Презентаційний матеріал "Бранхіомікоз - зяброва гниль"

Про матеріал
Бранхіомікоз (Branchiomycosis cyprini (жаберная гниль)) - інфекційна хвороба, збудником якої є гриб Branchiomyces sanguinis, що паразитує в кровоносних судинах зябер риб і викликає їх некротичний розпад. Виникненню та загостренню перебігу бранхіомікозу сприяють: неповноцінна годівля риб, мала проточність водойм і надмірне забруднення їх органічними речовинами. До бранхіомікозу сприйнятливі коропи, сазани, їхні гібриди, карасі, лини та щуки. Відомі також випадки захворювання райдужної форелі та сома. Хворіють усі вікові групи риб зазначених видів. Однак найбільш сприйнятливі риби у віці 1 - 2 роки. У них хвороба перебігає у більш важкій формі, охоплюючи 46 - 71% риб. Вона може викликати масову загибель цьогорічок риби, яка у виросних водоймах, а інколи у нагульних досягає 50 - 70% від числа посадженої риби. У тих риб, що вижили, хвороба набуває підгострого та гострого перебігу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бранхіомікоз (Branchiomycosis, зяброва гниль. Слободчик Валентина Семенівна

Номер слайду 2

Бранхіомікоз (Branchiomycosis, зяброва гниль)Гострозаразна хвороба риб різних видів, яка характеризується ураженням кровоносних судин зябрового апарату і некротичним розпадом зябрової тканини. Зустрічається в рибогосподарських водоймищах країн Західної Європи, реєструється в Україні.

Номер слайду 3

Етіологія. Збудник бранхіомікозу у коропа, сазана (та їх гібридів), карася, піскаря - гриб Branchiomyces sanguinis Plehn, у щуки - Branchiomyces demigrans Wundsch; у лина можуть паразитувати обидва гриби.

Номер слайду 4

Епізоотологічні даніЗбудник бранхіомікозу поширений в природі. Протеензоотії і епізоотії цієї хвороби в природних водоймищах не реєструють. Хвороба виникає головним чином у риб, які вирощуються в ставках рибогосподарств, де можливі найбільш сприятливі умови для розвитку збудника. Це перш за все ставки і водоймища, які знаходяться в антисанітарному стані, де рибоводна і ветеринарносанітарна культура виробництва стоїть на низькому рівні.

Номер слайду 5

Патогенез. Гіфи гриба закупорюють простір кровоносних судин, внаслідок чого порушуються кровообіг і газообмін, що призводить до некрозу зяберної тканини риби

Номер слайду 6

Клінічні ознаки. Хвороба протікає важко. Епізоотії частіше виникають влітку і продовжуються залежно від температури навколишнього середовища від 5 до 12 днів (гостра течія). На початку хвороби після проникнення В. sanguinis в кровоносні судини на зябрових пелюстках з'являються точкові крововиливи. Потім гіфи гриба, розростаючись усередині кровоносних судин зябер, закупорюють просвіт (паразитарна емболія) і викликають розлади кровообігу, внаслідок чого зяброва тканина в місцях, які погано забезпечуються кров'ю, стає блідою або навіть білою.

Номер слайду 7

Діагноз. Установлюють на підставі епізоотологічних даних, клінічного огляду риби та мікроскопічного дослідження патологічного матеріалу зябер, нирок і селезінки для виявлення гіфів і апланоспор гриба. У лабораторію надсилають 5-6 живих хворих риб.

Номер слайду 8

Лікування, профілактика і заходи боротьби. Лікування не розроблене . У воду вносять не гашене вапно (150-200 кг/га) чи гіпохлорит калцію (15 кг/га). При виникненні бранхіомікозу проводять весь комплекс протиепізоотичних заходів. Перш за все покращують зоогігієнічні умови утримання риб: підсилюють проточність води в ставках, збагачують її киснем шляхом установки на водоподаючих каналах і в ставках аераторів, організовують систематичний вилов хворої риби і особливо трупів риб, загиблих від бранхіомікозу. Сильно виснажену і свіжі трупи використовують після термічної обробки в корм худобі і птахам. У воду вносять не гашене вапно (150-200 кг/га) чи гіпохлорит калцію (15 кг/га). Господарство вважають оздоровленим після проведення всього комплексу ветеринарно-санітарних и рибницько-меліоративних робіт, однак не раніше ніж чререз рік після припинення захворювання.

Номер слайду 9

Щоб не поширювати хворобу на інші рибогосподарства і інші ставки, в одному і тому ж рибгоспі не проводять ніяких переміщень риб із ставка в ставок або інші водоймища. Весь інвентар рибовода і знаряддя лову, вживані при роботі з хворою рибою, перед використанням на інших ставках і водоймищах дезінфікують: обробляють 2%-вим розчином формаліну протягом однієї години або кип'ятять в баках 30 хв.. Дерев'яні і металеві інструменти обпалюють на полум'ї. В період спалаху бранхіомікозу тимчасово припиняють всі інтенсифікаційні заходи, при яких є ризик збільшити окислюваність води і погіршити її гідрохімічний склад: припиняють годівлю риб, внесення органічних добрив, переводять качок з неблагополучних ставків. В цей час проводять заходи, направлені на стабілізацію середовища і гальмування розвитку збудника в ньому. Для цього в ставки вносять вапно у вигляді вапняного молока, добиваючись при цьому підвищення лужності (р. Н повинне бути не менше 8 - 8,5), яке згубно діє на збудника, який знаходиться в зовнішньому середовищі. Терміни внесення вапна і його кількість визначають залежно від величини р. Н у воді неблагополучного ставка.

Номер слайду 10

В період спалаху бранхіомікозу тимчасово припиняють всі інтенсифікаційні заходи, при яких є ризик збільшити окислюваність води і погіршити її гідрохімічний склад: припиняють годівлю риб, внесення органічних добрив, переводять качок з неблагополучних ставків. В цей час проводять заходи, направлені на стабілізацію середовища і гальмування розвитку збудника в ньому. Для цього в ставки вносять вапно у вигляді вапняного молока, добиваючись при цьому підвищення лужності (р. Н повинне бути не менше 8 - 8,5), яке згубно діє на збудника, який знаходиться в зовнішньому середовищі. Терміни внесення вапна і його кількість визначають залежно від величини р. Н у воді неблагополучного ставка.

Номер слайду 11

Вікористанні джерелаhttps://epizootologiya.ucoz.net/biblioteka/el-posibnik-chastina_2.pdf

pptx
Додано
15 листопада 2023
Переглядів
84
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку