Мистецький позакласний захід "Шевченко-художник"

Про матеріал
Сценарій позакласного мистецького заходу "Шевченко-художник". Розробка може підійти для різних классів
Перегляд файлу

Тарас Шевченко – художник

(Сценарій мистецького заходу)

Цитати на дошку: “Він був сином мужика і став володарем у царстві духа” Іван Франко

“Він бути нам рабами не дає” Іван Драч

 

Хід заходу

 

Хлопець. Нас просто не існує без Шевченка. У ньому – уся історія наша, усе буття, усі мрії. Відомо: Україна – це Шевченко, Шевченко – це Україна.

Дівчина. Уявити себе без Шевченка українцеві – все одно, що без неба над головою.

Хлопець. Він не тільки геніальний поет, а й талановитий художник.

Дівчина. Шевченко прожив коротке і вкрай важке життя. Із своїх 47-и років він 24 роки був кріпаком, 10 років – невольником у засланнях, і тільки 13 років – вільною людиною.

Хлопець. І в цих несприятливих умовах Тарас створив свій безсмертний “Кобзар”, а також став Академіком Академії мистецтв. З його мистецької спадщини збереглося 835 творів живопису і графіки. Є дані про 278 втрачених і досі не знайдених мистецьких творів.

Дівчина. Тарас Шевченко уже в ранньому дитинстві зіткнувся з тяжкою сирітською долею. Коли йому було всього 9 років – померла мама, а в 11 років помер тато. Вмираючи, Григорій Шевченко сказав такі слова:

Читець. “Синові Тарасові з мого хазяйства нічого не потрібно. Він не буде абияким чоловіком. З нього вийде або щось дуже добре, або велике ледащо”.

Хлопець. І дійно не став він “абияким” чоловіком. Змалку мріяв бути малярем, спочатку втілював свої бурхливі фантазії на стінах хатини, а згодом, навчаючись у дяка, мав змогу малювати на папері.

Дівчина. Вашій увазі пропонується мініатюра“Тарас і Оксана”

(під звук співаючих птахів)

Оксана: (Підходить до Тарасика)

  • Чом же ти плачеш? Ох, дурний Тарасе, бач, плаче, як малий.

Тарас:

– Плачу, бо мені боляче. Мене наш дяк побив, за те, що я його намалював.

Оксана:

– Давай я тобі сльози витру. (Витирає сльози широким рукавом).

Тарас:

  • А ще дяк сказав, що я – нікчема, ні на що не здатний, і що ледар.

Оксана:

  • Не сумуй, Тарасику, адже, кажуть люди, що ти краще від усіх співаєш, краще від усіх читаєш, а ще я знаю і бачу, що ти малюєш.

Тарас:

- Эге ж, малюю.

Оксана:

- Ба як розмалював призьбу птахами, а на стіні які чудернацькі звірі! От виростеш і будеш малярем, розмалюєш нашу хату.

Тарас: (Задумливо з усмішкою).

-Авжеж, стану малярем і обов’язково розмалюю! А всі кажуть, що я ледащо і ні на що не здібний... Ні, я не ледащо. Я буду таки малярем.

Оксана: Авжеж, будеш!. А що ти ледащо, то правда. Дивись, де твої ягнята! Ой, бідні ягняточка, вони пити хочуть! (схопилися за руки і побігли).

Хлопець. Коли Шевченкові минуло 14 років, його зробили служником поміщика Енгельгардта і він поїхав з України. З осені 1828 року до початку 1831 року Тарас перебував зі своїм паном у Вільно, де відвідував лекції малювання у професора університету Рустемаса. З цього періоду зберігся малюнок Шевченка “Погруддя жінки”, що свідчить про майже професійне володіння олівцем.

Слайди: Т. Шевченко “Портрет Енгельгардта” 1833 р., Т. Шевченко. “Погруддя Жінки” (1830 р)

Дівчина: У 1832 році Шевченко почав працювати в майстерні Василя Ширяєва.

Хлопець. Шевченко виділявся своєю майстерністю серед інших учнів. На щастя, під час одного з сеансів малювання в Літньому саду в Петербурзі Тарас познайомився з художником Іваном Максимовичем Сошенком.

Дівчина. Сошенко познайомив Тараса із професором Василем Григоровичем – конференц-секретарем Петербурзької Академії мистецтв. Також з відомими художниками Карлом Брюлловим та Олексієм Венеціановим, письменником і царедворцем Василем Жуковським. Ці люди прийняли активну участь у викупі Т. Шевченка з кріпацтва. Відомо, що пан Енгельгардт вимагав величезну суму – 2 500 карбованців за звільнення Тараса.

Хлопець. Було вирішено, що К. Брюллов намалює портрет В. Жуковського, який буде розіграно у лотерею, що була влаштована серед членів царської родини. Ось він, цей портрет.

Слайд. Портрет В. Жуковського

Дівчина. Однак, виручених грошей не вистачало, ініціаторам акції довелося докласти власні кошти.

Хлопець. Настала найсвітліша доба в житті Тараса Григоровича. Він тішиться своєю свободою та пише братові: “Живу, учусь, нікому не кланяюсь, і нікого не боюсь... велике щастя бути вільним чоловіком...”

Дівчина. Шевченко вступає до Академії мистецтв у Петербурзі. Малюю переважно аквареллю.

Слайди. акварельні роботи.

Хлопець. У той же час він опановує й техніку олійного живопису.

Дівчина. Шевченко робить ілюстрації до своїх власних творів. Він створив альбом “Живописная Украина”, який мав намір саме видавати.

Слайди “Живописна Україна”

Читець. Т. Шевченко: “...Я рисую тепер Україну ¬ і для історії прошу вашої допомоги; я, здається, тойді вам розказував, як я думаю це зробить. Бачте, ось як. Нарисую види, які єсть на Україні, чи то історією, чи то видом своїм прикметні, вдруге – як теперішній народ живе, втретє – як він колись жив і що виробляв...” (Лист до Бодянського від 29 червня 1844р.)

Хлопець. Весною 1845 року Шевченко виїхав на рідну Україну у складі Київської археологічної комісії. Він подорожував Київщиною, Полтавщиною, Поділлям, Волинню, Чернігівщиною.

Мистецтвознавець. Творчість Шевченка-художника в останні академічні роки та під час подорожей до України була надзвичайно багатогранна. Не без успіху він виступає і як жанрист, і як пейзажист, нарешті, як майстер портрета. Одночасно він показує свою майстерність і в техніці олійного живопису, акварелі, рисунка й навіть офорта.

Дівчина. За участь у Кирило-Мефодіївському товаристві Шевченко був заарештований. Наказом Миколи І він був відправлений рядовим до Оренбурзького окремого корпусу із забороною писати й малювати.

Читець:“Если бы я был изверг, кровопийца, то и тогда для меня удачнее казни нельзя было бы придумать, как сослав меня в отдельный Оренбургский корпус солдатом. Вот где причина моих невыразимых страданий. И ко всему этому мне еще запрещено рисовать. Отнято благороднейшую часть моего существования”. (“Щоденник”, 19 червня 1857 року.)

Слайд поезія “Мені однаково, чи буду…”

Т. Шевченко “Мені однаково, чи буду…”

Шевченко в одязі солдата дістає захалявну книжечку, щось пише в ній.

Починає задумливо читати.

Дівчина. Деколи жага до малювання, творчості виливалася в малювання картин на стінах вугіллям або крейдою. Деякі малюнки та ескізи того періоду збереглися.

Слайди. Казахська тематика

Хлопець. Шевченко – перший і фактично єдиний художник того часу, який блискуче відтворив стародавні пам'ятки Мангишлаку, їх самобутню красу та національні особливості.

Мистецтвознавець. В останні роки заслання Шевченко створив значну кількість сепій. Вони присвячені міфологічним, історичним, літературним темам, які змістом та ідейною спрямованістю були співзвучні настроям Шевченка. Вони свідчать про великі художні досягнення майстра, його блискучу техніку, широкий творчий творчий діапазон.

Слайди. сепії (картини коричневою фарбою)

Дівчина. В останній період творчості Шевченко створив галерею цікавих портретів своїх друзів й знайомих.

Слайди портрети друзів і знайомих

Мистецтвознавець. Усі ці твори відзначаються винятковою простотою й разом з тим надзвичайною виразністю, теплотою та задушевністю... Сміливість і впевненість вільного майстерного штриха, композиційна виразність – характерні риси цих портретів.

Слайди. проектуються автопортрети.

Хлопець. Шевченкові автопортрети – то наша святиня. Перший – виконаний художником у 1840 році, останній – 1861-го. Варто зазначити, якби не було автопортретів, наші уявлення про зовнішність, характер і світогляд Великого Кобзаря відразу ж померкли. Він постає перед нами від романтичного юнака, якого одухотворила воля, до збагаченої досвідом, але вже хворої, виснаженої людини.

Мистецтвознавець. Як художник (у прямому розумінні слова) він заслужив собі добре й чесне ім’я. І на цьому шляху Шевченко був одним із перших, хто звернувся до народних мотивів.

Дівчина. До останніх хвилин свого життя Тарас Григорович Шевченко працював у своїй майстерні при Академії мистецтв. Буквально в ній він і помер.

Хлопець. Про Тараса знає вся Україна, що він був її батьком, заступником, голосом, виразником її інтересів. І сьогодні лине над Україною його пісня.

Звучить пісня “Чорнобривці”

docx
Додано
14 грудня 2020
Переглядів
354
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку