Методичний матеріал "Формування творчої компетентності студентів"

Про матеріал

У статті розкриваються інноваційні методи навчання, які використовуються у навчально-виховному процесі для формування творчої компетентності студентів на заняттях іноземної мови. Звертається увага, що основними показниками творчості студентів є самостійність, ініціативність, активність, а результатом творчої самостійної діяльності є якісно нові цінності, важливі для формування особистості та її самореалізація в роки навчання та в подальшому житті.

Перегляд файлу

Формування творчої компетентності студентів

 У статті розкриваються інноваційні методи навчання, які використовуються у навчально-виховному процесі для формування творчої компетентності студентів на заняттях іноземної мови. Звертається увага, що основними показниками творчості студентів є самостійність, ініціативність, активність, а результатом творчої самостійної діяльності є якісно нові цінності, важливі для формування особистості та її самореалізація в роки навчання та в подальшому житті.

Ключові слова: творчі здібності, інтерактивна технологія, метод проектів, мовленнєва компетенція, соціально-інтерактивна діяльність, творча компетентність.

 

У період впевненого переходу України до відкритого демократичного суспільства основною метою державної політики в галузі освіти є створення умов для розвитку творчої особистості і її самореалізації, оновлення змісту освіти та організації навчально-виховного процесу відповідно до демократичних цінностей.

Іноземна мова, як навчальна дисципліна, робить значний внесок в процес розвитку творчих здібностей студентів. Володіючи величезним виховним, освітнім і розвиваючим потенціалом, вона може реалізувати його лише в ході здійснення практичної мети навчання.

Впливаючи на особистість, формування творчих здібностей збагачує емоційний і практичний досвід, розвиває психіку, формує інтелектуальний потенціал, сприяє вихованню естетичних і розумових здібностей, веде до накопичення професійних навичок і вмінь, розвитку природних задатків студентів, їх моральних якостей. Воно налаштовує на їх подальшу, активну творчо-усвідомлену самодіяльність, що відповідає їхнім духовним потребам, задовольняє їх прагнення до самореалізації, і прояву особистісних якостей. Все це є ефективним засобом комплексного розвитку особистості, виявлення формування її творчого потенціалу.

Актуальність проблеми дослідження можна пояснити цілим рядом обставин. Так, основним напрямом модернізації навчальних закладів на сучасному етапі розвитку передбачається, перш за все підвищення якості засвоєння знань, практичної та творчої підготовки студентів. До проблеми використання англійської мови у формуванні творчих здібностей у навчально-виховному процесі звертається багато авторів.

Викладаючи дисципліну «Іноземна мова», надаю переваги інтерактивній технології навчання, яка дає можливість розвивати у студентів критичне мислення, збагачувати уяву та почуття, вдосконалювати загальну культуру спілкування та соціальну поведінку загалом. Саме інтерактивні технології навчання створюють необхідні передумови як для розвитку мовленнєвої компетенції студентів, так і для формування умінь приймати колективні та індивідуальні рішення з метою виховання активних громадян суспільства.

 Базовим принципом інтерактивного методу є принцип колективної взаємодії, згідно з яким досягнення студентами комунікативних цілей відбувається через соціально-інтерактивну діяльність: дискусії та обговорення, діалоги та рольові ігри, імітації, імпровізації та дебати. Така діяльність відповідає особистісно-зорієнтованому підходу до навчання, а також узгоджується з вимогами загальноєвропейських рекомендацій щодо гуманізації та демократизації навчального процесу. При її виконанні забезпечується позитивний вплив колективу на особистість кожного студента, формуються сприятливі взаємовідносини у навчальній групі.

З іншого боку, спільна соціально-інтерактивна діяльність дозволяє кожному студентові максимально проявити свої інтелектуальні та творчі здібності, заохочує самостійність та ініціативність в ухваленні рішень. Отже, інтерактивна діяльність поєднує співробітництво мовленнєвих партнерів та керованість дій студентів з боку викладача, передбачає відмову від стандартних шляхів вирішення комунікативних завдань, забезпечує інтенсивну мовленнєву практику студентів у відносно вільній творчій атмосфері.

Практичний досвід показує, що використання в навчальному процесі інтерактивних технологій навчання допомагає студентам досягти плавного переходу від набуття лексичних мовленнєвих умінь у процесі комунікації, збільшити діапазон термінологічної лексики за фахом, зробити процес навчання цікавим, пізнавальним, професійно-спрямованим та особистісно значущим. Інтерактивні технології навчання активізують мовний і мовленнєвий матеріал в іншомовному спілкуванні студентів, розвивають їхні творчі здібності і професійно орієнтовані вміння в наближених до реальних умов.

 Викладачі іноземної мови нашого коледжу використовують різноманітні технології інтерактивної діяльності на практичних заняттях: групова робота, рольові ігри, мозковий штурм, робота на розвиток припущення, робота на розвиток уяви, робота по методу «ажурної пилки» та інші. Одним з найбільш поширених залишається метод проектів, до якого звертаємося на етапі творчого вживання мовного матеріалу. На початковому етапі навчання надаю перевагу монологічним висловлюванням студентів з поступовим переходом до дебатів та дискусій на другому курсі.

Досвід роботи  показує, що на сучасному етапі  у вищих навчальних закладах  відбувається перехід до інтерактивних методик викладання  іноземної мови та йде активний пошук найбільш ефективних методів  за засобів їх впровадження, які сприяють формуванню творчої компетенції особистості студента.

 

Список літератури:

1. Богоявленська Д.Б. Психологія творчих здібностей: Учеб. Посібник для студентів вищ. навч. закладів. - М.: Изд. Центр «Академія», 2002.

2. Гапонова С.В. Сучасні методи викладання іноземних мов за рубежем // Іноземні мови.- 1998.- № 1- С. 24-31.

3. Коваленко Я. Книга для вчителя іноземної мови. - Харків: Торсінг Плюс, 2005. - 240с.

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
10 серпня 2018
Переглядів
682
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку