКОНАВЕЦЬ зобов'язується:

  • особисто (силами власних працівників) без передоручення третім особам на підставі трудового або цивільно-правового договору надавати ЗАМОВНИКОВІ визначені цим Договором послуги;
  • забезпечувати таку якість надаваних послуг, що відповідає вимогам, які звичайно ставляться до аналогічних послуг;
  • дотримуватися визначених ЗАМОВНИКОМ ділових принципів, стратегії і тактики ведення бізнесу;
  • виконувати чесно й сумлінно обов'язки, передбачені цим Договором, вчасно й точно виконувати розпорядження ЗАМОВНИКА, дотримуватися вимог нормативних актів про нерозголошення відомостей, що становлять комерційну таємницю, та іншої конфіденційної інформації, передбачених чинним в Україні законодавством та локальними актами ЗАМОВНИКА;
  • дбайливо ставитися до майна ЗАМОВНИКА, вживати заходів щодо запобігання шкоди, нести відповідальність за незабезпечення збереження довіреного йому майна;
  • усувати допущені відхилення від умов цього Договору або недоліки у наданих послугах, що погіршують їх результати.

2.3. ЗАМОВНИК зобов'язується:

- протягом _________________ з моменту набуття чинності цим Договором надати ВИКОНАВЦЮ документи, необхідні йому для виконання передбачених цим Договором обов'язків. Передача документів оформляється актом приймання-передачі;

  • оплатити надані за цим Договором послуги.

3. Винагорода ВИКОНАВЦЯ

3.1. Вартість послуг ВИКОНАВЦЯ становить _________________ грн.

3.2. Вартість послуг за цим Договором зазначена без урахування (з урахуванням ПДВ).

4. Порядок розрахунків

4.1. Термін оплати: ___________________________________________.

Оплата послуг ВИКОНАВЦЯ здійснюється частинами: щомісяця (щокварталу, інший термін), не пізніше ____ числа місяця, наступного за звітним, у розмірі ______________ грн.

4.2. Форма розрахунків ____________________________________.
            4.3. Спосіб розрахунків: ___________________________________.
                                            Контроль ЗАМОВНИКА за наданням послуг

5.1. ВИКОНАВЕЦЬ зобов'язується в термін ______________ інформувати ЗАМОВНИКА про надання послуг у поточний період.

5.2. ЗАМОВНИК має право на здійснення перевірки якості надання послуг, за умови, що такі перевірки не становлять необґрунтованого втручання у господарську діяльність ВИКОНАВЦЯ. 

6. Порядок здачі та приймання послуг

6.1. Здача-приймання наданих послуг здійснюється Сторонами з періодичністю в ___________________ за актом  здачі-приймання протягом ____________ з моменту ___.

6.2. У термін _______________________ після підписання остаточного акта здачі-приймання ВИКОНАВЕЦЬ зобов'язаний надати ЗАМОВНИКУ всі передані йому для виконання зобов'язань за цим Договором документи, звіт про надані послуги, а також іншу документацію, що є у ВИКОНАВЦЯ й стосується ЗАМОВНИКА та наданих за цим Договором послуг.

7. Термін дії Договору

7.1. Цей Договір набуває чинності з моменту його підписання Сторонами й діє до _______________________________.

7.2. Цей Договір може бути пролонгований за згодою Сторін.

8. Відповідальність Сторін

8.1. У випадку порушення своїх зобов'язань за цим Договором Сторони несуть відповідальність, визначену цим Договором та чинним в Україні законодавством. Порушенням зобов'язання є його невиконання або неналежне виконання, тобто виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання.

8.2. Сторони не несуть відповідальності за порушення своїх зобов'язань за цим Договором, якщо воно сталося не з їх вини. Сторона вважається невинуватою, якщо вона доведе, що вжила всіх залежних від неї заходів для належного виконання зобов'язання

8.3. У разі несвоєчасного початку надання послуг або їх надання з вагомими порушеннями строків, передбачених цим Договором та Завданням, ЗАМОВНИК має право достроково розірвати цей Договір та вимагати відшкодування збитків, завданих простроченням виконання зобов'язань ВИКОНАВЦЕМ.

8.4. За наявності суттєвих недоліків у наданих послугах ЗАМОВНИК має право розірвати цей Договір без оплати наданих послуг з пред'явленням вимог про відшкодування збитків. Суттєвими недоліками вважаються: ___________________________________________.

8.5. У разі застосування контролюючими органами фінансових санкцій до ЗАМОВНИКА або адміністративних штрафів до його посадових осіб внаслідок неналежного виконання ВИКОНАВЦЕМ своїх обов'язків за цим Договором, останній зобов'язаний відшкодувати розмір сплачених ЗАМОВНИКОМ чи посадовими особами санкцій у повному обсязі. Підставою такої відповідальності може бути виключно умисел або груба недбалість / необережність ВИКОНАВЦЯ. ВИКОНАВЕЦЬ не несе відповідальності, передбаченої цим пунктом Договору, якщо він діяв за прямою вказівкою ЗАМОВНИКА або в межах прийнятного ризику, що звичайно має місце при наданні аналогічних послуг.

8.6. За розголошення комерційної таємниці ЗАМОВНИКА та іншої конфіденційної інформації, що безпосередньо стосується ЗАМОВНИКА та надаваних за цим Договором послуг, ВИКОНАВЕЦЬ сплачує штраф у розмірі _________ та відшкодовує завдані таким розголошенням збитки в повному обсязі.

8.7. У разі порушення ВИКОНАВЦЕМ обов'язків, передбачених цим Договором, ВИКОНАВЕЦЬ сплачує ЗАМОВНИКОВІ штраф у розмірі ______.

8.8. За прострочення оплати послуг, що надаються за цим Договором, ЗАМОВНИК сплачує ВИКОНАВЦЕВІ пеню у розмірі ______________ за кожний день прострочення.

9. Порядок вирішення спорів

9.1. Усі спори, що пов'язані із цим Договором, його укладанням або такі, що виникають в процесі виконання умов цього Договору, вирішуються шляхом переговорів між представниками Сторін. Якщо спір неможливо вирішити шляхом переговорів, він вирішується в судовому порядку за встановленою підвідомчістю та підсудністю такого спору у порядку, визначеному відповідним чинним в Україні законодавством.

10. Інші умови Договору

  1.     Після підписання цього Договору всі попередні переговори за ним, листування, попередні угоди та протоколи про наміри з питань, що так чи інакше стосуються цього Договору, втрачають юридичну силу.
  2.     Зміни в цей Договір можуть бути внесені за взаємною згодою Сторін, що оформляється додатковою угодою до цього Договору.
  3.     Зміни та доповнення, додаткові угоди та додатки до цього Договору є його невід'ємною частиною і мають юридичну силу у разі, якщо вони викладені у письмовій формі та підписані уповноваженими на те представниками Сторін.
  4.     Усі правовідносини, що виникають у зв'язку з виконанням умов цього Договору і не врегульовані ним, регламентуються нормами чинного в Україні законодавства.
  5.     Цей Договір складений українською мовою, на __ сторінках у _______ примірниках, кожний з яких має однакову юридичну силу.

МІСЦЕЗНАХОДЖЕННЯ ТА РЕКВІЗИТИ СТОРІН

 

Замовник

______________________________

______________________________

______________________________

______________________________

______________________________

 

Підписи

 

За замовника

Керівник ________________/____________/

 

м. п.

 

 

виконавець

___________________________________

___________________________________

___________________________________

___________________________________

___________________________________

 

сторін

 

За Виконавця

Керівник ________________/____________/

 

м. п.

 

 

Додаток 3

Акт №___

здачі приймання 

 за Договором   про надання бухгалтерських послуг  № ______

від «____» ______________ _______р.

м. Київ         «____» ____________ 201Х р.

Товариство з обмеженою відповідальністю   ________________________,  в особі директора ____________________, що діє на підставі Статуту однієї сторони з одного боку

та Товариство з обмеженою відповідальністю   ________________________,  в особі директора ____________________, що діє на підставі Статуту (надалі – Виконавець) з другої Сторони, підписали цей акт про наступне:

  1. Послуга надана Виконавцем повністю, у відповідності з укладеним договором.
  2. Предмет наданої послуги: бухгалтерські послуги.
  3. Вартість послуги: ___________________ грн., без ПДВ.
  4. Взаємних претензій Сторони не мають.

Підписи Сторін:

Виконавець                               Замовник__________________  /_______________/                                    ___________________ /_______________/

 

docx
Додано
22 листопада 2018
Переглядів
2016
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку