Методичний матеріал "Перша допомога під час носової кровотечі"

Про матеріал
Методичні матеріали до презентації "Перша допомога під час носової кровотечі"
Перегляд файлу

Опис матеріалу

Слайд 1. Титульна сторінка

Слайд 2. Носові кровотечі доволі поширені в дитячому віці, особливо у дітей від 3 до 10 років. Більшість випадків носових кровотеч у дитячому віці зумовлені поганою звичкою колупатися в носі або диханням надто сухим повітрям. Носові кровотечі можуть настрахати і дитину, і батьків, але нечасто викликають істинну тривогу в лікарів тому, що здебільшого не є небезпечними. 

Слайд 3. Види носових кровотеч. Найбільш поширеним видом носової кровотечі є передня носова кровотеча, яке походить з передньої частини носа. Капіляри, або дуже дрібні кровоносні судини, в носі можуть ушкоджуватися  і кровоточити, спричиняючи  цей тип носової кровотечі. Задня кровотеча з носа походить з глибшої частини носа. Кров стікає вниз по задній частині горла, навіть якщо людина сидить або стоїть. Діти рідко мають задні носові кровотечі, які частіше трапляються  у літніх людей з високим кров’яним тиском, а також людей з травмами носа чи обличчя.

Слайд 4. Причини і способи усунення. Головною причиною передніх носових кровотеч є надто сухе повітря. Сухий клімат або нагріте повітря в приміщенні висушують та подразнюють слизові оболонки, викликаючи виникнення кірочок, що супроводжується свербінням. Це провокує колупання в носі з подряпинами та кровотечею. Застуди  також є причиною ушкодження слизової оболонки носа з кровотечею після повторних видувань носа при нежиті. Часті застуди в дітей та  сухе зимове повітря – ідеальна передумова для повторних носових кровотеч. Алергія може також викликати проблеми, так як лікарі призначають ліки для усунення свербіння,  нежитю або закладеності носа. Такі ліки сприяють висушуванню слизової оболонки носа, що призводить до носових кровотеч. Травма або удар по носі може викликати кровотечу, але більшість з них не є серйозними. Але якщо Ваша дитина має травму обличчя, яка викликає кровотечу з носа, і її не можна зупинити довше 10 хвилин або є інші побоювання щодо травми, слід одразу ж звернутися по медичну допомогу.

Слайд 5. Відео

Слайд 6, 7. Як зупинити кров з носа?

  1. Розслабтеся. Не потрібно піддаватися паніці, адже при хвилюванні серце починає битися сильніше і втрата крові збільшується. Тому дуже важливо заспокоїтися.
  2. Сядьте прямо й злегка нахиліть тіло та голову вперед. Це запобіжить стіканню крові по горлу, що може викликати нудоту, блювоту та діарею.
  3. При кровотечі з носа дихайте через рот і як можна глибше.
  4. Розстебніть комір, і послабте ремінь. По можливості відкрийте вікно.
  5. Великим і вказівним пальцями стисніть крила носа. Обов'язково притисніть крила носа до твердого кісткового гребеня, що утворює перенісся. Затискайте ніс протягом 10 хвилин, перш ніж перевіряти, чи зупинилася кровотеча.
  6. Прикладіть пакет із льодом до перенісся, щоб ще більше звузити кровоносні судини (що сповільнить кровотечу) та  забезпечити комфорт.
  7. У ніздрю можна ввести кульку стерильної вати, змоченої у воді, 3% розчині перекису водню. Тампон потрібно тримати близько 30 хвилин. Якщо подібна перша допомога при кровотечі з носа призведе до того, що тампон присохне до стінки носа, не потрібно намагатися його відірвати, бо так можна викликати сильнішу кровотечу. Його потрібно розмочити водою, а потім акуратно вийняти.

 

Якщо зупинити кров попри всі заходи не виходить, потрібно викликати швидку допомогу. Річ у тім, що навіть незначні втрати крові загрожують запамороченням, непритомністю та недокрів'ям.

 

Слайд 8. Як швидко зупинити кров з носа: метод су-джок

 

Деякі експерти радять звернутися до рефлексотерапії: резинкою або мотузкою потрібно перетягнути (будьте обережні, не здавлюйте палець занадто сильно, щоб не пошкодити шкіру та судини) на хвилин 10 великий палець руки на рівні центру нігтя - ця зона рефлекторно відповідає області носа.

 

Слайд 9. Що не можна робити:

  • укладати хворого з кровотечею з носа в ліжко без подушки та підіймати йому ноги: кровотеча посилиться через приплив крові до голови;
  • кровотеча посилюється, якщо закидати голову назад. Крім того, кров може затекти в стравохід і дихальне горло, викликаючи блювоту або запалення легенів;
  • їсти та пити чай, каву, какао після того, як кров була зупинена з тієї причини, що це призведе до підвищення тиску й розширення судин, а значить, може спровокувати нову кровотечу;
  • нахилятися, напружуватись і / або підіймати що-небудь важке. НЕ сякайтеся та не тріть ніс протягом декількох днів;

Слайд 10-14. Гра «Зроби правильний вибір»

Слайд 15,16. Практична робота

Як зробити турунду в ніс

Турунди або тампони – спеціальні пристосування з бинта, марлі, вати Для їх виготовлення потрібно взяти шматочок вихідного матеріалу, скрутити його по спіралі в тугий, щільний валик такого розміру, щоб він містився в носовій прохід.

Кінчик готової турунди змочують в заздалегідь підготовленому лікувальному розчині( перекис) , вставляють стороною з ліками в ніс. Причому нижня частина турунди повинна бути зовні, трохи виступаючи з носа, щоб згодом її легко було видалити.

 

Слайд 17, 18. Профілактика носових кровотеч

Щоб кров з носа йшла рідше, рекомендується запобігати пересиханню слизової оболонки носа і механічним пошкодженням. Температура повітря в кімнаті повинна бути близько 18-20 ° C, а вологість – від 50 до 70%. Також для зволоження слизової можна використовувати спеціальні сольові розчини. Їх застосовують як при ГРВІ, так і в профілактичних цілях.

В раціоні  повинно бути більше свіжих овочів і фруктів. Якщо це весна, коли сезонних овочів і фруктів ще немає, слід пропити курс вітамінів, які призначить вам педіатр.

Якомога частіше зволожуйте і провітрюйте приміщення, де перебуваєте.

Часто гуляйте  на свіжому повітрі, грайтеся в рухливі ігри.

 

Слайд 19. Список використаних джерел

 

docx
Додано
29 лютого
Переглядів
64
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку