Методичний матеріал на тему: "Хвороби птиці"

Про матеріал
Перші ознаки захворювання зазвичай пов'язують зі змінами в поведінці птахів. Не варто панікувати під час кожного найменшого відхилення від звичної поведінки пернатого друга, але існує низка симптомів, які вимагають ретельнішого спостереження за улюбленцем і своєчасного звернення до ветеринарного лікаря.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: Хвороби птиціВиконала: Слободчик В. С.

Номер слайду 2

План Пулороз;Сальмонельоз птиці;Віспа птиці;Хвороба Ньюкасла;Хвороба Марека;Інфекційний ларинготрахеїт.

Номер слайду 3

Пулороз. Загальна інформація. Гостре, кон­агіозне захворювання, яке уражує переважно курчат та індиків, а також перепелів, фазанів, качок, цесарок і птицю деяких інших видів. Патогенез. При надгострому (блис­кавичному) перебігу птиця гине протягом перших двох діб життя без клінічного прояву. Перші клінічні ознаки при гострій формі з'яв­ляються на 2—4-у добу після зараження: птиця малорухлива, сидить із заплющеними очима й опущеними крилами, дихання частішає, утруднене, апетит втрачається, посилюється спрага; сильний пронос із випо­рожненнями білуватого кольору, що призводить до забруднення пушку навколо клоаки і закупорки анального отвору; молодняк часто гине протягом перших двох діб після інфікування, а той, що видужав, відстає у рості й залишається бацилоносієм. Підгострий перебіг супроводжується аналогічною гострому клінікою, але менш виявле­ною; подовжується термін захворювання. Хронічний перебіг без клінічного прояву спостерігається у дорослої птиці й молодняку стар­ше 30-добового віку в разі інфікування через корми; при несприятли­вих умовах захворювання набуває підгострої або гострої форми. Діагноз. Діагноз на пулороз-тиф ставлять на основі епізоотологічних, клі­нічних, патолого-анатомічних даних і результатів серологічного та бактеріологічного досліджень. У господарствах, раніше благополуч­них щодо пулорозу, кінцевий діагноз установлюють тільки за резуль­татами бактеріологічного дослідження. При цьому виключають пара­тиф, колібактеріоз, аспергильоз, кокцидіоз, чуму. Збудник хвороби. Збудники захворювання — сальмонели сероварів S.pullorum і S.gallinarum, високо живитель-адаптовані представники роду Salmonella родини Enterobacteriaceae. У деяких регіонах світу, наприклад Європі, їх об'єднали в один серовар S.pullorum-gallinarum. Епізоотологія. Основне джерело збудника захворювання — хвора й перехворіла птиця, частина якої залишається довічним носієм S.pullorum-gallinarum (СПГ) і передає збудника через яйце, а також сприйнятливі до захворювання дикі птахи (горобці, голуби), гризуни, ектопаразити. Інфікування може відбуватися аліментарно, аерогенно й трансоваріально. Смертність від пулорозу-тифу (ПТ) варіює від 0 до 100% і відзначається, як правило, в перші 2—3 тижні життя. Інколи хворіє й доросла птиця.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Сальмонельоз птиціСальмонельоз птиці (Salmonellosis avium, паратиф) - гостра контагіозна хвороба молодняку водоплавної птиці, що супроводжується явищами септицемії та гострого ентероколіту. Епізоотологія хвороби. На сальмонельоз частіше хворіє водоплавна птиця й голуби, рідко - гуси, кури, індики. Більш сприйнятливий молодняк 1 - 20-денного віку, у дорослих птахів перебіг інфекції безсимптомний і супроводжується тривалим (до 2,5 року) сальмонелоносійством. Джерелом збудника інфекції часто стають одноденні каченята й гусенята, які вилуплюються в інкубаторах з інфікованих яєць, та доросла птиця - сальмонелоносії. Сальмонели виділяються з організму хворих пташенят з фекаліями, дорослої птиці - з фекаліями та інфікованими яйцями. Передавання збудника хвороби відбувається трансоваріально, а також через забруднені виділеннями інфікованої птиці корми, воду, підстилку, шкаралупу яєць, пір'я й пух, незнезаражені інкубаційні відходи та предмети догляду за пташенятами. Клінічні ознаки та перебіг хвороби. Інкубаційний період у молодняку триває 12 - 48 год, у дорослої птиці - 6 - 8 діб. Перебіг хвороби у пташенят гострий, молодняку віком понад 2,5 міс - підгострий, дорослої птиці - хронічний. За гострого перебігу у молодняку до 20-денного віку спостерігається відсутність апетиту, малорухливість, байдужість до оточення, іноді нежить, сльозотеча. Швидко розвивається пронос, загальна слабкість. Тривалість хвороби - 1 - 3 доби. Лікування. Проводять антибіотиками й нітрофурановими препаратами, які дають з кормами:

Номер слайду 6

Хворі курчата на Сальмонельоз Сальмонельоз. Шлях зараження Сальмонельоз

Номер слайду 7

Віспа птиціЗагальна інформаціяІнфекційна контагіозна хвороба курей, голубів, канарейок, шпаків, фазанів та індиків, що викликається дермотропним вірусом і супроводжується віспяною екзантемою чи дифтероїдними ураженнями. ПатогенезІнкубаційний період триває 15—20 діб. Установлено віспяну (шкірну), дифтерійну та змішану форми прояву захворювання. Віспяна форма: на гребені, борідках, сережках та інших неоперених частинах тіла виявляють бородавчасті утворення, покриті кров'янистим струпом. Хвороба має хронічний перебіг, закінчується про­тягом 5—6 тижнів. Летальність дорослих курей — 10—20%, серед молодняку 50—70%. Віспяна форма: на шкірі з'являються віспяні вузлики різної величини, твердої консистенції, їх поверхня гладка, блискуча, коричневого кольору, з кров'янистими струпами. Гістологічно виявляють розрощення шкірного епітелію та його некроз. Дифтерійна форма: уражуються слизові оболонки ротової та носо­вої порожнин підочних ямок. Дифтерійні плівки утворюються під язиком чи по його краях, на щоках, у кутах ротової порожнини, вздовж піднебінної щілини, гортані та трахеї. Гортань уражується найчастіше. Крім носоглотки, уражуються слизовий канал та підочна ямка. Про­гноз несприятливий. Летальність — 50—70%. Віспяні ураження інколи виявляють під кутикулою шлунка, на слизовій оболонці травного каналу, біля клоаки. Змішана форма: спостерігаються ознаки шкірної та дифтерійної форм, кон'юнктивіт. Діагноз ставлять на основі епізоотологічних даних, клінічного патоморфологічного обстеження, вірусологічних та серологічних до­сліджень. Вірусологічні дослідження включають виділення вірусу на курячих ембріонах, біопробу на неімунізованих курчатах 3—4-місячного віку. Індикацію вірусу здійснюють гістологічним методом для встановлення тілець Борреля та Боллінгера, електронної й імуноелектронної мікроскопії. Серологічну діагностику проводять за допомогою реакції дифу­зійної преципітації РДП, зустрічного імунного електрофорезу ЗІЕФ та імунофлуоресценції ІФ, у реакції непрямої гемаглютинації (РНГА), РДП та імуноферментного аналізу (ІФА). Діагноз на віспу птиці диференціюють від авітамінозу А, ІЛТ, ІБК, пастерельозу, аспергильозу та респіраторного мікоплазмозу.Імунітет. У перехворілої на віспу птиці триває 2 - 3 роки. Для проведення запобіжних щеплень проти віспи запропоновано суху вірусвакцину з вірусу віспи голубів зі штаму НД. Вакцину застосовують для щеплень курчат з 1 - 1,5-місячного віку шляхом втирання в перові фолікули гомілки. Імунітет настає через 3 тижні і триває у курчат до 3 міс, у дорослих курей - до 10 міс.

Номер слайду 8

Хворий індик Avi. Pro AE Жива вакцина. Віспа у курей, з появою бородавчастих утворень

Номер слайду 9

Хвороба Ньюкасла. Загальна інформація. Хвороба Ньюкасла— гостра висококонтагіозна хвороба птиці ряду курячих, що характеризується вірусемією, явищами геморагічного діатезу, ураженням травного каналу, дихальних органів і центральної нервової системи. Патогенез. Після проникнення в організм збудник хвороби швидко розмножується в крові, спричинюючи септицемію, інтоксикацію, крововиливи, набряки. Через 24 — 36 год. після зараження вірус виявляється в серці, печінці, селезінці, нирках, головному мозку, кишках, шлунку, зумовлюючи дистрофічні та застійні процеси в різних органах і тканинах. Симптоми. Залежать від тропізму й вірулентності штаму, що спричинив захворювання, та давності неблагополучного стану господарства щодо хвороби Ньюкасла. У разі захворювання, спричиненого велогенними штамами, відмічається класичний прояв хвороби з одночасним ураженням дихальної, травної та нервової систем і надзвичайно високою летальністю. Мезогенні штами зумовлюють клініку ураження органів дихання і летальний кінець у молоді 45 — 60-денного віку. Лентогенні штами вірусу спричинюють незначні зміни в респіраторних та гермінативних шляхах (оофорити, сальпінгіти, зниження несучості). Інкубаційний період триває 2 — 15 діб. Перебіг хвороби — надгострий, гострий, підгострий та хронічний. Патологічні зміни. При розтині трупів виявляють загальний геморагічний діатез, крапчасті крововиливи на епікарді, ендокарді, серцевому м'язі. Характерні добре виражені крововиливи на сосочках залозистого шлунка та геморагії у вигляді «пояска» на слизовій оболонці залозистого шлунка при переході його у м'язовий шлунок. Лікування. Лікування не проводять. Хвору й підозрювану щодо захворювання птицю забивають безкровним методом і спалюють, щоб запобігти поширенню збудника інфекції. 

Номер слайду 10

Нервово-паралітична форма Ньюкасла. Крапчасті крововиливи на епікарді, ендокарді, серцевому м'язіГостре катаральне запалення кишок з численними крововиливами

Номер слайду 11

Хвороба Марека. Загальна інформація. Висококонтагіозна вірусна хвороба курей та індиків, що проявляється в двох формах: класичній (ураження периферичної та центральної нервової систем) і гострій (лейкотичні ознаки та раптова масова загибель птиці). До застосування вакцинопрофілактики хвороба Марека завдавала значних економічних збитків птахівництву, які виражалися в загибелі й вимушеному забої птиці, зниженні її продуктивності та якості про­дукції. Патогенез. Вірус з лейкоцитами крові проникає у внутрішні орга­ни і поширюється в клітинах лімфоїдної тканини фабрицієвої сумки, тимусу, селезінки, в місцях лімфоїдної інфільтрації органів та нервових стовбурів. Внаслідок загибелі лімфоцитів порушується нормальне функціонування імунної системи, що сприяє генералізації інфекції й утворенню пухлин у багатьох органах. Симптоми. Для класичної форми хвороби Марека характерне ураження периферичної та центральної нервових систем, яке проявляється кульгавістю, парезами, паралічами кінцівок, крил. Можуть також змінюватися колір райдужної оболонки, форма і розмір зіниці внаслідок чого настає сліпота. При цьому найбільшу кількість хворих відзначають серед птиці 90—150-денного віку. Питома вага загиблого поголів'я досягає 9—30%. Гостра форма хвороби Марека виникає раптово, перебігає швидко й супроводжується високими показниками захворюваності та леталь­ності птиці. Часто на початковій стадії хвороби спостерігаються ма­сові, що швидко зникають, нервові явища типу транзитних паралічів. Найбільшу кількість хворих при цьому виявляють серед курчат 50— 120-денного віку. Загибель птиці становить 9—40%. Патологічні зміни. При класичній формі на розтині за­гиблої птиці виявляють дифузно-вогнищеве потовщення нервових стовбурів поперекового та плечового сплетінь, які набувають мутно-сірого кольору. В легенях, нирках, серці, статевих залозах спосте­рігаються пухлиноподібні розрощення. У Попередній діагноз ставлять на основі епізоотологічних даних, симптомів хвороби і характерних патолого-анатомічних змін. Лабораторна діагностика включає виділення та ідентифікацію вірусу на курячих ембріонах, фібробластах курячих ембріонів (ФЕК), біопробу на курчатах, виявлення антитіл у сироватці крові за допомогою РДП, РИГА та ІФА. Профілактика. Специфічна профілактика хвороби Марека грунтується на застосуванні живих вакцин із атенуйованих вірулентних штамів (серотип 1 — штам HPRS-16, CVI-988), вакцини на основі штамів природно ослаблених (серотип 2 — штам SB-1), вакцини на основі штамів вірусу герпесу індичок (серотип З — штам FC-126). Нині у зв'язку з появою високовірулентних штамів вірусу хвороби Марека доцільно використовувати рідкі бівалентні вакцини, що містять вакцинні штами 2-го та 3-го серотипів або 1-го і 3-го серотипів ВХМ. Вакцину вводять внутрішньом'язово курчатам добового віку.

Номер слайду 12

Поява пухлин на органах Паралітична форма хвороби Марека

Номер слайду 13

Інфекційний ларинготрахеїт Загальна інформаціяІнфекційний ларинготрахеїт (ІЛТ) — гостро перебігаюча хвороба птиці, що характеризується ураженням слизової оболонки трахеї, гортані та кон'юнктиви очей. ПатогенезІнкубаційний період триває 3—15 діб; перебіг хвороби гострий, підгострий, хронічний та латентний; за локалізацією уражень розрізняють ларинготрахеальну і кон'юнктивальну форми. Хвора пти­ця витягує шию, дихає з відкритим ротом, іноді від неї чути каркаючі звуки. При розтині в трахеї у ділянці дихальної щілини виявляють гіперемію, набряк слизової оболонки, дрібні крововиливи й скупчення пінистого, серозно-геморагічного ексудату, при хронічному перебігу — казеозно-фібринозні, що легко знімаються, нашарування в ротовій порожнині, гортані, трахеї, а також кон'юнктивіт та синусит. Несу­чість у продуктивних стадах птиці знижується на 10—15%, а через З—4 тижні відновлюється до нормального рівня. Діагноз. Діагноз ставлять на основі епізоотологічних, клінічних, патолого-анатомічних та лабораторних методів дослідження, серед яких виді­лення вірусу на курячих ембріонах і культурах клітин, біопроба. Рет­роспективну діагностику й напруженість поствакцинального імунітету встановлюють у РЗГА, РИГА та ІФА. Диференціюють захворювання від хвороби Ньюкасла, мікоплазмозу, інфекційного бронхіту, віспи й авітамінозу А. Лікування. Неблагополучне господар­ство повинне працювати в закритому режимі, у період спалаху захворювання забороняється переміщення птиці по території, інкубація яєць, одержання чи завезення птиці для вирощування, вивезення яєць для інкубації та живої птиці у благополучні господарства, вивезення з території кормів, обладнання, посліду, вхід та вихід із нього особам, які не пройшли повну санітарну обробку, із зміною одягу та взуття. Профілактика. Природно перехворіла пти­ця набуває імунітету. В сироватці крові виявляють преципітуючі, антигемаглютинуючі та віруснейтралізуючі антитіла. Дуже важливе значення при цій хворобі має клітинний імунітет. Для специфічної профілактики використовують ряд вірус-вакцин вітчизняного та ім­портного виробництва. Імунітет розвивається через 4—5 діб, триває протягом року. Існують інактивовані вакцини, які використовують для профілактики ІЛТ у батьківських стадах птиці. Збудник хвороби. Збудник інфекції — вірус, який належить до родини герпес-вірусів, розміром 45—110 мкм. Штами вірусу, що циркулюють У світі, споріднені в антигенному відношенні, але відрізняються за вірулентністю. Деякі з них мають гемаглютенуючі властивості.. Епізоотологія. У природних умовах до інфекційного ларинготра­хеїту сприйнятливі кури всіх вікових груп, цесарки, фазани та індики. Джерело інфекції — хвора й перехворіла на ларинготрахеїт птиця, тривалість вірусоносійства у якої продовжується до двох років. Основ­ний шлях передачі збудника — аерогенний, до якого найсприйнятливіші кури. Збудник поширюється з інфікованими кормами, питною водою та інвентарем. Летальність залежно від умов утримання птиці й технології ком­плектування коливається від 2 до 75%.

Номер слайду 14

Атрофія м'язів шлунка Слизова оболонка очей гіперемована. Носова порожнина заповнена серозним або серозно-слизових ексудатом

Номер слайду 15

Дякую за увагу

pptx
Додано
29 вересня 2022
Переглядів
805
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку