Міфи 6 клас готуємось до діагностувальної роботи Презентація з посиланням на авторський Тест

Про матеріал
Презентація для останнього уроку з теми "Міфи на всі часи" НУШ Підготовка до діагностувальної роботи, тест до теми на останньому слайді
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Готуємось до діагностувальної роботи з теми “Міфи на всі часи”

Номер слайду 2

З давніх-давен люди намагалися пояснити світ, природу та своє місце в навколишньому середовищі. Так виникли міфи, що є особливим способом мислення, утіленням колективної свідомості народу, відображенням уявлень і вірувань давніх людей.

Номер слайду 3

Міф (з грецьк. mythos — слово, переказ, звістка) — розповідь, у якій явища природи або реальні події творчо переосмислені давніми людьми, які прагнули дати власне пояснення світу.

Номер слайду 4

У давніх людей було багато запитань: Як з’явився цей світ?Хто управляє ним?Як здобути вогонь і зберегти його?Як здобути їжу?Міфи – це найдавніша форма роздумів людини, спроба зрозуміти, звідки виник світ, яка у ньому роль людини.

Номер слайду 5

Міфи пояснювали, яким чином влаштований світ, який оточує людей. Міфи були особливою формою пам’яті, яка допомагала передавати важливі знання з покоління в покоління.

Номер слайду 6

Міфоло́гія — сукупність міфів певного народу. Основою будь-якої міфології є міфи про створення світу і людей.

Номер слайду 7

Для давніх людей міф був єдиною формою пояснення світу, отже і створювалися вони на різні теми. Дослідники виділяють такі тематичні групи міфів:1. Міфи про тварин.2. Міфи про походження сонця, зірок, місяця (солярні, лунарні, астральні).3. Міфи про створення світу й людини (космогонічні, антропогонічні).4. Культові міфи.5. Міфи про героїв.6. Календарні міфи.

Номер слайду 8

Сукупність міфічних оповідок, об’єднаних спільною темою, героями, місцем дії, подіями тощо стала називатися „міфологічним кіклом” – циклом.

Номер слайду 9

Основа міфу — реальні події, явища природи, перетворені людською фантазією.

Номер слайду 10

“Міф про Прометея”Пожалів людей своїм великим серцем титан Прометей та сміливо порушив Зевсову заборону. Якось він зустрів Афіну Палладу, улюблену Зевсову дочку. Богиня мудрості завжди була прихильною до титана, тож він і попросив її відчинити йому двері чорного ходу, що вів до Зевсового палацу, — адже Прометею було вже не вільно з’являтися на Олімпі. Афіна Паллада так і зробила, думаючи, що Прометеєві цікаво поглянути на новий витвір бога-митця Гефеста — на людей із щирого золота, що, наче живі, слугували богам. А Прометей, опинившись у Зевсовій оселі, мерщій узяв із божественного вогнища невеличку іскру, сховав її в порожній очеретині та й приніс людям на землю.

Номер слайду 11

Міф «ГЕРАКЛ»Геракл — один із найпопулярніших грецьких героїв, наділений дивовижною силою, син Зевса й Алкмени. 12 подвигів Геракла відтворено в багатьох міфах і творах мистецтва.

Номер слайду 12

Тепер ви готові до діагностувальної роботи. Переходьте до її виконання за посиланнямhttps://naurok.com.ua/test/mifi-6-klas-nush-2418196.html

pptx
Додано
8 жовтня 2023
Переглядів
805
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку