Методичний матеріал " Отодектоз у собак"

Про матеріал
ОТОДЕКТОЗ – Вушні кліщі Вушні кліщі – часті супутники бродячих кішок і собак. При контакті з хворою твариною паразит може передаватися і домашним улюбленцям. Тож обов’язково треба знати, як виявити отодектоз у питомця та яку небезпеку може нести це захворювання. Вушний кліщ у котів та собак – паразитарне захворювання зовнішнього вуха, збудником якого є мікроскопічний паразит, кліщ Otodectes cynotis. Отодектозом найчастіше хворіють кішки, набагато рідше зустрічається у собак, лисиць, тхорів і песців.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Отодектоз у собак. Пташник Ганна Олексіївна

Номер слайду 2

В цій презентації ми розглянемо: Що таке отодектоз?Методи виявлення хвороби. Симптоми отодектозу. Лікування

Номер слайду 3

Що таке отодектоз?Отодектоз – це поширене захворювання зовнішнього слухового проходу кішок, собак та хутрових звірів. Збудником є мікроскопічний кліщ, що паразитує в зовнішньому слуховому каналі та на внутрішній поверхні вушних раковин. Захворювання реєструється в будь-яку пору року. Отодектоз значно частіше зустрічається у кішок ніж у собак. Зараження відбувається при контакті з хворими тваринами, через предмети догляду, на яких збудник може жити при високих і середніх температурах до 25 днів.

Номер слайду 4

Метод діагностики хвороби. Діагноз ставлять на основі даних мікроскопічного дослідження зішкрібів з внутрішньої поверхні вушної раковини. Вигляд кліща під мікроскопом

Номер слайду 5

Симптоми отодектоза у собак

Номер слайду 6

Вушний кліщ потрапляє на поверхню шкіри і починає кумулюватися у верхні шари епідермісу. Харчуючись клітинами епітелію, він утворює ходи, по яких активно пересуваються дорослі паразити і їх личинки, подразнюючи чутливі закінчення нервових клітин і викликаючи сильний свербіж. Продукти своєї життєдіяльності паразит виділяє на поверхню шкіри у вигляді темно-коричневого маслянистого ексудату. Все це сприяє проникненню в рани і розмноженню в них патогенної і сапрофітної мікрофлори, появи гнійних запалень. Відчуваючи свербіж, тварини починають розчісувати ушкоджені місця, сприяючи цим поширенню паразитів на незаражені ділянки.

Номер слайду 7

Отодектоз характеризується розвитком поверхневого запалення вушної раковини з боку внутрішньої поверхні, що зачіпають зовнішній слуховий прохід і барабанну перетинку.

Номер слайду 8

Пацієнтам з отодектозом одягають захисний ковпак. Під наглядом знімають з тварини захисний ковпак, а так весь час він був в ньому.

Номер слайду 9

Лікування отодектозу. Чищення вух розчином Аурікап/Отіфрі/Отіфлеш (по 1 натисканні дозатора в слуховий прохід вушка, потім масаж біля основ вушок, залишки вушної сірки прибрати спонжиком) 1 раз на добу 14-21 день Закладати краплі Отофлокс по 2 краплі на кожне вушко 2 рази на добу 5-10 днів, Отігель 1 раз на день 10 днів, Оридерміл 2 рази на добу 10-21 день Цитрин або Лоратодін по 1/4 таблетки 1-2 рази на добу 10 днів Носіння ковпака

Номер слайду 10

Лосьйони для чистки вух

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Висновок. Отже, як тільки ви помічаєте, що собачку турбують вушка і вона починає трясти головою, одразу звертайтесь до вет. лікаря. Бережіть своїх улюбленців

pptx
Додано
15 листопада 2023
Переглядів
89
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку