Методика проведення занять у СМГ студентів фізичного виховання

Про матеріал
До основної медичної групи належать студенти без відхилень у стані здоров'я ,або з незначними відхиленнями, але з достатньою фізичною підготовленістю. Студенти основної групи займаються за програмами з фізичної культури в повному обсязі, можуть бути членами спортивних секцій, фізкультурних гуртків,брати участь узмаганнях.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Методика проведення занять у СМГ студентів фізичного виховання Виконала: студентка групи 2м. ФКСз Кононенко Юлія Анатоліївна

Номер слайду 2

Загальні поняття Згідно Положення про фізичне виховання всі студенті проходять обов'язковий щорічний медичний огляд, внаслідок якого їх розподіляють на три медичні групи: основну, підготовчу,спеціальну. До основної медичної групи належать студенти без відхилень у стані здоров'я ,або з незначними відхиленнями, але з достатньою фізичною підготовленістю. Студенти основної групи займаються за програмами з фізичної культури в повному обсязі, можуть бути членами спортивних секцій, фізкультурних гуртків,брати участь узмаганнях. Підготовчу медичну групу складають студенти, які мають незначні відхилення у фізичному розвитку і стані здоров'я та недостатньо фізично підготовлені. Вони навчаються разом із студентами основної групи за загальною програмою з фізичного виховання. Для студентів підготовчої групи застосовують певні обмеження навантажень і більш поступове засвоєння нових рухових умінь і навичок, особливо пов'язаних з високими фізичними навантаженнями. До спеціальної медичної групи належать студенти зі значними відхиленнями в стані здоров'я, яким протипоказані значні фізичні навантаження. Ці відхилення можуть бути постійного або тимчасового характеру (наприклад, після перенесення захворювання). З студентами спеціальної групи проводять заняття за спеціальною програмою, в окреміх групах. Для студентів спеціальної медичної групи рекомендовані заняття ЛФК кожен день не менш ніж 30 хвилин , та один день на тіждень 1,5 год. під наглядом вікладача .

Номер слайду 3

Структура заняття СМГ Заняття складається з трьох частин: підготовчої, основної і заключної. Завдання підготовчої частини - розминка ,підготувка організму до виконання вправ основної частини. Тривалість частини 5–10 хв. Основна частина - формування і вдосконалення рухових вмінь і навичок, розвиток фізичних якостей. Тривалість 15–25 хв. У заключній частині вирішується завдання поступового переходу до інших видів діяльності та приведення організму до спокійного стану. Рекомендовано ходьба , діхальні вправи , вправи на гнучкість. Тривалість 5-10 хв. Співвідношення часу в підготовчій , основній та заключній частіні може змінюватись відповідно до умов заняття.

Номер слайду 4

Підготовча частина Перед заняттям необхідно продумати зміст розминки, її відповідність цілям, завданням і умовам тренування. Якщо заняття проводиться в спортивному залі, то розминку бажано починати з різних видів ходьби і бігу, загальнорозвиваючих вправ у русі та на місці, а закінчувати спеціально-підготовчими вправами і розтягуванням м'язів. Якщо заняття проводиться на вулиці в холодну погоду, то рекомендується спочатку виконати біг або ходьбу, а потім комплекс загальнорозвиваючих вправ. Послідовність виконання вправ - звичайна: "зверху вниз". Вправи підготовчої частини мають бути сформовані індивідуально ,кожним студентом, з урахуванням індивідуальних особливостей та хвороб . Зразок вправ для розминки1. Нахили голови ліво –право ,повороти голови ліво –право, нахили голови вперед –назад, колові рухи головою ліво –право.2. Колові оберти рукамі вперед –назад чи в сторони і назовні : лучезап”ясні , ліктьові , плечові суглоби. Махові рухи прямі руки в сторони , вперед , в гору.3. Нахили тулуба вперед-назад , лівий- правий бік. Повороти тулуба ліво – право. Колові оберти тулуба ліво – право .4. Колові оберти тазостегнові ,колінні , гомілкові суглоби : ліво –право. Махові рухи, прямі ноги в сторони , вперед , назад. Кожну вправу слід починати в повільному темпі й з невеликою амплітудою рухів, поступово її збільшуючи. Кількість повторень кожної вправи 6-8 разів. Після виконання комплексу загальнорозвиваючих вправ можна приступати до основної частини .

Номер слайду 5

Основна частина Основна частина допомогає вирішити питання з недостатньою руховою активністю , проблеми з хронічними захворюваннями , або підтрімання здорового способу життя. Вправи обираються і корегуються самостійно , згіно індивідуальних потреб. Важливо : Вправи які представлені нижче , являються демонстративними, це пріклад як можна сформувати заняття самостійно! Було обрано 10 вправ для прикладу (5 дінамичних, 5 статичних). Динамічні вправи :1) Вправа для ніг: Присідання руки вперед : 3 підходи по 15 разів

Номер слайду 6

2) Вправа для рук віджимання (від різніх поверхонь ) коліна на підлозі : 3 підходи по 15 разів

Номер слайду 7

3) Вправа для спини , вихідне положення на животі : Підняття рук і ніг одночасно : 5 підходів по 20 разів

Номер слайду 8

4)Вправа для мязів живота: Підйом в положення сідячі : 5 підходів по 25 разів

Номер слайду 9

5)Комплексна вправа для попереку та колін : переход з положення присіду в положення нахилу 5 підходів по 15 разів

Номер слайду 10

Статичні вправи 1) Вправа для верхнього плечового поясу , плечових суглобів: Хрест 3 підходи по 1 хв.

Номер слайду 11

2) Вправа для корекції постави: полочка 3 підходи по 1 хв.

Номер слайду 12

3) Вправа для мязів живота: корзинка 3підходи по 1 хв.

Номер слайду 13

4) Вправи для мязів живота. Положення упор лежачі 30 сек., ліва рука в гору 30 сек. , права рука в гору 30 сек. , робимо 5 підходів

Номер слайду 14

5) Вправа для кореції постави та колін: стілець 3 підходи по 1,5 хв.

Номер слайду 15

Заключна частина  заняття (у спорті її найчастіше називають "заминка") призначена для поступового зниження навантаження і, відповідно, відновлення організму. Зміст заключної частини зазвичай складають вправи невисокої інтенсивності (малоінтенсивний біг, ходьба, а також дихальні, махові, розтягуючі і релаксаційні вправи). У число цих вправ можна включати деякі елементи самомасажу - струшування, погладжування, розтирання.

pptx
Додано
31 жовтня 2021
Переглядів
1776
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку