Методика вивчення бігу по дистанції

Про матеріал
Біг по дистанції Нахил тулуба при бігу по дистанції складає приблизно 10 - 15° по відношенню до вертикалі. У фазі амортизації відбувається згинання в тазостегновому і колінному суглобах і розгинання в гомілковостопному, причому у кваліфікованих спортсменів повного опускання на усю стопу не відбувається. Кут згинання в колінному суглобі досягає 140 - 148° у момент найбільшої амортизації. У фазі відштовхування бігун енергійно виносить махову ногу вперед-вгору, причому випрямлення штовхової ноги відбувається у той момент, коли стегно махової ноги підняте досить високо і починається його гальмування. Відштовхування завершується розгинанням опорної ноги. У польотній фазі відбувається активне, надшвидке зведення стегон. Після відштовхування нога за інерцією рухається декілька назад-вгору, швидке виведення стегна махової ноги примушує гомілковостопний суглоб рухатися вгору, наближаючись до сідниці. Після виведення стегна махової ноги вперед гомілка рухається вперед - вниз і рухом, що "загрібає", нога ставиться пружно на передню частину стопи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Методика вивчення бігу по дистанції

Номер слайду 2

Аналіз техніки бігу на короткі дистанціїБіг по дистанції Нахил тулуба при бігу по дистанції складає приблизно 10 - 15° по відношенню до вертикалі. У фазі амортизації відбувається згинання в тазостегновому і колінному суглобах і розгинання в гомілковостопному, причому у кваліфікованих спортсменів повного опускання на усю стопу не відбувається. Кут згинання в колінному суглобі досягає 140 - 148° у момент найбільшої амортизації. У фазі відштовхування бігун енергійно виносить махову ногу вперед-вгору, причому випрямлення штовхової ноги відбувається у той момент, коли стегно махової ноги підняте досить високо і починається його гальмування. Відштовхування завершується розгинанням опорної ноги. У польотній фазі відбувається активне, надшвидке зведення стегон. Після відштовхування нога за інерцією рухається декілька назад-вгору, швидке виведення стегна махової ноги примушує гомілковостопний суглоб рухатися вгору, наближаючись до сідниці. Після виведення стегна махової ноги вперед гомілка рухається вперед - вниз і рухом, що "загрібає", нога ставиться пружно на передню частину стопи.

Номер слайду 3

ПІДВІДНІ ВПРАВИ З БІГУ1. Біг із прискоренням на відрізках до 40-60 м. Слідкувати за поступовим збільшенням швидкості бігу.2. Біг із високим підніманням стегна (мал.34). При відштовхуванні стегно махової ноги піднімається до горизонтального положення, руки тримати, як при бігові. На першому етапі вправа виконується на місці, потім – із великим просуванням уперед. Слідкувати, щоб плечі не відхилялися назад, а стегно піднімалося до горизонтального положення.3. Біг через предмети (м’ячі, естафетні палички та ін.) (мал.35). Змінюючи відстань між предметами, можна встановлювати довжину й частоту кроків (тобто ритм і швидкість бігу).

Номер слайду 4

ПІДВІДНІ ВПРАВИ З БІГУ5. Стрибки з ноги на ногу. Поштовхова нога при відштовхуванні повністю випрямляється, махова нога зігнута в колінному суглобі, потім енергійно виноситься вперед – угору, тулуб нахилений уперед (мал. 36).7. Біг із закиданням гомілки назад із торканням п’ятками сідниць (мал. 37). Слідкувати, щоб тулуб і плечі не нахилялися вперед.8. Біг із високим підніманням стегна й закиданням гомілки назад («колесо»). Слідкувати, щоб опорна нога в момент руху стегна мохової ноги вперед – угору повністю випрямлялась, а стегно подавалося вперед (мал.. 38).9. Нахил тулуба з в. п. основна стійка. Перенести вагу тіла на носки, не відриваючи від землі п’яток.

Номер слайду 5

СПЕЦІАЛЬНІ ВПРАВИ БІГУНА1. Біг на місці з високим піднімання стегна в упорі. З положення тулуба – нахил під кутом 45-50○ (мал. 25). Виконується серіями по 10-20 с.2. Дріботливий біг. Виконується маленькими кроками з великою частотою. Махова нога рухається зверху вниз і ставить на передню частину стопи з поступовим опусканням майже на всю стопу. Поштовхова нога повністю випрямлена, плечі розслаблені (мал. 26). Вправу можна виконувати з плавним переходом із дріботливого до звичайного бігу чи бігу з прискоренням.3. Швидка зміна ніг стрибками. З положення випаду вперед правою, лівою ногою, тулуб прямий. Виконуються серіями (рис. 29).

Номер слайду 6

СПЕЦІАЛЬНІ ВПРАВИ БІГУНА4.«Велосипед» із в. п. лежачі на спині, руки в упорі на поясі здійснити бігові рухи ногами (рис. 30). Вправа виконується серіями в заданому темпі.5. Піднімання ніг і тулуба. Із в. п. лежачи на спині торкатися руками носків ніг, здійснюючи рухи ногами (мал. 31). Вправа виконується серіями в швидкому темпі.6. Біг по сходинках. Виконується у швидкому темпі на різну висоту сходинок (мал. 32) 7. Рухи руками, як і при бігу. Із вихідного положення ноги на ширині плечей, тулуб дещо нахилений уперед, руки зігнуті під прямим кутом (мал. 33). Слідкувати за широтою амплітуди рухів і розслабленістю рук у плечовому поясі.

Номер слайду 7

Методика навчання бігу по дистанціїЗадача 1. Створити правильне уявлення і розуміння техніки бігу на короткі дистанції. Засоби. Пояснення суті й особливостей техніки бігу на короткі дистанції. Роз’яснення правил і організації змагань з бігу на короткі дистанції. Демонстрування техніки бігу на короткі дистанції (зразковий показ, розбір кінограм, кінокільцівок, схем, фотографій). Біг на відрізках 40—60 м. Методичні вказівки: Спочатку виконують біг по прямій. Викладач ознайомлюється з особливостями бігу кожного, встановлює основні помилки і визначає способи усунення їх. Задача 2. Навчити відштовхуватись під час бігу. Засоби. 1. Біг стрибками з ноги на ногу. 2. Те саме, з відштовхуванням внаслідок згинання угомілковостопному суглобі. Біг викидаючи вперед випрямлені ноги. Біг високо піднімаючи стегна. Задача 3. Навчити вільному бігу по прямій. Засоби. Збігання з некрутого схилу . Біг з переходом на біг за інерцією. Біг із зміною темпу. Задача 4. Навчити вільному бігу із швидкістю, наближеною до максимальної, і фінішування. Засоби. Пробігання з ходу відрізків 20, 30 і 50 м. Пробігання відрізків 30 і 60 м з низького старту. Пробігання дистанцій 100, 200 і 400 м. Задача 5. Удосконалення в техніці бігу. Засоби. Спеціальні вправи. Біг з ходу. Повторний і перемінний біг на відрізках 30 - 400 м і ін.

Номер слайду 8

Висновки. Отже, проаналізувавши свою роботу я можу зробити висновок, що без підвідних, спеціальних легкоатлетичних вправ та методиці навчання не можливо вивчати та удосконалювати техніку бігу. Я вказала комплекс вправ для поліпшення бігу по дистанції, на які потрібно звернути особливу увагу.

Номер слайду 9

Джерела інформації:https://sites.google.com/site/fizkultskarb/home/privet/legka-atletika/tehnika-bigu-na-korotki-distanciie/analiz-tehniki-bigu-na-korotki-distanciiehttps://vseosvita.ua/library/metodika-navcanna-tehnici-bigu-na-korotki-distancii-176270.html. Підготовка бігунів на короткі дистанції. Методичні рекомендації. Ужгород 2016. Методика навчання техніці легкоатлетичних видів. Біг на короткі дистанції (техніка, методика). Методична розробка для студентів І курсу. Методичний посібник для студентів коледжу фізичного виховання по підготовці до Державних екзаменів з питань легкої атлетики.

Номер слайду 10

Дякую за увагу

pptx
Додано
5 січня 2022
Переглядів
438
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку