Михайло Коцюбинський. Коротко про письменника. Пригодницький, романтичний сюжет повісті «Дорогою ціною». Композиційні особливості твору

Про матеріал
Інтерактивна презентація до програмового твору "Дорогою ціною" М.Коцюбинського.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Михайло Коцюбинський. Коротко про письменника. Пригодницький, романтичний сюжет повісті «Дорогою ціною». Композиційні особливості твору. ТЕМА УРОКУ:

Номер слайду 3

« Воля , воля і воля! Се чарівне слово , споетизоване столітнім дідом , розпалювало кров…»

Номер слайду 4

186418761882189018981897191219011871

Номер слайду 5

17 вересня 1864 р. у м. Вінниці народився Михайло Коцюбинський

Номер слайду 6

1871 р. сім’я з м. Вінниці переїздить у м. Бар.

Номер слайду 7

З 1876-1880 р. навчається у Шаргородській духовні школі.

Номер слайду 8

У 1882 р. складає іспити на народного вчителя і розпочинає вчителювати.

Номер слайду 9

У 1890 р. відвідує м. Львів, де знайомиться із Франком. Друкує за його підтримки перший вірш. У с. Криворівня на Прикарпатті часто зустрічається із І. Франком, Лесею Українкою, В. Стефаником, В. Гнатюком.

Номер слайду 10

У 1901 р. виходить друком повість «Дорогою ціною».

Номер слайду 11

У 1897 р. переїздить до Житомира, де працює в газеті «Волынь». Через утиски звільняється.

Номер слайду 12

У 1898 р. переїздить до Чернігова, де у працює у земстві. Розгортає активну літературну діяльність. Пише найкращі свої твори.

Номер слайду 13

На початку 1912 року Коцюбинський тяжко захворів. 25 квітня 1913 р. помер.

Номер слайду 14

ТЕОРІЯ ЛІТЕРАТУРИОповідання – невеликий за розміром розповідний твір здебільшого про одну або кілька подій з життя персонажа, зрідка кількох персонажів. Повість – розповідний прозовий твір (зрідка віршовий), що за широтою охоплення життєвих явищ наближається до роману, але має здебільшого одну сюжетну лінію та меншу кількість персонажів.{306799 F8-075 E-4 A3 A-A7 F6-7 FBC6576 F1 A4}ОЗНАКИ ОПОВІДАННЯ: ОЗНАКИ ПОВІСТІ:прозова форма;невеликий обсяг;невелика кількість персонажів.прозова форма;невеликий обсяг, але часові межі твору охоплюють значний проміжок часу;зображення кількох подій з життя головних героїв;детальні розповіді про події, широкі описи природи.

Номер слайду 15

ПАСПОРТ ТВОРУПРОБЛЕМИТВОРУКОМПО-ЗИЦІЯПРОЛОГ

Номер слайду 16

Жанр:історична, пригодницько-психологічна повість.

Номер слайду 17

Тема:* зображення щирого кохання двох вільних духом людей; * боротьба українського народу проти кріпацтва; * непереможне прагнення селян-кріпаків до вільного життя.

Номер слайду 18

Ідея:* оспівування волелюбності українського народу, утвердження непримиренності інтересів багатих і бідних, заклик здобувати волю, хоча б і дорогою ціною; * уславлення невмирущості кохання.

Номер слайду 19

Проблеми твору:* воля і кріпацтво; * боротьба за кохання і щастя;* боротьба за долю українського народу.

Номер слайду 20

СЮЖЕТНІ ЛІНІЇ ТВОРУ

Номер слайду 21

КОМПОЗИЦІЯ ТВОРУ

Номер слайду 22

Письменник щодо уярмленого народу використовує заперечне порівняння вола і тура. Знайдіть у цих образах спільне та відмінне. Що символізують ці образи у творі? Якими їх описано? Зачитайте. Свійська тварина, самець великої рогатої худоби, спеціально призначений для відгодівлі, роботи, забою. Покірний, невибагливий… звичайний господарський віл, якого паша й спочинок могли зробити щасливим…ВІЛТУРДика тварина, первісний бик, пращур великої рогатої худоби. Непокірний, не терпить неволі. … дикий, загнаний, знесиленний, але овіяний ще степовим вітром, із не втраченим іще смаком волі, широких просторів. Він йшов у ярмі, скорившись силі, хоч часом із гніву очі йому наливались кров'ю, і тоді він хвицав ногами і наставляв роги... Великий, сильний, має роги

Номер слайду 23

Обмін враженнями щодо прочитаного прологу«Мозковий штурм»Пригадаймо, що таке алегорія?З якою метою старше покоління показувало молоді на своїх долонях «мозолі від шаблі, піднятої в оборону народних і людських прав»?Які негативні явища тогочасного життя змальовуються у пролозі?Які почуття викликав у вас прослуханий уривок?

Номер слайду 24

Номер слайду 25

2. Заповнити таблицю на ст. 163.

pptx
Додано
3 квітня
Переглядів
31
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку