Микола Васильович Гоголь. Цикл петербурзьких повістей: основні теми та проблеми. «Шинель»

Про матеріал
Презентація матеріалу до уроку зарубіжної літератури у 9 класі Микола Васильович Гоголь. Цикл петербурзьких повістей: основні теми та проблеми. «Шинель».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цикл петербурзьких повістей: основні теми та проблеми. «Шинель». Микола Васильович Гоголь

Номер слайду 2

Петербурзькі повістіПетербурзькі повісті (рос. Петербургские повести) — загальна назва п'яти повістей, написаних Миколою Гоголем, і назва складеного з них збірника. Об'єднані спільним місцем дії — Санкт-Петербургом 1830—1840-х років.https://cutt.ly/ak. XEls. X

Номер слайду 3

Петербурзькі повісті: зміст збірки«Невський проспект» (рос. «Невский проспект»)«Ніс» (рос. «Нос»)«Портрет» (рос. «Портрет»)«Шинель» (рос. «Шинель»)«Записки божевільного» (рос. «Записки сумасшедшего»)https://cutt.ly/ak. XEls. X

Номер слайду 4

Петербурзькі повісті: зміст збірки. Повісті створювалися протягом 30—40-х років XIX століття. 1835 року були видані повісті «Записки божевільного», «Невський проспект», «Портрет» (значно перероблений варіант цієї повісті вийшов у 1842 році), більшість з яких були написані одним-двома роками раніше. Наступного, 1836, року з'явилася на світ повість «Ніс», а 1842 — «Шинель».https://cutt.ly/ak. XEls. X

Номер слайду 5

Петербурзькі повісті: зміст збірки●В «Петербурзьких повістях» сюжети зосереджені навколо столиці Російської імперії – Петербурга. Але це світ не стільки географічний, скільки духовно-культурний.● Думка, на яку нанизані повісті, цілком негативна. Автор намалював Петербург як дивне місто, що живе обманом і брехнею. Ними пронизані його вулиці. Вони володіють душами його мешканців.●З самого звичайного, нічим не примітною життя раптом, несподівано виникає фантастика, дивина, нічим не мотивована, безпричинна. І тут виявляється, що в темній безодні петербурзького світу прихована страшна, похмура романтика.●Вся дійсність насправді просякнута злом і тому здатна приймати найфантастичніші форми і види. Така подвійність зображення, коли реальність перетворюється на фантастику, а фантастика обертається реальністю, коли фантастичне і реальне неподільно злиті, оголює примарність дійсності і створюється Гоголем за допомогою гротеску. Саме гротеск лежить в основі «Петербурзьких повістей». При цьому гротеск може пронизувати всю повість від початку до кінця, а може з’являтися в кульмінаційний або інший момент розповіді. Але присутність гротеску в буденному і навіть побутової повсякденності обов’язкова.

Номер слайду 6

Петербурзькі повісті. “Шинель”“...словом, даже тогда, когда все стремится развлечься, — Акакий Акакиевич не предавался никакому развлечению…”

Номер слайду 7

“Шинель”: історія написання повістіЯкось Гоголь почув історію про бідного чиновника, який дуже любив полювання. Ціною жорсткої економії і виснажливої понаднормової праці він зібрав гроші і купив дорогу рушницю. Але першого ж дня,коли він на човні вирушив Фінською затокою, рушниця упала в воду. Утрата так засмутила чиновника, що він захворів і був на межі життя і смерті. Товариші дізналися про цю пригоду, зібрали гроші й купили йому таку саму рушницю. Із цієї історії виник задум написати повість, у якій би розповідалось про бідного чиновника, що виплекав собі мрію, а потім утратив бажане. Цією чудовою повістю Гоголь увів у літературу образ “МАЛЕНЬКОЇ ЛЮДИНИ”, яка живе безпросвітним життям, і позбавлена елементарної поваги до себе.

Номер слайду 8

“Маленька людина”“Маленька людина”. Непомітне та нікому не потрібне життя…. Але ж життя, хоч і чуже. Напевно, важко жити такій людині, якщо вона нікому не потрібна, не може навіть сподіватись на захист або увагу оточуючих. Нічого, крім насмішок, вона не отримує. Із самотністю, душевним болем, життєвими негараздами вона залишається “один на один”.

Номер слайду 9

“Маленька людина”За історією однієї людини прихована історія цілого прошарку суспільства - чиновників, які існували непомітно, виконували свою роботу і не сподівались на увагу начальства.

Номер слайду 10

Коментований переказ повісті ПЛАН Акакій Акакійович і ділові папери в департаменті. Шинель - образ-символ його життя. Шинель ремонту не підлягає. Шинель готова. Вітання колег. Лихо на темній площі. Зустріч із байдужістю “значних людей”. Хвороба та смерть. Поява примари на вулицях Петербургу. Генеральська шинель підійшла мерцю за розмірами.

Номер слайду 11

“Шинель”: жанр ●Жанр «Шинелі» визначають як повість, але не стільки за обсяг (твір не перевищує двадцяти сторінок), скільки за величезну смислову наповненість. Проста історія про бідного чиновника набула значного філософського підтексту. Це не просто викривально-сатирична повість, а художній твір, який розкриває вічні проблеми людського життя, сенс самого буття людини на землі.

Номер слайду 12

“Шинель”: тема, ідея, проблеми●Темою повісті «Шинель» стала реалістично-фантастична історія дрібного петербурзького чиновника, який жив непомітним життям без мрій і прагнень, радів своїй роботі переписувача паперів. Коли виникла необхідність придбати нову шинель, йому довелося економити на всьому. Омріяна річ придбана, але її вкрали, і ніхто не допоміг знайти злочинців. Це призвело до смерті героя, а помститися він зміг, лише з’явившись привидом.● У повісті порушено суспільні проблеми. Образ Акакія Акакійовича розглядають як жертву бюрократичної системи й людської байдужості. Підкреслюючи типовість долі «маленької людини», Гоголь говорить, що не важливо, у якому департаменті це сталося. Після смерті Башмачкіна його місце одразу посів інший чиновник, ніхто не відчув утрати,— логічний ланцюжок замкнувся.● Етичні проблеми письменник прагнув розв’язати, закликаючи до великодушності й справедливості, адже кожна людина має право на повагу. І в слабкому протесті проти жартів та одвертих знущань — «Облиште мене, і навіщо ви мене кривдите?» — звучать інші слова: «Я брат твій».

Номер слайду 13

“Шинель”: тема, ідея, проблеми● Ключ до розуміння ідеї повісті слід шукати у словах самого М. В. Гоголя: «Навіщо ж зображувати бідність... і недосконалість нашого життя, вихоплюючи людей із життя, віддалених завулків держави? Ні, буває час, коли інакше не можна спрямувати суспільство і навіть покоління до прекрасного, поки не покажеш усю глибину його справжньої мерзенності».● Тож головними думками повісті Гоголя «Шинель» є критика тогочасного суспільства, байдужого до «маленької людини», заклик до милосердя, любові та взаєморозуміння між людьми, утвердження права кожної людини на гідні умови існування та справедливе ставлення до неї.

Номер слайду 14

Проблеми, порушені в повістіпроблема людської гідностіпроблема “маленької людини”самотністьбюрократизмнелюдяність

Номер слайду 15

Повість складається з двох частин Історія з шинеллю Шинель - “вічна ідея” героя, якою він живе. Світ Акакія Акакійовича - це бездушний світ чинів та грошей, абсурдний простір існування. “Фантастичне закінчення”Утопічне здійснення ідей справедливості та відплати, використання прийому “нефантастичної фантастики” - про покійника ходять слухи, яким можна як вірити, так і не вірити.

Номер слайду 16

Риси романтизму та реалізму в повісті Романтизм Реалізм

Номер слайду 17

Риси романтизму та реалізму в повісті Романтизм поява привиду в кінціпокарання “значної особи”Реалізм опис службових обов’язків героязображення побуту чиновниківприготування до пошиття шинелібайдужість тих, хто мав би захистити

Номер слайду 18

Гоголь хотів донести до читача думку: якою б слабкою не була людина, яке б мізерне місце не займала у житті, вона не заслуговує на знущання й презирство. Зверхність принижує того, хто дає їй волю.

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Знати зміст повістіЗанотувати інформацію зі слайдів № 11,12,13, вивчити. Скласти цитатну характеристику образу А. А. Башмачкіна

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гагаріна Тетяна Юріївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
До підручника
Зарубіжна література 9 клас (Волощук Є.В., Звиняцьковський В.Я., Філенко О.М.)
Додано
25 листопада 2021
Переглядів
7004
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку