Мистецтво Стародавнього Єгипту

Про матеріал
Урок зроблений для тематичного планування предмета «Мистецтво» 8 клас ( 0,5 год/тижд, 17 години, https://sites.google.com/view/zv-ua/мистецтво/8-клас), з метою формування знань про особливості образотворчого мистецтва в Древньому Єгипті.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мистецтво СтародавньогоЄгипту

Номер слайду 2

Мета уроку: формування знань про особливості образотворчого мистецтва в Древньому Єгипті. Завдання уроку: Освітні: розкрити умови формування культури Стародавнього Єгипту, вплив економіки, суспільно - політичного ладу і релігії на образотворче мистецтво; роль заупокійного культу: канонічність, символічність, монументальність. Ознайомити учнів з особливостями образотворчого мистецтва. Відзначити провідну роль архітектури: піраміди, храмове будівництво. Скульптура: сфінкси, статуї фараонів, рельєфи. Живопис: розпису усипальниць; декоративно - прикладне мистецтво: вироби каменерізів, ювелірів. Розвиваючі: розвиток грамотної мови, уваги, пам'яті, асоціативно - образного мислення. Розвиток вміння виділяти головне, будувати аналогії. Виховні: виховувати морально-естетичного сприйняття навколишнього світу, любов до мистецтва; повагу до товаришів, працьовитість. 

Номер слайду 3

На якому материку розташована Єгипет?

Номер слайду 4

В якій частині Африки?

Номер слайду 5

На рубежі IV-III тис. До н. е. близько двадцяти міст-держав по верхній течії Нілу, і стільки ж по нижній течії, були об'єднані під владою двох правителів. Незабаром війна між Верхнім і Нижнім Єгиптом завершилася перемогою царя Верхнього Єгипту, який став єдиновладним правителем країни. Так з'явилася велика держава з єдиним центром, кероване бюрократичним апаратом, на чолі з фараоном.

Номер слайду 6

В державі виникає цивілізація. Цивілізація - об'єднання людей, пов'язаних загальною культурою, мовою, релігією, традицією управління. Корони царів Північного і Південного Єгипту, подвійна корона фараона.

Номер слайду 7

Єгипет відомий як країна пірамід, проте тільки до них єгипетська культура ніяк не зводиться.

Номер слайду 8

Мистецтво Єгипту. Декоративно-прикладне мистецтво. Скульптура Єгипту. Архітектура Єгипту

Номер слайду 9

Єгипетська керамікаглинянафаянсова

Номер слайду 10

Глиняний посуд відома в Єгипті з початку неоліту.

Номер слайду 11

 Вироби з фаянсу - одне з досягнень художніх ремесел. 

Номер слайду 12

Ювелірна справацарські нагрудні прикраси

Номер слайду 13

Карбована справа. Селянська начиння і прикраси

Номер слайду 14

З дерева єгиптяни робили в основному тільки меблі. 

Номер слайду 15

Скульптура Єгипту. Скульптура в Єгипті з'явилася в зв'язку з релігійними вимогами і розвивалася в залежності від них.

Номер слайду 16

Очі часто інкрустувалибронзою і камінням. Тіла статуй робили перебільшено потужними і розвинутими, повідомляючи статуї урочисту піднесеність.

Номер слайду 17

Статуї для гробниць.

Номер слайду 18

Також вони відігравали велику роль в архітектурному оформленні храмів: облямовували дороги, що ведуть до храму, стояли у пілонів, у дворах і у внутрішніх приміщеннях.

Номер слайду 19

Архітектура ЄгиптуЄгипет багатий своєю архітектурою. Багато місць в цій країні зараховане до Світової спадщини ЮНЕСКО.

Номер слайду 20

З часів стародавнього світу збереглися руїни стародавнього міста Мемфіса і його кладовища, розташованого на південь від Каїра.

Номер слайду 21

Старе місто Каїр часто називають «Ісламський Каїр» - він переповнений мечетями ,

Номер слайду 22

ісламськими навчальними закладами,банями і фонтанами.

Номер слайду 23

 2600 рік до н. е. Спорудження піраміди Хеопса. Піраміди - гробниці єгипетських фараонів. Пирамиды Гиза

Номер слайду 24

 місто і поховання в Фівах.

Номер слайду 25

Єгиптяни вірили в безсмертя душі і споруджували для померлих гробниці, найграндіознішими з яких були піраміди. Жерці - служителі богів.Єгиптяни вірили в те, що світом керують боги. Вони представляли їх у вигляді людей з головами тварин. Якщо людина хотіла попросити бога про допомогу, то спочатку він повинен був звернутися до його служителю і неодмінно з жертвопринесенням, яким треба було умилостивити бога. Таких людей називали- жерцями.

Номер слайду 26

Бога Сонця Ра вважали батьком богів і людей, всього живого на Землі. Єгиптяни зображували Ра у вигляді людини з головою сокола, увінчаного сонячним диском. Ра -древнеегіпетскій бог сонця, верховне божество.

Номер слайду 27

Амон - давньоєгипетський бог чорного небесного простору, повітря. Анубіс - божество Давнього Єгипту з головою шакала і тілом людини, провідник померлих в загробний світ.

Номер слайду 28

Птах - одне з імен Бога-Творця бог ремісників і художників.   Осіріс - головний бог загробного світу, його цар.

Номер слайду 29

Хатхор - в єгипетській міфології богиня неба, любові, жіночності, краси, родючості, веселощів і танців. Той - бог мудрості, знань, Місяця, покровитель бібліотек, науковців, чиновників, державного і світового порядку.

Номер слайду 30

Скарабей - один з найбільш шанованих символівстародавнього Єгипту. Хепри - в єгипетській міфологіїранкова іпостась сонячного бога, зображується у виглядіжука-скарабея. 

Номер слайду 31

Все більшою популярністю в усьому світі користуються єгипетські тату. Їх успіх пов'язаний з багатьма факторами. Наприклад, кожні кілька років виходять чергові фільми про мумії. Та й міфологія цієї країни завжди приваблювала європейців.

Номер слайду 32

Культового сенсу такі малюнки не несуть. Ми з вами будемо робити малюнок для тату з символом скарабея

Номер слайду 33

Священного скарабея малювали поетапно

Номер слайду 34

священний скарабей (2 вариант)

Номер слайду 35

Закріплення вивченого матеріалу:1. Древній Єгипет розташований а) в Західній Африці; б) в Південно-Східній Африці; в) в Північно-Східній Африці.2. Яким богам поклонялися єгиптяни? а) Ра, Той, Хепри; б) Деметра, Афродіта, Інті; в) Хепри, Нефтида, Ісіда.3. Що символізувала подвійна корона єгипетських фараонів? а) об'єднання Південного і Північного царств; б) союз богів неба і землі; в) царство мертвих і царство живих.

Номер слайду 36

Подивитися тріумфальний марш з «Аїди» Намалювати одного з богів Єгиптуфарбами. Д / зhttps://youtu.be/9w. UDW8n3 NIk

Номер слайду 37

Дякую за роботу

Номер слайду 38

Презентація підготовленадля уроку «МИСТЕЦТВО» в 8 класіучителем Бердянського НВК №1 «Мрія»Картамишева Ігорем Павловичем. До побаченняhttps://sites.google.com/view/zv-ua/мистецтво/8-клас/урок-1-таємниці-мистецтва-стародавнього-єгипту-гармонія-та-досконалість-е

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, Розробки уроків
Додано
24 жовтня 2021
Переглядів
1602
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку