Мистецтво Античності — колиска європейської цивілізації (презентації)

Про матеріал
Презентації до уроків мистецтва (матеріали розроблені за підручником "Мистецтво" для 8 класу, автор - Людмила Масол).
Зміст архіву
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 3-4. Мистецтво Античності — колиска європейської цивілізації

Номер слайду 2

Термін «античність» походить від латинського слова «старовина». Його вживають на означення культури й мистецтва Стародавньої Греції, а також Стародавнього Риму, які існували в Середземномор’ї та Північному Причорномор’ї з ІІІ тисячоліття до н. е. до середини V ст. н. е.

Номер слайду 3

Художня культура Греції — одна з наймогутніших у стародавньому світі. Цю античну країну, яку прославив Гомер у всесвітньо відомих поемах «Іліада» та «Одіссея», називають колискою європейської цивілізації.

Номер слайду 4

В повсякденному житті греки намагалися наслідувати своїх богів і героїв. Образ довершеної людини став основою античного мистецтва, тісно пов’язаного з міфологією.

Номер слайду 5

Прекрасного Аполлона, бога натхнення і покровителя мистецтв, супроводжували дев’ять муз, які опікувалися науками й мистецтвами. Музу історії Кліо зображували із сувоєм пергаменту в руці, музу астрономії Уранію — з циркулем. Калліопа, Полігімнія і Ерато надихали на створення епічної поезії, гімнів. Остання ніколи не розлучалася із солодкоголосою лірою. Театром опікувалися Мельпомена і Талія — покровительки трагедії і комедії, яких зображували з трагічною і комічною масками відповідно. Музу танців Терпсіхору і покровительку музики Евтерпу легко впізнати за інструментами-атрибутами — арфою і флейтою. Аполлон, Афіна і дев’ять муз на рельєфі саркофага

Номер слайду 6

Високого рівня розвитку досягла в Греції архітектура і скульптура. Храми оточували рядами колон, прикрашали рельєфами, статуями. До важливих досягнень античності в царині зодчества належить винахід ордерів: суворого доричного, граційного іонічного з колоною, що завершувалася волютою, і пишно декорованого коринфського з верхівкою колони у вигляді листя пальми чи лотоса. Парфенон, м. Афіни, Греція. Ордер — художня система оформлення конструкцій, зокрема верхівок колон — капітелей.

Номер слайду 7

Капітелі колон доричного, іонічного та коринфського ордерів. Порівняйте особливості капітелей колон античних ордерів.

Номер слайду 8

Архітектура доби модерн

Номер слайду 9

Площі грецьких міст також прикрашали статуями, виготовленими з дерева, бронзи, мармуру. У них скульптори прагнули втілити ідеал краси людини. Імена деяких скульпторів дійшли до нас: Мірон, Фідій, Поліклет, Скопас, Пракситель. Статуї Мірона “Дискобол”, “Афіна і Марсій”

Номер слайду 10

Леохар “Артеміда Версальська “(римська копія). Лувр. Венера Мілоська. Близько 120 до н.е. Лувр. Чому антична скульптура - гімн людині?

Номер слайду 11

Агесандр, Полідор та Афінодор. “Лаокоон і його сини”Точна копія статуї “Лаокоон і його сини” в м. Одеса

Номер слайду 12

Твори античного живопису не збереглися. Уявлення про цей вид мистецтва дають силуетні зображення на вазах, що відтворюють сюжети давньогрецьких міфів. Грецький вазопис був червоно- і чорнофігурним. Вази виготовляли найрізноманітніших форм, які підкреслювали орнаментом, зокрема меандром.

Номер слайду 13

Давні греки захоплювалися театром. Трагедії писали на міфологічні сюжети, у комедіях панувала пародія, сатира. Вистави відбувалися на круглому майдані — орхестрі. Глядачі розміщалися навколо орхестри на пагорбах просто неба.

Номер слайду 14

Актори (тільки чоловіки) виступали в масках, які відображали душевний стан і настрій персонажа. Щоб стати вищими, вони носили спеціальне взуття — котурни. Гру акторів супроводжував хор.

Номер слайду 15

Музику і танці в Стародавній Греції виконували під час свят, зокрема на честь бога Діоніса. Естетика, мистецтво, гра на інструментах були важливими складовими освіти й виховання громадянина. Поети — аеди — співали свої вірші й гімни, акомпануючи собі на лірі або кіфарі. Серед духових інструментів набули поширення сірінга (флейта Пана) і авлос (подвійний гобой). Аполлон з кіфарою

Номер слайду 16

Міфологія - основа античної культури

Номер слайду 17

Статуя Зевса. Подвиги Геракла. Вазопис. Храм Аполлона в Дельфах

Номер слайду 18

Міфи про музику і музикантів Джон Уотерхаус. «Аполлон і Дафна» Едвард Пойнтер . «Орфей і Еврідіка»

Номер слайду 19

Крістоф Віллібальд Глюк. Фрагмент їз опери «Орфей і Еврідіка»https://www.youtube.com/watch?v=Ay. BBZBTa. Wx. E&t=1s

Номер слайду 20

Підсумуємо 1. Що нового ви дізналися про мистецтво Стародавньої Греції?2. Розкажіть про музичні інструменти, поширені в епоху античності.

Номер слайду 21

Домашнє завдання. Повторити матеріал презентації ( або підручник: стор. 18-21). 2. Виконати творче завдання на стор. 24-25 (варіант за вибором).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 3-4. Мистецтво Античності — колиска європейської цивілізації

Номер слайду 2

Мистецтво Стародавнього Риму зазнало значного впливу попередників — греків. Проте римські митці збагатили античну спадщину власними ідеями. Окрім храмів, мавзолеїв і театрів, вони споруджували акведуки (водяні мости), дороги, терми, вілли. У будівництві застосовували цемент, використовували такі архітектурні форми: арку, аркаду, склепіння, купол. В оформленні переважали мозаїка й оригінальний настінний живопис. Руїни римського акведука в Тарквінії, Італія. Римський акведук у Пон-дю-Гар, Франція

Номер слайду 3

Провідною ознакою мистецтва імперського Риму була монументальність, основою архітектури — форуми (площі разом з прилеглими будівлями). Захоплення видовищами — гладіаторськими боями, перегонами на колісницях, битвами зі звірами — спонукало до появи грандіозних амфітеатрів, які, на відміну від грецьких, будували на рівному місці у формі кільця. Римський форум у Римі, Італія

Номер слайду 4

Відомий на увесь світ амфітеатр Колізей — візитівка сучасного міста Рим і всієї Італії. Які сучасні споруди нагадують за формою Колізей?

Номер слайду 5

Про колишню велич Римської імперії свідчать могутній купольний храм Пантеон, помпезні арки й колони, розкішні палаци, фонтани, басейни. Історичні рельєфи відображали перемоги правителів, урочисті статуї звеличували їхню мудрість.

Номер слайду 6

Тріумфальна арка Костянтина у Римі, Італія

Номер слайду 7

Римський пантеон - храм усіх богів. Які архітектурні форми використано в спорудах Риму? Які елементи підкреслюють їх монументальність?

Номер слайду 8

"Реконструкція Пантеона в Римі", гравюра Антоніо Лафрері, 1553 рік. Пантеон в Римі зсередини

Номер слайду 9

У мистецтві скульптури провідне місце належало реалістичному портрету. На відміну від ідеалізованих і узагальнених грецьких зображень, у яких не передбачалася достовірність образу, римські бюсти і статуї передавали індивідуальні риси людини, її характер. Жанрова палітра охоплювала парадні, камерні, парні, кінні портрети.Імператор Август. Бюст Августа. Бюст Антонія Пія

Номер слайду 10

Кінна статуя Марка Аврелія

Номер слайду 11

Хлопчик, що витягає скалку з ноги. Венера Капуйська. Капітолійська вовчиця

Номер слайду 12

Високого художнього рівня досягли фаюмські портрети — результат поєднання досягнень римських митців у пізнанні натури з єгипетськими традиціями поховального ритуалу. Портрет юнака. Портрет жінки у червоному хітоніПортрет дівчини

Номер слайду 13

Музична культура Риму зазнала впливу грецьких митців, проте стала розважаль- но-видовищною. Поетичні твори співали в супроводі щипкових інструментів (ліри, кіфари). Театральні та циркові вистави супроводжували звучанням великих оркестрів і хорів. У військових походах грали на духових інструментах. Подібно до грецьких агонів проводили Капіталійські змагання поетів та музикантів. Популярність мали концерти віртуозів, музикування в побуті. Римські фрески й мозаїки із зображеннями виконавців з музичними інструментами.

Номер слайду 14

Римлянам належить винахід водяного органа — гідравлоса. Інструмент входив до складу ансамблів, що супроводжували гладіаторські бої, театральні й циркові вистави, громадські свята. Римські фрески й мозаїки із зображеннями виконавців з музичними інструментами.

Номер слайду 15

Римська антична музика не збереглася, проте подіям історії імперського Риму присвячено деякі відомі твори композиторів наступних епох. Так, за романом Раффаелло Джованьйолі «Спартак» вірменський композитор Арам Хачатурян створив однойменний балет. Музика пронизана гострими контрастами, яскравими ритмами, динамічними кульмінаціями. Войовничі сцени боїв гладіаторів, сольні й масові танці, дуети — все разом відтворює дух античного Риму. За монументальністю розвитку музика балету нагадує симфонію. Сцени з балету “Спартак”

Номер слайду 16

А. Хачатурян. Балет «Спартак» (Тріумф Риму)https://www.youtube.com/watch?v=xm. RTQNprg. Ns

Номер слайду 17

Підсумуємо 1. Що нового ви дізналися про мистецтво Стародавнього Риму?2. Чому Античність називають колискою європейської цивілізації?

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Повторити матеріал презентації ( або Підручник: стор. 22-24). Виконати творче завдання на стор. 24-25 (варіант за вибором).

zip
Пов’язані теми
Мистецтво, 8 клас, Презентації
Додано
11 липня
Переглядів
28
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку