методичний посібник "Тиждень психології в школі"

Про матеріал
Методичний посібник містить розробки занять з психології, що допомагають розвинути базові життєві компетентності учнів, сприяють підвищенню психологічної культури підлітків, розумінню самого себе як особистості
Перегляд файлу

Ковельський  район

Дубечненська  сільська  рада

Ліцей  села  Кримне

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тиждень   психології

в  школі

(методичний    посібник)

 

 

 

 

Дмитрук  Наталія  Миколаївна

 

 

 

 

 

2023

Дмитрук Н. М. - Тиждень психології в школі : методичний посібник /

Н. М. Дмитрук ; Кримне, 2023. - 69 с.

 

 

 

 

 

 

   

         Посібник містить  розробки занять з психології, що допомагають розвинути базові життєві компетентності учнів, сприяють підвищенню психологічної культури підлітків, розумінню самого себе як особистості, формуванню навичок адекватної самооцінки.

         Матеріали рекомендовані практичним психологам освітніх закладів, класним керівникам 5 – 11 класів.     

 

 

 

 

Рецензент:  Вінник Галина Павлівна, заступник директора з навчально –     виховної роботи  ліцею села Кримне.

 

 

 

 

 

Схвалено методичною радою ліцею села Кримне ( протокол від 10 січня

2023р. №3)

 

 

ЗМІСТ

 

 

 

ВСТУП…………………………………………………………………………...4

Понеділок.

Відкриття тижня психології «Кожна людина – Всесвіт»……………………...7

Вівторок.

Дерево міцне корінням, а людина друзями…………………………………...18

Середа.

Будь собою. Інші ролі вже зайняті…………………………………………….31

Четвер.

На шляху до творчості………………………………………………………….46

П’ятниця.

Інформаційний шкільний вісник «Світ професій»…………………………...54

Література……………………………………………………………………...64

Додатки…………………………………………………………………………65

 

 

 

 

 

      

 

ВСТУП

 

Педагогіка – це майстерня,

а психологія – інструмент, яким там працюють

А. Макаренко

 

        Психологія – надзвичайна наука. Це наука про людську душу. Вона допомагає людині пізнати себе, вирішувати проблеми, навчатися керувати своєю поведінкою, долати труднощі й радіти кожній хвилині життя. Психологія формувалась упродовж століть і бурхливо розвивається у сучасних умовах. Таку роль психології в людському житті в ХХІ столітті передбачив Жан Піаже, один із видатних психологів. Він запевняв, що в ХХІ столітті психологія стане однією з провідних наук. І це в дійсності так.

        На сучасному етапі психологія як наука становить систему пов’язаних між собою та з іншими науками галузей. Передусім це соціальна, історична, економічна, етнічна, юридична, політична психологія, психолінгвістика та психологія мистецтва. Психологія має багатогранні зв’язки із природничими і соціальними науками. Основою психології є філософія. Без філософії психологія не могла б створювати власну методологію, робити необхідні теоретичні узагальнення. У той самий час філософія використовує результати психологічних досліджень  при побудові наукової картини світу. Психологія тісно пов’язана з логікою. Логіка, як і психологія, вивчає людське мислення, тільки перша – його процесуальний, а друга – результативний аспекти.

       Психологія має велике значення для розв’язання проблем інженерної психології, ергономіки, в підготовці працівників у системах керування та при розробці самих систем керування, для створення комп’ютерів, систем комунікації, засобів відображення інформації та ін.

       Я переконана в тому, що найтісніший зв'язок психологія має з педагогікою. Важливі психологічні проблеми виникають на перетині педагогіки і психології при вивченні закономірностей розвитку особистості, вікових та індивідуальних особливостей дітей, а також при розробці нових методів навчання й виховання.

Чого навчати сучасного школяра? Що і як відбирати з величезної маси інформації та наукових знань? Які можливості й резерви психічного розвитку людини на різних вікових етапах? Ці та інші питання розв’язуються педагогічною, віковою та дитячою психологією та іншими спеціальними галузями психології.

C:\Users\admin\Desktop\зображення душа.jpg         На мою думку, одним із головних завдань, які стоять перед школою, є розвиток творчих здібностей, формування навичок самосвідомості та самореалізації особистості.

        Педагогічний колектив нашого ліцею впроваджує різноманітні нетрадиційні форми організації роботи. Уже стало доброю традицією проведення предметних тижнів, мета яких – поглиблення знання учнів, зацікавлення у вивченні навчальних предметів, сприяння розвитку здібностей, схильностей, інтересів кожної дитини. Тиждень психології також зайняв своє місце серед інших предметних тижнів, оскільки з психологією пов’язаний увесь навчально-виховний процес.

         Предметний тиждень зі психології проводжу з метою реалізації психологічного супроводу, розширення і поглиблення знань учнів з психології, розвитку в них інтересу до цієї науки, збагачення знань про внутрішній світ власної особистості та особистості інших людей, прагнення до самопізнання, розкриття творчого потенціалу школярів, створення позитивного емоційного настрою.

      Під час тижня організувала заходи, що охоплюють різні  види діяльності : конкурси, ігри, тренінгові заняття, лекції, інтегровані уроки, презентації, години спілкування, анкетування, текстування, виставки малюнків та плакатів. Участь приймали учні і вчителі ліцею. Тиждень планую завчасно, так як він потребує ретельної підготовки. До роботи залучаю соціального педагога, класних  керівників, учнів різних вікових категорій. Вибираю тематику тижня, складаю план, розробляю заходи для учнів усіх класів ліцею. Під час підведення підсумків проводжу нагородження активних учасників тижня.

       Що ж дають усім учасникам навчального процесу такі заходи? Проведення тижня психології сприяє пробудженню дитячого інтересу до пізнання власного внутрішнього світу та світу інших людей. У сучасних умовах дефіциту спілкування і уваги це є досить актуальною потребою. Тиждень психології в школі є складовою комплексу заходів з розвитку комунікативних навичок школярів, конструктивних форм спілкування та вирішення конфліктних ситуацій.

     У запропонованому посібнику зібрала найбільш актуальні матеріали, що допоможуть шкільним психологам підготувати і провести предметний тиждень із психології. Матеріали можна використовувати в тому вигляді, в якому вони подані, але краще підходити до всього творчо, з урахуванням особистостей школярів. З власного досвіду знаю, що тиждень психології – це завжди марафон спілкування, яскраві події, позитивні емоції та відкриття нового в собі.

                                             

 

 

 

 

 

 

Понеділок

              Відкриття тижня психології «Кожна людина – Всесвіт»

1 учень. Світла галактик і світло людської душі... Не можна осягнути істину розумом, не маючи внутрішнього духовного світла. Людська душа і галактика живуть за одними ж і тими законами. Внутрішній світ кожної людини такий же незвіданий як і всесвіт. Сьогодні ми спробуємо здійснити маленьку подорож у великий світ психології. Які таємниці приховує це загадкове слово?

2 учень. Подивіться один на одного. Що ви бачили? Зовнішність, одяг, вираз обличчя. А чи побачили ви думки, уяву, пам’ять. Ні. Але це і є найголовніше в кожному із нас. Це — королівство внутрішнього світу.

C:\Users\admin\Desktop\зображення_світ.jpg1 учень. Усі ми різні не тільки зовні. Хтось повільний і мрійливий, а хтось — рухливий і активний. Одним до вподоби зелений колір, іншим — червоний. У кожного свій внутрішній світ, своя казка, своя загадка. Психологія — це наука, яка вивчає отой внутрішній всесвіт людини, її мислення, пам’ять, уяву, емоції і почуття, здатність до спілкування, темперамент, характер, здібності.

 

2 учень. Внутрішній світ — це психіка людини. Іншими словами — душа. Наука про душу. Таке визначення вперше було дано 2 тисячі років тому. Тоді наявністю душі намагалися пояснити всі незрозумілі явища в житті людини. Покладіть свої руки ось сюди і усміхніться. Мабуть тут живе ваша душа. Вченні, яких цікавило розташування душі, пов’язали її спочатку і шлунком, потім і серцем. І нарешті грецький філософ Акмеон висунув припущення про зв’язок свідомості і душі.

1 учень. Офіційно термін «психологія був введений німецьким філософом Крістіаном Вольфом у другій половині 18 століття. «Псюхе» - душа, «голос» - наука.

 2 учень. А ще у психології є своя покровителька — Психея, яка була дуже вродлива і викликала заздрість самої Афродіти. Вона наказала своєму синові розпалити у Психеї кохання до найогиднішого  чоловіка. Проте Ерос — Амур сам запалив до неї кохання. Амур щоночі відвідував дівчину. Але застеріг, щоб вона не пробувала довідатися, хто він і не намагалася побачити його при світлі. Сестри, яким Психея розповідала про це, глузували з неї, кажуть що її коханий, мабуть, огидний дракон. Не в силі побороти цікавість, Психея однієї ночі запалила світильника, щоб подивитися на коханого. Крапля гарячої оливи розбудила Амура і він, розгнівавшись на неслухняний Психеї. Зник назавжди. Дівчина почала розшукувати його по всіх святиня і нарешті дійшла до храму Афродіти. Богиня примушувала виконувати її найважчу роботу. Нарешті працьовитість, лагідністю, вродою Психея здобула прихильність майбутньої свекрухи. Зевс подарував Психеї безсмертя і забрав на Олімп, де вона одружилась з Еросом. Психея, чарівна дівчина з крилами метелика стала уособленням душі, що шукає свій ідеал.

1 учень. Людей, які займались психологією, стали називати психологами.

2 учень. А психолог може все — все про людину дізнатися?

1 учень. Ну не все, але дуже багато. Завдяки психології можна дізнатися, як зі безпорадного новонародженого немовляти людина перетворюється нас відому особистість. Пізнай себе і ти пізнаєш світ. Для обличчя є зеркало. Для душі — немає. Нехай же тут буде зеркалом самопізнання, роздуми про себе. Поки не знаєш себе, свою вдачу, свій розум, здібності, пристрасті, глибину духу, не зможеш над собою володарювати.

2 учень. У кожного свій всесвіт, своя загадка. Психічні процеси — це перша стежина, яка веде до відгадки. Це відчуття і сприймання. Це наші очі, вуха, ніс, язик, шкіра. Сприймання — це розвідник розуму. А мозок- це скарбничка нашої пам’яті, мислення, уяви, уваги. Часто нам дуже потрібна і сила волі.

1 учень. Коли, наприклад, так не хочеться вчити вірш, але потрібно!

2 учень. Без чого нецікавим здається нам життя? Без чого пісня кожна не радує буття? Без чого наше серце не може відчувати? Без чого кожен може лиш роботом стати?

1 учень. Звичайно, це емоції. У нас виникають різні емоції: здивування, страх, радість, сум, злість, спокій. А почуття? Це бездонний світ. Любов, ненависть, співчуття, байдужість.

2 учень. І настрій може змінюватися: бадьорий, хороший, піднесений, сумний пригнічений. Наш настрій схожий зі погодою: похмурий, сонячний, а можливо як грозові хмари. Існує зв’язок між настроєм і музикою, самопочуттям і кольором. Наприклад, класична музика допомагає сконцентруватися, підвищує пам’ять. Джаз підніме настрій. Релігійна музика заспокоює, приводить у стан умиротворення.

C:\Users\admin\Desktop\веселка.jpg1 учень. Червоний колір — бойовий, хочеться діяти. Оранжевий — тепленький колір, підвищує апетит, колір здоров’я. Жовтий — тепленький, як пісок, радісний, викликає усмішку, доброту. Зелений — заспокійливий, добре впливає на зір. Голубий- мрійливий.

2 учень. Фіолетовий — загадковий, колір здивування. Якщо у тебе розболілась голова або ти не можеш зібратися з думками, спробуй деякий час дивитися на предмет синього кольору. Результат не змусить себе довго чекати. Ти сьогодні надто активний. Тобі важко заспокоїтись — на допомогу прийде зелений колір.

1 учень. А характери людей схожі на дерево з гілками. Гілки — це ставлення до людей, до справи, до себе. Дуже різні дерева — характери. Під деякими тріскається земля, такі вони важкі. Інші вкриті колючками. Легкі — хитаються на вітрі. А інші нагадують телеграфні стовпи — такі ж прямі і відкриті.

2 учень. Ще багато таємниць Всесвіту людської душі належить вивчити ці дивовижні науці психології. А кожен зі вас вже зробив перший крок до відкриття власного Всесвіту. Пізнай свою природу і ти пізнаєш істину.

Виховний захід  «Подорож  у світ психології»

Учасники: міністр, король, принцеса Несміяна, цариця Психея, ведучий, 4 хлопців, 8 дівчаток

Ведучий. Розповім я вам історію, як сталася дуже-дуже давно. За горами, за морями в Пинянському королівстві жив  собі король зі своєю примхливою дочкою царицею Несміяною. Вона була… Та чого ж говорити, якщо можна побачити. Отож, влаштовуйтеся зручніше і перенесіться  у казку.

Король. Чому, моя пташечка, ти сумна? Ти у мене донечка лиш одна.

Принцеса. Веселитись з вами я не буду. Ще побуду трішечки та й піду.

Король. Принцесо! Царівно! Лише на хвилинку усміхнись.

Принцеса. Ні, батечку! Ні, таточку! Не хочу! Не буду! Відчепись!

Король. Що мені робити, що діяти? Як царівну — доцю з веселити. В смутку і журбі пропаде краса, в’яне моя квіточка, мов роса.

Король. Принцесо! Царівно! Лише на хвилинку усміхнись.

Принцеса. ні, батечку! Ні, таточку! Не хочу! Не буду! Відчепись! 2 рази Нудно! То скучно! Сумно! Я плачу, в мене колір обличчя псується. (рум’яниться)Я худну! Батечку, - ви король чи не король?! Я — принцеса чи не принцеса?!

Король. Принцеса, голубонько, принцеса! Ось і свідоцтво є, завірене, компетентними органами: « Принцеса Несміяна». Ну , не плач , серце кров’ю обливається. Хочеш, в кіно сходимо? « Найчарівнішу і найпривабливішу» подивимось, га?..

Принцеса. Батечку!(Ридає.) Знову ви… Нетактовний який… « Найчарівніша і найпривабливіша - це я, а не Джулія Робертс»— Подобатися хочу! Веселитися хочу!

Король. Дочка веселитися хоче! Міністре!

Міністр. Відтоді, як у королівстві скоротили ставку першого міністра, зовсім немає спокою.( Королеві) Слухаю, Ваша Величносте!

Король. Донька нудиться. Якщо нічого не вигадаєш, скорочу і ставку другого міністра, будеш третім.

Міністр. Можу наречених запропонувати.

Король. А хто у нас там є?

Міністр. Є кілька розумних і красивих. Притримав спеціально для Принцеси. Принцеса. Не хочу розумного, не хочу красивого! Нудно! Ерудованого хочу!

Король. Е-ру-до-ва-ного? (позирає на міністра, не розуміє).

Міністр. Зараз модно! Погоджуйтесь. Що-небудь придумаємо! (принцесі) Це дефіцит, принцесо!

Принцеса. Хочу! Дістаньте! В інших королівствах всі наречені ерудовані, а в нас лише розумні та красиві.

Король. А як ми дізнаємось: ерудований він чи просто розумний?

Принцеса. Протестуємо його, батечку. В сусідніх королівствах всі наречені тестовані!

Король. Про- тес- ту- ємо?! (позирає на міністра, не розуміє).

Міністр. Зараз модно, погоджуйтесь! Що- небудь придумаємо. (набирає номер телефону). Алло! Служба знайомств? З вами говорить Король.(робить знаки вибачення  королю, а той тихо обурюється). Ні, не з парламенту! Сам по собі король! Є замовлення: чи не надішлете ерудита ненадовго? Для принцеси? О! Дякую (кладе слухавку). Ну ось, все залагодили. Надсилають ерудита, кандидата наук, в «Х- факторі» виступав! А з ним ще команда хлопців, всі ерудити, вибирайте, принцесо, кого захочете.

Король. Чуєш, дочко?

Принцеса. Ура! Будуть тести! Карнавал влаштуємо!

Король. Їдуть! Їдуть!

 (з’являються хлопці під музику «Бременські музиканти»).

 Ведучий. Запрошували?

Король. Запрошували. Ваше завдання вразити донечку та розвеселити її! Можете починати!

 Ведучий. Сьогодні ми розважаємо принцесу і вас, друзі, психологічними іграми. Правда, не для принцеси буде сказано, це не лише розваги, а один із серйозних розділів сучасної психології. У карнавалі тестів беруть участь найкращі хлопці з усього королівства: Андріано Чілінтано, Назар Кобзар, Волошетто Назаретто, Маркіян Армян.

 Король. Мені подобаються твої хлопці! Може хтось із них хоче стати міністром?

Міністр. Насмілюся зауважити, Ваше Величносте, що в королівстві вільних вакансій немає.

Король. Є.

Міністр. Немає.

Король. Є, ставка другого міністра!

Міністр. Так я ж …певним чином…і є другий міністр.

Король. Був, але ти мені вже надоїв! Хочеться змін у королівстві.

C:\Users\admin\Desktop\зображення увага.jpgВедучий. Чудово! Пропоную конкурс «якби я був міністром». Це буде своєрідний тест, який розкриє фантазію наших кандидатів на руку і серце принцеси. Шановний Королю! Для того, щоб провести цей конкурс, мені потрібно знати, що у вашому королівстві вас не влаштовує, де справи йдуть погано?

Король. Я буду відвертий. Другий міністр розвалив усю систему освіти. У всіх є довідки про хворобу, але всі здорові. Всі відвідують  заняття, але ніхто нічого не знає. Яйця у нашому королівстві мудріші, ніж кури, а кури вже давно перестали нести золоті яйця. Ось і донечка нудьгує, та й народ невдоволений.

 Ведучий. От і перше завдання для хлопців. Зараз ми визначимо, у кого з вас є здібності до суспільної діяльності. Уявіть собі, що ви міністр освіти. Які освітні реформи ви запровадили б, щоб покращити якість освіти даного королівства. (Учасники пропонують різні реформи. Принцеса за найкращу відповідь дає приз).

  1. Кинув сніжку прямо в клас – з тебе зроблять ананас.
  2. Забув вдома книжку – то одержиш шишку.
  3. Хто прогуляв урок – з того завуч зробить  клок.
  4. Хто німецьку не знає, того Гітлер забирає.

Принцеса. Батечку, давайте влаштуємо бенкет на честь цих конкурсів! Міністре,  беріть ручку, пишіть запрошення на бенкет з нагоди карнавалу тестів!

Міністр. Зрозумів, Ваша Величносте! (Розгортає блокнот). Почнемо з найближчих родичів: ваша тітонька – Баба Яга…

Король. І дядько по матері – Кощій Безсмертний.

Міністр. Чи не запросити сусіда Змія Горинича? Поки в нього ще віза відкрита. Та й номера Польські в нього є – на таможні не будуть затримувати. Може щось про дешевий газ домовимося.

Король. Розумно. Розумно.

Міністр. Тоді й іноземних гостей: Кота Базиліо та Лисицю Алісу. Етикет вимагає…

Принцеса. І не забудьте запросити стару Шапокляк і моїх друзів дитинства – П’ятачка, Вінні – пуха, Шрека, Чебурашку і Крокодила Гену.

Міністр. Добре, але хочу вам нагадати, що минулого разу всі гості пересварилися між собою. Шапокляк хотіла позбутися Кощія, добре, що він безсмертний!

 Король. І тітку відпоювали валер’янкою. А Шрек цілий вечір сидів біля Білосніжки, тому і Фіона гномів по радіо – таксі викликала.

 Принцеса. Потрібно їх правильно розсадити!

 Король. Як?

Принцеса. В сусідніх королівствах розсаджують за темпераментом!

Король. За тем – пе – ра –мен –том?!

Міністр. Це зараз модно! Погоджуйтесь! Що – небудь придумаємо. (ведучому) Виручайте!

Ведучий. Визначити темперамент гостей? Це цікаво! Це і буде нашим другим завданням. Чи пам’ятаєте ви що,  типи темпераменту -  холерик, сангвінік, флегматик та меланхолік – одна зі складових частин характеру. Отже, ваше завдання, хлопці, розподілити за типом темпераменту гостей королівства, запрошених на вечерю. Врахуйте, що потрібно буде обґрунтувати свій вибір. (Хлопці вирішують дане завдання, висловлюють свої думки).

  1. Осел, друг Шрека – сангвінік
  2. Білосніжка – флегматик
  3. Баба Яга – холерик
  4. Вінні-пух – меланхолік.

Король. Чудово! Як всіх вдало розподілили! Тепер, сподіваюсь, все буде гаразд! Донечко, ти задоволена?

Принцеса. Так, задоволена!

Король. Хто там вже суне?

Міністр. Та це вже гості почали з’їжджатися на карнавал тестів. Ось уже ваша двоюрідна сестра троюрідного брата по татовій лінії прем’єр- міністр тридесятого королівства цариця Психея приїхала.

Психея. Добрий день, дорогі родичі! Ось, як одержала я ваше запрошення, відразу вирушила в дорогу. Та не гостювати до вас приїхала, а розповісти про країну Психоляндію. І сьогодні хочу познайомити вас зі своїми підлеглими, які допомагають кожній людині пізнати світ, пізнати себе, навчають краще жити, спілкуватися та порозумітися одному з одним. Усі мої підлеглі вивчають психологію – науку про душу людини. Принцесо, я привезла тобі чарівну квітку. Це герб нашої країни Психоляндії. Психоляндія – невидима наукова країна. Тільки ті люди, які знають і вивчають психологію, можуть порозумітися з моїм народом. У моїй країні сім провінцій, які розташовані біля Білого Центру, де живу і правлю Я. (з’являється Увага).

Увага. Що потрібно моїй казковій Величності Психеї?

Психея. Хочу, щоб ти представила себе перед тутешніми людьми, моя шановна Уваго!

Увага. Я – форма психіки людини, я є процес, я є умова,

            Я є такий момент хвилини,  коли людина бачити і слухати готова.

Психея. Увага! Моя підлегла Увага керує Червоною провінцією і завжди звертає увагу своїх уважних підлеглих на щось значне, розумне, зосереджене, гучне, часом галасливе, яскраве, голосне і красиве. Її помічниками є Мимовільна та Довільна Увага.

Підходить дівчинка Відчуття.

Відчуття. Слухаю, о моя люба царице Психеє!

Психея. Відрекомендуйся, будь ласка, присутнім.

 

C:\Users\admin\Desktop\зображення\зображенняпсихол.jpgВідчуття. Я – відображення предмета

                    Через очі, вуха, ніс.

                    Мене сприймають усі люди

                    я психологічний є процес.

 

Психея. А це означає, що наше відчуття керує і відчуває все, що робиться в Оранжевій провінції і по всій моїй країні Психоляндії. Відчуття – це відображення окремих властивостей предмета або явища при дії на зір, слух, смак, нюх, дотик. Уваго, що це робить Відчуття? (дівчинка  співає і танцює).

Увага. Танцює!

Психея. А як ти помітила?

Увага. Я побачила. Вона ще й співає!

Психея. А звідки ти про це дізналася?

Увага. А я почула!

Психея. Тепер час познайомити вас із моєю помічницею, яка керує Зеленою провінцією. Її звати Пам'ять.

 

Пам'ять. Я – здатність живої системи

                  взаємодіяти з усім, що є в природі.

                  Я пам’ятаю і фіксую все, як є і де ми :

                  чи в городі чи на городі.

Психея. О, люба Пам'ять! Ти запам’ятала такого складного вірша, довго зберігала його у своїй пам’яті, сьогодні відтворила і не забула жодного слова! Ти – молодець! А ось прийшла до нас підлегла Мислення. Розкажи про себе.

Мислення. Я – узагальнення всього,

                    що є на білім світі.

                    Я образ усього того,

                    що бачать, чують всі дорослі й діти.

Психея. Запрошую Уяву, піддану, яка керує Голубою провінцією. Вона любить складати казки, писати вірші й музику до слів, уміє малювати, фантазувати, танцювати. У неї чудова подруга Творчість, яка багато в чому їй допомагає. Прошу, Уяво!

Уява. Я в мереживо думки сплету,

           затанцюю, закружляю,

           заспіваю пісеньку і цю, і ту.

           Я, як вітер, полечу. Звісно, це вже собі уявляю.

Психея. Уявіть, що ви знаходитесь на чарівному ринку, де можете вибрати будь –яку одну річ безкоштовно. Щоб ви вибрали, щоб подарували принцесі?

(Хлопці вибирають відповіді).

 1.Золоте кольє,  2.Планшет,  3.Шоколадний замок, 4.Мітцубісі.

Вибігають дві дівчинки. Одна сміється, а друга плаче.

Психея. Ой, а хто це?

Тільки Емоції вміють ось так.

Хто скривдив тебе, чому ти плачеш?

А ти чому танцюєш гопак, смієшся і високо скачеш?

Психея. Хлопці, а зараз пограємо у таку гру: кожен із вас задумує емоцію. Потім повертається до свого сусіда і, за допомогою міміки, показує задуману емоцію. Той відгадує і загадує вже іншому і т. д.

Хлопці показують 1)радість, 2)гнів, 3)страх, 4)подив.

Психея. Моя підлегла Воля завершує подорож по країні Психоляндії. Шановна Воле, що ти нам розкажеш про свою провінцію?

Воля. Якщо хочеш щось зробити,

           але щось та й заважає,

           треба з волею дружити.

           Вона в роботі допомагає.

Психея. Запитання для хлопців: пригадайте ситуацію, в якій ви проявили силу волі?

  1. Я хотів втекти з уроків, але передумав…бо вчитель стояв у коридорі.
  2. Я хотів з’їсти шоколадку, але стримався…вона ж була не моєю.
  3. А я…А я…А я…

Принцеса. Любі! Мій останній тест. Відгадайте загадку: «Маленький, сіренький, схожий на слона». Хто це?

Ведучий. А що перевіряє цей тест, Принцесо?

Принцеса. Мені здається, що той, хто зможе відгадати цю загадку, - обов’язково добра і хороша людина. У мене навіть приз є – поцілунок!

Міністр. Принцесо, поцілунок мій! Я знаю, це наш Король в протигазі!

Король. Король? Маленький, сіренький та ще й в протигазі?!

Ведучий. Не хвилюйтеся, ваша Величносте. І ви, і я чудово розуміємо, що «маленький, сіренький, схожий на слона» - це слоненя.

Принцеса. Браво! Браво! Слоненя! Вам поцілунок!(Цілує ведучого).

Король. Ну що ж, принцесо, прийдеться вибирати. Який же ваш вибір?

Принцеса. Ваша Величносте, всі хлопці старалися, але свій вибір я зробила з першого погляду. Основний приз належить -  ведучому!

Король. От і добре! Та чого ж ми сумуємо? Слід веселитися! Міністре, музику!(грає музика, всі танцюють і покидають сцену).

 

 

 

Вівторок

Девіз дня: « Дерево міцне корінням, а людина друзями!"

Психологічна гра «Дім наших стосунків»

Мета: розширення знань дітей один про одного; активація роздумів учнів про значущість безконфліктного спілкування в класі;

формування ресурсів для підтримки позитивного мікроклімату в колективі; розвиток у школярів гордості за свій колектив; розвиток самопізнання;  розвиток мови, збагачення словникового запасу.

Обладнання

1. Шаблон будинку, виконаний з картону розмір (50 х 70см)

2. Каміння ( плоска велика та дрібна  галька)

3. Намальовані двері, 2 вікна, труба з прикріпленою стрічкою сірого кольору.

4. Картки (характеристики сприятливого клімату в колективі)

5. Чисті листки паперу, фломастери.

Хід заняття:

Психолог. Сьогодні заняття присвячене вам, одному класу, однокласникам і кожному із вас. Результатом нашого знання повинен стати побудований ДІМ. Наш дім це не тільки наша фортеця, але й наш внутрішній світ. Це, з одного боку наш благоустрій, а з іншого боку це матеріалізація наших уявлень про затишок та комфорт, інтересів та захоплень, навичок та смаків. Кажуть, що у власному домі і стіни лікують. Але вони не тільки лікують — вони передусім вселяють в людину відчуття впевненості, навівають відчуття стабільності. Знайома обстановка, звична ситуація — дуже важливі для людини.

      Дім — не тільки місце, де людина живе, працює та відпочиває, це і місце спілкування. І кожна людина ставиться до спілкування по-своєму. Про це ми сьогодні поговоримо. З яких матеріалів будують будинки?

Відповіді дітей: дерево, шлаку,  блоки, каміння, бетон, цегла, скло, очерет, шкури тварин ,сіно, глина  і т. д.

Будівництво дому

 

1. Фундамент. Будівництво будинку розпочинається із закладання фундаменту. Від фундаменту залежить міцність будівлі. В житті для фундаменту використовується бетон, каміння, кам’яні блоки, а ми для будівництва нашого дому розуміння і дружби будемо використовувати каміння — погляньте яке( викладає на шаблон будинку гальку).

— Діти, що можна вважати фундаментом гарних відносин в колективі?

Відповіді узагальнюються, психолог підводить до того, що в основі «будівництва» міцних стосунків й сприятливого клімату в колективі можна вважати спільні інтереси, захоплення, схожі людські якості.

Завдання: в групах визначте, що  вас об’єднує, що є спільного та запишіть на картки. (потім клеїти ці картки на камінь). Таким чином, створюється «фундамент»: каміння з приклеєними карточками.

 

C:\Users\admin\Desktop\зображення\зображендім.jpg 2. Стіни. Молодці, ви добре виконали перше завдання, тепер нам треба буде побудувати каркас  нашого дому: стіни, дах. Яку функцію виконують стіни і дах будинку? Вірно, захищають від вітрів, ураганів, словом від руйнування. Що може зруйнувати хороші стосунки в колективі?

 

Відповіді дітей: образи, сварки, плітки, лихослів’я, образи, обмова, плітки, брехня.

Завдання: викласти каміння по контуру будинку, називаючи якості характеру або особливості поведінки, які допоможуть зберегти комфорт, спокій в колективі. Наприклад, дружелюбність, толерантність, терпимість, усмішка, привітання, уміння прощати, привітність, пам’ятати добро, розум. Завдання виконуємо по одному. Звернути увагу на те, щоб якомога більше дітей прийняло активну участь у виконанні завдання.

 

3. Вікна. Ви прекрасно виконали таке важке, але важливе завдання, але чогось все таки в будинку не вистачає. Діти: не вистачає вікон та дверей. Вікна — це очі. Погляньте, які гарні, яскраві камінчики у мене в коробці, саме з них ми будемо створювати наші вікна. Скажіть чому перед цим камінчики були схожі, а тут я пропоную різнокольорові камінчики — «цеглинки»? Діти, щоб зрозуміти інших людей, щоб вони були для вас цікаві, необхідно зрозуміти власну індивідуальність, унікальність, бути самому собі цікавим. І зараз ми з вами поговоримо про те, чим кожен з вас цікавий, в чому ваша неповторність: це може бути ваша хобі, якісь риси характеру, ваші таланти, здібності. (викладає на шаблон будинку два вікна — теж шаблони: квадрати з паперу можна намалювати штори, квіти).

 

Завдання: взяти камінчиків з коробки та, поклавши його на шаблон вікна, треба назвати ту рису чи особливість, яка відрізняє вас від інших, тобто проговорити в чому ви індивідуальні.

Завдання виконує кожна дитина, коли вікна «створені», психолог звертає увагу дітей на те, що вийшло дуже гарно, але все ж не єдине ціле.

Психолог. Діти, ми з вами одна команда, може і вікно нам треба зробити одне? Подумайте, як це можна зробити? (головне, щоб цей процес проходив зі згоди усіх членів колективу, мирно, доброзичливо).

Психолог викладає чистий лист паперу розміром з об’єднане вікно і просить дітей намалювати схематично свої портрети. Спільне обговорення.

 

  1. Двері. Молодці, але наш дім все ще незакінчений. У нас не вистачає ще дверей. Двері – це наші контакти. Через двері входять і виходять гості зі своїми радощами та проблемами. В шкільному житті ви спілкуєтесь не тільки зі своїми однокласниками, але й з вчителями, дітьми з інших класів, можливо з батьками своїх однокласників та іншими людьми. В процесі спілкування можуть виникнути різні ситуації: конфліктні і неконфліктні.

Завдання в групах: кожна група отримує картку із різними шкільними ситуаціями. Потрібно проаналізувати  певну ситуацію та знайти рішення.

 

  1. На уроці сусід за партою весь час відволікав Романа, щось запитуючи та розмовляючи. Учитель зробив їм зауваження. Що відповів Роман?

 

  1. Іра попросила Наталю допомогти їй зробити на перерві домашнє завдання, тому що вчора лягла спати. Що відповіла Наталя? Чому так?

 

  1. На контрольній роботі Вітя попросив Миколу: «Дай списати рішення задачі». Що відповів Коля? Чому він так сказав?

 

  1. Біля дошки в класі валялись якісь брудні папірці. Вчителька попросила Катю їх прибрати. Що відповіла Катя? Чому вона так сказала?

 

5. Горище. Діти, зверніть увагу на той простір, який у нас не заповнений

C:\Users\admin\Desktop\дім.jpg– це місце між стелею та дахом, яке називають горищем. Що в реальному житті зазвичай знаходиться на горищі? Люди тримають там речі, якими вже не користуються, але викинути шкода, тому, що вони зберігають пам'ять, тепло і, можливо, надію на краще. Ці речі пов’язують людей, які живуть у будинку з минулим, майбутнім і теперішнім. У стосунках між людьми також існують невидимі нитки – правила, що дозволяють зберігати шанобливе ставлення один до одного та сприятливу атмосферу в колективі.

C:\Users\admin\Desktop\зображення\зображення_viber_повага.jpg

Завдання. Психолог роздає дітям картки з описом позитивного, сприятливого мікроклімату. Дитина читає вголос та  кладе картку на місце в будинку, де знаходиться горище.

 

Характеристики:

в колективі переважає бадьорий, життєрадісний настрій;

стосунки будуються на принципі взаємодопомоги, доброзичливості;

члени колективу уміють працювати разом, швидко, ініціативно, якісно;

допомога новачкам, підтримка;

гордість за спільні та індивідуальні досягнення;

група відкрита і готова спілкуватися та взаємодіяти з іншими;

членам колективу подобається брати участь у спільних справах, разом проводити вільний час.

 

6.  Димар та піч. Продовжуємо будувати дім. Діти, а яку роль виконує димар у будинку? Вірно, через нього виходить дим, шкідливий для життя та здоров’я людини. В будинку є піч, яка зігріває його жителів, тепло залишається в приміщенні, а все шкідливе виходить назовні.

       У стосунках з людьми можна побачити щось подібне: гарне ми зберігаємо, а все погане, негативне відкидаємо, забуваємо, прощаємо. (прикріплюємо димар).

 

7. Тепло каменя. Діти, на початку заняття ми познайомились з деякими

якостями каменів. Зараз кожен із вас візьме маленький камінець. Потримайте його у своїх долоньках та згадайте наше заняття, подумайте, про що ми

говорили, запам’ятайте свій стан, почуття дружби, підтримки, уваги. А тепер всі разом збудуємо піч. Давайте покладемо свої камінці близько один біля одного, утворюючи квадрат, щоб у нашому будинку змайструвати піч, від якої стане тепло і затишно.

C:\Users\admin\Desktop\зображення\зображення_вогонь.jpg

Висновок. Ось до чого ми прагнули, будуючи наш дім, ось до чого повинні прагнути, вибудовуючи стосунки у колективі.

    Діти, тепло у ваших долонях ще збереглось,  тому давайте візьмемо один одного за руки та «передамо» його по колу. Молодці! До нових зустрічей!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

« Вчимося жити у мирі та злагоді»

(корекційно – розвивальне заняття для учнів 5-8 класів )

Мета: навчити конструктивно розв’язувати конфліктні ситуації, коректно     виражати свої почуття, слухати співрозмовника;

розвивати вміння спілкуватися у соціумі, враховуючи загальнолюдські цінності, почуття толерантності, емпатії;

виховувати готовність до спілкування, вміти виражати свої емоції.

Обладнання: відеозапис мультфільму «Міст», проектор, фліп – чарт, ватман, маркери, казка «Хвости», Скринька непорозумінь, опис ситуацій для розігрування сценки, таблиця почуттів.

Хід заняття

       Доброго дня, дорогі діти! Сьогодні ми з вами будемо подорожувати до Країни «Миру та Злагоди». На вас чекатимуть багато перешкод та завдяки нашим спільним зусиллям, ми їх подолаємо і дістанемо ключик до цієї чарівної країни. Тож прошу взяти з собою гарний настрій, терпіння, витримку та винахідливість і ми вирушаємо!

Вправа «Приєднайтесь до мене ті, хто…»

Мета: знайомство учасників один з одним, формування довірливих взаємовідносин між дітьми.

Щоб нам було легше долати перешкоди та швидко приймати відповідальні рішення, давайте познайомимось та пізнаємо один одного трішки більше за допомогою наступної вправи.(психолог розпочинає вправу, а діти за ним)

має світле волосся

любить малювати, співати, танцювати, читати

має родимки на обличчі

має старшого брата(сестру)

любить дивитися мультфільми

любить ходити до школи

любить своїх батьків

вміє пробачати

Обговорення гри, підведення думки дітей до усвідомлення унікальності кожної людини.

     Усі люди чимось схожі між собою, чимось – відрізняються, але це не привід казати, що хтось із них кращий, а хтось – гірший. Інакше може статися щось схоже на ту ситуацію, в якій опинилися персонажі мультфільму, який ми зараз подивимося (перегляд та обговорення мультфільму «Міст»).

Що стало причиною суперечки?

Чому не порозумілися головні герої?

Хто правильно вчинив у даній ситуації?

Як уникнути такої ситуації?

 

C:\Users\admin\Desktop\моє!!!\Нова папка\ззззз.jpgВправа «Асоціації».

 

Я прошу вас назвати слова, які у вас асоціюються зі словом «КОНФЛІКТ». Що таке конфлікт? Які емоції виникають під час конфлікту? (всі відповіді дітей записуються  на фліп-чарт, визначаються позитивні та негативні сторони конфлікту, підбиття підсумків).

      Ми з вами говорили, що під час виникнення конфліктної ситуації людина відчуває негативні емоції і щоб позбутися їх ми з вами проведемо таку вправу

Вправа «Я ображаюся, коли…» (закінчити речення).

Бажаючі зачитують закінчення речення, психолог запитує, у кого ще подібні ситуації викликають образу. Наголошується на тому, що названі ситуації образливі для більшості, а тому треба пам’ятати: «Якщо ти ображаєш інших сьогодні, до тебе ця образа повернеться завтра».

        Головна умова миру і злагоди  у колективі – вміння прощати образи та не забувати вибачатись самому. Наступна вправа допоможе вам це зробити.

Вправа «Я тобі вибачаю».

 Мета: формування вміння вибачати образи та позбуватися негативних емоцій. (Учасники стають у коло, по черзі пригадують образи, які хтось і колись їм завдав. Один  учень має підійти до будь – яких трьох учнів і

 вибачити їм образи, почуті у групі. Учасники групи повинні вибачати образи, не задумуючись, стосуються вони їх чи ні).

C:\Users\admin\Desktop\моє!!!\Нова папка\20180307_094954.jpg       Ми з вами не раз говорили про те, що всі ми різні і зневажати або ображати когось за його відмінності не можна. Я пропоную вам послухати казку про наших знайомих з лісової школи, яка називається «ХВОСТИ». (додаток А). 

Вправа «Скринька непорозумінь».

Мета: формування навичок успішного розв’язання конфліктів.

Формуються малі групи – руханка «Молекули». Один учасник із кожної команди витягує зі «скриньки непорозумінь» опис певних ситуацій.

Кожна ситуація – це ситуація зародження своєрідного конфлікту.

Знайдіть правильний вихід із ситуації, не спровокувавши конфлікт.

Ситуація 1. Один учень каже іншому: «Я ніколи не сидітиму з тобою за однією партою: розляжешся, як слон, а мені незручно писати!»

Інший відповідає…(прокоментуйте ситуацію).

 

Ситуація 2. Іде урок, учні виконують завдання. Раптом один учень починає стукати ручкою по парті. Учитель робить  зауваження: «Сергію, не стукай, будь ласка, по парті, виконуй завдання1». Сергій відповідає: «Чому знову я? Знову крайній! Ви що, бачили?

(Яка реакція вчителя на слова Сергія?  Як би вчинили ви у цій ситуації? Прокоментуйте ситуацію).

Ситуація 3. Мама прийшла з роботи і каже доньці: «Скільки можна говорити?! Прибирай за собою, порозкидала все, неначе смерч пронісся у квартирі! Не дівчина, а нещастя якесь! Кажеш, а їй як об стіну горохом!»

(Яка реакція дівчини? Як би ви вчинили на місці мами?)

 

Ситуація 4. Учитель перевіряє домашні завдання. Дійшла черга і до Олега. Андрій Андрійович, перевіряючи роботу учня, сказав: « Та що ж це таке? Цей нездара знову не зробив, як потрібно, написав у зошиті так, що нічого не розбереш!»

(Яка реакція учня?  Як би ви вчинили на місці вчителя?).

 

Висновок ведучого: серед звичок, які породжують конфлікти між людьми, особливо поширеними є надмірна емоційність, агресивність, вимогливість, неповага до потреб та інтересів інших, невміння вислухати інших. 

    Деструктивний спосіб мислення — розв’язання своїх проблем і конфліктів через насильство та агресію. Деструктивно мислити — означає працювати у напрямку самознищення, а не самовдосконалення. Якщо ви прагнете для себе миру, злагоди і любові, то ваш шлях — це свідомий контроль негативних думок і вчинків.

 

Руханка« Австралійський дощ»

Мета: Зменшення психологічного навантаження учасників. Психолог пропонує всім стати і повторити рухи:

-        в Австралії здійнявся вітер ( потирання долонями );

-         починає крапати дощ ( клацання пальцями );

-        а ось і град, справжня буря ( тупіт ногами );

-        буря вщухає, краплі падають на землю ( клацання пальцями );  

-        тихий шелест вітру ( потирання долонь );  

-        сонце ( руки догори ).

 

                            Вправа« Так  і  ні ».

Мета: оволодіти навичками безконфліктної поведінки, зняти психічне напруження.

Інструкція: «об’єднатись у пари. Зараз ви будете сперечатися між собою. Але робити це я пропоную за допомогою тільки двох слів»: «так» і «ні». Вирішіть, хто з вас буде казати яке слово. Починаєте промовляти слово досить тихо, поступово збільшуючи силу голосу, переходячи на сильніший крик. Я в якийсь момент зупиню вправу, плеснувши в долоні. Почувши мене, зупиніться та кілька разів глибоко вдихніть повітря.

Обговорення: що ви відчували під час виконання вправи? Чи виникало відчуття агресії і в які моменти? Як змінилося відчуття після того, як право було закінчено? За яких обставин такий спосіб реагування агресії може бути корисним, змінити психічне навантаження?

 

  Вправа «Ваш настрій і побажання».

 Мета: створення позитивного настрою.

C:\Users\admin\Desktop\зображення\зображення_сніжинка.jpg                                                           Усі учасники об’єднуються  за руки і по колу говорять про свої позитивні емоції та висловлюють побажання іншим.

Вправа « Як виразити образи та прикрість».

Із «загадкової скрині» всі по черзі витягають половинки листівок.

На них записані: а) роль «ображаючого», в чому полягає образа; б) роль «ображеного», як він реагує на образи, як поводиться, реакція за «агресивним, пасивним або дипломатичним виходом». Сценка повинна бути зіграна з перебільшені формі.

Обговорення: про що свідчить та чи інша форма поведінки. На дочці записуються продуктивні і непродуктивні способи вияву образи, прикрості.

Зразок рольового списку:

— У вас просять книжку, а ви не даєте…

—Ви пообіцяли подрузі зайти за нею, щоб разом піти на свято, але не зайшли..

— Ви ненароком штовхнули дівчинку на уроці фізкультури.

 

Вправа - пантоміма « Покажи емоцію» (15 хв).

Мета: мотивування дітей на розуміння своїх та чужих емоцій.

Інструкція: мені потрібен один доброволець. Зараз так, щоб ніхто не чув, я назву якусь емоцію, яку йому потрібно буде зобразити за допомогою пантоміми, тобто без слів, а ви будете глядачами і спробуйте вгадати, що це за емоція. Хто перший вгадає, той буде показувати наступну емоцію.

Рекомендація ведучому: якщо ви хочете, щоб усі могли взяти участь у цій вправі, зробіть так, щоб кожен зміг показати емоцію ( наприклад, роздайте всім картки з різними емоціями або попросіть усіх учасників по черзі показати те, що ви скажете «на вушко» першого). Бажано почати з легких емоції з додатка — « Щастя», « Печаль», «Злість», «Страх», «Радість», а потім переходити до більш складних.

C:\Users\admin\Desktop\зображення\зображення слова.jpg       Аналіз вправи:

   •Чи важко було зрозуміти, яку емоцію показує       людина?

   •Чи важко було вам показати емоцію? Чому?

      Є люди емоційні та раціональні. Емоційні люди краще розуміють і виявляють емоції, а головне — можуть висловлювати свою емоцію в той момент, коли її відчувають.

      Раціональні люди легше стримують себе і контролюють свої емоції, вони звикли вирішувати проблему, а не втішати і співчувати. Коли ж вони залишаються одні, і ніхто їх не бачить, при цьому є емоційний подразник (наприклад, фільм чи музика), вони можуть дозволити собі хвилину слабкості.

       Протягом проведення вправи ми будемо аналізувати, що відчули після показу тієї чи іншої емоції.  Це дуже важливо робити і по життю, тому що тоді ми зможемо впоратися з випробуваннями, що звалилося на нас. Всі важливі рішення потрібно приймати на « холодну голову», а не «на емоціях».

      Самоспостереження допомагає нам «остудити» себе, допомагає зрозуміти, чому ми вчинили так, а не інакше, чому нас це зачіпає. Після такого самоаналізу легше прийняти правильне рішення і знайти шлях, яким варто йти.

     Ось ми і подолали всі перешкоди на нашому шляху і підійшли до скрині, в якій знаходиться ключ до Миру і Злагоди, але він стане справді чарівним тільки після вашої допомоги. На ключикові ми повинні написати те, що допоможе нам жити в мирі та злагоді.

( Діти оголошують та записують на ключику відповідні слова).

      Щоб досягти миру та злагоди в колективі не забувайте про те, що все залежить від вашої обдуманої  поведінки та правильно прийнятого рішення. На завершення можна почитати притчу  «Долина і пісок». (Додаток Б).                                                                          

 

 

 

 

 

 

 

 

Середа

Девіз: « Будь собою. Інші ролі вже зайняті».

Тренінгове заняття « Я – людини, моє життя прекрасне!»

 

Мета: формування активного усвідомлення учасниками широкого кола своїх можливостей, своєї активної позиції в їх реалізації;

виховання усвідомлення взаємозв’язку в житті наших можливостей і наших здібностей;

навчання визначати власні духовні цінності та їх вплив на життя;

підвищення самооцінки, формування життєвих цінностей

Обладнання: невелика свічка, яка б символізувала життя, сині та рожеві папірці за кількістю учасників, 2 аркуші ватману, фломастери, кольорові олівці, кольоровий папір, ножиці.

Хід заняття

     Сьогодні ми поговоримо про наше з вами життя, наші здібності та можливості й вибір, який вам доводиться робити в житті.

      Життя… Воно прекрасне. І творить його людина. Але життя прожити — на поле перейти. Щасливий той, хто лічить зорі в небі. Щасливий тому, що має свою зорю, яка світить йому все життя.

     Мені хочеться згадати відомі слова В. Маяковського « … Прислухайтесь, якщо зірки запалають, значить це комусь потрібно». Так, справді потрібно. Піднесіть, будь ласка, руку, хто ніколи не бачив зоряного неба? Таких серед нас немає. І, мабуть, не знайдеться жодної людини, яка б не любила дивитися в зоряне небо. Існує повір’я, що коли народжується дитина, у небі спалахує зірка. Також, дивлячись у високе зоряне небо, ви, можливо, намагаєтесь відшукати там себе, інколи навіть не усвідомлюючи, що зі своїм народженням кожен отримує безцінний дар — життя. Тема нашого тренінгу: « Я — людина, моє життя прекрасне!»

І. Вправа « Знайомство « Віконечко».

     Мета: розвивати вміння короткої самопрезентації.

Усі учасники сидять півколом. Учасники одержують стікери у вигляді віконечка, напишіть своє ім’я, найкращу рису характеру, хобі. Після цього кожний учасник проводить презентацію свого віконечка.

ІІ. Прийняття правил роботи в групі.

     Мета: визначити правила продуктивної роботи групи під час тренінгу, створити сприятливий психологічний клімат.

     Аби досягти гармонії в роботі, необхідно виробити правила роботи, якими будуть керуватися учасники.

     Наприклад: відкритість, принцип «тут і зараз», не критикувати, активність, повага, довіра, регламент, правило піднятої руки, обговорення не людини, а проблеми, слухати і чути, почуття гумору тощо.

ІІІ. Вправа «Святковий салют».

 Мета: визначити очікування й одержати зворотний зв’язок.

Учасникам пропонується на стікер ах кількома словами написати свої очікування від тренінгу. Потім по черзі наклеїти їх на плакат із зображенням салюту, при цьому озвучуючи свої думки.

- Я сподіваюся, що ваші очікування виправдаються!

ІV. Вправа « Коло асоціацій ».

- Скажіть, які асоціації виникають у вас зі словом «життя»? Ви будете висловлювати свої думки, а я запишу це на променях нашого сонця.

- Від кого буде залежати ваше життя? (Від нас самих, кожна людина вирішує як її жити,…)

Висновок. Життя дуже багатогранне, це — яскравий світ, але для кожного він особливий та особистий.

V. Вправа « Символ життя ».

- Запалюють свічку, яку передають з рук у руки з коментарем. Уявіть, що ця запалена свічка — наше життя. Потримайте її в своїх руках, передайте тому, хто знаходиться праворуч від вас. Проаналізуйте кожен свої відчуття.

- Що ви відчували, коли тримали свічку в своїх руках?

C:\Users\admin\Desktop\зображення\зображенсвічка.jpg- Чи хотілося вам її віддати? Чи виникав страх, чи свічка згасне?

 Висновок. Коли свічка знаходилася у ваших руках, лише ви вирішували, вона горітиме чи згасне. Так само вирішувати вам, яким буде ваше життя.

VI. Вправа « Як розпорядитися своїм життям».

( На дошці висить плакат з малюнком    дерева).

Як ви гадаєте, які найважливіші речі існують у вашому житті, на які варто витрачати свій час, сили, інші ресурси.

 (Учасники висловлюють свої думки, ведучий записує це на кроні дерева. Це можуть бути такі слова: сім’я, навчання, друзі).

Така пишна корона можлива лише тоді, коли є не менш сильна коренева система — наші здібності і можливості. Знову ж таки, на ваш погляд, що потрібно для того, щоб реалізувати наші інтереси, бажання.

(Учасники промовляють, а ведучий записує на корінні. Наприклад: знання, кохання, а гроші).

Висновок: Тепер ви самі можете побачити, що одного без іншого не може бути, що роль нас самих у житті одного дерева дуже важлива, і що наші можливості багато в чому залежать від наших виборів і нашої поведінки.

VII. Вправа «Мій портрет у променях сонця».

Спробуйте відповісти на запитання: « Чому я заслуговую поваги? ». Щоб це зробити, намалюйте сонце, у центрі сонячного кола напишіть своє ім’я, а уздовж променів напишіть свої переваги, все гарне, що ви про себе знаєте.     Ви самі себе оцінили. « Самооцінка — це здатність людини чесно, з любов’ю і по гідності оцінювати себе».

Кожна людина має свої критерії самооцінки. Людина з високою самооцінкою відчуваєш себе щасливою, здатна долати труднощі. Якщо самооцінка людини низька, то вона відчуває безпорадність, безсилля і самотність. Всі болі людини, її проблеми — це все результат низької самооцінки, яку людина не змогла ні усвідомити, ні змінити.

VIII. Притча « Два верблюди ».

      Ідуть пустелею два верблюди. Втомилися. Зупинилися. Один верблюд дивиться на іншого, а потім як плюне на нього.

 - За що? За що ти на мене плюнув? За те, що я кожен день працює без води, без їжі? Плюю на тебе, тягаю вантажі… І за це ти на мене плюнув? — сказав ображений верблюд

- Ти сам на себе плюєш — і іншим хочеться.

Те, якою думки людина про себе, залежить від того, наскільки вона себе приймає, вірить у себе та свої можливості. Люди, які почуваються щасливими, вважають, що їх люблять, що вони потрібні, що до них добре ставляться інші, що вони здібні і  їх цінують. Вони мислять позитивно.

     Ти можеш почуватися щасливим, будувати гарні стосунки з іншими людьми, якщо навчишся поважати себе. Ті люди, які навчилися себе поважати, як правило, приймають й інших. Тобто, якщо ти гарної думки про себе, то будеш добре думати про інших, і навпаки.

     Людина, що не цінує себе, підсвідомо налаштовується на те, що інші не будуть її цінувати, і внаслідок цього поводиться таким чином, що, дійсно, її немає за що цінувати. Люди починають відвертатися від неї. З іншого боку, людина, що приймає себе, налаштовується на те, що інші теж до неї добре ставляться. Той, хто не любить себе, не може щиро любити інших.

     Яким би не був рівень своєї самооцінки, ти завжди можеш поліпшити його. Потрібно вчитися думати про себе добре. Це необхідно, тому що самосприйняття впливає на твій спосіб життя. При високій самооцінці людина відчуває себе успішною, здатної вчитися і працювати. Людина відчуває себе улюбленою і потрібною. Формування самооцінки відбувається постійно. Підвищення самооцінки, формування позитивного уявлення про себе можливо і необхідно будь-якому віці!

IX. Вправа « Художник ».

Потрібно швидко намалювати на небі «Сонце» або «Хмаринку».

«Сонце» малюють ті люди, котрі задоволені життям, впевнені, позитивно налаштовані, сміливі, рішучі, оптимістичні, почувається щасливими. А «Хмарки» — це люди, котрі невпевнені у собі, або занадто перебільшують свої сили і можливості, не задоволені життям, і тому таким людям потрібно більшого прагнення до щасливого життя. Але це все є прояви нашої індивідуальності, настрою та налаштованості на життя.

C:\Users\admin\Desktop\зображення\стр35.jpg     Але чи може людина бути щасливою, коли відчуває себе хмаркою? Існує безліч підтверджень, що думка зумовлює в людині певні психологічні та фізичні зміни. Так, негативні думки пригнічують, а позитивні — навпаки, надихають.

    Ви, мабуть, і самі помітили: коли думаєте про можливу невдачу, справді вас може спіткати невдача. Або, іноді боїтесь чогось, і воно таки трапляється з вами. Якщо ви вважаєте, що ви непомітні і не гідні уваги, безталанні і нікому не потрібні або нікому не подобаєтеся, знайте: вас справді не помічатимуть. Але все залежить від вас!

     Йдучи життєвим шляхом, ми весь час вчимося. Це навчання можливо пройти теоретично, його пізнають лише на власній практиці, в житті і це потрібно знати людині про себе. Немає людини, життя якої складається абсолютно щасливо. Чому? Бо в житті завжди є труднощі. Через них має пройти кожен. Якщо ж людина ніколи не зазнавала ніяких проблем, вона перестає бути людиною.

Х. Притча « Про життя ».   Одного разу віслюк упав у колодязь і почав голосно кричати, закликаючи на допомогу. На його крики прибіг господар віслюка і розвів руками — витягнути тварину з колодязя було неможливо.

     Тоді господар вирішив так: «Віслюк мій уже старий, йому недовго залишилося, а я все одно хотів купити нового молодого віслюка. Цей колодязь зовсім засох, і я давно вже хотів засипати його і вирити новий. Чому б відразу не вбити двох зайців — засиплю я старий колодязь, і віслюка заодно закопаю».

     Недовго думаючи, він запросив своїх сусідів — всі дружно взялися за лопати і стали кидати землю в колодязь. Віслюк одразу зрозумів, що до чого і почав голосно кричати, але люди не звертали на нього уваги і мовчки продовжували кидати землю в колодязь.

     Дуже швидко віслюк замовк. Коли господар заглянув у колодязь, він побачив, що кожен шматок землі, який впав на спину віслюка, він струшував і притоптував ногами. Через деякий час віслюк опинився на горі і вискочив з колодязя . Так от…

     … Можливо у вашому житті було багато різних неприємностей, і в майбутньому життя буде посилати вам все нові і нові. І всякий раз, коли на вас паде черговий ком, пам’ятайте, що ви можете струхнути його і саме завдяки цьому піднятися трохи вище. Таким чином, ви поступово зможете вибратися з самого глибокого колодязя.

     Кожна проблема — це камінь, який життя кидає в нас, але ступаючи цими каменями, ви можете перейти бурхливий потік.

     Запам’ятайте 5 простих правил:

1. Звільніть своє серце від ненависті — простіть всіх, на кого ви були ображені.

2. Звільніть своє серце від хвилювань — більшість з них даремні.

3. Ведіть простий спосіб життя і цінуйте те, що маєте.

4. Віддавайте більше.

5. Очікуйте менше.

ХІІ. Очікування « Святковий салют ».

      Що цікавого, важливого дав вам тренінг? Напишіть на стікерах у вигляді зірочок. Якщо ваші очікування здійснилися, то ми побачимо гарний святковий салют.

     Підбиття підсумків.

« Сенс життя і моє місце в ньому»

Мета: глибше ознайомити учнів з поняттям «сенс життя»; допомогти з’ясувати такі питання: Для чого людина живе на землі? Що робити для того, щоб життя було гарним?;

виховувати доброту, чесність, порядність, закріпити уявлення учнів про моральні цінності людини;

розвивати вміння мислити, вирізняти істинні та хибні цілі в житті, сприймати людей такими, якими вони є

Обладнання: картки із висловами про сенс життя; пелюстки квітки; фрагмент відеоролика.

       Епіграф: « Пам’ятай! Життя — це дар, великий дар. І C:\Users\admin\Desktop\зображення\зображення увага.jpgхто його не цінує, то його подарунка не заслуговує».

 ( Леонардо да Вінчі)

Хід  заняття

Життя одне  — хто стане суперечить?

Людині в нім, як дереву, рости,

Щоб і тоді, коли настане вечір,

То вистачило думці чистоти!

1 дні летять, неначе птахи в вирій,

Буває в них і лиха, і біди.

Та тільки той, хто в щастя завжди вірить.

Не губить душу в зимні холоди,

І той, хто віру не згубив.

Умів добро у людях у вишукати,

Не марно вік на цій землі прожив

І маю що нащадкам передати!

Найцінніше, що є у людини, — це її життя. Воно дається їй тільки раз і кожній — своє. Довге коротке, неповторна і звичне, радісна і сумне, солодке, як  мед, і гірке, як полин, воно триває від народження і до смерті, і його не можна прожити двічі.

      Таємниця життя… Вона хвилювала людей завжди з того часу, як вони усвідомили себе живими істотами. Чи має життя якусь мету і сенс, і в чому вони? Хто керує людським життям? Чи можна його зробити кращим і красивішим? Чи має людина право піти і життя або позбавити іншу людину? Ці й багато інших подібних питань у всі часи привертали увагу не тільки філософів, а й письменників, художників, учених і навіть пересічних людей — кожного, хто хоч раз замислювався на таємницю свого життя.

      Існує дуже багато різних історичних концепцій — від Стародавньої Греції і до наших днів, — які пропонували різноманітні моделі сенсу життя,  виходячи із змісту загальнолюдських цінностей:

гедонізм — сенс життя отримати максимум насолод;

евдемонізм — сенс життя в тому, щоб бути щасливим;

утилітаризм— сенс життя в прагненні до особистої вигоди і користь;

прагматизм — сенс життя пов’язується з багатством, прагненням до володіння речами, комфортом, престижем;

корпоративізм— сенс життя пов’язується з спільністю інтересів обмеженого кола людей, що переслідує приватні інтереси;

перфекціонізм — сенс життя пов’язується з власним самовдосконаленням;

гуманізм — сенс життя пов’язується зі служінням іншим людям, повагою до людської гідності і з турботою про благо людей.

Технологія « Мозковий штурм».

Ставиться проблема. На дошці записуються всі запропоновані варіанти рішення, обговорюються, вибираються кращі.

— Що для кожного з вас найцінніше в житті?

(Родина, здоров’я, щастя, кохання, гроші, друзі і т. д.)

 Слово «життя» багатозначне. Воно охоплює різні сторони дійсності:

— Суспільне, індивідуальне життя;

— Матеріальне, духовне;

— Щасливе, багате, праведне і т. д

C:\Users\admin\Desktop\зображення\сімя.jpg

      Життя людини неповторне і звичайне, радісне і сумне, повне переживань. Людей — мільйони, усі вони неповторні і не схожі. Вони, як зірки на небі, що говорять незвичним світлом. Життя кожного — це дорога, якою тільки йому призначено йти. І якої буде ця дорога залежить… Від кого?(відповіді учнів).

 « Не витрачає час на міркування про те, що і заради чого бориться, тому що життя — це спектакль (драма), план якого складений Богом і недоступний людському розумові», — Сказав Марк Аврелій.

Але драма укладена не в неминучості долі для людини, а в силі або слабкості характеру, здатності або не здатності реалізувати життєві можливості.

Хто я? Навіщо я прийшов в цей світ? Куди іде моє життя?

Здавалося прості запитання, але дати відповідь все важче. Я вже дізнатися, ким ми станемо? Вибрати собі образ життя, і, що це означає? Телебачення, реклами, журнали наводять на нас думку про те, що ми повинні бути красиві, багаті, успішні. Нам потрібно мати машину, дачу, роботу і фізичну досконалість. Тільки тоді ми можемо стати кимось.

Технологія« Вільний мікрофон».

Кожен бажаючий швидко і чітко висловлює свою думку. Обговорюються запитання. Після кожного робиться висновок.

 — Чи може кожна людина жити так, як хоче? Що для цього потрібно? Висновок. Людина може жити так, як хоче, тобто запланувати своє життя, поставити мету, вибрати шлях для її реалізації. Усе залежить від її характеру, сили волі. Необхідно вміти переборювати труднощі, мало одного  бажання… Необхідна праця, боротьба, сила волі, щоб досягти чого- небудь.

— Чи справедливе твердження:« Моє життя, як хочу, так і живу»?

Висновок. Потрібно запам’ятати, що живеш серед інших людей, поважати їхнє право на життя.

— Що важче: будувати життя чи пристосовуватися до нього?

Простіше пристосовуватися, але важливіше вибирати власний шлях.

— Що у вашому розумінні означає проявляти життєву позицію? Висновок. Потрібно у своїх діях керуватись моральними принципами, не бути байдужим до свого життя та життя оточуючих.

 — Чи має людина право піти з життя або позбавити його іншу людину? Висновок. Ні. Всі негаразди, які трапляються у житті людини тимчасові, через деякий час все може змінитись, а  життя у людини одне. Можливо, сенс життя у вірі? Віра у Бога дає людині надію на майбутнє. Бог — у людині. Він є або нема. Але повна його відсутність — це великий крок назад і вниз. Але люди прийдуть до нього. До божественного в собі.

     Творче завдання« Пори року людського життя».

Психолог об’єднує учнів у 4 групи: «Весна», «Літо», «Осінь» і «Зима». Група «Весна» записує на папері п’ять  позитивних і п’ять негативних асоціацій, пов’язаних із дитинством, група «Літо» — з юністю, група «Осінь» — із зрілістю, група «Зима» — зі старістю.

      Після виконання завдання учитель і учні обговорюють усі «пори року» людського життя, дають їм оцінку: визначають найпрекраснішу, найяскравішу, найважливішу для долі. Так як кожна пора року прекрасна по-своєму, так і кожний етап людського життя — дитинство, юність, зрілість і навіть старість мають чудові моменти. Дитинство — безтурботність, юність — окриленість, захопленість, закоханість, зрілість — прихід поміркованості, пора набуття життєвого досвіду. Найбільш не привабливою для кожного з нас здається старість. Але ж і вона по-своєму обдаровує людину мудрістю, розумінням справжніх людських цінностей: доброти, чесності, щирості, справедливості. І, врешті-решт, життя — смугасте. За темною смугою невезінь, неприємностей, печалей обов’язково повинна бути світла смуга радості. І якби не було в житті дощової погоди, ми б просто не вміли цінувати сонячних днів.

Тетяна Печончик написала прекрасну поезію:

Не плач, коли життя жорстоке

Тобі стежину шле лиху,

Ще знайдеш щастя синьооке

На вкритім тернами шляху.

І не сумуй, коли яскраве

Для тебе сонце вмить зайде,

Ще прийде час — і зірка слави

Смарагдом в душу упаде.

Життя — це поле щастя і муки,

Тому до труднощів звикай,

Та головне — безсило руки

C:\Users\admin\Desktop\життя.jpgНіколи не опускай.

     У значній мірі все залежить насамперед від самої людини. Якщо ми самі не здатні заповнити своє життя змістом, то за нас це точно ніхто не зробить. Життя потрібно пережити, це значить не знайти, а прокласти свій шлях самостійно! Так, і кожен з вас повинен знайти своє щастя, досягти свого острова, а там знайти скарб — сенс життя. Поняття «сенс життя» і «щастя» дуже органічно пов’язані між собою. Кожна особистість зокрема і людство цілком бачить щастя кінцевою метою людських старань.

А що ж таке щастя?

     На мою думку, щастя приховується в самій людині, і найбільш щаслива людина є та, яка дарує щастя іншим людям. Ці слова належать французькому філософу — просвітителю Дені Дідро, і з його словами я повністю погоджуюсь. Адже життя саме показує, що це так і є. У всіх людей без виключень є уявлення про те що таке життя, і про те, як ним можна поділитися. Адже існує дуже багато різних способів, як зробити іншу людину щасливою. В світі постійної метушні і постійних турбот, ми часто забуваємо про те, що всіх нас оточують люди, яким просто необхідна від нас увага і  підтримка, тому необхідно не забувати про доброзичливість та ввічливість. В потрібний момент сказане добре слово здатне відродити людину до життя і вселити в неї віру. А проявити ввічливість потрібно завжди — це здатність підняти настрій іншим людям.

     Все те, що ми бажаємо іншим, наприклад,  благополуччя та щастя, самі почнемо отримувати. Адже існує і діє закон «магнетизму»: все, що ми даємо, те ж саме і отримуємо. Бажаючи всім людям добра, ми цим добром наповнюємо і свої думки. Як нам відомо, думки мають таку унікальну властивість як матеріалізація, тому потрібно намагатися, щоб з наших доброзичливих думок виросли добрі гарні справи. Адже добрі справи в пам’ять врізаються краще, аніж добрі слова. Радіючи благополуччю інших людей і їхнім успіхам, ми неминуче відкриваємо двері до свого власного щастя. Даруючи щастя та радість іншим людям ми, перш за все, даруємо самим собі задоволення.

     Гарним прикладом доброзичливі та доброчесної людини можна вважати відому всім черницю— Матір Терезу. Відома вона своїм милосердям та добротою. Займалася мати Тереза слово служінням для бідних та хворих, створила в Індії  160 благодійницьких центрів, що включали школи для бідних дітей, будинки та лікарні для безнадійно хворих. Вона вважала свою роботу «маленькою краплею у морі» і ніколи не чекала ніяких нагород.

Строфи із поезії матері Терези зі Калькутти. 

ЖИТТЯ – це можливість, скористайся нею!

ЖИТТЯ – це краса, милуйся нею!

ЖИТТЯ – це мрія, здійсни її!

ЖИТТЯ – це виклик, прийми його!

ЖИТТЯ – повинність твоя насушна, виконай її!

ЖИТТЯ – це гра, стань гравцем!

ЖИТТЯ  - це багатство, не розтрать його!

ЖИТТЯ  - це кохання, насолоджуйся ним сповна!

ЖИТТЯ  - це таємниця, пізнай її!

ЖИТТЯ – це король лиха, побори все!

 ЖИТТЯ  - це пісня, доспівай її до кінця!

ЖИТТЯ – це боротьба, стань борцем!

ЖИТТЯ – це прірва невідомого, ступай у неї не боячись!

 ЖИТТЯ – це фортуна, шукай цю мить!

 ЖИТТЯ – таке чудове, не загуби його!

 

     Поки живий – вихід завжди є! Безвихідних ситуацій немає. Час не лише руйнує, але й створює нове. Бог дав життя і лише він має право його забрати. Більше ніхто!

Технологія «Захист ідей».

Робота проводиться в парах або групах. Роздаються картки із висловлюваннями про значення та мету життя. 2-3 хвилини йде обговорення, потім учні зачитують висловлювання, пояснюють, як їх розуміють.

Висловлювання відомих людей про життя.

  1. Світ належить оптимістам, песимісти – тільки глядачі. (Ф. Гізо).
  2. Жити – це не означає дихати, це означає – діяти.(Ж.-Ж. Руссо).
  3. Наше життя – це те, що ми думаємо про нього.(Марк Аврелій).
  4. Ключ до життя – служіння людям. (Д. Джексон).
  5. Найвища із книг – книга життя, яку не можна ні закрити, ні знову відкрити за своїм бажанням. (А. Ламартін).
  6. Жити – означає не тільки задовольняти матеріальні запити організму, головне – розуміти свою людську необхідність. (Жуль Верн).

     Пошук сенсу життя, свого місця в ньому – дуже складна робота. Давайте спробуємо виробити правила, яких ми будемо дотримуватись у житті. Адже потрібно завжди починати влаштовувати світ із себе: з життя в групі, у родині, спілкування з друзями, родичами, викладачами, з власного відношення до своїх прав і обов’язків. (у процесі обговорення виробляються загальні правила).

 

Правила, яких ми будемо дотримуватись у житті:

прагнути до життєвих істин;

уміти перетворювати мінуси на плюси;

уміти бачити в житті не тільки погане, а й добре;

не надавати особливого значення «дрібницям» життя;

пам’ятати, що все у житті швидкоплинне – і добре, і погане, тому слід насолоджуватися першим і не засмучуватися другим;

бути толерантним у стосунках з людьми;

виробити активну життєву позицію;

бути оптимістом у житті.

C:\Users\admin\Desktop\зображення\дерево.jpg     Отож, давайте працювати над собою і не забувати про інших. Давайте розуміти  один одного з півслова, бо життя таке    коротке…

 

         Пливе човен в парусах,

         Тихая година.

         Думка лине в небесах,

         Що ж таке людина?

         Яка функція її в цім великім світі?

        Що потрібно зневажать, 

         ну а що    любити?

                                                              Що таке людське життя, як його прожити,                                  Щоб на старості років та й не пожаліти?

  Пролетить швиденько час, мій шановний друже,

  Швидко висохне вода у старій калюжі.

З часом пізнається світ, пізнається доля,

Пізнається і життя – на те твоя воля.

Будь людиною простою, май хорошу душу,

Бо людина – це є ти. Обійди калюжу!

Якщо є сторонній шлях, піди по сухому,

Тільки скривдити себе не давай нікому. 

Полюби усіх навколо, це тобі потрібно,

І твоє звання – Людина – ти відстоюй гідно!

Люди всі повинні бачить, що добро ти сієш.

Пролетять роки, як птиці, з часом зрозумієш!

 

    Людина – могутній Атлант, на плечах якого лежить світотворіння. Від того, якою виросте дитина, залежить, яким буде її життя , життя країни. Бути справжньою людиною – це означає бути доброю, щедрою, милосердною, інтелігентною, вихованою, гідною того, щоб жити на планеті Земля, і прожити це життя так, щоб не було соромно за прожиті роки, прожити з гідністю!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Четвер

 Девіз дня: «На шляху до творчості"

Психологічні загадки

 

  1. C:\Users\admin\Desktop\зображення\професор.jpgПрофесор ліг спати о 9 годині вечора, а будильник поставив на 10 годину ранку з тим, щоб добре виспатись. Скільки годин спав професор?

 

 

 

  1. У кімнаті в кожному кутку сиділо по одному коту і кожний з цих котів бачив ще трьох котів. Скільки котів сиділо у кімнаті?

 

  1. C:\Users\admin\Desktop\зображення\півень.jpgДах будинку несиметричний: один бік пологий, а інший – крутий. Півень відклав яйце на гребінь даху. По якому боці покотиться яйце – пологому

чи крутому?

 

  1. Запитання на уяву. Що намальовано на цих малюнках?

C:\Users\admin\Desktop\зображення\вправи.jpg

  1. Стоять двоє. Один дивиться на південь, а другий – на північ. Чи можуть вони побачити один одного, не користуючись дзеркалом?

 

  1. Дівчинка народилась 20 грудня. День народження вона святкує завжди влітку. Поясни, як таке може бути?

 

  1. Скільки образів представників живої природи заховано в цій картині?

 

C:\Users\admin\Desktop\зображення\зобраприрода.jpg

 

  1. C:\Users\admin\Desktop\зображення\кома.jpgНа малюнку зображена фігура у вигляді коми. За допомогою однієї кривої розділіть цю фігуру на дві рівні частини. Яку геометричну фігуру можна скласти із двох таких фігур?

 

 

 

C:\Users\admin\Desktop\зображення\часи.jpg

  1. Розділіть циферблат на шість довільних частин так, щоб сума цифр, які знаходяться в середині будь – якої частини була рівною.

 

C:\Users\admin\Desktop\зображення\спічки.jpg

 

  1. Перекладіть три сірники таким чином, щоб з трьох поданих квадратів вийшло чотири однакових квадрати.

 

C:\Users\admin\Desktop\зображення\2камін.jpg

  1.             Рунічний камінь

Навколо недавно відкритого поблизу міста Хусавік (Ірландія) «Рунічного каменю» бігали археологи, поки один школяр не сказав їм, що він явно фальшивий, так як він зображує добре відому загадку. На поверхні каменя викарбовані символи, один з них є незакінченим. Уявіть собі, який це символ?

 

  1.             Подивись уважно та відгадай, що знаходиться у животі прожерливої риби.

 

C:\Users\admin\Desktop\зображення\риба.jpg                     C:\Users\admin\Desktop\зображення\якір.jpg

            

 

Інтелектуальний конкурс для учнів 3 класу

Завдання 1.  До поданих слів доберіть слова протилежні за значенням: світло, друг, вставати, сміятися, здоровий, говорити, корисний, брудний..

 

Завдання 2. Оберіть два слова (з п’яти, що у дужках), які позначають суттєві ознаки першого слова, підкресліть їх.

Наприклад:

 сад (рослини, садівник, собака, паркан, земля). Звичайно, і садівник, і собака, і навіть паркан потрібні саду, але якщо не буде землі та рослин, то і садівнику не буде за чим доглядати, собаці нічого буде охороняти, а паркану – оточувати, тому найважливіша для саду – земля і рослини).

  1. Річка (берег, риба, рибалка, водорості, вода).
  2. Місто (автомобіль, будинок, велосипед, натовп, вулиця).
  3. Хлів (сіновал, кінь, дах, худоба, стіни).
  4. Книжка (малюнок, війна, папір, любов, текст).
  5. Гра (карти, гравці, штрафи, покарання, правила).
  6. Спів (дзвін, мистецтво, голос, аплодисменти, мелодія).
  7. Читання (очі, друк, книжка, картинка, слово).
  8. Лікарня (приміщення, сад, лікар, радіо, хворі).
  9. Ділення (ділене, клас, олівець, дільник, папір).
  10.  Спорт (медаль, оркестр, змагання, перемога, стадіон).

 

Завдання 3. Продовжіть числовий ряд:

3, 6, 9, 12, 15, 18…

1 ,2, 4, 8, 16…

 

Завдання 4.

Домалюйте дев’яту фігуру.

 

C:\Users\admin\Desktop\зображення\круг.jpgЗавдання 5.   (Додаток В).

Розфарбуйте фігури так. Щоб згори опинився червоний трикутник, під трикутником – жовте коло, а під ним – зелений квадрат.

Завдання 6. Домалюйте фігуру в цьому логічному ряду.

 

Завдання 7. Порахуйте фігури і запишіть результат.

 

 

 

Інтелектуальний конкурс для учнів 4 класу

Завдання 1.

Прочитайте «чужі листи», що складаються із зашифрованих фраз. Перед вами  таблиця, на якій поруч із цифрами розташовані літери. Щоб розшифрувати фразу, потрібно записувати в рядок літери, що стоять поруч із цифрами у послідовності, починаючи з цифри один. Запиши цю фразу.

1г 11с 15а 7м 24д 5р 25у 14х 13у 21т

8а 32б 27а 8а 3в

16й 29і 36ш 9л 19г 31е 17б 6и 22о 35ь

4о 23а 30щ 2о

37е 10о 20а 28й 33і 12л 18а 26м

Завдання 2. Перед вами 10 завдань. До кожного три варіанти відповідей. Ви маєте обрати той, який вважаєте правильним (а, б, в) і закреслити відповідну літеру.

  1. Полагодити – це те саме, що й:

а)відремонтувати;

б)залатати;

в)вилікувати.

2. Правда – антонім до слова:

а)вигадка;

б)брехня;

в)видимість.

3. Купити – антонім до слова:

а)придбати;

б)запропонувати;

в)продати.

4. Квітень так відноситься до березня, як вівторок до:

а)середи;

б)понеділка;

в)суботи.

5. Слово «острів» відноситься до слова «море», як слово «озеро» до:

а) «ліс»;

б) «материк»;

в) «річка».

6. Ганна не така красива, як Жанна, але краща за Тетяну. Жанна не така красива, як Людмила, але вродливіша за Тетяну. Яка дівчина найгарніша?

а) Жанна;

б) Ганна;

в) Людмила.

7. «Зазвичай» означає теж  саме, що й:

а) інколи;

б)часто;

в) завжди.

8. Дочка бабусі, сестра мого дядька, є моєю:

а) матір’ю;

б) невісткою;

в) племінницею.

9.  Марії 12 років, тобто удвічі більше, ніж було Олені три роки тому. Скільки зараз років Олені?

а) 6;

б) 12;

в) 9.

10. Найбільше підкреслює схожість між кригою, снігом і парою поняття:

а) буря;

б) вода;

в) зима.

Завдання 3. Подумайте і дайте відповідь на запитання:

  •                 Чи можна принести воду в решеті?
  •                 Коли ми бачимо два, а говоримо – чотирнадцять?
  •                 У стола було чотири кути, один відрізали. Скільки кутів залишилося?

Завдання 4.   (Додаток Г).

Скільки предметів на малюнку? Запиши.

Завдання 5.

Яке число буде наступним у цій послідовності?

4, 6, 9, 11, 14…

16, 12, 15, 11, 14, 10…

Завдання 6.

Подумайте і дайте відповіді на запитання:

1. Як зробити цукор невидимим?

2. Як повісити ключ на товстий гачок у стіні, якщо голівка ключа менша від гачка?

3. Як можна дивитися вперед і бачити те, що відбувається позаду?

4. У родині п’ять братів.  Кожен із них має сестру. Скільки дітей у цій родині?

5. Хто  стає вищим, коли сідає?

 

П’ятниця

Девіз дня: « вибір професії – найголовніша справа в житті людини. Живи і працюй в Україні».

 

ІНФОРМАЦІЙНИЙ  ШКІЛЬНИЙ ВІСНИК   «СВІТ ПРОФЕСІЙ»

 

C:\Users\admin\Desktop\зображення\шлях.jpg

 

 

      Вибір професії — невід’ємний етап у житті кожного, хто здатний працювати. Рано чи пізно ми всі виходимо на роздоріжжя, щоб серед тисячі шляхів, обрати свій, єдиний. І справді, дуже нелегко розібратися у такому великому розмаїтті професій.

ПРОФЕСІЇ   ТИПУ

«ЛЮДИНА - ТЕХНІКА»

 

        Професії технічного профілю — це професії, які орієнтовані на створення, використання і обслуговування різних технічних пристроїв.

      Техніка — це вся різноманітність машин і механізмів, які застосовує людина для полегшення і прискорення своєї діяльності.

Якщо вас цікавить робота з технікою, то ви, імовірно, вже знаєте, що весь професійний світ ділиться на різні галузі.

    Для того, щоб здобувати і переробляти усі ці ресурси, щодня працюють мільйони людей різних професій. Це геологи, інженери- конструктори, проектуючі ресурсоздобуваючі станції, шахтарі, лісоруби, енергетики і багато інших. Для виробництва чого небуть, навіть для здобичі ресурсів, необхідно спочатку створити умови. В даному випадку мова йде про будівництво. Звичайно, будівництво — це зведення не тільки житлових комплексів і заміських будинків, але і будь-яких виробничих приміщень, транспортних магістралей і прокладка ліній передачі енергії. Різноманітність будівельних професій дуже велика. Це, наприклад, арматурник, бетоняр, монтажник залізобетонних конструкцій, каменяр, електрогазозварник, а також фахівці з внутрішньої обробки. 1 з найбільших технічних областей є транспорт. Сюди можна віднести всю техніку, призначену для транспортування людей і вантажів (автомобілі, залізниці, метро, кораблі, літаки і інші), військову пілотовану техніку (танки, бронетранспортери, підводні човни і інші), а також техніку, призначену для підйому і переміщення важкості, прокладки доріг, тунелів та інші.

     Основними представниками цієї професійної сфери є, звичайно, водії і машиністи, а також фахівці з ремонту і експлуатації різних транспортних засобів.

       Не варто забувати також і про техніку, яка покликана полегшувати побут людям, виробляти одяг і продукти харчування. До неї відноситься і створення відео-, аудіо-, побутової техніки, комп’ютерів, тих технічних засобів, які використовують у своїй роботі фахівці з інших областей діяльності і без яких не може обійтися жодна цивілізована людина. Ця сфера, мабуть, включає найбільшу кількість різноманітних професії, як пов’язаний з технікою безпосередньо, так і професій суміжних, наприклад дизайнерів, програмістів, архітекторів.

       Професії технічного профілю можна отримати в учбових закладах різного освітнього рівня. У вищих учбових закладах (університетах, інститутах, академіях) готують інженерів різного профілю. У середніх учбових закладах: коледжах, училищах — техніків. Робочими професіями можна оволодіти в початкових професійних учбових закладах: ліцеях, профтехучилищах.

 

До професій типу « Людина — техніка»  відносяться професії пов’язані з:

1. Винаходом, монтажем, комплектацією і наладкою технічних засобів: монтажник, зварювач, інженер-конструктор;

2. Експлуатацією технічних засобів: водій, оператор котельної, кранівник, токар, шваля;

3. Ремонтом техніки: слюсар- ремонтник, механік, електромонтер по ремонту устаткування.

      Професії цього типу висувають вимоги до таких рис працівника, як:

— Високий рівень розвитку наочно- образного мислення;

— Високий рівень розвитку просторової уяви;

— Високий рівень технічного мислення і кмітливості;

— Спритні і точні рухи;

— Сенсомоторна координація ( координація рухів);    

    

                                Професії типу « Людина — техніка»  

 


 

 

 

Бетоняр          

Слюсар                                                                  Пресувальник

Закрійник           Тесляр                                              Слюсар-інструментальник

 

 

 

Арматурник       Машиніст крана                                            Слюсар-сантехнік

Формувальник    Водій                                                                Фрезерувальник

Коваль        Електромонтер                                                                Монтажник

 

 

Токар 

Столяр                                                                Електрогазозварник

 

Тракторист-машиніст

Інженер-конструктор                                   Пожежник


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ПРОФЕСІЇ   ТИПУ 

«ЛЮДИНА  -  ЗНАКОВА СИСТЕМА»

 

     Умовну роботу зі знаковими системами можна розділити на декілька груп:

1. Робота зі словами, текстами, книгами: коректор, юрист, лінгвіст, пов’язана з найбільш розвиненою і загальною знаковою системою — мовою. Вона викликає значення навантаження зору і слуху, оскільки доводиться напружено і тривало працювати з друкарськими і рукописними засобами. Якщо вам приносить задоволення робити записи, систематизувати і зберігати їх, то має сенс ближче познайомитися з даною групою професій.

2. Робота з числами, формулами, знаками: фізик, бухгалтер, фармацевт. Люди даних професій приносять світ реального виробництва у світ чисел, додають цьому кількісно міру або займаються науковими дослідженнями в області хімії і фізики, намагаючись чераз дослідження отримати нову інформацію про навколишній  світ. Необхідні такі якості, як терпіння, акуратність, організованість, схильність до виконання рутинних операцій і в той же час уміння ухвалювати нестандартні рішення. Якщо вам цікаві математика, фізика, хімія, креслення, то це інформація для вас

3. Робота зі зображеннями, схемами, картами: диспетчер, картограф. Це професії, пов’язані із складанням або використанням географічних карт, роботою з іншими схематично зображеними предметами: графіки, креслення. Тут потрібно вміння перевести умовні знаки в образи реальних предметів і навпаки. Необхідні спостережливість, увага до самих незначних змін. Якщо вам подобається такі предмети як географія, геометрія, креслення, трудове навчання, ви займаєтеся конструюванням по схемах і кресленнях, то подальше інформація для вас.

4. Робота з комп’ютерами, інформаційними системами, в мережі Інтернет: оператор ПК, програміст. Круг професій, для яких необхідне знання комп’ютера, постійно розширюється. Проте ми зосередимося на професіях, де робота з комп’ютером та інформаційними системами є основною складовою. Якщо вам цікаво на уроках математики та  інформатики і ви знаєте, що комп’ютер — це не тільки пристрій для ігор, а ще у вас є досвід роботи в Інтернеті, то ці професії вас можуть зацікавити.

Професія цього типу висувають вимоги до таких рис працівника, як:

— здібність до абстрактного мислення;

— здатність оперувати числами;

— тривала і стійка концентрація уваги;

— терпіння, уміння з цікавістю працювати з цифрами, формулами, хімічними символами, системами.

 

     Професії типу «Людина — знакова система»     

 

 


Коректор

Бібліограф

Оператор зв’язку

Маркшейдер Економіст

 

Круп’є

Листоноша

Топограф

Юрист

Діловод

Бухгалтер

Фармацевт

Кресляр

Маркетолог

Лінгвіст

Оператор комп’ютерного набору

Телеграфіст

Фізик

 

 


 

 

   

ПРОФЕСІЇ   ТИПУ

«ЛЮДИНА  -  ПРИРОДА»

 

      Обираючи професію, пов’язано з перетворенням природи, її використанням, людина бере на себе відповідальність за розвиток і майбутнє того, що нас оточує, за життя цього і наступних поколінь.

    

    Знайомство зі світом природи, інтерес до неї починається з дитинства і протягом життя в ті чи інші мірі впливає на розвиток людини і формування її особистості.

 

       З іншого боку, взаємодія фахівця з об’єктами природи, управління процесами, що відбувається в живих і не живих організмах, багатообразні і різносторонні відносини, що зачіпають взаємні інтереси сторін, безперервно впливають на розвиток життя на нашій планеті в цілому, а особливо у середині біосфери, стан якої визначає можливість і тривалість нашого існування.

      В цих професіях частіше, ніж в інших, потрібні такі якості, як передбачення і прогнозування віддалених результатів, готовність працювати в несприятливих погодних умовах, наодинці або в команді з декількох чоловік. Тому професії цієї спрямованості добре підходять людям не товариським і не завжди — тим, у кого потреба в нових враженнях, людях, подіях виражена дуже сильно.

 

До професії типу «Людина - природа» відносяться професії, пов’язані з: 

 

1. вивченням живої і неживої природи - мікробіолог, агрохімік, геолог;

2. доглядом за рослинами і тваринами -  лісник, овочівник, зоотехнік;

3. профілактикою і лікуванням захворювань рослин і тварин -  ветеринар, агроном, мікробірлог.

 

Професії цього типу висувають вимоги до таких рис працівника, як:

— спостережливість;

— здатність орієнтуватися в умовах непередбаченості і відстрочення результатів;

— здатність змінювати мету залежно від умов;

— витримка і терпіння в умовах недостатнього комфорту.

 

 

Професії типу «Людина -  природа»    


Агроном     Гідромеліоратор   Флорист

Ветеринар    Плодоовочівник   Лісник

Бджоляр   Мікробіолог   Геодезист

 Геолог

 Фермер    Гідролог

Біолог    Садівник     Зоотехнік

Агрохімік   Рибовод   

Інженер паркового господарств

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРОФЕСІЇ   ТИПУ

«ЛЮДИНА  – ХУДОЖНІЙ ОБРАЗ»

 

     Традиційно працю представників професій типу «Людина — художній образ», а також область їх  діяльності називають мистецтвом.

Класифікація професій «Людина — художній образ».

1. По області застосування:

— простір (архітектор, ландшафтний дизайнер, дизайнер інтер’єрів, дизайнер меблів, скульптор).

— Звукове середовище, музика (виконавці різних музичних жанрів, композитори, диригенти, вокалісти).

— Література (письменники, поети, драматурги).

  Колір, образотворче мистецтво (художники-живописці, графіки, художники- декоратори).

— Кіно і відео (фотохудожники, кіно - і телеоператори, режисери).

— Сцена  (артисти театру, артисти балету)

— зовнішній вигляд людини (модельєри, перукарі, візажисти).

2. По цілях і завданнях праці можна виділити професії

 - організаторські (режисер, постановник, диригент, балетмейстер),

 - власне творчі, творчі (письменник, живописець, композитор, актор),

 -  виконавські  (виготівник художніх виробів, кондитер, кравець),

  - дослідницькі (мистецтвознавець, театрознавець, реставратор). Музика, танець, театр — такі види мистецтва, яких виконавець є повноправним «співавтором» твору.

    Предметом праці є художній образ, метою праці — досягнення краси, гармонії, дія на людину за допомогою мистецтва для його вдосконалення,  збереження культурної спадщини людства.

     У професіях «людина — художній образ», пов’язаних з образотворчим мистецтвом, велику роль грає ручна праця (робота художників- оформлювачів, ювелірів, розпис, художнє кування та ін.) В професіях, пов’язаних з музикою, сценічним мистецтвом, засобами праці є вокальні дані співака, пластика, фізичні дані артиста

    До професії типу «людина - художній образ» відносяться професії пов’язані із:

1. створенням, проектуванням, моделюванням художніх виробів (художник, модельєр, композитор)

2. відтворення, виготовлення різних виробів по ескізу, зразку (ювелір, актор, закрійник, флорист, декоратор).

Професії цього типу висувають вимоги до таких рис працівника як:

  • розвинений художній смак;
  •  високі естетичні відчуття;
  •  багата яскрава уява;
  • образне мислення.

 

Професії типу      «Людина- художній образ»

 

Декоратор          Живописець                       

Ювелір                Дизайнер одягу

Перукар              Скульптор

Художник           Гравер

 Фотограф            Кухар                

 Флорист                  Актор                   Архітектор 

Музикант                Кондитер             Композитор     

Письменник           Мистецтвознавець

 

 

ЛІТЕРАТУРА

 

1.Баришполь С.В. Посібник практичного психолога. — Х.: Вид. Група

« Основа», 2009. - 267с.

2. Класному керівнику: створення і розвиток колективу класу/уклад.

А.Г. Дербеньова, А.В. Кунцевська. — Х.: Вид. Група «Основа», 2012. — 191 с.

3. Левченко В. Тиждень психології в школі// Психолог. — 2008. —№ 7-8. - с. 28 – 29.

4. Павлюх В. Декада психології в школі// Психолог. — 2004. —№ 6.- с. 17-29.

5. Прокопчук Ж.В. Правда про куріння// Шкільному психологу. Усе для роботи. — 2011. — №5. - с. 28-34.

6. Решетіло С. Тиждень психології// Психолог. — 2008. —№44. - с. 3-8.

7. Турищева Л.В. Тиждень психології в школі. —Х.: Вид. Група «Основа», 20011.-208 с.

8. https://uk.wikipedia.org/wiki/Сенс_життя

9. http://www.literacy.com.ua/praktychna-pathologija/Тренінг: “Життя- найвища цінність людини”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                           

Додаток   А

 

ХВОСТИ

                             (Парфімова М.А. Лісова школа.)

     У лісовій школі навчалися різні звірі: білка, заєць, вовчик, лисичка, єнот та інші. Вони допомагали одне одному, адже у кожного щось виходило краще, ніж у іншого.

    Ведмедик був найсильнішим, тому коли треба було щось підняти і перевернути, на допомогу кликали його. Лисичка краще за всіх розв’язували логічні задачки і допомагала іншим упоратися з математикою. Білочка дуже гарно витирала дошку, а  Киця оформляла святкові газети.

     Усі були привітні, і хоча незначні суперечки в них виникали, звірі швидко мирилися. Кожен прагнув зрозуміти, прийняти іншого таким, яким він є.

    На зиму деякі звірі змінили свої шубки. Білочка також змінила і ніяк не могла намилуватися своїм новим вбранням, особливо пухнастим хвостиком. Якось на перерві звірі гралися, і Заєць раптом наступив Білочці на хвостика. Пролунав голосний крик, Білочка заплакала, а Зайчик попросив у неї пробачення:

— Я не навмисне, пробач мені, будь ласка…

— Ні, не пробачу!— з образою відповіла Білочка.

— Але чому? — злякався Зайчик.

— Тому що ти зробив це навмисне! Так, так! Ти… заздриш мені, адже у тебе нема такого красивого пухнастого хвостика!

— Це неправда! — закричав Зайчик. — Я не заздрю, і мені дуже подобається мій хвостик!

— Але ж у Білочки і в мене хвостики кращі, ніж у тебе! Зізнайся в цьому, Зайцю! — втрутилась Лисичка.

— Зайцеві не потрібен довгий хвіст! — намагався переконати Ведмедик.

— А у тебе, Ведмедику, також хвіст не вдався! — В один голос викрикнули Вовчик та Лисичка.

     Почалася справжня суперечка. Усі звірі захищали тільки свої хвости. Вони кричали, намагаючись переконати один одного. Пролунав дзвоник на урок і до класу зайшов учитель. Подивившись на до учнів, він зрозумів, що трапився якийсь конфлікт.

— Я не сидітиму із Зайцем, тому що в нього хвіст маленький! — сказала Білочка.

— І я не сидітиму з Вовчиком, тому що він ображає мій хвостик! — промовив Ведмедик.

— То вас посварили хвости? — здивувався Їжак.

— Ми не дружимо з безхвостими! — вигукнула Лисичка.

— Он я! Отже, від сьогодні в нашому класі навчаються «хвостаті» й «безхвості»? — спокійно вів далі учитель. — У такому разі ви неправильно розділилися!

— Чому це?! — обурилися звірі

— Вам треба було поділитися на великих і маленьких, на хижаків та травоїдних, не забудьте також про колір шкіри, очей та інші відмінності. — Учитель уважно подивився кожну мужню в очі. Він побачив там і сором, і образу, і сум. — Чи багато залишилось у вас друзів після такого розподілу? Ви будете самотні.

    Усі звірі мовчали. Шкільний день тривав. Були ще уроки, перерви. Але Білочка тепер не гралася із Зайчиком, а Ведмедик не допомагав «хвостатим». Лунали глузування, образливі прізвиська. Додому «хвостаті» та «безхвостаті» йшли різними дорогами.

    Вовчик пішов зі школи останнім. Він повільно йшов, насолоджуючись сонцем, теплим вітерцем, хмаринками.

     На півдорозі почув дивний звук, схожий на собачий гавкіт. Звук наближався дуже швидко, і Вовчик побачив розлючених псів. Він мерщій кинувся бігти, собаки швидко наближалися до нього. Ось уже відчувається їхній гарячий подих і чути клацання зубів… Але дім зовсім поруч! Вовчик зробив останній ривок і забіг у свою хатинку. Він сидів, заплющивши очі, і чув, як від його домівки віддаляються незвані гості. «Невже я живий?! — подумав Вовчик. — Голова, лапи цілі. А хвіст де ж мій хвіст? Як же я буду безхвостим?! Ридаючи, він із жахом уявив, як у школі з нього насміхатимуться друзі. «Як же бути? З ким мені тепер дружити?! А з ким я сяду за парту?» — із цими думками Вовчик заснув. Настав ранок. Вовчик повільно наближався до школи.

— Іди до нас! — покликала свого товариша Лисичка. Опустивши очі, Вовчик сів до «безхвостих» звірів. У класі запанувала тиша. «Що це з Вовчиком? Чому він так дивно поводиться? — думали учні. Невже з ним трапилося лихо?»

    У цілковитій тиші Вовчик розповів усе, що було вчора, поділився своїми враженнями та думками. Хвостаті та  безхвості звірі з жахом уявили ті події, а потім кинулися обнімати свого товариша.

— Ти живий! Живий! І ти разом із нами! А все інше немає значення!

— Невже тільки таке лихо може вам довести, що найважливіше в житті? — спитав учнів Їжак.

— Ми хочемо, щоб у нашій школі усі учні знову стали разом гратися, вчитися, допомагаючи одне одному та підтримуючи у важкі хвилини, — відповіла Лисичка, і всі однокласники погодилися з нею.

 — Я вважаю, що ми можемо виконати це бажання! — усміхнувся учитель та урочисто промовив: — Так тому й бути! Хай буде так!

«Як добре, що всі ми різні, що є чого навчитися одне в одного»,  — думали звірі, граючись разом і приймаючи всіх такими, якими вони були…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток   Б

 

Притча « Долина і пісок»

 

    Дівчина, гуляючи разом з мамою пляжем, запитала:

— Мамо, як мені поводитися, щоб утримати своїх улюблених друзів? Мама подумала хвилинку, потім схилилась і взяла дві пригорщі піску. Підняла обидві руки вгору і за тиснула міцно одну долоню. Пісок утікав крізь її пальці: що більше стискала пальці, то швидше висипався пісок. Друга долоня була відкритою: весь пісок на ній залишився.

Дівчина подивилася здивовано, а потім вигукнула…

Обговорення:

— Як ви гадаєте, що сказала дівчина?

— Що треба робити, щоб не втратити друзів?

 

                               Додаток   В

 

Додаток   Г

 

 

1

 

docx
Додав(-ла)
дмитрук руслан
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
22 березня 2023
Переглядів
3164
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку