Мистецтво епохи Відродження (Презентація)

Про матеріал
Ренесанс-грандіозний культурний рух,покликаний відроджувати Античність, оживити найкраще в згасаючому Середньовіччі, відкрити перспективи розвитку західної культури Нового часу. Культура Відродження, пов'язана насамперед з Італією. Саме в Італії, на батьківщині Античності, відроджується античний ідеал прекрасної, гармонійної людини. Матеріал також ілюструє і українське відродження.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мистецтво епохи Відродження

Номер слайду 2

Вперше цей термін використав у 1550 р. італійський художник, архітектор, історик мистецтва Джорджо Вазарі у книзі “Життєписання”. Ренесанс – це назва як окремого художнього стилю, так і культурно-історичної епохи, де органічно поєднані сфери суспільного та духовного життя: політика, релігія, філософія, наука, мистецтво. В Італії Відродження охоплює період з ХІV до середини ХVІ ст. У країнах Західної Європи – з ХIV до початку ХVІІ ст.

Номер слайду 3

Особливості світогляду епохи Відродженняреалістичний спосіб мислення; ідеал вільної сильної особистості, духовної, фізично прекрасної (культ краси людського тіла); позбавлення людини середньовічного аскетизму; світогляд Ренесансу є антропоцентричним, де у центрі Всесвіту – людина, її земне призначення; значимість особи митця та мистецтва; гуманістичний світогляд.

Номер слайду 4

Гуманізм – людяність. Передових людей доби Відродження називають гуманістами, а вироблений ними світогляд – гуманізмом. Гуманісти спирались на античну культуру при ствердженні власних ідеалів і побудові нової культури.

Номер слайду 5

Італія — батьківщина Відродження. В Італії раніше, ніж в інших європейських країнах, почався процес розкладання феодальних і зародження нових, буржуазних відносин. Для Італії характерний ранній і дуже швидкий розвиток міст. Розкіш нових багатіїв обумовлювала попит на архітекторів, художників, поетів. Правителі потребували секретарів, майстерних дипломатів, юристів. Діловим людям був необхідний штат службовців. У містах росла потреба у лікарях, вчителях, нотаріусах Центром Відродження були міста-держави: Флоренція, Мілан, Сієна, Падуя, Піза, Болонья. Родина Медичі (найзаможніша у Флоренції) сприяла розвитку культури і мистецтва, підтримувала митців.

Номер слайду 6

Розвиток науки і техніки. У тісному зв'язку з економічними потребами розвиваються в XIV—XVI ст. наука і техніка. Народжується наука в сучасному розумінні — наука як новий спосіб пізнання світу. Зрозвитком торгівлі удосконалюється кораблебудування і морська справа. Використання компаса робить можливим тривалі плавання. Удосконалюються карти. Поява артилерії викликала зміни у військовій справі, вимагала складних математичних розрахунків, змінила систему містобудування. Поступово нерозчленованість, характерна для древніх часів, починає змінюватися виділенням окремих галузей знань. Великі зміни відбуваються в медицині.

Номер слайду 7

Видатні митці епохи Ренесансу. Архітектор Філіппо Брунеллескі (1377-1446)Санта-Марія-дель Фьоре м. Флоренція

Номер слайду 8

Видатні митці епохи Ренесансу Джотто ді Бондоне (1267-1337 )Цілунок Іуди

Номер слайду 9

Видатні митці епохи Ренесансу. Леонардо да Винчи(1452-1519)Мона Ліза (Джоконда)Автопортрет. Мадонна Літта

Номер слайду 10

Видатні митці епохи Ренесансу. Рафаель Санті(1483-1520)Афінська школа. Сікстинська Мадонна

Номер слайду 11

Видатні митці епохи Ренесансу. Мікеланджело Буонарроті (1475-1564)Святе сімейство. Сікстинська Капелла. Давид

Номер слайду 12

Видатні митці епохи Ренесансу. Джорджоне(1477-1510)Автопортрет. Перед грозою. Юдіфь

Номер слайду 13

Видатні митці епохи Ренесансу. Тиціан Вечеліо (1488-1576)Марія Магдалина,що кається. Автопортрет. Любов земна і Любов небесна

Номер слайду 14

Видатні митці епохи Ренесансу. Донателло  1386-1466 Святий Георгій. Пам”ятник ГаттамелатіСвятий Марк

Номер слайду 15

Ренесанс в УкраїніВ Україні Ренесанс припав на початок 16 — пол. 17 ст. Пам'ятки Ренесансу характеристичні насамперед для західної України, зокрема для Львова. Елементи Ренесансу помітні в перебудові (у Кам'янці-Подільському,Меджибожі-1545) і будові замків (Синявських у Бережанах  1534-1555). Свідоцтвом Ренесансу є каплиця Боїмів і Кампіянів — початок 17 ст., костьол Бернардинів (Ренесанс з манеризмом, 1600-1630). Зразком пізнього Pенесансу, що переходить у бароко, є Іллінська (Богданова) церква в Суботові (1653).

Номер слайду 16

Каплиця Боїмів

Номер слайду 17

Костьол Бернардинів

Номер слайду 18

Висновок. Епоха Відродження і Реформації в історії світової культури має революційну, поворотну роль;на зміну церковному світогляду, який панував неподільно, приходить новий погляд на світ, в центрі якого стоїть людина, гуманізм;в науці замість умоглядності, далеких від дійсності логічних побудов виникає дослідне природознавство і, як результат цього, здійснюється величезний крок уперед у пізнанні навколишнього світу і самої людини;об'єктом вивчення стає і саме людське суспільство, починаються пошуки шляхів його справедливого устрою;унікальним є історичний феномен ренесансного мистецтва, яке сприяло появі найвеличніших творів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Вересюк Ганна Миколаївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
26 травня 2020
Переглядів
23268
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку