Міні підручник "ПРИРОДА І ЛЮДИНА за творчістю Дж. Кітса, Г.Гейне, Й. Гете"

Про матеріал
МІНІ – ПІДРУЧНИК для 5 класу " Природа і людина" за творчістю Дж. Кітса, Г.Гейне, Й. Гете. На допомогу вчителеві та учням
Перегляд файлу

МІНІ – ПІДРУЧНИК для 5 класу

На допомогу вчителеві та учням

 

 

ПРИРОДА І ЛЮДИНА

за творчістю Дж. Кітса, Г.Гейне, Й. Гете

 

Результат пошуку зображень за запитом "дитина природа"

 

 

Над підручником працювала

вчитель ОЗНЗ-ЗСШ І-ІІІст. м.Хирів

Турко Тетяна Осипівна

 

 

 «Людина, для якої книжка уже в дитинстві стала такою необхідною,

 як скрипка для музиканта, як пензель для художника,

ніколи не відчує себе обділеною, збіднілою , спустошеною»

В.Сухомлинський

 

 

 

                                                                  Дорогий П'ятикласнику!

      Ти подорожуєш захоплюючою  та  чарівною КРАЇНОЮ ЗАРУБІЖНОЇ  ЛІТЕРАТУРА. Вона складає собою велику кількість розділів, тем, історичних періодів. На її сторінках Ти уже зустрів немало героїв, казкарів, поетів. Та книга, яку тримаєш в руках, допоможе пізнати дивний світ природи, почути його думки, сповнитись його настроями, звуками. Адже навколо нас усе вирує життям – зупинись на мить, послухай: спів пташок, шелест трав, дзюрчання струмка, подих вітру чи величава мовчазність гір…   А кросфорди, головоломки, тести та творчі завдання розвиватимуть твою кмітливість, уважність, чуттєвість і просто світосприйняття.

      Це справжній щоденник мандрівника. Бажаю Тобі успіхів, щоб навчання було для Тебе приємною і захоплюючою справою. Хай щастить!

З повагою Укладач.

 

Результат пошуку зображень за запитом "людина і природа"

 

 

 

 

 

 

« Вільне письмо»

Випереджувальне завдання:  «Природа для людини чи людина для природи?»

 

Ми всі — діти природи, її часточка. Вона, велична і могутня, дарує нам життєві радощі, бо годує й зодягає, вчить і радить, застерігає й попереджує, винагороджує за хазяйновитість і суворо карає за байдужість і бездушність.

         Природа — джерело нашого матеріального добробуту, якщо ми, люди, по-розумному використовуємо її багатства. Людина й природа нероздільні. Зв’язок з природою діє на людину життєдайно: той, хто живе в гармонії з навколишнім світом, не може не володіти внутрішньою красою. Така людина на живиться цілющою енергією природи, вона спокійна, врівноважена й випромінює позитив.

Природа — вічне джерело натхнення. Скільки прекрасних полотен живопису, музичних шедеврів, поетичних рядків створено від спілкування з нею, бо її потрібно розуміти серцем!

 

 

Творче завдання

Сенкан до слова «природа»

 

Природа

Вічна, таємнича

Надихає, тішить, хвилює

Природа –життя для людства

Скарб.

 

 

 

Спробуй  впізнати

 

 

Цікаве про Англію:

- У 17-18 століттях в Англії існувала посада королівського відкривача океанських пляшок з листами.

-  Девіз на гербі Великобританії написаний французькою мовою: «Dieu et mon droit» («Бог і моє право»).

- Спочатку парасолька служила для захисту від сонця. Як укриття від дощу парасолю вперше застосував англієць Джонас Хенвей в 1750 році.

-У Великобританії немає писаної конституції.

-У Англії є два прапори: Червоний Хрест Святого Георгія на білому тлі і Державний прапор Сполученого Королівства, який складається з прапорів Англії, Шотландії та Ірландії. 

-Букінгемський палац має 775 кімнат.

-На будь-якій поштовій марці має стояти назва країни, що її випустила, латинськими літерами. Якщо назви не виявиться – значить, це марка Великобританії. Вона звільнена від такого обов’язку як перша в історії країна, яка використала марки.

-Настільний теніс з’явився як розвага для вищого англійського суспільства в 1880-х роках. Роль сітки спочатку виконували складені в ряд книги, кулькою служили пробки від шампанського, а ракетками – портсигари. Назва цієї гри тих часів була “wiff-waff”.

 

 

Твій світ уяви

 

Передайте асоціації про Англію за допомогою

 

ЗВУК

СМАК

ЗАПАХ

КОЛІР

 

 

 

 

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "джон кітс"

 

 

                       Цікаві факти 

                                                                                          Джон Кітс народився в сім’ї конюха, він був найстаршим із чотирьох дітей Томаса та Френсіс Дженнінгс Кітсів, які дожили до дорослого віку. Джона хрестили в церкві святого Ботольфа за Єпископськими воротами. В дитинстві Кітс відвідував дамську школу. Родині не вистачало грошей послати Джона навчатися в Ітон або Гарроу, тому в 1803 хлопець поступив у школу-інтернат, товаришував з сином директора школи. Кітс, втративши  батьків на 15-му році життя, був відправлений до Лондона для вивчення медицини; він не міг дозволити собі здобути університетську освіту і навіть не мав можливості зайнятися вивченням іноземних мов.

      Незабаром Кітс залишив заняття медициною в лондонських госпіталях і зосередився на літературі. Перший вірш Кітса «Імітація Спенсера» був написаний у 19 років (1814). Але за життя його твори не отримали високої оцінки критиків і читачів. Найкращі твори Кітса були написані, коли йому було 23 роки. В останній рік життя практично відійшов від літературної діяльності.    Більшість членів сім’ї Кітсів стали жертвами «родинної хвороби» – туберкульозу. На початку лютого Кітс двічі мав крововиливи в легені. Він утратив значну кількість крові, й лікар ще додатково зробив йому кровопускання. За порадами лікарів Кітс згодився переїхати в Італію разом із товаришем Джозефом Северном. Вони вирушили в дорогу 13 вересня 1820. На борту корабля Кітс написав останній варіант «Ясної зорі».

       Подорож була важкою. Спочатку корабель потрапив у шторм, потім у повний штиль, що сповільнило його рух. Коли, врешті-решт корабель пристав до берега в Неаполі, йому довелося простояти 10 днів під карантином, оскільки італійці підозрівали епідемію холери в Британії. Незважаючи на догляд Северна й доктора Джеймса Кларка, здоров’я поета погіршувалося. Лікування, можливо, навіть прискорило смерть. Кітс помер 23 лютого 1821 і був похований на Римському протестантському цвинтарі. Перед смертю він побажав лежати під безіменним каменем, на якому були б викарбувані слова в ямібчному пентаметрі «Тут лежить той, чиє ім’я написане на воді». Надпис на могильному камені відрізняється на день від офіційної дати смерті. Заради санітарної безпеки італійська влада спалила меблі з Кітсової кімнати, обдерла шпалери на стінах, замінила вікна, двері й підлогу. Там же похований Северн, який залишався з Кітсом до самого кінця.

 

John Keats firma reconstrucción.pngАвтограф Джона Кітса

 

 

 

Будинок  друга Чарлза Армітейджа Брауна,

Вентворт-Плейс (ліворуч) де певен час проживав Дж. Кітс

Муза митця - Фанні Браун  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fb/Fannybrawne.jpg

                                                                                                                               Могила Кітса у Римі

Могила Кітса у Римі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Обмінюємось думками (інформаційне гранування)

 

  • Що  вас  найбільше  вразило  в  біографії  поета?
  • Які  факти  з  біографії  викликали  співчуття?
  • Які  події  з  життя  Джона  Кітса  можуть  бути  прикладами  для  сучасного  покоління?

https://naurok.com.ua/uploads/files/13524/42044/43639_html/images/var-www-user-data-www-naurok-com-ua-web-uploads-files-13524-.002.png

Природа, мистецтво, поезія – це те, що приносить людям задоволення, розраду, те, що допомагає зрозуміти сутність життя й різноманітних його виявів – любові, дружби, вірності, чесності, краси. Джон Кітс був закоханий у природу. Картини природи в Кітса спо­кійні, гарні, осяяні літнім сонцем. Це луки, ліси, річки Англії. Кожна квітка має свій характер, свою яскраву чи ніжну барву. Над ними в'ються бджоли і метелики, в небі літають ластівки, бринить спів жайворонка. Все оповите спокоєм, дихає нічим не обмеженою свободою і миром. 

 

http://qrcoder.ru/code/?https%3A%2F%2Fnoisefx.ru%2Fskachat-zvuk-sverchka.html&4&0(спів цвіркуна)

 

Обговорення та враження:

Чи чули ви колись такі звуки?

Як називають цю комашку?

Опишіть як виглядає цвіркун.

 

Подорож у світ природознавства

    Результат пошуку зображень за запитом "коник і цвіркун" Цвіркуни люблять світло, тепло і сонце. У зв’язку з цим їх середовищем проживання є соснові ліси, а також поля з луками.

       Довжина тіла комахи становить від 17 до 23 міліметрів. Самки трохи менше, ніж самці. Форма тіла цвіркуна щільна, він має велику голову. Найчастіше колір цвіркунів чорний, проте, бувають і особини коричневого відтінку. У цвіркуна є вусика-антени та три пари ніг. Цвіркун володіє сильними щелепами. Щоб знайти собі пару самець сидить біля своєї нори і виконує пісню. Він підводиться і тре передніми крилами . Самка чує цю пісню.

       На зиму цвіркуни риють нірки і там ховаються від холодів. Живуть цвіркуни недовго. Як тільки комаха приймає дорослий вигляд, вона можу жити ще близько 3-х тижнів. Кожен цвіркун веде одиночний спосіб життя і має власну територію. Комаха споруджує нору і проводить весь свій час поруч з нею. Харчуються цвіркуни тим, що знаходиться неподалік від них: рослини, трава та інша їжа рослинного походження.

       Якщо в теплу погоду вийти в поле, майже завжди можна почути стрекотіння коників, ще до того як ви їх побачите. Це дивовижна і незвичайна комаха. У світі існує понад 7 тисяч різних видів цих комах.

     Коли вони співають, створюється враження, ніби хтось стукає молоточками. Напевно, з цим і пов’язана його назва – коник-стрибунець. У нього дві пари крил, передні і задні. Звуки коник видає завдяки руху крилами, він тре ними одне об одне, ніби грає смичком по струнах. Але стрекотати можуть лише самці. Форма тіла коника зеленого Тільце у цих комах видовжене, а на конусоподібній голові є довгі вусики. У самок в кінці тіла є тонкий і довгий відросток, міцний і гострий, схожий на шаблю. Він може бути більше сантиметра в довжину. Якщо придивитися до коника-стрибунця, на передніх ногах можна побачити довгі щілини – це його вуха. У нього колосально гострий слух і дуже сильно розвинені задні лапки, завдяки чому ці комахи добре стрибають. В разі небезпеки, якщо стрибун попався хижакові, він може пожертвувати своєю кінцівкою, щоб вирватися і сховатися.

 

 

Можливо, Ти майбутній художник….

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "розмальовка цвіркун"

 

 

 

 

 

Літературознавчий навігатор

Сонет – це 14-рядковий вірш, який складається із двох катренів (чотирирядкова строфа) і двох терценів (трирядкова строфа). Найвідомішими творцями сонетів були італійці Данте Аліг’єрі, Франческо Петрарка, Вільям Шекспір.

     Сонет Дж. Кітса відноситься до пейзажної поезії.

Пейзаж – опис природи в художньому творі. Він вказує на час і місце дії.

У художньому мистецтві є такі види пейзажу: гірський, міський, сільський, парковий, мариністичний.

 

Сьогодні ми розпочнемо знайомство із кращими зразками світової поезії, що присвячені природі, мистецтву. Одним із найвідоміших творів ранньої поезії Кітса став прозоро-прос­тий своїми образами й глибокий за думкою сонет «Про коника і цвіркуна».


Поезія землі не вмре ніколи,
Опівдні, як мовчать серед гілок
Птахи в гаю, невтомний голосок
Обнизує покоси й частоколи.
Це коник, він поймає гори й доли,
На стернях довгий ведучи танок,
А стомиться — стихає на часок
У затінку стебла або стодоли.
Поезія землі не оніміє:
Коли зима в мовчання крижане
Поля заковує, цвіркун у хаті
Заводить пісню, що в теплі міцніє,
Нагадуючи всім, хто задрімне,
THE POETRY of earth is never dead:
When all the birds are faint with the hot sun,
And hide in cooling trees, a voice will run
From hedge to hedge about the new-mown mead;
That is the Grasshopper’s—he takes the lead
In summer luxury,—he has never done
With his delights; for when tired out with fun
He rests at ease beneath some pleasant weed.
The poetry of earth is ceasing never:
On a lone winter evening, when the frost
Has wrought a silence, from the stove there shrills
The Cricket’s song, in warmth increasing ever,
And seems to one in drowsiness half lost,
The Grasshopper’s among some grassy hills.


Спів коника в траві на сіножаті.
(Переклад Василя Мисика)

 

Словникова робота

Коник –комаха, яка здатна стрибати

Цвіркун – різновид коника, часто живе в людській оселі;

Частоколи –огорожі;

Стерня –залишки стебел і корінців після скошування зернових;

Стодола- господарське приміщення  для зберігання врожаю

Доли –долини, простір;

Сіножать – місце, відведене для косіння трави на сіно.

       

 

Завдання «Чи уважний Ти читач?»

Вибрати ті  слова, яких автор не називає у сонеті

C:\Users\stels\Downloads\Word Art 2.jpeg

 

 «Юний поет». Творче завдання

-Дібрати свої епітети до слів: голосок, (ніжний, дзвінкий)

мовчання (холодне,зимове, німе),сонце (ясне, жарке, лагідне)

-Дібрати метафори до слів: дощ (іде), хмара (пливе), сонечко (сміється)

 

Аналіз  розуміння  змісту  вірша.

     Перечитайте мовчки ще раз вірш.

     На скільки частин ми можемо умовно поділити вірш? Чому? (На дві; картини літа у першій частині і зими – у другій)

     Доведіть, що у першій частині показано картину спекотного літнього полудня. («опівдні», навіть «птахи мовчать серед гілок», коник ховається «у затінку стебла або стодоли)

     Який образ у перших двох строфах виступає па передній план? Аргументуйте відповідь. (Це образ коника, чий голос лунає навіть тоді, коли усе живе завмерло, втомившись від спеки; своїм співом він немов нагадує, що життя не припиняється ні на мить)

     Доведіть рядками із тексту, що у другій частині показана картина суворої зими. («…зима в мовчання крижане усе заковує»)

     Хто не кориться зимі? Про що він нагадує? (цвіркун своєю піснею нагадує про коника і тепле літечко)

     В яких рядках звучить ця думка? («поезія землі не вмре ніколи», «поезія землі не оніміє»)

Похожее изображение

  1. Прізвище автора  вірша  «Про коника та цвіркуна».
  2. Головний герой твору.
  3. До якого жанру належить вірш «Про коника та цвіркуна»?
  4. Коли співає  цвіркун?
  5. Хто в гаю замовкає  опівдні?
  6. Який предмет зображений на надгробку могили Джона Кітса?
  7. Який для нас цей сонет?
  8. У яку годину співає цвіркун?
  9. Коли можемо почути спів коника?
  10. Чого не боїться Поезія землі?
  11. До якого виду живого світу належать ко­ник і цвіркун?
  12. Прізвище одного з перекладачів сонета.
  13. Який спів у коника?

 

Тестові  завдання

  1. Джон Кітс письменник:

А)  англійський;

Б)  німецький;

В)  французький.

          2. Джон  Кітс  народився в сім’ї:

               А)  шевця;

               Б)  пекаря;

               В)  конюха.

          3. Де   поховано   Джона  Кітса:

               А)  Парижі;

               Б)  Лондоні;

               В)  Римі.

          4.  Сонет вірш:

               А)15 рядковий;

               Б) 10 рядковий;

               В) 14 рядковий.

          5.  Опис  природи  будь якого незамкненого  простору  зовнішнього  світу:

               А) Пейзаж;

               Б)  Оповідання;

               В)  Вірш.

          6. Комаха,  яка  тертям  крил  створює  тріскучі  звуки:

               А)   Джміль;

               Б)    Цвіркун;

               В)    Метелик.

          7.  Місце,  відведене  для  косіння  трави  на  сіно:

               А)   Луг;

               Б)    Сіножать;

               В)    Галявина.

          8.   Тема    вірша   «Про  коника  та  цвіркуна»:

               А)    Людини;

               Б)    Кохання;

               В)    Природи.

          9.   У творі  протиставляється :

               А)   День  і  ніч;

               Б)   Зима  і  літо; 

               В)   Весна  і  літо.

       10.   Де  відпочиває  коник,  стомившись  від  веселощів?

              А)  У  затінку   стебла;

              Б)   У  лісі;

              В)  У   хаті.

       11.  Запишіть  види  пейзажів (  3 – 4)

Screenshot_5

 

 

Заповни таблицю

Назва вірша

«Про коника та цвіркуна»

Автор

Джон Кітс

Жанр

Сонет

Тема

Краса природи

Ідея

Природа жива

Образи

Коник і Цвіркун

І строфа

Літо, тепло, всі птахи відпочивають

лише коник співає

ІІ строфа

Зима, холод, тихо, лише Цвіркун у хаті співає

Спільне у І та ІІ строфах

Природа жива, «Поезія землі»

 

 

 

 

docx
Додано
16 жовтня 2023
Переглядів
646
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку