Мистецтво пірографії

Про матеріал
Розробка містить цікафі дидактичні матеріали з теми "Пірографія" та допоможе вчителю зацікавити дітей вивченням такого виду декоративно- прикладного мистецтва, як пірографія. Розробка містить презентацію, яка ознайомить учнів з історією виникненя згаданого мистецтва, а також з майстрами цієї справи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цікаві відомості про мистецтво пірографіїВиконавець: Учень 6-А класу. Жулай Іван

Номер слайду 2

Пірогра́фія (грец. πυρογραφία, буквально: «писання вогнем») — техніка, що застосовується в декоративно-прикладному мистецтві і художній графіці.

Номер слайду 3

Суть пірографіїполягає в тому, що на поверхню якого-небудь органічного матеріалу (деревини, фанери, пробки, паперу, картону, фетру, шкіри, тканини) за допомогою розпеченої голки наноситься малюнок.

Номер слайду 4

В основному як матеріал застосовується деревина, тому пірографія широко відома як випалювання по дереву.

Номер слайду 5

Декоруванням різних виробів з деревини за допомогою випалювання люди займалися безліч років. Раніше для цих цілей використовувалися спеціальні прилади, що заправляють бензином. Але такий спосіб відрізнявся низьким рівнем безпеки. Згодом апарати модернізувалися. І тепер сучасні прилади можна використовувати для випалювання не тільки по дереву, але і по шкірі, кістяним поверхням.

Номер слайду 6

Для того щоб займатися випалюванням, слід підготувати наступні інструменти: Пасатижі. Вони можуть знадобитися для того, щоб знімати або ж одягати відповідні насадки на прилади. Кусачікі. Дані інструменти застосовуються у разі, якщо виникає потреба у підготовці відповідних насадок з дроту. Настільна лампа. Цей прилад потрібен, якщо виникає потреба у виконанні дрібних робіт. Олівці, ластик, інше канцелярське приладдя. Вони можуть знадобитися для того, щоб наносити певні зображення на дошку. Шкурка. Цей предмет потрібен для того, щоб можна було підготувати поверхню. Важливо застосовувати саме дрібну шкірку, щоб виключити пошкодження дошки. Прилад для випалювання. Для новачків відмінно підійде прилад, що підключається до мережі.

Номер слайду 7

На сьогоднішній день використовується величезна кількість способів, а також технік випалювання. Серед безлічі видів виділяються такі: Піротіпія або ж гаряче друкування. Ця техніка, як правило, використовується професіоналами. Пирография або ж гаряче малювання. Ця техніка є найпопулярнішою. Випалювання за допомогою гарячого піску.

Номер слайду 8

Цей процес включає кілька основних етапів: Підготовка відповідних інструментів. Правильний підбір матеріалу для випалювання. Важливо ретельно перевіряти, щоб деревина була відмінно просушена, а також підготовлена. Це на порядок спростить процес випалювання. За допомогою олівця обов'язково наносимо малюнок або ж контур, за допомогою якого спрощується процес нанесення. Процес випалювання. В цьому випадку слід керуватися рекомендаціями професіоналів, щоб правильно і грамотно все виконувати.

Номер слайду 9

Оскільки випалювання - процес травмонебезпечний, до нього варто підходити з обережністю, не забуваючи про техніку безпеки.

Номер слайду 10

Сучасна пірографія — це не просто цікаве заняття. Іноді таке захоплення переростає у філософію всього життя. Миколаївський майстер НТО «Прибужжя» Михайло Карабутов за допомогою стихії вогню висловлює крізь творчість свої почуття, думки та стан душі.

Номер слайду 11

Він створює картини, що нагадують монохромні фотографії. Незвичайна краса малюнка на дерев’яному полотні відображена в пейзажах, сюжетних композиціях, давніх символах, біблейських мотивах. Прості зооморфні й рослинні орнаменти гармонійно поєднані зі складністю техніки й талантом самого майстра. Такі картини ручної роботи стають окрасою будинків в екостилі та вдалим арт-акцентом у сучасному інтер’єрі. А майстер-класи з пірографії — це справжнє диво.

pptx
Додано
31 серпня 2023
Переглядів
270
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку