Презентація "Ніл Хасевич"

Про матеріал

Ніл Хасевич. Людина, яка створила візуальний образ УПА

"...Я не можу битися зброєю. Але я б'юся різцем і долотом. Я каліка, б'юся в той час, коли багато сильних і здорових людей в світі навіть не вірять, що така боротьба взагалі можлива... Я хочу, аби світ знав, що визвольна боротьба триває, що українці б'ються "Він міг бути успішним художником і жити богемним життям, виставляючись у закордонних салонах. Натомість став митцем-повстанцем, обравши криївку з примітивним друкарським верстатом. Слава знайшла його вже після смерті - бо саме Хасевич створив більшість візуальних матеріалів Армії.

Ніл Хасевич

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ніл Антонович Хасевич (Бей-Зот) (25.11.1905 - 4.03.1952)«... Я б'юся в той час,коли багато сильних і здорових людей в світінавіть не вірять, що такаборотьба взагалі можлива... Слава Україні...»

Номер слайду 2

Його зброєю були олівець і різець, папір і дерево. І хоч він не очолював збройних формувань, не керував бойовими групами і операціями, його дуже шанували в УПА, максимально оберігали і навіть наполягали на відході на Захід, але він відмовився. Була якась особлива сила духу, нескореності перипетіям життя і примхам долі в цього невисокого, з фізичними вадами чоловіка. Цією незламністю були пройняті його твори і через них сила передавалися іншим повстанцям. І при обшуках, захопленнях криївок роботи Ніла Хасевича вилучалися поруч із цінними документами - як особливо важливі і небезпечні.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

“Невеликого зросту, бідно вдягнений парубок, з палкою в руці, тому що замість лівої ноги - дерев'яна, закінчена грубим патиком примітивна, власної роботи протеза... Пильно учиться і неймовірно матеріально бідує. Із дому від батька не отримує нічого, тому що там не менша біда... Малюнки ж його свідчать про непересічне художнє уміння.".

Номер слайду 5

1926— вільний слухач школи при Академії мистецтв у м. Варшаві 1930—1933— навчається в Варшавській Академії мистецтв. 1927-37 - належав у Варшаві до Української студентської мистецької громади "Спокій” 1935 - член Волинського українського об'єднання, делегат з'їзду ВУО. 1940-х - перебував в українському підпіллі (псевд. Бей, Зот, Старий). 1943-52 - член Крайової референтури пропаганди на Північно-Західних українських землях, член Української головної визвольної ради. 

Номер слайду 6

1931-44 - 35 художніх виставок;1933 - співпраця з часописами "Волинь”, "Шлях", "Волинське слово". 1939 - альбом "Книжкові знаки Ніла Хасевича”(Варшава). 1939 - альбом "Екслібрис Ніла Хасевича” (Філадельфія). 1941 - член Львівської спілки праці українських образотворчих мистецтв 1943-52 - працював у редакції підпільного журналу "До зброї” що видавався політвідділом Головної команди УПА і друкувався на Волині. 1952 - альбом "Графіка в бункерах УПА” (Філадельфія). 1931 - Почесна нагорода "Ватикан"за картину "Прання" 1932 - Почесний диплом Академії за портрет "Мазепа". 1948 - Кавалер Срібного Хреста Заслуги.

Номер слайду 7

Вояк УПА під прибраним ім'ям Бей-Зот. Майже десять років перебував митець у підпіллі. У криївці при світлі каганця різцем і долотом бив ворога художник. Він очолив школу майстрів живопису, сам ілюстрував усі видання УПА-Північ, робив проекти бойових відзнак, виготовляв листівки, які висміювали ворога, журнали "Український перець" та "Хрін". Коли упівці міняли бункер, вони перевозили каліку на велосипеді. 

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

 Живим не здався - застрелився з особистої зброї разом із двома своїми охоронцями - В´ячеславом Антонюком - "Матвієм" та Антоном Мельничуком - "Гнатом", спаливши перед тим усі важливі документи.

Номер слайду 13

 Особлива сила духу, нескореності перипетіям життя і примхам долі в цього невисокого, з фізичними вадами чоловіка. Цією незламністю були пройняті його твори і через них сила передавалися іншим повстанцям.

pptx
Пов’язані теми
Захист України, Розробки уроків
Інкл
Додано
10 січня 2018
Переглядів
2195
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку