Мистецтво ілюстрації 5 клас (НУШ)

Про матеріал
Презентація "Мистецтво ілюстрації", для здобувачів освіти, які вивчають образотворче мистецтво у 5 класі (НУШ). В презентації представлені різні види графіки, дано поняття ілюстрації та представлені зразки ілюстрацій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мистецтво ілюстрації 5 клас НУШ

Номер слайду 2

До XV ст. графіка пронизувала всі види мистецтва, але самостійного значення вона набула тільки за епохи Відродження. Наскільки різноплановим є графічне мистецтво? Чи можна побачити графічні твори в повсякденному житті?

Номер слайду 3

Із цього часу ручний малюнок та естамп стали сприйматись як самостійна художня цінність. Альбрехт Дюрер. Носоріг. Ксилографія

Номер слайду 4

Види графіки. Станкова. Прикладна. Комп’ютерна

Номер слайду 5

Станкова графіка виконується на станку і своєю чергою поділяється на рисунок та естамп. Рисунок є доступнішим у виконанні, він не потребує спеціальних технологій травлення або друку, які є обов’язковими в естампі.

Номер слайду 6

Естамп (із франц. штампувати, відтискати) — відтиск на папері. В естампі зображення виконується не на папері, а на будьякому твердому матеріалі, з якого потім рисунок друкується, відтискується за допомогою станка-преса (офортного станка). Верстат для відтиску зображення на папері (офортний верстат)

Номер слайду 7

До того ж отримують не один екземпляр відтиску, а більше, тобто таким чином тиражується зображення. Тому в естампі отримується ряд екземплярів зображення справжніх творів мистецтва, що мають однакову художню цінність.

Номер слайду 8

Прикладна графіка дає можливість розмноження величезними, нерідко мільйонними тиражами, різних за призначенням творів, починаючи з театральної афіші, плаката й закінчуючи календариком або сірникової коробкою. Твори прикладної графіки постійно оточують нас у повсякденному житті. Прикладна графіка — різновид графіки, що включає всі види утилітарних графічних робіт: поштову графіку (марки, конверти, листівки), грошові знаки, інформаційні матеріали (буклети, програми, проспекти), а також промислову графіку, включаючи всі графічні роботи для торговельно-промислових цілей, а також фірмові, рекламні та пакувальні друковані матеріали.

Номер слайду 9

Одним з різновидів друкованої графіки є книжкові ілюстрації, які допомагають читачеві зорієнтуватися у змісті книжки, пояснюють текст наочними образами. Владислав Єрко. Ілюстрація до казки Г.-К. Андерсена «Снігова Королева» Вікторія Ковальчук. Ілюстрація до збірки дитячих віршів «Бузиновий цар» Л. Костенко. Уважно роздивіться ілюстрації, які створили українські художники-ілюстратори та художниці-ілюстраторки. Ілюстрація-це малюнок, що супроводжує текс твору.

Номер слайду 10

Валентина Мельниченко. Ілюстрація до української народної казки «Кривенька качечка»Іван Сулима. Ілюстрації до інтерактивної книги «Котигорошко»

Номер слайду 11

Часто ілюстрації створюються завдяки співпраці письменника або письменниці й художника чи художниці. Для ілюстрації обираються епізоди, що найповніше розкривають зміст тексту або окремих фрагментів літературного твору. Ілюстрації іноді займають цілий розворот (дві сторінки), сторінку або її частину. Як же створюється це диво — ілюстрація? Чи знаєте ви, які художники або художниці ілюстрували ваші улюблені книжки?

Номер слайду 12

https://cloud.orioncentr.com.ua/index.php/s/r. Ka. Wixx. E7y. KKco. Ehttps://learningapps.org/watch?v=pdu2d7jrj21 Розгадайте кросворд Подивіться, які чарівні ілюстрації створюють наші українські ілюстратори. Переглядаємо відео

Номер слайду 13

Творче завдання«Ілюстрація до улюбленої казки». Оберіть улюблений твір. Пригадайте його сюжет і головних героїв. Створіть ілюстрацію до одного з найяскравіших епізодів твору. Колективна робота. Обговоріть у класі твір, який обираєте для ілюстрування. Оберіть (можна методом жеребкування) епізоди твору. Проілюструйте їх. Складіть виконані ілюстрації в загальну книжку. Техніка виконання роботи довільна (кольорові олівці, пастелі).

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Запитання для самоконтролю:1. Що таке ілюстрація?2. Які ви знаєте види графіки?3. Що таке станкова графіка?4. Що таке естамп? 5. Що таке прикладна графіка?6. Де виконується комп’ютерна графіка?

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Бажаю вам творчого настрою і натхнення!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Седлецька Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 вересня 2022
Переглядів
3314
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку