Методичний матеріал "Педагогіка партнерства"

Про матеріал
Педагогіка партнерства – це простір дитинства, який будується на засадах рівності, діалогу, співпраці, прийняття. Вона є складовою концепції Нової української школи, спрямованої на те, щоб побудувати довіру між школою, дітьми, батьками та суспільством.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДОВІРА ДО ОСВІТИ ПОЧИНАЄТЬСЯ З ПЕДАГОГІКИ ПАРТНЕРСТВА

Номер слайду 2

«Якщо вчитель став другом дитини, якщо ця дружба осяяна благородним захопленням, поривом до чогось світлого, розумного, у серці дитини ніколи не з’явиться зло», – писав Василь Сухомлинський.

Номер слайду 3

Основне завдання. Зробити дитину нашим (дорослих – учителів, вихователів, батьків)добровільним соратником, співробітником, однодумцем у своєму ж вихованні, освіті, навчанні, становленні, зробити її рівноправним учасником педагогічного процесу, дбайливим і відповідальнимза цей процес, за його результати.

Номер слайду 4

ОСНОВА ПЕДАГОГІКИ ПАРТНЕРСТВА

Номер слайду 5

Педагогіка партнерства (співробітництва) ґрунтується на принципах гуманізму й творчого підходу до розвитку особистості. Її метою є створення нового гуманного суспільства, вільного від тоталітаризму і офіціозу. Головним завданням педагогіки партнерства є подолання інертності мислення, перехід на якісно новий рівень побудови взаємовідносин між учасниками освітнього процесу. Це завдання реалізовується у спільній діяльності учителя й учнів, учителя й батьків, що передбачає взаєморозуміння, єдність інтересів і прагнень з метою особистісного розвитку школярів.

Номер слайду 6

МОДЕЛЬ ПАРТНЕРСТВАПедагогіка, що ґрунтується на партнерстві між учнем, учителем і батьками.

Номер слайду 7

Принципи партнерства в педагогіці є такими: повага до особистості; доброзичливість і позитивне ставлення; довіра у відносинах; діалог – взаємодія – взаємоповага; розподілене лідерство (проактивність, право вибору та відповідальність за нього, горизонтальність зв’язків); принципи соціального партнерства (рівність сторін, добровільність прийняття зобов’язань, обов’язковість виконання домовленостей).

Номер слайду 8

МОДЕЛЬ ВЗАЄМОДІЇПАРТНЕРСТВОПОВАГАДОВІРАДІАЛОГДОБРОВІЛЬНІСТЬРІВНІСТЬВІДПОВІДАЛЬНІСТЬДІТИПЕДАГОГИРОДИНАПАРТНЕРСТВО

Номер слайду 9

На що треба звернути увагу педагогу, впроваджуючи принципи педагогіки партнерства у свою практичну діяльність?1. Шкільне освітнє середовище – це простір дитинства, який будується на засадах: рівності, діалогізму, співрозвитку, прийняття.2. Переосмислення ролі вчителя вимагає від нього оновлення професійного мислення і відповідних цілеспрямованих дій: постійний аналіз власної педагогічної діяльності; орієнтацію на самоосвіту; відстеження результативності своєї роботи через систему моніторингу та самомоніторингу.3. Педагогіка партнерства не відміняє вимогливість вчителя, бо, як засвідчує практика, саме вимогливі й справедливі вчителі мають найбільшу повагу та довіру серед учнів.

Номер слайду 10

ПЕРЕВАГИ СПІВПРАЦІ З БАТЬКАМИ• Отримання від батьків додаткової інформації про дітей.• Надання батьками допомоги в організації освітнього середовища.• Надання допомоги батьками у проведенні окремих навчальних занять.• Залучення батьків до навчального процесу збільшує їхню повагу до роботи вчителя.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Залучення до спільної діяльності Утілюючи ідеї педагогіки партнерства, вчителю необхідно використовувати в своїй роботі не тільки стандартні методи організації навчально-виховного процесу, але в більшій мірі виявляти ініціативу і будувати навчання і виховання таким чином, щоб дитина була постійно залучена до спільної діяльності. Як інструменти педагогіки партнерства можна використовувати цікаві й захоплюючі розповіді, відверту бесіду, справедливу і незалежну оцінку, заохочення творчих успіхів, особистий приклад, зустрічі з цікавими людьми, спільний пошук рішень, спільні суспільно корисні справи, благодійні акції тощо

Номер слайду 13

Номер слайду 14

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
31 жовтня 2022
Переглядів
172
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку