Михайло Коцюбинський. "Дорогою ціною". Коротко про письменника. Пригодницький, романтичний сюжет повісті.

Про матеріал
У презентації коротко висвітлено життєвий шлях письменника, історичну основу повісті, подано важливі теоретичні відомості, використано інтерактивні методи до вивчення повісті "Дорогою ціною".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. М. Коцюбинський. Коротко про письменника. Пригодницький, романтичний сюжет повісті «Дорогою ціною»

Номер слайду 2

Восьмикласники!Сьогодні на уроці ви:поглибите свої знання про життя та творчість Михайла Коцюбинського;дізнаєтесь історію написання його повісті «Дорогою ціною»;пригадаєте, які твори за жанром називають повістю;прочитаєте та проаналізуєте уривки повісті «Дорогою ціною», з’ясуєте ідейну спрямованість та символізм;з’ясуєте значення назви твору;висловите своє ставлення, думки та міркування з приводу ідеї повісті, розкриєте її актуальність та значення.

Номер слайду 3

Людську любов, і радощі , й жалі,І совість, що губилась на землі,- У серце взяв, у світ поніс з собою. Андрій Малишко А ще Михайла Коцюбинського називають СОНЦЕПОКЛОННИКОМ за велику любов до життя, волі і Правди. Під його пером оживали і українські хатинки, і вузькі вулички татарських селищ у Криму, і могутні Карпати, де народжувалося вічне і прекрасне кохання. Він умів зазирати не лише в маленькі віконця селянських осель, а й у людські душі.

Номер слайду 4

«Бо життя безупинно і невблаганно іде на мене, як хвиля на берег»,- так сказав про себе Михайло Коцюбинський, який творив не лише українську – європейську літературу і культуру.Інтелігент і аристократ духу, людина високого морального обов’язку й рідкісного таланту, Михайло Михайлович залишив нам у спадок надзвичайно цікаві твори. Любив квіти, захоплювався їх красою і навіть умів з ними розмовляти.

Номер слайду 5

Народився М. Коцюбинський 17 вересня 1864 р. у Вінниці у родині службовця. Рідна садиба Коцюбинського у Вінниці, нині музей письменника. Батьки М. Коцюбинського –Михайло Матвійович та Гликерія Максимівна

Номер слайду 6

Навчався в Барській початковій школі (1875 — 1876), Шаргородському духовному училищі  (1876 — 1880). Після закінчення Шаргородської семінарії у 1880 р. Михайло Коцюбинський поїхав до Кам’янця-Подільського, маючи намір навчатися в університеті, але ця мрія не здійснилася через матеріальні обставини. З 16 років був у складі Одеської філоксерної комісії, яка боролася зі шкідником винограду — філоксерою. Працює в Бесарабії і Криму. Філоксе́ра (Daktulosphaira vitifoliae) — коренева попелиця із ряду рівнокрилих, що вражає листя і кореневу систему винограду.

Номер слайду 7

У 1886–1889 Коцюбинський дає приватні уроки і продовжує навчатися самостійно, а 1891-го, склавши іспит екстерном при Вінницькому реальному училищі на народного учителя, працює репетитором. У 1885 р. Михайло Михайлович був притягнутий до судової відповідальності за участь у підпільній організації “Молода громада”.

Номер слайду 8

У Чернігові зустрів Віру Устимівну Дейшу, яка стала його дружиною. Михайло Коцюбинський з дружиною та дітьми. Зліва направо: Ірина, Віра, Роман, Юрій, Михайло,  Оксана.

Номер слайду 9

Помер письменник 25 квітня в Чернігові. Останніми словами вмираючого були : “Я жити хочу!” Було тоді Михайлові Михайловичу лише 48 років. Похований на Болдиній горі в гаю Троїцького монастиря. Великому СОНЦЕПОКЛОННИКУми сьогодні приносимо квіти своєї вдячності за безмежну любов до світу , життя, Правди і Волі, за великий талант нести у світ тепло, доброту, ніжність і вміння залишатися собою у непростих життєвих обставинах.

Номер слайду 10

Літературна спадщина

Номер слайду 11

В одній із своїх поезій в прозі «Пам'ять душі» Михайло Коцюбинський запитував: «Хто щасливий?» І відповідав: «Той, хто дає багато, а бере найменше. На чиїх слідах виростають найкращі квітки, хто по своїй дорозі розкидає для вжитку всіх самоцвіти…». Як ви розумієте ці рядки?Цікаво знати

Номер слайду 12

Твір «Дорогою ціною» написаний у 1901році і надрукований у 1902 році. Події відбуваються в 1834-1836рр. Обставини цього періоду: ліквідація Задунайської Січі; втеча селян у Бессарабію і за Дунай. Паралельно у повісті відтворено часи Коліївщини (1768) і 30-х років ХІХ ст.Історична основа повісті «Дорогою ціною».

Номер слайду 13

Задуна́йська Січ  — козацьке військове формування на території Османської імперії 18—19 століть. Виникло після зруйнування російськими імператорськими військами Нової Січі й ліквідації Запорізького козацького війська у червні 1775 року в нижній течії Дунаю. Запорожці оселилися спочатку на лівому березі, а потім османська адміністрація переселила їх на правий берег. Історична довідка 

Номер слайду 14

Є такі роди літератури: Дорогою ціною належить до…Основні жанри епосу – це… Лірика епос драмаепосу. Оповідання. Повість. Роман. Жанр твору «Дорогою ціною» - повість. Неповне речення

Номер слайду 15

Літературознавчий словник: Повість - цепрозовий жанр описово- оповідного типу, в якому життя подається у вигляді ряду епізодів з життя героя, середня епічна форма, яка показує етап життя героя.

Номер слайду 16

Теорія літератури. Ознаки повісті:

Номер слайду 17

твір із захоплюючим сюжетом про складні випробування, через які проходять герої. Теорія літератури.повість із пригодницьким, романтичним сюжетом. Жанр твору: Пригодницький твір -

Номер слайду 18

Невелика експозиція, у якій окреслюється історична атмосфера часу. Динамічність розгортання подій. Велика кількість пригод, несподіваних поворотів сюжету. Прийом переодягання (Соломія переодягається в парубка). Пригоди й несподіванки під час подорожі: переховування біля переправи через Дунай, у плавнях, зустріч пораненого Остапа з вовком, екзотична сім’я циган. Несподівана кінцівка: загибель Соломії й виживання Остапа, незважаючи на поранення та пізніші випробування, про що дізнаємося з епілогу. Ознаки пригодницького сюжету

Номер слайду 19

Боротьба за своє кохання — основний мотив поведінки Соломії. Жіночність і мужність, винахідливість і рішучість головної героїні. Пейзаж як засіб відтворення переживань героїв. Зображення внутрішнього стану під час двобою Остапа з вовком. Ознаки романтичного (психологічного) сюжету

Номер слайду 20

Зображення героїчної боротьби українського народу проти кріпацтва, непереможного прагнення селян-кріпаків до вільного життя. Оспівування волелюбності українського трудового народу, утвердження непримиренності інтересів багатих і бідних, заклик здобувати волю, хоча б і дорогою ціною. «Вільний дух народу ще тлів під попелом неволі. Пісня волі, споетизованої, може, в давні дні лихоліття, чаруючим акордом лунала в серцях молоді, поривала її туди, де ще не чуть кайданів, скованих на людей людьми». Літературний аналіз твору. Тема: Ідея: Основна думка:

Номер слайду 21

Повість М. Коцюбинського «Дорогою ціною» починається прологом, а закінчується епілогом. Це — елементи композиції (будови) художнього твору. Пролог (з грецьк. pro — передмова, logos — слово) — вступ, що містить розповідь про події, які передували основній розповіді. Прочитавши пролог повісті «Дорогою ціною», ви відразу зорієнтуєтеся в добі, яка зображена, у її особливостях. Це допоможе глибше зрозуміти зміст усього тексту. Епілог (з грецьк. epi — після, logos — слово) — післяслово, заключна час тина твору, що розповідає про події, які відбулися після завершення розв’язки. Не кожен літературний твір має пролог і епілог. Необхідно знати. Елементи композиції

Номер слайду 22

Визначте сюжетні елементи повісті «Дорогою ціною». (експозиція, зав’язка, розвиток подій, кульмінація та розв’язка)Робота в групах ІІ група. І група. Визначте позасюжетні елементи (портрет, авторський відступ, інтер’єр, екстер’єр(опис зовнішнього вигляду тварини), пейзаж).

Номер слайду 23

Підказка: Текст повісті: Прочитайте пролог та епілог твору. Знайдіть відповідь. Повість “Дорогою ціною”Проблемне питання: Чому твір називається «Дорогою ціною»?

Номер слайду 24

Діаграма Венна. Віл. Свійська тварина. Покірна,невимоглива,невибаглива. Тур. Дика тварина. Не терпить неволі, непокірний. Великі,сильніПисьменник щодо уярмленого народу використовує заперечне порівняння вола і тура. Чому?

Номер слайду 25

Працюємо над змістом твору. Кроссенс

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Графічний диктант «Так» чи «Ні» (з використанням сигнальних карток). Пан силоміць видав Соломію заміж за нелюба. Остап втікає, щоб бути разом із Соломією. Соломія першою залишає рідний край і йде у бесарабські степи, за нею рушає Остап.4. Український народ у повісті порівнюється із туром.5. Остап втікає у Бесарабію від рекрутчини.6. Соломія – ідеал жінки не тільки у творчості Михайла Коцюбинського, а й для сучасного покоління. Ключ: 1. Так. 2. Ні. Відповідь: 1.1, 2.2, 3.2, 4.1, 5.1, 6.1.

Номер слайду 28

Метод ПРЕС. Воля – це…

Номер слайду 29

Метод “Мікрофон”Чи сподобався вам урок?Які риси характеру ви хотіли б запозичити у головних героїв?Якби ви були автором, який кінець твору ви написали б?

Номер слайду 30

Творче завдання. Від широкого до концентрованого. СЕНКАН1. Слово- іменник (М. Коцюбинський)2. Два прикметники3. Три дієслова4. Речення із чотирьох слів. Слово – синонім до першого рядка

Номер слайду 31

Сьогодні на уроці

Номер слайду 32

Домашнє завдання

Середня оцінка розробки
Структурованість
2.0
Оригінальність викладу
1.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
2.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Выпрыжкина Елена
    Загальна:
    2.3
    Структурованість
    2.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
20 лютого 2021
Переглядів
6968
Оцінка розробки
2.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку